Widok

MAMUSIE I DZIECIACZKI LIPCOWO- SIERPNIOWO- WRZEŚNIOWE 2010 CZ. 50 (89)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
MAMUSIE Z DZIECIACZKAMI :

25.04 (termin 17.07) atta9 - Staś - szpital na Zaspie
23.06 (termin 27.07) dedes-:Jaś (2145g, 45 cm) i Adaś (1920, 46 cm), CC, Zaspa
30.06 (termin 15.07) yecath - synek Wojtuś, 3580 g, 56 cm, szpital w Wejherowie
02.07 (termin 02.07) Papciunio - Majeczka 3010g 52cm Wojewódzki
06.07 (termin 21.07) Agatka - córeczka, Szpital Wojewódzki,cc, 2880 g, 55 cm
08.07 (termin 07.07) gwiazduś- synek Mateusz 3900g,58 cm, szpital na Zaspie
08.07 (ternin 10.08) Gabi - synek Mikołaj, 2980g, 55 cm, Wrocław
12.07 (termin 04.07) fita1 – Gaja, 3800g, 58 cm, Szpital Wojewódzki
12.07 (termin 29.07) gosiaczek84 - synek Hubert, Redłowo
12.07 (termin 28.06) Misikaii - córeczka Michalina, 3810 g, 58 cm, szpital w Wejherowie
15.07 (termin 15.07) malaniunia- synek Kubuś, 3090 g, 54 cm, szpital na Klinicznej
15.07 (termin 17.07) Madziuska2 - synek Dawid, 4260, 58cm, Zaspa
15.07 (termin 24.07) mama Wiktora - synek Wiktor, 2950, 55cm, Wojewódzki
16.07 (termin 11.07) kk – synek, szpital na Klinicznej
18.07 (termin 15.07) stopkrotka - synek Wiktor,3660 g, 57 cm, Swissmed
19.07 (termin 11.07) mjakmama - córeczka Emilka, 3300 g, 55 cm, Szpital na Zaspie
21.07 (termin 20.07) gosiaro - córeczka Maja, 3740g, 56 cm, szpital na Zaspie
21.07 (termin 30.07) karollla-synek Konrad, 3090 g, 55 cm, cc, Swissmed Gdańsk
21.07 (termin16.07) Annia - synek Filip, 4060g, 56cm, SN, szpital Kliniczna
23.07 (termin 23.07) ajcia - córeczka Matylda, 3190, 54 cm, CC szpital Kliniczna
28.07 (termin 3.08) aśku_85 - synek Marcelek, 3880 g i 58 cm, cc, szpital w Wejherowie
28.07 (termin 15.07) nyzosia - córeczka Helenka, 4100g i 56 cm, szpital Redłowo
28.07 (termin 23.07) ssabinka - synek Filipek, 3590g i 57cm, Szpital w Redłowie
28.07 (termin 18.07) aszka79 - córeczka Zuzia, 3500g i 54cm,
29.07 (termin 2.08) Kiciuchna - synek Nikoś, 4050g i 60 cm, szpital na Zaspie
29.07 (termin 09.08) Zośkaa - córeczka Aleksandra, 3230g, 49cm, Nordfjord sjukehus
29.07 (termin 09.08) malgo1981 - córeczka Natalia, 3540g, 58 cm szpital na Zaspie
31.07 (termin 20.08) majki500 - córeczka Lilianna, 2450 g i 48 cm, Szpital Gdynia Redłowo
02.08 (termin 27.07) Modern_Lady- córeczka Wiktoria 3615 i 57 cm szpital Kliniczna
02.08 (termin 25.07) czarnakawa-córeczka Milenka, 4040g,55cm, szpital Wejherowo
03.08 (termin 21.07) sylwiir - córeczka, 3820 i 56 cm, Szpital Wejherowo
03.08 (termin 2.08) basiula - córeczka Zuzia, Zaspa
04.08 (termin 05.09) agusia1394 - synek Krzyś, 3250 gram, 56cm,Szpital Wejherowo, poród SN
5.08 (termin 2.08) Akacja 126 - syn Hubert 4315 i 62 cm, poród sn, Swissmed
06.08 (termin 1.08) Kasiaka - córeczka Dorotka 3000 i 53 cm
6.08 (termin 30.07) pyziol67,synek Krzyś,3390g,55cm,Szpital na Zaspie
07.08 (termin 05.08) Asiek1 - synek Mateusz, 3630, 57 cm
09.08 (termin 30.07) weronika-co-ma-bzika - córeczka Iga 4200 57cm, szpital Kartuzy
13.08 (termin 17.08) Dzynka - synek Antoś, 3400 g i 56 cm
17.08 (termin 9.08) przyszłamama -córeczka Liwia, 3105 g i 51 cm, szpital Kliniczna
17.08 (termin 16.08) Weronikka - synek Patryk, 3450g i 57 cm, szpital w Kartuzach
18.08 (termin 7.08) Alycja - córeczka Kaja, 3550g, 54cm, szpital w Redłowie
19.08 (termin 20.08) 88malutka88 - córeczka Antonina, 3250g i 56cm, Wejherowo
21.08 (termin 18.08) Morela - synek Mateuszek, 3540g, 57cm, Szpital na Klinicznej
25.08 (termin 22.08) caril córka Antonina, 3500g, 54 cm
25.08 (termin 13.08) Panna z mokrą głową - synek, 3700g, 56cm, szpital w Redłowie
26.08 (termin 12.08) Manka - córeczka Maja, 3800g, 55cm, szpital na Zaspie
01.09 (termin 27.08) Yasmine87, synek Oliwierek, 3940g, 59 cm, Wejherowo
01.09 (termin 03.09) Monika81 - córeczka Martynka, 3710 g i 57 cm, Szpital Zaspa
01.09 (termin 24.08) Anita25323 - córka Lena, szpital na Zaspie
04.09 (termin 28.08) karolkaw- synek Jerzy, 3550 g i 55 cm, Szpital w Redłowie
06.09 (termin 09.09) Ostola - corka Tara, 3900g, Cork University maternity Hospital
08.09 (termin 06.09) Madziulka - córeczka Patrycja, 3540g, 57cm, szpital na Zaspie
09.09 (termin 29.09) Superbejbe - Larysa (3030g, 54cm) CC, Zaspa
17.09 (termin 10.09) Aniaa - córeczka, 4040g, 57cm, cc, szpital na Zaspie
17.09 (termin 20.09) AlexGDY - córeczka Marysia, 3650g, 58 cm, szpital w Wejherowie
19.09 (termin 12.09) Nilkaa - córeczka Eliza, 3350g, 55 cm, Redłowo
19.09 (termin 23.09) Sylwa - córeczka Laura, 3080g, 52 cm, Szpital Wojewódzki
24.09 (termin 23.09) Zuzko - córa Antosia, 3090g, 53 cm, Szpital na Klinicznej
25.09 (termin 16.09) Sylwia781122 - chłopczyk Szymon, 3050g, 54 cm, Wejherowo
7.10 (termin 29.09) piggy - synek Jaś, 3550g
7.10 (termin 27.09) Anettkaboss - córcia Amelka, 3680g, 56 cm, szpital na Zaspie

Link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-I-DZIECIACZKI-LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZESNIOWE-2010-CZ-49-88-t260532,1,16.html
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tamten miał już ponad 500 wpisów

my dziś urzędujemy w domu, zaliczyliśmy spacer teraz moja dwa skarby poszły spać a ja czaje się na zabawki na allegro :P
image
image
Madziulka jakie zabawki ?:)

ja zmówiłam dziś kombinezon dwu częściowy dla malej na allegro nowy - bez szalu ale na zmianę będzie miała ;)

pogoda zaje....ja dziś siedzę w domku i robię wypieki ;)
image
My tez leniuchujemy mlody ma katar to bylismy 40min na spacerku po osiedlu ale pojawil sie kaszel:( i nie wiem czy od kataru czy moze cos go bierze. Ale ma energii apetyt usmiecha sie goraczki nie ma. Oby nic do nas nie przyszlo!!!!!!!!!!!
image
image
A czy zdjecie przy suwaczku pojai sie z czasem czy za duze jakies one ze go nie ma?
image
image
Wrocilismy;)
Z Was to sa wariatki hehe:P Mowilam przeciez ze nie chce drugiego narazie:P:P Asku dobry ten tekst ze juz szaleje z Piterem hehehe:P Ale nie trafilas z czasem bo Ami poszla spac o 22:P
Bylo super, wczoraj pogoda dopisala, dzisiaj gorzej ale bylismy na basenie, saunie itp;) Wczoraj w sumie tez, Ami zachwycona basenem, spacerek nad jeziorem. Strasznie jej sie podobalo ze w pokoju hotelowym byla wykladzina i zasuwala na niej. Mam wrazenie ze znowu sie baardzo rozwinela chociaz wyjazd trwal tylko 2 dni, wczoraj szalala do 22 i pierwszy raz jak ja zapytalismy jaka jest duza to oprocz pokazania powiedziala "taka":) Teraz ja non stop o to meczymy zeby mowila i caly czas gada:) Ladnie tez mowi "papa" i macha raczka i pokazuje rzeczy jak ja sie poprosi.
Pozatym to w Lapinie super jeziorko jest i fajne widoki, hotel Venus tez mozemy polecic ma 2 gwiazdki ale jak dla mnie pod kazdym wzgledem zasluguje na conajmniej 3 moze nawet 4. Pokoje przytulne i duze, jedzenie bardzo dobre, wystroj tez fajny, obsluga mila, basen czysty ze zjezdzalnia itp. Dostalismy lozeczko turystyczne, wygladalo jak nowe, dodatkowa posciel dla Ami, nawet zabawki. Z podgrzaniem mleka czy jedzenia dla niej tez nie bylo problemu. No i jezioro jest zaraz przy hotelu, jakas zagroda z sarenkami tez, dzieci non stop zyrwaja mlecze i je karmia.
Uff skonczylam:P
Ssabinka szkoda ze nie masz tych plytek, jakys jednak znalala to daj znac:) Ja nie wiem czy jutro bede na spotkaniu bo moj maz ma jeszcze wolne to pewnie spedzimy razem dzien;)
Aniaa - to wpadnijcie, niech Piter zobaczy, jak wyglądaja nasze spotkania :)
Ja mam lekki problem z netem i nadrabiam. Udało się :)

Madziulka - mówiła, żeby nosic nie za dużo. Ja za dużo nie noszę, tylko, kiedy potrzebuję :) Też się nie dopytywałam, dlaczego. Nie wyobrażam sobie, żeby młodego nie nosić..

Co do jesiennych rzeczy - mam tylko kurtkę jesienną, rozmiar 86 i nie wiem, czy nie będzie za duża :/ najwyżej podwinę rękawy i będzie tez na wiosnę :) Wypadałoby kupić jakieś cieplejsze spodnie, bluzy mam jeszcze z teraz. Najważniejszym zakupem są buty. Ale z nimi czekam na chodzenie :)
image image
jeny my tez wrocilismy...do 14 padało w ustce...poszlismy na ta boska rybe i nagle wyszło słońce i zrobiło sie megaa ciepło...super dzień....tylko młody 1.5 godziny drogi nam wył w aucie, robilismy postój, picie, przekaska, pielucha no nic....w ustce juz aniołek...a z powrotrm znowu jazda...az przeraza mnie ta droga z nim do wawy.....no ale wracajac....to juz przynajmniej wiem czemu wył....:/ bo kupe zrobił...a piepznieci rodzice stwierdzili ze tak jak w pierwsza strone histeryzuje...masskara...co za porazka!

ja jutro nie dotre na spotkanko, bo mam to szczepienie i raczej sie nie wyrobie

aniaa, to super, że zadowoleni jesteście...no i z tym "taka" to mnie zagieło, Ami taka jeszcze "g*wniara" a juz gadac zaczyna???:))) no, ale juz nie czaruj, że nie poszaleliście:ppp
my zaraz tez bedziemy szalec w scrabbla:DDD niech tylko młody odleci
image
skąd te dzieciaczki mają tyle energii??????????????? młoda jeszcze szaleje w łóżeczku, mam wielką nadzieję że zareaz odleci bo my chcemy spaććććććć. Na dodatek ostatnimi czasy jest tylko na 150ml mleka rano i jakieś 20-30 ml wieczorem, więć skąd ma sił na swoje harce to nie wiem
My zaliczyliśmy jakiś festyn w żukowie, byliśmy na działce, jakiś spacer - jakoś tak leniwie dziś :P
Skad ja znam to darcie się w aucie :/ cały czas siada, choć ściśnięta pasami i się drze :] także znam ten ból aśku
Przyszła mamo - czatowałam na świnę fp, żyrafe piłeczkową, kierownicę do wózka/ fotelika - właśnie by czymś zajać małą podczas jazdy aaa i mule kubusia puchatka bo na rehabilitacje lubi się nią bawić :)
Ogólnie dostałam opr... od męża że wszystko bym jej kupowała :P
image
image
a my znów cały dzień w domu :(, ciotka radziła aby z nią nie wychodzić póki jest wysypka :(

Ja się ostatnio w zabawkach ograniczyłam bo przed nami urodziny, więc jak wszystko jej sama kupię to nie będzie pomysłów co gościom zasugerować :)
ja akurat problem gości mam z głowy :)
image
image
My też wróciliśmy już z weekendowania ale bez Kubuśka bo został na tydzień z dwoma babciami i dziadkiem.
Trochę mi smutno ale więcej czasu bedzie dla Martynki i może nadrobię pare rzeczy w domku które odkładam na potem.

Dziewczyny nie mówcie że nici ze spotkania :(
Z tego co widzę to się wykruszacie po mału a ja wreszcie mam okazję i możliwość wpaść do GM.
Czeka mnie wyprawa z Zaspy. Wpadnę tam a tu nikogo...
image
image
Czy wasze dzieci jeżdżą w fotelikach 9-18 już?
Moja od 2 tygodni i się uspokoiła bo do tej pory to zawsze były straszne afery.
image
image
my nie, bo do 9 kilo mojej jeszcze daleko ... zaczynam wątpić że na boże narodzenie tyle będzie miała :P
ja się właśnie domyślam że te afery są z powodu fotelika - ale my zmienimy dopiero gdzieś pewnie w październiku - narazie się mieści. Nawet nie wiem jaki kupić :/ Romer mnie rozaczarował bo to pochylenie jest minimalne
image
image
moja ma 9 kg ale jezdzimy w tym lezacym
9kg nie jest wyznacznikim - tylko wystająca główka poza fotelik. My mamy już 9 kg ale jeszcze jeździmy
image
image
My jutro będziemy, ale mam nadzieję, że ktoś się jeszcze pojawi :-)

Rano jedziemy do komisu zobaczyć wózki, więc chyba będziemy obok ciebie Aśku. Jakby co to możesz się z nami zabrać do centrum.

No i byliśmy dziś u naszych przyjaciół zobaczyć ich małego synka. Wiecie co pomyślałam patrząc na niego przytulonego do cyca? "Boże, ile jeszcze roboty przed nimi" hehe Tak więc na pewno jeszcze nie jestem gotowa na drugie dziecko :-) O nie.

Hubcio coś tam po nas powtarza, ale z mówieniem to ma jeszcze niewiele wspólnego. Za to bardzo dużo rozumie. Dziś dałam mu zabawkę dla kolegi i powiedziałam "zanieś cioci zabawkę" i mały poszedł do niej. Gdy mu powiem w domu "idź, przynieś książeczkę" idzie do drugiego pokoju i ją przynosi. Tak samo z samochodzikami. Poza tym pokazuje palcem jak coś chce. Jak nie, kręci głową. Tak więc mamy coraz większy kontakt.
image
Asku nic takiego nie powiedzialam hehe:P
No naprawde juz coraz wiecej slow mowi, czasem powtarza jakies slowko po nas, nie zawsze jej wychodzi doklandie to samo ale po intonacji sie mozna domyslec ze papuguje:) My tez juz idziemy spac:P
myśmy doszli do wniosku że drugie dziecko to minimum za 4 lata :P ta choroba dała nam w kość ...

Główka u nas też jeszcze nie wystaje i jeszcze spory zapas jest, więc żadnych kryteriów nie spełnia na nowy fotelik :)

A co do fotelika to wolałabym aby kolejny też był tyłem do jazdy. To z kolei dość ogranicza wybór. Zobaczymy jeszcze co do naszego samochodu będzie pasowało ...
No i do tego planowanego, ale ten będzie większy i nowszy, więc chyba będzie łatwiej ...
Nilka a czemu tylem? Takie starsze dzieck to nie wiem czy usiedzi jeszcze tylem, dzieci potem to juz chca widziec co sie dzieje.
Ami nas codziennie zaskakuje czyms nowym ostatnio tez widze ze skubana duzo kuma i robi minke cwaniaka;) Jak jej mowie "pokaz co masz" to podnosi raczke ze zdobycza hehe:)
te tylem sa niby bezpieczniejsze - tylko ja nie wyobrazam sobie 3 latka tylem - zwlaszcza jak am dl;uzsze nogi podczas dlugiej podrozy i tak jak mowi ania wieksze dzieci wiecej atrakcji potrzebuja
Aniaa:
bo są znacznie bezpieczniejsze ...
Skoro w Szwecji tylko takie są dopuszczone do jazdy, więc dziecko musi w takim też usiedzieć ....
My chcieliśmy kupić Maxi Cosi ale w końcu przekonała nas babka do chicco nie pamiętam nazwy modelu.
Miał dobre wyniki w testach bezpieczeństwa i trzy poziomy oparcia. Marti jeździ na pół leżąco.Ale fotelik kupiony 2 lata temu dla synka teraz pewnie dużo nowości jest.
My zmieniliśmy przez wzrost głównie bo już niewygodnie było i nóżki zarzucała na oparcie fotela i strasznie się darła a teraz super jest.
image
image
u nas też podnoszenie rączki ze zdobyczą. a najbardziej uwielbia zżerać padliny z ziemi hehe aaa i ma fazę na pokazywanie palcem gdzie chce iśc, co chce.

Foteliki tyłem są najbardziej bezpieczne, w Skandynawii dzieci tak jeżdzą bodajże do 4 roku życia, ale my jednak kupujemy montowany przodem - widzę jak teraz podkurcza nóżki, a co dopiero jak będziem ieć np 2 lata ,moje auto jest na taki fotelik za małe :/ i w ogóle nie wiem co kupić. Cały czas byłam nastawiona na Romera a teraz nie wiem :/ U nas główka za dużego zapasu nie ma, jest na styk. Ale na jesień zmienimy dojdą cieplejsze ubrania więc nie będzie się pewnie mieścić.
image
image
aaa pomieszała mi się szwecja ze skandynawią hmmm ale tak mi się wydawało jak facet w mama i ja nam mówił

Monika szkoda że nie kojarzysz modelu, a bardzo się rozkłada?
image
image
http://fotelik.info/pl/art/fotelik_samochodowy_tylem_do_kierunku_jazdy,10.html

a tu dowód że większe dzieci też się mieszczą:
http://forum.nybaktmamma.com/showthread.php?t=524428/
chicco key 1 znalazłam i ma niby 5 pozycji
image
image
Tak to ten i faktycznie ma 5 pozycji mąż mi podpowiada.
image
image
pewnie że się mieszczą , ciekawe czy ten nastepny fotelik jest większy niż ten pierwszy bo jeśli tak to u mnie nie byłoby miejsca aby tak oprzeć nogi- póki co jak mała jedzie z nami to osoba z przodu siedzi przyklejona do szyby :P
image
image
monika czyli on do prawdziwej pozycji póleżącej się rozkłada?
image
image
Bardzo jesteśmy z niego zadowoleni.
A tak wogóle to nie wyobrażam sobie mojego syna tyłem do kierunku jazdy i trzeba vana chyba mieć.
image
image
No tak.
image
image
W polsce nie ma wyboru jesli chodzi o foteliki tyłem do kierunku jazdy.
Moi znajomi kupili tez 2 lata temu ale nie znam nazwy i właśnie tyłem do kierunku jazdy zależało im bo dużo podróżują ale to tylko do pewnego etapu dało się tyłem a potem się go montowało normalnie przodem.
image
image
Jutro spotkanie na 12?
My bedziemy tylko nie wiem jak to zrobić bo na 11 wypada jedzonko a my musimy 10:45 wyjść z domu tak mamy daleko :(
image
image
Witam,
U mnie w centrum Polszy nadal piękne słońce :) Staś dzisiaj zaliczył pierwsze spotkanie z krową. Stał zachwycony :)
Madziulka co do MT to ja bym troszku przymknęła oczy. Nie wyobrażam sobie, żebym miała nie nosi dziecka, a na ręce Staś jest jeszcze bardziej pokrzywiony niż w MT. Niestety nie lubi i tu mam problem. Jeśli twoja polubi i ją ładnie ułożysz to myślę , że od czasu do czasu nic się nie stanie. Rozmawiałam na ten temat z tą swoją rehabilitantką i potwierdziła. A mówią , że nie wolno każdemu bo nie chcą później ponosic odpowiedzialności. Tak na zapas.
Co do fotelika to w momencie jak zmienilismy na normalny poczulismy ulge. Wcześniej to była męczarnia. Dwie osoby musiały z nim jezdzic , w tym jedna do uspokajania :) My mamy taki tyłem i przodem. jest super, a dla mnie bezpieczeństwo najważniejsze bo sama jako dziecko miałam wypadek samochodowy. I bardzo ma duże wychylenie. Jak jeżdże sama to mam go przodem, ale na długie trasy tyłem . Na nogi też dużo miejsca.

Atta napisz jaki to fotelik bo dziewczyny pewnie chetnie się dowiedzą.
image
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
A fakt przepraszam, zapomniałam :)
http://www.hts.no/en/products/izicombi_isofix.php

Zaobserwowałam ostatnio jeżdżąc na półwysep co weekend w korkach że rodzice nie zapinają dzieci w pasy w fotelikach.

Najczęstszy przypadek to:
mamy dużo kasy, super fure i najbezpieczniejszy fotelik na rynku a potem widzę jak tatuś wkłada dziecko do auta sadza w foteliku nie zapina i odjeżdża- masakra!!!

Albo widzę jak tatuś starannie zapina pasami noworodka a potem stawia na siedzeniu fotelik i odjeżdża.

Przeraża mnie to i strasznie razi!!!
image
image
hej hej nas dzis napewno nie bedzie:(:(:( a tak bardzo chcialam:( probujemy dodzwonic sie do przychodni.

Ci do fotelika mamay ten co atta ale bez bazy. Czyli jak ma sie baze to mozna tylem??? zmienilismy bo juz sie buntowal ale to juz nakis czas temu:P a w tym pierwszym jeszcze sie miesci gloa nie wystaje zabieram go jak jade gdzies z mama itp.
image
image
monika81 takich chorych rodzicow jest wiecej dla mnei porazka jest jak wyjmuja dzieciaka z fotelika bo dzieciak placze i maja wytlumaczenie ze jechal wolno - co z tego ze jechal wolna jak jakis inny kierwca przywali w takie auto to z dziecka nic nei zostanie ale niektorzy nie maja wyobrazni.
Nadrobiłam!

Co do spotkania to nic nie jest odwołane! ja będę z Helą:)

Hela jeździ i w nosidle i w większym foteliku. o dziwo w nosidle się nie buntuje ale fakt że w tym dużym uwielbia jeździć choć jak jedziemy gdzieś dalej to zazwyczaj śpi. I ja jestem z tego Romera zadowolona bo ma lepsze obicie niż nosidło - Helka się tak nie poci.

Hela gada, wykonuje czynności, wszystko naśladuje. trzeba się przy niej pilnować bo normalnie jest mała papuga. z resztą część rzeczy jej nie uczyłam a ona po prostu wie jak coś się robi bo podsłuchała. na prawdę niesamowite są te nasze dzieciaki.
I ja też tak mam że im większy jest z nią kontakt tym mniej mi się chce drugiego dziecka:) ona jest już taka fajowa mała dziewczynka:)
Kupiłam jej ostatnio gumki do włosów i robię jej palemkę..włos jej się sypnął - wygląda czadowo!
imageimage
Aaa właśnie o tych dzieciach nieprzypiętych miałam napisać - normalnie jak to widzę to mam ochotę podejść do tych rodziców i im powiedzieć że są durni!!!! ale powiem Wam że jak jeżdżę autobusem to widzę (z góry:) ile osób jeździ w ogóle nie przypiętych i później nie przypinają dzieci.
Moim zdaniem jak dziecko jest od początku nauczone że się je przypina to potem nie robi awantur. moja Hela jest przypinana w wózku, krzesełku do karmienia i w foteliku. I teraz jak ją wkładam w te rzeczy to ona sama wkłada rączki w szelki. dla niej to jest po prostu normalka.

Ssabinka super suwaczek! i zdrówka dla Filipka:)
imageimage
To urok dziewczynek te spinki i gumki moja jak jej spadnei gumka czy spinka to przychodzi i pokazuje - przyklada do glowy ze tzreba zalozyc, ogolnie zauwazylam ze duzo sie uczy od chlopakow np ubierania sie ze koszulke zawiesza na szyje ;) skarpetki przyklada do stop i uwielbia tanczyc jak tylko uslyszy muzyke macha tylkiem wczoraj to nawet jak metalowcy grzywa zarzucala ;)
Moja tez ubiera skarpety:) nieraz nawet jej wyjdzie:) tylko naciągnąć nie umie. tylko kapelusz umie sobie sama założyć i korale:))) Lejdi:)
A jak się jej gumkę albo coś nowego albo właśnie korale założy to trzeba robić ahahah - ona sama tak też robi:))) boska jest:)

Mjakmama a Emi ma 13 zębów? myślałam że więcej. my Was gonimy bo mamy już 12:))
imageimage
Ale naskrobałyście. Nie byłam w stanie nadrobić poprzedniego wątku bo nie chciał mi się załadować.

Ale miałam zalataną sobotę. Pierwszy posiłek zjadłam dopiero o 18. Urodziny Antosia zrobiłam jednak w domu. Na grilla się nie zdecydowałam bo pogoda była w kratkę.
Antoś miał super tort. Siostra naprawdę się postarała. Zrobiła mu czerowne BMW. Rewelacja.

Ogólnie to Antoś przeszedł jakiś skok rozwojowy chyba bo niedość, że zaczął chodzić to naprawdę dużo już kuma. Wcześniej się bałam, że jakoś tak mało rozumie, a teraz nawet nie wiem skąd on to wszystko wie. Ostatnio wogóle jak coś się go pytam np. czy chce banana to on odpowiada tak. Nie wiem, czy robi to świadomie, czy to czysty przypadek.

Ssabinka mały w tym kapeluszu pierwsza klasa.
image
Wszystkiego najlepszego dla Antosia :) Dużo zdrówka!
image
image
nyzosia mamy 14 zebow od wczoraj
nasza tej jak cos dobrze zrobi to wydajemy takei dzwieki yhmyhm cos jak podziw i ona potem wie ze to jest fajne i trzeba powtarzac - z koralami tez tak mamy - a najlepsze jest przygotowanie do wyjscia na dwor jak klade jej ciuchy na ziemia ona juz biega i naklada na siebie i stoi przy bramce byle o niej nei zapomniec - a rano jak idziemy do pracy to az mi jej zal bo my przez bramke a ona ryczy ze nikt jej nei zabiera dopiero babcie musi stawiac ja na prapet i co s pokazywac bo jest rozpacz ze my idziemy a ona nie

ale jestem szczesliwa zrobilam zamowienie na ciuszki jesienne w uk od siostry meza

no i mam w pracy mega lenia bo taka pogoda a ja ju zchce na dwor z dzeciakami do piasku
dzynka gdzie foto z urodzin??
Monika dziękujemy za życzenia.

Dajecie swoim dzieciom płatki kukurydziane?

Dziewczyny dzisiaj mamy szczepienie. Nie wiem czemu ale tak strasznie się jakoś obawiam tego szczepienia.

A tak wogóle to zapomniałam się pochwalić. Sobotnią i niedzielną noc Antoś przespał praktycznie całą bez pobudek. Była tylko jedna ok 6 i później jeszcze pospał ok godzinki.
Zato odwdzięczył się dzisiejszej nocy. Pobudka co godzinę:/ Chyba przez zęby.
image
a u nas dziś pierwsza noc bez pobudek z płaczek co pół godziny albo i częściej - też jakiś postęp :P

No i od 30 minut jest sama z nianią - co w ogóle w czasie choroby nie wchodziło w grę, nawet z tatą nie chciała zostać na chwilę sama ....
spóźnione życzenia dla Antosia STO LAT :)) niech daje mamie pospać :P

Tak właśnie myslę z tym MT że moze jednak uszyje, bo jak noszę Patrycję to jest bardziej wygięta niż w MT by była. Zwłaszcza że już probowałam wiązać i wkładać i wydaje się proste.

Przyzanam szczerze że jeszcze nie widziałam takich ludzi co nie zapinają dzieci, czy oni w ogóle myślą!!!
Moja maruda dziś się obudziła nie w humorze, poszła spać pózno, obudziła się o 6.30 i cały ranek była uwieszona mi przy nodze i tylko yyyyy yyyyy yyyyy yyyy - cieszyłam się że wychodze :P
image
image
Madziulka dzięki.
Skąd ja to znam, te uwieszenie się na nodze:) Mój dodatkowo jak nie zwracam na niego uwagi to mnie gryzie w udo.

Mjakmama postaram się później wkleić jakieś zdjęcie z urodzin.
image
dzynka daje platki kukurydziane mloda uwielbia czasami z mlekiem mm czasami suche jako przegryzka
Nillka a ty już wróciłaś do pracy?
image
Ja postanowiłam młodą oduczać nocnego jedzenia ale drobnymi kroczkami. tzn będę jej dawała mniej mleka - w sensie mniej miarek. może zadziała.
Mąż zaczął coś wczoraj przebąkiwać że moglibyśmy wrócić na strych do sypialni ale żeby tam wrócić Hela musi spać w nocy:)

Mjakmama a ja wczoraj wymyśliłam że polecę do przyjaciółki do UK na kilka dni na zakupy:) sama:))) tylko muszę bilety tanie upolować.
imageimage
nyzosia sama???????? o kurcze rozkrecasz sie:)

do tych osob co nie zapinaja dzieci w fotelikach moze powinni obejrzec ten filmik co kiedys linka podalam.

idziemy do lekarza na 13.50 zobaczymy co sie przypaletalo do nas:(
image
image
My mamy 6 zebów, więc szału nie ma, ale jak byliśmy u naszej lekarki w piątek powiedziała, że idą kolejne 4, więc może już niedługo mały zacznie już porządnie gryźć.
Z włosami też na razie kiepsko. Ja nie wiem czy mu kiedyś urosną, może będzie jak Borys Szyc hehe ;-)

Dzynka wszystkiego najlepszego! wrzucaj zdjęcia!

Ssabinka trzymam kciuki za Filipka. Taka teraz pogoda. Wszystkie dzieci podobno chorują.
image
moja mała tez ma 6 ząbków i jak narazie od jakiś 3 miesięcy zero zeba a włosy to jej rosną że szok juz ma niezła szope:-)
my wczoraj wróciliśmy z długiego weekendu :) mały chyba z radości że jest w domu przespał całą nockę bez jęknięcie i wstawania na wodę czy smoczek, od 19 do 7.40 :))

u nas ząbków 9 i włosków też nie wiele :)

my też dzis szczepienie...:/ po ostatnim młodemu sie zrobił spory odczyn na nóżce i dość długo sie utrzymywał...

udanego spotkanka laski:)
image
asku kup altacet i po szczepieniu posmaruj nim podobno nei ma wowczas obrzekow ja tak z chlopakami robilam
Ssabinka mieliśmy jechać wszyscy ale stwierdziwszy że szkoda kasy tzn. za tą kas co zapłacimy za bilety to ja obkupię młodą. a tak upiecze dwie pieczenie na jednym ogniu:) skoczę do przyjaciółki na ploty i obkupię nas wszystkich. a potem wyślę paczkę do domu:)))
imageimage
nyzosia ja chcialam paczka wysylac jak siostra meza kupila ale okazalo sie ze tam paczki do polski sa mega drogie wiec zorientuj sie i jedz pol nago by wiekszosc ciuchow na siebie wlozyc i miec mneijszy bagaz ;)

http://www.medonet.pl/zdrowie-na-co-dzien,artykul,1647496,1,boska-matka-z-nowotworem,index.html podziwiam takie mamy
troche wam zazdroszcze tych wyjazdow bez dzieci - ja jak na razie nie moge sie przelamac z odcieciem pepowiny - chlopaki maja 4 lata a poza domem nocowali bez nas moze z 2-3 razy
Nyzosia pozazdościc tez bym sobie na takie zakupy pojechała:-) ale bym poszlała echhhh
Mjakmama ja chce wysłać paczkę tirem. Polacy tak wożą paczki - przywożą Ci do domu:)
Ja się strasznie ciesze nie tylko na myśl o zakupach ale też o spotkaniu z przyjaciółką:)

Ja się przełamałam w zeszłym tygodniu:) Tyle że ja Helkę zostawiam z mężem. z babcią to nie wiem czy bym tak szybko zostawiła:)
imageimage
a slyszłam że lepiej paczka wysłać niz przewozić duzo ludzi tak robi:-)
ale na zasadzie kogos znajomego kto ma tira
Nie - firmy takie są. W polskim sklepie wysyła się paczkę. jak z usa:)

Dokładnie lepiej wysłać niż płacić za bagaż w samolocie. poza tym ja się nie chce stresować że będę miała za dużo kg:)
imageimage
ehh jestem wsciekla, znowu cos z samochodem mamy:/ i chyba znowu akumulator! kupilismy nowy tydzien temu a dzisiaj wsiadam i znowu cos nie dziala. no ja pier.... a mam tyle rzeczy do zalatwienia dzisiaj, maz wlasnie go podladowal i pojechal do jakiegos mistrza od akumulatorow, zobaczymy ale juz mnie cholera bierze. chyba go sprzedam i bede jezdzic taksowkami:P
dzynka:
do pracy wracam za 2 tygodnie - ale niania od początku miesiąca się już Elizką opiekuje ... teraz byłam tylko ja, z racji choroby ...

Doczytałam, że po trzydniówce nie zaleca się szczepień przez 6 tygodni, więc ja małej pneumokoki (albo 6w1)- nie pamiętam co teraz miało być, jeszcze przesunę aby potem odwlec w czasie tę różyczkę, odrę i świnkę ....

Aniaa- ja się też tego boję z racji samochodu ... że się ciągle będzie psuł ... Kupujemy używany, więc to będzie loteria :(
Ten stary to mamy od nowości i odpukać, chodzi jak marzenie, ale z używanymi to bywa różnie :(
Już po spotkaniu. jak zwykle minęło ekspresowo. Nawet Karolkaw na sam koniec wpadła:)))

Nilkaa 6 tygodni to akurat dla Was. przecież Eliza nie ma nawet roczku. teraz jest pneumokoki.

No a z samochodem to niestety loteria. my mamy oba używane ale jeden jest jak nowy - miał nabite 7 tyś km jak go kupiliśmy i jest - odpukać - niezawodny!! no ale to toyota:)
Można albo kupić coś taniego, prostego co szybko i tanio wszędzie naprawisz albo jakiś droższy, lepszy który nie powinien się szybko popsuć.
imageimage
Z samochodami zauwazylismy ze jak sie ma malo popularny to czesci do nich kosztuja bardzo duzo a jak ma sie popularny to nawet jak czasami sie popsuje to ceny naprawy czy czesci s aw miare do przezycia
A MY PO SZCZEPIENIU... mały tylko chwilke zapłakał i wsio...podobno do 8 dni moze pojawić sie poszczepienna wysypka po tej szczepionce...zobaczymy

duzo Was było?
image
Z 10 może więcej:) jak zwykle ciężko było ogarnąć:)
imageimage
My też już po spotkaniu. Mały od razu odleciał na drzemkę po tych wszystkich wrażeniach. Ale jak zwykle było bardzo sympatycznie :-) Coraz bardziej ruchliwe są te nasze dzieciaczki.

No i przyszły właśnie nowe książeczki dla małego. Jak wstanie będzie miał zajęcie na godzinę ;-)
image
akacja, a jak robicie z jedzeniem dla Hubcia na wakacje??? bo ten Twoj to w sumie wszystko je...ale ja to chyba słoiczki do grecji wezme...
image
My po lekarzu i nic nam nie jest cale szczescie to ten nieszczesny katar ktory nam splywa:( no ale dobrze ze poszlismy bo skonczyl nam sie syrop na katar.

Super ze spotkanie sie udalo szkoda ze nas nie bylo :(
image
image
Dziewczyny spotkanko super!
Moja córcia padła od razu po powrocie do domu.
image
image
Aśku po tym jak ostatnio Hubcia wysypało znowu trochę zaostrzyłam mu dietę. Lekarka powiedziała, że to przez pryskane owoce i że trzeba bardzo na nie uważać, myć pod gorącą wodą, obierać ze skórki itp. Ale na wszelki wypadek uważam na wszystko co je. Zamówiłam już obiadki u teściów - 12 słoiczków, biorę mleko, może jakieś zupki w słoiczkach, deserki, nawet soczki bierzemy z Polski :-)
Zobaczymy. Problem jest taki, że on nie przepada za tym słoiczkowym jedzeniem. Tylko jogurty lubi.
image
Może na wakacjach zje?

A moja Helka zainspirowana tym że Hubcio ma soczek ze słomką też taki chciała i wypiła 2/3 kartonika! szok. kiedyś, za pierwszym razem słabo załapała picie ze słomki i teraz jak się przyssała to nie można było jej odciągnąć. może uda nam się pożegnać z butlą ze smoczkiem do picia na zawsze:)
imageimage
Małe soczki ze słomką to prawdziwy hicior wśród dzieci ;-)
image
Tylko że ja Heli nie daje soków więc będę musiała nauczyć ją tak pić też wodę...a nie wiem czy wodę będzie też tak chętnie piła ze słomki.
imageimage
no ja tak własnie jak piszesz, wyliczone 14 słoiczków z obiadkiem, 14 deserków, mleko, soczki....ja pitole...wole nie myslec ile nasz bagaz bedzie kilował...
a jakie soczki dajecie ze słomki? takie jak np. tymbark dla dzieci?
image
Spóźnione życzenia dla wszystkich solenizantów !:)

ja moje dziecko bym najchętniej wystawiła za drzwi...od chwili powrotu po wyjeździe istna masakra, non stop ryczy, rzuca sie, wymusza

przygotowujemy się właśnie do roczku, zrobiłam mega dobrą sałatkę z brokułami i migdałami ;) w ogóle strasznie przezywam Liwii urodziny ;)

my tez zmieniamy samochód ;( myślimy ze kupimy kombi, chociaż nigdy nie chciałam takiego samochodu ;/ ale z drugiej str najbardziej praktyczny się wydaje

dziewczyny i jeszcze raz - co ja mam malej jutro położyć oprócz kasy i książeczki ??
image
Aśku takie jak były w GM. Tak Tymbark 100% sok jabłkowy. Choć Hela miała akurat cappy. ale też 100% sok.

No właśnie to mnie przeraża w wycieczkach zagranicznych/samolotowych że trzeba brać słoiki:(
imageimage
kieliszek, różaniec, kasa, ksiązka....

ja tez przezywałam urodziny Marceliego:) chyba każda mama to przezywa...

musicie czesciej wyjezdzac, wtedy Liwia jest grzeczna, Was poprostu nie lubi:ppp - mój mąż mi tak zawsze mówi...bo z nami młody rozrabia, a jak jest z dziadkami to zawsze aniołeczek:p
image
Asku zgadzam się z Toba ;) ciekawe co na to babcia...:) ale mówiąc serio to teraz jak wiem ze jest taka szczęśliwa to musimy częściej od niej odpoczywać ;) wiecie ile szkód mamy już w domu...! tapety pozrywane w 2 pokojach, łóżeczko obgryzione, tel rozwalony...wiem ze jest to po części moja wina bo ja chyba rozpuściłam ale z drugiej str staram sie jej pokazywać czego nie wolno itp ale widać ona woli inaczej ;/ jak mąż na nią krzyczy to ta bezczelnie patrzy się mu w oczy i śmieje, jak ja krzyknę to ucieka do męża z płaczem...istny szatan ! wiecie co zrobiła wczoraj...nagrała sobie na mini mini 470min bajek ! dobrze ze to jest za darmo...
image
hehehhe, przynajmniej sie nie nudzisz:)

my dzis podrzucamy młodego o 18 do teściów..i sami zmykamy gdzies na kolacyjke:) jutro znowu sama zostaje, wiec trzeba dzis sie nacieszyc soba:)
image
Ja daję małemu i sok i wodę. Soczki kupuję Tymbarku, z zieloną słomką, która na końcu jest zaokrąglona i spłaszczona, więc akurat dla maluchów.
A czemu Nyzosiu nie dajesz Heli soczków? One sa bez cukru przecież?

Aśku - my wykorzystujemy przyjazd teścia i w czwartek tez mamy wyjście na kolację i do kina ;-)

Co do wyjazdu to mąż jedzie na szczeście autem, więc wszystko to weźmie ze sobą. Ja do samolotu wezmę tylko butlę z mlekiem.
Ale widzę, że u was przygotowania też w toku :-)
image
nie, u nas jeszcze wgl. nie w toku...ale Ty zaraz jedziesz i sie juz nie dopytam jak sie organizujecie:) wiec poki na miejscu jestescie to podpytuje:ppp

fajne te soczki tymbarka, ale jak dawałam małemu jakies 2 mce temu to nie złapał o co kaman ze słomką...moze znow sprobuje? bo jak to moj maz mówi, zbankrutujemy na tych gerberowych sokach...co za zdzierstwo...a mały i tak pije soczki
image
my tez dajemy wode do picia i herbatke sokow zero nawet po tych owocowych zaleca sie mycie zebow bo niektore sa dosladzane
moja z kolei soków nie lubi ...tak ją na początku przyzwyczaiłam do wody, że tylko woda jej podchodzi ....
No i w końcu określiła jak chce pić - tylko i wyłącznie normalnie jak dorosły z kubeczka - smoczki, niekapki, słomki, a nawet kubek lovi 360 odrzuciła.
tak mi się skojarzyło z postem przyszłej mamy
Właśnie sobie uświadomiłam, że do tej pory ani razu nie krzyknęłam na Elizkę - nigdy nie myślałam, że mogę mieć w sobie takie pokłady cierpliwości ... W ogóle nie jestem na nią zła że coś zbroi - jedynie na siebie że jej nie upilnowałam. A na siebie przecież krzyczeć nie będę :).
ale dzisiaj super pogoda z mała ponad 3 godziny spacerowałyśmy :-)
Organizujemy się masakrycznie :-)

Z domu bierzemy tylko ;-) 3 zgrzewki wody, dwie paczki pampersów, dwie puchy mm, słoiczki, łóżeczko turystyczne, lodówkę do auta z zawartością, rozkładane - przyczepiane do krzesła oparcie dla małego, które pełni funkcję krzesełka do karmienia, zabawki, ponton, leżaki, ręczniki, parawan, parasol, koc na plażę, apteczkę: nurofen, panadol, fenistil, aspiryna, coś na biegunkę, bactrim, lokomotiv, wodę utlenioną i opartrunki. Do tego oczywiście ciuchy na wszelką okazję, wózek, pościel dla małego do łóżeczka, laptopa, filmy na dvd, karty ubezpieczenia zdrowotnego, książki i przewodniki turystyczne. hehe
image
Akacja oczywiście nie ma problemu z wózkiem tak jak dziś rozmawiałyśmy pożycze Ci chętnie ale powiedz kiedy dokładnie musisz go odebrać?
Jeszcze chciałabym wiedzieć jaka to spacerówka którą ty masz i czy jest folia przeciwdeszczowa?
Rozmawiałam z siostrą i jej zależy tylko żeby jakiś wózek mieć bo jej mały nie chodzi jeszcze więc tydzień bez wózka to lipa.
image
image
kurcze zazdroszcze wam tych wyjazdow:) lubie takie szykowanie:) zawsze przybywa przy tym nowych ciuchow hehe:)

A my dzis podrzucilismy Fifiego mojej mamie i pojechalismy z Kamilem i moim tata ogladac nasze mieszkanko:) Coraz bardziej mi sie tam podoba:) Juz za 1.5 msc oddanie ale jakos nie widze tego. Moj tata tez mowil ze niezle sa do tylu:( a on sie na tym zna. No i kolor zielonego drewna nie jest ciekawy:( kiedys to zmienimy:)

Przyszla mamo fifi pare razy nagral jakies dziwne rzeczy na tv:P piloty to jego przyjaciele:) wsadza je do wywrotki potem siada obok robi brum brum i czeka az ktos go bedzie wozil:)
image
image
Oj ja też zazdroszczę wyjazdów!!! super macie że jedziecie!!

Aśku spróbuj ze słomką. moja też nie chciała te 2 czy 3 miesiące temu a dzisiaj załapała w pół minuty, nawet moją frape pociągnęła:)

Ssabinka jak się spóźnią to w sumie dobrze dla Was bo pewnie będą Wam musieli zapłacić odsetki. i gdzie wy macie to zielone drewno?
imageimage
Aaaa i miałam napisać o zapisach na basen. no więc tłumów nie było ale dobrze że poszłam bo te z Was które chodziły w zeszłym roku do tych babek mają pierwszeństwo. zapisałam się do grupy na 10:45:) tak więc dziewczynki zapisujcie się to będziemy chodzić razem.
imageimage
na budynku my akurat kolo balkonu inni kolo okien itp. Ten kolor odbiega od tego ktory jest na wizualizacjach i makietach a zapewniali nas ze kolor pozostanie taki sam!!!!! i co my mamy zrobic?

Co do odsetek to grosze beda i pewnie droga sadowa by musialo to isc, podobno jak deweloper sie spoznia to robic cos dodatkowego dla mieszkancow zeby tylko nie placic im to prawda?\

co do slomki to fifi pil jakis miesiac temu:) przedtem tez nie dawal rady.
image
image
a no spróbuje:)

ssabinka, to zielone drewno tez mnie intryguje:)

akacja, jedziecie tirem????? heheh, zobaczymy jak ja sie bede pakować, no ale my ograniczeniu dżambolotem jesteśmy:)

mały był u tesciów, a my sobie skoczylismy do del mara na sałatke i kalmarki...pyszotka....fajnie sie spacerowało...
image
ja już też w chwili kryzysu nakrzyczałam na młodą - trudno taka jestem wyrodna :P widocznie wyczerpała moje pokłady cierpliwości :))

Pati w końcu siada z raczków.

Co do słomki - to kiedys kupiłam jej soki chyba tymbarka i jak ze 2 miesiące temu za bardzo nie wiedziała o co kaman, tak jak jej dałam parę dni temu to też zaciągnęła. Ale ona do picia jest kiepska, czy woda, czy sok czy herbata pije pare ml

Akacja chyba cały dom wywozicie :P
image
image
Nie sądzę żeby sądową jak macie zapisane to w umowie. jest data odbioru nie wywiążą się z umowy to płacą odsetki. tak powinno być w umie. ale pewnie może być tak że będą chcieli wam zrobić coś innego niż dać kase. nie wiem jak to jest do końca ale wiem że np. pierwsi klienci ekolanu z inwestycji apartamentów na polanie nieźle się obłowili bo bardzo dużo im się spóźnili. generalnie tam już poszło w grube tysiące.
A co do koloru drewna to dużo nie zrobicie bo wizualizacja to tylko wizualizacja:) chyba ze macie jakiś kolor zapisany w standardzie wykończenia to wtedy możecie przy odbiorze napisać że jest niezgodne z tym co miało być. ale jak macie to tylko w wizualizacji a w standardach macie napisane że będzie drewno i to wsi to nic nie zrobicie.
imageimage
Akacja nie odpowiedziałam Ci na pyt. dotyczące soków - nie daje bo nie chce żeby młoda obraziła się na wodę:) kiedyś już miałam taki numer - dałam jej sok a potem chciałam dać jej wodę a ona się krzywi że jej nie chce...no więc na razie nie daje.
imageimage
nyzosia, a były juz jakies dzieciaczki na ta godzine zapisane? pamietasz do jakiego instruktora sie zapisałyscie??? ja niewiem za bardzo co robic, bo nas do 18 wrzesnia nie ma...i stracimy dwa baseny...kiedy pierwsze zajecia???

jeszcze jestem mega wku....na moje prawko, jutro musze dzwonic do UM i pytac czy durny pord wgl. wysłał moje dokumenty....
image
Akacja i Aśku zazdroszczę Wam tych przygotowań. Najfajniejsza jest zawsze atmosfera przed wyjazdem :) Tir, he he też by nam się przydał, bo nasze kombi jest zawsze zapakowane po sam dach. A zawsze biorę tylko najpotrzebniejsze rzeczy :)
Nyzosiu gdzie Wy chodzicie na ten basen? Staś tak bardzo lubi "we" czytaj wodę :), że też nad tym myślałam. Tylko Wy to już chyba grupa zaawansowana?
Co do krzyczenia, ehh, lubię i zdarzało mi się nieraz na dziecko.Ale to chyba wynika z charakteru. Ćwiczę i ostatnio nawet mu obiecałam, że nie będę krzyczec. Jakoś wychodzi ale muszę się pilnowac.

Ja też byłam przerażona ile rzeczy musimy zmieścić w samochodzie na dwutygodniowy wyjazd - wydawało mi się niemożliwe że samochód to pomieści :) - a Eliza miała ze sobą wszystko nawet wanienkę turystyczną :)

Madziulka: ale kryzysy to były dawno temu ...
atta, dawaj z nami na basen u jezuitów w gdyni:)
ja tez uwazam, ze najfajniej jest przed wyjazdem....bo sam wyjazd to juz w try miga mija:/
image
Aśku my jesteśmy teraz zapisane do Gosi/Justyny:) cokolwiek to znaczy. pozmieniali się instruktorzy - np. tego faceta do którego chodziłam to nie ma. no i my na 10:45 byłyśmy pierwsze i nie wiem jak to działa ale to była jedyna godzina na którą mogły nas zapisać.
Atta my nie grupa zaawansowana bo oni dzielą wiekiem. więc Wy bylibyście chyba jednak w innej, starszej grupie:)
Zajęcia zaczynają się 10-11.09

My jak jechaliśmy w kwietniu do wawy też mieliśmy ze sobą miskę dla Heli ale ostatnio kupiliśmy taki mini dmuchany basen i to będziemy brać zamiast miski:)))
imageimage
A to znam ten basen, chodziłam tam na zajęcia w ciąży :) Tylko troszkę daleko,i godzina kurcze drzemki,przynajmniej na razie. A czy któraś z Was chodzila albo może będzie chodziła gdzieś w Gdańsku?

ja jak juz to do Ani, super babeczka i juz sie znamy wiec...ale albo dopiszemy sie od połowy wrzesnia, albo znowu zaliczymy sezon luty-czerwiec:))) bo jak 2 baseny ot tak maja mi smignac, a na bank cos nam jeszcze wypadnie, chocby głupi jesienny katar...no to szkoda kaski...
image
atta:
w Gdańsku polecany jest basen na Politechnice - Ania, nasza niania, mówiła że tam chodziła poprzednia dziewczynka którą się opiekowała i bodajże było naprawdę super ...
Morela i Zuzko tam chodziły - na Polibudę.

Aśku ja też się bałam kataru i chorób w zimowym sezonie a zobacz jak nam ładnie poszło...
imageimage
no ale na starcie stracic 2 baseny....słabo...a w zeszłym sem. tez 3 przegapilismy....2 razy chorobsko, raz lenistwo
image
Super Moniko :-)))) Bardzo się cieszę. Ufff, ulżyło mi z tym wózkiem :-)
Mamy kremową spacerówkę od Emmaljungii. Do niej jest oczywiście folia przeciwdeszczowa. Zaraz ci napiszę prv.

Co do basenu, to nigdy tego nie przewidzisz Aśku. Zawsze coś wyskoczy. Nyzosiu - w takim razie będziemy w jednej grupie :-)

Co do listy przypomniałam sobie jeszcze - aparat fotograficzny i kosmetyki ;-) I naprawdę nie wiem, jak my się spakujemy hehe
image
Uff od nas dopiero co wyszli znajomi, byli na grillu, potem troche podrinilismy;)
Akacja co do wody, jestes pewna ze chcesz ja brac? Ja Ami na Majorce kupowalam ich wode mineralna i bylo wszytsko ok, nie widze powodu zeby tachac 3 zgrzewki:) Woda droga nie jest a chociaz mniej bagazu:)
Co do basenu to sama nie wiem czy Ami zapisywac, bo teraz chodzimy z nia co tydzien do aquparku sami i z nia plywamy. Jak chodzilismy to ostatnio instruktora Jacka w ogole nie bylo tylko jakas babka ktora wg bardzo slabo prowadzila, zajecia byly nudne. Wiec nie wiem czy w ogole Ami zapisywac, tak to na lajcie sobie idziemy do aquparku na ktora chcemy, nie musimy sie spieszyc itp.
No i po szczepieniu. Narazie wszystko ok, ale bałam się jak diabli.
Aśku nam nic nie mówili, że może być wysypka, ale dobrze wiedzieć, bo wrazie czego nie zwalę tego na uczulenie na jedzonko.

Mój Antoś nie ma pojęcia jak pić ze słomki. Próbowałam już kilka razy i nic. No ale dopiero nauczył się pić z butelki więc nie wszystko naraz:))

My chcieliśmy z mężem jechać na Litwę do aquaparku ale chyba nic z tego nie wyjdzie. Kurczę, a nawet dowód się dla małego wyrabia i lipa.

Wszystkiego najlepszego dla Liwii.
image
My będziemy chodzić na zajęcia prowadzone przez szkołę Dzidziuś, do tej pory chodziliśmy na Chełm, ale od września najprawdopodobniej przeniesiemy się na polibudę, bo godziny nam bardziej odpowiadają.

Zapisy dla grup początkujących zaczynają się 30.09. Więcej info na ich stronce--> http://dzidzius.info/aktualnosci

U nas w niedzielę impreza urodzinowa :) Trochę mi przykro, bo mojej mamy i siostry nie będzie, no ale siła wyższa. Ech żeby to wszystko przygotować to sobie nawet urlop zaplanowałam ;)

Chciałam zrobić też taką prezentację jak Ssabinka, ale nie mogę znaleźć programu do cięcia filmów, w którym bym się połapała i pewnie będzie bez filmów, albo jakieś najkrótsze wybiorę, a chciałam tylko powycinać te najlepsze scenki.
image
No właśnie, wszystkiego naj naj dla naszych dzisiejszych roczniaków Liwii i Patryka. STO LAT :)
image
Morela te programiki do prezentacji umozliwiaja skrocenie filmow - my robilismy w power director i samemu sie ustawialo przejscia miedzy filmamy a foto, podklad muzyczny, dlugosc filmow wyciszanie muzyki przy filmach itp
Wszystkiego najlepszego dla naszych solenizantów!!! Przyszła mama pewnie tam już szaleje na maksa:))))

Co do basenu to zajęcia dla tych najmłodszych na pewno nie były super ciekawe bo te maluchy jeszcze słabo kumają:) ale jak patrzyłam na ta grupę dzieci 1 plus to szalały tam na maksa. więc myślę że dopiero teraz zacznie być dla nich frajda. ja się zapisałam bo sama bym się nie zmobilizowała a do aquaparku z młodą nie chce iść. a jak mam zapłacone to ide bo mi szkoda kasy:)))

Jak dobrze że dzisiaj już środa!!!! super taki krótki tydzień:)
imageimage
Wszystkiego najlepszego dla Solenizantów:-)myśmy mieli nocke taka sobie mała troszke stekoliła ale nad ranem jej posmarowałam dziąsełka dentinoxem i zasneła i koło 7 się obudziła hmmmm chyba zęby jej będą szły dwójek dolnych jeszcze niema a tu chyba górne 4 idą ...
Dzięki mjakmama za wskazówkę, ja robię w power point, muszę coś pokombinować, może się uda.

Tak tak Nyzosiu, bardzo dobrze, ja jutro wpadam do pracy tylko na pare godzin, a piatak wolny :) Ech tak mogłoby być co tydzień :)
image
Nooo dokładnie. 4 dniowe tygodnie pracy były super!!!!
imageimage
ile kosztują takie zajęcia na politechnice np? ile jest wejść ??

Ja jestem nawet pewna, że gdyby nie karnet, to byśmy na basen chodzili raz na rok hehe

Sto lat dla solenizantów!
image
Sto lat dla roczniaków :)
image image
Przyszłamamo i Weroniko wszystkiego najlepszego dla Waszych dzieciaczków, niech się zdrowo chowają. Sto lat!

Akacja napisałam na prv.
image
image
Wszystkiego najlepszego dla Liwii i Patryka! Niech się zdrowo chowają!
Do Gdańskich Mam :) może umówimy się na jedne zajęcia basenowe na Politechnice?
Morela zapisałaś się już?
U nas kolejny piękny dzień, tylko brak ciepłej wody i sąsiedzi kują za ścianą :(

Buziole i usciski dla solenizantów :D
atta ja jestem chętna jakby co. A można tak przyjść jednorazowo bez karnetu??

pogoda zajefajna mała własnie sie obudziła za pół godzinki obiadek i później na długggi spacerk i załatwianie spraw:-)
a ja dziś rano na badania do pracy pojechałam,a teraz Eli wyszła z nianią na spacerek - już jest zdrowa :)
Sto lat dla solenizantow!
U nas dzisiaj noc rewelacja, Ami spala od 20.15 do 7 rano u siebie w lozeczku:D:D Oczywiscie ja musialam pojsc sprawdzic czy wszystko ok;)
sto lat dla małych solenizantów:)))

my po rowerowym spacerze...juz nie da sie z nim jezdzic tym rowerkiem, bo ja tym pchaczem kierowałam, a on tera jak jedzie to wstaje i łapie zyrafe za ucho, i tym samym mam nagły skret w prawo lub lewo odwala...o mało ludzi nie rozjechałam:p
image
ja musze swojej zmienic godz spania bo jak ma dwie drzemki to wieczorem zasypia 20:30-21 a to nei dla mnie bo nic zrobic nie moge wiec sukcesywnie bede ja uczyc spania w ciagu dnia tylko raz
Mjakmama śpi od 20:30 do 5 rano tylko??

Moja zasypia tez koło 20:30 ale śpi do 7-7:30. z 3 min przerwą na mleko:) ale zazwyczaj ma jedną drzemkę w ciągu dnia - około 1,5h. jak ma krótszą to potem po południu śpi jeszcze 30 min.
imageimage
moja spi od 20-21 do 5-6 rano ale mi bardziej chodzi te wieczorne zasypianie jak ma dwie drzemki po 1-2 godz dizennie to idzie spac o 21
wiec chce zrobic jej jedna dzienna drzemke by szla spac o 19-20
Może jak teraz się szybciej robi ciemno to będzie łatwiej namówić dzieci do wcześniejszego spania:)
imageimage
A ja właśnie nie wiem, co będzie z naszą drugą drzemką dzisiaj, ech
Wracaliśmy z małym z castoramy, akurat tak by zdążyć do domu na spanie i okazało się, że zjazd z obwodnicy na Witomino jest zablokowany. Zanim objechałam Karwiny i dojechałam do domu, mały oczywiście zdążył przymknąć oko. Kurczę, do 20:00 nie przetrwa na pewno, a jak się zdrzemnie ok 16:00 będzie harcował do 22:00.

I tak można sobie życie planować, ech zamiast spokojnej kawy po zakupach mały szaleje z odkurzaczem po domu ;-)
image
Ja sie w ogóle drzemkami Heli nie stresuje, tzn. Hela śpi kiedy chce i gdzie chce, jak ma potrzebę. nie mamy żadnej stałej pory:))) nie wiem czy to źle czy to dobrze ale jakoś tak nam wyszło....
imageimage
Własnie przyłączyłam się Nyzosiu do waszego wątku odchudzającego ;-)

U nas jest tak, że jak mały idzie spać później niż o 15:00 zasypia to 21:00-22:00. Na co ja osobiście nie wydaję zgody. Mogę mu poświęcać cały dzień, ale wieczór jest dla mnie i męża, więc musze to kontrolować.

A propo odchudzania, to robię właśnie obiad na przyjazd teścia - tortille i indykiem, czerwona fasolą, papryką, cebulką i serem. Będę je robić chyba z zaciśniętym nosem hehe
image
Już Ci odpisałam w tamtym wątku a propo Twojego przyłączenia się i planów:)))) za chuda jesteś do nas:))))
imageimage
spacerek zaliczony pogoda super oby jutro tez taka była:-) moja mała spi różnie zasypia raz o 19 raz po 20 i spi zazwyczaj do około 7 rano w nocy sie strasznie kręci ale przez sen.... ma drzemke po 9 około godziny lub półtorej i koło 14 też koło godzinki kiedys spała po 2 lub 2 i pół ale wole żeby po 15 już niespała żeby wieczorkiem szła szybciej spać ale różnie z nią bywa

własnie może jak będzie szybciej ciemno to będą dzieciaczki szybciej zasypiały...
Wszystkiego najlepszego dla kolejnych roczniaków!!! Sto Lat!!!

To teraz przyszła kolej na nas i mamy albo zęby albo trzydniówkę.
Filip od wczoraj wieczorem mega marudny. Wieczorem zwymiotował całe mleko. Dziś obudził się rozpalony i miał goraczkę 38,6 dalam mu czopka na zbicie i został z babcią. Babcia twierdziła, żez jest lepiej, ale jak wróciłam z pracy to ok 15 znów 38,6 i znów czopek. Teraz jest marudek, ale pewnie ze względu na drzemke szybko nie podzie spać.
Znów widać, że go gorączka dopada.
W przychodni oczywieście nie ma miejsc na jutro do lekarza.
Nie wiem w sumie co zrobić, poczekac do piątku czy może jutro organizować wizytę domową?
image
kto procz liwi i filipa ma prezentacje z roczku ??
Martynka śpi od 20:30 do 7:30 i ma dwie drzemki o 9:30 i 15:00 po godzinie.

U nas musi być wszystko poukładane bo przy dwójce trzeba się spiąc żeby wszystko grało.

Kubuś też jeszcze śpi w dzień godzinkę tak o 14:30.
image
image
ja: mam)
image
Annia:
ja bym poczekała ... sama czekałam do ostatniej chwili, tj do ostatniego dnia przed weekendem - a i tak dostaliśmy złą diagnozę. Jeśli nie ma kataru, kaszlu i jest tylko gorączka to lekarz bardziej zgaduje niż stawia diagnozę.
asku a udostepnialas na fb?? :D
Nie wiem dlaczego, ale nie mogę się zalogować na forum

Słuchajcie mam pytanie, czy juz rozpoczęły się zapisy na basen u Jezuitów, bo miały być od 23.08 a pisałycie, że już sie zapisujecie.
Dziewczyny które były w baby cafe co sądzicie o tym krzesełku do karmienia jakie tam mają Chicco jazzy?

Bardzo mi się podoba ale nie mogę go w żadnym sklepie znaleść żeby obejrzeć.
image
image
Zapisy zaczęły się we wtorek my mogliśmy się zapisać jedynie na 11:45 w niedzielę bo to jedyna opcja żeby Kubuś i Martynka chodzili na tą samą godzine, szkoda bo chciałam z Nyzosią i Helenką :(
image
image
juz sobie doczytalam na stronie i musze sie wybrać, bo chyba coś mi się pomieszało. ja w ogóle nie wiem na jakie są godziny, ale myśle ze dla Jurka lepsza będzie jakaś najwcześniejsza godzina, bo wyszaleje sie wtedy w czasie swojej porannej aktywnosci i po basenie bedzie padnie na drzemkę.
ja chodziłam na 8.30 i o 9 było juz po szaleństwie...a potem długa dzemka:)))

nie, ja nie udostepniałam:) to moje prajwet:)))
image
wpadłam złożyc STO LAT dzisiejszym solenizantom niech Liwia od tej pory będzie już tylko aniołkiem :))

no i przy okazji się pochwale , Patrycja staje już przy meblach i się puszcza stawiając dwa kroczki :)))
image
image
Madziulka - super, gratulacje dla Pati :)

My po basenie wieczornym. Kostek zaczął chodzić! :) Ale żeby nie było tak fajnie, to na razie tylko w wodzie :) nadmuchałam mu w końcu takie koło-siedzisko, świetnie się sprawdziło w głębokim basenie,a jak poszliśmy na płytki dla dzieci (taki 30-40 cm chyba) i okazało się, że dosięga nogami do podłogi, po prostu ruszył :)) Czyli zrobiłam mu taki wodny chodzik, na szczęście w wodzie nie ma obciążenie dla kręgosłupa, więc szkodliwy ten "chodzik" nie jest :) Ciekawe, kiedy ruszy po suchym ;)
image image
świetnie!! gratulacje dla Kostka :)
image
image
oooo, ja własnie chce cos takiego kupic do grecji, zeby młody sobie pływał z nami w duzym basenie:)

no to gratki dla Pati i Kostka:)
image
super sprawa - nie trzeba dzieciaka nosić na rękach i nie pije wody z basenu :) (bo jak się trzyma na rękach, to czasami się człowiek zapomni.... ;)

Dzisiaj też niechcący podtopiłam młodego - wchodziliśmy pod kurtynę wodną i ja chcąc mu zasłonić oczy i nos niechcący go zanurzyłam pod wodą. Odruch ma zdrowy - zaczął machał żwawo nóżkami :) Chyba takie ćwiczenia się robi na zajęciach z trenerem, nie? :P
image image
Fajny pomysł z tym kółkiem :-) Gratulacje z okazji pierwszych kroczków!

Teść z mężem oglądają mecz, więc mam w końcu chwilę dla siebie. Hubcio strasznie był zaskoczony przyjazdem dziadka. Patrzył na niego jak na yeti ;-)

Nyzosiu - bardzo ci dziękuję ;-)
image
U nas 39,1 :-(
Podałam Filipowi na noc nurofen, ale po jakieś pól godzinie patrzyłam a on dalej był rozpalony.
Dziewczyny jak podawałyscie laki na zbicie gorzaczki? Jakie i jak często?
image
Annia - my tylko paracetamol, ale zobacz na dawkę, może dla Filipa jest za mała? Chodzi o wagę dziecka, jakoś 10 mg na kg dziecka. My mamy 80 mg, ale dziewczyny pisały, że nawet przy lżejszych dzieciach lepsze jest 150 mg, bo słabszy nie zbija gorączki. Generalnie na zmianę nurofen i paracetamol, Nilkaa chyba pisala, że jak nurofen na noc, to w dzień paracetamol a Mjakmama, że na zmianę paracetamol i nurofen. Nie chcę skłamać - przejrzyj ten i poprzedni wątek, wtedy był temat gorączkowy na czasie.
U nas tylko doba gorączki i tak do 38, dawałam tylko paracetamol. Wyszły zęby i po gorączce.
image image
Ja na razie dawałam tylko Efferalgan 80 - czopki - co 6 godzin. Nie było potrzeby nic mocniejszego, ani częściej ...
Tak nam zresztą zaleciła lekarka.

No ale u nas max było 38,6 chyba ...

Ja przez pierwsze dwa dni, gdy gorączka sięgała 38,3 zupełnie nic nie dawałam, ale trzeciego dnia lekarka (myśląc że to zęby) zaleciła dawać, bardziej dla działania przeciwbólowego ...

Aniaa - myślę że u Was to też będzie trzydniówka. Jeszcze dzień, dwa i wyjdzie uczulenie.
Poczekam i zobaczę jak bedzie z ta goraczka, bo na razie nie ma innych objawów. Na wszelki wypadek zarejestrowałam go do Luxmedu do pediatry na piatek.

A to koło z siedziskiem do pływania rzeczywiscie jest super.
Jak bylismy w Turcji w maju Filip własnie w nim w brodziku nauczył się chodzić najpierw w wodzie a po niecałych dwóch tygodniach od powrotu zaczął chodzić na lądzie :-)
Jakby ktoś chciał to mam takie jedno koło do oddania, bo jedno kupilismy a drugie identyczne Filip dostał od babci.
image
mozna dawac paracetamol z nurofenem ale nie pamietamw jakich odstepach - nam lekarka i w aptece mowili ze nurofen jest lepszy i mocniejszy niz paracetamol i u nas rzeczywiscie szybciej dzialal
Gratulacje dla Pati i Kostka za postępy ruchowe:)

Ja dawałam małemu raz czopki raz syrop w odstępach nie mniejszych niż 4 godziny. Mój mały jak ma gorączkę to zawsze ciężko jest mu ją zbić. Dodatkowo muszę robić zimne okłady.
image
Annia: masz pakiet medyczny w luxmedzie, bo ja się zastanawiam gdzie zapisać młodą do polmedu czy luxmedu ....
hehe dzisiaj znowu super pogoda sie zapowiada moja mała też miała srednia noc ciagle sie wierciłai stękała i mi sie też oczka zamykają ale nic dam rade:-)
Ale ja miałam wczoraj beznadziejny dzień!!!!! no masakra jakaś nic nie szło po mojej myśli. do tego okazało się że czeka mnie leczenie kanałowe zęba. a wieczorem młoda połamała mi moje ulubione okulary przeciwsłoneczne!!! no ale dzisiaj mamy już nowy dzień oby był lepszy.

Macie jakiegoś dobrego dentystę najlepiej w Gdyni do leczenia kanałowego? ja muszę znaleźć nowego bo ta co mi robiła do tej pory nie jest najlepsza.

Panna ale wybałuszyłam oczy jak przeczytałam że Kostek chodzi:))))) no ale to zawsze coś.
Gratulacje dla Pati!!!

Aniaa zdrówka dla Filipa. Ja dawałam tylko paracetamol ale u nas wystarczył jeden czopek.

Nilkaa my mamy luxmed. Na Morskiej jest pediatra polecana przez laski z forum. nie pamiętam jak się nazywa ale bardzo fajna babeczka. ona jedyna wysłuchał u Heli zapalenie oskrzeli:(

Karolkaw my będziemy chodzić w niedziele na 10:45. Ja tym razem chciałam wcześniej żeby był jeszcze czas na spacer itp. no z resztą w poprzednim semestrze chodziliśmy na 11:45 bo to akurat wypadało między moimi ściąganiami pokarmu! ło maj gat! co za czas to były:)))
imageimage
nyzosia - a ile płacicie? Jak długo czekacie na wizytę do specjalisty? A ile do lekarza ogólnego? Jak długo czeka się na wizyty domowe ( tzn ile h od zgłoszenia? )
Gdzie oni umawiają na wizyty do specjalistów ? ( muszę tego endokrynologa dziecięcego mieć dla małej..)
Mąż za nas dwie płaci 70 zł miesięcznie - on ma pakiet w robocie.
Co do czekania na przyjęcie to tak:
- do specjalisty - zależy jakiego i na którą godzinę jak jakiś mega popularny albo tylko po 17 to jest mały problem. ale raczej nie czekałam dłużej niż około 2 tygodni. jak jest ci obojętnie do kogo i na którą godzinę i w której placówce to w ciągu tygodnia znajdziesz miejsce.
- ogólnym mają w pip więc tak na dobrą sprawę to na następny dzień są miejsca
- wizyty domowe - raz korzystałam ale to był chyba 2 stycznia i było słabo bo przyjechali po mojej interwencji:) tak to myślę że w miarę szybko. mają karetkę i nią przyjeżdża lekarz.
- umawiają tylko w swoich placówka lub partnerskich. do specjalistów nie potrzebujesz skierowania umawiasz się sama przez net albo przez telefon. nie wiem czy i gdzie i jakiego mają endokrynologa dziecięcego.
W zeszłym roku czy dwa lata temu luxmed otworzył 2 nowe placówki w 3mieście - na Zaspie i na Grabówku dzięki temu rozładowali tłok w placówce w Gdańsku Głównym. W sumie jest chyba z 6 czy 7 placówek więc zawsze się jakiś lekarz znajdzie:)
Ja generalnie traktuje ich jako wyjście awaryjne. dobre jest to że przepisują Ci skierowania na badania jakie chcesz. np. na rezonans magnetyczny i nie czekałam miesięcy tylko 2 tygodnie.
imageimage
Nyzosiu ja mogę Ci polecić świetnego stomatologa.
Małgorzata Budna ma gabinet w gdyni na ul.Nowogrodzkiej 14/2
Super kobieta i świetny specjalista ja potwornie nie lubię dentystów a ona ma takie serce i jest sympatyczna i ma podejście do pacjęta.
Zaraz poszukam numer tel do niej.
image
image
Oki. super. jak znajdziesz telefon to napisz proszę.
imageimage
no to podobnie ze wszystkim jak w polmedzie ...

Zadzwoniłam odnośnie tego endokrynloga - mają jakiegoś Bautenbach - muszę poszukać opinii ...
To ja będę musiała płacić zdecydowanie więcej :( - bo za jedną osobę 75 zł - trochę mniej chyba mi wychodzi w polmedzie, gdzie teraz z racji wychowawczego opłacam sama składki.
Na pewno dla siebie wezmę luxmed bo ja mam za groszę, ale akurat u nas drogo za osoby towarzyszące jest :(.
U męża z kolei jest Medicover, ale u nich nie było chyba chętnych na pakiety rodzinne, bo im policzono 180 zł za rodzinę - to już naprawdę dużo.
Małgorzata Budna
tel. 661-12-63
tel.kom. 693-502-662
image
image
Dzięki Monika!!!

Nilkaa nie znam nikogo kto miałby w Polmedzie ubezpieczenie. Przyjaciółka ma w medicaverze i jest średnio zadowolona.
Mąż nie wiem ile za siebie płaci - on sam nie wie:) potrącają mu coś z pensji coś mi świta że 35 zł więc da się przeżyć. no i oni mają tak że 70 zł jest za rodzinę niezależnie od ilości osób (tyle samo za samą żonę jak i za żonę i 4 dzieci:).

A propo 4 dzieci to moja koleżanka z poprzedniej pracy jest właśnie w 4 ciąży!!!! szok:)
imageimage
Mnie też czeka wizyta we wrześniu. Na razie mam opatrunek, który ma odbudować tkankę zebową i zaleczyć próchnicę, jak się nie uda, też będę miała leczenie kanałowe. Mam nadzieję, że nie stracę kolejnego zeba. Choć jak mówi mój lekarz, Pani Justyno, lata lecą, proszę się przygotować, że pod tym względem będzie raczej gorzej niż lepiej hehe Dowcipniś jeden :-)

U nas noc ok, ale mały strasznie przyżywa, że ktoś mieszka z nami w domu. I to nie jest babcia, tylko dziadek z basem w głosie. Cały czas wdrapuje mi się na kolana i marudzi. Już się boję, co będzie we Włoszech.
image
Haha wrażliwiec z Hubcia rośnie:)))

No właśnie ja też nie chce stracić kolejnego zęba więc muszę mieć dentystę który mi uratuje tego co teraz mam zatrutego.

A jak już jesteśmy w temacie zębowym to może możecie polecić kogoś od implantów?:)
imageimage
Nyzosia ale czad 4 dzieci :D w sumie miedzy 3 a 4 to zadna roznica tylko auto wieksze trzeba kupic :)
nyzosia:
ja miałam od lat w polmedzie i byłam zadowolona ... Tylko że wcześniej to pracodawca płacił :). A teraz gdy mam płacić pełną składkę za Elizkę w polmedzie lub podobną sumę za składkę w luxmedzie to nie wiem co wybrać :(
aaa - odnośnie ząbków - ale tych najmłodszych - pytałam kuzynkę stomatolożkę i poleciła mi specjalną pastę - wklejam całą wypowiedz, może kogoś zainteresuje:

Natomiast to co mogę polecić to taka specjalną paste GC Tooth Mouse .. Ta pasta nie ma fluoru ale ma aktywny wapń i fosfor, ma rożne smaki i wogole została okrzyknięta płynnym szkliwem bo potrafi zremineralizowac nawet powierzchowna próchnicę. Wieczorem tyle ile się da osusza się ząbki i odrobinkę palcem rozsmarowuje się na zabkach i sie zostawia. Ja na pewno bede stosowac. Tylko ważne, zeby zwrocic uwagę , zeby bylo bez fluoru bo sa tez pasty tej firmy z fluorem. Kosztuje ok 40 zl, ale starcza na dosyć długo:)
Ja mialam w medicoverze i zrezygnowalam, mi to chyba nie jest potrzebne. Jedyna rzecz ktora chcialam to endokrynolog w zwiazku z moja niedoczynnoscia, ale okazalo sie ze jesli jest to choroba przewklekla to musze miec u nich abonament conajmniej rok zeby przyslugiwaly mi wizyty i badania u endo:/
ale bzdura :( - nigdy się z czymś takim nie spotkałam, mam nadzieję że w luxmedzie tak nie jest :(
W Luxmedzie tak nie jest:)

Ale niektóre pakiety mają ograniczenia. np. w swissmedzie żeby mieć poród w ramach pakietu to jest okres karencji rok przed zajściem w ciąże. tzn tak było kiedyś:))
imageimage
No wlasnie dlatego wole juz placic normalnie za wizyte u mojego endokrynologa niz placic caly rok abonament zeby potem laskawie mnie przyjeli...
Nyzosiu zatrutego zęba już się chyba nie da uratować. No chyba że pójdziesz dzisiaj do dentysty i ci szybko wyciągną tę truciznę. Powodzenia!

My nie mamy żadnego pakietu. A dlaczego tak się tym interesujecie? Tzn jakie sa plusy?

Ja mam trójkę braci, między 3 a 4 jest moim zdaniem ogromna różnica, podobnie jak między 2 i 3. Do dziś podziwiam moją mamę :-)
image
akacja:
ja się już do pakietów przyzwyczaiłam - tzn mam od 4 czy 5 lat z pracy ...
A teraz po prostu mi się w pracy zmienił i muszę się na coś zdecydować.

Jest to o tyle fajne że nie czeka się w ogóle w kolejkach do specjalistów, czy też drogie badania - takie jak rezonans magnetyczny, na który z NFZ czeka się pół roku albo i dłużej, a prywatnie kosztuje ponad 300 czy 600 zł (nie pamiętam już) - a tu masz w max 2 tygodnie w cenie pakietu. Do tego mam wizyty domowe już w pakiecie, gwarantowany dostęp do specjalisty w tydzień, testy alergiczne, darmowe szczepienia na grypę, tężec, czy też rehablitację ( też państwowo czeka się dość długo ...). Także przegląd i profilaktykę stomatologiczną ... W pracy za to wszystko płacę 20 zł miesięcznie - wiec naprawdę szkoda by tego nie brać. No ale dla członków rodziny kosztuje to już więcej, wiec trudniej mi wybrać ...
Akacja będę miała kanał:)))) więc mam nadzieję że po prostu zostawią mi zęba i mi go nie wyrwą...bo będę musiała 2 implanty sobie sprawić:)
imageimage
Hm, brzmi nieźle. Zapytam męża jak to u niego wygląda w pracy. Odpukać, ale nigdy nie wiadomo, kiedy się przyda.

Nyzosiu - nie myślałam o wyrywaniu, ale o tym, by ząb był żywy. Ja mam sporo zębów po kanałowym i niestety te martwe zawsze są słabsze niż pozostałe i szybciej się psują :-(

Jakies słońce wyszło na chwilę. Chyba wyskoczymy na zakupy. chociaz znając moje szczęście zaraz zacznie padać hehe
image
No właśnie Akacja ja po ostatnim leczeniu kanałowym miałam wyrwany ząb. wiec strata podwójna!!! teraz chce go na tyle uratować aby został w szeregu:)
imageimage
Nilka, mam pakiet w luxmedzie z pracy. Za siebie nie pałacę nic za Filipa 35 zł. Jestem bardzo zadowolona, ale u nas to jest trochę inna sytuacja. My nalezymy do przychodni w Gdańsku na Pomorskiej, a to jest Placówka Medycyny Rodzinnej, która także nalezy do luxmedu, więc albo rejestruję się tam na NFZ albo na luxmed. Dodatkowo mamy zniżkę za szczepionki dla Filipa. Generalnie to z grubsza wygląda tak jak opisła Nyzosia :-)

A u nas dziś koszmarna noc - spałam jakieś 4 godziny i teraz oczy mam na zapałki i zaraz pójdę na 2 kawę.
F. zasnął o 22.00 dwa razy się przebudził z płaczem do ok.1.00, ale udało mi się go ululać i spał dalej.
Ja położyłam się ok 30 minut po północy a ok. 1.00 trzecia pobudka z wiellllkimmmm płaczem. Walczylismy jakies dwie godziny. Przysypiał i po chwili znów wielki płacz. Temperatur 38, więc nie chciałam dawać nic na zbicie, ale w końcu ok 2.30 dostał czopka, wcześniej tez posmarowliśmy dziąsełka i w końcu zasnął. Od 3 do 7 były jeszcze dwie pobudki ale na szczęscie tylko na chwilkęi spał dalej.
Rano temperatura 37,5 nic mu nie dałam i został z babcią.
Przed chwilą dzwoniłam i ma 37,8, wiec na razie nic nie dostaje na zbicie i podobno ma dobry humor. Pewnie jak mam wróci z pracy to się humor pogorszy...

Sama nie wiem co to jest czy ząbki czy coś innego. Obserwuję, czekam do jutra, w razie czego jutro po południu ma wizytę u pediatry.

Mam nadzieję, że dzisiejsz noc bedzie lepsza...
image
Annia a mieszkacie już w nowym domku?
imageimage
Aśku, Akacja mam pytanie o wasze wyjazdy.
Gdzie jedzieicie dokładniej, macie jakiś fajny hotem pod kątem dzieci? Mozecie coś polecić?
Bo ja w sumie to się napaliłam na wyjazd do szwecji we wrzesniu na tydzień, może trochę dłużej, ale z drugiej strony to sobie myślę, że fajnie byłoby jednak gdzieś gdzie jest cieplej.
Chcemy też z sobą wziąść teściową, bo ona prawie nigdzie nie jeździ. A to dlatego, że teść nie zostawi swojego biznesu, więc ona też sie nigdzie sama nie rusza. Czasami max na 2 dni gdzieś pojadą w okolicy.
Do tego ona zajmuje sie teraz Filipem i nie bierze od nas żadnej kasy. Nawet jak bardzo chcemy je dać. Więc co jakiś czas kupujemy jej cos fajnego, a teraz pomysleliśmy sobie, że mogłaby pojechac z nami.
image
Nyzosia, nie mieszkamy, a dlaczego nie to temat rzeka...
I nie wiem czy w tym roku damy radę sie przeprowadzić.
Jeden pan konstruktor nas oszukał i rozpłyną sie w powietrzu na szczescie jesteś stratni na nim tylko jakie 1000 zł, wiec nie ma dramatu. Ale czasowo to masakra. Potrzebujemy pozwolenia na budowe, zeby podnieść cześć dachu, a on nas zwodził że już za chwile bedzie pozwolenie, po czym sie okazało że nawet papiery nie były w urzedzie złozone. Teraz walczymy z urzedem, ale jest masakra, jak to pozwolenie dostniem w listopadzie to bedzie dobrze.
A tak naprawdę nikt się nie wezmie za przebudowędachu w zimie, wiec nie wiem jak to bedzie :-(

No i mamy mega problem z oknami. Przywiezli nam juz raz okna ale nie takie jak miały być, mieli jej poprawić i teraz nas zwodzą. MASAKRA.

Powiem tyle jeszcze troche i osiwieję przez ten remont...
image
annia, my jedziemy do hotelu totalnie dla rodzin z dziecmi, koleżanka z biura podrózy nam go podsuneła,place zabaw, baseny dla maluchów, zjeżdzalnie, łóżeczka dla dzieci, krzesełka, jest nawet niania dodatkowo płatna bedzie nas 10 par z takimi brzdacami:ppp my jedziemy na krete, a akacja to włochy:))
image
No właśnie, my do Włoch, tylko że prywatnie. Szefowa mojej koleżanki ma tam swój dom - tak, tak są tacy ludzie na tym świecie ;-), i to właśnie od niej go wynajeliśmy. My jedno piętro, nasi przyjaciele drugie.

Współczuję przejść z budową, na pocieszenie powiem, że nie znam nikogo, komu poszłoby to gładko. Zresztą mówi się, że pierwszy dom buduje się dla wroga, drugi dla siebie hehe
image
dlatego nie budujemy domu tylko czekamy na gotowy :P
poszłam dziś założyć konto w banku, obciążąjace nasz rachunek bo nam się kasa na wszystko rozchodzi , przyjdzie nam dom wykańczać a nie będziemy mieć za co :( a teraz trzeba zacisnąc pasa i już :P kasa bedzie leżeć na koncie do którego nie będzie karty :P

Co do dentysty, to ja tez muszę iść. znacie może jakiegoś, najlepiej na przymorzu?
image
image
ja na leczenie kanalowe chodzilam na al zwyciestwa tam jest klinika stomatologiczna - i nic nei placilam na nfz termin oczekiwania 2 tyg
Kanałowe też jest na nfz??
imageimage
słabo z tymi budowami...ja dlatego zdecyduje sie raczej na mieszkanko:)

apropos wakacji, to wiecie jakie teraz sa tanie lasty??? szok, az załuje ze wczesniej zamawialismy wycieczke,,,a na grouponie to juz wgl. no komment...
image
Asku no tanie sa ale jak ktos wczesniej musi zaplanowac urlop to zwykle nie chce ryzykowac ze potem miejsc nie bedzie..
no wiadomo:) moi rodzice np. oboje nauczyciele, moga tylko na lasty polować:) albo planujesz wczesniej urlop...i jedziesz na lasta gdzie akurat bedzie w tym terminie:) znajomi tak robia, maja po 2 tygodnie urlopu i 7 dni w tym terminie zawsze gdzies wyhacza, ostatnio maroko:)
image
Lasty są mega tanie! też się zastanawiam czy w tym roku tak nie zadziałać:) może w październiku..
imageimage
Do Maroka tez bym chciala:) Ja dzisiaj dostalam @ i mam totalnego lenia i jestem wkurzona hehe.
a ja dziś ide na bulwar na pifo z przyjaciólą, której chyba ze dwa albo 3 tyg. nie widziałam:) no i mąz wraca:)))
image
u nas we wtorek byli znajomi wieczorem na grillu i wczoraj caly dzien kaca leczylam:P takze narazie mam dosyc, chyba po prostu pojde spac jak maz wroci:P
Hej ;)

bardzo dziękujemy za życzenia !:)
roczek już za nami ;) przyjecie super, z tortu jestem bardzo zawiedziona ;/ ale jakoś nikt się tym nie przejął, następnym razem na pewno zmawiam z cukierni ;) zgadnijcie co Liwka wyciągnęła...oczywiście kieliszek i książeczkę !:)) od rana dziś za butelki po alkoholu łapie wiec się zaczęło !:)) na kasę nawet nie spojrzała ;) jutro jedziemy po fotelik Romera :)

dużo zdrowia dla wszystkich ząbkujących , przeziębionych !:)

my ciągle naprawiamy autko, dobrze ze za darmo bo naprawa by nas wyniosła mega dużo ;/ po naprawie go sprzedajemy i kupujemy nowe ;)) już się nie mogę doczekać dużego samochodu ;)
image
a mysmy dzisiaj były ponad 3 i pół godziny na spacerku i mimo takiego słońca palacego było super ale niestety moja spacerowa kumpelka wraca do pracy i od poniedziałku bedziemy juz sapcerowały same wielka szkoda:-(
Akacja jak tam wózek?

Martynka mi w wózku marudzi ostatnio. Najchętniej by chciała żebym ją na ulice puściła żeby sobie polatała na czterech.

Po ogródku zasuwa jak szalona ale tak na trawniku to się boję że jakieś szkła, kupy psie ech...

A Hubercik to nie chciał do domku jechać, spodobało mu się :)
image
image
Malgo - to musisz po prostu znaleźć nową spacerową koleżankę :)

Annia - no to współczuję problemów i oszustów :/ Co za ludzie...

Przyszla mam a- przypomnij, gdzie zmawiałaś tort?
image image
Co za dzień...
Lepiej niech się już skończy...
Filip dalej ma gorączkę, co prawda trochę mniejszą niz wczoraj bo 38,6. Zaaplikowałam mu czopka i zobaczymy jak mnie dzisiejsza noc.
A mnie dziś wyprowadził z równowagi facet od okien, do tego stopnia, że jutro biorę urlop jadę do nich do firmy i jesli potraktuje mnie tak jak dziś przez telefon to ide na policję. Szkoda słów...
Ale to nie wszystko, wróciłam do domu a tam w skrzynce papier z gazowni, że odcieli nam gaz bo mamy jakis niezaplacony rachunek. A my nie dostalismy od nich ani rachunku ani żadnego wezwania.
Więc jutro mam kolejną sprawę do załatwienia.
Cos mi się wydaje że jutrzejszy dzień może być jeszcze lepszy nic dzisejszy :-(
Grunt to pozytywne myslenie ;-)
image
O kurde Annia to nieźle...coś wisi w powietrzu!!!

Laski czy Wy wiecie że zaraz jest koniec lata??? ja nie chce zimy!!!!!!!!!!!
imageimage
No to macie czarną serię Aniu. Współczuję.

Moniko - wózek czadowy! Baaardzo ci dziękujemy. Mąż mi opowiadał, że Hubcio zakochany w nowej koleżance i w psie ;-) Mam kolejny argument, żeby namówić męża na zwierzaka - bo z siostrą jeszcze poczekamy ;-) Mam nadzieję, że nasz spadkowy gracik też wam się przyda.

A jutro wielkie pakowanie. Na razie cała kuchnia zawalona wszelkimi możliwymi gratami.
image
Wyciągnęłam dziś spod łóżka pudełka z butami zimowymi - przy okazji pakowania i powiem szczerze, że mogłabym je już ponosić :-)
image
Akacja no co Ty!!! buty zimowe bleeeee
imageimage
Fajne, fajne :-) Do tego duży puszysty sweter i lecimy :-)
image
ale dziś cisza ...

Nyzosia:
wybrałaś już może rodzaje kaszek, bo chciałabym dziś zamówić - bo znów mi się skończą :), możliwe że pisałaś a ja nie zauważyłam ...

karolkaw:
wczoraj na fitnesie mówiłam, że muszę wracać uśpić Elizkę, a tu cud - mąż sam i wykąpał, i nakarmił i napoił i jak wróciłam mała ładnie już spała :)
Nilkaa ukłony dla męża:)))

U mnie wczoraj małego uśpiła teściowa i powiem wam, że mały obudził się dopiero o 5:45. Co najlepsze ja obudziłam się pierwsza. Rewelacja. Nie wiem czy to dzięki temu, że uśpiła go teściowa czy tak poprostu.

Wczoraj pierwszy raz Antoś był tak marudny po południowej drzemce, że myślałam, że wyjdę z siebie. Dobrze, że pojechaliśmy nad jeziorko na godzinkę to się rozruszał, a tak to ciągle łe łe łe i łe. Oszaleć można było. Ale to chyba przez to, że ktoś go obudził i nie dospał.

Jutro lecę do fryzjera. muszę coś zmienić w swoim wyglądzie bo jakoś ostatnio łapię doła jak na siebie patrzę:)
image
dzynka ja tez musze farbnac wlosy bo juz mam wszytskie kolory teczy ale czekam do wtorku
Emilka ostatnio bardzo raczkowa sie zrobila nic tylko opka i przytulanie
aaa i najfajniejsza rzecz dzisiaj maz poszedl do pracy zabral chlopakow do przedszkola a emilka stojac przy bramce mowi tata papa i macha obiema lapkami :)
do jednego jedną ręką, do drugiego drugą - logicznie :) U nas też na ręce j tulenie.. garów nie mogę spokojnie umyć..

Dzynka - to chyba kwestia Antosia a nie magii teściowej :) chociaż... kto wie?

Akacja - raczej kalosze wyciągnij z pawlacza ;) Co za pogoda! normalnie tego lata mam depresję jesienną...
Nyzosia - takie lato, to ja już mogę mieć zimę≤ przynajmniej bez oszustw jest ;)
u nas burza!!!!!!!!!!!!
Burza burza!!! ja mam błoto w butach!!!!

Mjakmama pytałam się o tą klinikę czy leczą kanał na nfz? daj namiary:)

Nilkaa nie wybrałam - podaj linka do strony to wybiorę bo nie pamiętam adresu.
imageimage
co za lato!!! jak zwykle na wekeend psuje się pogoda :((
Dzynka super ci Antoś przespał nockę, u nas jakieś niewielkie marudzenie w nocy czyli norma :) ale za to pospałysmy do 8 :))
image
image
Co do nocek - u nas właśnie od jakiegoś czasu coś się psuje. Kostek mi się budzi z płaczem, bardziej z taim hm... krzykiem. I nie wiem, chyba mu się jeszcze żadne koszmary nie śnią, może to kolejne zęby..? Przebudza się, dostaje smoczek i dalej śpi, ale potrafi tak kilka razy między 4-7 :/

Nie mogę, jest tak ciemno, że tylko kąpiel w basenie z czekoladą mogłaby mi humor poprawić :))
image image
nyzosia Wojewódzka Przychodnia Stomatologiczna w Gdańsku SPZOZ
80-219
Gdańsk,
al. Zwycięstwa 39

Tel.: 58 520 38 38
Fax 58 520 38 37

Ja tam w ciazy z chlopakami leczylam kanalowo za darmoche - jak teraz jets nie wiem
panna nasz wlasnei ostatnio tez cos takiego miewa spi np od 20 i po 3 godz nagle niby placze niby krzyczy ale u nas to czasami nadmiar wrazen bo jak zeby bolaly to plakala i dluzej to trwalo
http://amarantus.pl/index.php?cPath=61_72&sort=2a&filter_id=119
http://www.szipszop.pl/index.php?action=karta_towaru&stock_id=14776
mjakmama - może to to, ale mam wrażenie, że ostatnio ma jakoś mało wrażeń ;)
image image
ja pierdycze.... własnie na tvp 1 leci jakas baja Kajtuś, i kurcze maja tam Bożw Narodzenie....za oknem jesień wiec w sumie wczułam sie w bajke ze zaraz zima....

dziecko moje od kad wstało jeczy, albo ryczy, chyba mści sie ze go zostawiłam z tata wczoraj...:ppp a wyjsc nie ma jak...massakra...

u mnie mąż zawsze kapie młodego i kładzie....ja po całym dniu mam luz wieczorkiem:))) wiec spokojnie moge wieczorem wychodzic:)

aniaa, jak w aquaparku jest pod katem takich maluchów? sa tam jakieś miejsca do przewijania czy ubierasz ja na tych leżakach cp sa juz na basenie? chce chyba wyrwac moich chłopaków dziś...bo totalnie niewiem co robic
image
U nas też tylko na rączki i przytulanie. Czytałam, że dzieci mają teraz największe lęki separacyjne, bo już dużo więcej rozumieją i widzą. Myślę, że koszmary też już mają. I tak najgorsze przed nami - podobno 15 mc jest najgorszy :-(

Dziś na 3 godziny z małym zostaje teść. Mam nadzieję, że sobie poradzi. Dziś przełamali lody dopiero wtedy, kiedy teść zaczął udawać lwa i gonić małego po mieszkaniu. O dziwo Hubcio był zachwycony ;-)

Dziewczyny, fajnie będzie zimą. Kupimy maluchom sanki i będziemy lepić bałwany ;-)
image
w aquaparku mas zjaky osobny boks z loeczkami - kojcami i przewijakami - sorki ze sie wtracilam
napewno bedzie fajnie, o ile bedzie śnieg...bo patrzac jakie mamy nietypowe lato, to wcale sie nie zdziwie jak zima bedzie deszczowa:////
image
Aśku, to ja Ci odpowiem, bo jestem na bieżąćo :) Jest bardzo fajny pokój dziecięcy - są tam: łóżeczko (żeby na chwilę zostawić dzieciaka i samemu się przebrać, przewijaki, suszarka i część szafek. Panie zazwyczaj mamom z maluchami dają szafki w tej strefie (ja miałam tuż obok, za drzwiami). Bardzo fajnie je st to wymyślone, na żadnym basenie nie czułam się tak komfortowo z dzieciakiem. Normalnie samemu można dać radę :)) W sensie, bez tatusia :)

W ogóle nie czuję atmosfery roczku :/ nic mi się nie chce kombinować, nie wiem, co rzucić do jedzenia. Miałam sama dekoracje robić, a teram mi się nie chce... :/
image image
no to zamawiam kaszki ....
akacja najgorszy to jest bunt dwulatka teraz to pikus ;)
u nas sanki si enei sprawdzily - na anszych chodnikach dziurawych - ja nie chche zimy bo nawet lata nie bylo buuuuuuuuuuuuuu
aaa, czyli jest takie pomieszczenie:) ja tam widziałam, jak niektóre mamy nie pływały tylko siedziały w ubraniu na leżaku i ubierały maluchy zeby nie marzły

do tej pory młody chodził do jezuitów, tam mieli podgrzewana wode...i zajecia trwały poł godzinki...wiec tak sie zastanawiam czy godzine wytrzyma w chłodniejszej wodzie...
image
Nilkaa wszystkiego dobrego dla Elizy na miesiąc przed urodzinami:)

Panna nie dziwie się że Ci się nie chce!!! jejku mi się też nic nie chce.

Lato było totalnie do duszy. ja myślałam że wieczorami posiedzę sobie na mojej huśtawce albo że będziemy chodzić po pracy na spacery do lasu bo będzie gorąco a tu klops. popołudniami zazwyczaj padało i było zimno!!!!!!!
imageimage
pogoda masakra :-(

ten bodziak jest super bekowy

u nas nocka srednia mała obudziła sie o 22 i tak koło godzinki niemogła zasnać wierciła się strasznie jak wziełam ją do nas i jak sie przebudziłam bo była we mnie wyulona i spała to ja przeniosłam do łóżeczka i do rana spokój był
My nie wytrzymaliśmy całej godziny w Aqua Parku. Było trochę zimno moim zdaniem. A przebieralnia jest fajna, to fakt.

Tak to jest - jak nie lęki separacyjne, to bunt dwulatka, jak nie bunt dwulatka to zazdrość o mamę lub tatę i tak do 20 hehe

Ja bym chciała kupić sanki takie na szerokich nartach, czy coś w tym rodzaju. Myślę, że one się bardziej sprawdzają na naszych chodnikach.
image
Na pocieszenie powiem wam że Helka też coś dzisiaj słabo spała! kręciła się, popłakiwała jakoś nie mogła znaleźć sobie miejsca. a potem spała o 8!! cwaniara jedna!
imageimage
Asku w aquparku jest fajnie pomyslane to:) Jest naprawde ok, woda moim zdaniem tez jest w dobrej temperaturze. My z Ami zwykle jestesmy okolo 45 minut na basenie. Tez bym z checia poszla, pogoda do pupy:/
a dzięki ...

U nas z kolei bardzo dobra noc, ale nam się należy po poprzednim tygodniu ...Kurcze - za chwilę muszę wyjść do lekarza :( Bleee
I na zakupy też.
Moi rodzice właśnie przeżywają gehennę z innym wnukiem - 6-letnim synkiem brata. Mówią, że tak upierdliwego i rozpieszczonego dziecka nie ma na świecie ;) Zgadzam się z nimi, nigdy bym sobie takiego problemu nie wychowała ;) No, ale każdy niesie swój krzyż.

Dobrze, że się przejaśniło, jest jeszcze nadzieja ;)

Kostek też tak około 45 minut w Aquaparku był.
image image
U nas z nockami zrobiło się tak naprzemian. Ze dwie nocki do pupy i jedna fajna a nawet bardzo fajna. Dla mnie to i tak wypas. Jeszcze do niedawna były tylko te pierwsze:)

U mnie coś się chmurzy.
image
A u nas słońce. Więc może wyjdziemy jednak na te zakupy :-)

Panna - na szczęście Kostek jest bardzo grzecznym chłopcem.
image
To chyba tak dla równowagi ;)
image image
super pogoda się zrobiła, czekam jak mała wstanie i na spacerek i rehabilitacje :) może wekened będzie ładny. Gdzie nasza pogodynka? :))))
image
image
a może mu sie odmieni jak bedzie miał 6 lat?:)
u nas tez juz wyszło słonko, ale mały akurat idzie spać:/// wychodze z nim zawsze przed dzemka o 9.30...ale cały czas lało, wiec wziełam sie za te udka po meksykańsku, młody dostał parówe to nie brzeczał:))
image
jestem jestem:)

pogoda fatalna weekend super tez sie nie zapowiada mozliwe przelotne opady temp ok 18stopni wiatr i do 11 zachmurzenie potem moze wyjsc slonko niedzieli jeszcze nie widac.

my dzis spalismy do 8.30:) ale o 7 tak sie krecil ze dostalam z piety w oko balam sie ze bedzie limo a potem tam mnie chwycil na nos ze krew sie lala:P niezlego mam lobuza. Bylismy jiuz po zakupy i dzis tez cos trzeba wymyslic na obiadek:)

Asku zrobilam wczoraj z makaronem z sosem gotowym takie nowe co reklamuja o smaku pomidorowo ziolowym. Pycha bylo:) tylko nie trzymalo sie i jak nakladalam to wszystko mi sie rozplynelo u ciebie wszystko sie ladnie trzyma?
image
image
Z makaronem, raczej sie nie trzyma, chyba ze dajesz ser żółty co kilka warstw...ale w sumie makaron i tak sie rozleci...z ziemniakami sie trzyma:)

czy dzieciaki nasze moga jesc zurek?
image
asku nam pediatra mowila ze po roku juz moge prawie wszystko byla patrzec czy sie nie przyprawiac syfem
Emilka jadla
no staram sie syfu unikać:) w sumie dzieki młodemu przestałam zupy gotować na kostkach rosołowych:p
image
ale taki na kiełbasce??? czy osobno sobie dodac do garnka kiełbaske?
image
ja robie tak ze kielabase jak mam surowa to osobno gotuje potem dokrajam i mloda je jak kielbasa jest juz parzona to kroje i do garnka z zurkiem
ale kiełbasy nie je? czy tez je?...no to jest myśl zeby ją osobno ugotować:) na to bym nie wpadła, rozlewałabym zupe na dwa gary predzej:)
image
no i kaszki już wysłane mimo że im nie zapłaciłam :P

No i nie mogę się dodzwonić aby dopytać czy będę musiała listonoszowi zapłacić czy też mimo wszystko na konto, tak jak wybrałam ...
asku oczywiscie ze je biala kielbas - moja miesozerca jest
mój tez mięcho uwielbia:) no dobra, taka mam ochote na żurek, dość juz mam rosołów, jarzynowych i pomidorówy...zobaczymy, czy młody to wogóle tknie:)
image
Ja robie tak zurek ze gotuje biala kielbase, potem jak ostygnie to ja kroje i wrzucam znowu do tej samej wody kielbase i cala reszte:)
i Ami tez to je? bo ja sie boje ze na kiełbasie moze młodemu zaszkodzić
image
ale robicie mi smaka tym żurkiem - a ja jeszcze nigdy żurku nie robiłam ... Macie jakiś sprawdzony przepis?
Ja robie tak jak moja babcia:) Ale teraz akurat nie mam czasu za bardzo napisac jak:)
Ami nie chce jesc naszych zup:P
no mi właśnie chodzi o taki babciny przepis - ale się też nie śpieszy, dziś mamy rybkę na obiad, więc żurek i tak najwcześniej w poniedziałek mógłby być
my miałyśmy dziś kalafiorową :) dajcie przepis na żurek bo ja zawsze robiłam chemiczny :P czyli z butelki i z torebki

Babeczka na rehabilitacji zaskoczona postępem Pati :))) znów plastry założone aż się boje co to będzie przy ściąganiu :(
image
image
heheh, ja do rosołu dosypywałam gotowca z saszetki knorra albo winiary:ppp
image
ja zurek robilam tez na pol gotowo
gotowalam wloszczyzne taka we paski pocieta jak sie ugotowala dodawalam zurek z butli
potem biala ktora wczesnei gotowalam w osobnym garnku
potem dodawalam majeranek
na koniec jajo
a i przed biala jeszcze ziemniaki
W temacie zup to moja jadła wczoraj i dzisiaj krupnik. oczywiście ja go nie zrobiłam tylko moja mama.

Ale pokręcona pogoda dzisiaj była. jutro ponoć ma piździć...i co tu robić taką pogodę?
imageimage
moja też lubi krupnik :)

tak dziś segregowałam zabawki - wasze maluchy bawią się jeszcze tymi zawieszkami pierwszymi? co kiedyś kupowałysmy np lamaze, banan itepe?? moja już się nimi nie bawi i chyba je odkładam. Prałyście je normalnie w pralce?
image
image
Ja już jakiś czas temu dałam te zabawki, grzechotki i inne na strych. Teraz Hela ma klicki i lalki! serio ma 2 lalki - jedną szmacianą a drugą gadającą mama tata i takie tam:))))

A w ogóle to zapomniałam się pochwalić że Hela zaczyna chodzić!! stawia sama 1-2 kroki! coraz częściej stoi też sama bez podparcia. tak wiec lada dzień mi ruszy:))))
imageimage
Madziulka ja sprzedałam zawieszki zostawiłam jedną lalę Emilkę lamaze i pralam je w pralce ;)

Gratulacje dla heli
jutro wrzucam do pralki i na strych :) pełno tych zabawek, 4 kosze plus podłoga, nie ma się gdzie ruszyć, czujemy się jak w kawalerce hehe
Największą frajdą jest teraz odkurzacz fp cały czas sprząta :P szkoda że to nie prawdziwy odkurzacz hehe byłoby z głowy sprzątanie :)) a tak apropo odkurzacza to ma taki szum jak prawdziwy odkurzacz i suszara, przyda się dla następnego na pierwsze miesiące :P:P

Gratulacje dla Heli , niedługo ruszy w świat :))
image
image
Madziulka a gdzie dostalas taki odkurzacz? Widzial ktos moze taki maly zestaw dla dzieci miotelka i szufelka?
image
image
ssabinka na alegro kupiłam
image
image
moj tez uwielbia sprzatac, sprzata dywan grabkami:) tez poszukuje zestawu dla malego czysciocha:)))

na basenie było super, ale faktycznie 40 minut wytrzymałi juz jeczał:) fajny pokoik z przewijakami i całkiem pusty, sami tam bylismy...no ale ten brodzik słabo jest zlokalizowany bo waginzi od tych odkrytych zjezdzalni...

no i mam problem, ten nowy sasiad co mieszka nad nami i dzien w dzien wierci od 1 maja! pozbawił nas gazu....juz 2 razy przewiercił cos w scianie....i nie mielismy pradu w kontaktach w kuchni...a dzis o 15 zabrakło gazu- byłam pewna ze znowu on...i mialam racje...montowal sobie kuchenke i zawor jakis uszkodził....i tak mamy do pon:/// jutro jade dopiekac udka do tesciów...
image
Tacy domowi majsterkowicze są chyba najgorsi :-) Współczuję!

A ja właśnie wysłałam męża i teścia w w drogę. Nie wiem, jak popakowali wszystkie te torby do auta, ale jakoś się udało :-) No i zostaliśmy sami z Hubciem. Miałam plan pojechać do mamy dzisiaj, ale pogoda jest taka, że nie wiem czy w ogóle wyjdziemy.
image
Gratulacje dla Heli! Trzymamy kciuki za coraz więcej kroczków :)

Akacja- super, że jedziecie, zobaczycie chociaż słońce, opowiedz po powrocie, jak to jest, kiedy latem świeci słońce ;)

Aśku - uważaj, bo Ci odwinę! Mój aniołek nigdy nie będzie takim szatanem jak jego kuzyn :P Ale w przypadku tego młodego, już od ok. roczku było widać, co to za jeden ;) Wcześniej był standardowym niemowlakiem, ale jak zaczął kumać, że może wszystkimi rządzić... Masakra.

Ja dzisiaj mam ślub w sensie pomagam F. w pracy, stroimy kościół. Niezła pogoda na ślub... I rezerwuj tu datę na sierpień z dwuletnim wyprzedzeniem, a tu taka niespodzianka...
image image
deszcz ponoć dobrze wróży młodej parze:)
A tam deszcz - już widzę fryzurę i fruwający welon...
image image
W przyszłym tygodniu ma być 26 stopni. Więc jak tylko wyjadę, wróci lato ;-) Mam tylko nadzieję, że we Włoszech nie zacznie padać hehe

No właśnie, gratulacje dla Heli. Jak wrócę, to już pewnie będzie śmigać :-)
image
Mjakmama w dniu mojego slubu lalo caly dzien:) Ale jakos sie nie przejelam:P
Tfu, mialo byc do Asku;)
a my dziś na pobraniu krwi byliśmy, trafiła się wyjątkowo beznadziejna pielęgniara - najpierw długo próbowała znaleźć żyłę, nie mogła się wbić, a jak wbiła to z kolei krew nie leciała ... No i musiała z drugiej rączki ... Elizka strasznie płakała i próbowała się wyrwać, szczególnie przy drugim podejściu :( Masakra jakaś :( Aż mi się chciało płakać.
My właśnie wrócliśmy. Myślałam, że będę miała co czytać, ale widzę że prawie wszystkie forumki wywiało w świat ;-)

Nilkaa - całusy dla córeczki.

My pojechaliśmy jednak do mojej mamy. W tamtą stronę Hubcio zachowywał się o dziwo bardzo grzecznie, ale w powrotną... maskara. Nosiło go po całej R-ce. Mam nadzieję, że zaraz padnie, bo mam jeszcze trochę pracy przed wyjazdem.

No i muszę się pochwalić, bo Hubcio pięknie zawołał dziś do mojej mamy - "baba"!. Mama wyszła na chwilę z pokoju a on stanął w progu i krzyknął do niej. Strasznie się wzruszyłam, bo nigdy jeszcze nie powiedział tego tak wyraźnie i co najważniejsze tak świadomie. Coś tam oczywiście mówił - bam, mama, tata, da (czyli daj), albo ta (czyli tak), ale dziś to zabrzmiało tak dorośle :-) Ach, musiałam się pochwalić :-)
image
gratulacje dla Helci ;-)
i dla Hubcia:-)

moja natala juz od jakiegos czasu woła ciągle baba a jak widzi moja mame to szaleństwo dzisiaj byłysmy razem na zakupach i na srodku sklepu mała darła sie baba baba

tak dzisiaj cisza ale jak zwykle w weekend
mysmy dzisiaj mimo wiatru byli na długim spacerku:-)

ciekawe jaka pogoda będzie jutro
Brawa dla dreptajacych maluchów :))

Powiem Wam, że tak dziwnie się czyta o maluszka co zaczynają chodzić, ja nie pamiętam już okresu kiedy mój nie chodził :)
Mamy już butki ortopedyczne dla niego, na razie uczy się w nich chodzić, ale jakoś mi tak go szkoda.

Byliśmy dziś na placu zabaw w Tesco na Chełmie, ale się mały wybiegał, aż padł bez kąpieli, tylko mleczko zjadł :)

namówiłam męża na kurs tańca towarzyskiego - marudzi co prawda, ale tak to już jest z facetami :P - najważniejsze że się zgodził ...

a my jeszcze ani razu nie byliśmy na takich placach zabaw w hipermarketach, galeriach itd - raz Elizkę włożyłam do kulek - topiła się w nich i zupełnie jej się to nie podobało ....
Jestem i ja po pracowitym dniu:)

Akacja brawo dla Huberta:) Hela ominęła okres mówienia baba ona już próbuje wołać babcia!!!! hahhaa - serio mówię. oczywiście nie jest to w 100% babcia:) gdzie idzie woła i daj:))) ciekawe kiedy zacznie jej to wychodzić tak po dorosłemu.

Co do chodzenia to na razie zastój:) ale nie wiem czy mi się tylko wydaje czy rzeczywiście tak jest ale mam wrażenie że próbuje chodzić i stawać wtedy jak ma na nogach buty. dzisiaj w związku z tym kupiłam jej 2 pary bucików w akpolu.

No i zrobiłam porządek - po raz kolejny - w ciuchach młodej i na jesień ma wszystko:)))) na zimę potrzebujemy tylko kombinezonu i ciepłej kurtki i spodni. no i butów oczywiście. a tak to wszystko mamy i nie wiem kiedy ona to znosi...
Najlepsze jest to że mam cały karton letnich ciuchów na następny rok - części nie zdążyła założyć w tym roku a są na tyle duże że spokojnie da radę za rok.

A w ogóle to byliśmy wczoraj się szczepić na pneumo. na razie mmr się nie szczepiliśmy - jesteśmy zapisani do lekarza na 20 września:))) no i Helka waży 9200 kg:) idealnie 25 centyl:)
imageimage
Faktycznie cisza dzisiaj :) Wszyscy się ralaksują :)
A my już spakowani. Zawsze zastanawiam się jak zdołałam tego dokonac. I jutro wracamy do domku!
Dziewczyny, które chodziły na basen do Jezuitów proszę napiszcie czy woda jest tam wtedy cieplejsza niż normalnie? Jest to dla mnie czynnik decyzyjny w podjęciu wyboru w kwestii basenu :) Mój bobas podobnie jak mama nie lubi zimna :) Na chełmskim basenie niestety za dużo się dzieje jak dla Stasia. Ostatnio byliśmy na takim i biedny nie mógł się odnaleźc w takim chaosie.

Madziulka i Panna gratulacje dla dzieciaczków. Pamiętam jaka to radośc jak nagle widac postępy tych wszystkich dni spędzonych na cwiczeniach :)
my dziś mieliśmy gości i dzień zleciał .
Nilkaa fajnie że udało Ci się męża namówić - ja mojego wyciągnęłam na nauki tańca przed weselem, a pani i tak miałą go dośc bo to adhd :P
Nyzosia to Helka przegoniła Pati z wagą :)))
image
image
He he Madziulka no widzisz:))) teraz już pewnie Pati będzie wolniej przybierała - teraz laski będą się wylaszczać:)))
imageimage
ehhh - ja wolę aby moja wolniej już nie przybierała bo zamiast laski będzie patyk ....
My w poniedziałek idziemy do lekarza, zobaczymy ile ma - ale nie sądzę by przytyła w przeciągu 3 miesięcy więcej niż 300 gramów.
To ile teraz może ważyć?
Ja tam wole żeby była patyk niż kluska:) mówiłam że wygląda jak adoptowana:) nawet wagą do mnie nie pasuje:))))
imageimage
8500 max
No to nie jest najgorzej:))
imageimage
Hubcio wcina za to ostatnio jak szalony. Wypija wszystkie butelki do dna. Zjada całe obiadki, kanapeczki itp. Nie wiem co mu jest, ale zaokrąglił się ostatnio tak, że chyba po powrocie zrezygnujemy z butli o 23:00. Myślę, że w ogóle nie jest mu potrzebna.

Nyzosiu - "babcia" do wyższa szkoła jazdy :-) Ale dla mnie "baba" to i tak bardzo dużo. Chłopcy zaczynają mówić później niż dziewczynki, więc jak dla mnie to mega postęp :-)

Atta - w weekend u Jezuitów woda jest cieplejsza niż w tygodniu. Ale i tak jest głośno - czasem są 4 grupy dzieciaczków - więc pisków i krzyków jest co nie miara ;-)
image
WIdzę że emilka z waga jak zwykle w gornej czesci ma 10,5 kg ale duzo osob mowi ze wyszczuplala ;)

z tego co pamietam ktoras z was mieszka na morenie ?? czy to prawda ze otworzyli tam jakis super plac zabaw ogrodzony ?? gdzie dzieciaczki na boso biegaja ??
Marcel waży 10,8 kg:)
ja dzis sama wazylam Filipa to 10,4 kg ale mial pampka. Zobaczymy u lekarza ile wyjdzie:)

My wczoraj bylismy w matarni z mlodym juz nie mozna do sklepow wchodzic hehe:P Cala ikea byla jego wchodzil wszedzie przesuwalam wyciagal itp w smyku uciekal robil za manekina na wystawie koszmar wszedzie go pelno:) wogle nie boi sie byc sam my mu papa a on w druga strone hehe normalnie jak u super niani:) wszystko na maxa go ciekawi chodzi jak stary:)

co do mowienia to fifi mowi tata dada i baba swiadomie mama jakos wogle :( na mojego brata Dawida mowi dada ale w innej intonacji jak dada na dwor :P nasladuje zwierzatka a teraz musimy uwazac co robimy i jak bawimy sie z psem bo on chce tak samo:P

brawa dla Heli:) ciekawe kiedy kostej na powierzchni sie posci :)

tak odbiegajac od tematu mozecie cos polecic z castoramy? bo podobno jest to ktoregos wrzesnia ze za kazde wydane 200zl dostaje sie bon 20zl. Nie wiem jak tam jakosc rzeczy. Np lazienka panele drzwi itp?
image
image
panele to jak najbardziej warto kupić - bo jest taniej niż przez net (w necie niestety wszędzie wychodzi drogo wysyłka)

Co do drzwi to szczerze polecam:
http://www.dremix.pl/index.php - prawdziwe drewniane w rewelacyjnych cenach ....
a moja dzisiaj rano jakas histerie miała wyła na maksa
z jedzeniem różnie ale je wszystkie posiłki ale w mniejszej ilosci niz powinna

a ona to uwielbia swoja babcie tzn moja mame do niej to lgnie na maksa az mi czasem przykro:-(
nilka a jaka cena tych drzwi? i z futryna czy bez itp? i ile sie czeka na nie? dzieki :)
image
image
Ssabinka - rok temu z kawałkiem to było koło 1150 z futryną i już z montażem, wcześniejszym pomiarem i dostawą do domu ...

Wiadomo to i tak drożej niż jakieś drzwi porty czy dre - tylko że oni w większości sprzedają jakąś sklejkę zamiast drewna.

Czekało się chyba koło 10 -14 dni - ale to najczęściej jest do dogadania.
no to bedziemy musieli sie zastanowic:) dziekuje za informacje
image
image
Wiecie moze czy w Realu sa jeszcze pampki 4 w promocji?
kurcze, czemu nie moge sie zalogować???

właśnie wstałam...moja kochana mamusie która u nas spała zabrała o 10 Marcelka na działke na spacer i jeszcze ich nie ma...my wrócilismy o 5 bo koncert w sumie zaczał sie o 21.50 a skończył o 22.30:ppp no ale poszlismy z mezem do atelier.....byłoooo tyle ludzi ze masakra...potem wpadł kumpel i poszlismy do soho, tez fajnie choc inaczej... no i tak fajnie w dzień w ciszy pospac...

chyba obiad do domu zamówie....ach ten brak gazu:DDD
Oj Aśku, wspaniały wieczór :-)
Musimy się jeszcze wszystkie wybrać do Atelier na tańce ;-)

Ja mam właśnie chwilę oddechu - mały śpi, a ja kończę nas pakować. Za godzinę przyjeżdżają teściowie i ruszamy. Trochę się denerwuję. Mam nadzieję, że mały nie rozniesie samolotu hehe

Końcówka sierpnia ma być piękna, więc życzę wam dobrej zabawy i do zobaczenia za 2 tygodnie!
image
Akacja bawcie się dobrze!!!! i przywieź do nas słońce:)))

Aśku a co to za ekspresowy koncert??

U nas z jedzeniem masakra - Hela zje parę łyżek i koniec....jedyne co je to śniadanie. no i mleka nie odmawia:) ale ja jej nie zmuszam - z resztą nawet nie da się w nią wcisnąć na siłę!

My byłyśmy na spacerze. pogoda cudna!!!
imageimage
akacja, bawcie sie tam kochana za nas tu wszystkie:)

massakra, hmmm sing halelujah, it's my life i the beat goes on....i po koncercie:)

w ate... chyba lepiej jest w piatki, bo mniej ludu...i wiecie co, szatnia zamknieta w wakacje i musiałam z kurtka na głowie tańczyć:)
image
Akacja milego wypoczynku:)
My bylismy w realu, melduje ze pampy w promocji sa jescze wszytskie rozmiary, jest tez spoko promocja na owocki w sloikach duze i przysmaki na dobranoc wszytskie rodzaje po 3,15.
Ja dopiero robie obiad, potem tez idziemy na spacerek;)
My też wczoraj kupiliśmy pampki w realu, dużo ich jeszcze jest i zarówno active baby jak i sleep&play.
A któraś z Was używa pampersów-majteczek? Mnie nie przekonuje na razie to, że jest ich mniej w opakowaniu..

Akacja - rób zdjęcia, potem pokażesz, jakie mieliście wakacje. Bawcie się dobrze :)

Byliśmy dziś nad jeziorkiem, miód malina. W końcu lato w niedzielę! Młody się kąpał w jeziorku (choć woda była zimna), ale miał wielką radochę.
image image
Akacja super udanego wypoczynku życzę !:)

używaliście tego na ząbki ? http://allegro.pl/camilia-na-zabkowanie-10-x-1ml-z-apteki-kurier-i1775677550.html

panna my czasami używamy tych pieluszek pampersa, są bardzo wygodne w zakładaniu, choć wydaja mi się grubsze, na wyjazdy spr się rewelacyjnie ;)
image
a jak z grubszą sprawą w takich pieluszkach ? bo ja się właśnie bałabym żeby się rozmazało ...
nilka te pieluszki rozrywasz po bokach jak cos jest sa wygodnie ale u nas jakos sie nie sprawdzaly bo ciezko bylo chlopakow w nie wscisnac bo nie wspilpracowali
aaa - to luz jak tak też się da ...

Ja o nich pomyślę jak przejdziemy na czwórki, bo ja znów będę zamawiać trójki dla mojej.
Nilkaa to wy jeszcze w trojkach?? My to chyba od stycznia mamy 4:P
ja na zęby tylko Dentinoxu używałam.

Trójki są lepsze, bo jest ich więcej w opakowaniu, dlatego choćbym mogła nie kupuję 4 + ;)
image image
ale boska pogoda!! byliśmy nad jeziorkiem, młoda kąpała się w jeziorku ale fakt woda zimna :/ i też wyprobowaliśmy to takie kółko co panna wspominała i Pati też śmigała hehe chyba woda tak sprawia nazwalabym to wodnym chodzikiem :)))

Te pieluchy o których mówicie to takie np dla dziewczynek w rózowym opakowaniu pampers? jesli tak to tylko 5 widzialam w realu

Moja też nie je i mleka odmawia ale lusss :)
image
image
ja kupiłam tą camilię ale jeszcze nie używałam, w sumie nawet dentinoxu nie używamy . Ale słyszałam dobre opinie o tym specyfiku.

Co do pieluch to my ostatnio przez pomyłkę kupiliśmy 2paki 4+ ale są za duże i przeciekają.
image
image
My już dosyć długo 5tek używamy, no ale młody 11kg waży :))

Kurczę, mały ma biegunkę i odparzył sobie pupkę, pół dnia u mnie na rękach spędził, bo nie szło go uspokoić, co tylko się zaczynał uspokajać, to znów kupa i od nowa ;/ Mam nadzieję że to na zęby, pilnuję żeby dużo pił, ale biedak aż się cały czerwony robi i przeraźliwie płacze.

pogoda faktycznie fantastyczna, na pół przytomni pojechalismy do zoo, w sumie bylismy o 17.30 a zoo do 19 wiec ludzi było mało wiec super...jestesmy jacys tacy nie teges...wszyscy juz w pizamach, wykapani...czekam az M. zaśnie i odpalamy film z wypozyczalni...no a do tego mamy dwa rodzaje pizzy z obiadu, pringelsy i żeby nie było za dobrze to cola jest w wersji light:)))

ciekawe czy mi zwroca jutro gaz...oby, bo przytyje 20 kg. i strace fortune na dowozy zarcia:p
image
my trójek będziemy zapewne do końca roku używać ... nic nie zapowiada aby się małe robiły ....
Mjakmama dzięki za linka :) Emi superowa, oglądałam w pracy i aż koleżanki pytały, czyje to dziecko, takie śliczne :) My w końcu zrobiliśmy prezentację w Windows Movie Maker, gościom się podobało :)

Nyzosiu nie no nie załamuj, przed nami przecież jeszcze cały miesiąc lata :)

Przyszła mamo my mamy tą camilię, ale szczerze, to nie wiem czy ona cokolwiek daje, albo marudzenie Mata nie miało nic wspólnego z zębami jak mu ją podawaliśmy...

My chyba już wyrastamy z 4, bo już Matiemu na nóżkach się odciskają, więc kończymy zapasy i niestety przechodzimy na 4+

Kurczę tyle czekania, przygotowywania i już po urodzinach. Jutro wszyscy się rozjadą do swoich domów i znowu pusto będzie...
image
Morela wszystkiego najlepszego dla Mateusza!!! a mieliście wróżbę z wyborem? co Mati wybrał?

Aśku my wczoraj męczyliśmy młodą na rowerku od 19 do 20 bo spała nam od 16 do 18 więc żeby poszła przed 22 spać pojechaliśmy na spacer z rowerkiem:) no i faktycznie padła o 21.30. za to dzisiaj miała też jedną drzemkę ale od 14 do 15.30 więc o 20 poszła spać:)
Tak więc Aśku my też trochę nie teges bo totalnie chaotyczni. zero planu dania:)

Czy Wasze dzieci już też nie chcą spać na spacerkach? u nas jak tylko idziemy na spacer gdzieś gdzie są ludzie to nie ma szans żeby zasnęła! dzisiaj byłyśmy 3 godziny na spacerze i oczywiście padła dopiero w samochodzie.
imageimage
STO LAT DLA MATEUSZKA :))

my już dawno mamy 4, u nas nie ma szans by zmieściła się w 3 a szkoda bo ich jest więcej ;)

kto ma fotelik Romera king plus ?? zadowolone jesteście, proszę o opinie :)

jak dojechać nad Wasze słynne jezioro bieszki ?:)

właśnie czytałam watek o szczurach w kiblu ;)ja bym chyba zawalu dostała ;))

nyzosia Liwia juz od dawna nie śpi na spacerach ;/ odkąd stała się samodzielna - w sensie mobilna wszędzie tylko za rączkę chodzi i wyje w wózku ;/

dziś sobie uświadomiłam ze pozostało mi 1.5 wolnych weekendów i znów uczelnia ;(
image
No tylko moja nie chodzi a już nie śpi! ciekawe co będzie jak zacznie chodzić...

My mamy king plus i jestem zadowolona. mógłby się trochę bardziej rozkładać do pozycji leżącej ale widzę że im Hela jest większa tym mniej jej ta nie do końca leżąca pozycja przeszkadza.
imageimage
mnie cały czas dręczy fotelik, bo nie wiem który wybrać :/

Morela wszystkiego naj naj dla Mateuszka!!!kolejny roczniaak :)

moja śpi na spacerach jesli jest jej pora drzemki lub widzę że jest zmęczona, rozkładam na płasko i zasypia.
image
image
Gratuluję Heli pierwszych kroczków!
To niesamowite przeżycie pamiętam do dziś. Poszło szybko co dwa dni dłuższe trasy robił aż przeszedł cały pokój i przedpokój. Na roczek już śmigał.
Martynka powolutku jej się nie śpieszy, bardzo chce ale ostrożna jest.

Mąż mi zrobił mega niespodziankę!!!
W piątek mieliśmy 5 rocznicę ślubu.Mąż wrócił z pracy, wręczył mi różę i powiedział że mam się pakować. W sobotę po śniadaniu wyjechaliśmy do wdzydz do Hotelu Niedzwiadek. Relaksowaliśmy się w spa i było cudownie odpoczęłam i naładowałam akumulatorki.
Martynka została z męża siostrą i wszystko poszło super choć strasznie się denerwowałam.
Kubuś wieczorem wrócił z Władysławowa-był z dziadkami.
Od jutra wracamy do rzeczywistości!
image
image
Wszystkiego najlepszego dla Mateuszka :)
image
image
super Monika tak spędzić weekend - ja ostatnio zagadałam do męża że może by małą zostawić na weekend z babcią a my sobie gdzieś wyskoczymy - odpowiedz brzmiała " oszalałaś, a w czym Ci Pati przeszkadza" - nie ma to jak romantyczny facet :P
image
image
My używamy pampersów 5 od 2 miesięcy jakoś.
Martynka się strasznym śpioszkiem zrobiła ale nie będe chwalić bo zaraz się zmieni.
Od paru dni śpi od 20 do 8 i dwa razy w dzień po godzinie.
Dziś był rekord 19:30 zasnęła obudziła się o 8:15 i spała trzy razy!!!
Dobrze bo ciocia się nie zmęczyła a wręcz się wynudziła.
image
image
Wiesz Madziulka mój nie jest romantyczny ale tym razem przeszedł samego siebie rozpieszczał mnie na tym wyjeździe na maxa.
image
image
Madziulka jakbym słyszała mojego męża!!!! hehehee ale się uśmiałam! Tak więc nie jesteś sama:)

Monika super niespodzianka!! my mamy za 3 tygodnie rocznicę ślubu i powiedziałam sobie że ja w tym roku nic nie organizuje. w zeszłym roku zorganizowałam wyjście na romantyczną kolację. kolacja była ale romantyczna to ona nie była!!!! tak więc w tym roku ruch należy do B.

No i Hela na razie dalej nie chce iść. ona też mega asekuracyjna jest.
imageimage
ja nie wiem co z tymi facetami się stało :) także nigdzie bez Pati mój mąż nie ma zamiaru jechać
U nas ostatnie dwie noce to ciągłe pobudki.
Nyzosia nie martw się wczoraj Pati na kolację zjadła 40 ml mleka a po 12h przerwy zaledwie 30ml , gdzie ten mój mlekożerca!!

A i muszę pochwalić że ostatnio ranne kupy lądują w nocniku :))))
image
image
My też łapiemy poranne kupska na nocnik:) a do tego młoda nauczyła się pokazywać ze chce na nim usiąść!!!! w szoku jestem.
imageimage
Morela pokazuj swoja prezentacje
Sto lat dla MAteusza

Nyzosia kiedy macie rocznice ?? Bo my tez za 3 tyg 16 wrzesnia ale ja sie niczego nei spodziewam bo moj z tych zapominalskich
monika, widze że kolejny facet wspiął sie na wyzyny fantazji:))) super...juz zazdroszcze, bo ja bym znowu chciała weekend we dwoje:DDD no a hotel niedzwiade, naprawde wypasik:)))

u mnie burza, juz miałam na rower juz małego pakowac...a tu deszcz........a gazu dalej brak:/
image
12 września. mój pewnie będzie pamiętał ale czy coś zrobi to inna para kaloszy:)
imageimage
wszysttkiego naj dla Mateuszka:)

A Akacja sie juz wygrzewa:)

My wczoraj zrobilismy sobie dlugoiiiii spacer az dzis mnie nogi bola:) Mlody wczoraj jadl i jadl:) nie wiedzialam ze tyle naraz potrafi a przeszedl samego siebie przed 2 drzemka:P zjadl jogurcik nestle potem wawelka od loda i widzialam ze jest jeszcze lodny to zjadl caly sloik kaszki hippa potem w domu po paru godz przerwy 240ml mleka:) no i wstal dopiero na mleko o 6:) i spalismy do 8:45 super:)

POgoda w kratke :(
image
image
aniaa a w realu jakiej firmy sa deserki i przysmaki na dobranoc??
hippa :)
image
image
dzieki ssabinka:-) moja uwielbia przysmaki na dobrznoc własnie hippa trzeba sie bedzie zaopatrzyc
Moja dałaby się za te deserki pochlastać. jedyne jedzenie które zawsze zje - prawie cały słoiczek. muszę wysłać męża po nie.
imageimage
a co to za przysmaki? jakaś kaszka? moja jeszcze nie jadła tych przysmaków
image
image
Kaszki z różnymi dodatkami - z czekoladą, owocami lub waniliowe. coś jak budyń. bardzo smaczne - Hela je uwielbia.
http://www.hipp.pl/?id=48
imageimage
ja to kilka razy kupiłam, ale moja tak samo je zwykłą kaszkę, więc to mi się zupełnie nie opłaca, w cenie 4 słoiczków mam całą kaszkę na tydzień/ półtora tygodnia
ale taki słoiczek weżmiesz w torebkę i możesz dać gdzieś na mieście zamiast kaszki :) chyba zakupie na próbę :))
image
image
ja kaszkę daję tylko rano i wieczorem więc raczej jestem w domu ...

No ale akurat w sobotę jak rano jechaliśmy na pobranie krwi do Gdańska to dałam jej właśnie kaszkę Hippa - no ale u nas to naprawdę sporadyczne sytuacje aby mała śniadanie jadła poza domem.
to dajecie dwa razy dziennie kaszkę???
image
image
Tak, Hippa. Owocki i przysmaki za 3,15 wiec dobra cena. Ja tez sie obkupilam;)
U nas ostatnio w domu jakies srednie humory, klocimy sie co chwile;)
Nilkaa - u nasz kaszka idzie na ok. 3 dni.. Zazwyczaj młody dostaje dwa razy dziennie - na drugie śniadanie i na kolację. Tak, jak piszecie - u nas też idzie mniej mleka. Ale dzieci koło roku się przestawiają na dorosłe jedzenie i już tak dużo mleka nie potrzebują. Kostek ostatnio na noc potrafi zjeść tylko 120 ml (a zjadał 240..), ale je kaszki i jeszcze rano mleko, więc widocznie mu wystarcza. Wychodzę z założenie, że wie, czego potrzebuje :)

Była któraś z Was u laryngologa? My idziemy na kontrolę, bo młody się coś za ucho łapie, zobaczymy, o co chodzi, choć nasza pediatra mówi, że 90 proc, że po prostu łapie, bo zauważył, że ma. Ale zawsze może być problem z "ewakuacją woszczyny" (uwielbiam terminy lekarskie :)). Więc jak wstanie, to idziemy się zapisać na Armii Krajowej do laryngologa. Jestem ciekawa, jak taka wizyta wygląda.

Monika - super, że odpoczęłaś! Przy dwójce dzieci taki weekend raz na pół roku się po prostu należy :)
image image
Aniaa my też :P
image
image
Laski, wrzućcie linki do takich spodenek gumowych dla dzieciaków, takich na deszcz - nie mogę ich znaleźć na allegro, ale na pewno po prostu źle wpisuję..
image image
u nas tez, tylko ze u nas to chwilowe darcie ryja, niewiadomo o co....podrzemy sie i koniec:)
image
tylko że my dajemy bezmleczną i osobno mleko, więc kaszka na dłużej starcza ....

Madziulka:
u nas kaszka jest dwa razy dziennie od co najmniej 3 miesięcy - i to takie solidne porcje z 150-180 ml wody
u nas tez mała dostaje kaszke rano i wieczorek to zależy czasem zje ponad 210 a czasem 180 jej starczy ale słoiczki hippa bardzo lubi i nawet w domu jej czasem daje są drogie i niebardzo nas na nie stac żeby dostawała codziennie ale raz na jakis czas jej daje:-)
My kasze dajemy tylko do mleka - a mleka wypija rano kolo 180-210 a wieczorem potrafi 360 z kasza wypic.
Słiuczków żadnych nie dajemy, obiady je nasze, desery przewaznie owoce.
u nas Pati zaczęła rano pić jak ma dobry dzień nawet 180ml!! ale 360???? jest taka butla w ogóle? :) może 260?
image
image
To moze ja tez zaczne dawac dwa razy dziennie. Tyle ze ja daje na noc tez troche kaszki, ale mysle ze jej nie zaszkodzi;) Chcialabym zeby do roczku chociaz do 8,5 kilo przytyla. W sumie to ona dopiero co podwoila mase urodzeniowa:/
No z tymi klotniami to moze cos wisi w powietrzu haha:p
Pewnie że jest, wygląda jak termos :))
image image
Hmmm to ja Helę jakoś inaczej karmię:) u nas kaszka jest tylko na śniadanie. zazwyczaj do 2-3 dni. nie sądzę żeby kaszka przeszła wieczorem jak rano Hela je jej 100 ml:) poza tym ja lubię jej urozmaicać jedzenie więc nie daje jej 2 razy dziennie tego samego. wieczorem je właśnie albo przysmak na dobranoc albo po prostu owoce.
Za to mleko żłopie dalej jak szalona. jak wypije między 19-20 na noc 180 ml to potem w nocy pije jeszcze 2 razy po 180 ml! jak wypije między 20-21 to tylko jedno w nocy pije...i jak ja mam ja tego oduczyć? już daje jej jedną miarkę mniej. od dzisiaj będzie miała 2 miarki mniej.
imageimage
Aniaa Hela też podwoiła niedawno wagę urodzeniową. ale ja się nie stresuje. i wkurzają mnie babcie które mi każą ją upaść. nie chce dziewczyna jeść to nie. je tyle ile potrzebuje przecież nikt jej nie głodzi. a te najchętniej to by jej chyba cukier w kostkach dawały żeby tylko przytyła:(

A co do kłótni to może przez tą zmianę pogody?:)
imageimage
u nas też już słoiczki zupełnie wyeliminowane :) - tylko poza domem dostaje, ale to i tak częściej jakieś owoce, banana ...

Budżet nam trochę odetchnie to od tych słoików.
Elizka ostatnio chodzi na spacerki z dwuletnim Tomkiem, którym się opiekuje koleżanka naszej niani i on wciąż tylko na słoiczkach .. W ogóle nawet banana nie umie pogryźć. Tragedia po prostu. Dziecko zjada dziennie trzy duże obiadowe słoiczki, owoców w ogóle, rano i wieczorem mleko. Kaszki też nie je.
No to Helka jeszcze jest mlekożercą :) u nas to w ogole deseru nie ma, bo się w nią nie wciśnie, no chyba że kisiel no i budyń z rossmana tez zje. Dzięki małgo za pomysł :)
Ale ostatnio o dziwo zjadła słoiczek obiadku - więc może nasze zapasy się nie zmarnują jednak :)
image
image
dziennie 3 słoiczki?? wow nieźle, 10 zł na same słoiki dziennie :/ chodź nie wiem ile kosztują ale tak strzelam. Zresztą takie dziecko to już przecież wszystko powinno jeść a już napewno nie słoiki :/
image
image
jakbyście coś o tych gumowych spodenkach podpowiedziały... :)
image image
Moja ma już 8600 :) - wg dzisiejszego ważenia - ale rano zjadła 200 g kaszki :P - więc raczej 8500 :) to jest ....

Nyzosia:
a przecież kaszka to to samo co ten przysmak, tylko że przysmak jest z dodatkiem cukru i obrobiony chemicznie aby to dłużej trzymało ...
Ja Elizce w ramach urozmaiceń daję różne rodzaje kaszek: owsianą, jaglaną, ryżową, przenną itd - wszystkie możliwe Holle'a.
ooo tak u nas budynie z roosmanna robia furore szczególnie czekoladowy moja ciagle na słoiczkach ona gryzie aale jest problem bo ona zje słoiczek ale bez przypraw a takie sa tylko te dla maluszków 4 i 5 miesiąc inne maja przyrpawy i są z kawałkami i ich niestety nietknie muszę sama jej cos ugotowac ale jakoś ostatnio wybredna się moja panna zrobiła
Madziulka możesz podesłać mi jakiś dojazd na bieszki ?:)

moja je kaszkę tylko rano łyżeczką, z butli za nic nie wypije, od paru dni moja mama gotuje jej obiadki wiec ja mam z głowy ;) przysmak mam ale jeszcze jej nie dałam, ciągle zapominam ;/

u nas nie ma awantur, my w ogóle nie gadamy ze sobą ;PP
image
Nilkaa wiem ale ja leniwa jestem:) nie chce mi się wymyślać. poza tym często jemy poza domem.

Moja Hela niestety też słoiczkowa ale ona je pół dużego słoika na raz:) więc jakiejś tragedii kosztowej nie ma.
W sumie to wychodzi tak że je 1,5 słoiczki dziennie. zazwyczaj obiad jest słoiczkowy i deser albo 2 śniadanie.

I jak ten młody jest z nianią to się nie dziwie że je słoiki. rodzice pewnie nie mają czasu i ochoty gotować. tak jak ja:))) taka wymówka:))
imageimage
Kurczę, ja nie wiem, czy ja nie jestem paskudną matką - młody nie wie, co to budyń ze sklepu (nawet nie je dzieciowych jogurtów, dostaje grecki naturalny). Słoiczki - w ruch idą tylko śliwki, jak jest problem z wiadomo czym. No i deserków też nie je. Naczytałam się książki o BLW i jakaś taka jestem dziwna :P
image image
panna ja zamawiałam z http://www.tchibo.pl/Dziewczece-spodnie-przeciwdeszczowe-p400007189.html, na allegro nic nie było ;/
image
A ten budyń to jest jakiś do zrobienia tak jak kaszka? czy w słoiczkach?
imageimage
im się właśnie zmieniła niania - ta nowa właśnie sama zaproponowała że będzie mu gotować, a on niestety już nie chce domowego - tylko słoiki i koniec ...

No - ale to że nawet banana nie potrafi ugryźć to już naprawdę problem ...
Jak w pudełkach na jogurty :) Dzięki przyszła mama :) O coś takiego mi chodziło, tylko myślałam, że dorwę używane :)
image image
Panna moja jogurtów dzieciowych też nie je:) tylko zwykłe naturalne. ostatnio dorwałam ekologiczne w carrfurze. tylko mleko w sobie mają:)

Ja bym może inaczej młodą karmiła jak bym była w domu ale tak nie mam czasu ani ochoty. no i babciom łatwiej dać jej słoiczek niż coś kombinować. choć ostatnio moja mama dała Helce krupnik. i bardzo jej smakował:)
Ja dzisiaj albo jutro zrobię nam na obiad krem z brokułów więc młoda też się załapie.
imageimage
Nilkaa - słabo z tym jedzeniem. Mój chrześniak (6,5 roku) je;
: chleb z masłem (jeden rodzaj chleba), parówki, czasem kilka łyżek zupy, ziemniaki z sosem (mięsa nie) i czekoladowe płatki na mleku (jeden rodzaj, "inne są obrzydliwe!" Warzyw ani owoców nie je. Nie zjadł tortu na chrzcie Kostka, bo były w nim kawałki truskawek ;) Ale to już jest w głowie, nadaje się na psychologa.. Niestety mój brat nie widzi potrzeby..
image image
a to taki gotowy budyń? a to my zostaniemy przy kaszkach Hippa.

no to że nie gryzie to jest problem ale...ja nie gryzłam do 4 czy 5 roku życia i nie dlatego że jadłam tylko słoiczki:))) tylko po prostu nie chciałam gryźć i tyle. jak widać przeszło mi:)

W temacie takich umiejętności - kupiłam młodej bidon ze słomką do picia - niekapek! co za masakra - ja nie umiałam z niego pić a co dopiero dziecko!! mąż wydłubał dziurę i już nie jest niekapek ale dzięki temu można pić. mam nadzieję że niedługi pożegnamy się butelką ze smoczkiem do picia na dobre.
imageimage
Madziulka nasza wypija 260 - 1 jedna butla potem dolewka 100 ml druga butla :)

Nasza była łatwa w przestawieniu na nasze jedzenie bo byla ciekawa co my jemy :)
Nyzosia ja tez sie raczej nie stresuje ale pediatra mi mowila ze moze byc tak ze jesli ona nie tyje to tez mniej rosnie na dlugosc, wiec glownie o to mi chodzi. Teraz ma chyba tylko 69cm wiec szalu nie ma:/
Ami jogurtow dzieicowych nie chce, daje jej naturalny z owocami. Kaszka tez raczej musi byc owocami. Sloiczki lubi, co do domowego jedzenia to lubi takie rzeczy stale jak my jemy, zupy naszej nie zje, chociaz jest duzo lepsza niz sloikowa... Ogolnie tak stopniowo staram sie jej wprowadzac coraz wiecej domowgo jedzenia. Jest tak ze ona je razem z nami, sadzamy ja w krzeslku, dostaje na talerzyku np. kalafiora, ziemniaka, troche mieska i wsuwa paluchami. Potem musze sprzatac wszytsko wokolo:P
jak jest z rozmiarówką Tchibo? Rozmiar 74/80 to raczej 80? Bo 86/92 to już chyba będzie za duże na młodego. Fajne te spodnie!
image image
Ami w ogole nie dawalam w niekapku, pije z normalnego kubka plastikowego:) Tylko na spacerze herbatke biore w butle
my zamawialiśmy 74/80 i sa takie sobie ;/ spodnie są naprawdę super, nie wiem czy można je zobaczyć "na żywo" w GB

gdzie kupić jakieś dobre/fajne kapcie dla dziecka ?
image
panna a tam nie ma wymiarow tych spodni ?? z tego co pamietam ostatnio byly w jakiejs gazetce z hipermarketami ale skleroza nei pamieta.
a nei boisz sie ze w takiej gumie bedzie sie pocil?? bo to malo oddychajacy material??
Eee nie wiem jak jest z tym nierośnięciem. Zobacz Hela i Eliza są chude a długie są odpowiednio - a Eliza nawet bardziej.

No własnie z Helą jest taki problem że ona generalnie nie jest zainteresowana jedzeniem:( je tylko jak jest głodna. inaczej nie ma szans nic w nią wcisnąć. a jak się naje to tak macha łapami i się drze że nie mam sumienia jej zmuszać....
imageimage
przyszla mama w ccc sa fajne, ale w bartku maja befado i my tam zawsze kupujemy kapcie i chlopakom i emilce kupoilam takie szmaciaki ktore nosila zamiennie z sandalami
przyszła mamo - w akpolu befado.

Aniaa no właśnie ja chce żeby piła ze słomki na spacerach. Hela w domu tez pije z kubka ale na spacery bierzemy butle ze smokiem żeby bylo łatwiej.
imageimage
Przyszła mama - ale dlaczego takie sobie? Kapcie - my kupiliśmy w Mothercare, ale jeszcze nie śmigane, rozmiar 20,5. Dam mu, jak zacznie chodzić na dobre.
image image
No ja tez nie wiem jak to jest, dzieci sa rozne:) Wiem ze jak ja raz przyfutrowalam to podrosla troche, moze to zbieg okolicznosci, ale w sumie jak dziecko ma z czego to powinno rosnac.
Nyzosia my tez tak robimy wlasnie;) Ale slomki jeszcze nie probowalam. Dwa niekapki ktore dostalam okazaly sie kapkami wiec bez sensu...
Mjakmama - myślę, że się nie spoci, bo od spodu jest polar, a te spodnie się zakłada na drugie spodnie. Tylko nie wiem, kiedy zacznie chodzić i z nich korzystać. Co do rozmiarowki:
"Zamawiany rozmiar odpowiada zmierzonej wielkości ciała w centymetrach. Ponieważ jednak dzieci szybko rosną, należy często powtarzać mierzenie. Jeśli dziecko mieści się w przedziale między dwoma rozmiarami, zalecamy wybranie większego z nich.
Przykład: Dziecko mierzy 137 cm wzrostu, co odpowiada rozmiarowi 134-140."

dokladnych wymiarów nie ma :/
image image
Hela nie zakumała o co chodzi z niekapkiem. szybciej poszło nauczenie jej picia z kubka. no i ostatnio ze słomki. więc niekapek olałam.
imageimage
panna moze nogawki da sie wywinac jesli beda ciut za duze
Panna ale na co ci te spodnie? na jesień czy na zimę? jak na jesień to spodnie zwykłe i na to jeszcze te to chyba trochę za dużo. a na zimę są inne materiały niż te 100% poliester:)
imageimage
u nas doidy, na spacerach butelka z dziubkiem. ALe mój syn wyjątkowo mało pije.. tzn chyba wystarczająco, bo sika, a to podobno jest wyznacznik tego, czy potzrebuje więcej czy nie, ale w ciągu dnia czystej wody to dosłownie 60 ml wypija..
image image
na jesień. Myślisz, że jeszcze z nich nie skorzysta? w sensie umiejętności chodzenia?
image image
No może chodzić będzie ale czy w tych spodniach? ja jestem tego zdania jak mjakmama że one są sztuczne i że dzieciak będzie się w nich pocił. sama bym takich nie chciała dla siebie:) a może jesień będzie sucha:)
imageimage
Panna mi sie tez wyudaje ze te spodnie niepotrzebne. No chyba ze w deszcz bedziesz z Kostkiem wychodzic;)
ja uwazamz e te spodnei sa fajne dla przedszkolaka ktory czesto chodzi bez wozak i biega po kaluzach ale nei dla dziecka w wozku ktore w czasie deszczu bedzie sporadycznie na dworzu

panna ta guma moze byc zdejmowana tak jak w kombinezonach tchibo
ale malo skladnie pisze ;)
poza tym troche dziwne ze spodnie na polarze a ubiera sie je na normalne spodnie - wiekszosc ludzi spodnie od kombinezonu ubiera na rajstopy tylko wiec myslalam ze z tymi tez tak jest zwlaszcza jak maja polar
Macie rację, dzięki za rady :) Chyba sobie poczekam do kolejnej jesieni z nimi :)
image image
pisalam pisalam i internet padl i sie nie wyslalao yyyyyyy jak ja nie lubie powtarzac:P

co do kaszek hippa to sa pycha:) sama bym je jadla:)

Filip je rano kaszke ok 170 ml wody. I dostaje wszystkie rodzaje waniliowe malinowe te z sokiem itp potem bula ale sucha albo z maselkiem on nie chce ani serka ani szyneczki jajka parowki itp:( potem spac jak wstanie to jogurcik czy jakies owoce potem jemy wszyscy domowy obiadek potem znow spi jak wstanie to jogurt albo owoce w zaleznosci co jadl po 1drzemce i na dobranoc mleko.

ale ostatnio dostal mega apetyt i taki jogurcik mu nie starcza i nie wiem co mu podawac.

Ma moze ktoras z was rozne przepisy na obiady i nie tylko na kompie i chcialaby sie z nimi podzielic?:P jak tam to prosze o przeslanie na poczte sabinkarutkowska@gmail.com
image
image
aha panna co do spodni to my mamy takie uzywane ale wlasnie chyba na przyszly rok. ale jak bedzie jakas okazja mysle ze podwine mu je w tym roku i wyjdziemy:P tylko szukam fajnych kaloszy:)
image
image
byli z gazowni, oczywiscie nikt nic nie wie....ale zapowiada sie dłuzsza awaria...dobrze ze w piatek wyjezdzamy na weekend...no ale dzis dopiero poniedziałek....zupki chinskie welkome tu:)
image
Aśku masakra!! a mówią ze to beznadziejnie jak się ma wszystko na prąd w domu....prąd to chociaż szybciej naprawią.

A gdzie Wy znowu jedziecie?
imageimage
do Lubiany na weekend:) za kościerzyne, do domku mojego wujka nad jeziorko:)
image
też tam moi dziadkowie mieli domek letniskowy - całe wakacje tam spędzałam ...
asku ma powtorke z roczncy bo efektow nei bylo ;) taka to pozyje
zadna tam powtórka, z maleństwem jedziemy, a nie sami:)
image
Haha Asku a co mi ostatnio mowilas jak powiedzialam ze jedziemy z Ami?:]
no jooooooooo:pppp ale u nas z góry wiadomo, że "owocny" weekend to nie bedzie:)
image
asku nie zartuj tylko dzialaj w slusznej sprawie ;p
Sabinka - Fifiego już widzę, jak lata w kaloszach, a tego mojego małego jakoś nie wyobrażam sobie, żeby chodził i do tego w takich dorosłych butach to już w ogóle!
Co do przepisów, to ja jestem kucharka od święta. Lubię od czasu do czasu zrobić coś wystrzałowego, ale żeby zrobić coś na codzień to jakoś nie mam weny... ;)
Aśku - a piekarnik też macie na gaz? Słuchaj, a ubezpieczenie tego "majstra" nie pokrywa takich rzeczy jak głodni sąsiedzi? Naprawdę jak to ma tyle trwać, to coś można z tym zrobić. Pogody na wyjeździe życzę :)
image image
tak, piekarnik tez na gaz....:/z działki wzielismy czajnik, mamy jeszcze taki cos a'la prodiz na prad ale w słabszym wydaniu....no makabra jakas...jak Ł. wroci to wysle go do tego z***a i niech sie dowie co mu gazownik powiedział, czy ma ten przeciek, czy nie...on powinien wszystkim gotować gamoń jeden:)
image
pochwale się jaka jestem mądra - wybraliśmy się na rehabilitację a ze wyszło słonko to pojechałysmy wcześniej żeby do parku skoczyć na spaceros. Przychodzę do ośrodka a tam moja babeczka ma już ćwiczenia z kimś innym, myślę co jest grane, siedzę na tym korytarzy zabawiam małą i oczywiście po 15 min skapenęłam się że przełożyłyśmy ćwiczenia 45min wcześniej :/ jaki wstyd!! ja nie wiem co jest z moją pamięcią, żeby w ciągu 3 dni zapomnieć o przełożonych zajęciach :/ także jesteśmy w plecy z ćwiczeniami :(

Aśku Tobie to dobrze z tymi wyjazdami :) a jak jesteście poza domem, to jak śpicie, z Marcelem? czy bierzecie łóżeczko turystyczne dla niego?

Moja przez ostatnie prawie 4 miechy przytyła 200g, wyszczuplała, urosła, tak na oko jak ją mierzyłam ma jakieś 76cm. A tak się przejmowałam jej wagą, że grubasek a teraz prawie żebra jej widać :P

Przyszła mamo - dojeżdzacie do chwaszczyna, na rondzie kierujecie się na wejherowo, jedziecie prosto niecały km, naprzeciwko stacji hmm lotosu skręcacie w prawo i jedziecie cały cas prosto, mijacie dobrzewino, bojano, koleczkowo, jak wjedziecie do bieszkowic to bodajże pierwszy skręt w lewo jest nad jezioro.
image
image
No Asku ja tez nie planowalam nic....:)
Dziewczynkę mieć! :) http://allegro.pl/kamizelka-bezrekawnik-next-80-9-12-m-i1779162400.html
image image
Panna ja mam super kamizelkę turkusowo brązową z lumpa dla chłopca!!! nawet ma jakieś napisy boy cos tam coś tam:) ale tak mi się podobała że wzięłam ją dla młodej. będzie na teraz a kupiłam ją już rok temu chyba jak jeszcze byłam w ciąży:)
imageimage
panna a ty co jakiś instynkt ?? ;)
No ja bym już mogła mieć takie puchate dziecko ;) w wersji girl poproszę ;)
Nyzosia - no, ale proszę Cię, mam młodego ubrać w takie kwietne ciuszki? Już i tak ostatnio ktoś o nim powiedział, że jest dziewczynką ;)
image image
no tak, taszczymy ze sobą łóżeczko turystyczne....uzywamy dosc czesto:) juz pare razy sie przydało:) nie ma zadnego problema zeby mlody zasnal w nim:)
image
He he nieee no nie o to mi chodziło. Chodziło mi o to że dla faceta też można znaleźć coś fajnego.
imageimage
A tak, to tak ;)
image image
nyzosia - będziesz dziś w domku między 19 a 20 - bo jakbym szła na fitness to bym Ci kaszki przyniosła .....
aśku zdradz sektret co zrobić by Pati zasnęła w innym miesjcu niż swoje łóżeczko? macie ze soba to samo to ma w łóżeczku? no nie wiuem kocyk, smoczek, jakaś przytulanka?
image
image
madziulka, tak my mamy ze soba wszystko, kołderke, jego podusie, misiaczka, przescieradło:) zawsze go wymeczamy na maxa...i wtedy kładziemy...czuje swoje "domowe" rzeczy i odlatuje:)
image
Dziewczyny robilyscie zaproszenia na roczek? Bo nie wiem czy zamawiac.
Kurde juz musze sie zajac organizowaniem tych imprez, niecaly miesiac zostal a ja dalej nie jestem pewna jak o zorganizowac. Az mnie glowa boli jak pomysle o tej bandzie tutaj:)
no ja olałam zaproszenia, zapraszałam osobiście lub telefonicznie:)
image
Ja nie robiłam, ale u nas tylko jedni dziadkowie + rodzeństwo F. Za to sama zrobiłam dekorację na ścianę :))
image image
No wlasnie ja chyba tez sobie dam spokoj z zaproszeniami. Powiem szzczerze ze nie chce mi sie jak cholera tego roczku orgaznizowac, chce miec to juz za soba:/
Już za tort kilka stów zapłacisz za taką ilość osób ;) Nie ma co generować dodatkowych kosztów. Mnie dekoracje kosztowały 12,90 ;)
image image
NO pewnie nawet dwa torty bo bede musiala zrobic dwie imprezy, nie pomieszcze tu tyle ludzi naraz...
my dzisiaj znowu dzisiaj 3 godziny na spacerku i jak wróciłysmy mała zjadła dwa budynie wow ale miała apetyt:-)
My robililismy zaproszenia sa super:) wrzuce moze dzis na fb to zobaczysz:) zamowilam o jedno wiecej zeby zostawic na pamiatke:)
image
image
mjakmama wysłałam linka do prezentacji na priv :) Nie chcę tak publicznie na forum podawać.

Zaproszeń na roczek nie robiliśmy, ale była tylko najbliższa rodzina.

Co do wróżby to Mati najpierw rzucił się na książkę, po czym wziął w rękę kasę, a na koniec różaniec. Kieliszka w ogóle nie zauważył ;P

U nas mleko dwa razy dziennie, na wieczór i nad ranem, a na śniadanie kaszka Holle bez żadnych dodatków. Problemów z jedzeniem raczej nie mamy, Mat wsuwa wszystko, co mu damy.

A co chodzi o kubek to polecam taki:

http://www.jaibobas.pl/akcesoria-do-karmienia/144-explora-pierwszy-kubek-niekapek-z-uchwytami-.html

Prosty i niedrogi. W domu używamy go bez przykrywki, czyli Mati pije jak z normalnego kubka, a na wyjścia bierzemy z przykrywką. To nie jest taki tradycyjny niekapek, coś bardziej zbliżonego do takich kubków z "dzióbkiem" z czasów naszego dzieciństwa. Tyle, że jak "dzióbek" złożony to nie kapie ;)
image
morela my go mamy i jak do gory nogami z dziubkiem wyciagnietym to kapie. a jak dziubek sie schowa to dopiero nie kapie
image
image
Szukam sukienki dla Martynki na imprezę urodzinową i nic.
Dziewczyny które już miały roczek może chcecie sprzedać lub coś podpowiecie.
Wypatrzyłam jedną na allegro ale przez ten wypad weekendowy mi aukcja przepadła.

Jeśli chodzi o kapcie to ja uważam tak jak zawitkowski kapcie niepotrzebne.
Kuba śmiga zimą, jesienią w takich grubych skarpetach z absem jest ich mnóstwo od wyboru do koloru. Dla Marti też już kupiłam na zimę i uważam że są najlepsze, kapciom mówimy nie!
image
image
http://allegro.pl/matalan-slub-wesele-sukienka-wizytowa-9-12-80-nowa-i1700270743.html
ja polecam ta kiecke jest ladniejsza niz na foto - kwiatki ma jakby z zamszu material tafta sliczny kolor taka kosc sloniowa
Ja zaproszeń też nie robiłam. szkoda mi było kasy i nie miałam weny:)))

Byłam z Helą 1,5 godziny na spacerze:))) wiecie jaka z niej twardzielka? spała od 10 do 12 i do 20 szalała!!!

Ja Heli kapci też nie zakładam ale tak jak pisałam wcześniej wydaje mi się że ona chętniej chodzi jak ma buty na nogach.
imageimage
ledwo mi się otwiera a więc hop do nowego :) http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=263417&c=1&k=160
image
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

Problem z usypianiem dziecka- może ktoś miał podobny? (37 odpowiedzi)

Czy któraś z Was miała taki problem: Od kilku tygodni mam problem z kładzeniem małej spać...

Przeprowadzka- jaka firma? (46 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...

do góry