Widok

MAMUSIE I DZIECIACZKI LIPCOWO- SIERPNIOWO- WRZEŚNIOWE 2010 CZ. 79 (116)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
MAMY Z DZIECIACZKAMI:

25.04 (termin 17.07) atta9 - Staś - szpital na Zaspie
23.06 (termin 27.07) dedes-:Jaś (2145g, 45 cm) i Adaś (1920, 46 cm), CC, Zaspa
30.06 (termin 15.07) yecath - synek Wojtuś, 3580 g, 56 cm, szpital w Wejherowie
02.07 (termin 02.07) Papciunio - Majeczka 3010g 52cm Wojewódzki
06.07 (termin 21.07) Agatka - córeczka, Szpital Wojewódzki,cc, 2880 g, 55 cm
08.07 (termin 07.07) gwiazduś- synek Mateusz 3900g,58 cm, szpital na Zaspie
08.07 (ternin 10.08) Gabi - synek Mikołaj, 2980g, 55 cm, Wrocław
12.07 (termin 04.07) fita1 Gaja, 3800g, 58 cm, Szpital Wojewódzki
12.07 (termin 29.07) gosiaczek84 - synek Hubert, Redłowo
12.07 (termin 28.06) Misikaii - córeczka Michalina, 3810 g, 58 cm, szpital w Wejherowie
15.07 (termin 15.07) malaniunia- synek Kubuś, 3090 g, 54 cm, szpital na Klinicznej
15.07 (termin 17.07) Madziuska2 - synek Dawid, 4260, 58cm, Zaspa
15.07 (termin 24.07) mama Wiktora - synek Wiktor, 2950, 55cm, Wojewódzki
16.07 (termin 11.07) kk synek, szpital na Klinicznej
18.07 (termin 15.07) stopkrotka - synek Wiktor,3660 g, 57 cm, Swissmed
19.07 (termin 11.07) mjakmama - córeczka Emilka, 3300 g, 55 cm, Szpital na Zaspie
21.07 (termin 20.07) gosiaro - córeczka Maja, 3740g, 56 cm, szpital na Zaspie
21.07 (termin 30.07) karollla-synek Konrad, 3090 g, 55 cm, cc, Swissmed Gdańsk
21.07 (termin16.07) Annia - synek Filip, 4060g, 56cm, SN, szpital Kliniczna
23.07 (termin 23.07) ajcia - córeczka Matylda, 3190, 54 cm, CC szpital Kliniczna
28.07 (termin 3.08) aśku_85 - synek Marcelek, 3880 g i 58 cm, cc, szpital w Wejherowie
28.07 (termin 15.07) nyzosia - córeczka Helenka, 4100g i 56 cm, szpital Redłowo
28.07 (termin 23.07) ssabinka - synek Filipek, 3590g i 57cm, Szpital w Redłowie
28.07 (termin 18.07) aszka79 - córeczka Zuzia, 3500g i 54cm,
29.07 (termin 2.08) Kiciuchna - synek Nikoś, 4050g i 60 cm, szpital na Zaspie
29.07 (termin 09.08) Zośkaa - córeczka Aleksandra, 3230g, 49cm, Nordfjord sjukehus
29.07 (termin 09.08) malgo1981 - córeczka Natalia, 3540g, 58 cm szpital na Zaspie
31.07 (termin 20.08) majki500 - córeczka Lilianna, 2450 g i 48 cm, Szpital Gdynia Redłowo
02.08 (termin 27.07) Modern_Lady- córeczka Wiktoria 3615 i 57 cm szpital Kliniczna
02.08 (termin 25.07) czarnakawa-córeczka Milenka, 4040g,55cm, szpital Wejherowo
03.08 (termin 21.07) sylwiir - córeczka, 3820 i 56 cm, Szpital Wejherowo
03.08 (termin 2.08) basiula - córeczka Zuzia, Zaspa
04.08 (termin 05.09) agusia1394 - synek Krzyś, 3250 gram, 56cm,Szpital Wejherowo, poród SN
5.08 (termin 2.08) Akacja 126 - syn Hubert 4315 i 62 cm, poród sn, Swissmed
06.08 (termin 1.08) Kasiaka - córeczka Dorotka 3000 i 53 cm
6.08 (termin 30.07) pyziol67,synek Krzyś,3390g,55cm,Szpital na Zaspie
07.08 (termin 05.08) Asiek1 - synek Mateusz, 3630, 57 cm
09.08 (termin 30.07) weronika-co-ma-bzika - córeczka Iga 4200 57cm, szpital Kartuzy
13.08 (termin 17.08) Dzynka - synek Antoś, 3400 g i 56 cm
17.08 (termin 9.08) przyszłamama -córeczka Liwia, 3105 g i 51 cm, szpital Kliniczna
17.08 (termin 16.08) Weronikka - synek Patryk, 3450g i 57 cm, szpital w Kartuzach
18.08 (termin 7.08) Alycja - córeczka Kaja, 3550g, 54cm, szpital w Redłowie
19.08 (termin 20.08) 88malutka88 - córeczka Antonina, 3250g i 56cm, Wejherowo
21.08 (termin 18.08) Morela - synek Mateuszek, 3540g, 57cm, Szpital na Klinicznej
25.08 (termin 22.08) caril córka Antonina, 3500g, 54 cm
25.08 (termin 13.08) Panna z mokrą głową - synek, 3700g, 56cm, szpital w Redłowie
26.08 (termin 12.08) Manka - córeczka Maja, 3800g, 55cm, szpital na Zaspie
01.09 (termin 27.08) Yasmine87, synek Oliwierek, 3940g, 59 cm, Wejherowo
01.09 (termin 03.09) Monika81 - córeczka Martynka, 3710 g i 57 cm, Szpital Zaspa
01.09 (termin 24.08) Anita25323 - córka Lena, szpital na Zaspie
04.09 (termin 28.08) karolkaw- synek Jerzy, 3550 g i 55 cm, Szpital w Redłowie
06.09 (termin 09.09) Ostola - corka Tara, 3900g, Cork University maternity Hospital
08.09 (termin 06.09) Madziulka - córeczka Patrycja, 3540g, 57cm, szpital na Zaspie
09.09 (termin 29.09) Superbejbe - Larysa (3030g, 54cm) CC, Zaspa
17.09 (termin 10.09) Aniaa - córeczka, 4040g, 57cm, cc, szpital na Zaspie
17.09 (termin 20.09) AlexGDY - córeczka Marysia, 3650g, 58 cm, szpital w Wejherowie
19.09 (termin 12.09) Nilkaa - córeczka Eliza, 3350g, 55 cm, Redłowo
19.09 (termin 23.09) Sylwa - córeczka Laura, 3080g, 52 cm, Szpital Wojewódzki
24.09 (termin 23.09) Zuzko - córa Antosia, 3090g, 53 cm, Szpital na Klinicznej
25.09 (termin 16.09) Sylwia781122 - chłopczyk Szymon, 3050g, 54 cm, Wejherowo
7.10 (termin 29.09) piggy - synek Jaś, 3550g
7.10 (termin 27.09) Anettkaboss - córcia Amelka, 3680g, 56 cm, szpital na Zaspie

poprzedni wątek:

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-I-DZIECIACZKI-LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZESNIOWE-2010-CZ-78-115-t325268,1,160.html
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a mysmy własnie z takiego wesela zrezygnowali tez mielismy jechać na drugi koniec polski

my juz po pierwszym spacerku mała spi jak wstanie to pewnie pojdziemy znowu
ja o Liwie się nie martwię w sensie ze nie da rady ;) mam baaardzo towarzyskie dziecko, ona jako ostatnia by zeszła z parkietu ;) byliśmy na większych imprezach i był luzz, oczywiście zdaje sobie sprawę ze pewnie o 23 pójdziemy spać, bardziej mnie martwią mnie nieprzespane noce przez teściów...niestety nie możemy jej zostawić moim rodzicom bo wyjeżdżają ;/

ehh my od 8 na dworze, byłam u okulisty...dziewczyny trzymajcie kciuki...mam skierowanie na usg bo nie jest za ciekawie ;(
image
USG - czego?

No to słabo że teściowie w nocy tak hałasują ...

A ja spotkałam Nyzosię i Helę - jak za dawnych czasów brzuszkowych - na spotkaniu u Iwony Guć ...
przyszla mama, trzymamy kciuki...
my wrocilismy z plazy...na placu zabaw dziki szal...normalnie
jak w niedziele....maz wrocil, nie bylo go od pt...mlody nie odstepuje
go na krok....

jestem na etapie przymuszania mlodego do wczesniejszej dzemki...
bo jak szedl o 15 to wstawal o 18...a teraz szkoda pogody...wiec o 10 juz mecze go kilometrami na dworzu zeby po 13 odpadl

co do wesela...ja bylam na dwoch wyjazdowych...w tym jedno 3 dniowe
i na szczescie mlody zostawal z moimi rodzicami;-) ja bym marcela nie ciagnela...bo bym sie caly czas stresowala i katala do niego...i napuc sie tez.nie mozna;-)
Ja bym jechała. ale ja uwielbiam jeździć - zmieniać klimat, otoczenie, coś robić:) więc nawet jakbym miała na weselu być tylko do 23 bym jechała.

Przyszla mamo trzymamy kciuki...coś Wam to zdrowie ostatnio szwankuje.
A jak wybór żłobka/przedszkola? Ja się ostatnio trochę podłamałam bo okazało się że lipa ze żłobkami w mojej okolicy. tzn są jakieś ale niektóre dość daleko żeby na piechotę rano Helę ciągnąć. Jakbym miała samochód to byłby mniejszy problem...nie wiem zobaczymy co się do września wydarzy.

Tak, spotkałyśmy Nilkę z pięknym brzuszkiem. I wcale nie jest taki duży jak na III trymestr.
imageimage
my jednak jedziemy ;) już potwierdzone, raz się żyje, najwyżej będę miała nauczkę ;)

u nas ze zdrowiem to ja mam problemy ;/ nie wiem czy to wina stresu, przemęczenia czy o co chodzi ;/ ale teraz mam dość poważny "kryzys", okulistka wykryła jakiegoś guza w oku i teraz czekamy co "powie" badanie usg, prawdopodobnie od tego boli mnie głowa ;( dzięki bogu Liwia jest zdrowa ;) mimo iż chodziła do dzieci to tylko raz nam zachorowała a i tak obyło się bez antybiotyku ;)

przedszkole, a raczej punkt przed przedszkolny wybrany ;) wybraliśmy Pana Dinka, nie chce jej dawać do żłobka a przedszkola są od 3 lat i musi być odpieluchowana wiec będziemy działać za rok ;)
image
może jakieś spotkanie w Gdańsku ?:) my ostatnio raz na tydzień chodzimy do baby cafe a teraz otwierają nową lokalizacje bam bam cafe ;)
image
O kurcze Przyszła mamo słabo z tym okiem...ale może okaże się że to nic groźnego a zlikwidowanie guza pomoże w bólach głowy?

A jak działa Pan Dinek? Możesz zostawić tam Liwię w dzień? Na jak długo?

W Gdańsku to nie wiem kiedy zrobimy spotkanie...na razie mamy regularne spotkania projektowe.
imageimage
na razie będzie chodzić tak http://www.pandinek.com.pl/bbelki-15-2.html , a od września/października tak http://www.pandinek.com.pl/maluszki-2-3.html

usg mam w połowie maja i okaże się czy jest złośliwy, póki co lekarka powiedziała ze mam się nie bać i nie będzie mnie straszyć...ale ja już przezywam swoje...tym bardziej ze wada wzroku mi się pogłębiła i kiepsko widzę na to oko ;/
image
słabo z tym okiem :(
Byleby tylko dało się to łatwo wyleczyć ...

Właśnie czytałam że 1100 dzieci w Gdańsku nie dostało się do przedszkola - masakra ....

przyszła mamo - a jedziecie tylko na te 3 dni czy jeszcze poza tym sobie wypoczniecie?
jedziemy na 6 z czego 3 wesele
image
no to fajnie że na dłużej, bo 3 dni byłyby strasznie męczące - biorąc dodatkowo pod uwagę sam wyjazd ....

Ehhh - straszne że tak długo trzeba czekać na tak standardowe badanie jak USG, myślałam, że to już od ręki robią, szczególnie przy takiej diagnozie.
Przyszła mamo ale super oferta! że też u nas nie ma takiego Pana Dinka:(((( to jest właśnie coś co ja też szukam...
imageimage
No, ja tez bym chciala cos takiego jak ten Pan Dinek. Moglabym pozalatwiac swoje sprawy w tym czasie;)
przyszła mamo a ty będziesz tam zostawiać małą czy razem z nią w środku, bo ja też myślę by gdzieś małego posłać i właśnie takie 2h na początek były by fajne ale wolałabym by nauczył się być sam bo ja z nim nie dam rady i małą jeszcze.
A u nas od rana jaja z paszportem:) wczoraj było tam pełno ludzi, numerki się skończyły na godzinę przed zamknięciem, do zdjęć masakryczna kolejka więc stwierdziliśmy że złożymy tylko Heli paszport ze starym zdjęciem (sprzed pół roku). No i Pani wczoraj przyjęła a dzisiaj z rana do mnie dzwonią że jednak musi być nowe, świeże zdjęcie:) Jutro idę złożyć wniosek na swój paszport i muszę sobie zrobić więc przy okazji załatwię Heli sprawę. Na szczęście Panie są takie miłe że mnie poinformowały i spokojnie się zgodziły na moje plany:) Ale zamieszanie niezłe.

No a w nocy Hela przesikała pieluchę, przebrałam ją a ta zasnąć później nie mogła i 2 godziny się tłukła...
imageimage
My bylismy w przychodni, jeszcze dzis Ameli nie zaszczepilam, pluca i oskrzela ma czyste, juz nic jej nie jest, ale stwierdzilysmy z pediatra ze jeszcze odczekamy 2 tyg. Wiec zostala nam ta ostatnia Hexa. A pozniej mam zamiar ja zaczepic na meningokoki, a po 2 roku na pneumokoki i tyle chyba z tych szczepien dodatkowych u nas.
Jestem mega szczesliwa bo Amela podskoczyla w ciagu roku ze wzrostem z ponizej 3 centyla na 25:) Urosla w ciagu niecalego roku 16cm. Teraz ma 79cm, i rowne 10kg. Z waga jest tez na 25 centylu wiec jest ok:)
10 kg? - to Amelka teraz chyba najszczuplejsza jest :)

A na WZW typu A nie szczepicie? Bo to chyba też nieobowiązkowe jest.
No mysle ze tylko 10kg dlatego ze jest niewysoka;)
WZW A to mi babka w przychodni mowila ze u nich rzadko szczepia, bo rzadko wystepuje u nas, raczej Afryka, Azja.
ja też sie zastanawiałam nad wzw A ale sama nie wiem

mysmy wczoraj po południu dwie godzinki na placu zabaw z koleżankami były a dzisiaj w domu pogoda maskara echhh
ze szczepień to ja tylko na pneumo zaszczepie po 2 r.z
dziś faktyko dzień nieciekawy....my sobie gnijemy, sprzatamy i pitrasimy:)

za to jutro mam wesoły dzień...czyli dentysty cd. i potem imieninki mamy
Aniaa nie taka mała bo Hela ma 82 cm więc nie dużo większa jest:)
Super że Amelka nadrobiła:)))

My byłyśmy w Galerii Malucha - dziewczyny chcą tam otworzyć punkt opieki z prawdziwego zdarzenia - taki jak w Panu Dinku:) więc jest jakaś nadzieja dla mnie:)) tylko kurcze trochę daleko...

Dzisiaj pogoda syf ale jutro ma być już ładnie...
imageimage
oj tam nyzosia...niedługo sobie du pki wygrzejecie, co Ci tam taka pogoda:)
Aśku do mnie te wakacje jeszcze chyba słabo docierają. Jakoś nie mogę uwierzyć że gdzieś jedziemy:) Dlatego czekam na ciepło tutaj:))
imageimage
Aniaa, Aniaa, Aniaa daj mi przepis na tą sałatkę z boczkiem którą jedliśmy u Panny. Strasznie mi smakowała a sezon grillowy się właśnie zaczął:)))
imageimage
mmm, jesli chodzi o ta sałatke, ktora ja nazywam "bomba kaloryczna" z bekonem, majonezem, pomidorkami....to ja ja tez planuje na majówe:)
Nooo to taka ale ja jadła u kogo innego a Ani była taka pyszna.....:))))
imageimage
no ja od niej zgapiłam własnie przepis- wczesniej tego nie jadłam:ppp

petardaa:)
to prosze ten przepis petarde wrzucic na forum :))
Aaa widzisz to wiele wyjaśnia:)))
imageimage
Noo bo to serio jest bomba kaloryczna:P Juz kiedys podawalam przepis, ale nie moge znalezc:)
Wiec tak, kroje boczek w mala kostke, albo kupuje gotowy pokrojony(w lidlu). Daje okolo 0,5 kg z niego i tak duzo wyparuje. Smaze go na malym ogniu zeby zrobily sie takie skwarki, ale zeby nie byly twarde. Zdejmuje z gazu, troche studze i do jeszcze cieplego na patelni daje 3 lyzki majonezu, majonez troche sie rozwodni i zrobi sie z tego taki sos. Do tego daje peczek pocietego koperku, pieprz i mieszam. Ja nie daje soli bo i boczek i majonez slone. Gotuje okolo 0,5kg ziemniakow w mundurkach, ale tak zeby sie nie rozgotowaly, zeby jak pokroje w kostke sie nie rozlatywaly. Kroje w kostke jak juz sa zimne. No i jeszcze z 0,5 kg pomidorkow koktajlowych kroje na pol, albo na cwiartki, zalezy od wielkosci. Jak robie dla gosci to ukladam ta salatke warstwami zeby troche ladniej wygladalo, wiec daje warstwe ziemniakow, pomidorkow, sos z boczkiem itd.
Już mi ślinka cieknie.....
imageimage
Aniaa gdzie ja o 21:45 boczek znajde !!!!!! jutro lece do sklepu bo slinka cieknie
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

w zeszłym roku ja wpierdzielałam sama....do grila nie probowałam, w te majówe bedzie premierowo:)
Kurcze wiecie ze mi tez:P Nyzosia po co mi przypominalas o tej salatce?:P
He he bo ja o niej od śledzika myślę!!!!!!

Mjakmama - w Tesco:))))
imageimage
Nyzosia to moglas wczesniej powiedziec ze mam Ci dac przepis a tak to sie meczylas 2 miechy;)
He he niee ja jej wcześniej specjalnie nie chciałam robić:))) Czekałam na majówkę:)
imageimage
ale dziś pięknie :)

Ja już o tej sałatce zapomniałam, rok temu ją robiłam jak Aniaa podała przepis :). Pyszna. No ale my na majówkę wyjeżdżamy więc na razie nie będę znów jej robić.
Sałatka napewno pychota ale tyle roboty z nią!!!!! ja lubię proste sałatki :)))
Super ten Pan Dinek, fajnie bo masz blisko. Że też w osowej nie ma czegoś takiego :(

Pogoda się zrobiła piękna :)
image
image
Ja chyba zrobie ja w niedziele bo akurat mamy gosci na grilla;) Zaczynamy sezon i musze doprowadzic taras do ladu...
Pogoda super ale wieje. rano ten wiatr był zimny teraz jest cieplejszy. no ale wiosna po całości:)

Byłyśmy z Helą w paszportowym dokończyć składanie wniosków:) potem plac zabaw na plaży - o dziwno nikogo znajomego nie spotkałam. A na koniec zabrałam Hele na kebaba - żeby sprawdzić czy się do Turcji nadaje:) No i się nadaje:)))
imageimage
Hehehe dobre Nyzosia z tym kebabem:D Ja mysle ze moje dziecko sie nadaje do kazdego zarcia na miescie;)
Dobrze ze dzisiaj cieplo bo zaraz czeka mnie szorowanie kafli na tarasie
Ja sobie tą przyjemność zostawiam na po majówce:)
imageimage
Juz po, jakos dalam rade i wyglada zupelnie inaczej;) Jeszcze tylko kwiatki posadzic i bedzie lux:)
ja jechałam do turcji specjalnie na kebaba....i
jednak zmieniłam zdanie...fuuuujjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj

miecho wisi na płotach,,,i takie brudasy to łapami wpierdzielają,,,ten widok mi wystarczył:))))) wole nasze:)
He he Aśku ja się domyślam że nasze są inne od tych w Turcji. Tak się śmieje że test zrobiłam:)

Jakaś zmęczona dzisiaj jestem...chyba tą pogodą...
imageimage
wstawać śpiochy

ja uwielbiam kebaba - najlepszy jest w Baninie :))) ale serio w Turcji mięso na płotach wisi?? fujjjj
image
image
Dziewczyny dzisiaj jest spotkanie?
ano wisza w istabmule bynajmniej:/
Tak, dzisiaj o 10 jest spotkanie.

Ciepło chyba będzie...już jest 15 stopni.
imageimage
ja prawdopodobnie będę - ale bez Elizki
Temat akurat mnie zainteresował :), a poza tym muszę pojechać do księgarni odebrać książki.
No NIlka temat w sam raz dla Was;)
My tez bedziemy, ale pewnie na godzinke-poltorej bo pozniej drzemka;)
My poszłyśmy jeszcze na plac zabaw gdzie spotkałyśmy męża Aśku i Marcela:)) Potem mąż nas z placu odebrał i Hela padła w samochodzie. Dobrze, dobrze niech śpi potem znowu pójdziemy na spacer.

Widziałyście tą aferę:http://forum.trojmiasto.pl/PROSZE-UWAZAC-NA-WYLUDZACZKE-Mama-Szymona-i-Bartka-alias-Aleksandra27-t367056,1,160.html
W szoku jestem bo laska dużo się na forum udzielała...
imageimage
Tha ja czulam ze z nia cos nie tak, zreszta sama tez mialam z nia przeboje...
jestem w szoku!! jak tak można??to pod kilkoma nickami się udzielała???
image
image
Cześć dziewczyny :) Odzywam się "po latach" :)

Może spotykacie się jakimś cudem 4.05 (piątek)? Akurat wtedy mam wolne w pracy, a chętnie bym się z Wami spotkała, bo kompletnie nie wiem, co u Was :(

U nas jest trochę nowości- budowa w toku, są postępy i szanse na przeprowadzkę na jesień, ja dostałam fajną pracę (15 minut na pieszo od domku, w eksporcie angielsko- i rosyjskojęzycznym), Tośka się do świetnego państwowego przedszkola dostała, także same dobre niusy :) Wojtuś dzisiaj szczepienie miał (to ostatnie), wcześniej nie było nawet kiedy podskoczyć z nim do przychodni.. Jest mega śmieszny, już fajnie mówi- składa proste zdania z błędami, które po prostu uwielbiam :D

Widzę, że Nilkaa już na finiszu ;) Super, gratulacje!
Mi się trzeci maluch marzy :D Ale na razie na pewno się nie zdecydujemy, nie byłoby gdzie trzeciego wyrka wstawić nawet :-)

Buziaki, pozdrawiam wszystkie mamuśki i maluchy :)
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
kurcze a ja sie dziwie ludziom ze pozyczaja 2000 zl obcej babie bo plakala i nawet kwitka nie wezma jako potwierdzenia, aniw dowod nie spojrza
Ja od kiedy dałam się naciągnąć na smsy ponad rok temu już nie mówi że nigdy się nie dam i taka cwana jestem:) 500 zł pewnie też bym pożyczyła, 2000 zł może nie bo takich pieniędzy po prostu nie mam:))))

Mnie szokuje to że ta laska udzielała mocno się na forum, miała zdjęcia dzieci itd...jak to nikogo nie można być pewnym...

Yecath super że się odezwałaś i że tak wszystko się ładnie u Was układa. A Wojtkiem kto się zajmuje?
Spotkania niestety 4 maja nie mamy ale może następne zrobimy w sobotę? damy znać:)
imageimage
Aha i dodam że ja też jej pomogłam - jak się okazało:) tak więc bomba!
imageimage
to ja chyba jakas inna jestem nie pozyczam od nikogo i nie pozyczam raczej nikomu poza rodziną
wolę dawac rzeczy materialne np ciuszki czy jedzenie
No ja niby też. Kasy nigdy nikt ode mnie pożyczał. Ale ja zrobiłam dla niej paczkę z jedzeniem...

Kasę ciężej byłoby ode mnie wyciągnąć bo ja mówię nie mam za wiele luźnej gotówki:))))
imageimage
boska pogoda my juz bylismy na ogrodku mloda w koszulce z dlugimi na gaciach w kaloszkach pomykala - a jaka szczesliwa ze w piachu sie bawic mogla :)
a ja dopiero wstalam po imprezce;-)moj mlody tez
u dziadkow na ogrodku od 9 siedzi...eh uroki domkow
My dzisiaj mamy mnostwo rzeczy do zrobienia, rano bylismy na zakupach spozywczych bo jutro mamy gosci na grilla. Pozniej chwaszczyno po kwiatki i kupilismy drzewko czeresniowe do ogrodka:) Ami teraz spi, ja wkopalam kwiatki na tarasie, maz wkopal czeresnie a teraz pojechal na wymiane opon-zima juz chyba nie wroci:P
Pozniej idziemy z P. na squasha, gralam z nim ostatnio i spodobalo mi sie:)
No i w domu musze pranie zrobic, posciel zmienic, nazbieralo sie cos tej roboty...
Aniaa ta twoja salatka jak sie ja zrobi to moze postac w lodowce czy je sie ja tak na cieplo od razu ??
No pewnie ze moze postac w lodowce, ale ja przed jedzeniem wyciagam z lodowki troche wczesniej bo mi bardziej smakuje jak jest w temp pokojowej a nie zimna;)
a to spoko bo chce jutro wieczorem zrobi i tak sie zastanawialam czy je sie na cieplo czy nie :)) moje lenistwo nei zna granic kupilam lidlowy boczek ju zpokrojony hahahah
Mjakmama ja tez czasem go kupuje, boczek sie ciezko kroi:P
Jak będzie dalej taka ładna pogoda to może w poniedziałek zrobię u teściów tą sałatkę?:)

My byłyśmy dzisiaj same - mąż pojechał rano do swoich rodziców - a my na plotki i spacer z ciotką (moją przyjaciółką) potem ja na szkolenie zabawowe a Hela z dziadkami znowu na spacer:))) się nachodziła dzisiaj dziewczyna - padła w 2 min.

Jutro znowu szkolenie, basen a potem jedziemy do teściów.
imageimage
my wyjezdzamy w poniedziałek:) tez sie mega ciesze,,,,w trzy rodzinki...które były z nami w grecji:)
A gdzie jedziecie? Kaszuby?
imageimage
mazury bejbe:)

ruciane nida:) taki spontan wyszedł...bo oni z wawy dzisiaj tam juz zajechali...i maja wolny pokoj...czuje ze dzieciaki dadza czadu:p
Nieźle. Tylko że pogoda nie ma być już taka cudna:((( A szkoda bo 3 chciałam jechać do przyjaciółki na Kaszuby:( ale może im się wróżby zmienią...
imageimage
własnie coś w tv mówili że od piatku ma się pogoda popsuc ale jeszcze nie do końca wiadomo
mysmy wczoraj byli na duuuzych zakupach i małej przy okazji musieliśmy kupić jakieś trampeczki bo z sandałkami mam problem chciałam jakieś piankowe takie jak ma adidas ale tańszych nigdzie nie widziałam a w ccc i deichamnie mi sie żadne nie podobają i po piatkowych wybrykach nowy zestaw do piaskownicy musieliśmy kupić bo się wiaderko i łopatka połamały hehe tata ma siłę
moje skarby juz na spacerku a ja odpoczywam
Ja wlasnie robie salatke boczkowa:P
I kombinujemy jak zabezpieczyc zjezdzalnie Ami, zeby nam nie swisneli z ogrodka.
Hej dziewczyny.
Jesteśmy ostatnio zabiegani i jakoś na wszystko brakuje czasu więc rzadziej tu zaglądam.

W poniedziałek byłam na koncercie Michaela Buble, mąż mi zrobił niespodziankę i w ostatniej chwili dorwał bilet. Było super!!!

Martyna zmieniła się ostatnio nie do poznania. To już chyba bunt dwulatka. Potrafi odstawić taką histerię że szok. Jak nie dostanie tego co chce to od razu wrzask a Kubę próbuje gryźć. Nie poznaję mojej grzecznej córci :(

W ostatniej chwili udało nam się znaleźć domek na majówkę więc we wtorek jedziemy! Zadzwoniliśmy do babeczki u której byliśmy 3 lata temu. Tam trzeba rezerwować z dużym wyprzedzeniem ale mieliśmy farta bo ktoś zwolnił ten termin w ostatniej chwili. Bardzo wam polecam Studzienice za Bytowem i nasz domek :) gdyby ktoś chciał namiar to dajcie znać.
image
image
dziś pogoda też się ładna zapowiada .

Niźle z tą dziewczyną, też jej miałam pomóc ale w końcu zwątpiłam , ciekawe czy odda te pieniądze.

Ciągle o tej sałatce mówicie więc chyba i ja ją zrobię :)))

Monika udanej majówki :))

Ciekawe co u Atty, dawno się nie odzywała.
image
image
monika, ja własnie nosze torby...a młody spi w najlepsze...a o 8 musimy wyjechac....

takze dziewczynki słonecznej majóweczki:)
a mysmy byli dzisiaj na przeglądzie zęboli z mała i wszystko jest oki ale sama ząbków nie za bardzo chciała pokazać
fajna pogoda więc pewnie popołudniu na spacerek pójdziemy bo mała własnie zasneła
wczoraj tez mała z tatą 3 godziny na spacerku wrócili zjadła i 3 godziny drzemki i jeszcze godzinka na spacerku więc troszkę spokojny dzionek a jutro jedziemy do teściowej na obiad

słonecznej majówki:-)
uzywalyscie lidlowych kosmetykow ?? bo maja byc spraye do opalania 50 dla dzieci firmy CIEN
Mjakmama ja nie uzywalam wiec nie wiem. Mamy plan isc jutro do zoo, pewnie bedzie kupa ludzi...
A my siedzimy u teściów. Tutaj jest dużo cieplej niż w 3mieście. W niedzielę i wczoraj było 31 stopni w cieniu. Zrobiliśmy Heli basen:) Dzisiaj już było chłodniej ale dalej ciepło. Sezon grillowy rozpoczęty - sałatka Ani zrobiona i już jej nie ma. wszystkim bardzo smakowała:)

Jutro wracamy na chwilę do domu żeby później znowu się szwendać:)))

Hela zmienia się w dziewczynkę - śpiewa, gada, lata jak szalona. Już nie jest taka mała bezradna dzidzia tylko taki mały człowieczek:))) jest przesłodka!
gadac jak majowka wam mija??
my bylismy w dinoparku w malborku bylo rewelacyjnie :))
wczoraj zaliczylismy ten duzy plac zabaw na plazy w gdyni - ale to nie na moje nerwy jak w piaskownicy siedzi do kazdego dziecka po 2 doroslych ;)
jutro gril na ogrodku, a reszta w planach :))
ja kibluje w pracy więc jedynie wypad na jeden dzień na jeziorko, jutro pewnie też. W weekend jedziemy do znajomych do stg a tak to nic takiego.

Ja też uważam tak jak Nyzosia, tak się cieszę że Patrycja już taka duża, to chyba najlepszy wiek, jest przesłodką łobuziarą :P wszystko Ci powie, idzie się dogadać, wszystko rozumie. Nie spieszno mi do noworodka. Chyba to prawda że im szybciej tym lepiej bo człowiek robi się wygodny :))))
image
image
My jesteśmy na chwilę w domu żeby jutro jechać na Kaszuby. ale tylko na jeden dzień. a w piątek może Toruń zaatakujemy...zobaczymy.

Na razie siedzę w garach żeby coś na jutro zrobić i znowu odkryłam super przepis na ciasto. Jakby któraś chciała:
http://www.gotujmy.pl/salatka-gyrosowa,przepisy,42175.html
imageimage
Nyzosia chyba wkleilas przepis na sałatke zamiast na ciasto hehe;)
My w sumie nigdzie dalej nie jechalismy w majowke bo jutro jedziemy do tego Kołobrzegu wiec nie bardzo chcialo nam sie jezdzic ale fajnie spedzilismy czas rodzinnie:) A dzisiaj to P. juz w pracy bo Szwajcarzy niestety nie obchodza konstytucji 3 maja:P Ja zaraz jade do rodzicow posiedziec z nimi, a wieczorem bedziemy sie pakowac, ciekawa jestem jak Amela zniesie podroz jutro, pozyczam od rodzicow podrozne dvd zeby w razie czego puscic jakas bajke na uspokojenie.
niooo dzieciaczki sa teraz naprawde słodkie mysmy byli wczoraj ze znajomymi nad morzem i maja córcie z maja naszego rocznika małe razem biegały smiały sie za rączke chodziły wszystko chciały robić razem albo papugowały po drugiej śmiechu co nie miara
dziewczyny bylyscie moze w Barcelonie? jak tam z noclegami cenowo??
u nas generalnie nic ciekawego w majówkę :/

No właśnie jak jest w Barcelonie? my się wybieramy. Kiedy i na ile chcecie jechać?
image
image
wlasnie sie zastanawiamy bo wizar i raianer ceny maja podobne i za nasza 5 przelot w 2 strony we wrzesniu 1700 -2000
chcemy na 7 dni chyba
ale w samej barcelonie ceny noclegow raczej wysokie wiec chcielismy gdzies poza nocowac
i koniecznie nie zorganizowany wyjazd
ale teraz jeszcze zapomnialam o tym ze najlepiej nam bylo by leciec do 19 lipca kiedy emi nie skonczy 2 lat bo jak patrzylismy to za chlopakow nam licza jak za doroslego
Ja bylam w Barcelonie jest pieknie! Ale nocowalam na kempingu Eurocampu w takich przyczepach mobile home to sie chyba nazywa, bardzo fajna sprawa, ogolnie bylam na wybrzezu costa brava, polecam.
Aniaa a jaki standard tych mobil home??
Wg mnie bardzo dobry. Jezdzilam z rodzicami, czasem bralismy namiot Eurocampu taki wielki z dwiema sypialniami i kuchnia, a czasem mobile home. Oba polecam. Na kempingach zwykle sa animatorzy, jakies wieczorki taneczne itp, ogolnie wszytsko fajnie zortganizowane. Bylismy z Eurocampem w hiszpanii, francji i we wloszech.
http://www.eurocamp.pl/eurocamp,zakwaterowanie.xml
Aniaa faktycznie:) A tu przepis na ciasto:
http://www.wielkiezarcie.com/recipe51445.html
Polecam - zniknęła cała blacha:)

Na Kaszubach było bosko - 25 stopni. Po 17 padało ale schowaliśmy się pod dachem.

Barcelona jest super! 7 dni spokojnie wystarczy. Wszędzie szybko można się dostać metrem więc można szukać hotel nie koniecznie w centrum miasta. ja byłam tam służbowo kilka lat temu i mieliśmy całkiem przyzwoity hotel za około 80-100 euro za 2 osobowy. byłam we wrześniu i było po 30 stopni w dzień:) noce też gorące. całkiem przyjemne miasto.
imageimage
dzieki Aniaa
salatka pyszna - na cieplo jadlam az sie uszy trzesly :)) pojdzie w boczki ;)
Halo jest tam kto?

My dzisiaj tez robiliśmy Ani sałatkę:) i grilla na balkonie - elektrycznego żeby nie było:)

A wczoraj byliśmy w Toruniu połazić po mieście. Bardzo fajna wycieczka.

Dzisiaj spacerowaliśmy w 3mieście. Kupiłam Heli krem na wyjazd - w końcu kupiłam pharmaceris 50+ dla dzieci. nie mieli celebrinu:) mieli za to fajny la roche posay w sprayu ae za 60 zł!!!
imageimage
Ale tu cisza ostatnio ....

A my wczoraj po południu wróciliśmy z długiego weekendu - super było ...
Tylko że Elizka katar złapała :(- na szczęście Katarek pomagał - kupiony na miejscu bo fridy nie wzięliśmy ze sobą - wg mnie sto razy lepszy od fridy ... A kiedyś myślałam, że nigdy się nie przekonam do urządzenia podłączanego do odkurzacza :P
No i Elizka na coś wysypkę złapała - tylko nie wiem na co :( - czy to były oliwki - bo je akurat pierwszy raz jadła czy może od tego ciepła potówki (chociaż w to akurat wątpię), czy cokolwiek innego czy jakaś dziwna choroba zakaźna bez żadnych innych objawów poza wysypką...
No nic - najważniejsze że znikło.

La roche possay wszystko ma w takich cenach - kiedyś kupowałam tylko ich kosmetyki i byłam bardzo zadowolona ale zmieniła mi się cera i przerzuciłam się ostatnio na Biotherm.
ja dzis kupilam rewelacyjny balsam na slonce dla dzieci factor 60 a rozsmarowuje sie jak zwykly krem, fajny bo ma pompke i dzieciecy rozowy kolor no i cena fajna bo 24 zł soraya
Ja za ten pharmaceris zapłaciłam 33 zł za 125 ml więc całkiem przyjemna cena jak na krem z filtrem:) sprawdziłam i łatwo się rozsmarowuje więc damy radę.

Ale dzisiaj pogoda była co? szok termiczny!

Ja zaczynam juz po woli organizować się na wyjazd. Normalnie szykuje się jak na wojnę:) Ale dzisiaj stwierdziłam że jednak weźmiemy większy wózek a nie tą małą parasolkę. I Heli będzie wygodniej i nam...
imageimage
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
wkońcu sie rozpogodziło:-)
wczoraj masakra deszcze i zimno mała była smutna bo nie mogła sie bawic na balkonie a tak ostatnio jej sie spodobało i by całymi dniami na balkonie siedziała
ale majówka szybko minęła a mój mąż wyjeżdza w delegacje i z małą jesteśmy cały weekend same buuuu
Jesli chodzi o kremy z filtrem to ja kupuje tylko te z filtrami mineralnymi a nie chemicznymi. Sa duzo lepsze dla zdrowia.
My wrocilismy juz z Kołobrzegu, bylo boskooo:) Wygrzalismy sie w saunie, plywalismy w basenach, nawet zaszalalam i poszlam na peeling calego ciala kawowy-bosko bylo:)
A dzisiaj juz od rana na praksach, jutro tez, i milion rzeczy do zalatwienia sie nazbieralo. Dzisiaj musze isc do Urzedu pracy do posredniaka i musze wziac Amele ze soba, mam nadzieje ze wysiedzi chociaz chwile. O 17 mam wizyte u gina wkoncu, jestem ciekawa co mi powie bo znowu mam jakies plamienia:/
ja wczoraj też dzień prania i sprzątania miałam, ale coś przegięłam bo później brzuch mi dość często i mocno twardniał ...
W poprzedniej ciąży tak nie miałam, dopiero w 39-40 tygodniu takie skurcze się pojawiały.
mi w ciązy też brzuch twardniał jakos w 5 miesiącu i później już do końca musiałam no spe brać
My już po wycieczkach ufff...
Intensywny majowy weekend był. Najpierw wypad na kaszuby a potem wesele wyjazdowe i wczoraj wieczorem wróciliśmy. Wesele bez dzieci wiec trochę odsapnęliśmy. Było super.
Dziś sprzątanie, zakupy i pranie. Szara rzeczywistość.

Nilkaa ja też w drugiej ciąży miałam skurcze przepowiadające i czasami do 2 godzin się utrzymywały a potem przechodziły. To normalne w drugiej ciązy bo jest więcej pracy a mniej odpoczynku jak to przy dziecku.
image
image
W ogole przed weekendem chyba czw albo piatek pare ulic od mojego domu zgwalcili 16 letnia dziewczyne, siostre kolezanki mojego brata....tragedia:((( A byla godzina 20 i bylo jeszcze jasno! Ostatnio ciagle jakies gwalty w trojmiescie, strach wracac wieczorem samemu... Jak tu sie nie bac o dziecko jak sie takie rzeczy dzieja praktycznie za dnia??:(
Matko kochana Aniaa to straszne co piszesz!!! Przerażają mnie takie historie....

Dobrze macie z tymi wyjazdami! same szaleństwa:)

My dzisiaj poszalałyśmy po sklepach:) oczywiście najwięcej kupiłam Heli:)
imageimage
Hejka

Zazdroszczę wyjazdów!! wczoraj było tak zimno normalnie chyba ze 4 stopnie były , a pod kniec tygodnia niby znów ma być po 20 stopni. Pogoda szaleje.

U nas mała coś kiepsko w nocy śpi, budzi się, płacze potem zasnąc nie może, obraziła się na mleko ani rano ani wieczorem nie chce pić. Może porzuci butlę, hmm a ja mam takie zapasy mleka hehe
Myslę intensywnie nad odsmoczkowaniem ale boję się jak będzie w nocy spać :/

Aniaa kiedy wyjeżdzacie?

ależ ten wątek długo trwa, od 24 kwietnia a tu dopeiro 100 wpisów :P
image
image
ja myslalam o odbutelkowaniu mlodej ale jak oduczam pieluch to chyba jeszcze poczekam :) no i u nas zaczely sie jazdy z ubieraniem mloda ma soj gust i rano ona wybiera co chce ubrac bo jak nie to wycie - czasami udaje sie ubrac to co ja chce przez zagadywanie
a u nas Elizka kolejną noc śpi już w swoim pokoju w innym łóżeczku :).
Pieluchy porzucimy za kilka dni - bo w czasie wyjazdu majowego troszkę się popsuło - nie miała tam czasu i ochoty na siedzenie na nocniku ale dziś już troszkę lepiej było.
Madziulka u nas Hela ostatnio robi cyrki z zasypianiem. Taką scenę histerii odgrywa że do oscara mogłaby być nominowana:)

Mjakmama moja też zaczyna wymyślać. Dzisiaj w sklepie rzucała kapeluszami:)
imageimage
nyzosia mloda staje przed szafa pokazuje sukienke i mowi "tom", idzie do garderoby wiciaga z polki buzke z sowa i mówi "takom" puchu puchu (tak robi u nas sowa) a jak powiem ze inna to jest placz
He he u nas tak jest z butami:) Te i koniec:) mnie mniej jednak udaje mi się ją jakoś przekonać.
imageimage
ojjj- nie straszcie - mojej totalnie wszystko jedno co ma na sobie i wolałabym aby tak zostało ....
Ostatnio na basenie rozmawiałam z mamą 2,5 letniej dziewczynki która mówiła właśnie o tym jak młoda lubi się stroić. I mówi że młoda wstaje wcześniej i się sama ubiera w sukienki:))))
imageimage
ja widze ze z moja latwo nie bedzie - dzis moja mama dzwoni i mowi z emloda kazala sobie ubrac w domu polarowa kamizelke i skarpety w kwiatki bo te co miala jej sie nie podobaly - nie wiem czemu ale ma jedna bluze ktorej nei lubi i nie da sobie ubrac
moja lubi się stroić ale tylko na zasadzie że wszystko nowe co dostaje sobie przymierza i ogląda się sama w lustrze, ale przy porannym ubieraniu w ogóle problemu nie ma, cokolwiek wyjmę z szuflady jest dobre
Coraz cwańsze te dzieciaki. Ostatnio się z mężem śmiałam że Heli już tak łatwo się nie da wysterować i nie da się jej olać. Bo teraz już nie można udawać że się nie wie o co chodzi bo Hela sama powie o co chodzi:))))
imageimage
Hej dziewczyny. Troszkę mnie nie było ale jakoś tak brakowało weny na pisanie :( ehhh jakie te moje życie ciekawe :(((

Apropo ubierania to zazwyczaj jest ok ale nauczyłam się już, że w przedpokoju muszą stać tylko jedne buty na widoku bo jak jest wybór to Antoś zawsze chce te, których akurat ja nie chcę założyć :) No i ostatnio się troszkę wystraszyłam :)))) bo w sklepie Antoś zaczął przymierzać sukienki dla dziewczynek i pokazywał się każdej napotkanej na swojej drodze osobie :)

U nas leciutki postęp z nocnikiem. Antoś zaczął wołać siusiu ale żeby nie było tak pięknie to robi to dopiero jak zesika się w pampersa albo w majtki. Potem za wszelką cenę próbuje zrobić jeszcze siku na nocnik aby bić mu brawo. I tak potrafi ze 4 razy po trzy kropelki nasikać. Kupka też coraz częściej ląduje w nocniku.

Jeśli chodzi o gadanie to wielkich postępów nie ma. Ostatnio nauczył się mówić dziadziu i robi to naprawdę rozkosznie no i zaczął mówić cisza.
image
Nieee no cisza przez całą dobę!!! Co Wy takie zabiegane???

Dzisiaj w końcu znowu fajna pogoda! zaraz spadamy na spacer.

W poniedziałek kupiłam Heli majtki - na wyjazd żeby nie świeciła na plaży gołym tyłkiem - i od tego czasu się z nimi nie rozstaje:) wkłada je na ręce, na misia ale najważniejsze jest to że chce je nosić - ściągam jej pielucha a ona woła że chce ubrać majtki. Więc lata w domu w samych majtkach...na razie nie za długo i wpadki jeszcze nie zaliczyłyśmy choć też nie wołała - akurat nie chciała:) na razie pozwalam jej na to zobaczymy co będzie.
imageimage
No ja to ostatnio jestem naprawde zabiegana, ciagle praksy, zalatwianie jakichs spraw, bleee. Dzisiaj akurat mam jeden dzien bez praktyk to bylam z Ami na szczepieniu, na poczatku czerwca jeszcze szczepimy na meningokoki. Zaraz jade kupic ziemie do kaktusow bo kupilam wczoraj sliczne a akurat na okno poludniowe potrzebuje jakichs wytrzymalych na slonce kwiatow;) Potem wpada do mnie psiapsiola, wieczorem idziemy na zumbe no i wieczorami ucze sie do egzaminu:/
my juz poranny spacer zaliczylismy pogoda piękna :))
i się pochwalę w dzień pampersa prawie wogóle nei nosimy chyba że na drzemkę, młoda albo sama woła albo daje sie posadzić jak widze ze nie sikała długo, na dworzu daję sie wysadzić na małysza w krzaczki ;) i najlepsze jest to ze sika zarowno do nocnika jak i na kibelek :) ale zeby sie tak nie zachwyczac przypomianm sobie ze chlopaki tez tak mieli potem wystapil jakis kryzys i sie cofneli - mam nadzieje ze tu tak nie bedzie
ja gaci nakupowalam sporo bo mamy z 24 szt ;)
a u nas z nocnikiem lipa mała jak zrobi w pieluch to mówi si si albo kupa a na nocnik nie chce
my na spacerku już też byłyśmy bo ja popołudniu ide do fryzjera a zreszta do niedzieli mamy już zwariowane te dzionki ale mam nadzieje ze damy rade oby nie było tak jak wczoraj że mała mi zrobi pobudke o 4;55 masakra
Ja nawet ostatnio nie mam kiedy isc do fryzjera bo kazdy dzien kiedy jest moja mama albo tesciowa to wykorzystuje zeby szybko te praksy zaliczyc...
ja wybłagałam żeby ktoś z małą posiedział bo chiałam iść w majówke bo mój mąz ma wolne ale moja fryzjerka jest w ciąży dość wysoko już więc ide dzisiaj
Noo u nas kanapa obsikana:) ale teraz po spacerze Hela znowu siedzi w majtkach.
My na razie mamy 7 sztuk:) choć ja nie wiem czy chce ją odpieluchować teraz przed wyjazdem. na razie tak się bawimy z tymi majtkami.
imageimage
u nas prawdziwe odpieluchowanie zacznie się dopiero jak zdejmiemy dywany - szkoda by mi ich było ....
Kanapy mamy na szczęście skórzane, więc im się nic nie stanie.
u nas nigdy nie nasikala na kanapy ;) dywanow nie mamy tylko u chlopakow w pokoju wykladzina - ale przyuwazylam ze dzieci w biegu nie sikaja - musza sie skupic ;)
No wiesz moja z tych raczej siedzących niż biegających:)))))
imageimage
ja nie wiem co się z moim dzieckiem stało :( jest taka marudna, wszystko wymusza, chwili nie pobawi się sama. Do tego strasznie płacze w nocy, nie chce spać i wstaje przed 5!! Mleka pić nie chce a tak to koło 6 mleko piła i jeszcze spała do 8.30 :/ Na kolacje nic nie jada, może nie chce spać, bo głodna, sama nie wiem :(

Czy to kryzys jakiś? u Was też tak było w 20 miesiącu??

Co dajecie maluchom na kolacje?

Gdzie majty kupowałyście?
image
image
Madziulka nie pociesze Cie bo u nas takiego kryzysu nie było. A może zęby jej idą?

U nas raczej jest widoczna zmiana taka że Hela z bobasa staje się dziewczynką...jest przesłodka:)

Hela na kolację dostaje kaszę, łyżeczką. My już butelek w domu nie mamy:)

Majty kupiłam w tesco - ale nie tescowe tylko disneya bo były tańsze. tescowe też są bardzo ładne:)))

Aśku a Ty wróciłaś z tych Mazur czy postanowiłaś tam zostać na zawsze??

Ja po nocach spać nie mogę bo się wyjazdem stresuje. Głównie hotelem bo wiem że są różne pokoje - jedne syfiaste a drugie ok. I się boje że dostaniemy ten syfiasty....Choć liczę na to że jak jesteśmy z dzieckiem na 2 tygodnie i do tego dam parę groszy w paszport to nas łagodniej potraktują...ech teraz już nie ma odwrotu a ja mam mega stresa:(
imageimage
hehe, wróciłam....tylko, ze na mega tempie załatwiam kolejny wyjazd...tak ze nyzosiu chyba wyjade przed Wami jeszcze:)

majty mam z tesco, tez disneyowskie z autkami:) z zygzakiem mcqueen:p

na kolacje młody je to co i my...kanapki, czasem pizze itp... ale to ok 18/19 potem dostaje o 21 butle mleka:)
Eeee nie za dobrze Ci!!! A gdzie jedziecie???
imageimage
http://www.easygo.pl/wycieczka/hiszpania/fuerteventura/barcelo-club-el-castillo-14966.html?od-2012-05-29,dni-14-28,14-dniowy,wyjazd-z-GDN

najpiekniejsze plaze kanarów:ppppp

planowalismy ten hotel, ale cena była 4.600 a jak pojedziemy koniec maja to sporo mniej...a znajomi z wawy musza teraz leciec tzn. 22.05 bo do 10-go musza wrocic zeby za dziecko nie bulić...wiec bedziemy z nimi tam tydzień...a potem sami jeszcze tydzień
Eeee super!!!! fajnie że jednak się udało jakoś to zorganizować:)))
imageimage
oj nie.... moj maz 3 dni temu podpisał umowe....z szefem dopiero 11.05 bedzie gadac o urlopie....i wtedy kupimy, albo i nie... last minute wakacje pierwszy raz tak kupuje:)
Na pewno się uda! Rozmawiałam z Twoim mężem kiedyś na placu zabaw i był bardzo pozytywnie nastawiony do nowej pracy - w sensie podejścia do urlopu itd. Trzymam kciuki!

A co do last minute teraz jest dużo takich ofert w sensie tych dobrych hoteli też. jeszcze nie ma sezonu pewnie dlatego.
imageimage
Madziulka ja kupilam takie majtasy http://allegro.pl/majteczki-majtki-4-6-lat-104-116-primark-40-wzorow-i2209412537.html

na kolacje mloda dostaje butle a to dlatego ze ona je dwa obiady - ten drugi dosc pozno
ale jak odzwyczaje od butli to bede dawac to co na sniadanie tzn. parowki, jajecznice, kanapki, jogurty, platki na mleku itp
ja tak dalej pójdzie to od butli nie będę musiała odzywczajać
image
image
Madziulka ja już kiedyś pisałam, że mój Antoś też nie chciał jeść kolacji. W sumie to w ciągu dnia jadł bardzo mało. Potrafiłam na kolację przygotować 4 dania, a on tylko gadał, ze NIE. Było to jakoś miesiąc temu czyli tak jak u Was. Teraz jest troszkę lepiej.
No i co tu duż będę mówić, moje dziecko jest bardzo ruchliwe, temperamentne i uparcie dąży do tego aby wszystko było po jego myśli. Niby z niego jest mega słodziak i potrafi sobie zaskarbić serca całej rodziny, ale coraz częściej wszyscy mi mówią, że już niedługo za nim nie nadążę :)
image
a Antoś też Ci się budził w nocy?? nie chciał spać? wstawał wcześnie?
image
image
Ale dzisiaj upał był. My cały dzień na dworze byłyśmy. Aż się wierzyć nie chce że w weekend ma być 10 stopni:(
imageimage
wkurza mnei taka pogoda dwa dni cieplo potem zimno ze kurtki trzeba ubierac
No właśnie mnie też. Ciągle jeszcze trzymam w szafie przejściowe kurtki - ostatnio nawet Heli jedną ubrała. A dzisiaj taka plaża....
imageimage
to fakt dziwna ta pogoda ... w weekend było chyba ze 3 stopnie a dziś 25
Dziś Pati tez poszła głodna spać, chciałam jej przemycić mleko w kubku ale nie przeszło. o 13.30 zjadła obiad a potem nic, więc jak ma się nie budzić w nocy! co za łobuz!
image
image
Jak jest tak ciepło jak dzisiaj to Hela bardzo mało je...
Madziulka może dawaj jej coś innego - owoce do podgryzienia?
imageimage
Madziulka u mnie Antoś budzi się w nocy do tej pory i zawsze wstawał wcześnie. On śpi max 10 godz., nigdy więcej nie spał. Ale powiem Ci, że w tamtym okresie co nie chciał jeść i był marudny to już było przegięcie z pobudkami.
Też ciągle myślałam, ze to przez głód, dlatego latałam za nim z jedzeniem jak cień. On potrafił na śniadanie zjeść 3 łyżeczki kaszki, później pół a nawet i mniej parówki, a na obiad to bywało różnie czasami coś zjadł a czasami nawet nie chciał patrzeć, kolacja NIC. To było jego jedzenie w ciągu całego dnia... no jeszcze wcisnęłam mu parę chrupków kukurydzianych.

Teraz się polepszyło troszkę. Ostatnio mieliśmy nawet parę przespanych nocek, zazwyczaj je kolacje. Wczoraj np. jak wróciłam z pracy to zjadł jajko na twardo, zaraz potem kotleta schabowego i buraczki no i jeszcze wygrzebywał od nas mięso z obiadu. Byłam w szoku. No ale po takiej dawce energii to nie mogłam go dogonić na spacerze :)))) Siostra to tylko się śmiała i powtarzała, że będę biedna :))
image
Madziulka a może warto Pati zrobić badanie krwi i poziomu żelaza. Mówiłaś że miała już kiedyś anemię...brak apetytu to jeden z objawów anemii.
imageimage
ale piękna pogoda :)
Wczoraj byłam na USG i mały ma już 1800 :) - więc prawdopodobnie nie będzie dużo większy od Elizki ...
A wcześniej doktor mówiła, że chłopcy rodzą się więksi a w przypadku gdy to drugie dziecko to różnica jest dość znacząca.

To mnie najbardziej przeraża w myśli o drugim dziecku - że znów będą pobudki w nocy - tak mi dobrze z tym, że Elizka śpi całą noc ... Odkąd przesunęliśmy jej godzinę zasypiania na 21 jest już w ogóle ekstra, codziennie jestem wyspana ...
No i bez problemu przenieśliśmy ją do jej pokoju i nowego łóżeczka - w ogóle nie było żadnej reakcji na to, zaakceptowała od razu.
Nooo Nilkaa a widziałaś ten deszcz przed chwilą?:) mnie złapało pod tesco. miss mokrego podkoszulka byłam:) na szczęście biegłam tylko z tesco do samochodu:)

Hela budzi się w nocy tylko raz, wstaje i woła opa żeby ją wziąć do nas. a potem śpi jak zabita więc ja w sumie już też się wysypiam. tym bardziej że ostatnio śpimy do 7-8 rano:)
imageimage
deszcz widziałam - niezły był :)
Cieszyłam się że jestem już w domku :)
Mąż miał pojechać do tesco właśnie aby odebrać kaszki z paczkomatu, ale sobie odpuścił ...

Bierzecie ją do siebie czy usypiacie w jej łóżeczku?
U nas też spanie do 7 a czasami nawet 8mej :) - ale 8 to dość rzadko się trafia ...
Bierzemy. My lubimy z nią spać:))) szkoda tylko że łóżko mamy małe:))
imageimage
ale zwariowany tydzień
maż na wyjeździe mała teraz spi a ja pije kawke chwilka odpoczynku

u nas mała jak u Nyzosi budzi sie w nocy i bierzemy ją do siebie i tez nam jest ciasno a mała lubi się wiercić echhh smyki małe czego się dla nich nie robi hehe
nyzosia kupilam sandalki takie jak ty chcialas dla heli - otwarta pieta, otwarte palce, i szmaciane i zawrotna cena 21 zł sa super lekkie
Mjakmama gdzie i jakie?
imageimage
Bardzo fajne. My mamy takie Nike od sąsiadki i chciałam jej jeszcze kupić adidasa. Wiem że są za około 50 zł. Ja chciałam bardziej takie szmatkowe - kapciane. Muszę się przejść do sklepu z polskimi butami.
imageimage
a one nie maha gumowej podeszwy??? takie dla mnie
odpadaja bo mlodemu syry sie poca...mam juz upatrzone
w decathlonie za 40 ziko
Tak mają plastikową. Mojej też się pocą ale ja je biorę na wyjazd do wody i do latania tak na trochę. Na dłuższe wycieczki chce właśnie te szmaciane.
imageimage
Aśku zobaczyłam na stronie decathlonu te buty dla maluchów. Fajne muszę zobaczyć je na żywo.
imageimage
maja gumowa odeszwe
w deihmanie sandaly adidasa sa za 79 zl
Ja widziałam w outlecie za 50 zł.
Ale teraz sprawdzę jeszcze te w decathlonie bo mi się podobają. dla dziewczynek są 5 zł droższe niż dla chłopców - te same sandały tylko inny kolor! chamstwo!!!
imageimage
dyskryminacja hahahha
te z decathlonu sa duzo lzejsze niz te ktore kupilam w zeszlym
roku za 99 ziko jakiegos elwfanta czy bartka...szok

my w grecji pozyczylismy na basen cos ala crocksy od bartusia
swietnie sie sprawdzily
My mamy taki buty ala crocksy i też je bierzemy. Hela lubi w nich chodzić.
imageimage
śmiesznie z tą różnicą cen ..

Ja Elizce ostatnio kupiłam chłopięce bo bardziej mi się podobały ....
Jawna dyskryminacja z tą różnicą cen, na prawdę:)

Aśku jak spanie u Was? u nas od jakiegoś czasu bardzo dobrze (ciekawe czy się dzisiaj popsuje jak się pochwaliłam na forum:) Hela budzi się raz, ląduje u nas w łóżku i śpi do rana. Dzisiaj spała u siebie do 5 więc super. Ale co chciałam napisać to to że nie wiem czy to zbieg okoliczności czy co ale odkąd nie daje jej mleka śpi spokojnie. Nie budzi się z krzykiem i płaczem. I nie wiem czy to ma jakiś związek czy tak ja piszę - przypadek...

Czy Wasze dzieci przeżywają w czasie snu i gadają przez sen? Hela nawija jak szalona. Krzyczy: piłka, buty, buju buju:))))) To było dzisiaj w nocy:))
imageimage
Jezuuu dziewczyny jaki ja miałam weekend:/ w czwartek jak wrocilam z praktyk to zaczelam wymiotowac, i trzymalo mnie 3 dni! Wkoncu wyladowalam w szpitalu na obserwacji bo juz 3 dzien takiej akcji to masakra... Nie wiem co mi bylo, juz od wczoraj jest ok, ale jeszcze boje sie zjesc cokolwiek. Bylam w miejskim w Gdyni, jak tam jest tragicznie... Normalnie chyba mam traume, i lekarze i pielegniarki to jakas masakra, jak widzialam jak traktuja pacjentow to zalamka, nigdy takiego chamstwa jak tam to w szpitalu nie widzialam a na praksach rozne rzeczy widuje. Mam nadzieje ze mi juz przeszlo na dobre, bo juz myslalam ze z okna wyskocze.
Aniu współczuje. Pewnie się zatrułaś, może lody jakieś czy co?

Ja miałam też masakryczny weekend bo czekam na okres. Nie dostałam jeszcze ale test negatywny. Myślałam że umrę bo ja już naprawdę nie chcę dzieci więcej. Muszę się wybrać do gina i krew zrobić bo może mam anemię. Już nie ufam prezerwatywom idę po tabletki bo nie chcę się tak więcej bać a zabezpieczamy się zawsze odkąd Martynka dołączyła do rodzinki. Jestem dwa dni po terminie więc nie tak źle ale ja zawsze miałam okres regularnie.
image
image
Aniaa: współczuję :(
Dobrze wiedzieć aby w razie czego omijać miejski szerokim łukiem ...

Myśmy wczoraj byli u znajomych i dostałam całą masę ubranek :) - więc teraz tylko pranie, prasowanie i można czekać na nowego członka rodziny :). Chyba już wszystko do wyprawki mamy.

Nyzosia - miałaś w ciąży z racji cukrzycy badaną hemoglobinę glikowaną?
Mi lekarka kazała zbadać - i jak w poprzedniej miałam wynik w górnej granicy normy, czy też nawet przekroczony - co ewidentnie świadczyło o cukrzycy to teraz miałam w normie a nawet blisko dolnej granicy. A przecież glukozę miałam znacznie wyższą niż poprzednio ...

Wczoraj też byliśmy w oceanarium w Gdyni - super było, ale mimo wszystko uważam, że teraz w sezonie bilety są strasznie drogie - 24 zł za jedną osobę to wg mnie przegięcie ...
nilkaa ja mialam wczoraj isc do oceanarium ale odpuscilam sobie
w long weekend bylismy w malborku w parku dinozaurow - super sprawa jak macie czas to warto sie wybrac z dzieciakami ;)
niby ladna pogoda a moaj Emilak chora gluty ma i kaszel taki ze na pol dizelnicy slychac i dzis neistety musze isc do lekarza z nia :(
Monika no wlasnie raczej nic takiego nie jadlam, rano zjadlam tylko banana a po poludniu mnie wzielo.
Tez uwazam ze do oceanarium sa drogie bilety, zwlaszcza ze to mozna w pol godziny wolnym krokiem przejsc. My sie chcemy wybrac do zoo, a ponoc tez fany jest park dinozaurow w Łebie.
w solcu tez jest fajny park dinozaurow bylismy i jest wiekszy niz w malborku

my chcemy na ferme strusi pojechac
Nyzosia moja mała tez czasami przez sen gada:-) śmiesznie to brzmi

a mysmy dzisiaj słoneczko wykorzystały dwie godzinki na spacerku teraz mała spi

o kurcze to drogie to oceanarium ja juz tam lata nie byłam a fajnie by było z małą pójść ale za taka kase

my do zoo tez chcemy sie wybrać fajnie bo małe zoo juz jest otwarte
myśmy byli ostatnio w zoo w Warszawie - naprawdę fajnie było ...
Oczywiście najbardziej ciekawe były małpki :)

Moja raczej nic przez sen nie mówi ....Tzn na pewno nie, bo tak by się nam w nocy niania elektroniczna włączała :)
Aniaa współczucia....może jakiś rotawirus? Mówisz że miejski taki tragiczny...to Redłowo to luksus.
Jakiś czas temu byłam w Redłowie - ale tam się buduje. okna na patologi wymienione...może coś z tego będzie:)

Monika ale by było:)))) niespodzianka:))))

Cena biletu w oceanarium jest masakryczna! 100 zł za 4 osobową rodzinę - słabo!

Nilkaa miałam ale nie pamiętam jakie miałam wyniki. chyba ok.

My byłyśmy dzisiaj u lekarza. mamy skierowanie na badanie krwi i żelaza. wiemy też jakie leki można dawać Heli w Turcji tzn. te nasze ale zawsze coś:)
imageimage
aniaa, makabra....ja z młodym byłam w miejskim, wiec i tak powiem ze pediatria przy wejherowie na medal zasługuje

nyzosia, co na ewentualne biegunki dajecie???

ja zaczynam robic liste....juz prawie gotowa....jedziemy za dwa tygodnie...udało sie...choc i komentarz był, ze odwaznie prosic o urlop po miesiacu pracy:pppp ale warto było zaryzykować:) ciesze sie jak gwizdek...
Aśku super!!!! bardzo się za Was cieszę:)

Mamy dawać smectę (smecta dobra dla wszystkich) i jakiś syropek ale nie pamiętam nazwy....na receptę jakiś. absolutnie nie brać stoperanu - bo zatrzymuje bakterie i wirusy w jelitach. no i priobiotyk.
imageimage
pewnie syrop to niufuroksazyd :) a hela pila kiedys smecte?? bo jak nie to moga byc niepowodzenia w jej piciu z powodu kredowego posmaku
Jezuu ja nienawidze smecty bleee! Mam odruch wymiotny przy niej:P
Asku super z wakacjami, Kanary sa boskie!:) No i wyloty z Gdanska juz sa!:) Podjrzewam ze Fuerta bardzo podobna do lanzarote wiec napewno bedzie Wam sie podobalo. Daj znac jak hotel bo kiedys tez go ogladalam i mi sie podobal:)
W Redłowie kiedys bylam z podobnym problemem i bylo o niebo lepiej niz w miejskim, pielegniarki byly bardzo mile, lekarze nie robili łaski itp
aśku fajnie że jedziecie, ależ Wam zazdroszczę wyjazdów
A oprócz wyjazdów zazdroszczę przespanych nocek do 8 - luksus!! Jednego dnia wypiła mleko, coś zjadła i spała bez pobudek a tak to ciągle się budzi.
Masz rację Nyzosia muszę jej zrobić badania. Jeszcze nie byłam na szczepieniu :/
image
image
no ja też biore smecte:)

aniaa, niby podobne te wyspy, ale jednak lanzarotte bardziej górzysto- wulkaniczna...i kumpela ze wzgledu na te wydmiaste plaze nam fuerte poleciła skoro z dzieckiem...ale ze sa obok siebie...to na bank wycieczke tam ogarne:)

a w tym hotelu bardzo mi sie podoba to ze sa dwa pokoje...i rodzice moga spac osobno:pppp

u mnie jazda z zasypianiem...wkółko mnie woła....zeby sie przytulic...tak co 5 minut z 5 razy...grrr nigdy tak nie było....
Tak to ten syrop:)
Hela nigdy smecty nie piła ale ja mam nadzieję że nie będzie jej potrzebny. poza tym dajemy jej teraz bio gaje i mam zamiar zabrać jej priobiotyk na wakacje więc mam nadzieję że trochę te jelita będą ochronione.

Hela dzisiaj zasnęła w 2 minuty ale dlatego że w dzień spała 0,5 godziny.
imageimage
w dzień, mój jak zawsze 3 godziny:)
Ja już Heli nie pozwalam tak długo w dzień spać:) ale żeby nie było to ja jej dzisiaj nie obudziłam:))) sama się obudziła.
imageimage
Asku tak, Lanzarote to najbardziej "kosmiczna" z wysp kanaryjskich;) Ale plaże piaszczyste byly wiec z tym nie ma problemu:) Wynajmijcie sobie samochod, pamietam ze my wzielismy na 4dni i zaplacilismy 80euro za wynajem wiec super cena. A ze Lanzarote mala to za paliwo tez duzo nie wyszlo:) No i maja tam tanie perfumy, polowe tansze niz u nas:) Co do hoteli, to my tez mielismy apartament, chyba taki tam standard ze sa 2 pokoje, dlatego tez sie szykujemy tam z Amela;)
aniaa, ja juz po grecji, wiem, ze auto...najbardziej sie opłaca brac i samemu jezdzic...:) zatrzymac sie wg. planu z mapką i wczesniej juz opracowanymi atrakcjami:)
fuerta tez nie duza...a my w samym środku...najwieksza atrakcja corralejo na północy...i tam rzut bejretem na kosmiczna wyspe:)
No widzialam ze tam plywaja male promy na Lanzarote:) Jesli chodzi o atrakcje na Lanzarote to fajny jest park kaktusów, plaza papagayo, sa tez takie groty ale nie pamietam jak sie nazywaja. No ale najlepsza jest plaza playa de famara, fale po szyje:) My tam codziennie jezdzilismy i sie nie moglismy naskakac w tych falach hehe
oj...te fale to juz nie dla m:)

aniaa, jestem na diecie owocowej dzis cały dzień....i marzy mi sie sałatka ziemniaczana z boczkiem:p
Ha ha ha Aśku czyżby przygotowania do wystąpienia w bikini??:))) Ja miałam zamiar zrzucić parę kilo przed wyjazdem - brzuch szczególnie bo mam zamiar go pokazać - w końcu tam mnie nikt nie zna:) - i opalić pierwszy raz od 3 lat, ale słabo mi dieta wychodzi:)

Laski, które jeździły z maluchami - co bierzecie do łóżeczek turystycznych do hoteli? Ja się co prawda boję że to łóżeczko będzie tak syfiaste że i tak Hela będzie spała z nami ale na wszelki wypadek coś bym wzięła.
imageimage
tak...pistanowilam doprowadzic sie do porzadku...
chociaz to tylko dieta oczyszczajaca;-)

faktem jest tez ze mam dosc stroju jednoczesciowego;-)

ja biore kocyk grubszy, cieniutki, mala podusie...w zeszlym roky
mialam tez przescueradlo...lozeczko wtedy mielismy super
Matko kochana dla tych maluchów tyle trzeba brać a one jeszcze nie mają bagażu! masakra!
imageimage
kocyk zawsze mam w samolocie w podrecznym...bo jak czasem sie leci to nagle temp. spada i jest zimno...warto tez miec komplet ubrań na zmiane.....

tym razem biore tone kredek, ksiazeczek, lapka i swinke peppe na nim...wkoncu to nie 3 godziny, a 5,5 h lotu:)
Ja koca nie brałam. ubieram Hele na cebulkę. w sumie nie było zimno. ubrania wezmę po ostatniej akcji:)

Ta my też bierzemy kredki, długopisy, karteczki, książeczki i inne skarby.

I do podręcznego biorę pieluchy:) wielkie i ciężkie:)
imageimage
kocyk wgl. sie mega przydaje...my np. tez uzywalismy go wieczorem jak siedzielismy przy basenie, a maluchy spały w wózkach
Ja miałam na myśli że nie brałam do samolotu. w ogóle to brałam i teraz też wezmę:)
imageimage
ehhh- zazdroszczę Wam tego pakowania i wyjazdów ...
A ja zamiast na wakacje to będę musiała torbę do szpitala spakować - to zdecydowanie nie to samo ...
nilkaa nie narzekaj - wycieczke zawsze mozna sobie zasponsorowac a dziecko nie :)))
Hehe ja sobie juz teraz nie wyobrazam zeby Amela miala spac w wozku przy basenie, juz by chyba na to nie poszla:P
ja tez sobie tego nirwyobrazalam tym bardziej ze od 6 mcy
wgl. wozka nie uzywalismy...az do majowki...tzn. zasnal w pozyczonym;-)
takze wystarczy odpowiednio zmeczone dziecko i wyjscia nima;-)
Nilkaa nie powiem że Ci zazdroszczę:) ale sobie też nie zazdroszczę. jestem mega zestresowana tym wyjazdem!!!! w sumie nie wiem po co mi to było?:))))

Eeee ja myślę że moja też padnie w wózku tylko że Hela w wózku cały czas jeździ. dlatego bierzemy jednak duży wózek a nie parasolkę.
imageimage
Nyzosia Wy się zapakujecie jakoś???? :)) Przypomnij kiedy lecicie.

Ja to Wam powiem, ze nie wiem czy dałabym radę lecieć samolotem. Ma któraś może lęk wysokości???? Ja mam z tym doś poważny problem i nie wiem czy nie skończyłoby się to wielką męczarnią. Możliwe, że pod koniec roku będziemy musieli lecieć i na samą myśl robi mi się niedobrze :/

Ostatnio wzięłam się za odpieluchowanie Antosia bo sam z siebie wykazał inicjatywę, więc trzeba było to wykorzystać. Postępy jakieś są, chociaż największy problem jest z robieniem kupy na nocnik. Wczoraj np. kupa wylądowała na podłodze, bleeee. Dobrze, że mam kafle :)
image
Dzynka na początku czerwca. Nie wiem czy damy radę:) jakoś będziemy musieli.

Ja lubię latać, mój mąż nie lubi ale nie ma wyjścia:) Lęk wysokości Cię w samolocie nie dopadnie jak nie będziesz patrzyła przez okno:)

Hela z kupą nie ma problemów ale z siusiu ma spóźniony zapłon:) zrobi i woła: mama siusiu:))) ale ponoć to też ok że w ogóle kuma o co chodzi:)

A ja się pochwale ze Hela liczy do 10:))))) wydaje mi się ze to jest na zasadzie takiej ze nauczyła się na pamięć jeden, dwa, trzy itd ale używa to w właściwy sposób - np. jak liczy klocki:) w szoku byłam jak usłyszałam jak liczy:)
imageimage
Tosiek też na samym początku wołał siusiu, a okazywało się, ze siusiu już jest na spodniach i podłodze, a teraz jest lepiej coraz częściej udaje mu się zdążyć.

Z tym Heli liczeniem to jakieś przegięcie :D
Mój jescze praktycznie nic nie gada, a ta już liczy. Brawa dla Heli.

Nyzosiu to już dużo czasu Wam nie zostało.
image
moja próbuje liczyć paluszki - ale po drodze się gubi :) - chyba póki co do 4 dochodzi ...ale to cztery już na tyle niewyraźne że ciężko określić co to.
Hela też super wyraźnie tego nie mówi ale można się domyślić o co chodzi.
Helka ostatnio ślicznie liczyła klocki na tej zabawce z Ikei, takiej gdzie klocki są na drutach:) nie wiem jak ona się nazywa - coś jak liczydło ale z powyginanymi drutami. i tam sobie po kolei liczyła jeden, dwa itd:) sama z siebie nikt jej tego nie pokazywał:)
imageimage
Dziewczyny co z Wami, znalazlam nas dopiero na 13 stronie!
Moj P. ma dzisiaj wolne i jak Amela wstanie to zabieramy ja do Loopys World:) Ciekawa jestem jak jej sie spodoba bo narazie chodzila tylko do FunParku, mam nadzieje ze sie jakos odnajdzie. W ogole taki z niej słodziak ostatnio ze nie możemy sie nadziwic, gorzej ze jakoś mniej spi w nocy, bo idzie spac dopiero o 21 i wstaje 6.30.
ja doszłam do 8 str i myslałam że przegapiłam
mysmy były rano na spacerku ale zimny wiatr od jutra ma być cieplej oby na długo
ja wczoraj sie fatalnie czułam ale dzisiaj juz jest lepiej
mała ma jakieś dziwne nastroje chyba powoli nam sie uaktywnia bunt dwulatka a może to zeby ję bedą szły echhh
Właśnie miałam pytać co robicie dzisiaj z dzieciakami w taką pogodę...może my też gdzieś się wybierzemy...

Na razie od rana jeździmy - byłyśmy na pobraniu krwi w LuxMedzie więc pobierali Heli normalnie jak dorosłemu ale była bardzo dzielna i nawet nie pisnęła! Fakt że pani pielęgniarka też była super bo trafiła za pierwszym razem więc tak nie bolało. Potem byłyśmy w realu na zakupach a potem jeszcze w tkmaxx zobaczyć buty dla Heli bo mi sąsiadka powiedziała że są tanie. i faktycznie fajne markowe buty po 50-60 zł. Niestety ani jedne nie pasowały na Helę rozmiarowo. ale pojadę w przyszłym tyg jeszcze raz bo może coś dołożą, poza tym chcę na spokojnie po przymierzać buty dla siebie bo też mają fajne w fajnych cenach.

U nas lekki bunt jest ale na razie dramatu nie ma. choć weszła w fazę że wszędzie chce chodzić sama - już nie lubi tak jeździć w wózku:)
imageimage
a u nas odwrotnie - po długiej fazie buntu wózkowego - wreszcie wózek znów jest fajny :)

Gorzej z tym, że u nas Elizka już nauczyła się drzwi otwierać i wskakiwać do swojego łóżka z fotela ...akrobatka mała
a ja w decathlonie...kupułam młodemu sandały, buty na basen...a'la klapki...bo pamietam jak w zeszłym roku...fiknął mimo ze nie chodził...tak było ślisko...

oprócz tego, kapielówki, czape z daszkiem nowa, swimmersy, kapok do pływania i pływaczki:)))) mam juz go całego zaopatrzonego...w pokoju stoi juz walizka i tylko gadzety dorzucam:)
He he mnie to (ta walizka) pewnie czeka za 2 tygodnie.

Byliśmy w FunParku. Fajnie było bo mało ludzi:) Aniaa a jak Loopy?
imageimage
Loopy wielkieee, duzo wieksze od FunParku ale Ameli sie bardzo pdoobalo, smigala tam jak szalona, tylko czasem musielismy ja podsadzic, ogolnie w ponad godzine wszyscy sie mega zmeczylismy:P FunPark jest bardziej kameralny i wg mnie lepszy dla takich maluchów:)
Dzisiaj bylismy zobaczyc synka mojego kuzyna, ma miesiac i jest slodziutki i mnie rozczula i w ogole, ale wspomnienia z pierwszych miesiecy mi wrocily i jakos kurcze mi sie nie chce miec znowu takiego malucha:P niewiadomo czemu marudzi, czemu placze, noszenie, wiszenie na cycku, czuje ze niepredko bedziemy mieli drugie dziecko:P
Aaaa i poprosili mnie na matke chrzestna wiec bede miala trzeciego chrześniaka;)
Aniaa to jak przyjdą czasy komunii to się nie wypłacisz:)))

Oj u nas też drugie nie prędko - jak nie wcale:)) jak ja mogłam chcieć 2 czy 3 dzieci....nie wiem może coś źle robię i dlatego jakoś mnie nie kręci wizja 2 dziecka??
imageimage
Nyzosia wydaje mi sie ze po prostu zrobilysmy sie juz wygodne:)
Nie trzeba siedziec z laktatorem, noce prawie przespane, z dzieckiem jest juz normalny kontakt, brak kolek...
No właśnie może to kwestia tego jakie jest pierwsze dziecko. Jak grzeczne i bezproblemowe to łatwiej zdecydować się na drugie. A jak się miało przeboje z pierwszym to nie chce się drugiego.
Ja cały czas mojej przyjaciółce opowiadam że poród to jest pikuś przy tym co się dzieje po:) a ona mi nie wierzy bo się boi porodu (jak wszystkie pierworódki) i wierzy że jak już urodzi to wszystko będzie super...no nie wiem u mnie nie było super...
imageimage
chyba o to chodzi - bo u nas kolek nie było, laktatora potem prawie nie używałam, a nocki aż takie złe nie były - poza kilkoma to mimo pobudek byłam rano wyspana ...

Tak sobie myślę że te pierwsze 6 tygodni to jednak jest dość ciężkie a potem to już luz jak się ustali codzienny grafik dnia.
Eee nie sadze, my raczej nie mielismy problemow z Amela, oprocz sporadycznych kolek i nieprzespanch nocy ale to normalne. Nie jest i nie byla placzliwa a mi sie mimo to nie chce:P Po prostu widze jaka jest teraz fajna i nie chce mi sie wracac do noworodka;)
Ja to jak widzę te mamy z dwójką maluchów albo z dzieckiem w wieku Heli i w ciąży to czuję się jak wyrodna i egoistyczna matka:))) no i te pytania - a kiedy drugie?!!! boże ale mnie wkurzają!!!!!
imageimage
nyzosia:
ja z kolei ciągle słyszę - że tak szybko drugie :P
Albo taka młoda i już drugie dziecko - po prostu niektórzy muszą "coś powiedzieć " :P
Noo tylko że to pytanie kiedy drugie to zazwyczaj od najbliższych.

Co do małej różnicy wieku to ostatnio widzę taki trend:)) dużo jest takim dzieci/mam.
imageimage
drugie dziecko?? o nie :) to zapewne wygoda, ja źle wspominam pierwsze pół roku a nie 6 tyg, ja na drugie się nie zdecyduję chyba że wpadne a tak to nie ma innej opcji!

U nas powrót do mleka i Patrycja przesypia noce , nie wiem co jej było, ale była masakra w nocy, ryki, nie wiem możę zęby jej szły, nie mam pojęcia. Teraz po kąieli sama przychodzi do mnie abym jej mleko dała. I niech tak zostanie

Ja się przyznaje że jeszcze w żadnym funparku i tych róznych innych nie byłam, takżę Pati nie zna takich miejsc.

Kupiliśmy jej dziś huatawkę znaczy taką bujawkę w realu za 39 zl bodajże był, ale ma radochy!!
image
image
Hehe my sie pewnie zdecydujemy jak Ami pojdzie do przedszkola, ale wlasnie mi sie tez wydaje ze pierwsze 6 miesiecy to taki okres "przetrwania". Nie chce zeby Ami byla jedynaczka wiec mam nadzieje ze jednak za kilka lat mi sie zachce malucha;)
Aniaa nasze maluchy do przedszkola idą za rok. He he i mnie się nie wydaje że najdzie mnie ochota na drugie a też tak myślałam że się zdecyduje jak Hela pójdzie do przedszkola.
Jak dla mnie może być jedynaczką:)
imageimage
No w sumie za poltora:P Wiec jakby sie zaczac starac za poltora- dwa lata to tak za trzy by bylo:P Narazie chyba moj P. bardziej chce niz ja, no i moj Tata non stop mi truje ze chce wnuka jeszcze. A teraz taki fajny okres ze juz mozna ja zostawic spokojnie z babcia czy z opiekunka. W ogole za tydzien w weekend chcemy ja zostawic pierwszy raz u moich rodzicow na noc. Tylko nie wiem jak to zorganizowac bo nie mamy lozeczka turystycznego a z normalnego lozka boje sie ze spadnie.
No właśnie właśnie dlatego Hela od września maszeruje do jakiegoś punktu opieki a ja biorę się za robotę:))))
imageimage
Chyba coś nie tak napisałam bo mi się blokada antyspamowa włączyła :)))

Ja napewno będę chciała drugie dziecko. Trudno, jakoś się przemęczę, ale nie chcę żeby Antoś był sam.
Muszę tylko jeszcze troszkę odsapnąć :))) tak z roczek :))

Wiecie co dla mnie teraz to chyba jest najgorsze chodzenie w tej ciąży. Niby pierwszą przeszłam super, ale teraz to najchętniej bym odrazu urodziła :))
image
Mi sie fajnie chodzilo w ciazy oprocz pierwszych 2 miesiecy mdlosci, ale bardziej sobie nie wyobrazam zeby np nosic Amele z brzuchem, wiec chyba lepiej jak dziecko jest juz troce starsze i bardziej samodzielne.
No ja juz wiecej w ciazy byc nie bede ;) ale nie wyobrazam sobie by miec 1 szt dziecka - mowie to z perspektywy posiadania 3 i widze same plusy tego :) Ciąża była super, po ciąży z każdym kolejnym dizeckiem jest łatwiej bo juz wie się czego można się spodziewać :)
Mjakmama nigdy nie mów nigdy:)))
imageimage
nie mówie - ale gdyby było nie było by tragedi ;)
Kurcze mam wyniki krwi Heli i żelazo już jest ok ale za to cała reszta jakaś pomieszana. Tu czegoś za dużo tam za mało:((( idę z nią we wtorek do lekarza.
imageimage
Nyzosia a moze jakas infekcja u Heli? jakie ma wyniki leukocytow?
No właśnie leukocyty też ma podwyższone. Jak jakaś infekcja to jaka? nic po niej nie widać...zobaczymy. Jak nie urok to s****.. pochlastać się można!
imageimage
Ale mocno powyzej normy? Bo to moze znaczyc jedynie ze organizm z czyms walczyl ostatnio a moze tez swiadczyc o jakiejs istniejacej infekcji.
Hej ;)

coś ostatnio pisanie Wam nie idzie ;)

ja coś czuje że sama zostanę z jednym dzieckiem, wszystkie mówicie ze nie chcecie a pewnie i tak wyjdzie ;)) teraz wiek Liwii jest idealny i nie chce już mieć bobasa ;)

ehh u nas okres buntu pełna parą, od daj i nie po rzucanie się na zimie...wszystko musi być po jej myśli, Liwia tez liczy do 10 i próbuje mówić zdaniami teraz taka duza dziewczynka się z niej zrobiła ;) ostatnio sama sobie wybierała meble do pokoju i musiało być po jej myśli ;)

Nyzosia daj znać jak po wakacjach ! ja wczoraj zauważyłam ze kończy się Liwii paszport ;/ a jedziemy po 20-tym, mam nadzieje ze uda się do tej pory go wyrobić
image
Nyzosia, Aśku Wy jedziecie przez easygo ? oni maja biuro tylko przez internet ?
image
u nas ze spaniem jak mała była mała problemów nie było jak bym miała miec takiego drugiego bobasa to bardzo chetnie zero kolek smoczków płaczu ja niewiem jak moje dziecko płakało przez pierwsze dwa czy trzy miesiące chyba aż do zabkowania było oki w dzień że spaniem jak juz miała około roczku były problemy i z jedzeniem a tak to super miałam bobasa więc ja się piszę na kolejnego ale to dopiero jak znajde prace i będziemy mieli większe mieszkanko a to pewnie nie za prędko a szkoda:-( mam nadzięje że uda nam sie i będziemy mieli drugą dzidzię
tempo wpisów, rzeczywiście nie jest już tak zastraszające jak kilka miesięcy temu, ale przynajmniej mam możliwość nadążyć ;)

My też chcielibyśmy drugiego maluszka, ale wciąż nieodpowiedni czas i nie wiem czy kiedyś się zdecydujemy...

W zeszłym tygodniu byliśmy na "Afrykańskiej przygodzie" w Miniaturze, Mati był zachwycony, więc polecam :) Śmiesznie było patrzeć, z jak wielkim zaciekawieniem ogląda

Jutro jedziemy na wesele do znajomych a Mati zostaje z ciocią, pierwszy raz na całą noc i dzień, wiec troche sie stresuję...
image
Przyszła mamo po 20 maja? to dużo czasu nie macie?:)

My jedziemy z biura stacjonarnego:) z Itaki.
imageimage
Aniaa nie ma dużych odchyleń od normy nie ma ale zawsze jakieś ma. no nic zobaczymy we wtorek.
imageimage
Ja tez lece z Itaki, ale wycieczke kupulam przez
posredniaka...zreszta konkurencje easy go- Travelplanet..
oba posredniaki dzialaja identycznie..maja wybrane oferty wszystkich
biur podrozy.

zawsze organizujemy sie z easygo...bo siostra mojej przyjaciolki
tam pracuje, tym razem travelplanet mial wiekszy rabat dla nas..

placac karta milenium impresja za wycieczke dostajesz 5% zwrotu...
od duzych kwot to jest pare stowek...wiec specjalnie owa karte zakladalismy

poza tym dostalismy od nich kosmetyk gratis- tu sie zdziwilam...
spray do opalania z filtrem 40 uv firmy Vichy;-)
Kurcze Asku zazdroszcze Ci tych kanarow, gdyby nie moj egzamin to pewnie tez bysmy polecieli. Ale do wrzesnia pewnie uda sie skoczyc;)
napewno, coś wykombinujesz aniaa:p
dziewczyny ktora z was ma blisko kauflandu na morskiej 82 w gdyni ;)
Mjakmama nie mam blisko ale moi rodzice mają a co?
imageimage
potzebuje odebrac cos z paczkomatu myslalam ze bedize to w pon a jest dizs i mam 24 godz na odebranie :(( zalezy mi bo sa to drzewka do posadzenia
Aaa to niestety nie będę w okolicy w aż tak bliskim czasie:(

A tak przy okazji myślisz że je zabiorą do poniedziałku rano?
imageimage
no wlasnie mysle ze tak bo napisali ze mam 24 na odbior i pewnie w niedizele pozno odbiora - gdyby nie te 24 godz to by kamil w ponodebral
Mjakmama ja nie pomoge bo jutro mam zajecia caly dzien.
Dziewczyny czy ktoras z Was miala zapalenie/atak wyrostka robaczkowego? Martwie sie bo boli mnie, kluje przy prawym biodrze. Myslalam ze nadwyrezylam sobie jakis miesien na zumbie w srode, ale boli mnie juz 3 dzien i jakos nie przechodzi, najbardziej boli jak sie podnosze z siedzenia. Oczywiscie naczytalam sie w necie i mam stracha. Jutro chce podjechac na pogotowie do centrum bo raczej w niedziele bedzie ciezko z lekarzem, tylko nie wiem czy mnie tam porzadnie zbadaja, oni raczej tam wszystko robia na odwal...:/
mjakmama:
a nie możesz przedłużyć wysyłając smsa?
Mi to kilka razy proponowali ...
nie moge bo to jest drzewko a infolinia nei dizal w weekend
http://www.paczkomaty.pl/przedluzenie_odbioru_paczki,343.html
ja slyszalam ze z wyrostkiem to nieprzelewki bo jak sie rozwali to mzoe byc ciezko i podobno bardzo boli
aha - szkoda :(
Ale wyrostek to chyba powinien tak solidnie napier....To jest taki ból że często nie da się go niczym złagodzić.

Mój mąż ma wycięty - u niego właśnie było mega słabo bo jeszcze kilka minut i by się przekręcił (miał 10 lat). Widziałam też jak boli wyrostek u mojej koleżanki - zwijała się z bólu.

Ale sprawdzić zawsze warto.
imageimage
No wlasnie, dlatego chce isc jutro rano tylko sie zastanawiam czy ten lekarz co dyzuruje na pogotowiu mnie porzadnie zbada.
Teoretycznie powinni być wyczulenia na takie przypadki.
imageimage
Hmm no tak ale to chyba tez zalezy czy to zapalenie wyrostka czy pekniecie od razu? Troche mam stracha wiec jutro pojde sie upewnic.
nilkaa dziekuje - ale przedluzenie nie dziala w tym przypadku :(
Nie no jak masz pęknięcie to każda minuta się liczy. Zapalenie ma się najpierw i to też strasznie boli.
imageimage
Pekniecia raczej nie mam bo nie wytrzymalabym 3 dni. Ale moze jakies zapalenie jest, tylko ze nie boli mnie caly czas wiec nie wiem. Wyczytalam ze zawsze lepiej sie upewnic bo z wyrostkiem jest roznie.
A czemu nie pojedziesz teraz?
imageimage
ja bym nie czekala - za duze ryzyko Ania
Bo kurde nie pomyslalam wczesniej ze to moze byc wyrostek tylko myslalam ze moze te miesnie albo jakis nerw i o 16 wzielam ketonal:/
No i? Przestało boleć? Ja i tak bym pojechała i mówiła że boli:) chyba że masz znieczulice i nie będziesz czuła jak będą Cię badać:)
imageimage
Mam wrazenie ze troche pomoglo ale jeszcze pobolewa, bol jakis tragiczny nie byl, ale dosc mocne klucie. Tylko ze ponoc jak sie jest na jakichs srodkach przeciwbolowych to badanie nie jest wiarygodne wiec nie wiem czy nie lepiej poczekac do rana?
hmmm ale oni robia przeswietlenie chyba co - a na przeswietleniu nie wyjdzie ze bralas prochy
Albo usg?
imageimage
Z tego co wiem robia testy palpacyjne, czyli uciskaja kilka miejsc i mowisz gdzie Cie boli. A przez to ze jestem na ketonalu to moze mnie nie bolec, a jak przestanie działac to moze jednak zaczac. No mam nadzieje ze przezyje noc.
Moja babcia wila sie z bolu przez 4 dni... w szpitalu na przeswietleniu
wyszlo zapalenie woreczka zolciowego tzn. pekl i zrobil sie straszny syf;-///
Bylam w szpitalu, niby to korzonki. Dzisiaj jest troche lepiej wiec mam nadzieje ze to rzeczywiscie to. Jutro jeszcze zrobie sobie morfologie bo przy zapaleniu wyrostka sa ponoc podwyzszone mocno leukocyty, no i pojde jeszcze do mojej lekarki dla pewnosci.
Ania jak tam Twój brzuch??

Uuuuu sliczna pogoda mój maz juz z małą na rowerku wiec mam chwile na odpoczynek
Wczoraj bylismy w fh i kupilismy małej sandałki pumy za 45 złale ostatnia parę na 25 wzieliśmy bo 24 nie było super bo adidas miał drożej niz w deichmanie ale są super mam nadzieję że nózka jej sie tak pocic nie będzie bo jej to się strasznie nóżki poca i kurcze z wszystkich spodni mi wyrosła i spodnie w cocodrillo jej kupilismy na 92 i są ciut większe ale w pasie na styk hehe
macie jakieś pomysly na dzień dziecka ??
malgo my chcemy gdzies wyjsc ale jeszcze nie widzialam zadnych atrakcji napewno duz o ludzi bedzie w zoo wiec dla mnie zoo odpada, zawsze jest festyn u nas na osiedlu, festyn jest tez na placu zabaw na przymorzu, jak nie bylas warto dziecko zabrac do parowozowniw koscierzynie jest duzo pociagow do zwiedzania, parki dinozaurow, ferma strusi tez kolo koscierzyny
tu masz spis wszystkiego na ten weekend 1-3.06 http://rozrywka.trojmiasto.pl/imprezy/?order=&what=&id_what=&where=&id_where=&data_od=2012-06-01&data_do=2012-06-03&dla_dzieci=1
Dobrze Aniaa że byłaś i sprawdziłaś. Oby to były korzonki.

My po spotkaniu zabawowym i po basenie:) Hela padła. Pogoda cudna więc po obiedzie lecimy na spacer.

Na dzień dziecka chyba nic specjalnego nie robimy. może na jakiś festyn pójdziemy. a jak będzie pogoda to na półwysep pojedziemy:)

24-25 rozmiar buta? My w 22 pracujemy:) choć od zimy już jej jeden rozmiar noga urosła. Ja zaatakuje jeszcze raz tkmaxxa jak nic nie będą mieli to pojadę jeszcze do fh. zawsze zostaje jeszcze decathlon i polskie buty.
imageimage
a ja mam ostatnio problem ze spodniami dla Elizki - bo pod względem wzrostu to 92 już jest ok za to wszystkie 92 spadają jej z tyłka ...
86 też jest ok, ale tak już na styk więc nie chcę już nic więcej w tym rozmiarze kupować bo lada chwila zupełnie wyrośnie ...

Ale dziś ładnie :)
Ja myślałam żeby szelki Heli kupić bo u nas też wszystkie spodnie za szerokie.
imageimage
ja spodenki kupuje z regulacja ;) nosimy r 92 czasami 86
buty mamy 23 i 24 zaleznosci od firmy

pogoda boska - bylismy na morenie na palcu zabaw 3 godz - plac super ogrodzony - dzieciaki biegaly na bosaka emilka cala czerwona - nie wiedzialam ze slonce tak mocno opala a ja jej nie wysmarowalam ;(
Oj mjakmama opala opala. ja młodą smaruje od jakiegoś miesiąca kremem z filtrem a i tak ma całe czarne ręce - mimo że ręce też smaruje.

My byliśmy na spacerze od nas z Karwin do Sopotu lasem. Super spacer a na końcu wyszliśmy na Łysej polanie. wracaliśmy autobusem. wczoraj byliśmy od nas do Redłowa też lasem i wróciliśmy autobusem. generalnie pieszy weekend:)))
imageimage
mam odebrana przesylke jupi :))
u nas rozmiar 23 lub 24 zalezy jaka firma ale sandalki jej kupiłam 25 bo 24 nie było a widze że jej nogi i stopa rosną wiec do końca lata napewno wytrzymaja

u nas cudny weekend i pogoda też ja małą też juz smaruje a buzie i dłonie na juz brązowiutkie
Witajcie!! Taki cudny dzień, cieplutko a my przymusowo w domu siedzimy:/ od czwartku Mati ma anginę ropną masakra, do wczoraj gorączkował, miał 39.5. Cięzko wysiedzieć teraz w domu, tymbardziej, że Mati bardzo żywiołowy i rozpiera go energia..ale cóż, jakoś to trzeba przetrzymać:/
duzo zdrówka moja mała przed swietami tez miała angine masakra
Ale dzisiaj gorąc!!! Hela przesiedziała 2 godziny na balkonie w basenie w cieniu:)))

Na placu zabaw nie chciała się bawić bo: piasek się jej wsypywał do sandałów:) a boso też nie chce chodzić. no więc został jej balkon:)

Dzisiaj stwierdziłam że jednak muszę jej kupić sandały ze sztywną piętą bo dalej jedną nóżkę stawia bardzo koślawo:(

Gwiazduś zdrówka dla Mateusza! strasznie ciężko musi się siedzieć w domu w taką pogodę....
imageimage
Kurcze, ja dzisiaj bylam u mojej lekarki i boli mnie dokladnie w miejscu wyrostka. Skierowała mnie na usg brzucha, nie wykazalo zeby z wyrostkiem dzialo sie cos zlego, badanie krwi takze ok a czesto przy wyrostku sa podwyzszone leukocyty mocno. No ale dalej nie wiem co mi jest. Niby jakies nerwobole, ale ja sie ciagle boje ze to ten wyrostek sie ukrywa, bo usg niby w 100% nie pokazuje. Stresuje mnie to strasznie i sie boje:(
Aniaa a może przez dr google trochę się nakręciłaś co? Skoro nic nie wychodzi w badaniach to może to faktycznie nie wyrostek?
imageimage
mnie zdziwilo jedno ze lekarz ci powiedizal ze korzonki a mi sie wydawalo ze korzonki bola z tylu plecow - i z tego co wiem procz miejsca bolu nei da sie okreslic czy to korzonki czy nie - dlatego duzo osob mowi gdzie boli i domaga sie zwolnienia bo lekarz nie da rady sprawdzic czy to korzonki czy nie tak naocznie ;)
Nyzosia chyba tak wlasnie jest, naczytalam sie w necie i nie daje mi to spokoju. Ale juz raz slysze ze wyrostek, potem ze raczej nie, kolejny lekarz ze korzonki, potem znowu wyrostek. Chcialabym tylko wiedziec na 100% co mi jest.
Ania łącze się z Tobą w bólu, od nocy tak mnie boli brzuch że nie wiem już co robić :(
Jakie macie sposoby na ból brzucha? taki silny???

Z Pati w weekend mieliśmy "przygodę" nażarła się trawy i rzygała jak kot!!! Masakra :/
Czy Wasze dzieci jeszcze tak biorą wszystko do buzi??
image
image
Moja nie beirze do buzi ale jak jej sie zdarzy to od razu przychodzi z otwarta paszcza by sie pochwalic.

Ja mega bóli prócz porodowych nigdy nie miałam i pomagal mi ibuprom max x 2 tabletki
Na ból ketanol. Na super hiper mocny ból - tramal. ale ten działa na psyche więc radzę uważać:)))

Moja do buzi też raczej nic nie bierze. Trawą nie ma co się martwić bo jej nawet stopą nie muśnie! śmieszne to ale i tragiczne za razem. nie chce chodzić po trawie nawet w pełnych butach....
imageimage
ale gorąco - czy ja muszę zawsze ciąże w upale przechodzić???

Wreszcie ruszyliśmy z odpieluchowaniem, ale na razie słabo jest :(
Tak jakby się cofnęła jak ma majtki - w ogóle przestała sama informować, siku robi tylko jak ją specjalnie wysadzimy a nie ponieważ sama nas zawoła - no ale wczoraj to dopiero pierwszy dzień, więc zobaczymy co dalej.
U nas jakos slabo w ogole z sikaniem na nocnik, Ami niezbyt chce na niego siadac.
ja z sikaniem nie narzekam - zużywamy 1 pieluche dziennie do spania, albo woła sama, albo my sadzamy, a dwór zakładam pieluchę, ale wysadzam ja w krzaczki
oooo rany trawy moja chyba by nie tknęła jedyne co z ziemi czasami weźmie ale na złosc to okruszek bułki albo ciastka

moja dzisiaj padła w trzy minuty ale to pewnie przez ten upał dzisiaj w domku zostałysmy rano na balkonie siedziałysmy a jak sie pojawiło slonko to w domu mała nawet nie protestowała

Nilka współczuje upałów ja po ciąży i licu 2010 upalnym jak jasny gwint mam uraz do takiej wysokiej temp zresztą w zeszłym roku duzo spacerowałyśmy w takie upały a teraz wole z małą w domku posiedziec i wychodzic rano albo popołudniu

ciekawe jak moja mała zareaguje jak jej sie piasek do sandałków nasypie hmmm
my dzis bylismy na spacerze pogoda boska, cieplo ale powiewal wiaterek - my mamy klopot z czapkami itp na slonce bo mloda wszystko sciaga z glowy
co do piasku w sandalach to jest oki bo zdjejmuje sandaly i wysypuje go co jakis czas tylko sama zalozyc nie umie ;)
My dzisiaj cały dzień w rozjazdach. ale na dworze nie dało się siedzieć.

U nas z czapkami nie ma problemu. Hela nosi.

Szukałam dla niej butów dzisiaj ale nic nie znalazłam:(((
imageimage
U nas też nie ma problemu z czapkami, Pati nosi. A dziś wieczorem jak byłyśmy na spacerze nad jeziorem i wiało to się o czapkę dopominała.

Aniaa jak się czujesz??? mi już powoli przechodzi więc dziś już do pracy poszłam. Więc u mnie to chyba niestrawność jakaś.

Patrycja uwielbia trawę, kwiatki chodz po niej nawet boso, na początku chodziła jak bocian po trawie ale potem się przyzwyczaiła, tyle że ona dużo po traiwe chodzi. Może Helka też się przyzwyczai? Najgorsze że wcina tą trawe :/ Zresztą ona bardzo dużo rzeczy jeszcze do buzi bierze :/
image
image
Nyzosia jakich butów szukasz??
image
image
Madziulka myślę że kiedyś się przyzwyczai ale na razie trawa to wróg publiczny nr 1:)

Szukam sandałów ale jednak ze sztywną piętą. w rozsądnej cenie a nie jak ecco 200 zl:)

Najchętniej to bym jej kupiła crocsy bo w tych podrobionych zasuwa jak szalona ale kurczę boję się ze względu na tą nogę co tak wygina.

Aaaa zapomniałam o newsie dnia: kupiłam sobie kostium dwu częściowy:))))) dla mnie to news bo ostatnio kostium 2 częściowy miałam na sobie jakieś 10 lat temu i to też nie w Polsce:)))
imageimage
ja kupiłam Patrycji sandały w ccc , ze sztywną piętą chyba 50 zł koszztowały
image
image
pierwsze z lewej http://ccc.eu/pl#/kids/inspiration/10
image
image
Fajne. a one mają skórzaną wkładkę?
imageimage
nyzosia a czemu koneicznie chcesz ze sztywna? nam ortopeda powiedzial by takich nie kupowac - nawet jak pieta troche lata na boki, powiedzial ze im bardziej szmaciene i nie krepujace tym lepsze
nam stopa sie troche naprostowala, dzieki pilnowaniu w siadaniu i butom nieprofilowanym
echhh ale mielismy dzisiaj przygód masakra ja jestem cała nerwowa bo przed @

jechałysmy na zakupy a tu flak w oponie w wózku i trzeba bylo zawrócić

wczoraj mała po drzemce ponad 3 godziny na balkonie siedziała i wieczorek cyrki odstawiała i zasneła o 21:30 o 4 rano przyniosła mi ksiazeczkę przeczytałam jej 3 razy i zasneła

naszczęście już śpi i oby jak najdłużej

sporo promocji od dzisiaj w biedronce dla dzieciaczków
Nyzosia mają skórzaną wkładkę.
image
image
Mjakmama różne są opinie i różnie mówią. Mamy buty bez sztywnych pięt więc może mieć i takie ze sztywną piętką:)
Zawitkowski też poleca usztywnianie pięty ale tylko do zgięcia i tego się trzymam.
Najlepsze jest to że ja o tej nodze mówiłam mojej pediatrze a ona mi na to że tym zajmiemy się na bilansie 2 latka...super!

My dzisiaj byłyśmy na działce u sąsiadów. wszystko super ale wróciliśmy o 17 do domu i Hela padła, dosłownie zasnęła na rękach, bez obiadu nic przed 18. oczywiście budziła się co chwilę aż w końcu wstała po 19. no i do 22 z nią walczyliśmy! jeść nie chciała, tylko na rękach i ciągłe stękanie! masakra!!! w końcu wypiła kakao i poszła spać. ale już nic dzisiaj nie zrobię...
imageimage
aaa u nas dziś znów było rzyganko - także bosko , po kaszce wszystko zwróciła :/
image
image
U nas Antoś przesunął sobie godziny spania i teraz zasypia tak ok 21:30 i powiem Wam, że nie mam na nic już siły później. Z jednej strony niby fajnie bo można gdzieś dłużej zostać z nim ale człowiek jest tak zmęczony, że żadna robota się nie klei.

My planujemu na weekend grilla ze znajomymi ale patrzę na prognozę pogody i chyba obejdziemy się smakiem bo tylko 12 stopni zapowiadają :(

Ciekawe jak tam atta??? Nie wiecie czy już urodziła????
image
Moje maja jutro w przedszkolu dzien mamy i taty :D wybawimy sie bo bedzie tez festyn :)

nyzosia nam ortpedzi tez mowili ze wazne jest by w miare ciasno bylo przy palcach - chodzi o ten pasek trzymajacy stope
ja widze poprawe w stawianiu stopy u Emilki ;)

Ciekawe co u Sabiny - nic sie nie odzywa.
No własnie i co z atta :)
Tez się ostatnio zastanawiałam co z Attą ale nic nie wiem.

Dzynka w sumie ważne żeby nie padało:) ubierzecie się ciepło i będzie ok.

A ja mam mega stresa związanego z wyjazdem...czytam świeże opinie (anglików) o hotelu do którego jedziemy i jestem załamana!! koszmar jakiś! mieliśmy mieć cudne wakacje a będzie beznadzieja. najgorsze ze już nic nie możemy zrobić. no chyba tylko się modlić żeby sami zmienili nam hotel:)
nie miała baba kłopotu to zachciało się jej wakacji...
imageimage
nyzosia moze nie bedzie az tak zle - ja sie nacielam ale bardziej na biurze podrozy - walczylismy o czesciowy zwrot kosztow bo skrocili nam wycieczke o prawie o 1 dzien
mjakmama nic nam nie zostało jak mieć taką nadzieję ale wiadomo jak to jest z nadzieją:)
nie wiem chyba pójdę jutro do biura podróży pogadać może coś mi doradzą...
a o reklamacjach już czytałam i już się szykuje ale w sumie co mi po reklamacji jak 2 tyg będę miała spieprzone...
imageimage
Jestem jestem czytam na biezaco:) ale jakos nie pisze:p podczytuje watek mam majowych i atta juz rodzila chlopca poza raczka chyba wszystko jest ok:)

Jeszcze dzis napisze co u nas:) hehe
image
image
Nyzosia oby nie było aż tak źle jak mówisz. Wiesz, czasami z tymi opiniami w internecie jest różnie. A co wogóle jest nie tak z tym hotelem??

U nas narazie ze stopkami małego jest wszystko ok, ja to się bardziej martwię o jego żebra. Dla mnie to one są jakoś dziwnie wystające. Muszę koniecznie się przejść do lekarza z Antosiem i sprawdzić czy jest coś na rzeczy, czy tylko panikuję niepotrzebnie.
image
dzynka u nas chlopaki tez mieli wystajace zebra ale lekarz powiedziala ze wsio oki to po tatusiu ;) maja - warto isc i zbadac czy krzywicy nie ma

ssabinka zdradzasz nas z majaowym watkiem ;p
U nas wczoraj już trochę lepiej z tym odpieluchowaniem ...
Ehhh- okazało się że Elizka tak od godziny 16 robi siku co 20-30 minut - i jeśli co chwilę jej przypominamy o tym to udaje się prawie wszystko złapać.
No ale dziwne to chyba - bo rano to robi co godzinę a nawet co dwie ....

nyzosia: może tylko Anglicy tak narzekają?
Ehhh - nie dość że tyle kasy wydaje się na te wyjazdy to potem jeszcze stres czy biuro podróży nie upadnie a hotel będzie wyglądał tak jak na zdjęciach ...
Ssabinka napisz lepiej co u Was nie czytaj wątek majowy:)))))

Nilkaa no właśnie mama też mnie pocieszyła że angole są specyficzni:) nie wiem najwyżej będziemy chodzić na długie wycieczki żeby nie być w pobliżu hotelu:)))
imageimage
No u nas jakos leci:)

Filip z pieskiem jest najlepszym przyjacielem:) udal nam sie:) jest straznie cierpliwy i wyrozumialy:) filip na nim skacze jak na koniku musze pilnowac ciagle go przytula caluje czasem az za mocno :) udaje ze gwizdze hehe mowil yogi przez dwa dni ale juz zapomnialam i tylko krzyczy hau tu hau tu albo hau tam. Ciagle sie ganiaja itp

Mlody smiga na rowerku jak szalony a kolega 5 miesiecy starzy tylko na nim chodzi wiec filip chyba szybko zalapal:) tlko z mowieniem jest kiepsko bo mowi tylko niektore wyrazy a jego zdanie to albo mama tu,tam. Ciagle pyta Co To? I juz nie mam sil odpwiadac bo ak od pau tyg nawet na rzeczy ktore zna:)

Nocowal pierwszy raz poza domem u mojej mamy:) nic nie plakal zasnal bez problemu itp a jak mama go przywiozla nie chcial do mnie ani do kamila przez pare godzin tylko do mojej mamy ale mi bylo smutno:(

Co do nozek to fifi tez jedna ozke skrzywia do srodka ja tez tak robilam jak bylam mala no zobaczymy.

Ostatnio filip spal od okolo 21 do 7 na mleko i spal prawie do 9 i w dzien orawie 2 godziny trwalo to jaks 2 tyg ale sie wysypialam:) a od paru dni ok 21 sen i znow 5-6 mleko i si do ok 7,30 w dzie spi jak go nie budze to spi 2-3 h a jak jestesmy z otylka ta dziewczynka co sie zajmuje to po godzinie go budze.

W mieszkanku coraz lepiej wyglada:) no i wkoncu oprocz gadania zaczynamy starania o rodzenstwo dla filipa:)

Zazdroszcze wam tych wszystkich wyjazdow!!!!!!!!!!!!!!
image
image
Też się dzisiaj zastanawiałam co u Sabinki i Atty :)

Nyzosia nie martw się hotelem, nie myśl o tym, czekają Cię wspaniałe wakacje :)
image
image
U la la la Ssabinka dlatego nie ma czasu na forum:))) ok wybaczamy:)))

Ja się cieszę że dzisiejszy dzień się kończy. jakoś mi dzisiaj nie szło....
imageimage
Hej, Mati już o wiele lepiej się czuje. Czasami się zastanawiam czy zamiast na gardlo to czy nie powinien leczyć się na głowę hehe...jest tak szalony, że az mnie przeraza, co będzie jak stanie się starszy. Ma w sobie tak dużo energi, siły, ze chwyta się cieżkich rzeczy i stara się wszystko uradzić. Przed blokiem swoje poklady energi wyzwala przy wszystkim co się da...dziś nawet chcial zdemolować ogródek sąsiadki wyrywając jej kwiatki z korzeniami:/

Ja własnie przygotowywuję prezentację multimedialną ze zdjęc dla mojej chrześniaczki z okazji 2 urodzin. Taką samą wykonywałam na pierwszy roczek dla niej i dla Matiego. Zawsze to jakaś fajna pamiątka:)
ja naprawdę podziwiam że decydujecie się na drugie dziecko :) może jakby pierwsze nie dało w kość to inaczej bym myślała.
Zawsze chciałam mieć dzieci z małą różnicą wieku...
image
image
gwiazduś właśnie sobie uświadomiłam że nasze maluchy niedługo będą miały 2 urodziny - jak ten czas leci
image
image
Dokładnie, czas leci, aż za szybko!!!! za chwilę 3 lata, przedszkole, szkoła.....
A ja zazdroszczę tym co się decydują na drugie dziecko....sama bardzo bym chciała już kolejne, ale sa tez inne priorytety na glowie: mieszkanie, bo poki co mieszkamy w wynajmowanym, znalezienie pracy - po prawie rocznym szukaniu pracy w swoim zawodzie zwątpiłam czy kiedykolwiek się uda:/ no i trzeba sie calkowicie wukurować ze wszystkich dolegliwości:/
Czas leci strasznie szybko....

Co do drugiego dziecka to mam tak jak Gwiazduś - tzn ja jeszcze nie chce ale może inaczej bym mówiła jakbym miała własne mieszkanie i jakąś pracę. A tak na razie nie ma szans na drugiego brzdąca. poza tym jakoś byłoby mi szkoda Heli że miałaby konkurencję:) boję się że nie potrafiłabym podzielić równo uwagi itd.
imageimage
uwagi to równo chyba podzielić się nie da .... Ja tylko tej zazdrości się obawiam, ale może sobie jakoś poradzimy :).

Mi aż ciężko uwierzyć że za rok w naszym wątku pojawi się temat naboru do przedszkola, jak ten czas szybko mija ...
Rzeczywiście czas leci jak szalony :)

Dziewczyny, dziś była noc moich marzeń :D Antoś po raz pierwszy przespał całą nockę w swoim łóżeczku. Wcześniej zdarzały się nocki, ze spał u siebie ale tak do 4-5, a potem do nas do łóżka, a dzisiaj... aż musiała go budzić przed 7. Cud, miód, maliny, oby tak częściej.

Ssabinka to życzę owocnych starań :)
image
jak widzę jak Patrycja bawi się ze swoim kuzynem 1,5 roku różnicy, żyć bez siebie nie mogą, super się bawią, co do zazdrości napewno jest na początku , pierwszy rok jest trudny a potem to już dzieciaki same się bawią.
image
image
Ja ostatnio im wiecej wolnosci zazywam to tym mniej chce mi sie kolejnego dziecka:P Teraz zostawiam czasem Amele u mojej mamy, ona juz tam sie czuje jak ryba w wodzie, nie musze sie martwic zeby zdazyc na karmienie albo ze bedzie im plakac bez powodu. No i mamy zamiar zostawic ja na noc u moich rodzicow pierwszy raz. W lipcu mamy wesele w Warszawie i tesciowa zaproponowala zebysmy zostawili u nich Amelke i pojechali sami i chyba tak zrobimy jesli to zniose;)
ło matko...ja marcela srednio raz w miesiacu oddaje do rodziców...i baluje:)))) on tam ma swoje łóżko i czuje sie tak jak aniaa piszesz, drugi dom...jutro go na cały dzień zaworze zeby ogarnac zakupy na wyjazd...
jak jest ciepło to on tam w ogrodzie szaleje...a nie w jak u nas w bloku:/

takze...ja juz dawno to stwierdziłam, ze chyba poprostu...jestem juz z mezem za wygodna na drugie...najzwyczajniej w swiecie mi sie nie chce...w sumie troche to smutne...
nie mówcie mi że żadna z Was nie chce mieć 3 dzieci hahahah ;)

Emilka kilka razy po nocy miała suchą pieluchę hura - jak wieczorem wysadzę to rano sucho :)
Mjakmama, trójki to ja chyba nieeee, ale dwójkę jak najbardziej. Jakoś się przemęczę.
A trójkę dzieci to chce mój mąż. Powiedziałam mu, ze te trzecie to może z kimś innym mieć :D (oczywiście to taki żarcik, mam nadzieję że mąż zna się na żartach :)
image
a co u panny??? już dawno nic nie pisała????

Mają racje Ci co mówią im szybciej tym lepiej bo potem to się trudno zdecydować.
image
image
Panna żyje, dużo roboty ma;)
Zaliczyłam dziś super przedszkolna imprezę z okazji dnia mamy :)

A po imprezie okazało się, że Antek ma szkalatynę :( więc kibluje tydz w domu na antybiotyku.
Jestem padnięta po dzisiejszym dniu.

Spotkanko w GM super. Dawno mnie nie było a tu tyle nowych twarzy. Hela i Kostek jak urośli!!! Marcel najwyższy z naszych dzieciaczków i już taki dorosły chłopczyk :)

Dzwoniłam do Kiciuchny. Na szczęście nic się takiego nie stało ale niani już nie ma. Wywnioskowałam że się po prostu nie sprawdziła. Jej zachowanie dziś myślę że upewniło ich że to nie jest odpowiednia osoba a strachu narobiła że mąż Kiciuchny na sygnale wracał do domu jakby się nie wiadomo co stało.
image
image
Mjakmama szkarlatynę miała córka koleżanki i miesiąc w domu :( oczywiście Tobie tego nie życzę a raczej Antosiowi.
image
image
właśnie czytam posta Kiciuchny - naprawdę kiepsko z nianią trafili :(

A my dziś przedpołudnie spędzamy w domu bo mąż na egzamin z angielskiego pojechał, a ja sama już nie zniosę Elizki :(, więc niestety czekamy aż wróci ....
nam lekarka mówiła ze max 10 dni w domu a moze byc krocej bo na ogrodek moze wychodzic wiec zle nie bedzie

wspolczucie - przeczytalam na fb posta Kiciuchny - co za wredne babsko - najgorsze z eniby z portalu niania - wniosek z tego ze nei da sie zweryfikowac nani - chyba ze ma sie polecenia
O matko, najpierw przeczytalam ten watek o niani ale nie przypuszczalam ze to chodzi o Kiciuchne! Co za masakra z ta niania, ale w ogole nie rozumiem zajmowala sie 3 miesiace i nagle jednego dnia ani dzieci nie nakarmila ani nie przewinela? Straszne.
boże biedna Kiciucha :-( jak przeczytałam posta to szok normalnie szok
dobrze że w porę się wydało
Hej hej!!! jak tam po dniu mamy??? Hela zrobiła dla mnie pierwszą w życiu laurkę:)))) Była na zajęciach w GM i tam dzieciaki wyklejały. super:)

Monika super że dałaś znać co z Kiciuchną - czytałam to w nocy jak mi się przypomniało że miałaś dać znać i zlazłam też jej wątek - masakra!!! jakaś chora kobieta. swoją drogą i tak nieźle się kryła przez 3 miesiące.

My byliśmy u teściów. A dzisiaj na basenie i u mojej mamy na ciastku:)
imageimage
Cześć dziewczyny!
Żyjemy! Już w czwórkę!
Długo nie pisałam bo bardzo źle się czułam i czasami nawet nie miałam siły czytać.
No ale już po bólu i ogłaszam , że 18 maja urodził się nam Janek :) Oczywiście cc.Masakra. Co kolejna to chyba gorsza. Teraz czuję się masakrycznie. Jutro idę do neurologa bo ledwo się ruszam. I nie wiem czy to kregosłup czy jakieś komplikacje po znieczuleniu. Zobaczymy
A poza tym ogarniamy sytuację w domu :) Ale nie jest tak źle , jak to wszyscy straszyli. Maleńki ma się dobrze. Wada jednak jest, ale oprócz tego, duży silny chłopak. Staś też znosi dobrze młodszego brata. Dzielny jest :) Więc nie taki diabeł straszny

Atta, kochana...gratuluje;-) super ze jest oki...
chociaz nastraszylas mnie ta druga cc...bo ja tylko taki
mozliwy porod biore pod uwage...

nyzosia, dziekuje za tone bajek...moge teraz leciec na koniec
swiata...

masakra...maz o 5 do wawy pojechal, wroci o 24... a ja siedze
z kartka w reku i odhaczam co juz w walizce a co nie;-)
Atta super że się odezwałaś bo laski musiały podczytywać Twój drugi wątek żeby wiedzieć co się dzieje:)))
Fajnie że z młodym ok:) Na pewno każdego dnia będzie coraz lepiej więc głowa do góry!

Aśku nie ma za co:)

Ja się chyba muszę zabrać za pakowanie bo nie mam kompletnie nic przygotowanego!
imageimage
Atta gratuluję maluszka, no i szybko wracaj do zdrowia :)

Dziewczyny, a o co chodzi z nianią Kiciuchny?

A ja się pochwalę. Do odpieluchowania Antosia jest już nam chyba bliżej niż dalej :) Wczoraj i przedwczoraj Antoś całe dnie nie nasikał do pieluszki tzn. wczoraj po południu jak byliśmy na dworzy to raz siknął bo był tak zajęty zabawą, że nie chciał iść do domu siąść na nocnik, a na dworzu tak wiało, ze nie miałam sumienia go tam wysadzać. Oby ta paczka pampersów co niedawno kupiłam była ostatnia :))))

Czy Waszym maluchom wyszły już zęby piątki???? Jak długo one wychodzą. Pytam bo Antoś zaczął od jakiegoś czasu wkładać rączki do buzi, ale ja tam nic nie widzę.
image
Atta gratulacje - Janki to fajne chłopaki :)

dzynka Emilka ma juz 2 dolne piątki obylo sie bez marudzenia :)
ja tez mam nadzieje ze Emilka odpieluchowana bo dnie spedza w majtkach i nie zdarzają się wpadki, poza domem zalicza albo krzaczki albo udaje jej sie nie nasikać - na noc mamy jeszcze pampka ale czesto sa suche noce - najbardziej sie ciezy jak zrobi kupke i i wola ze chce sama zaniesc do ubikacji
Atta gratulacje i duzo zdrówka:-)

mysmy w sobotę byli u teściowej na obiedzie a wczoraj mała była rano i tata na dworze a ja odpoczywałam
Matko ale jestem styrana. jak koń po westernie. ale dużo dzisiaj załatwiłam.

Byłam w biurze podróży i trochę się dowiedziałam:-
- można się dowiadywać co o hotelu mówili klienci którzy już tam byli - czy jakieś skargi trafiły do operatora w tym roku- jak się dowiedziałam goście Itaki mają zapewnione nowe, wyremontowane pokoje i dotychczas była tylko jedna skarga - na jedzenie:) więc spoko trochę mnie uspokoili
- zawsze ale to zawsze można zmienić hotel - tzn pod warunkiem że mają miejsca w innym - no i czasami można dostać coś w tej samej cenie a czasami trzeba dopłacić. Tak więc nie jest tak że klamka zapadła i jest się skazanym na dany hotel.
My w końcu zostajemy przy starym hotelu:)
No i jeszcze wiem że w czasie naszego pobytu tam będzie inspekcja z Itaki więc jakby co będę na nich polować:))))

Heli piątki chyba po woli idą bo ciągle grzebie tam paluchami.
imageimage
dobrze wiedziec, ze mozna zmienic hotel:)

ja wreszcie skończyłam całodzienne pakowanko...ja i marcych gotowi do drogi...jutro zostaje mi podreczne dwa spakowac, no i mężuś i w droge:)
Aśku baw się dobrze!!!!
imageimage
Asku zycze super wakacji!:) Zreszta, napewno bedzie bosko, to Kanary, tez bym chciala!
My wczoraj bylismy w zoo z Amela, mega jej sie podobalo, non stop z otwarta buzia z wrazenia ogladala zwierzatka hehe;) Najbardziej oczywiscie slonie jej sie podobaly no i karmienie kózek.
Dzisiaj jedziemy do ikei bo chcemy przemeblowac Amelii pokoj, juz chcemy zabrac kanape do innego pokoju a w tym miejscu zrobic jej miejsce do zabawy, mysle zeby jej tam dywan kupic, jakis moze regal na zabawki no i stolik i krzeselka bo od dluzszego czasu rysowanie i malowanie to u nas hit. Mam nadzieje ze jak jej tam zrobimy wiecej miejsca to bedzie sie tam wiecej bawila i pozbedziemy sie chociaz czesci zabawek z salonu bo juz dostaje bialej goraczki:)
Aniaa:
jeśli w najbliższym czasie planujecie odpieluchowanie to nie ma co na razie dywanu kupować, u nas teraz wszystkie pozwijane tylko zajmują miejsce ... Też właśnie mieliśmy dywan do pokoju Elizki i teraz musi schowany być.
Narazie u nas ciezko idzie z odpieluchowaniem, Ami jeszcze nie chce robic na nocnik. Jak dojdziemy do tego etapu to dywan sie zwinie i zaniesie do piwnicy, a teraz widze ze jak jestesmy u kogos to lubi siedziec na dywanie i sie bawic.
dzięki laseczki...
wreszcie obie torby spakowane...nasza wspolna, ale sa tu tez leki i kosmetyki wazy 23 kg....a marcycha 13, wiec sie miescimy...:)

młody z babcia na dworku, a my szalejemy....matko zdechne z nudow tyle godzin leciec:/
Asku daj znac potem jak Marcel zniosl podroz, lecicie na wieczor czy jak? My tez chcemy na Kanary w tym roku, i najbardziej sie boje jak Ami wytrzyma ponad 5h w samolocie:/
aniula, my mamy durnie....bo wylatujemy o 16.20 czyli tam jestesmy o 21....i dzień z głowy...a wylot o 9 wiec dzien krocej
No trzymajcie sie kochane...ja ruszam...mlodego
przetrzymalismy...oby choc ze 2 godziny przespal...
Aśku już pewnie doleciała...jejku my za tydzień też lecimy a ja w ogóle ale to totalnie nie przygotowana! nie mam kompletnie nic na wyjazd!
w czwartek chyba poproszę mamę żeby zajęła się Helą a ja zacznę ogarniać wyjazd bo inaczej tego nie widzę. a do tego wszystkiego mam kupę innych spraw do załatwienia przed wyjazdem...

aaa nie mamy coś przygotowane - mąż zgrał dzisiaj bajki na telefon:) Hela będzie mogła awaryjnie oglądać.

ja dziś byłam w FH w poszukiwaniu butów dla Heli i dalej nic...załamana jestem:( jeszcze do ccc i deichmana muszę iść.
imageimage
nyzosia:
u nas też właśnie to standard, na tablecie już dawno bajki i jakieś gry są, teraz właśnie mąż miał Georga na telefon wgrać ...

Ja dziś po klocki muszę jechać - na dzień dziecka.
Ostatnio mam jakiegoś lenia, czuję się cały czas niewyspana mimo że długo śpię, Elizka też pięknie śpi, więc bez pobudek itd, a ja rano i tak czuję się niewyspana.

Z odpieluchowaniem coraz lepiej, jak to fajnie jak już nie trzeba worka z pieluchami wyrzucać :).
ale tu ostatnio cisza...

ja mam jakiegos doła ostatnio
i tez ciagle mi sie chce spac
pogoda sie popsuła a szkoda mam nadzieje że przyszły tydzień będzie ładny bo mąż ma od czwartku wolne
a orientujecie sie jak to jest w wiekiem dziecka do 2 lat dziecko nie placi w samolocie pow 2 lat placi jak dorosly - a jesli sie jedzie w dniu ur dziecka to juz liczka jako 2latka ??
Mjakmama wszystko zalezy od biura podrozy tak naprawde, wiec musisz sie dowiedziec, w jednych dziecko placi calosc, w innych polowe czy jakas tam czesc.
Ja dzisiaj zaliczylam ostatni dzien praktyk. Ufff! Teraz tylko nauka, za niecale 3 tyg egzamin....
Jeśli chodzi o linie lotnicze to raczej płaci się jak za dorosłego. I najlepsze jest to że właśnie w dniu urodzin już się płaci normalnie.

my dzisiaj znowu miałyśmy zaganiany dzień. jutro Helą zajmie się chyba moja mama żebym ja mogła na strychu podziałać i do wyjazdu się przygotować...
imageimage
no wlasnei widze kurcze - nie znalazlam lini w ktorych placilo by sie 1/2 ceny
Mjakmama dlatego mu jedziemy na wakacje w czerwcu. żeby zdążyć przed 2 urodzinami Heli.
imageimage
az tak bardzo to nie bede kombinowac by na mus sie wyrobic, ale uwazamz e to troche nei sprawiedliwe bo taki 2 latek przeciez nie musi koniecznie na swoim fotelu siedziec
Kupilam dzisiaj Amelii fajne sandalki w Akpolu firmy Renbut. Nie dosc ze sliczne to naprawde porzadne. Ami ma chyba jakas mala syrke bo rozmiar 20 kupilismy i ma jeszcze z cm zapasu.
Co robicie jutro na dzien dziecka? Chcialabym gdzies Ami zabrac, bo caly weekend mam zajecia:(
Ooo widzisz Aniaa dobrze że piszesz bo chce się dzisiaj wybrać do Akpolu w poszukiwaniu sandałków:) My mamy renbuta takie półbuty i jestem z nich bardzo zadowolona szczególnie że kosztowały 23 zł:)

Hela jak miała małą stopę tak teraz coś jej szybko rośnie bo od zimy urosła jej już o jeden numer i wiosenne buty są już takie akurat.

Moja mama dzisiaj wzięła Helę a ja ogarniałam strych. obejrzałam ubranka Heli żeby dać je mojej przyjaciółce i mam dla niej jedyne 5 kartonów:))) a to tylko na okres 0-6 miesięcy:))) choć z tego co widzę potem już Hela nie ma tyle ciuchów.
Wyciągnęłam też moją największą walizkę i po woli zaczynam składać ciuchy i rzeczy na wyjazd ale jakoś strasznie opornie mi to idzie....

Ja jutro z Helą latam załatwiać różne sprawy a do tego wieczorem idę z moimi przyjaciółkami na kolację więc jutro nie zaszalejemy. ale nadrobimy w sobotę i w niedzielę. w niedzielę jest festyn na plaży z okazji dnia dziecka. tylko pogoda słaba...
imageimage
Na milion procent musisz wrocic przed drugimi urodzinami..
biuro nie ma tu nic do gafania...to ubezp i lotnicho...hotel nie pobiera oplat
dlugo...

jest cudnie...mimo 5 godzin lotu...Fuerte juz pokochalam
choc nie tak jak grecje;-) no ale jestem przed wycieczkami...jutro
park zwietzat a w sobote bietzemy auto i najpiekniejsza plaze zwiedzamy Jandie;-) wtedy pogadamy

pozdrawiam...zjarana juz aska
No te sandalki kosztowaly akurat stowe, ale mysle ze warto bo od razu widac ze sa dobre no i z prawdziwej skory, nie zaden plastik. W Akpolu jest tez promocja -15% na zabawki i -20% na klocki lego, dowiedzialam sie dopiero przy kasie a Ami juz sie wkurzala a musze kupic jakies zabawki na dzien dziecka dla moich chrzesniakow i dla naszego siostrzenca wiec pewnie dzisiaj jeszcze raz zawitamy do Akpolu.
my jutro idziemy na lody z dzieciakami, a na mioasto w sobote lub w niedziele - w parku orunskim jest duzy festyn wiec jak bedzie pogoda to pewnie tam
Cześć dziewczyny. Długo mnie tu nie było...
Wszystkiego najwspanialszego dla maluszków z okazji dnia dziecka!

Czy któraś z was zna się na prawie pracy?
Przepracowąłam 4 m-ce i zdecydowałam o pojsciu na urlop wychowawczy. Czyba mi nie mogą odmówic co? I czy jak musze go złozyc 2 tyg przed pojsciem to czy przez te 2 tyg mogę wykorzystac przysługującą mi częsc urlopu wypoczynkowego ?
odmowic nie moga na 100%, mozesz wykorzystac urlop wypoczynkowy w tym czasie co skladasz o wychowawczy
tylko nie wiem czy ci nie nalicza proporcjonalnie urlopu do przepracowanego czasu tj jak masz np wymiar 26 dni/12mcy=2,16x4 mce przepracowane = 9 dni urlopu ktory ci przysluguje
Hej Kiciuchna jak się trzymacie?
Kiedy wracacie do domu?
Buziaczki dla chłopaków i myślę że dobrze robisz biorąc wychowawczy :)
image
image
Witajcie,
Muszę się pochwalić, że Mateusz dzielnie pożegnał już na zawsze smoka:D do tej pory czasami jeszcze z nim zasypiał, a teraz juz od jakiegos czasu wcale. A wszystko dlatego, że pewnego dnia powąchałam przy nim smoka i udałam, że strasznie śmierdzi i dałam mu do powąchania. A on naśladując mamę zrobił to samo i powiedział pe pe......wteedy zapytałam się go czy chce smoka do buzi a on za każdym razem kiwał głową ze nie i mówił pee. 3 dni pózniej zażartowałam sobie do Matiego, że skoro smoczek jest pe, to trzeba go wyrzucić...Mati po chwili poszedł do swojego pokoju, wziął smoka i wyrzucił go sam do kosza. Od tamtej pory nawet go wspomina:D

No i strasznie spodobało mu się odmawianie paciorka wieczorem przed snem, nawet jak ja zapomnę lub czasem mi sie nie chce...Mati sam się upomni kleczac na łozku i skladając rączki:) Zaskakujące jak taki 2 latek robi się już mądry:)
miało być nie wspomina****:):):):
Aniaa ja w końcu kupiłam Heli befado:) ale w naszym rozmiarze mały wybór. A Hela taka zadowolona z sandałków że już ich nie zdjęła i do domu wróciła w sandałach:)

Aśku a Ty tam dalej się opalaj a nie na necie siedź:) choć ja się zastanawiam jak wytrzymam 2 tygodnie bez neta. tzn. będę mogła Was czytać ale nie mogę pisać z telefonu bo mi wyskakuje blokada antyspamowa.

Kiciuchna na pewno możesz iść w każdej chwili na wychowawczy do 3 roku życia dziecka. trzymaj się kobieto:)))

Mojej smoczki już w ogóle nie interesują. Myślałam że jak u kogoś zobaczy to będzie chciała ale nie. nic z tych rzeczy.
imageimage
Nyzosia w naszym rozmiarze tez bylo tylko kilka modeli, ja wzielam przedostatnia pare. Ami z kolei jak jej przymierzylam sandalki to zaraz kazala sobie zalozyc spowrotem najacze hehe;)
jeejkuś ja zazroszczę odsmoczkowania , ja się planuję za to zabrać ale ciągle to odkładam.

Aśku urlopuj się i wracaj opalona :)
image
image
Wszystkiego najlepszego dla wszystkich maluszków z okazji Dnia Dziecka :).

Ale brzydka pogoda dziś :).
A Elizka od rana nie potrafi nacieszyć się klockami :).
Dziewczyny nie chce ktoras z Was sie wybrac do Funparku teraz? Pogoda beznadziejna, a Ami mi marudzi w domu jak nie moze wyjsc na spacer, musze isc ja gdzies wymeczyc:)
Mjakmama widzę, że ty jesteś obcykana z prawa pracy to może i mi coś podpowiesz :) Sprawa ma się tak, do końca maja byłam na pełnym etacie, a od czerwca przechodzę na pół etatu. Jak to się ma do urlopu, tzn. ile mogłam wykorzystać do końca maja, a ile mi przysługuje od czerwca do końca roku? Dodam, że ogólnie mam 26 dni urlopu.
Wszystkiego najlepszego dla dzieciaczków, szczęśliwego, długiego i beztroskiego dzieciństwa.
dobrze, że chociaż po południu pogoda się poprawiła :)

A mi dziś humor zepsuła wiadomość, że rodzice kolegi Elizki z którym Eliza codziennie wychodziła na spacer zrezygnowali z pracy ich niani (jest to koleżanka ze studiów naszej niani ) i wysyłają małego do przedszkola. Szkoda, bo Elizka tak bardzo lubiła z nim się bawić ...
Do tego szkoda mi tej dziewczyny bo z dnia na dzień zakomunikowali jej że posyłają małego do przedszkola.
Pogoda była beznadziejna to fakt. Hela na dodatek wstała o 5:30 i była okropna!!!! na szczęście o 9 pojechałyśmy samochodem załatwiać sprawy więc zasnęła zaraz po wsadzeniu jej w fotelik.
A potem latałyśmy i załatwiałyśmy różne sprawy...jakoś mało odświętny ten dzień dziecka.

Nilkaa wiem o kim piszesz...ale ten chłopiec jest chyba straszy od naszych dziewczyn no nie? w sumie nie ma co się dziwić z tym przedszkolem - lepiej wychodzi finansowo. szkoda tylko że niani wcześniej nie uprzedzili.

Hela najprawdopodobniej od września powędruje na 3 dni do "żłobka":) dziewczyny w Galerii Malucha otwierają taki punkt opieki i chcę tam zapisać Helkę:)
imageimage
nyzosia:
zgadza się, starszy o rok ... Ale z tego co wcześniej mówili tej niani to chcieli aby jeszcze rok został w domku ale prawdopodobnie finanse zwyciężyły.
No i ja nie potrafię zrozumieć ludzi którzy z dnia na dzień potrafią zwolnić nianię - na zasadzie - od poniedziałku już Cię nie potrzebujemy.
wiadomo przedszkole taniej wychodzi, ale mogliby conajmniej miesiąć przed uprzedzić nianię by sobie czegoś poszukała.

Co za pogoda :(

U nas też dzień dziecka mało odświętny, generalnie to zapomniałam, ale popołudniu pojechaliśmy po prezent i na plac zabaw.
image
image
Hej hej jak żyjecie w ta beznadziejną pogodę??? Ja wczoraj padłam razem z Helą i spałam 10 godzin. dzisiaj w dzień jeszcze też spałam 2 godziny. masakra....

Heli piątki jednak idą. i jak zawsze wszystkie na raz. już się przebijają. ale bez większych problemów.

dalej nie jesteśmy spakowani. na szczęście mąż siedzi w domu do wyjazdu więc wierzę że damy radę:)
imageimage
Nyzosia a kiedy wyjezdzacie? Ja caly weekend wlacznie z piatkowym wieczorem siedzialam w szkole, wczoraj tylko bylismy ze znajomymi na kawie a tak to ciagle nauka i nauka:/
Aniaa w czwartek.

Zaraz skończy Ci się szkoła i będziesz miała spokój. A Wy kiedy jedziecie do Szwajcarii?
imageimage
ale cisza w tym naszym wątku ...

U nas coraz lepiej z odpieluchowaniem i myślę sobie że 20 miesięcy to naprawdę dobry wiek na pożegnanie się z pieluszkami. No i jak fajnie jak wreszcie nie trzeba wyrzucać siatek z pampersami ...No i fajnie wreszcie nie tracić kasy na pieluchy, chusteczek też zdecydowanie mniej potrzeba.
Nyzosia, szkola juz sie skonczyla, teraz tylko nauka do egzaminu końcowego a to najgorsze;) Kiedy dokladnie jedziemy jeszcze nie wiadomo, bo miał byc lipiec a firma od sierpnia uruchamia jakieś pakiety relokacyjne więc możliwe że sierpien.
U nas z nocnikiem jakos srednio, Ami na nim siedzi ale nie chce sie zalatwic na nim. Czasem ja puszczam w spodenkach bez pieluchy zeby sie posiusiala i zobaczyla ze jest niefajnie. Ale tak porzadnie sie jeszcze za to nie zabrałam.
Nilkaa a 20 miesięcy to jakiś magiczny okres na odpieluchowanie?
My się będziemy odpieluchowywać w 24 miesiącu:)
Z "dwójką" nie mamy problemu żeby robiła na nocnik więc to już połowa sukcesu.

Dzisiaj jakaś lepsza pogoda...w końcu.
imageimage
wg ksiazek najlepszy okres to 18 mcy bo dziecko jest swiadome tego ;) ale mam kolezanke ktora 2 dzieci nauczyla na nocnik robic jak mialy skonczone 1,5 roku i sygnalizowali jej - ja mysle ze to zalezy od zaciecia rodzica i konsekwencji - nie ukrywajmy teraz mniej zalezy na odpieluchowaniu bo sa pampki - nasze mamy jak praly i gotowaly pielychy to juz wlasnie takie 1,5 roczniaki byly odpieluchowane ;)

ciesze sie ze nam to odpieluchowanie poszlo tak latwo - teraz juz czasami nei pytam mlodej o zalatwianie sie - ona biegnie do ktoregos nocnika sciaga majty siusia i podciaga je - jak zalatwia sie na kibelku to bierze papier i wyciera sie z przodu ;)
zalozylam nowy watek bo ten dlugasny http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=386950&c=1&k=160
Opinia została zablokowana przez moderatora

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Galeria twarzy - pytanie. (18 odpowiedzi)

Czy ktoś coś wie o firmie galeria twarzy - centrum Filmowe ATV. Bo mój synek dostał się ale wiem...

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (19 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

Gdzie kupię duże kartony? (19 odpowiedzi)

Tak jak w temacie, gdzie można kupić duże kartony, nawet takie 150x150x150? Castorama? Praktiker...?

do góry