Widok

Mamusie majowo-czerwcowe 2012 :-) 2*

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
zakładam nowy wątek bo tamten już długi się zrobił
Jeżeli któraś z was ma ochote to prosze o zrobienie listy :-)
pozdrowienia i witam na dzień dzisiejszy :-)
image[/url]
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Marzena szybko zleci :))

nulka jak coś zdecydujesz to daj znać, to może zgapię :))

Makuszka gratulacje i witaj :)

taka wstępna lista pewnie i tak się jeszcze pozmienia. jak kogoś pominęłam to niech się dopisze :)

Majowe:
11.05 - Kasia i Tomuś
23.05 - makuszka
26.05 - Mała757
27.05 - nulka
Czerwcowe:
04.06 - Kobritta
06.06 - marzena-rumia
16.06 - Madziuska2

witam serdecznie nową brzuchatke :-)
image[/url]
image
I ja sie melduje w nowym wątku :)
image

No i ja sie niestety doprawiłam :( mam zapalenie tchawicy :/ ale niestety moja pani doktor powiedziala, ze duzo leków ostatnio wycofali dla ciężarnych i zostaje mi syrop wykrztuśny i duzo lezec :) no i w razie goraczki paracetamol...
image

nulka to się oszczędzaj
Wiem co to znaczy być chorą w ciąży :-/
ja jestem po zapaleniu krtani ale już jest ok
image[/url]
image
Nulka współczuję, kuruj się:)
image

image
https://picasaweb.google.com/lh/myphotos
witam w nowym wątku :)
odebrałam wyniki drugiej bety hcg :) tralalalalala :)
image
image
ja bylam przeziebiona w minionym tygodniu ale bez goraczki. Bralam Isle na drapiace gardlo, propolki i syrop prawoslazowy bo to pozwolil mi lekarz. Do tego syrop z cebuli, herbate z cytryna i syropem z malin i wsio. Jakos przeszlo ale nie czuje sie w pelni wyleczona. Aha, zalecam jak najwiecej lezec w lozku.
Z innej beczki - dziewczeta kiedy zamierzacie dac se spokoj z praca i poodpoczywac w domu?
image
image
15 sierpnia 2009
Makuszka ja mam wizyte u gina 7 listopada i mam nadzieję ze od 8 listopada będę już na zwolnieniu i będę odpoczywać w domku :)
mam strasznie nerwową pracę, czasem wręcz wariatkowo więc mam to w nosie, idę odrazu na zwolnienie :)
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja raczej do końca roku to napewno będę pracowała ale w sumie to mam nadzieje że najdłużej to do lutego
Niestety w pracy musze często coś dzwigać i jak coś źle chwyce to mnie zaraz ból kwy kulszowej łapie i wtedy to już koniec ale u mnie to zależy od mojej pracodawczyni bo umowe mam tylko do końca roku więc nie wiem też jak to dobrze rozegrać
image[/url]
image
A ja jestem na zwolneniu od początku, bo kosmówka mi sie odkleja i mam duzo odpoczywać...
image

Mała nie wiem kurcze jak to jest z tymi umowami na czas okreslony, kiedy najlepiej jest zgłosić że jest się w ciązy, zeby pracodaczyni musiała Ci przedłużyć umowę.
image
image
no to się oszczędzaj :)
ja w sumie mam nadzieje że dość szybko pójde na zwolnienie bo kręgosłup naprawde mi daje do wiwatu no ale zobaczymy jak to będzie
Najpierw musze poczekać zeby w pracy powiedzieć a później zobaczymy jak to będzie
image[/url]
image
marzena z tego co się dowiedziałam to po 12tc już mnie zwolnić nie może i musi przedłużyć umowe dlatego jeszcze miesiąć muszę sie wstrzymać z mówieniem o tym
image[/url]
image
tak jak mówisz, wtedy umowa automatycznie przedłuza Ci się do dnia porodu i tez nalezy Ci sie płatny macierzyński... a za zaległy urlop chyba muszą Ci zapłacic...

Ja sie ciesze, bo w tym roku wykorzystałam tylko 3 dni urlopu, wiec wychodzi mi 8 mc-y ' macierzynskiego' ;)
image

nulka a czy wiesz jak to jest z wychowawczym?
należy mi się po macierzyńskim??
image[/url]
image
eee no to super Mała, to teraz tylko doczekać do 12 tygodnia i będzie super :) wtedy możesz iść na zwolnienie :)
biedna Ty jesteś z ta rwą kulszową, współczuje :(
image
image
a ile należy mi się macierzyńskiego na drugie dziecko??
image[/url]
image
Nie wiem z pewnego źródła, bo tylko z róznych for internetowych, ale wszedzie jest napisane, ze niestety nie, ponieważ nie masz juz umowy- bo jest tylko do dnia porodu.
Ale bys musiała zadzwonic do ZUSu chyba, moze tam coś podpowiedzą
image

Teraz jest 20 tygodni, plus 4 dodatkowe, ktore pracodawca musi Ci dać, o ile Ty napiszesz pismo maxymalnie 7 dni przed koncem macierzyńskiego
image

tu znalazłam o tym wychowawczym

http://www.kodekspracy.pl/artykul,195,230,przedluzenie-umowy-o-prace-do-dnia-porodu-kodeks-pracy-art.html
image

i tu ;)
http://www.rodzicpoludzku.pl/Mamy-prawa-Mamy/Wszystko-o-urlopie-wychowawczym.html
image

no właśnie musze się dowiedziec jak to jest z tym wychowawczym
Bo jeżeli dostała bym umowe od stycznia 2012 na rok to czy wychowawczy mi się należy tylko do końca trwania umowy czy przez te 3lata??
będę musiała zadzwonić do zus-u
image[/url]
image
dziewczyny a jak u Was z powrotem po macierzyńskim do pracy ? wracacie czy nie ?
image
image
wszystko zależy od finansów niestety ale mama nadzieje że tym razem będę mogła sobie dłużej posiedziec w domku bo z Córcia niestety nie miałam takiej możliwości i w sumie juz dorabiałam jak mała miała 3miesiące dlatego teraz mam nadzieje że będę mogła sobie chociaz rok posiedzieć w domku
image[/url]
image
ja dorabiać sobie tez napewno będę ale do pracy chyba nie wrócę szybko, zobaczymy jak się to wszystko pouklada :)
image
image
Jeśli sie uda, to chciałabym posiedzieć do roku z maluchem, zobaczymy jak finanse pozwolą ;)
image

ja dorabiać nie chciałam ale musiałam bo mój były nie kwapił sie żeby utrzymywac rodzine
Bolało mnie to że musiałam całe dnie być bez córci a on sie obijał dlatego mam nadzieje że teraz będzie inaczej
Moje kochanie obiecuje że zrobi wszystko żebym mogła sobie posiedziec w domku dłużej niż tylko na macierzyńskim
Dorabiać sobie będę mogła żeby też do ludzi wyjść :-) ale nie żeby normalnie wrócić do pracy
image[/url]
image
no własnie wszystko rozbija sie o pieniądze niestety :(
image
image
no niestety zawsze chodzi o pieniądze ale tym razem jestem dobrej myśli :-)
image[/url]
image
gratulacje dla wszystkich dziewczyn :)

mala dla ciebie szczególnie, pamiętam jak było ci ciężko, trzymam kciuki i pozdrawiam :)
Mała napewno :) wierzę to w bardzo :)
no w końcu musi być kiedyś lepiej prawda ? :)
image
image
ja byłam ostatnio chora będą już w ciąży ale nie wiedziałam o tym i nałykałam się polopiryny, gripexów itp. ale mam nadzieję że maluchowi nic nie będzie.

Ja siedzę z małym więc na zwolnienie nie muszę iść :)

Mała to chyba właśnie tak jest że do 12tyg, później idziesz na zwolnienie a oni ci płacą z tym że dostajesz macierzyński i z dniem porodu kończy Ci się umowa czy jakoś tak :)

Ja to jak odchowam maluchy to będę musiała zacząć szukać pracy, to dopiero będzie wyzwanie :)

Gratulacje dla wszystkich przyszłych majowych i czerwcowych mam od majowej mamy 2010 :)
Trzymajcie się ciepło, trochę Wam zazdroszczę tego okresu, tak szybko to zleciało :)
image
aleksandra wielkie dzięki :-)
jak sobie teraz rzypomne jak to było jakiś czas temu to mi sie płakać chce ale dzięki wam forumkom było mi dużo łatwiej i udało mi się to przeżyć
Teraz jestem super szczęśliwa z moja obecną miłością i teraz wiem że nie musiałam tak żyć jak wtedy(w tych złym momentach) ale jak to mówią polak mądry po szkodzie :-)
image[/url]
image
No właśnie dziewczynki tak jak napisała Marciocha wszystkiego dobrego. Maj czerwiec to super termin. A marciocha my to mamy 2011 jestesmy :-)
Mała ja pamiętam Twoje watki wtedy i nie raz mi się łezka w oku zakręciła, grunt ze teraz jest super :) i tak trzymaj :)
image
image
ja nie wiem o co chodzi ale najważniejsze że teraz jesteś szczęśliwa :))

dzięki dziewczyny za wszystkie słowa otuchy wtedy i teraz :-)
image[/url]
image
dziewczyny ja uciekam :)
do jutra :) spokojnej nocy życze :)
image
image
Dorobilam sie nowego suwaczka, wiec melduje sie w nowym watku. Witam czercowki! Dziewczyny mamy wspaniale terminy, uwierzcie mi, bo Tomka rodzilam 19 sierpnia i mega brzuch w upalach to byl koszmar. /a teraz bedziemy juz sobie spacerowac z wozeczkiem przez cale lato :D
dobry :)
dokładnie Kasiu ominą nas te upały a z takim wielkim brzuchem to zadna przyjemność sie męczyć ;)
ja dzis wyspana jak skowronek :) mam nadzieje ze mi szybko zleci w pracy, po pracy lecę na zakupy z moją mamcią :)
miłego dzionka :)
image
image
Kasia ja rodziłam rok temu w lipcu i masakra była. Największe upały były chyba jakie tylko mogły być, na porodówce to ze 40stopni na bank było bez klimy. potem wszystkie maluchy poodparzane były od karmienia piersią bo wszyscy się tak pocili. Masakra. Miejmy nadzieje że maj i czerwiec aż tak ciepłe nie będą.

Witam dziewczeta z rana we wtorek. Nieskromnie napomkne ze dzis mam urodziny :-))))
ja po macierzynskim chce wykorzystac urlop z 2011 i 2012 a potem ze 2-3 miechy wychowawczego bo na wiecej nie bede mogla sobie pozwolic ze wzgledu na finanse.
7 listopada mam wizyte u gina i od tego dnia chcialabym miec juz wolne, nie mam zamiaru strzepic sobie nerwów i sciskac dzieciaka z nerwow przez sfochowanych klientow i towarzystwo w pracy.
babeczki kiedy mowicie szefowi?
image
image
15 sierpnia 2009
Makuszka ja tez mam wizyte 7 listopada i tez chce od 8 listpada iść na zwolnienie bo już nie wyrabiam w tej pracy :) jupii bedziemy 2 Rumianki sobie odpoczywac w domku :)
image
image
MAKUSZKA WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO :)
image
image
image
jakie piekne! DZIEKUJE!
image
image
15 sierpnia 2009
prosze bardzo :)
jakies plany na wieczór z mężem z okazji urodzin ? :)
image
image
aaa z tego wszystkiego to się zapomniałam Wam pochwalić, wczoraj tez napisałam jak roztrzepaniec :) moja pierwsza beta to 5601mlU/ml, a druga wykonana po 72 h i wczoraj odebrana to 13144 mlU/ml, wzrost prawie książkowy, bo powinno byc około 141% a u mnie jest 134 % :)
image
image
tak, maz zabiera mnie gdzies po pracy. Nie wiem gdzie - ma być niespodzianka. W sobote impra dla rodzinki. Zrobie tort anansowy - mam taka ochote na ten tort ze wszedzie go widze ;-))))
image
image
15 sierpnia 2009
makuszka wszystkiego najlepszego :)

I ode mnie sto lat !! :)
Ja planowałam malucha na poczatek maja, ale wyszedł koniec ;) ale niech bedzie :P No i miejmy nadzieje, ze lato 2012 bedzie ładniejsze , bo to co bylo w tym roku to jakas kpina !!!
image

dziekuje babeczki.
Ja tez marzylam o poczatku maja ale ten 23 bardzo mi sie spodobal.

Marzena - beta jak malowana, super!

To kiedy kobity mowicie w pracy? Nulka Ty juz pewnie powiedzialas. fajnie ze masz to za soba.... ja sie bardzo boje.
image
image
15 sierpnia 2009
Ojj oby było lepsze chociaż takich upałów jak rok temu też bym nie chciała.

Ja po porodzie się zarzekałam że nie będę więcej rodzić w lato, najpóźniej w maju żeby urodzić i prawie mi się udało :)

Ja po prostu zaniosłam zaswiadczenie , ze jestem w ciąży, razem ze zwolnieniem... nikomu sie nie tłumaczylam, nie prosiłam, nie przepraszałam... dla mnie zdrowie mojego malucha jest najwazniejsze i mam gdzies co sobie o mnie inni pomyślą ;)
image

no wlasnie, ja nie dostalam zadnego zaswiadczenia tylko karte ciazy.
image
image
15 sierpnia 2009
To musisz poprosic, ja sie zapytałam, czy moge dostac jakies zaswiadczenie..
A karte ciąży powiedziała, ze mi założy jak pojde na wizyte 3 listopada, wtedy położna ma mnie pomierzyc, poważyc itp to bedzie jakos koło 10 tygodnia
image

Makuszka a czego Ty sie boisz ?
ja tez zamierzam zanieść zwolnienie wraz z zaświadczeniem ze jestem w ciążypo 7 listopada, i tak samo nie zamierzam się tłumaczyć, przepraszać czy cokolwiek innego, jestem w ciąży i kropka, teraz to jest najważniejsze, mój spokój, zero nerwów, stresu i odpoczynek.
image
image
a boje sie reakcji, jakis tekstow "ale nam Pani narobila i to w najgoretszym okresie". Boje sie czy bede miala gdzie wrocic po macierzynskim, czy kogos nie zatrudnia na moje miejsce itd. towarzystwo w pracy nie jest mi szczegolnie przychylne.
image
image
15 sierpnia 2009
Ale co Cie to, ze im narobiłaś ? zatrudniajac młodą dziewczyne musieli sie liczyc, ze predzej czy poźniej bedziesz w ciąży- to logiczne, poza tym nikt Ci medalu nie da, za to ze chodziłaś w ciązy do pracy i jaka to Ty jestes ah i oh...
A z powrotem, jak wrócisz na np 3/4 etatu to jestes chroniona przez rok i tez nie mogą Cie zwolnić... są różne wyjscia...
image

nawet jak wezme 2-3 miesiace wychowawczego to tez jestem chroniona przez rok?
image
image
15 sierpnia 2009
dokładnie nikt Ci Makuszka nie da medalu że będziesz chodzić do pracy z brzuszkiem, denerwować się, stresować siebie i maluszka, w imie czego, dobra firmy? phiii teraz Ty i dziecko jesteście najważniejsze :)
u mnie w pracy juz sie często gęsto pytali kiedy ja zajde w ciąże bo juz najwyższa pora, wiec niech mi teraz ktos pisnie że im to nie na ręke to uuuuu nie ręczę za siebie ;)
image
image
ja też się dopisuję do Was - Mamuś czerwcowych - mój temrin to 10 czerwca:)pozdrawiam wszysktie mamusie:)
cześć Wiktoria, witamy :)
image
image
Wiktoria witaj :)

Kurczę jakoś dziwnie napuchłam i spodnie mnie uwierają. A teraz mam zachciewajkę na frytki i niedługo mąż będzie robić :D

witaj wiktoria i gratulacje :-)
ja się troche boje o ciąży powiedzieć bo boję się reakcji szefowej i że zacznie coś marudzić a zależy mi żeby dostać wychowawcze dlatego nie chce za bardzo się z nią kłucić a w sumie to tak sobie myśle że już bym chętnie poszła na zwolnienie bo jednak w pracy rwa coraz bardziej daje mi popalić :-(
dzisiaj myślałam że nie dojde do domu od auta tak mnie rypnęło :-(
image[/url]
image
Mala strasznie Ci wspolczuje z ta rwa. Mialam to dokladnie rok temu-jedyny raz w zyciu, ale bol byl taki,ze myslalam,ze zejde. Najgorsze, ze nie wiedzialam co to w ogole jest. Wieczorem cos mnie plecy pobolewaly, a w nocy obudzil mnie bol od stopy, az po ucho-doslownie caly bok mnie rwal. Z lozka do lazienki dotarlam na czworaka-nawet sobie nie wyobrazam,ze mogloby sie to powtorzyc-zwlaszcza w ciazy. Ja po analizach swoich zachowan wowczas doszlam do wniosku,ze przecholowalam myjac okna, bo nic innego podejrzanego nie robilam.
A nie moglabys isc do lekarza 1 kontaktu-dalby Ci zwolnienie na ta rwe na 2 tygodnie-odpoczelabys, a potem to juz masz wizyte u gina i dostaniesz zwolnienie od niego i powiesz w pracy co i jak. Nie masz sie co tlumaczyc, tylko sie cieszyc-do dnia porodu umowe Ci przedluza i maciezynski Ci sie nalezy, a wychowawczy i tak jest bezplatny, wiec to chyba nie jest az tak istotne.
Nie mecz sie i nie ryzykuj, ze ta rwa totalnie Cie spoaralizuje, zwlaszcza,ze w ciazy nie dostaniesz nic skutecznego na bol-ja dostalam leki, po ktorych nawet auta nie moglam prowadzic i ogolnie bylam taka "nacpana", ale nic innego nie dzialalo. Nie ryzykuj doprowadzenia sie do tego stanu. Mysle,ze kazdy lekarz 1 kont. zrozumie Twoja sytuacje i da Ci zwolnienie.
Powodzenia!
dzień dobry :)
Mała - Kasia dobrze pisze, idź do lekarza ogólnego z tą rwą, biedna się tylko męczysz :(
ja już sie nie moge doczekac tego 7 listopada i zaczynam zauważać ze mi sie coraz ciaśniej w spodniach robi hihihi :)
wczoraj prasowałam wieczorem ciuchy i mąż wszedł do kuchni i patrzy na jedne moje spodnie i mówi do mnie "te ubierz jutro do pracy bo za tydzień, dwa już w nie wejdziesz hihihi" - miusiałam mieć wredną minę bo spierniczał z tej kuchni ile sił w nogach ;)
image
image
Cześć dziewczynki :) jak to dobrze że jeszcze słoneczko świeci to i humor zawsze lepszy :)

Ja już sie zaopatrzyłam w spodnie ciążowe :) narazie jedne, ale jak siedze dłużej niż pół godziny w pozycji siedzącej, to albo muze odpiąć guzik i rozporek... albo zakładam te z pasem :) wyłapałam na wyprzedazach w H&M za 60zł :)
Moja mama troche mówi, ze to nie możliwe, ale ja już nie moge wciągnąc brzucha... :/
image

Nulka ja mam podobnie, brzuch mam jakby wzdęty i za duże spodnie teraz są ciasnawe. Pewnie to bardziej właśnie jakieś wzdęcia niż rosnący brzuch.
Też musiałabym się za jakimiś ciążowymi spodniami rozejrzeć ale jakoś weny brak na zakupy :)

hej hej
ja wygladam jakbym sie porzadnie najadla. Spodnie poki co nosze "nieciazowe" ale nie ubieram pasków bo juz nie musze ;-)
image
image
15 sierpnia 2009
Jeszcze w lumpkach moze znaleźć fajne, po 20-30 zł, niestety na mnie są wszystkie za krótkie :(
image

no ja tez wyglądam tak jakbym była lekko wzdęta hehehe :)
na zakupy to ja se pójde za jakiś czas :)
mam jedne spodnie które sa na mnie sporo za duzo, kupiłam je z pół roku temu w outlecie Mexa i chciałam zwęzić u krawcowej, i dobrze ze są, przyjdzie na nie pora niedługo :)
image
image
Dziewczyny jeszcze się do Was nie dopisuję,ale mam pytanko jesli byłam na zwolnieniu lekarskim 80% płatnym od 1 do 7 października,a np. ze względu na złe samopoczucie jeszcze nie potwierdzonej przez lekarzy ciązy musiałabym iśc na zwolnienie od 02. listopada to powiedzcie Mi Kochane jak się liczy wypłatę zasiłku chorobowego od razu 12 miesięcy wstecz?I czy to,że byłam w tak krótkiej odległości na zwykłym zwolnieniu to gorzej wyjdę na tym finansowo?Dzieki za pomoc.Chodzi Mi tylko o informację,bo zdrowie najważniejsze i nie zamierzam ryzykować...
rozumiem Pyszotka że od 2 listopada chcesz iść juz na stałe na zwolnienie ze względu na ciąże tak ?
image
image
cześć popołudniowo, a właściwie już wieczornie prawie :)
byłam dziś po pracy z moją mamą połazić po sklepach, kupiłam sobie jedynie apaszkę i rękawiczki :)
wlazłam oczywiście do dwóch sklepów dziecęcych, o mamuniu, mogłabym tam 5 godzin siedzieć hihi :) ja chyba fioła dostanę jak będę dla dzidzi kupować ciuszki ii nne rzeczy, wózki sobie pooglądałam ale nic mi się nie podobało, musze do Portu Handlowego Rumia się przejechać za jakiś czas - tam jest większy wybór :)
image
image
dobry :)
co tu taka cisza w naszym wątku ?
wstawać dziewczyny :)
image
image
Hej :-) Tak chodzi Mi o zwolnienie stałe od 2 listopada,a wiesz coś na ten temat?
hej Pyszotka :)
pierwszy miesiąc zwolnienia płaci pracodawca, po 33 dniach bodajże obowiązki te przejmuje ZUS, sumuje się 3 ostatnie pensje, dzieli na 3 i to co wyjdzie będziesz dostawac na zwolnieniu.
image
image
A nie liczy się średniej z 12 miesięcy?I czy pracodawca płaci normalną pensje,a potem Zus dopiero potem płaci i to własnie on liczy średnią z 12 miesięcy?
pracodawca płaci 100% wynagrodzenia, potem ZUS płaci również 100% wynagrodzenia na zwolnieniu jak i na urlopie macierzynskim,
średnią sie wylicza z 3 ostatnich miesięcy, pierwsze słyszę zeby to było z 12 mies.
image
image
Liczy sie średnia z 12mcy :-) do 20pracowników zasiłek wypłaca zus powyżej 20 pracodawca :-):-)
marzena cytuje dlatego zainteresowała Mnie ta sprawa:

"Należy zwrócić uwagę, że wynagrodzenie w czasie zwolnienia lekarskiego w ciąży liczone jest jako średnia z ostatnich 12 miesięcy przy czym, jeżeli chorowałaś już wcześniej i przerwa między jednym chorobowym a drugim trwała krócej niż 3 miesiące to wynagrodzenie za zwolnienie będzie płatne z podstawy ustalanej dla poprzedniego chorobowego"

I co Ty Kochana na to...
gosik a jak byłam na zwykłyn zwolnieniu 3 tyg. temu 80 % płatnym i teraz pójdę na zwolnienie w ciąży to tak samo sie liczy średnia z 12 miesięcy,czy przez to,że byłam na zwolnieniu zwykłym w tak krótkich odległościach sprawia,że będę miała gorszą wypłatę???
no to nie wiem kto ma racje czy moja kadrowa czy Ty ...
image
image
Niezależnie, czy srednia z 3 mcy czy 12 i tak te 80 % wlicza sie w te miesiace, wiec wydaje mi sie, ze bedziesz dostawac troche mniej niz 100%... ale tylko tak mi sie wydaje, nie jestem pewna w 100%.

A co do wózka, ja już mam wybrane 3 modele i zobaczymy na co sie ostatecznie zdecydujemy :)
Hej, a ja wogole nie mam cisnienia chodzic po sklepach dzieciecych i ogladac wozki. Dla mnie to stanowczo za wczesnie, jeszcze zdaze.
image
image
15 sierpnia 2009
Ja też jeszcze nie myślę o zakupach, chociaż 3/4 rzeczy mam więc aż takiego szału nie będzie jak przy pierwszym :)

no ja tez nie chce jeszcze kupować, poczekam do 6-7 miesiąca ale łażenie po sklepach i oglądanie tych małych ciuszków to dla mnie czysta przyjemność :)
image
image
Pyszotka podstawa do naliczenia będzie ta sama bo przerwa między zwolnieniami jest krótsza niż 3mce. Tyle że ciąża jest płatna 100% sądzę że jeśli po drodze nie mialas żadnej zmiany wynagrodzenia to powinnas dostać normalną wypłatę :-) tak mi sie wydaje :-)
Witam was laseczki!!
Na razie nieśmiało, ale zobaczymy co będzie.
To moja druga ciąża w tym roku pierwszą poroniłam w 9tyg w maju, teraz w poniedziałek zrobiłam dwa testy i są pozytywne. Dzisiaj byłam u gina i na razie widać tylko pęcherzyk ciążowy, więc nic konkretnego mi nie powiedział- ze względu na poprzednie poronienie dał mi luteinę i kazał zgłosić się za 2-3 tyg. Zobaczymy co będzie, na razie nie potrafię się cieszyć, mam w głowie tylko strach.
Ostatnia OM była 14 września- także jak się uda to będę rodzić koło 20 czerwa :)
Musicie za nas trzymać kciuki :)
image
ja narazie wozki w necie ogladam ;) w zadnym dzieciowym sklepie czy hurtowni jeszcze nie bylam ;)

Agusia85 trzymam mocno kciuki, zebys dołączyła do nas !!! :)
image

ja juz chyba mam swój typ wózka (Tako Jumper X) widziałam go na allegro, nie widziałam go natomiast na zywo :)
image
image
Agusia trzymam kciuki za Ciebie :)
image
image
Dokładnie, ja go widziałam na zywo, miały go moje dwie kolezanki i polecają w 100% :) no i cena przyzwoita, około 1200-1500zł, podoba mi sie jeszcze x lander xa ale maja mały wybór kolorów, no i cena ponad 2 tysie.. :/
A trzecim typem jest mutsy transporter, cena od 1800- 2100.
image

ja znalazłam ten Tako Jumper X na allegro za 1380 zł ciekawe czy w hurtowniach będzie taniej ?
image
image
Myślę, ze nie... bo u nas niestety słowo hurtownia nie jest rozumiane, ze tanio, tylko ze można znaleźć tam wszystko od A do Z... ja bede zamawiać przez internet... ale to pewnie gdzies za pół roku...
image

no ja chyba tez zamaówię przez net, pewnie koło marca, kwietnia zacznę wszystko kupować z mężem :)
image
image
Ten tako znalazłam za 1150, wiec można taniej niz te 1300 :)

A jakies kolory konkretne chcesz? czy zalezy od płci ? czy jak ?
image

wiesz co cena chyba też jest uzależniona od tych wszystkich gratisów które oni dodaja, a co do koloru to chyba bym chciała jakiś ciemny kolor, uniweralny, bo jasny to zaraz wszystko będzie widać, każdą plame itd., nie mam jakies fioła ze to musi być rózowy czy niebieski :)
image
image
agusia musi być dobrze:) mocno trzymam kciuki!

my mamy jaskrawo zielony z dodatkami czarnymi i nigdy więcej, wszelkie robactwo na nim siada i każdą plamkę widać. Więc odradzam jasne kolory ;)

ja myślalam nad brązowym, bezowym, szarym - cos w ten desen, ewntualnie z jakimiś wstawkami np. czerwonymi :)
image
image
No własnie zółte i zielenie = mnóstwo robactwa ;) pamietam jak kiedys sobie kupiłam taki zólty delikatny pastelowy płaszczyk... ubrałam go moze ze 3 razy :P

A te Tako są jeszcze z jakimis wzorkami... np czarny plus biało czarne kwiatuszki albo kółeczka... mysle jeszcze nad czyms takim, a jesli jednolity to tez szarosci albo beżo -brązy... koloru doda sie kocykami i zabawkami ;)
image

dziewczyny, a jeszcze mam pytanie, ile czasu wazne jest skierowanie na badanie krwi i/lub moczu ?? bo musze zrobic a co rano sie nie moge podnieść :/ :P
image

chyba miesiąc ale pewna nie jestem :)

dzien dobry, ja dzis zaspałam do pracy, padłam wczoraj po Kuchennych rewolucjach ale wstać dziś to była maskara ;)
image
image
heloł,
skierowanie wazne jest miesiac - ostatnio pytalam wiec to swieze info.
Ja kilka razy na ulicy widzialam Xlandera i bardzo mi sie podobal. Kolor uniwersalny 9zielony, fioletowy, niebieski, czerwony). Nigdy nie kupilabym czarnego wozka :-)
Piateczek dzis :-)))))
image
image
15 sierpnia 2009
no właśnie piątek i weekend :)
juz sie nie moge doczekać :)
jutro sie w koncu wyśpię :)
image
image
Witam serdecznie wszystkie przyszłe i obecne mamusie!
My mamy termin na 25 maja :)
Starałam się przeczytać cały wątek, ale robiłam to bardzo szybko, więc jeśli o czymś zapomnę przepraszam.
Nulka zdrowia życzę, też się właśnie rozłożyłam i ratuje się jedynie jakimiś syropkami. Wiem z poprzedniej ciąży , że troszkę dłużej się z takiego przeziębienia wychodzi. To chyba jakiś wirus krąży bo wszyscy wkoło zakatarzeni. Ale w końcu jesień się zaczęła, a wraz z nią choroby :(
Madziuska2 witaj w kolejnym forum :)
Agusia 85 trzymama mocno kciuki , żeby wszystko było w jak najlepszym porządku.
Chyba szykuje się ładny dzień.
Dziewczyny do jakich lekarzy chodzicie i czy jesteście zadowolone?

Acha i pozwoliłam sobie dopisać się do listy :)
Majowe:
11.05 - Kasia i Tomuś
23.05 - makuszka
25.05 - atta9
26.05 - Mała757
27.05 - nulka
Czerwcowe:
04.06 - Kobritta
06.06 - marzena-rumia
16.06 - Madziuska2

hej atta!
ja chodze do Gosciniaka do Gdanska (daleko mam z Rumi) i jestem bardzo zadowolona :-)
image
image
15 sierpnia 2009
Hej akurat o nim nie słyszałam. Pytam się bo ja akurat byłam u dwoch. Klimaszewskiegi i Brzóski. nie wiem czy dalej tak pociągnę, może będę musiała wybrać jednego. Ale po przejściach w poprzedniej ciąży mam jeszcze lekką traumę i wolę sprawdzać dwa razy :)

Hejka mam takie pytanie czy którąś z was ćmiło tak lekko w brzuchu na początku ciąży?? Mnie tak ćmi raz z lewej strony raz z prawej i zaczynam się denerwować :(

Ja chodzę prywatnie do dr Marciniaka- przyjmuje w Gdyni i pracuje też w szpitalu w Wejherowie. Jestem z nigo bardzo zadowolona- w poprzedniej ciąży walczył o maluszka jak lew a inny chciał od razu spisać go na straty.
image
Agusia mnie ćmiło podbrzusze i to ostro, i do tej pory czesto ćmi ale już lżej, to jest normalne na początku ciąży, macica się rozszerza, bierz no-spę jak już nie możesz wytrzymać. Ja dałam rade bez no-spy. Do tego przez bity tydzien bolał mnie krzyz na dole, nie mogłam chodzic normalnie, nie mogłam wstac z łózka, ubrac sie no ale po tygodniu przeszło jak reka odjął :)
image
image
cześć Atta :) witamy :)
image
image
Hej Atta :)

Ja chodze na nfz do dr Januszewskiej, a dodatkowe USG genetyczne i prenatalne bede chodzic do niej prywatnie, przyjmuje razem z dr Mielcarkiem w Intermedzie.
image

atta witaj :)) byłaś już u lekarza??
ja chodzę do dr januszewskiej na ujescisku, co prawda byłam kilka razy ale póki co jestem bardzo zadowolona, zobaczymy jak z prowadzeniem ciąży :)

makuszka ja chodziłam w pierwszej ciąży do Gościniaka i też zadowolona byłam, ten jego wyraz twarzy zawsze taki sam do dziś pamiętam. teraz z racji funduszy chodzę na NFZ :)

o nulka :)) a gdzie ten intermed jest ?:) bo też pewnie te połówkowe będę musiała gdzieś indziej zrobić.

Madziuska ja o Gosciniaku slyszalam same zle opinie, ale namowila mnie na niego kolezanka, poszlam i nie pojde juz do innego. On sie czesto usmiecha :-) taki poczciwy, sympatyczny facet.
image
image
15 sierpnia 2009
Madziuśka, na Oruni Górnej, na Sosnkowskiego. Ona przyjmuje w piątki chyba od 15-19.
Czyżbyś byla z okolic :) ?
Fajne jest to, ze na NFZ jest 3 czy 4 razy w tygodniu i czeka sie na krótko na wizyty.
image

ja będe chodzić do Rybickiego na NFZ w Rumi :)

ale się cieszę jestem w domku :) w końcu weekend :)
po drodze z pracy byłam w warzywniaku i będę robić krokiety z kapustą i grzybami, taki mam smak na nie ze nie pytajcie :) zrobię ich na maxa i część pomroże :) do tego barszczyk mniam pycha, w sam raz na kolacje czy obiad w zimne jesienne wieczory :)
image
image
ja chodzę do Olszewskiej, we Wrzeszczu i jestem bardzo zadowolona, zresztą ona prowadziła moją pierwszą ciążę:)
Dziś mamy zaproszenie do znajomych na wieczór, a ja już ledwo na oczy patrzę;(
image

image
makuszka, u mnie się nic nie działo z ciążą, zlecał badania to i wszystko ok było, malucha podglądaliśmy zawsze więc ogólnie zadowolona jestem :)

nulka oj tak że się krótko czeka jest super;] ja z Głównego więc trochę dojeżdżam :)

Myśmy dopiero wrócili od znajomych, mały padł i ja zaraz idę :)

a co tu taka cisza:) znaleźć nas nie mogłam :P

cześć :)
ja w garach siedzę :)
image
image
A my z męzem byliśmy na długim spacerze, potem ja padłam na drzemke a mąż coś w głośnikach grzebał ;)
Ale zaraz sie zabieram za obiad... uwielbiam leniwe soboty :)
image

Cześć :) nie chce się do was jeszcze dopisywać bo póki co nie wiadomo, czy moje dziecko w ogóle się rozwija. Niby to już prawie 7 tydzień a tydzień temu nie było jeszcze zarodka, mam nieregularne cykle więc nie wiadomo kiedy doszło do zapłodnienia.

Chciałam tylko napisać bo trochę was poczytałam, że moją pierwszą ciążę prowadziła dr Januszewska - także dziewczyny jesteście w dobrych rękach. Byłam z niej zadowolona. Jeździłam z Gdyni na Orunię. Zawsze podglądaliśmy maluszka. W 13 tygodniu mi powiedziała, że będzie chłopczyk i tak już zostało :) W każdej sprawie dzwoniłam na komórkę i wyczerpująco wszystko tłumaczyła.

Co do powiedzenia w pracy o ciąży. Nie pamiętam nicku, kto pytał, ale nie musicie czekać do 12 tygodnia. Jeżeli umowa o pracę kończy się po 12 tygodniu ciąży to nic wam nie grozi. Jesteśmy w ciąży chronione od pierwszego dnia. Moja umowa wygasa w czerwcu więc niczym się nie przejmowałam i powiedziałam w pracy, bo nigdy nie wiem kiedy źle się poczuję i będę musiała wyjść.
image
Malutka, to ja trzymam mocno kciuki za Ciebie i Twojego malucha !!!! :) Jeśli owu byla poźniej, to jeszcze wszystko sie moze rozwinąć :)

A powiedz mi, chodziłaś do dr Januszewskiej na nfz czy prywatnie ?
image

Witaj Malutka, trzymam kciuki za Was :)) mam nadzieję że dołączycie do nas :) cieszę się że masz takie dobre zdanie o dr :))

ja chodziłam do niej prywatnie. Przyjmuje też albo przyjmowała w Gdyni w spółdzielni pracy. Tylko nie było tam usg więc jeździłam na Orunię. Byłam bardzo zadowolona bo wyjaśniała mi wszelkie niejasności. Kiedy zaczęła mi się skracać szyjka w 28 tygodniu naprawdę była przejęta razem ze mną. I tak urodziłam w 42 tygodniu :P Teraz też bym do niej chodziła ale już z jednym maluchem jechać taki kawał bez samochodu to za duża wyprawa. Szukam kogoś w Gdyni.

I dzięki. Trzymajcie mocno. Wizytę mam 8 listopada :)
image
Madziuska Ty byłaś na tych zajęciach ruchowych z synkiem w przedszkolu, prawda ? ;)
image
Malutka mocno trzymam kciuki...niedługo na pewno do nas dołączysz:)
image

image
Malutka zgadza się :)) tylko kurczę nie mogę skojarzyć która to Ty :) no ale w środę też będziemy a Wy?? :)

My odpadamy :( Oskar kaszle strasznie. Póki co jesteśmy na bactrim a nie wiem czy nie wyjdzie z tego coś więcej.

Właśnie ja też nie bardzo kojarzę Ciebie ale nick poznałam z wątku majowych, ale chyba wiem jak wygląda Twój Dawidek :D poszukam zdjęć od koleżanki i Ci prześlę to pokażesz mi siebie :D A ja to ta co wygląda na 16lat :P musisz kojarzyć, no i moje dziecko najwięcej uciekało. Szczególnie przy piosence.
image
dziewczynki piszcie w nowym wątku bo ten już mega dłuuugi się zrobil :-)

nowy wątek z numer 3 juz założóny
image[/url]
image
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2012-3-t279313,1,16.html nowy wątek
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Mieszkanie na Kiełpinku (Wiszące Ogrody?) ul. Przytulna - jak tu się mieszka? (44 odpowiedzi)

Witam, planują zakup mieszkania na ul. Przytulnej, proszę o opinię czy dobrze się mieszka w...

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...

Zabawy/pożyteczne zajęcie dla 3 latka (29 odpowiedzi)

Jestem mamą prawię3 letniej córeczki. Nie pracujei spędzam cały dzień z dzieckiem. Męża nie ma...

do góry