Widok

Mamusie majowo-czerwcowe 2012 :-) 4*

witam w nowym wątku :-)
ja już w pracy się pochwaliłam i jest ok :-)
a ogólnie to dostałam juz zwolnienie ze względu na kregosłup i stanowisko pracy

Ja słyszałam od pewnej księgowej że jezeli ma się zwolnienie ciążowe to od razu zus za mnie wszystko spłaci a nie pracodawca czy wy coś o tym wiecie?
image[/url]
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A oto lista
Jak kogoś brakuje to proszę się dopisać :-)

Majowe:
11.05 - Kasia i Tomuś
23.05 - makuszka
25.05 - atta9
26.05 - Mała757
27.05 - nulka
30.05 - SylwiaW

Czerwcowe:
04.06 - Kobritta
06.06 - marzena-rumia
16.06 - Madziuska2
16.06 - pyszotka
image[/url]
image
Wydaje mi się, a raczej nawet jestem pewna, ze niezależnie od powodu zwolnienia pierwsze 33 dni płaci pracodawca, a poźniej reszte ZUS, i jeśli firma ma powyzej 20 osob, wypłate daje pracodawca, a jemu płaci ZUS, jesli mniej niz 20 od razu płaci ZUS, bezpośrednio.
image

dzięki nulka :-)
pracowników jest napewno mniej niż 20 więc to ZUS będzie mi płacił
Byłam w piątek na wizycie i widziałam juz wyraźnego dzidziusia :-)
ale był słodki, a jak się wiercił :-)
aż się lekarka śmiała że takie ruchliwe
Jak będzie takie jak córa to będę miała już nie 100 ale 200 pociech z dzieci :-)
image[/url]
image
Tylko nie wiem jak wygląda z terminami zapłaty, jak płaci zus, bo np Ty mogłaś dostawac na koniec miesiaca, a zus płaci np do 10 nastepnego miesiaca... wiec bys musiała dopytać :) chociaz i tak ten miesiac płaci pracodawca.
image

A poza tym wczoraj znowu mialam mega bol głowy :/ na szczescie zasnełam jak dziecko i dzis jest ok....

No i co z tą pogoda, weekend miał byc ładny a tu deszcz :(
image

Oki to jeszcze raz piszę co w poprzednim wątku :-)

agusia85 to powodzenia :-) Oby sie udało... Maluszek Niech walczy... :-))) Najważniejsze,że wszystko ok.

Mysia... A jaki sprzęt ma dr Leszczyńska 2d,3d czy 4d?Wszystko widać?I gdzie do Niech chodzisz?Jaki koszt za wizytę?Dzięki...
Pogoda masakra,a samopoczucie jeszcze gorsze... :-(

Po ostatniej wizycie u gin termin wyszedł o jeden dzień wczesniej dlatego zmieniam:

Majowe:
11.05 - Kasia i Tomuś
23.05 - makuszka
25.05 - atta9
26.05 - Mała757
27.05 - nulka
30.05 - SylwiaW

Czerwcowe:
04.06 - Kobritta
06.06 - marzena-rumia
15.06 - pyszotka
16.06 - Madziuska2

:-)))
Ja też od środy ide na L-4 już nie wyrabiam w pracy :-( Nie mam siły...
To i ja napisze w nowym watku. Mialam zly tydzien,wiec sie nie odzywalam, ale czytam wszystko co piszecie :D
Rano bylam na badaniach-wyszlo 12 tygodni i 6 dni, wiec jakby termin mial byc 2 dni wczesniej, ale poki co nie zmieniam. Ciesze sie,ze wszystko ok. Wychodze z mega przeziebienia z opryszczka na ustach-oczywiscie Tomus tez byl chory, wiec mialismy kilka koszmarnych dni, ale dalismy rade.
Postanowilam,ze dzis ostatni raz bylam na badaniu w ramach NFZ. Szkoda mi kasy na prywatne wizyty, ale jakosc sprzetu jest tak marna,ze nawet moja pani doktor powiedziala,ze ona nie podejmuje sie wykonania "polowkowego". W ciazy z Tomkiem tez do niej chodzilam i zasugerowala polowkowe gdzie indziej i bylam wlasnie u dr Leszczynskiej. Myslalam,ze teraz tez tak zrobie, ale szkoda mi nerwow i czekania godzinami w kolejce, kiedy moja mama siedzi z Tomkiem. Trudno, jakos przeboleje ta kase. Smieje sie,ze dla dziecka niewiele musze kupic, bo mam wszystko po Tomku, wiec wydam na dobre USG ;D Dostalam jeszcze dzis zlecenia na badania krwi i moczu i z wynikami pojde juz za 4 tygodnie na prywatna wizyte.
U mnie tez pada, ale pociesze Was,ze jutro ma byc ladnie. Trzymajcie sie zdrowo!
Hej Dziewczyny, dopisuję się do listy, mój termin to 9 czerwca.
pozdrawiam
Matko dziewczyny czy tylko ja tak mam dzisiaj czy wy też. Siedzę i normalnie oczy na zapałaki, zaraz głowa spadnie mi na klawiaturę, a o dobrej mocnej kawusi można pomażyć :( Chyba jak wrócę do domu to od razu w kimę :)
Słuchajcie a mam jeszcze jedno pytanko gdyby mocz wyszedł jakiś zły to gdzie mam pójść z tym do lekarza ogólnego czy do gina??
image
cześć dziewczyny ja wróciłam z przychodni, mam zapalenie krtani jeszcze tego mi brakowało do kompletu, kupiłam sobie syrop prawoślazowy dla dzieci i apap, bo to mogę jedynie, tantum verde w sprayu i wapno mam w domu więc nic więcej nie musze kupować, zwolnienie dostałam na tydzień od ręki, chciała mi dać więcej ale za tydzień idę do gina na NFZ wiec nie brałam bo od niego wezmę już ciązowe, mąż zadowolony że w końcu w domu jestem, no i ja też się cieszę, idę sobie herbatę z cytryną zrobić :)
image
image
witam dziewczynki też się do was dopisuje jak mogę :) terman mam na 7 maja ...
image
Majowe:
07.05 - czarnula
11.05 - Kasia i Tomuś
23.05 - makuszka
25.05 - atta9
26.05 - Mała757
27.05 - nulka
30.05 - SylwiaW

Czerwcowe:
04.06 - Kobritta
06.06 - marzena-rumia
15.06 - pyszotka
16.06 - Madziuska2
image
image
dopisane Czarnula :)
image
image
Agusia, z tym spaniem tez tak mialam... ale od niedawna drzemie, bo chce a nie bo musze ;)
A co do terminów z USG, ostatnio jak bylam moj maluch wyszedł o tydzien wiekszy ;) wiec wg tego wychodzi mi jakos 22 maj ;) ale póki co zostawiam to co jest, wg OM - podobno wg tego jest najbardziej prawdopodobne.
image

Majowe:
07.05 - czarnula
11.05 - Kasia i Tomuś
23.05 - makuszka
25.05 - atta9
26.05 - Mała757
27.05 - nulka
30.05 - SylwiaW

Czerwcowe:
04.06 - Kobritta
06.06 - marzena-rumia
09.06 - Wiktoria29
15.06 - pyszotka
16.06 - Madziuska2
image

Agusia ja dalej mam melodię na spanie, wczoraj pół dnia przespałam, i wstawałam tylko na jedzenie, a podobno budzenie mnie na obiad trwało ponad 15 minut :)
image
image
Witam nowe Mamuśki:) u mnie także trwają śpiączki ale przy Baśce nie za bardzo mogę sobie pozwolić na spanie:)
Nawiązując do poprzedniego wątku, ja robię wszystkie badania w lab. Akademii Medycznej i ostatnio za ft4 tsh ig morfologię mocz i glukozę zapłaciłam ok. 60 zł także polecam bo naprawdę tanio:), trzeba się tylko uzbroić w cierpliwość podczas kolejki:)
image

image
https://picasaweb.google.com/lh/myphotos
Do Pyszotki- USG ma wszystkie opcje, widać bardzo dobrze, jest osobny monitor dla pacjentki. Chodzę do Gdyni, na Wrocławską, koszt każdej wizyty 200 zł, ale nic nie dopłacasz za 4d, ani za nagranie płytki, wizyta 30-40 min. Pozdrawiam serdecznie
Hej dołączam do grupy mamusi czerwcowych ;) termin mam na 9.06.2012 . . . NIe mam jeszcze wybranego lekarza, bo co sie zdecyduje zaraz mi ktoś odradza.. mozecie mi kogoś polecic jestem z gdanska zakoniczyna ;) z góry dziekuje :) i pozdrawiam ;)
image
Majowe:
07.05 - czarnula
11.05 - Kasia i Tomuś
23.05 - makuszka
25.05 - atta9
26.05 - Mała757
27.05 - nulka
30.05 - SylwiaW

Czerwcowe:
04.06 - Kobritta
06.06 - marzena-rumia
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
15.06 - pyszotka
16.06 - Madziuska2
image
image
dobry :) ja już na nogach, katar mi minął ufff, zaraz sobie zrobię kawke, ogarnę w domku, potem przygotuje dla nas śniadanko, po południu jedziemy na obiad do Gdyni i na cmentarz na Witomino i na Kack :) miłego dzionka dziewczyny :)
image
image
marzena-rumia życzę zdrówka... odpoczywaj i dbaj o siebie i maleństwo,bo ono jest teraz najważniejsze :-)))
Mysia dziękuję chyba się do Niej wybiorę... A powiedz Mi jeszcze Kochana,czy od pierwszej wizyty robi 4d,czy później i czy trzeba mieć swoja płytkę,czy Pani dr ma swoją?A zdjęcia robi też -czyli płytka + zdjęcia?Dziękuję za każdą informację wybór lekarza jest najważniejszy i chcę by Moje maleństwo miało dobrą opiekę,a Ja widziała je jak najlepiej :-)))
dzięki Pyszotka :) kuruję się, póki co dziś juz naprawdę lepiej :) i oby tak dalej :)
zastanawiam się gdzie mam zrobić te wszystkie badania które nie są refundowane, podobno w Redłowie koło szpitala przy pętli autobusowej jest jakiś punkt gdzie naprawdę są niskie ceny, słyszala któraś z Was o tym miejscu ?
image
image
cześć wszystkim :-)
ja czuje się super ale niestety nadal rwa mi dokucza i boje się że będzie coraz gorzej :/

brzuszek już mi rośnie i aż jestem w szoku że tak szybko ale naprawde nawet nie mogę go wciągnąć więc to nie tłuszczyk :-)

ogólnie schudłam 3kg więc fajnie ale babcia jak mnie dzisiaj zobaczyła to powiedziała że jestem strasznie chuda na buzi :/
dzisiaj i tak dużo zjadłam a tyc napewno będę więc wcale się nie przejmuje, z córa mniałam tak samo

pozdrawiam wszystkie nowe i "stare" mamusie
image[/url]
image
Hej :)
Ja sie dziś czuje całkiem ok, wczoraj mała wycieczka po cmentarzach,na szczescie było ciepło wiec spacerek dobrze zrobił :) poźniej obiadek u mamusi i wieczorem padłam jak dziecko ;)

A dziś trzeba troszke poprasować i chatke ogarnac, bo niestety widać brak kobiecej ręki ;) chociaż obiady moj mąz robi przepyszne ! Ostatnio zabłysnął w spagetti carbonara , bylo tak pyszne, ze mogłabym to jesc codziennie :D
image

A w ogole chciałam zapytac, macie jakas intuicje, przeczucie co do płci Waszych maluszków ??

Bo ja marze, zawsze marzyłam o córeczce, ale przeczucie mam na synka ;)
image

dobry :)
ja tez wczoraj pojeździłam po cmentarzach :)
ja bym tez chciała dziewczynkę ale słyszałam ostatnio ciekawą teorię ze jak tak mocno bije serduszko jak u mnie to podobno chlopak :)
image
image
hej, ja od poczatku mam przeczucie ze bedzie dziewucha ale mi akurat jest to wszystko jedno czy chlopak czy dziewczynka.
W poniedzialek bylam u gina po recepte ale na moja prosbe zrobil mi krotkie USG bo ja swiruje od tygodnia ze nie wiem co tam w srodku slychac. Puscil bicie serduszka, pokazal jak bejbis wywija fikolki wiec jestem spokojna. Za tydz ide na usg genetyczne i wtedy chyba dostane juz L4. W pracy wiedza wiec tez czuje sie ogolnie uspokojona.

Ja dzis mam spagetti bolonese ale sama robilam, maz rzadko w gary zaglada. Pol biedy ze wszystko inne w domu on robi, na czele ze sprzataniem ;-) wiec go rozgrzeszam.
image
image
15 sierpnia 2009
ja dziś robię oszukane gołąbki ;]

nadal mogłabym spać i spać ale młody nie daje, tym bardziej że zrobił sobie już jedną drzemkę w ciągu dnia więc nie ma szans na spanie.

ja mam przeczucie na dziewczynkę choć wszyscy mówią że będzie chłopak drugi, mąż chce chłopaka mi wszystko jedno, chciałabym parkę ale dla chłopca mam ubranka zabawki i razem w pokoju było by im lepiej ;)

mój teść powiedział wczoraj że też chce dziewuchę bo chłopaków w tej w rodzinie już wystarczy hihihi :)
u mnie dziś na obiadek rosołek i zapiekanka z makaronu penne mniam :)
image
image
moj tata wczoraj powiedzial, ze fajnie by było jakby był wnuk, bo ostatnio widzial jakis fajny helikopter zdalnie sterowany :P
a potem stwierdził, ze w sumie to jeden pokoj mozna bedzie przerobic i puscic duzo kolejek ;) takze on u siebie w domu juz rozplanowywuje miejsce na zabawki :P
image

No to teraz dziewczynki mamy zapisane nasze przeczucia, zobaczymy czy sie sprawdzą :)
image

A Ja dzisiaj pierwszy dzień na L-4 w końcu sobie odpocznę,bo w pracy nie dało się już wytrzymać...Zasypiałam na biurku,latałam do WC,stres i nerwy,a dzidziuś jest najważniejszy... A w domku coś się zrobi,można się położyć odpocząć żyje się innym rytmem życia... I powiem Wam,że czuje się bezpieczna... :-)))

Ja czuję,że będzie córeczka,ale Mój Mąż z racji,że ma samych braci i jego brat 2 synów twierdzi,że będzie chłopak :-) Zawsze mówił,że chce mieć drużynę piłkarską ;-)))

Dobrze,że pogoda ładna od razu lepsze samopoczucie i chce się żyć :-)))
A Ja dzisiaj upiekę ciasto kefirowe :-))) I zrobię makaron z jakimś pysznym sosikiem... Chociaż ostatnio powiem Wam,że chciałoby się zjeść konia z kopytami,ale nic przez gardło nie wchodzi ;-(
Pyszotka na ile dostałaś zwolnienie?
image
image
dziewczyny witam!
jesteście widzę na etapie lekarzy dających zwolnienia więc mam pytanie ;-)kuzynka chodzi do lekarza ma 20 tydz ciąży(do tej pory chodziła na nfz) ale pani ginekolog powiedziala że teraz jak chce dalej być na zwolnieniu to ma przyjść do niej do prywatnego gabinetu i dała jej 3 dni zwolnienia (koszt 100)ciężko u nich z kasa i szuka jakiegoś innego lekarza(na nfz)który da jej to zwolnienie bez głupiej gadki ;-) bo jakoś nawet ja sama nie wyobrażam sobie jej z tym brzucholem za ladą (sklep).
Dodam że od początku brała luteine i teraz ma złe wyniki wątrobowe- podejrzenie cholestazy ;-(
dodam jeszcze że jeżeli chodzicie do prywatnego lekarza to też dajcie namiary - bo chce jej dać ta kase przynajmniej na 1 wizyte - powiedziała żę jeżeli będzie ja stać iść prywatnie to bedzie szukać innego lekarza - a napewno nie pójdzie do niej ;-(

mówię wam normalnie horror...
Dziewczyny i na mnie przyszedł czas żeby się przywitac:) podczytuje Was od samego początku,ale musiałam się trochę tajniaczyc, żeby za szybko nasza nowiną się nie wydała:)
image
Witamy Akamare. Widze ze watek zaczyna byc opanowany przez czerwcowki ;-)))) majowki!!!!! ujawniac sie!!!!
image
image
15 sierpnia 2009
Hej Akamara :) nareszcie !! :) dopisz sie do listy :)

Apropo zwolnien, słyszałam, ze najlepiej brac zwolnienia na 2 tygodnie, bo dłuższe zus lubi wzywac do kontroli :/
image

Ja mam termin na 20.05.2012:)
image
Akamara - to tym bardziej Cie witam wsrod majowych mam! :-))))))
image
image
15 sierpnia 2009
o matko wkradł mi sie mały błąd nie 20, a 10.05:)

Majowe:
07.05 - czarnula
10.05 - Akamara
11.05 - Kasia i Tomuś
23.05 - makuszka
25.05 - atta9
26.05 - Mała757
27.05 - nulka
30.05 - SylwiaW

Czerwcowe:
04.06 - Kobritta
06.06 - marzena-rumia
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
15.06 - pyszotka
16.06 - Madziuska2
image
o witamy Akamara :)
dobry popołudniowo :) ja dziś pół dnia przespałam :) jak się połozyłam koło 12.00 tak teraz dopiero wstałam :)
image
image
hej dziewczynki
jeżeli chodzi o przeczucie ciążowe to na początku w ogóle nie miałam przeczucia a teraz to jest różnie :-/
ogólnie chciala bym chłopca żeby była parka ale co będzie to będzie byle zdrowe :-)
a wydaje mi się że będzie dziewczynk wyglądam całkiem inaczej niż jak z córcią chodziłam w ciąży
image[/url]
image
A ja mam przeczucie na dziewuszkę,a Mąż na chłopca:)
image
beti a interesuje Was Gdańsk, ja bym poleciła dr Januszewską ale nie wiem czy ona wypisuje zwolnienia bo sama nie korzystałam, ale nulka tez do niej chodzi więc pewnie coś podpowie :)

Akamara dopisz się do listy :) na kiedy masz termin?? już doczytałam :)

na małego też miałam przeczucie że będzie chłopak :) zobaczymy czy teraz się sprawdzi :)

u mnie cała rodzina twierdzi, że będzie chłopak (nie dopuszczają innej myśli); z Baśką od razu wiedziałam, że będzie dziewczynka no i się sprawdziło, teraz mam przeczucie, że chłopak ( fajnie by było), no ale zobaczymy:)
image

image
To i ja się dopiszę bo już się u was meldowałam ale się nie dopisałam :)

Majowe:
07.05 - czarnula
10.05 - Akamara
11.05 - Kasia i Tomuś
23.05 - makuszka
25.05 - atta9
26.05 - Mała757
27.05 - nulka
30.05 - SylwiaW

Czerwcowe:
04.06 - Kobritta
06.06 - marzena-rumia
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
15.06 - pyszotka
16.06 - Madziuska2
23.06 - minika86

Wy idziecie na zwolnienia a ja dziś miałam swój pierwszy dzień w nowej pracy. Co prawda się nie przemęczam bo pracuję na 1/2 etatu ale przy dzidziusiu każdy pieniądz się przyda :)
image
image
minika witam serdecznie :-)
ja przy pierwszej ciąży pracowałam dorywczo ale teraz niestety chociaż chciala bym pracować jak najdłużej to kręgosłup nie pozwala
Mam tylko nadzieje że później będzie lepiej a nie gorzej
image[/url]
image
Dzieczyny czy któraś z was chodzi do dr Papińskiej-Stachowiak? albo czy coś słyszałyście na jej temat

Mała ja ostatnio też mam straszne problemy z kręgosłupem, jutro będę u lekarz to zapytam się co z tym fantem zrobić, bo w pracy siedzę na pupie 8 godz przed kompem i już nie wyrabiam, a w nocy przez te plecy nie moge spać.

ja jutro będę miała to usg genetyczne i starsznie się denerwuję...
image
Witam Wszystkie Mamusie ;)

No ja wczoraj byłam u lekarza , strasznie obawjałam sie wizyty gdyż nie mam żadnych objaw nic mnie nie boli zero mdłości .. piersi przestały boleć .. już myślałam o najgorszym , ale okazało sie ze jest wszystko ok , Bąbelek mierzy 21,7 mm jestem w 9 tygodniu ;)

Teraz tylko zastanawiam sie czy lekarz ogolny moze wystawić mi skierowania na badania na ktore skierowała mnie doktór .
sandra zależy jakie badania, na część możesz dostać skierowanie ale niektóre nie są refundowane

Mój mąż to chciałby chłopca, ale przeczuc chyba nie ma zadnych ;) A ja w jego przeczucia wierze, bo 4 czy 5 dni przed planowaną @ powiedzial, ze czuje, ze ktoś tam siedzi w brzuchu - i miał racje ;)

Ja chodzę do dr Januszewskiej, ale u mnie wipisuje zwolnienia z powodu odklejającej sie kosmówki, nie wiem jak jest w innnych przypadkach badz bez potrzeby...

Sandra, lekarz ogolny napewno moze dac skierowanie na morfologie, cukier, mocz, tsh... nie wiem jakie masz jeszcze badania :)

Akamara, nic nie słyszałam o tej pani dr...
image

hej, ja tez nie slyszlaam nic o tej Pani doktor.
Akamara rozumiem Twoj strach. Ja mam USG genetyczne w poniedziałek i od tygodnia chodze zdenerwowana.
Dzis zrobilam morfologie i mocz ze skierowania od lek.ogólnego a VR i HBS musialam zrobic odpłatnie - zostawilam 50 zeta w przychodni...
image
image
15 sierpnia 2009
hejka :) Ja wczoraj odebrałam wyniki morfologi, moczu, toxo, cytomegali i tarczycy. Wszystko oki, tylko mam powiększoną liczbę leukocytów, zadzowniłam do mojego gin i powiedział że w ciąży może się tak dziać. Także mnie troszkę uspokoił, no i umówiłam się z nim na wizytę. Wizyta w środę i mam nadzieję że będzie wszystko oki i wyznaczy mi termin porodu... tak bardzo bym chciała :) A na razie zostaje czekanie...
Jeszcze jutro do pracy i będę miała tydzień urlopu :) No i jutro z mężem w ramach relaksu idziemy do kina na Wyjad Integracyjny :).
image
agusia to jak będziecie po kinie to daj znać czy warto isć, bo my się też wybieramy na ten film.
image
My tez sie czaimy ;) tak samo na listy do M ;)

Ja dopiero USG genetyczne mam 18 listopada, wiec jeszcze 2 tygodnie... i już sie nie moge doczekać :) ja wierze, ze z maluchem jest wszystko ok :)

A nie wiecie, czy dr Januszewska prywatnie na tym usg genetycznym nagrywa tez filmiki ?
image

A my wczoraj byliśmy na wizycie i podglądaliśmy nasze maleństwo. Fajnie bo już tyle widać, już prawie jak człowiek :) Poza tym wszystko dobrze, dostałam zwolnienie, więc dzisiaj ostatni dzień w pracy :) nareszcie odpocznę. A i chyba będą mi zakładać szew, ale to jeszcze decyzja zapadnie później czy będzie u mnie taka możliwość.

ten szew na podtrzymanie ?? Coś kojarze, bo kolezanki siostra miala zakładany ale to bylo kilka lat temu...
image

atta a w pracy juz wiedzieli ze pojdziesz niebawem na L4? Czy ot tak dzis przyszlas i machnelas zwolnieniem?
image
image
15 sierpnia 2009
Wiedzieli, wszystko było uzgodnione :) szew na podtrzymanie, ale jak to dokladnie wygląda to jeszcze nie wiem.

Powiedzialam, że może być taka możliwość, bo do końca nie wiedziałam czy dostanę to zwolnienie.

Dziewczyny, mam pytanie, maz mi dzis odebrał wyniki i wszystko mam ok, oprocz tego, ze w moczu mam ciała ketonowe 1+ a powinno byc ujemnie....
I drobne ilosci podobno moga sie znajdowac w moczu, ale nie wiem czy 1+ znaczy śladowe ilosci, czy ten + znaczy, ze jest ich duzo wiecej ;)
A wizyte mam dopiero za 2 tygodnie....
image

Nulka może powinnaś zadzwonić do lekarza i powiedzieć o wynikach.

hej dziewczynki
co tam u was dzisiaj słychać??
image[/url]
image
Nulka ja niestety nie pomogę-nie mam pojęcia co mogą oznaczac te wyniki:( daj znac jak juz sie cos wyjasni

Ja jestem juz po usg genetycznym i nasza pani doktor powiedziała, ze płci jeszcze nie jest w stanie określic, ale to co wie na pewno to to,że "aniołek" będzie charakterny:) Maleństwo wierciło się niesłychanie i dośc długo trwało znim udało sie wszystko pomierzyc, ale na szczęście jest ok. Ginka powiedziała, ze nie ma sensu w takim wypadku robic dodatkowych testów, ale ze tak na prawdę jest to nasza decyzja, a Wy dziewczyny będziecie robic jakies dodatowe badania genetyczne?
image
Jeśli moja doktor powie, ze wszystko jest ok, to napewno niczego nie bede robić.... :)

A mnie mąż dziś zabiera na jakis długi spacer nad morze :) pogoda dopisuje, to trzeba korzystać :)
image

Ja niczego dodatkowego sama z siebie nie zrobie. Chyba ze lekarz wyraznie zaleci cos zrobic to wtedy z bolem serca pojde.
Poki co dzis mam genetyczne, jestem doslownie posikana ze strachu.
Akamara czy to usg genetyczne trwa dluzej? Bo czytalam ze okolo 40 minut.
Aha, Akamara a Ty w pracy siedzisz czy masz juz zw.lek?
image
image
15 sierpnia 2009
Makuszka ja tak strasznie się denerwował,że aż ciśnienie mi podskoczyło:) Cza trwnia usg genetycznego zależy od współpracy dzieciatka z lekarzem i lekarka uprzedziła mnie,że może to właśnie trwać 20min,a może 40. Mój aniolek był bardzo ruchliwy i nie cerkwi się do współpracy dlatego u mnie trwało to prawie 40 min.

ja od piątku na zwolnieniu, przez ten okropny ból plecow i z tego powodu dostałam skierowanie do neurologa:(
image
Mnie plecy bola jak caly dzien siedze na pupsku w pracy. Ale bardziej martwia mnie takie dziwne klucia i prady w brzuchu. Dzis o to zapytam.
Zazdroszcze zwolnienia, moze i mi dzis gin da zwolnienie. A na dlugo dostalas? Jakies 2 tygodnie czy miesiac? Ja sie ciagle krepuje zostawic ludzi w pracy zwlaszcza ze teraz mamy lekki mlyn ale tez w zwiazku z tym kupe nerwow.
image
image
15 sierpnia 2009
Mnie plecy bolą cały czas i jes to nie do wytrzymania,a najgorsze jest to że w ciąży nic z tym nie da się zrobić, pewnie samo przejdzie,ale po porodzie.
Ja dostałam na 3tyg. i powiem Ci szczerze,że też nie jest mi łatwo zostawić ludzi w robocie,ale teraz musimy pamiętać nie tylko o sobie,ale również o tym cudzie który w nas rośnie.
image
Akamara a jak lezysz to lepiej Ci troche? Wspolczuje tego bolu, musi Ci byc ciezko. Biedna.
image
image
15 sierpnia 2009
Akamara, wspolczuje :( wypoczywaj teraz duzo !!

Makuszka, daj znać po badaniu :) napewno wszystko jest ok !!
image

Hej dziewczyny, ja wczoraj umierałam, cały dzień wymiotowałam - aż dostałam dreszczy, nie wiem czy to przez ciąże czy może jakiś wirus. Dziś już trochę lepiej, ale ciągle mnie mdli, właśnie zmusiłam się do śniadania.
image

image
Kobritta, moze to jakis wirus ? nie zapomnij pic duzo wody...

A mnie dzis coś brzuch boli jak na @ a poza tym siły wracają, mniej spie i czuje, ze wracam do zywych :D

W ogole musiałam nasz wątek odszukac przez wyszukiwarke... wstyd.... ! :P
image

Hej dziewczyny,
Ja też wypoczywam i mam L4 z powodu bardzo mocnego kaszlu który mam od tygodnia, w czwartek idę na kontrolę do lekarza i zobaczymy co dalej. Miłego dnia życzę:)
image
image
Hej,
no to USG genetyczne mam za soba, uffff. Troche trwalo bo Male nie za bardzo chcialo sie odwracac. Bylo grzeczne, siedzialo cicho ale obrocone nie w ta strone co trzeba. Gin musial mnie laskotac po brzuchu zeby sie Male odwrocilo. Wymiarowo jest OK, serce bije prawidlowo wiec jestem spokojna. Wszelkie klucia i prady w brzuchu gin mowil ze sa normalne. Mimo to dal mi L4 na miesiac czyli do nastepnej wizyty bo ogolnie jestem slaba a ze pracuje na 3 pietrze bez windy to mam zadyszke (toaleta pietro nizej niestety). Dzis jednak jeszcze jestem w pracy ale dam to zwolnienie szefowi. Mam jednak wyrzuty sumienia. Zwlaszcza jak przeczytalam watek na temat "do ktorego m-ca pracowalyscie" a tam prawie wszystkie pisza ze do porodu....
image
image
15 sierpnia 2009
Makuszka ja z Baśką nie miałam żadnych wyrzutów, wręcz nie mogłam się doczekać kiedy sobie w końcu odpocznę w domu. W 3 miesiącu wręczyłam im zwolnienie, potem już co miesiąc mąż dowoził. Może gdybym miała fajniejszą pracę, to bym żałowała. Teraz nie mam problemów, bo jestem zatrudniona u swojego teścia.
image

image
dziewczyny napiszcie ni proszę ile dr januszewska bierze za wizytę i usg prenatalne i gdzie przyjmuje, pilne;-)
może być na maila

beatapawel7@wp.pl
Przyjmuje w Gdańsku, na Oruni Górnej, USG prenatalne 150zł , nie wiem ile wizyta bo chodze na NFZ
nulka podaj nr tel na nfz i dokładny adres ;-)

a na usg prenatalnym byłaś prywatnie w gabinecie?
Adres to Jeleniogórska 3, ale telefonu nie mam....

a na usg prenatalne ide 18ego dopiero.
image

hejka ja na badanie przezierności karku ide za tydzień w piątek al narazie jestem spokojna
Ja niestety nadal cierpie ze względu na rwe kulszową ale od kiedy jestem na zwolnieniu to jest lepiej.
Może 9godzin na nogach i dziwne pozycje w pracy przy sprzataniu półek i takie tam nie były mi na ręke dlatego cieszę się z L4
Z córcią nie miałam aż takich problemów z plecami a tu niestety nie jest za fajnie
Pani doktor powiedziałam że po porodzie będę musiała zrobić z tym porzadek i iść do neurologa

Ale już nie mogę się doczekać jak znowu zobacze dzidziusia na monitorze :-)
image[/url]
image
Mała, a ta rwa kulszowa to co to takiego? bo mi tez strasznie dokuczaja plecy i jutro mam umowioną wizytę u neurologa-ciekawe co mi powie?
image
Mała ja tez ide za tydzien w piątek na usg :)))
image

No babeczki co tam slychac? Jeszcze jutro i koniec tygodnia ;-)
marzena cos sie dlugo nie odzywa, ciekawe co u niej.
Powiedzcie czy bierzecie jakies witaminy? Mi lekarz powiedzial zebym sobie "cos" kupila ale co to juz nie polecil. A smarujecie brzuchy czyms? Bo mnie swedzi pepek okropnie ;-)
image
image
15 sierpnia 2009
Ja biore centrum materna od początku praktycznie, jest tam kwas foliowy plus duzo witamin, a niedługo bede brać Prenatal Classic ( od 12 tygodnia )
No i jak nie zapomne to brzuch i piersi smaruje oliwką, ale ona dlugo sie wchłania wiec niestety nie czesto to robie ;)
image

Ja na razie biorę kwas foliowy, w pierwszej ciąży smarowałam się oliwką (nie miałam w ogóle rozstępów) i teraz tak samo stosuje.
pozdrowienia
image
image
Cześć Dziewczynki :-)))

Od paru dni nie miałam siły na nic,wymioty,ból głowy, skórcze w brzuchu aż zginałam się w pół z bólu.Nie byłabym w stanie pracować-cieszę się,że poszłam na L-4.Dlatego dopiero dziś mam siłę by do Was napisać.

Ale widzę,że dyskusja pełna parą idzie :-) Ja na genetyczne idę dopiero 02.12.2011,więc jak na razie idę najpóźniej.Zazdroszczę Wam,że jesteście już niektóre po i wszystko ok. z Waszymi Maleństwami... Zawsze to kamień z serca,ale chyba już tak będzie,że już zawsze będziemy się martwić o Nasze Maleństwa,czy są jeszcze w brzuszku,czy jak z Niego wyjdą :-)))

A tak sobie myślę-wiem,że jeszcze wcześnie,ale macie już wybrane imiona dla chłopca i dziewczynki :-))) ???
marzenka Ja mam zwolnienie na miesiąc do następnej wizyty...

A co do witaminek to Ja biorę Pregna Plus są najlepsze w pierwszym trymestrze i również zawierają kwas foliowy... Moja gin jest przeciwniczką witaminek w pierwszym trymestrze,ale te są bezpieczne jeśli już chce się brać jakieś witaminki...
dobry dziewczyny żyje :) i mam się dobrze :)
w poniedziałek byłam u swojego gina na NFZ i maluszek urósł i ma 21 mm, serduszko mocno bije, wszystko jest w porządku, dostałam zwolnienie do 29 listopada i tez 29 listopada mam kolejną wizytę :) nie było mnie bo mieliśmy sporo rzeczy na głowie z mężem :) wczoraj mieliśmy małą imprezę w domu także wiecie cały dzień wczorajszy i przedwczorajszy w garach :) powoli zacznę chyba zmieniać garderobę, jedne spodnie poszły już do szafy nie wejde w nie za chiny ludowe, tzn. nie dopnę się :)
image
image
a co do witaminek to mi gin kazał brac Femibion (dawny Feminatal 800) :) zawiera kwas foliowy i lepiej się przyswaja :)
image
image
hej a dzisiaj tu nikogo nie ma??
akamara i jak po wizycie u neurologa??
co ci powiedział?
rwa kulszowa objawia sie bólem promieniującym do pośladka, do kolana lub az do kostki
nie mylić z bólem w okolicy lędżwiowej bo to co innego

pozdrawiam wszystkich
image[/url]
image
Witam dziewuszki,wizyta miła i sympatyczna, ale niestety na tym koniec z dobrymi informacjami, bo nic nie możemy teraz zrobic, ani leków, ani przeswiatlenia i p.doktor mnie pocieszyła, że pewnie przejdzie-po porodzie:(

co do witaminek to ja do konca pierwszego trymestru brałam tylko kwas foliowy, teraz ginka dala mi dwie próbki i sama mam podjąc decyzję, które będę brała,mam na wypróbowanie centrum materna i prenatal.
image
ja i teraz i przy pierwszej ciąży brałam prenatal i bardzo mi pasował dlatego to będę brała do końca i karmiąc też

Już nie mogę doczekac się piątku następnego jak zobacze moją dzidzie :-)

powiedzcie mi dziewczyny ile płaciłyście za badania na toxoplazmoze cytomegalie i IGg różyczkowe?
ja w poniedziałek musze zrobić
image[/url]
image
Oj ja tez czekam na przyszły piątek :) jeszcze tydzien...

Za Toxo chyba po 38 a cyto po 36 albo odwrotnie... w Nadmorskim Cenrum Medycznym
image

toxo - 64 zł
cyto - 64 zł
różyczki nie robiłam bo przechodziłam jak byłam mała :)
image
image
tak w ogóle to dobry wieczór :)
image
image
Hej Dziewczynki... Nie uwierzycie co Ja wczoraj przeżyłam :-( Spałam sobie w pokoju na piętrze,a w pokoju obok zaczyna się włamanie :-((( Było ciemno w domu bo spałam,godz. 16.30 Byłam sama w domu,gdy weszłam do pokoju obok bo usłyszałam walenie to już prawie okno wybite,zapaliłam światło i zaczęli uciekać.Zamknęłam się do łazienki,ale się strachu na jadłam aż do teraz się trzęsę i cały czas płacze.

Dalej jestem w szoku straszne to było - myślałam,że z nerwów coś z dzidzią się stanie... Mam nadzieję,że wszystko ok. Nie wiem jak to mogło się skończyć,gdybym w ostatniej chwili nie weszła do pokoju :-(((
Pyszotka jakkkolwiek to zabrzmi, to mialas wielkie szczescie!!! Pomysl,ze Ci wlamywacze mogli Cie zaatakowac zamiast uciec i roznie moglo sie skonczyc... takze glowa do gory-zapomnij o tym jak najszybciej i trzymaj sie cieplutko :*
Najgorsze,że próbowali wejść wcześniej na dole,ale nie dali rady... Mogłam nic nie usłyszeć... Boje się strasznie.W nocy nie mogłam spać,płakałam i cały czas sobie to wyobrażałam... Ale muszę się Wam wygadać i powiedzieć,żebyście uważały na siebie...
o rany pyszotka współczuję, to na dziś jakąś obstawę sobie załatw:)
image

image
pyszotka , sąsiadka miała identycznie jak ty , myślę ze drugi raz już nie przyjdą ...mozesz zostawiać zapalone światło np. małą lampkę zawsze to bezpieczniej jak jestes sama
O matko, faktycznie straszne... A Ty mieszkasz w domku ?
image

Hejka dziewczyny, chyba sie do was dopisze ;]
Czytam was od początku ale nie bylam pewnia czy sie uda z dzidzią, mam nadzieje ze wszystko bedzie ok.

Co do Rwy, to moge powiedzieć z doświadczenia, minie po ciąży ;)
W pierwszej ciąży najpierw mialam na początku ok 8-9tydzien no i pozniej pod konic i w trakcie porodu, co wykluczylo mnie np ze znieczulenia ;/ tzn moglam je dostac ale na wlasna odpowiedzialnosc wiec lipa, a najgorsze jest to ze znowu zaczyna boleć ;(
image
image
Bianka & Vincent ;)
jonka witam i wpisz się także prosze w nowym wątku numer 5 bo ten już strasznie długi
image[/url]
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Naprawa zabawek (13 odpowiedzi)

Czy może któraś z mam wie czy jest gdzieś zakład naprawiający zabawki na baterie? Z góry dziękuję...

Pierwsze dni w przedszkolu - przyzwyczajanie (51 odpowiedzi)

Dziewczyny, naczytałam się w necie, że warto stopniowo wydłużać pobyt dziecka w przedszkolu. No...

Sprawdzone sposoby na odchudzanie:) (71 odpowiedzi)

Cześć Dziewczyny! Podzielcie się swoimi sposobami na skuteczne odchudzanie:) Ja muszę zrzucić aż...

do góry