Widok

Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *28

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Majowe:
01.05 - pomelo - córeczka Agatka/Redłowo
01.05 - jantarka
03.05 - Aga - Marcelina lub Marcel
07.05 - czarnula
08.05 - elwirka79- Synek Staś
10.05 - Akamara - Córeczka Aurelia
11.05 - Kasia i Tomuś - Synek Arek
23.05 - makuszka - Córcia - Marta
25.05 - atta9
26.05 - Mała757 - Synek - Kliniczna
26.05 - Hanulek
30.05 - SylwiaW
30.05 - kabor - Synek Filip - Kliniczna
31.05 - biała_katarzynka - Córuchna Karolinka - Kliniczna

Czerwcowe:
01.06 - nulka - Córeczka Olcia - Kliniczna/Zaspa
01.06 - banka - Synek
01.06 - Kobritta - Córeczka Zosia - Kliniczna
07.06 - bauaganiarka - Synek
07.06 - stokrotka84
07.06 - ewa2077 - Córeczka
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - Bożenka83- Córeczka Amelia
10.06 - marzena-rumia
10.06 - Azura - Synek Jakub - Zaspa
10.06 - majlazz25a- Synek Staś- Szpital Wojewódzki
15.06 - pyszotka - Synek - Kliniczna
16.06 - Madziuska2 - Córka - Kliniczna
16.06.- Martuchowata - Córka
17.06 - Jolaa - Synek Antoś- Szpital Zaspa
20.06 - agusia85 - Synek Szymon Marcin- Wejherowo
20.06 - Mikulka - Córeczka- Kliniczna
22.06 - jonka6 - Synek Vincent - Kliniczna
22.06 - Olka1- Córka- Kliniczna
23.06 - minika86 - Synek Piotr
27.06 - pq - Córunia Maja - Wojewódzki
27.06 - sweet- Synek Adrian - Szpital Zaspa

Lipcowe:
03.07 - elfik5555 - Synek Anatol
04.07 - Masia - Synek Franuś -Kliniczna
04.09 - talkosia - Córeczka
05.07 - sylwiaagnieszka - Synek - wojewódzki
07.07 - oooll - EMMA
10.07 - kate88 -wojewódzki, Kacperek
12.07 - nilkaa -synek Redłowo
12.07 - Joann4
13.07 - Dori30
14.07 - Nieska - Synek - Wojewódzki
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83-Synuś Redłowo/Kliniczna
20.07 - anavaw - Córeczka Jagódka
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia- synek Kamil, Szpital Zaspa/Kliniczna
20.07 - Wiruszka - Córeczka
22.07 - KLAUDIA00 - Synek Adaś, Wojewódzki ??/Zaspa
22.07 - iwonka_ika - córeczka JULIANNA / Zaspa
22.07 - jus.tyna -Córeczka Julka, Nelka albo Amelka:-) Kliniczna
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
26.07 - Irongirl88- synek Dominik, Zaspa
27.07 - Niuta- synek Kacperek, Szpital Kliniczna/Wojewódzki

Lista rzeczy do zabrania na Zaspę:
DOKUMENTY:
karta ciąży, RMUA, grupa krwi (dokument potwierdzajacy) ,dowód osobisty, ostatnie bądź też ważne USG, ostatnie wyniki lub te,które nie są wpisane w karte ciązy.
DLA MAMY (do porodu) :
koszulka (może być od męża, ale musi zakrywać pośladki), ręcznik, skarpetki,woda niegazowana,jedzenie suche typu biszkopty, ew. drożdżówka, czekolada (słodkie nie dla cukrzyków) nie kanapki ,kapcie, szlafrok, coś do czytania lub słuchania ( przyda się przy długim porodzie)
DLA MAMY (pobyt) :
2x koszula do karmienia rozpinane z przodu ,sztućce,kubek,talerzyk, codzienne kosmetyki, majtki z siateczki lub bawełniane ( na sali leży sie bez, majtki są tylko jak sie idzie do pokoju odwiedzin ;) ) paper i ręcznik papierowy ( w szpitalu najtańszy śmierdzący - położna nie poleca ), podkłady można dowieźć, bo w pierwszej dobie szpital daje swoje jałowe, laktator, wkładki laktacyjne.
DLA DZIECKA :
pieluszki 10-15szt, śpioszki x1(można wiecej), mokre chusteczki,skarpetki,niedrpaki plus ewentualnie kocyk,ale oni mają.
I w domu zostawić przygotwane ciuszki dla malucha na wyjscie,bo mąż ma je zabrac na wypisie :)

Lista rzeczy do Wojewódzkiego:
http://imageshack.us/photo/my-images/840/skanowanie0001xn.jpg/

Link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowo-lipcowe-2012-26-t326137,1,160.html
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ups, skopiowałam link do poprzedniego- poprzedniego :D (czyli 26)
A tu do 27części :
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=329076&c=1&k=130
image
no to ja się melduję w nowym i odpowiadam Masi iż wybieram się na tą SR na 17.00.
a ty też będziesz?
image
Hejka! Gdzie ta wiosna? :/ w taką pogodę to tylko spać. W sobotę w końcu zamówiliśmy w mama i ja wózek jedo i fotelik. Mega się cieszę:) już się nie mogę doczekać aż będę go mieć ale niestety trzeba czekać ok 4 tyg :(
Od jakiegoś czasu mam bardzo bolesne skórcze łydek w nocy.Normalnie masakra. Tej nocy to trwało to chyba kilka godzin, raz prawa raz lewa.Az mi sie ryczeć chciało:( też tak macie? są jakies szybkie sposoby na to?
Mnie dziś w Medisonie nie bedzie. to juz chyba beda 3 opuszczone zajecia ale jakos słabo sie czuje ostatnio. Ciężko mi. Zresztą po nocy do tej pory bolą mnie łydki:/
ehh te uroki ciąży..
na łydki to magnez - czyli duża ilość czekolady :)
A ja już boli w nocy to trzeba piętę do przodu- tzn napiąć mocno nogę - jeśli zdążysz to ból zupełnie przechodzi.

Ja tak miałam - ale po magnezie zupełnie mi przeszło :)
Dzięki nilka. Z tym napięciem stopy to nie działa. Próbowałam. Sproboje znowu pić magnez i objadać się czekoladą :D
kabor, ja bym jeszcze dodała potas, czyli najllepiej sok pomidorowy,
ja dużo ja i pije pomidorów, przecierów, soków i na razie sporadycznie mam takie skurcze. :)
image
Hejka dziewczyny, ja tu zaglądam za rzadko bo mam mnóstwo czytania zawsze :-). Wekend spędziłam raczej na luzie bo mąż przeziębiony i nie chciałam go nigdzie ciągać, po za tym ta pogoda to porażka. Mnie zaczyna już dopadać syndrom wicia gniazda, właśnie dziś jadę do IKeA po pare drobiazgów, bo zmieniam wystrój sypialni tak na wiosne. Za dwa tygodnie malowanie salonu i przedokoiu i wtedy to już sobie napewno rozstawie łóżeczko. Ciuszki mam poprane, bo skorzystałam z ładnej pogody jak byłam u rodiców i wszystko ładnie tam schło na słoneczku i do domu przywiozłam już czyste i poprasowane. Została pościel i kocyki. Muszę dokupić pare drobiazgów: butelka, przewijak, pieluchy i będzie wszystko gotowe. A u mnie to dopiero 27 tydzień :-) więc sama się dziwie, ale wole jak przyjdzie wiosna siedzieć na działce z ZUZKĄ i odpoczywać niż ogarniać mieszkanie i rzeczy malucha.
Wakacje sobie odpuściliśmy chociaż z ciężkim bólem serca :-)
Zbieram sie do IKEA a wam życzę miłego dnia.
Mikulka bede razem z mezem jak nie ucieknie ;) Nie mam zaswiafczenia od gin nie wiem czy mnie nie wyrzuca :/
image
Dziewczyny o zaswiadczenie od gina do SR to sie nie martwcie, bo ja swoje niedawno wyrzuciłam do kosza-położna o nim mówiła, ze trzeba miec itd, ale nawet na oczy go nie widziała:) po za tym ono jest potrzebne dopiero na cwiczenia, a zaczynacie chyba od teorii.
image
Masia, mi dokładnie ta położna powiedziała, że to nie ważne, że można donieść póżniej,
ja będebez męża, może umówmy się na jakiś znak rozpoznawczy :)
image
Witam w nowym wątku:)

Na skurcze łydek pomógł mi magnez.

Dziewczyny czy miewacie skurcze w klatce piersiowej? Wczoraj złapały mnie takie bóle aż łzy mi ciekły, myślę, że to przewód pokarmowy bo zaczynało się od gardła i szło w dół mniej więcej do mostka.
Wczoraj jak byliśmy na spacerku miałam chyba pierwsze skurcze przepowiadające, nagle brzuch się mocno napiął trwało chwilę i puszczało, to było to?

Pogoda okrutna, a miało być ciepełko wrrrr, w prognozach mówią, że niby od końca m-ca ma być ponad 20st, no tak akurat jak mąż wyjedzie.

Pranie,prasowanie i układanie odkładam na później, jak zostanę sama i będę się nudzić, wieszać też nie będę bo nie mam gdzie.

W C&A jest przecena -20% na dzieciowe ciuszki, wczoraj kupiłam superowy dresik za 31zł. W końcu też dopadłam bluzę dla ciężarówki, co prawda czarną ale jest:)

Laktator ręczny TT mam za 1grosz w promocji z nianią w Akpolu. Wychodzę z podobnego założenia co Nieska, jeśli będzie potrzebny elektryczny to się dokupi.
imageimage
Aaas to super z tym zaswiadczeniem bo wlasnie nic nie mowila :/

Mikulka poznasz mnie napewno- bede muala turkusowa bluzke. Mam ciemne wlosy i.... taka ilisc piegow ze wygladam, ze jak byla wojna na g o w n o to sie sitkiem bronilam.. ;)

Ja tez mam ten reczny laktator z TT za 1gr a bylam nastawiona na Aventu bo bardzo go babki chwalily.

Sylwiaagnieszka tak to u mnie wyglada z tymi skorczami. Jak trwala chwilke ( kilja sek) i nie sa bolesne to spoko :)
image
Witam w nowym!
W końcu nadrobiłam zaległości w czytaniu. Cały weekend nie miałam czasu, żeby do Was zajrzeć. We wtorek mieliśmy malowanie, potem kupę sprzątania. W sobotę stanie w kuchni no i wczoraj imprezkę Basi. O 21.15 padłam ze zmęczenia. Za to dziś obudziłam się z ulgą, że nie muszę nic robić w tym tygodniu.
Jonka trzymaj się dzielnie i odpoczywaj.
Azura kolorek ścian bardzo ładny, mamy podobny w sypialni od ponad 2 lat i jeszcze mi się nie znudził.
Ja wózek zamówiłam na początku kwietnia w Bobowózki a czas oczekiwania na odbiór do 2 miesięcy. No ale liczę na to, że będzie szybciej. Fotelik na pewno ma być szybciej ale póki co cisza.
Laktator mam ręczny TT i u mnie sprawdził się rewelacyjnie.
image

image
https://picasaweb.google.com/lh/myphotos
Kobritta to mnostwo zdrowka dla corci :)
image
Dziękuję Masia:)
image

image
cześć brzuchatki
Ja przez tą pogodę to mam takiego lenia że szkoda gadać :-/
na szczęście lepiej się czuje jeżeli chodzi o przeziębienie i alergie więc jakoś przeżyje ten dzień :-)
pozdrowienia na nowy tydzień :-)
image[/url]
image
A z farba dla naszego synka to moj maz sam kupil- Nobiles zima gradowa.. dla mnie jest za ciemna jak do pokoju malucha, bo ja wole pastele no nic najwyzej przemalujemy :)
image
Sorki że tu pisze.. :D Akamara zapraszam do wątku żonek 2010 ;D organizujemy spotkanko:D JUTRO:D
image
Ja również dziewuszki jestem nie do życia. Jakoś od 2-3 tygodni czuję brak mocy...

Na zajecia do Madisona tez mam lenia sie wybrac ...

A dzis jedziemy po hustawke fisher price dla Stasiulka :)

Masia kolorek b. ladny. Wszystko zalezy jaki macie pokoik, ile w nim swiatla. My mamy u Stasia na jednej scianie kolor Satin Blue Beckers'a. Jestesmy bardzo zadowoleni. Bardzo ladnie komponuje sie z reszta scian, w kolorze Jasny Bez Duluxa. Takze polecam :)
Majlazz z bardzo fajne zestawienie kolorystyczne! Pokoik powinirn byc do jutra pomalowany wiec jak sie okaze za ciemby bwdziemy przemalowywac :)
Dziewczyny jak bylam ostatnio w BRW na Osowej byly bardzo ladne dekiracje scienne dla dziewczynek- roznokolorowe serca, zamki, drzewka.. dla chlopciow porazka wielki brzydki traktor :/
image
masia, poszukaj sobie naklejek room decor firmy sticker boo, jest ich pełno na czarodziej.eu, są super, no i te pluszowe z http://www.pandragon.com.pl/category.php/1,753/Room-Decor.html , są naprawde ładne :)
dobra, to cię zaczepie dzisaj :)
image
Hejka,

fajnie macie z ta SR - super posluchac na miejscu o wszystkim i pocwiczyc:) ja jestem od kilku dni bez energii - niech wyjdzie juz to obiecane sloneczko..!:)

Kobritta, sto lat dla Basi!!! jak sie udala imprezka?
imageimage
Imprezka udana, Basia szczęśliwa tylko mama trochę zmęczona. Najbardziej zadowolona była z balonów, które wiszą do tej pory a skończyłam je pompować (na szczęście pompką) o 24 w sobotę więc rano miała niespodziankę.
image

image
Mikulka wlasnie oglafalam je juz wczesniej jak podalas linka i chce sie tam przejechac ale dopiero jak skonczymy urzadzac mieszkanie. A moj M probuje dac noge z SRbboi sie bardziej tego niz niektore z nas porodu ;)
image
Witajcie Dziewczynki w nowym wątku :)

Ja w końcu już u siebie, u mamy fajnie, ale wiadomo...:) za chiny ludowe nie mogłam się tam wyspać. Także po tym weekendzie ledwo żyje ;]
Ja się już w Medisonie raczej nie pojawię :/ no szkoda...ale ryzykować nie będę , poza tym lekarz zabronił.
Jeżeli chodzi o skurcze, to nie widzę wielkiej poprawy, tzn. wiem że skurcze maja być...bo przecież macica ćwiczy do porodu :) także nie wiem czy to jest za dużo :/ lekarz się pytał czy więcej niż 12 razy, to stwierdziłam że raczej na pewno tak, bo co chwile mnie łapały ...ale sposób na tyłek do góry działa, to najważniejsze.

ja też mam laktator ręczny MAM, elektryczny może narobić więcej strat niż pożytku jeżeli potrzebujemy go tylko do pomocy przy nawale i sporadycznym odciąganiu.

A pokoik jest cudny, lawenda działa uspokajająco :P

Ja dziś zwiedzam porodówkę na zaspie :)

Pozdrowionka :)
laseczki a udało sie wam dodzwonć i dowiedziec o tym anastezjologu???
ja sie dodzwoniłam na ip i mnie odesłali dalej a tam juz nie odbierali??
moze któraś ma więcej szczęścia???

i w ogóle się melduję w nowym wątku i wybywam na zakupy bo coś na obiad by trzeba zrobić chociaż nie mam pomysłu co ;)))
image

image
Witam po weekendzie :)

Ja dzisiaj miałam też nockę do tyłu, a wszystko przez tą przeklętą zgagę lub refluks przełyku. Normalnie w nocy wstałam usiadłam na podłodze i się rozryczałam z bezsilności, bo nic mi nie pomaga. Dzisiaj dzowniłam do swojego gina aby umówić się na wizytę i zapytałam się go co z tym robić to powiedział że w aptece jest jakieś specjalne mleczko- ale nazwy nie zrozumiałam :D Gapa ze mnie, będę musiałam poczekać do czwartku do wizyty... ehh ciężkie życie ciężarówki

My dzisiaj jedziemy po kolejne zakupy do Obi i za tydzień zaczynamy remont :) Nie mogę doczekać się kiedy się skończy bo wtedy sobie wszystko posprzątam, poukładam i wypiorę. Wtedy też zamówimy łóżeczko dla małego.

Ja na krew pępowinową też się nie decyduję bo po prostu to nie na naszą kieszeń. A laktator dostałam od koleżanki ręczny Madeli :)
image
hej dziewczynki:-)
ja z małą obawą bo skurcze coraz częstsze, a torba niespakowana i męża też nie ma;/
macie już popakowane torby do szpitala??
image

image
Bożenka, no ja planuje na miesiąc przed terminem , czyli do 10 maja :) ja w sumie jeszcze nic nie mam ;]
Hej Kobietki, sporo czytania miałam ;)
cały weekend leżałam, mąż przy mnie skakał aż miło, zabrał Bianke na spacer i do pracy żebym mogła pospać.
Wczoraj w nocy bałam sie wstać bo myślałam ze zaraz mi wody odejda, koszmarne uczucie do tego czuje jak maluszek chyba raczka jezdzi mi na wysokosci spojenia łonowego wiec jest nisko;/

Chyba zaczne pakowac torbe... bo skurcze cały czas sa, słabsze ale jednak
image
image
Bianka & Vincent ;)
oooll, ja zadzwonie jutro lub pojutrze do wojewódzkiego
A ja dzisiaj jem od rana i jeszcze nie udało mi się wypełznąć z łóżka na dłużej niż "siku" lub "lodówka"...ale dodzwoniłam się na anestezjologię wojewódzkiego i tam babeczki poprosiły o telefon jutro tak ok 14:00, bo jeszcze nie wiadomo czy spotkanie się odbędzie, to dam znać jak będę coś więcej wiedzieć
Jejkuu Jonka6 ale Ci się porobiło :( współczuję..
Może spróbuj poleżeć z czymś pod pupą, żeby Bobas się trochę cofnął i ułożył się troszkę wyżej?
Mam nadzieje, że sobie nie wykrakam, ale mnie żadne skurcze póki co nie dokuczają.
image
image
pg- to może dlatego mnie dziś odesłali, jak się czegoś ty albo zaura dowiecie dajcie znać ;))

a ja dziś zaczęłam plamić ;( na szczęście na brązowo - więc się nie denerwuje tylko czekam na rozwój wypadków ....
a skórczy nie zazdroszcze - teraz to jednak zdecydowanie za szybko- żeby chociaż po 33/35 tc wytrzymać ....
image

image
Na tą zgagę czy refluks to może by Ci pomogła zawiesina Maalox. Mnie bardzo dokuczał żołądek i mój lekarz kazał mi to kupić, i pomogło. Raz mnie zgaga złapała wypiłam łyżkę i przeszło. A drogie nie jest bo kosztowało chyba 14zł (tylko, żeby zawiesina bo są różne postaci tego leku). Lekarz kazał mi tą zawiesiną posmarować kawałek razowego chleba i po mału zjeść, ale ja tam wypiłam łyżkę od razu tak jak jest napisane i tez pomogło, bo jakoś nie przekonała mnie kanapka z zawiesiną.
,image
biała_katarzynka z siedzeniem mam mega problem bo czuje nacisk młodego i slabo mi sie robi;/
image
image
Bianka & Vincent ;)
Jasne, jak będę coś wiedziała to od razu dam znać...
Jonka6, kochana leż ile wlezie :) Wiem, że przy małym dziecku jest to pewnie nie wykonalne tak do końca, ale masz opiekuńczego Męża, więc na pewno przejmie najbardziej uciążliwe obowiązki, a resztę olać :)
image
image
Cześć Dziewczyny :)
A ja dziś po ciężkiej nocy i poranku.
Przed chwilą wróciłam ze szpitala.
Na szczeście okazało się , że nic się nie dzieję, ale co się nastresowałam.
Akurat mój gin dziś miał dyżur w szpitalu.
I okazało się , że moja mała za mocno mnie kopie w pecherz :)
W nocy miałam mokre przescieradło, a nie czułam, że to mocz.
Dzwoniłam do położnej ze SR , bo nie wiedziałam co mam robić, i Ona mówiła , że rożnie może być, że moga się wody sączyć.
Ale na szczeście mała ma mocne kopniaki, uffff.

współczuję Wam tych bóli, mnie się dziś pytał, czy mam.
Miłego popołudnia
image
image
Teraz Ty i Vincent jesteście najważniejsi :)
A mi właśnie przyszedł wózek i się trochę nagimnastykowałam, żeby go doprowadzić do ładu i teraz sobie odpoczywam, więc solidaryzuje się z Tobą w leżeniu :)
image
image
biała _katarzynko moze jakis klub leżących założymy hehe.
No ja lęze cały cza a z młoda to albo na łóżku sie bawie albo na podłodze, plusem jest to ze ona sama jeszcze nie chodzi, tylko przy meblach i jezdziku
image
image
Bianka & Vincent ;)
Jonka lezakuj ile sie da.

Anavaw moja kolezanka miala podobna sytuacje tyle ze odwrotnie. Byla pewna ze nie trzyma moczu ale jej gin na wszelki wypadek poprosila zeby pezyjechala do niej. Okazalo sie ze wody zaczely jej sie saczyc. Trafila do szpitala i lezala 2 tygodnie. Lekarze podjeli decyzje o CC bo maly przez to saczenie nie przybieral na wadze i urodzila zdrowego synka w 32 tc :)

Mikulka jak cos bd dzis chyba sama na tych zajeciach w SR. Moj maz bohater ma tyyyyyyyle rzeczy jeszcze dzis do zalatwienia...;)
image
Jonka6 taki klub to bardzo dobry pomysł hehe ;)
Są jeszcze chętne, żeby dołączyć do bezkarnego i oficjalnego leżenia do góry brzuchami? :D
image
image
a moja znów ma czkawkę!
image

image
Masia, moja gin powiedziala, ze bole @ to nie są skurcze przepowiadające, ale mam brac no spe forte i obserwować. Plus dużo odpoczynku, nie dźwigać itp. A za 2-3tyg koniec z lekami i niech się dzieje co chce ;)
Olcia waży ok 2800 :)
A ten tekst o wojnie - padłam i nie mogłam wstać !! hahahaha

Laktator tez mam z TT za 1grosz ;)

Kabor, a jaki zamówiliście kolor Jedo ? i jaki fotelik ?

Jonka :( trzymaj się babo ! Odpoczywaj !!!

Ja juz mam częsciowo torbe spakowaną, musze jeszcze dokupić koszule jedną, małej pieluszki,skarpetki, niedrapki i ze 2 kaftaniki spakować.. ale juz lezy przygotowana, z listą co trzeba dorzucic w razie co... ;)

Przyszły moje literki nad łożeczko :D ogolnie są sliczne, i kolor ładny i wykonanie... tylko czcionka nie ta :/ i teraz mysle, co robic... bo chciałam taka czcionke jak w #34, z racji O, które w normalnej widać 'przecięcie' ... http://happino.pl/literki-na-sciane.html poczekam na męża i zobaczymy co on powie...
image

Nulka- zamówiliśmy Jedo fyn classic kolor nr 240, na czarnym stelażu. Najpierw chciałam inny kolor ale jak zobaczyłam go na żywo w mama i ja to zmienilam zdanie. A fotelik Maxi cosi citi.

Znowu mnie złapał skurcz jak byłam w sklepie ale tym razem nie łydek a palców u stóp.No masakra! Ledwo stałam i nie mogłam chodzić. Okropne uczucie.Trzymało całkiem długo ale w koncu przeszło.
Dobrze że to póki co (odpukać) jedyne dolegliwosci ciążowe.
Cześć dziewuszki.
Masia polałam z opisu Twoich piegów:)tym razem udało mi się nie obryzgać monitora bo nie miałam nic w buzi:)
Nika ja byłam dzisiaj na ćwiczeniach w Madisonie. Powiem wam, że piszecie o tych dolegliwościach, a ja w sumie prócz tego, że toczę się jak beczułka to czuje się chyba najlepiej od czasu jak wiem, że jestem w ciąży. Normalnie szok. Byłam dzisiaj w pracy po nowe RMUA i kolega (którego żona też zaraz rodzi) podał mi nazwę herbatki na zaparcia dla ciężarówek. Podam wam nazwę, a sama kupię ją jutro i zobaczę, ale mówi, że podobno naprawdę działa. Herba nazywa się NORMOSAN. Trzymajcie się.
image
dużo osób dziś na zajęciach było ...
No i całkiem mały brzuszek miała mama bliźniaków ...

A ja za chwilę lecę na angielski - ja póki co nie mam żadnych ciążowych dolegliwości - byle tak jak najdłużej - poprzednio zaczęłam czuć że jestem w ciąży jak już byłam po terminie.
normosanu nie polecam, jest tam kruszyna i senes, niewskazane w ciąży, jestem farmaceutką i sąsiadką z innego wątku Mamusiowego:)
hejka wszystkim
Ja właśnie biorę się za robienie późnego obiadku :-)
ciekawa jestem czy w ogóle coś zjem bo dzisiaj znowu mam duszności a efektem tego jest brak apetytu niestety :-/
Nam zmiana mieszkanka chyba niestety trochę się opóźni co mnie trochę martwi bo wyjdzie na to że albo będę na ostatnich nogach się przenosić albo z noworodkiem :-/
kicha :-(
image[/url]
image
Pomelo, gratuluje kondycji - gimnastyka w 38 tygodniu - super!:))

Dziewczyny, uwazajcie na siebie, a jak juz wszystko bedzie ok, to moze ktoras sie skusi na weekend za pol ceny: http://www.gdansk.pl/rozsmakujsie,1247,16298.html
Bardzo kuszace, szczegolnie w ciazy:)

Nulka, to Twoja corcia wazy juz 2800?! To moj synek pewno tez, bo mialysmy ostatnio prawie identyczna wage... tak sadzac po wpisach na forum, to wiekszosc maluchow jest jednak lzejszych... jestem ciekawa, jakie klopsiki przyjdzie nam rodzic;))
imageimage
Hej dziewczynki, miałam spory problem z netem, ale już jestem:) Ok zabieram się za lekturę.
image
Pomelo jest nie do zdarcia :D

Ja uwielbiałam ćwiczenia w Medisonie, dziś dotarła piłeczka to będę w ramach możliwości trochę ćwiczyć, tyle pracowałam aby mieć kondycję to aż szkoda ;] mam też małą piłkę piankową, także bicepsy też mogę ćwiczyć :P

Co do porodówki, to powiem tak... na trakcie cisza :) słychać było tylko bliźniaki, które przyszły na świat przez cesarkę ;] te salki nie są takie straszne jak na zdjęciach :)
Ale mam jedno ale...kiedy spytałam o elektrostymulator TENS, to położna zrobiła wielkie oczy, że w jej grupie też jest jedna zainteresowana, ale w szpitalu nie ma procedur abym to mogła sobie stosować ! ona do tej pory nie rozmawiała z ordynatorem aby to w końcu ustalić i wtopa. Mogę sobie zabrać, ale raczej nie ma szans na użycie...rozumiecie coś takiego ?!
Spytałam również o gaz, to niby raz jest, a raz go niema, a z drugiej strony podobno mało kobiet go chce ! no to kto go zużywa ? :D położne ? :P
Kobiety podobno nie krzyczą, nie mdleją, gazu też nie chcą...no cudowna ta porodówka ;)

Także jest trochę podłamana, teraz to jestem ciekawa co usłyszę w Wojewódzkim :)
Ja niestety też musiałam zrezygnowac z aerobiku i juz sie raczej nie pokaze do porodu- teraz musze poszukac sobie jakis zajec dla mamy z maluszkiem co by szybko do formy wrocic :) tak szybko jak to tylko mozliwe oczywiscie.

Azura to jakis koszmar z tą porodówka, tzn z tymi całymi procedurami i mozliwosciami, ale ta połozna powiedziała Ci juz ze na 100% nie bedziesz mogła uzyc TENS na Zaspie? a w wojewódzkim tez idziesz ogladac porodówke?
image
ja też będę chciała chodzić na takie zajęcia z Małym :)

no wygląda na to że nie będzie można, co oni się bolą że ich prądem pokopie :P
to że ja wyskoczyłam z tym TENS, to wyglądało bardziej że poród jest całkiem bezbolesny i ja tu sobie wymyślam znieczulacze...no mówię wam, poczułam się jak za czasów głębokiej komuny.

no chcę iść na te spotkanie z anestezjologiem i tak zapamiętałam że porodówkę też pokazują.

jeszcze się okaże że będę chciała rodzić w Wejherowie gdzie TENS i gaz jest standardem ;]
banka, a kiedy masz teraz wizyte i USG ? :) moja dr mówi, ze mała bedzie z tych wiekszych dzieci, ale bez przesady.. do 4kg powinno dac rade ;)

Azura, a która położna Was oprowadzała ? Bo u nas mówiła, ze zalezy od lekarza i położnej u której sie bedzie rodzić... ale napewno nie mówiła, ze nie...

Mąż mówi, ze zadzwonili z Mama i Ja i bryka jest do odbioru :D w piątek jedziemy :D :D :D
image

moja miała 2800 w 35-36 tygodniu i urodziła się z wagą 3350 tydzień po terminie - więc naprawdę nie ma co się obawiać :)

Kurcze - szok z tym tensem ... bym nie pomyślała że mogą z czymś takim problem robić.
Nika dzisiaj na zajęciach to były prawie puchy:) Były takie ze dwa spotkania, że myślałyśmy, że będziemy na zewnątrz ćwiczyć:)
Azura to trochę kiepsko z tym TENSEM....musisz koniecznie się wywiedzieć co i jak abyś już spokojnie do porodu wiedziała na co się nastawić. A wydawałoby się, że żyjemy w PRAWIE cywilizowanym kraju:) dobrze, że nie usłyszałaś, że kiedyś się w bruździe rodziło:)widziałam dzisiaj w sobotniej wyborczej urodzone ostatnio dzieci. I w sumie byłam mile zaskoczona, że w Redłowie w ciągu ok tygodnia urodziło się 11 dzieci. Więc po tym ostatnim naweale gdzie było 13 rodzących jednego dnia jest to pozytywna informacja:)
image
pomelo:
ja byłam w szoku jak zobaczyłam ile tam stało stepów - ponad 50 - nie wiem w ogóle po co im tyle na tak małą salę ....
Nika czasem są zajęcia na stepach, że jedna osoba ma dwa stepy i może wtedy się mieszczą:):)
A jeżeli chodzi o zajęcia z maluszkami to Magda prowadzi je chyba w tym fitness klubie Południe a w Gdyni są takie zajęcia z SR Iwony Guć. I można na nie chodzić od 6 tygodnia.
image
Wiecie co teraz to mi się kurka wodna zasiało ziarno niepewności..
Zaczęłam sobie czytać o różnym ułożeniu dzieci i miedzy innymi czytam o ułożeniu pośladkowym/miednicowym. I zobaczcie co znalazłam:

"Skąd wiadomo, że dziecko ułożyło się w pozycji miednicowej? Po pierwsze, przyszła mama czuje kuksańce i kopnięcia w okolicach żeber i żołądka." Właśnie tak czuję Karolinę. Jestem w 34tc i Mała powinna już się teoretycznie ułożyć. Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa boje się! :(
image
image
hej dziewczyny, ja po SR na kliniczej, ludzi dużo ale znalazłyśmy się z Masią, :) tylko zmylił mnie brak męża bo wcześniej nie widziałam w opisie.
Oliii, kobieto, śmigaj na IP, trochę niepokojące te plamienia.
Jonka, ja czekam na wizytę u lekarza do poniedziałku bo boję się, że też mi każe leżeć, na razie wypieram temat i nie myślę ale jak coś to mam nadzieję, że mnie przyjmniecie do klubu rodzących.
Aklarmana, że tak powiem ty do formy obstawiam wrocisz dobę po porodzi.....
image
A ja uważam że Akamara nawet niema do czego powracać :-)
Nulka, wlasnie nie za bardzo bede wiedziec w jakim tempie maluch przybiera, bo lekarz na NFZ mowi mi tylko, ze "dziecko jest w normie" - jeszcze ani razu nie podal mi wagi, rozmiarow - dlatego przed Swietami poszlam do innego lekarza prywatnie wymierzyc synka..! Sprawdzilam za to z USG Mai i miala podobna wage w tym tyg, a przy porodzie wazyla 3530... ale drugie dziecko ma byc ciezsze, chlopak tez... moze nie wytrzymam z ciekawosci i pojde za kilka tyg jeszcze raz prywatnie..!

Pomelo, zdjecia w GW nie oddaja czesto rzeczywistej ilosci - pamietam, ze niektore matki 2 lata temu skarzyly sie, ze minely sie z fotografem, inne nie chcialy fotek;))

W wojewodzkim nie ma przy okazji spotkania z anastezjologiem zwiedzania porodowki, ale moze mozna zagaic i Was tam wpuszcza:)

A co do rodzenia na Zaspie - to ja szczerze mowiac zawsze z podziwem czytam o matkach, ktore zamierzaja tam rodzic... owszem - to swietny szpital, a opieka nad wczesniakami najlepsza, ale jesli nie bede rodzic mocno przed czasem (tfu, tfu, odpukac), to bym tam za nic nie chciala wyladowac, wlasnie przez te braki w znieczuleniu! Respect;)
imageimage
ale żeście naskrobały, na jeden dzień Was zostawić i później nadrabiania że hoho :)

to która wie kiedy ma być ta wiosna? albo chociaż cieplejsza pogoda?:)

ja w pierwszej ciąży miałam bardzo duże skurcze łydek, w nocy normalnie płakałam z bólu bo nie szło nic zrobić, w tej odpukać ale nie mam i liczę że tak zostanie.

ja mam laktator Medeli elektryczny i u mnie się sprawdził.

ja już prawie wszystko mam do torby teraz tylko ją spakować muszę, a że osttanio coraz częściej mi brzuch twardnieje i mam skurcze to wolę szybciej spakować co by później paniki nie było :)

nulka ty jesteś dwa tygodnie dalej niż ja prawda? (34 tydzień teraz?:) kurczę to albo moja jakaś taka super mała albo Twoja to gigant, bo moja teraz na tym dokładnym sprzęcie w 31tyg miała niecałe 1500g

Azura, ja doskonale pamiętam a też rodziłam na Zaspie jak to kobiety krzyczą, chociaż bardziej chyba trafne byłoby określenie drą się :))

katarzynka a jak była ułożona na ostatnim usg??

banka hehe ja do tej pory nie wiem co mnie podkusiło że tam się uparłam rodzić, no ale ja ogólnie wspominam ok, położne super, lekarze też, także nie jest tam źle. Ja z kolei podziwiam za wybór wojewódzkiego ;) bałabym się że za długo by mnie męczyli co bym SN urodziła :)

Madziuska właśnie w tym problem, że Doktorka podczas ostatnich dwóch wizyt nic mi na temat położenia nie powiedziała.
Teraz to się zaczęłam martwić, że czeka mnie cesarka, a jej się boję chyba bardziej niż sn :)
Całe szczęście, że będę się martwić tylko do jutra, bo na 12.30 mam wizytę i wtedy to na bank o wszystko się wypytam.
A w którym miejscu Wy czujecie swoje dzieci? W sensie gdzie Was podkopują?
image
image
I ja melduje sie po zajeciach z SR :)
Ja jak mnie nie przyjma na Kliniczna to jade na Zaspe, a jak nie Zaspa to Wejherowo ;)
Dzis jak zobaczylam Mikulki brzuch, ktory jest o 2 tygodnie starszy od mojego to povzulam sie meeeega wielka jak slon.

A co do ulozenia maluszka to u mnie od poczatku wisial jak nietoperz glowa w dol a na ostatnim USG niespodzianka i moje dziecie odwrocilo sie i glowke ma pod moimi rzebrami. Mam nadzieje ze jeszcze mu sie odwidzi bo ja przyszlam na swiat d*pka wypieta.
image
katarzynka ja to w sumie wszędzie młodą czuję, na samym dole i na środku i u góry ona wiecznie się rusza, kopie, przemieszcza itp więc ciężko jednoznacznie określić, jest główką w dół.

Dawid był od 16tyg ułożony głową w dół, a jak przyszło do porodu to się odgiął jakoś tak że musieli cc zrobić, teraz się śmiejemy że stwierdził że nigdzie nie wychodzi :)

nilkaa, banka, pocieszające to co piszecie o tych 'przeciętnie' wielkościowo dzieciach :))
Ja zawsze pytam, czy na NFZ czy prywatnie a dr zawsze odpowiada
' pani Haniu, przeciez ostatnio mierzyłyśmy :) ' hihi i pomimo, ze to nie są dokladne pomiary wole wiedzieć :P
Madziuśka to chyba Twoje dziecko jest kruszynką :)

biała katarzynko, moja mnie kopie roznie... raz w pecherz, raz w zebra, raz po bokach sie rozpycha i czuje jakby biegała po materacu jak leze na boku... a od 21 tyg jest główką w dół, a w 26 czy 27 juz nawet była twarzą do mojego kręgosłupa więc ksiązkowo.
Jeszcze w 37tc ide na prywatne USG ostatni raz spr przepływy i łożysko..chociaz podobno maluch jak sie uprze, to i dzien przed porodem sie moze przekrecić...

Dobranoc laseczki :)
image

Jak byliśmy w wojewódzkim to podeszliśmy zobaczyć pokój odwiedzić/oczekujących, tam była babka z SR i ona nas wprowadziła na porodówkę bo akurat było spokojnie. Izba przyjęć ginekologii i biblioteka (w której będzie spotkanie z anestezjologiem) są na I piętrze, porodówka na II.

Mój maluszek leży ukosem, główkę ma w dolnym lewym roku a nóżki w prawym górnym, w prawej lewej części mam drugą jamę macicy.

Ostatnio rozmawiałam z moją gin o nacisku na porody naturalne w wojewódzkim, powiedziała, że to już nie te czasy i sporo się zmieniło przez ostatnie lata. Chyba mi nie ściemniała.

Akamara w centrum południe na Orunii Górnej są zajęcia dla mam i maluszków z Magdą:)

My powolutku dobiegamy do mety dzieciowych zakupów. Przeraziła mnie tylko cena ciepłych kocyków akrylowo-poliestrowych, 85zł za 110x70 to chyba za wiele?

Dobrej nocki, przespanej od początku do końca:)
imageimage
W sumie to ja też czuję wszędzie juniora, a najbardziej upodobał sobie lewy bok w szczególności wieczorkiem kiedy mama chce iść spać :)
Katarzynka a może czujesz nie tyle kopniaczki co malutka boksuje :D Daj znać co tam lekarz Ci jutro powie :) I nie martw się na zapas :)

Tak myślę, że z chęcią bym sie z Wami wybrała do wojewódzkiego na spotkanie z anestezjologiem, ale mam pytanie. Trzeba zadzwonić osobiście i potwierdzić czy się będzie, czy jeśli jedna z nas zadzwoni i dopyta się czy spotkanie jednak będzie to po prostu można przyjść, bez "rezerwacji" :D? Ależ to napisałam :|

Któraś wybiera się do SR- Cud Narodzin? W sensie dopiero zaczyna, czy raczej już wszystkie w trakcie :D Albo po :) ??

Jedna z Was pisała, że koleżanka urodziła w 32 tc, powiem Wam że mnie to zmobilizowało do działania.... tzn postanowiłam w tym tyg ogarnąć czego nam jeszcze brakuje, zrobić listę rzeczy do szpitala,poprać,poprasować, pozamawiać co trzeba i itp...
kurcze 32 tc, to 2 msc wcześniej niż się spodziewali...
Ale najważniejsze że dzidzia zdrowa :)
image
W wojew. wystarczy, że jedna os. się dowie czy spotkanie się odbędzie. Nie trzeba się zapisywać:)
Do Cudu Narodzin można pójść w środku m-ca, dzisiaj byliśmy odrabiać zajęcia i nowe pary dochodziły do grupy.
imageimage
Mała757 nam przeprowadzka tez sie opozni , i wlasnie albo bede pod koniec ciązy (choc teraz to juz nie wiem czy dotrwam do terminu) albo zaraz po urodzeniu maluszka i jestem tym przerażona bo z jednej strony chce ciuszki poprac itp a z drugiej jak wpakuje to do worka to i tak bede chciala to wyprac jeszcze raz ;/
Mąż mnie już pocieszał ze jak cos to ja bede w szpitalu a on bedzie prał hehheeh komedia ;) no ale innej opcji nie bedzie

Co do ułożenia to miałam wrażenie że moj młody jest główka do góry bo czułam kopniaki na dole ten mały łobuz robił to rączkami ;)
image
image
Bianka & Vincent ;)
o to przydatne informacje :) Dziękuję sylwiaagnieszka :)

Czytałam że część mówiła że będzie dzwonić do wojewódzkiego jutro, to jak coś będzie wiadomo dajcie znać :)
A jak spotkanie się odbędzie, to może przed, albo po jakiś spacerek/lody ?? :D
image
nulka, była to sympatyczna ciemno włosa położna, miała loczki. ani słowem nie wspomniała o tym że to zależy od położnej i lekarza... bo w sumie jeżeli by się zgodzili to jaki problem...ale tu znów jest loteria na kogo się trafi...
może nam sie uda zwarta grupa zobaczyć porodówkę, no ja mam już mętlik w głowie... i nie wiem co myśleć, bo czegoś takiego się się nie spodziewałam..." żeby do szpitala z własnym sprzętem przychodzić" no niestety...takie czasy ...
banka - też chodzę na nfz i nigdy nie wiem ile mój mały waży, bo mój lekarz jeszcze dodatkowo nie uznaje podawania wagi. Ostatnio udało nam się zrobić zdjęcie tabeli z pomiarami i znalazłam stronę na której można obliczyć wagę płodu w ciąży. Może to nie będzie do końca dokładne ale około. http://mediweb.pl/interactive/calc24.php
Ale dziś mnie zmotywowałyście i aż zaciągnęłam męża żeby kupić proszek dla maluszka, chciałam suszyć jego ubranka na słoneczku ale niestety go brak, chociaż mąż zdeklarował się że jak chce poczekać na słońce a nie będę miała siły później stać i tego wszystkiego prasować to on to zrobi :)
image
image
Hej wszystkim. Mam pytanie do dziewczyn, które prowadzą ciążę na NFZ. Czy tez miałyście problemy żeby dostać się do lekarza na początku?
Pytam bo koleżanka która jest w 9 tygodniu ciąży nadal nie dostała karty ciąży mimo, że ma usg potwierdzające ten stan. Do tego lekarz nie zlecił jej badań, dziewczyna jest załamana, a nie stać jej na wizyty prywatne.
Czy to jest normalne w NFZ czy poprostu dziewczyna trafiła do beznadziejnego lekarza?
[url=http://www.suwaczki.com/]image
image
Witam z rana, moja Młoda o 6.00 dzisaj wstał tak więc znając już troszkę moją meteopatkę to świadczy, że dzisaj jest wysokie ciśnienie :)
a tak poważnie to faktycznie dziecko się zrywa na ładną pogodę.
ja zaraz powstawiam jakieś pranie i lecę do Sopotu do babci :)
a przy okazji pochodzę sobie nad morzem :)
Sylwiaagnieszka, ja o nacisku na porody naturalne w wojewódzkim to znam historię z lipca 2011 od mojej dobrej koleżanki i wiem , że nie przesadza - zresztą fakty są dość obiektywne, bo jej dziecko po takim usilnym czekaniu na SN leżało 2 tyg w inkubatorze pół przytomne a urodziło się w dniu terminu z wagą 3600.....
ale obiektywnie to o każdym szpitalu są dobre i złe opinie bo każda z nas jest inna i oczekuje czegoś innego :)

Masia, ja nie wiem co wy z tym moim brzuchem, on chyba jes taki normalny, ja się śmieje, że wygląda na mniejszy przez cycki :)

a co do położenia dzecka to moja wędruje w kółko ale na razie to chyba jeszcze nie ma się co sugerować położeniem, do 36 tyg Młode mają czas żeby się ustawić.
image
Czesc laseczki :)

Mikulka jestes plaska jak deska- chodzi oczywiscie o brzuch ;)

Ja to chodzacy hipopotam ;)

A moj maluch dzis jakus nie r******y. Rano mial czkawke a teraz cisza i smutno mi jak mnue nie kopie :(

lLaseczki dzis w DD TVN beda mowili o krwi pepowinowej jezeli ktoeas z Was jest zainteresowana tematem.
image
A ja wczoraj się mierzyłam bo muszę iść kupić stanik do karmienia i wyszło, że to 107 cm w brzuchu to chyba na Święta:)teraz jest 105 cm:) Ale za to czy to możliwe, żebym normlanie pod biustem miała ok 80 a teraz aż 90 cm?????Dodam, że nie kupowałam sobie nic dodatkowego na ciąże, innego... nie wiem teraz jaki stanik kupić, ale jakiś muszę mieć... nie wiem ile mi urośnie biust jak się zacznie karmić...w ciąży prawie wogle mi nie urósł...
Elfik ja chodzę na NFZ- niech ta Twoja koleżanka nie panikuje bez powodu. Ja miałam pierwszą wizytę też gdzieś ok 7 tygodnia. Zrobili mi usg dopochwowe aby potwierdzić (nawet nie miałam badania-ale to pewnie dlatego, że miałam nogę w gipsie i nie mogłam wskrobać się na fotel:)) i dopiero przy następnej wizycie kartę ciąży. Jestem bardzo zadowolona z opieki-wprawdzie ja też chodziłam do tej babeczki wcześniej na kontrole, cytologie. Zawsze mam umówiony termin zgodnie z wystawieniem zwoleniania, wszystko wg ustawy, wszystkie badania konieczne i nawet wiem, że część dziewczyn z marcowo-kwietniowych się skarżyła, że pod koniec ciąży mają problem z KTG. U nas KTG jest w przychodni. Jutro rano idę, podłączają mnie bez problemu. Także jeżeli Twoja koleżanka jest niespokojna to niech tam zadzwoni i się dowie wszystkiego. Nie wiem gdzie ona chodzi do tego lekarza, ale wiem jedno jak ma się stresować to niech zadzwoni dowie się co i jak i jak nie będzie jej pasował sposób w jaki się nią opiekują to niech zmieni przychodnie. I najważniejsze niech się nie stresuje bo to do niczego dobrego nie prowadzi. Lecę kupować spadochrony:)trzymajcie się:)
image
Elfik ja niestety nie miałam tyle szczęścia co Pomelo.
Również chodzę na NFZ i teraz tak :
na pierwszej wizycie byłam prywatnie w 6-7 tyg, na NFZ dostałam sie w ciągu 2 tyg, na początek żadnych badań, bete miałam zrobiona prywatnie usg mimo ze miala tez mi nie zrobiła tylko wysłała ze skierowaniem do innej placówki i tak robi do tej pory ;/ karte ciąży dostałąm hmmm w 16tyg!! badania robi mi tylko wiadomo, siuski, morfologia i cukier to tyle, reszte robie sama i oczywiscie jak cos sie dzieje to jej nie ma i chodze prywatnie, choć teraz to głownie prywatnie bo jej nie ufam.
image
image
Bianka & Vincent ;)
ja jakoś nie ufam tyl lekarzą na NFZ,
tylkodo ogólnego raz na 3 lata jak sie zaziębie chodzę, ale tylko dla tego, że to moja koleżanka.
a poza tym jakoś mnie to przeraża, i może to żle bo w sumie płacę składki i powinnam korzystać.....
image
Azura, to z nami ta sama miała ale powiem Ci, już jedna czy dwie rzeczy z listy do szpitala tez nam się nie zgadzała, bo nam mówiła, ze tego nie, a Wam, ze tak. Może ona ma jakies rozdwojenie ;) ??

Elfik, mi karte ciąży lekarz założyła w 13 tygodniu wiec mysle, ze tak może po prostu być ale karta ciąży tak naprawde nie jest ważna, bo u lekarza w karcie jest zapisane, kiedy się było pierwszy raz na wizycie i na tej podstawie wystawiaja swistek do becikowego.. jeśli chodzi o badania to tez chyba na samym początku nie miałam robionych.
KTG tez będę mieć u siebie, ale dopiero w 38tyg, na te dodatkowe USG chodziłam prywatnie z racji kiepskiego sprzętu.

Ja dzis mialam kiepską noc, dopadła mnie pierwszy raz w zyciu zgaga ! Ło jeny, masakra ! a od 6 juz nie mogłam spać, wiec od 8 prasuje Olkowe ciuszki, pusciłam tez pralke bo ładna pogoda wiec na słoneczku sie powietrzy :)
image

Dziewczyny a w 30-32 tygodniu powinno byc jakies dokladniejsze USG. Czego ono dotyczy?
image
Masia, powinno być dokładne, poza dzidziusiem lekarz sprawdza łożysko i przepływy, czy wszystko ok :)
image
Masia, z tego co wiem, to glownie przeplywy, serducho i stan lozyska.

Co do wagi dzidziusia, to nawet ten lekarz, co robil mi USG prywatnie powiedzial, ze obecna waga malucha ma sie nijak do porodowej - moze rosnac szybko, albo wolno i dopiero przed porodem czlowiek bedzie pewny... Ciezko jednak zyc tak w niewiedzy!

Ja na NFZ w tej ciazy tez nie jestem zadowolona. W poprzedniej za to chodzilam na Jagiellonska do dr Zinkiewicza (lekarz ze szpitala na Zaspie) i byl super - zlecal badania co kazda wizyte, paciorkowca za darmo etc., pod koniec wizyty co tydzien. Jest sie bardzo ciezko do niego zarejestrowac za pierwszym razem, ale jak juz sie uda, to potem nie ma najmniejszych problemow.

Mikulka, mnie tez przerazaja te opowiesci o wojewodzkim, o nastawieniu na SN ponad wszystko..! Koszmar. Z drugiej strony znam osoby, ktore mialy tam CC bez problemu, no i slyszalam o podobnym zaniedbaniu w tym roku na Klinicznej - decyzja, gdzie rodzic to bardzo ciezki orzech do zgryzienia.
imageimage
Banka, ja tam śmigam na kliniczną bo najblizej :)
z druiej strony wszystkie 3 szpitale są dobre i jakoś się urodzi jak nie w jednym to w drugim :)
poza tym są przecież ludzie, którzy rodzą w domu i jakoś to też się odbywa :)
image
Witunia Dziewczyny... :)

Z tym wojewódzkim to dla mnie odpada, przez fakt że ojciec dziecka je widzi przez szybę...to dla mnie jest nie do pomyślenia.
Ale chętnie się z Wami spotkam i pogadam :) Też jestem za jakaś cukiernio-lodziarnią :) ale to chyba przed szpitalem, co ?

Wypadki i zaniedbania się mogą zdarzyć wszędzie, w końcu to tylko ludzie.
Wczoraj tak panikowałam że usłyszałam że możemy rodzić w Swissmedzie, dziś już mi trochę przeszło :)

Jaki ja mam bajzel bo tym malowaniu (O.o) , no muszę troszkę to ogarnąć w ramach moich możliwości oczywiście :)

ooo, widzę że Maja dziś kończy 2 latka :) Wszystkiego Najlepszego !!!! :o)
Swieta racja, tylko czlowiek czuje taka odpowiedzialnosc przy podejmowaniu tak waznej decyzji..!

a na porod domowy, to ja bym sie nigdy nie zdecydowala:))
imageimage
aaaaaaaaaa !! 3 raz pisze to samo, zaraz mnie coś trafi :P ciągle coś wciskam i sie kasuje... wrrrrr

Sto lat dla Majeczki ! :)

Masia, tak jak dziewczyny piszą, to jest dokladniejsze, z pomiarami. Moja dr twierdzi, ze takie lepsze USG powinno byc w 12, 22, 32, 36 tyg (około)
A co do krwi pępowinowej , to nic nowego nie powiedzieli... ciągle tylko mówią, ze warto... ale podobno było tylko 7 przypadków wykorzystania tych komórek, jednak nigdzie nie ma o wynikach i czy sie udało... a pewnie gdyby sie udało, trąbili by o tym wszedzie...

A jeśli chodzi o szpital, loteria... zalezy na jaką zmiane sie trafi.... w kazdym szpitalu może byc lepiej albo gorzej...
image

Dziewczyny, polećcie proszę gdzie można dostać ładne, usztywnione staniki do karmienia?w jakich mniej więcej cenach?i jaki rozmiar kupować- o jeden większy niż w ciąży?pozdrawiam i dzięki
jakaś lekarka kiedyś powiedziała, że to jak się ocena szpital najczęściej zależy od tego jak przebiagał poród, czy fizjologicznie był ciężki czy lekki... i myślę, że w tym jest wiele prawdy :)
dobra,
zbieram się do babci, miłego dnia dziewczny :)
image
ładne staniki usztywniane są w Mama i Ja na grunwaldzkiej, głownie to firma alles, są od 65 do 100 zł mniej więcej :) można też iść we wrzeszczu do Kamama na Klonowej, tam też duży wybór tyle że troszeczkę drożej ale nie dużo no i pani doradza i pomaga :)
niestety co do rozmaru nie mam pojęcia :)
image
Pamietam z SR, ze polozne doradzaly wybor stanika o jeden rozmiar wezszy w obwodzie, a o jedna miseczke wiekszy niz w ciazy - mi to sie na poczatku sprawdzilo, a potem i tak musialam dokupywac nowy:)

Dziewczyny, dzieki za zyczenia!:)
imageimage
Wiktoria ja właśnie kupiłam dzisiaj stanik do szpitala. Babka poleciła taki najzwyklejszy bo w pierwszych dniach podobno jest masakra jeżeli chodzi o wrażliwość. Ja kupiłam zwykły bawełniany z tymi dingsami do karmienia. Teraz mam rozmiar 80C, a kupiłam 75 dd. Nie wiedziałam, że jestem taka biuściasta:):)i powiem Wam, że wcale nie był taki jakiś super za duży. A potem jak już mi się unormuje laktacja to ten będę miała na noc a kupie sobie ze dwa takie ładniejsze (bo te spadochrony-uuuuuu no do najseksowniejszych nie należą:)). Co do lekarzy i szpitali to już nie raz się wypowiadałam, ale powtórzę-moim zdaniem należy jechać tam gdzie jest najbliżej, bo to co Ci jest pisane to i tak się wydarzy i nie ma żadnego znaczenia gdzie to będzie. W każdym szpitalu personel może mieć gorszy dzień i w każdym szpitali możesz urodzić w 45 min bez nacinania albo 3 doby gdzie masz założonych 30 szwów. Niestety żadna z nas nie wie jak będzie u niej to przebiegało...i to samo tyczy się lekarzy prowadzących ciąże. Sądzę, że gdyby moja lekarka mnie olewała to bym poszła do innej przychodni lub innego lekarza. Ja naprawdę dobrze trafiłam i dlatego nie narzekam. Trzymajcie się dziewuszki-jak chcecie wylec dzisiaj na spacerek, to weźcie coś przeciw wiatrowi bo pi...dzi jak na Uralu:)Ale słonko fajnie grzeje:)
image
dzięki bardzo za pomoc Dziewczyny
Witam w słoneczny wietrzny dzień, na Dąbrowej hula za oknami :)

Mam pytanie o szczepionkę te co będa niektóre z Was kupowac dla maluchów, jak ona sie nazywała? ta bez rtęci, z góry dziekuje
Witam w słoneczny wietrzny dzień, na Dąbrowej hula za oknami :)

Mam pytanie o szczepionkę te co będa niektóre z Was kupowac dla maluchów, jak ona sie nazywała? ta bez rtęci, z góry dziekuje

odpowiedz odpowiedz
zgłoś do moderacji
image

image
Ja dziś wstałam o 8.30, obudziła mnie oczywiście Basia buziakami. Uwielbiam to z rana. Teraz czekam aż pralka skończy prać, wywieszę pranie na balkon i ruszam z córą na spacer. Miłego dnia:)
Banka buziaki dla córeczki z okazji 2 urodzinek*
image

image
http://allegro.pl/naklejki-dekoracyjne-kreskowki-30cm-okazja-i2256586920.html
znalazlam na allegro jakby ktos byl chetny naklejki po 3zl 30cm x 30cm;)
Amelia Zofia 1225g, 43cm:) jestem mama!

image
Dzięki dziewczyny za info, bo mój gin nic mi nie powiedział o tym USG , a będę u niego w 30t1dc zobaczymy czy będzie dokładniej badać...

A z tymi stanikami to mi biust urósł o 3 rozmiary i teraz to faktycznie łapię się już na spadochrony. Ostatnio byłam w jakims bieliżniarkim to babka miała całe 4 sztuki w moim rozmiarze. Tylko 1 był ładny, ale jak go ubrałam to miałam cycki w kształcie trójkąta jak babcie ;)
Ale faktycznie w Mama i Ja był spory wybór. Napewno wezmę 1 miękki w którym będę spała i jeden usztywniany bardziej sexi ;)
image
hejka w ten wietrzny dzionek.

Ale żeście się rozpisały, ale to dobrze czym więej info tym lepiej :) Ja wczoraj przeżyłam chwile grozy, wieczorkiem poszłam z mężem do apteki i myślałam że już do domu nie wrócę. Dostałam takich skurczy, że zgięłam się wpół. Jakoś doczłapałam się do domu, chociaż mąż chciał jechać od razu do szpitala. W domu wzięłam buscopan, położyłam się i po ok 40 min przeszło. Ale się wystraszyłam, najbardziej chyba tym że ze wszystkim jestem daleko w polu :) Nawet nie miałabym co zabrać do szpitala, remont zaczyna się dopiero za 6 dni, a mały nie ma połowy rzeczy. Masakra jakaś... mam nadzieję że jednak trochę poczeka- min te 4/5 tyg.

Ja idę do swojego gina w czwartek rano- też w sumie nie mówił że będzie to jakieś dokładniejsze badanie, ale oczywiście się go zapytam. A jak on nie będzie mógł tego zrobić na swoim sprzęcie to umówię się do innego bo mam jeszcze ochotę zrobić małemu usg 4d na pamiątkę.

A na zgagę mój mi zalecił albo malox albo rennie (nie wiem czy dobrze piszę) zobaczymy czy mi coś pomorze :)
image
ja wczoraj poprasowałam Dawida trochę rzeczy i wymiękłam, a gdzie jeszcze dla małej, chyba trzeba zacząć na raty to robić bo inaczej ciężko to widzę :)

elfik ja kartę miałam założoną chyba jakoś po 10tyg, oni często później zakładają, bo do 12 tygodnia wszystko może się zdarzyć więc pewnie tym się kierują, ale miałam wtedy już zlecone wyniki i właśnie wpisane do karty ciąży.

wszystkiego najlepszego dla Mai :)

mi lekarz karte ciazy zalozyl w 14tygodniu, ale to pewnie dlatego, ze poronilam wczesniej w 13 tc. powiedzial ze nie karta ciazy jest wazna, ale jego karta pacjenta, bo to on wypelnia papiery do becikowego a w karcie jest, ze bylo sie przed 10tygodniem;) mi badan zadnych nie zlecil, dal mi tylko skierowanie na moja prosbe na badania prenatalne, morfologie robie co miesiac z pomodu silnej anemii od kilku lat, wiec nie dawal mi skierowania. teraz dostalam na glukoze i mocz i mam niebawem zrobic. a do ginekologa dostalam sie szybko zadzwonilam i juz na czwartek szlam, a on tylko w czwartki na zaspie przyjmuje. oczywiscie na nfz.

image
Cześć Dziewczyny,
próbuję się dodzwonić do tego wojewódzkiego ws. spotkania z anestezjologiem i lipa - nikt nie podnosi słuchawki :( może którejś się udało??
No to jestem po wizycie :)
Termin porodu przesunął się z 31 maja na 22 maja. Karolinka waży teraz 2748g. Doktorka powiedziała, że jest o tydzień do przodu. Łożysko młodziutkie. Przepływy w normie. Mała zdrowa jak rydz :)
I na tym pozytywy się kończą.
Tak jak wczoraj pisałam obawiam się, że będę miała cesarkę.
Dzidziucha co prawda leży główką do dołu, ale nie ma chyba jakieś robaki w tyłku, bo się kręci non stop. To Jej kręcenie polega na tym, że jest ciągle główką do dołu, ale nie jest ustawiona pionowo tylko na skos. Raz ma nóżki pod żebrami z lewej strony, a raz z prawej i główka tak samo się przemieszcza i jeżeli się nie ustawi prawidłowo to będzie cesarka.
I jeżeli nic się właśnie w ustawieniu nie zmieni to Mała będzie z Nami już w 38 tygodniu ciąży.
Trochę mnie ta wiadomość przycisnęła do gleby.
Trzeba się szybko mobilizować i organizować, żeby być gotowym na każdą ewentualność :)
image
image
aleście się rozpisały ;))
czytam czytam i mam mętlikw głowie

mi tez nei udało sie dzisiaj do wojewódzkiego dodzwonić - moze którejś poza pg się udało ????

ja dziś podjechałam do pracy na chwilę - tylko się wkurzyłam - i wróciłam do domku ;))

coś chciałam ale nie pamiętam co ;)) ot uroki ciężarówki ;)
w moim rodzinnym mieście jest jeden szpital który "bije" się o ciężarówki i gdyby nie odległość 200 km to bym tam rodziła ;) ale urodzić w polu to cięzko ;)))
image

image
USG o którym piszecie robi się chyba o ile się nie mylę pomiędzy 30 a 33 tygodniem ciąży. Nie znam się tak dokładnie, ale mierzą te wszystkie parametry co zwykle.
Agusia85 nie wiem czy na USG już nie jest za późno. Pamiętam, że ja dość późno się obudziłam, że w sumie można byłoby nagrać filmik i dzwoniłam do invicty i babki mi powiedziały, że dzidzia już za duża i nie będzie tak fajnie widać. Także zadzwoń i się zapytaj ale dość szybko bo w sumie szkoda, żeby i Tobie przepadło...tylko dokładnie nie pamiętam który to tydzień u mnie był. Wiem tylko, że też pytałam dziewczyn na forum.
image
hejka brzuchateczki :-)
ja w piątek idę na kontrolę więc zobaczymy co u naszego szrabka słychać i jak tam jego nereczki
Mam nadzieje że wszystko będzie ok i nie będę musiała jeździć po szpitalach na badania
Pozdrowionka na resztę dnia :-)
image[/url]
image
Mała na pewno będzie wszystko oki:)
image
no ja również jestem dobrej myśli bo teraz nerwy i tak nie są wskazane więc staram się być spokojna
Gorzej będzie jeżeli chcieli by mnie położyć do szpitala bo sam fakt że musiała bym tam leżeć przyprawia mnie o nerwy :-/
ale nie ma co na zaś się denerwować, będzie OK :-)
image[/url]
image
Chciała sprostować, znowu pomyliłam SR Cud Narodzin z DObrym Początkiem, nie wiem dlaczego tak mi się w głowie zakodowało...Przepraszam.

Ja też się martwię przed każdą wizytą u gin i nie tylko, tak jak dzisiaj rano, młody jakiś leniwy był i słabo się ruszał, ja już czarne myśli.... Oczywiście już dostałam swoje solidne kopniaki :P
imageimage
To chyba normalne bo ja tez sid martwie prEd wizyrami zeby tykko uslyszec ze wszystko dobrze. A juz najgorsze jak gin milczy i sie wpatruje w monitor... ale i tak od kiedy maluch kopie jestem spokojniejsza bo wiem ze mu tam dobrze :)
image
Ja też jestem mistrzem zamartwiania, martwię się jak Mała nie kopie, martwię jak dużo kopie, martwię, że mam skurcze i jak przez dłuższy czas nie mam, jak mało przybiera na wadze, jak dużo przybiera...a żeby było ciekawej to wszystko u mnie jest w porządku...ale ja i tak sobie wkręcam...
Wszystkiego co najlepsze dla Majki :)

Dziewczyny normalnie miałam 40 minut do czytania aby nadążyć za Wami !

Co do zamartwiania to chyba większość z nas tak ma :) Ale powiedzcie jaka mama nie martwi się o swoje dziecko? Tym bardziej te w brzuszku na które tak czekamy :)
Podczytuję kobitki z marcowo-kwietniowych, i powiem Wam zew przeciągu 2-3 dni, sporo się rozpakowało :D
Heh, niedługo i na naszym forum się zacznie wielkie rozpakowywanie :D
image
No ja tylko patrze kiedy pierwsza z nas da znać że już nie jest 2 w 1 :-)
ale ten czas leci
A niedawno dopiero rozkręcałyśmy nasz wątek :-)
image[/url]
image
Moja mama jak sprzarala na kompie odpalila jakis filmik ze stycznia i przezywalismy ze taka chuda bylam jeszcze a teraz .... na szczescie juz coraz blizej konca :)
image
hejd ziewczyny, ja po solidnej wycieczce, właśnie wróciłam i padam :)
aaaa, dla tych ze zgagą - mi super pomaga lód big milk :)
image
ja jeżeli chodzi o zgagę to albo mleko albo też lody polecam :-)
image[/url]
image
a ja dziś miałam typowo relaksacyjny dzień - miałam fryzjera i manicure i o wiele lepiej się czuje :)

No właśnie - minęła już połowa miesiąca więc powoli można się spodziewać pierwszych wypakowanych u nas :)
Witam dziewczyny!

To i ja się dołączam do życzeń urodzinowych dla Majki, sto lat! (zdążyłam?:) )

Kate - ja mam zamiar się zapisać, ale do Dobrego Początku, o którym pisała Sylwiaagnieszka.

Ja też nie mogłam się dodzwonić do wojewódzkiego, może jutro komuś się uda?

Dobrej, w pełni przespanej :) nocki Wam życzę

Dzięki dziewczyny za informacje o NFZ-ecie. Przekażę koleżance żeby się nie martwiła brakiem karty i ewentualnie poszukała innej przychodni jeżeli obecna jej nie odpowiada.
image
Hej laseczki:) chyba muszę Bogu dziękować za w pełni przesypiane nocki i póki co żadnej zgagi, czy innych wariacji. Masia mi kiedyś przesyłała kompletną listę, co trzeba zakupić dla dziecka, mamy i do domu przed porodem. Możecie mi podesłać raz jeszcze kompletną listę?? olis71@wp.pl
Mam pytanie w co ubierzecie dziecko w momencie kiedy będziemy wychodzili ze szpitala w czerwcu?
Biała Katarzynka, ja mam również wrażenie, że mój mały leży jakoś po skosie....oczywiście główką do dołu, bo to potwierdzone, ale na skos.......
image
Hej dziewczyny z rana, mam pytanie czy któraś z was zamawiała kosmetyki z Apteki GEMINI, bo nie wiem jak z odbiorem. Zapłaciłam w poniedziałek po południu i narazie nie mam od nich odzewu a chciałam dziś tam pojechać a nie chce jechać na marne na przymorze??
Ja też się dziś nawet wyspałam wczoraj robiłam porządki w garderobie i znalazłam moją piłkę do ćwiczeń. Mężuś odrazu na pompował troszę poćwiczyłam i odrazu biodro w nocy mniej dokuczało
Ja wczoraj byłam w przedszkolu na dniu otwartym i mi się smutno zrobiło, że moja córka starsza jak już pujdzie do przedszkola to już tak duża i dzielna :-( no nic takie matczyne dylematy
Kurcze ładne słoneczko chciałam jechać nad morze a nie wiem co z tą apteką
Jolaa no to możesz też mieć takie same zalecenia jak ja z cesarką.
U mnie jeżeli nic się z położeniem Małej nie zmieni to za 4 tygodnie będę miała wystawione skierowanie na cesarkę.
Co ile Ty teraz chodzisz do Doktorki? Mnie to Ona już od jakiegoś czasu chce widzieć co 2 tygodnie.
W przyszły piątek będę już miała pobierany posiew na paciorkowca.
image
image
Hej laseczki :)

Ja od rana buszuje w kuchni i robię torcik dla męża :))

Nie wiem jak jest z Gemini, napewno Akamara zamawiała przez net wiec moze cos wiecej powie. Ja tam po prostu podjade w poniedzialek i kupie bo jednak nie jest mi po drodze, a bede na ostatnich wykladach na SR. A może zadzwon ??

Jeśli chodzi o ubranie dziecka ze szpitala, wszystko zalezy od pogody :) w czerwcu może byc 30 stopni jak i 15 i deszcz wiec wszystko zalezy :) Ale przygotowane bedą bodziaki z krótkim, kaftank z długim, śpiochy bez rękawków, pieluszka flanelowa i kocyk i coś sie wybierze :) Poza tym przejscie ze szpitala do auta to minuta drogi wiec no :)
image

Dziewczynki a jakie wy kosmetyki zamawiacie z tej apteki?? czy cenowo na prawdę się opłaca??

Biała Katarzynka i musisz płacić normalnie co 2 tygodnie??hmmm zbankrutuje....byłam u niej 4-go kwietnia i teraz niby w związku z tą moją szyjką mam być 27-go kwietnia, czyli nie za pełny miesiąc. Mi się wydaje, że ona nieco przesadziła, niby szyjka mi się skraca- żadnych skurczy, nic nie mam. A jak rozmawiałam z innymi dziewczynami to one mają takie same wartości- jeżeli chodzi o szyjkę i jest niby spoko, więc sama już nie wiem. Teraz się jej zapytam jak mały dokładnie leży, ale to mój mąż nawet zauważył, że brzuch mi się dziwnie układa jak mały się napnie, albo zacznie kopać, biegać itp.
image
Hejka :)
mój mały Brzdąc też leży po skosie :)

Co do wizyt i karty ciązy, to mój lekarz ma zasadę że nie zakłada karty wcześniej niż w 10 tc, zatem dopiero jak byłam w 12 tc to założył kartę i wpisał że pierwsza wizyta była w 8 tc. Także spokojnie, ważne aby być, potem to zawsze można zapisać.
Ja pierwszy raz byłam przed 6 tc, aby potwierdzić test.
i ja się witam serdecznie z rana :)
ja zrobię tak jak nulka, czyli przygotuję ubranka w domu na cebulkę i w zależności od temaperatury ubiorę małą, pewnie zacznę od cieniutkiego bodziaka i półspioszków albo pajacyka a dodam jak coś jeszczę bluzę i ciepłe skaprpetki no i albo kocyk aolbo pieluszkę do przykrycia.
zresztą pewni położne coś poradzą.
Nulka, jak będziesz kupować w gemini bez zamawiania wcześniej to niestety więcej zapłacisz :)
image
iwonka, oni zadzwonią do Ciebie jak będzie można odebrać, do mnie wczoraj dzwonili i dziś podjedziemy.
witajcie z rana;) ladna pogoda dzisiaj i cale szczescie, bo ja lepiej sie czuje jak jest ladnie;)
dzisiaj czeka mnie dentysta... az do rumii z gdanska jade, ale innemu sie nie dam:p
zaczelo sie u mnie przemeblowanie pokoju, dwie szafy poszly do innego pokoju zbey lozeczko sie zmiescilo i komoda., teraz taki duzy ten pokoj sie wydaje;)
ide dzisiaj tez do mojej pediatry ktora prowadzila mnie 21 lat zbey porozmawiac z nia o tych szczepionkach w szpitalu czy sa konieczne zeby zrobic zaraz po urodzeniu czy mozna zrobic pozniej i w ogole.
rowniez sledze watek i za kazdym razem sie zastanawiam czy sie pokaze ktoras z nas rozpakowana;)

image
Dzięki dziewczynki za pomoc, dla mnie to ubieranie to jeszcze czarna magia niestety....kurcze tak dzisiaj słonecznie, ale obawiam się, że za ciepło to nie będzie....czy w tym Gdańsku, czy na tej Górnej Oruni zawsze musi wiać???
image
Jolaa, z tą szyjką to jest tak, że jak się skraca to, że tak powiem zaczyna z różnych wartości, są dziewczyny które mają 30 mm całą ciąże i jest super a są takie, którym z 55 mm skróciła się na 40mm w 26 tygodniu i mimo że jest dłuższa co u tamtych to niestety jest gorzej bo już zaczął się procesz skracania.
pomiary trochę się mogą różnić, i powoli już się nam zaczną te szyjki skracać ale byle nie za dużo i nie za wcześnie. po 36 tyg to już nie będzie takie ważne :) ale teraz to już ostatni czas kiedy trzeba uważać :)
a co do wizyt większość lekarzy od 30-32 tyg przyjmuje zasadę wizyty co 2 tyg. u mnie tak by właśnie wypadało ale przez mój stres związany z szyjką miałam co 3 tyg, a teraz pewnie od następnej wizyty będzie co 2 tyg.
Jolaa a do jakiej lekarki chodzicie?

co do położenia Młodej to się dalej obręca ale zobaczymy co powie lekarz w 36 tyg bo to wtedy będzie w miarę wiążące, na razie niech sobie Młoda ćwiczy :)
image
no jo a kiedy zamawiałaś??? Czekam w takim razie na tel.
Ja brałam SUDOKREM bo za 250g chyba 23,9 ( tyle kosztuje w rosmanie 125g) i EMOLIUM emulsję do kompieli 400ml za 27,9 ( w mojej aptece 43,9) ale to z myślą o mojej starszej córce bo ma po zimie bardzo wysuszoną skórę - chyba jej nie służa te wszystkie płyny i żele pięknie pachnące a nie nawilżające dla starszaków. ALe ponoć taki wydajny jest że mam nadzieję że i dla dzidzi starczy.
Dzięki Mikulka za objaśnienie, mi lekarka powiedziała, że szyjka się skraca- po badaniu ginekologicznym, ale jak zrobiła usg to powiedziała, że lepiej to wygląda niż wywnioskowała z badania. Powiedziała, że gdybym miała skurcze to mam brać nospę i kłaść się, aby odpocząć. Ogólnie nie mam się forsować. Powiedziała, że byle dotrwać do 37 tygodnia. A zarówno ja, jak i Biała Katarzynka chodzimy do doktor Basi Frankowskiej- Konopy (nie wiem, czy drugi człon nazwiska dobrze odmieniłam). Ogólnie jestem z niej bardzo zadowolona, ale przeraża mnie myśl, gdzie miałabym płacić 2 razy w miesiącu za wizytę + dodatkowo za badania laboratoryjne.
Może będziecie się śmiały, ale ponoć nie ma głupich pytań- te skurcze jak będę odczuwała, jak bóle menstruacyjne?? póki co nic nie czuje, dlatego się zastanawiam....
image
iwonka_ika też słyszałam, że ten Emolium bardzo wydajny, ogólnie słyszałam takie opinie o tych emulsjach zakupowanych w aptekach, które są nieco droższe.
image
Jakoś chyba tak od dwóch miesięcy jestem u Niej co dwa tygodnie. Na szczęście nie płacę za każdą wizytę, bo też bym już dawno z torbami poszła heheh
Tak jesteśmy umówione, że raz przychodzę na wizytę z badaniami i wtedy jest fotel, usg i pogadanka i płacenie, a za dwa tygodnie idę tylko na kontrolę przepływów i za kolejne dwa tygodnie znowu płatna wizyta itd. W związku z tym, że mam podwyższone ciśnienie jest ryzyko, że dziecko przestanie rosnąć i dlatego jestem częściej kontrolowana, na wypadek właśnie gdyby coś niepokojącego zaczęło się dziać. Póki co Mała rozwija się wręcz wzorowo i niech tak zostanie :) No oprócz tego ułożenia.
U mnie szyjka też jest skrócona, ale twarda. Pewnie tak samo jak ja masz prowadzić oszczędnościowy tryb życia ;)
Jeszcze co do wizyt to wczoraj byliśmy na płatnej, idziemy w poniedziałek 23.04 na przepływy i 27 na kolejną płatną wizytę. Jesteśmy zapisani na 13, a Ty na którą? Może się spotkamy na tych czerwonych kanapach ;)
image
image
Biała Katarzynka, czy lekarka pobierała Ci już wymaz?? czy musiałaś sama zanosić do laboratorium?
image
ja zamawiałam już w zeszłym tygodniu, ale tylko witaminy i nospe, za dziecięce się jeszcze nie brałam.
Mam pytanie do dziewczyn co kupiły OCTENISEPT, jakiej wielkości kupić ten 50 ml wystarczy ??
Zazwyczaj zapisywałam się na 9.30 (tylko na te ważniejsze USG szłam z mężem i wtedy zapisywałam się na godziny wieczorne, po jego pracy). Teraz zapisałam się na 15.30- żeby iść z nim i mam taki plan już do końca, zawsze to pewniej jak idzie się z mężem.
Trochę się obawiam, bo ostatnio jak byłam powiedziała, że gdyby szyjka dalej się skracała i ona to podczas badań zobaczy to założy mi jakiś krążek, czy Bóg wie co.....
image
na pewno to małe opakowanie wystarczy - bo najczęściej używa się go max tydzień i tak chyba koło 4-5 razy na dzień, więc spoko, jedno psiknięcie wystarcza na ten malutki pępuszek
Hejka,

a propos tego skosnego ulozenia dziecka, to moj maly tez sie uklada w taki rogalik - glowka w dol, ale nogi ma z prawej przy wyrostku, pod zebrami. Maja lezala tak samo w brzuchu i co prawda przy porodzie bylo ryzyko CC (choc na sam porod przekrecila sie jeszcze inaczej, bo glowe miala z prawej, a nie z lewej), ale polozne kazaly mi lezec w jednej pozycji z podlaczonym ktg i powstrzymywac skurcze - mala ustawila sie poprawnie i urodzilam naturalnie... To bylo w wojewodzkim, wiec ciekawe, czy w innym szpitalu, nie zrobiono by od razu CC..?;)

Jeszcze raz dzieki wszystkim za zyczonka dla Mai:)
imageimage
Hej z rana

Jolaa pytałaś o skurcze, każda to czuje inaczej, jedne jak na @ inne sie zwijają, ja w pierwszej ciąży jak poczułam pierwsze skurcze to straciłam czop i przyznam ze z @ to nie miało nic wspólnego a zabolało jak diabli.
Teraz mam skurcze od jakiegos czasu i sa różne jedna to takie hmmm napinanie brzucha a inne to aż mnie w pół zgina ;/

A teraz musze sie pożalić/wypłakać...Tak jak już pisałam czeka nas przeprowadzka i nasze mieszkanko sie opozni, obecnie mamy wynajete do maja i myslelismy ze uda sie umowe przedłużyć o miesiac no i sie okazało ze nie ma takiej możliwości, ja pierdziele masakra siedze i szukam czegos, raz ze ciężko wynajać coś tylko na miesiac/dwa, kolejna sprawa mamy dziecko a do tego jeszcze dużego psa ;/
Pół nocy nie mogłam spać ehhhh cały czas coś
image
image
Bianka & Vincent ;)
Ja od początku chodziłam z Mężem i nie wyobrażam sobie nie iść z Nim na wizytę :) Godziny właśnie sobie tak ustawiamy, żeby i On też mógł być, bo prawdę mówiąc zadaje Doktorce więcej pytań niż ja :D
Wymaz właśnie będzie mi pobierała 27 :) I sama muszę zanieść do laboratorium. Absolutnie jeszcze nie wiem gdzie to zanieść, ale liczę na to, że mi powie gdzie z tym iść :)
Krążek? hmmm nawet nie potrafię sobie tego wyobrazić jakby to miało wyglądać, bo słyszałam tylko, że czasami trzeba zakładać jakiś szew na szyjkę, ale o krążku nie słyszałam..
image
image
banka wydaje mi się, że w szpitalach są dalecy od CC, bynajmniej tak zapewniała położna. Tak samo słyszałam, że na życzenie Ci nie zrobią, a wiem, że jak się zapłaci to i na życzenie będzie cesarka:) tak jak wszędziwe
image
Jolaa, z tym krążkiem to chyba już zapóźno, teraz to już raczej leżenie, pupka u góry i czekanie :)
krążek się zakłda ale we wcześniejszej ciąży, a przede wszystkim nie ma co panikować bo niewydolność ciśnieniowo szyjkowa najczęściej daje o sobie znać między 16 a 20 tyg, to skracanie koło 30 to już jest raczej mechaniczne i najczęściej następuje powolutku, więc pod kontrolą lekarza nie jest to problem :)
trzeba tylko bardziej się oszczędzać :) no a poza tym powoli ta szyjka ma już prawo się skracać :)
image
Dzięki Mikulka:)
image
Czesć laseczki :)
Ja dziś się byczyłam z rana za to w nocy dostałam takie kopniaki w pęcherz, że zwijałam się w pół :/

Jolaa jak nie masz tej listy dla maluszka na wyprawkę to mogę wrzyucic na forum, może się komuś jeszcze przyda. To jest lista, którą kiedyś któraś z forumek już wrzucała.
image
Hej Dziewczyny!
Niestety w tym tygodniu nie odbędzie się spotkanie z anestezjologiem w sz. wojewódzkim, z powodu braku salki...jeszcze nie wiadomo jak będzie za tydzień.
Jonka6:
współczuję :( - nie dość że ciężko będzie coś znaleźć to jeszcze potem trzeba będzie żyć"na walizkach" ten miesiąc, dwa ....
Przed samym porodem może być dość ciężko :(

Mu powoli przymierzamy się do remontu - tzn zakupu dodatkowych szaf - niestety to nie takie łatwe - więc zapewne też przed porodem będę miała w domu niezły bałagan:(
kurcze Jonaka, to naprawdę nie fajnie, szczególnie, że w czerwcu jeszcze są studenci i do tego jest Euro. jak bym coś słyszała to będe dawać Ci znać, bo rozumiem, że w tej sytuacji lokalizacja mieszkania jest obojętna?
image
Biała Katarzynka mi powiedziała, że ten wymaz do Brussa
image
Masia poproszę o listę:)
image
Witam sie i ja po dlugim czasie,
przeczytalam setki zaleglych postow ale jestem na biezaco. Nie pisalam,bo mialam mega dola-chorowalam przed swietami i po swietach. 2 razy dostalam antybiotyk. Tak jak jedna z Was mialam rope w oku, angine w gardle, zapalenie ucha i do tego jeszcze zatoki. Podobno w ciazy tak sie zdaza pod koniec, bo organizm nie ma juz sily sie bronic i jest to infekcja "wieloogniskowa" czy cos w tym stylu-masakra!
Mam juz skierowanie na cc i jak do 30 kwietnia nie zaczne rodzic, to wlasnie 30 mam sie zglosic na planowana operacje. Jednak wczoraj bylam u mojej gin i okazalo sie, ze szyjki juz nie mam, ale rozwarcia tez jeszcze nie. W pon bylam na ktg i tez bylo ok. Tak czy siak jej zdaniem do 30 nie dociagne, ale jakbym do konca tygodnia nie urodzila, to w pon znowu mam przyjsc na ktg ;D
A gdzie jest ta Brussa?

Jonka6 powiedz jakie masz wymagania co do mieszkania, które musicie wynająć na miesiąc?
Może też sama napisz ogłoszenie, że poszukujecie tymczasowego mieszkania. Napisz tylko w nim, że macie psa i małe dziecko. Jeżeli dla kogoś kto chce coś wynająć nie będzie to problemem to się ktoś też do Was powinien odezwać i zaproponować wynajem :)
image
image
A co do wymazu to pytalam mojej gin skad takie roznice w cenach-bo ja placilam np.25 zl, no i odpowiedz jest taka,ze niektore laboratoria robia pelen posiew i wtedy cena to ok 45zl, a inne tylko na streptococus, czy jak to sie tam pisze i wowczas cena jest 20-25zl. Moje badanie bylo wykonane w laboratorium invicty.
Pisalyscie jeszcze o pobieraniu krwi pepowinowej. My pobieramy-zestaw czeka juz obok torby do szpitala-przy pierwszym porodzie tez pobralismy, choc wowczas zupelnie nie bylo nas stac, ale tesciowie kupili nam wozek i fotelik, a my "swoja" kase wydalismy wlascie na pbkm. Mam nadzieje,ze nigdy nie bedziemy z tego korzystac, ale biorac pod uwage rozne choroby w naszej rodzinie no i ciagly rozwoj medycyny bardzo nam na tym zalezalo.
Gdyby ktoras z Was sie jednak zdecydowala to dajcie znac. Powiem Wam, jak skorzystac z programu "Rodzina-Rodzinie", dzieki ktoremu dzieki "mojemu" poleceniu Wy dostajecie znizke, a ja rok abonamentu gratis. Dziala to tak,ze pozniej Wy mozecie polecic komus innemu i sami dostaniecie rok gratis, a ta rodzina znizke. Mam nadzieje,ze dobrze to wytlumaczylam.
Witam was środowo :)

Jonka6 a u jakiejś rodziny nie moglibyście się na ten czas zatrzymać?? Albo u znajomych?
My jak odbieraliśmy mieszkanie mieliśmy 1,5 msc opóźnienia i podobnie jak u Was skończyła się nam umowa, i mogliśmy przedłużyć ale tylko na rok :| Jako, że rodziny w trójmieście nie mamy, też szukaliśmy i tylko stres był ;/ bo na 5 dni przed "wyprowadzką" nie mieliśmy się gdzie podziać. Poszłam się wypłakać do przyjaciółki i nas przygarnęli :) Tzn swoją córę wzięli do siebie do sypialni a nam wypożyczyli jej maleńki pokoik, graty wstawiliśmy do piwnicy (w tym nowym mieszkaniu, po prostu dogadaliśmy się z deweloperem). Raz ze odbiór się opóźnił, dwa że czekaliśmy na poprawki;/ i tu też się dogadaliśmy z deweloperem tzn mogliśmy wejść do mieszkania zanim był "papierkowy odbiór".
Wiem, ze nie będzie łatwo, ale dacie radę :)
A potem sama radość, bobas przy Tobie w nowym, Twoim mieszkanku :)
image
Tak Jonka-napisz bo moze na taki krotki czas cos poza 3-miastem sie znajdzie, bo w Gdansku z tym Euro to moze byc ciezko.
A tu laboratoria bruss http://www.lmbruss.pl/
Mikulka no lokalizacja to wrzeszcz, zaspa te okolice, maz nie bedzie smigal do pracy np z gdyni bo to nie ma sensu.
ciężko bedzie ale nie bede wynajmować za np 1000zł jakiegos "syfu" bo akurat jest.
Na chwile obecna uruchomione info u znajomych, wiadomo nie zawracamy o tej godzinie nikomu d.. bo ludzie w pracy wieczorem bediemy wiedzieć wiecej, jesli to nie zda egzaminu mam juz kilka ofert bede dzwonic no i ogloszenie tez wystawie, a co nas zadowala? moze byc jeden lub 2 pokoje, wazne zeby mozna bylo byc z dzieckiem i psem i max do 1000zl
image
image
Bianka & Vincent ;)
Mam takie pytanie, ile dzieciaczek musi mieć minimum tyg/msc aby można było jechać z nim samochodem troszkę dalej?? Do rodziców mam ok 1 h drogi, zaś do teściów ok 4,5h ..
I tak się zastanawiam ile będziemy musieli poczekać zanim juniora przedstawimy rodzinie:) Tzn rodzice na pewno przyjadą i jedni i drudzy, ale moja babcia jest leżąca więc to junior będzie musiał jechać się przedstawić :)
image
Kasia i Tomuś oszczędzaj się jak możesz jeszcze chociaż to suuuper że będziesz tak szybko miała maluszka przy sobie :)

Z naszym mieszkaniem udało się na szczęście odebrać i teraz POWOLI kończymy i chyba w przyszły weekend przeprowadzka.I tak będziemy czekać na rogówkę, szafy i takie tam ale dach nad głową już jest. wtedy też będę mogła zabrać się za dokompletowanie wyprawki :) Nasze graty z poprzedniego mieszkania stoją u mojej sis na jej mieszkaniu, które ma być na wynajem wstępnie od maja ale to kawalerka :(

Jolaa wklejam tutaj tą listę:
WYPRAWKA DLA MALUSZKA 
CIUSZKI
- 3x body długi rękaw 62 cm + 1x body na 56 cm
- 3x body krótki rękaw
- 4x pajacyki zapinane na całej długości z przodu
- 3x sweterki, bluzy i spodenki
- 4-6 sztuk bawełnianych koszulek i kaftaników;
-4-6 sztuk bawełnianych śpioszków;
- 2 x czapeczki bawełniane (zasłaniające uszka)
- 2 x pary skarpetek bawełniane
- 2 x para rękawiczek bawełnianych żeby nie drapały sobie buzi
- ŚPIOSZKI 6szt. rozm.62

MYCIE
- 1x dziecięce ręczniki frotte z kapturem (rozmiar 100x100 cm);(w IKEA są najtańsze z kapturkiem )
- 2 szt. pieluch flanelowych (do osuszania po kąpieli, na przewijak, do lekarza żeby położyć na wadze itd.);
- Wanienka do kąpieli

KOSMETYKI
- patyczki (do uszu typowo dziecięce z zaokrągloną końcówką)
- płatki do przemywania oczu i twarzy
- Ziołolek od początku LINOMAG A+E z różową zakrętką, puder mi odradzano /ew. Sudokrem
- Oilatum od pierwszych dni życia z emolientem lub MYDŁO na początek jak najmniej uczuleniowe, np. Bambino
- rumianek do robienia naparów (przemywania oczek, narządów płciowych) lub dodawany do kąpieli (świetny w profilaktyce krzywicy; kąpiele z dodatkiem rumianku dostarczają dziecku również cennych witamin).
-krem ochronny do buzi 50 filtr DAX Cosmetics;( fajnie się rozprowadza nie pozostawia smug )
- oliwka- Nivea balsam oliwkowy
- spirytus 70% do przemywania pępka i smarowania kręgosłupa, po każdej kąpieli
- gencjana - roztwór wodny (pomocna przy pleśniawkach)
-sól fizjologiczna do zakraplania np. noska gdy jest katar-rozpuszcza wydzielinę i dziecku łatwiej oddychać.
- zakraplacz ułatwia odmierzanie, np. soli fizjologicznej
- Vigantol od 3 tygodnia (witamina D3)

AKCESORIA PIELĘGNACYJNE
- szczotka do włosów z miękkiego włosia
- nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci
- termometr do wody (jest w wyprawce w szpitalu)
-termometr do pomiaru temperatury ciała elektroniczny bezdotykowy
-1 szt. smoczek do uspakajania
- gruszka gumowa Frida (gruszki odradzają bo mogą uszkodzić nosek, Frida jest ok.)
- małe nożyczki z okrągłymi końcówkami (przydatne już w szpitalu)

PRZEWIJANIE
-chusteczki nasączane Bambino
-pieluchy jednorazowe (Pampersa new born lub inne)
- 20 szt pieluchy tetrowe (lepiej te trochę grubsze) do ulewania, wycierania buzi i
- waciki bawełniane 50 szt (do przemywania wodą pupci, bo w upały i dla alergików chusteczki nawilżane czasem się nie sprawdzają- mi się sprawdziły New Born Pampersa)
- mała miseczka do przemywania twarzy czy pupy 1szt
- przewijak na łóżeczko
- pokrowiec frotte na przewijak lub duży ręcznik (praktyczniejsze);( ja kupiłam taki dmuchany na przewijak z IKEA; był super bo miał wałeczki z boku i dziecko nie turla się w lewo i prawo)
- pojemnik na pieluszki i kosmetyki przyczepiane do łóżeczka 1szt

SPANIE
- 2 x kocyki (jeden z bawełny, drugi z polaru), ewentualnie śpiworek
- Pościel: kołdra + 2 poszewki
- 3 x prześcieradła frotte na gumkę
- 1 x ochraniacze na boki łóżeczka; ( Położna ze szkoły rodzenia kazała zdjąć, żeby był przepływ powietrza, taki mały szkrab i tak się nie turla)
-1 x łóżeczko,
1 x materac (gryko-kokos)
- ceratki pod prześcieradło do łóżeczka 2szt

JEDZENIE
- Po 1 miesiącu: herbatka hipp z kopru włoskiego wolno używać po 1 miesiącu życia (uspokająca na kolkę);
- Laktator Mandela (chyba 300zł) ale był idealny i nic nie bolało (naśladuje ssanie dziecka
-1 szt. butelka 125 ml
-szczotka do mycia butelek i smoczków
-termoopakowanie na butelkę
- podgrzewacz do butelek
- sterylizator do butelek

PRANIE
- proszek do prania (duży JELP lub Lovella)

INNE
-1 x fotelik samochodowy (np. Maxi Cosi kosztuje ok. 500zł)
- wózek
- pościel do wózka

WYPRAWKA DLA MAMY 
DLA MAMY
- Maść do smarowania brodawek pękających podczas karmienia. (Mandela, Czysta lanolina
- Nadmuchiwane kółko pływackie ( do siadania w czasie gojenia się krocza )

W SZPITALU
-1 op. wkładki laktacyjne (np. Bella lub inne)
- Stanik dla karmiącej (100% bawełna lub zwykły po prostu z odpinanym ramiączkiem; bo te dla matek są okropne!)
-szlafrok
-2 x koszula nocna z wycięciami na piersi do karmienia
-6 szt. majtki "siatkowe" jednorazowe (można kupić w aptece albo w hurtowni)
-podkłady do WC (jednorazowe) najlepiej Bella, które niby są pieluszkami dla dzieci wg obrazka na opakowaniu, ale w aptece każdy wie, że służą po porodzie
-kapcie
-klapki pod prysznic
-2 szt. ciepłe skarpetki
- (szampon)-kosmetyki (mydło, szczotka i pasta do zębów, szczotka do włosów
-papier toaletowy
-ręcznik do kąpieli, ręcznik do rąk
-woda mineralna, sok
- sztućce, talerzyk i kubek
- jednorazową maszynkę do golenia
- lewatywa
- aparat fotograficzny
image
Jonka, bardzo współczuje, bo to kolejny stres dla Ciebie i Maleństwa, może jak piszę kate88, jacyś znajomi Was przygarną, albo poszukać czegoś poza 3city. Teraz ten okres jest fatalny przez to euro :/

do mnie dotarła przesyłka, poduszka poporodowa i elektrostymulator TENS ;] no i niech mi jakaś zabroni go użyć. Wyraźnie jest napisane że przy wszelkich badaniach urządzenie należy wyłączyć więc co ich obchodzi co ja będę miała jak będę spacerować po korytarzu lub siedzieć na piłce, nie dam sobie tego ściągnąć i tyle :D

Jeżeli chodzi o bałagan po remoncie, ja miałam tylko malowany pokój, a pobojowisko jest straszne, nie ma komu sprzątać, bo ja schylać się zbytnio nie mogę, jestem cały dzień sama bo mojemu się trafiła dodatkowa praca i tak siedzę sama 10-11 godzin w tym bałaganie i szlag mnie trafia że nie jestem tego w stanie ogarnąć, może weźmie piątek wolny bo mi się zaczyna kończyć cierpliwość :)
Kate ostatnio jak byliśmy na tych warsztatach to pan mówił że taki mały dzieciaczek nie powienien spędzać w foteliku więcej niż godzinę. Ale nie pamiętam jak długo :( Może inne brzuchatki mają lepszą pamięć :)

Jonka nie zazdroszczę teraz nerwów z mieszkaniem, ale na pewno coś się znajdzie i dacie radę :)

My dzisiaj intensywny dzień- jak mąż wróci to jedziemy do mojej przychodni po wyniki krwi i moczu, potem do Urzędu skarbowego złożyć pita, potem jedziemy odebrać fotelik dla małego i na koniec wizyta w obi bo remont za pasem a my nie mamy jeszcze wszystkiego kupione.

No a jutro wizyta u gina :) Już się doczekać nie mogę- te 4 tyg czekania to strasznie długo, teraz może już będą częstsze wizyty.

Pozdrawiam was w ten słoneczny dzionek :) Kasia i Tomek to już jesteście na ostatnich nogach :) Jak ten czas leci, zaraz wszystkie będziemy się rozpakowywać :)
image
Kochane ukazała się nowa gazetka z Akpolu :)
image
Najciekawszy jak dla mnie z gazetki Akpolu jest zestaw fiki miki. Pewnie się po niego wybiorę w najbliższym czasie.
image
No właśnie przejrzałam ofertę i dla przyszłych mam nie ma prawie nic. Może nic co by mnie zainteresowało poza tym materacem z klinem. Ale za miesiąc nowa gazetka :)
image
agusia 85, ja kojarzę że mówili że do 3 msc życia dzieciaczek nie powinien spędzać w foteliku więcej niż 2 h.
Zaczęłam przeglądać internet w tym temacie i znalazłam info, ze jeśli się jedzie na dłuższą trasę to co 2 h trzeba zrobić przerwę min dwóch kwadransów, czyli min 30 min. Heh, tatusiek będzie szału dostawał :d Nie lubi "przystanków" :)

Piszecie że Wam bałagan przeszkadza i itp, a u mnie zupełnie odwrotnie :D Tzn byłam zawsze trochę pedantką, i nie było opcji, ze np pranie wisie mimo, ze jest już suche, czy dwa brudne talerze w zlewie, a teraz? Heh wkurza mnie to na początku i jak chce się zabrać zaczynam się męczyć, i tak oto wszystko leży dalej :D Bzik został mi tylko jeśli chodzi o sypialnie, muszę mieć czyściutko tam gdzie śpię :)
A reszta, jak to teraz mówię "nie ucieknie" :)

Heh ale dziś od rana meczą mnie myśli, czy urodzę po terminie, czy się wstrzelę, czy nas junior szybciej zaskoczy :O a jako, że sama siedzę w tym tyg nawet nie mam jak się wyżalić. Heh dopiero leci 29 tc a ja już schizuje, co będzie dalej?!
image
Dziewczyny, właśnie robie sobie liste apteczną i polecam te podkłady i nie tylko http://allegro.pl/podklady-poporodowe-midi-hartmann-30-szt-i2276650621.html firmy hartmann, majteczki też kupuje bo też są bardzo polecane no i te podkłady...ją bardziej anatomiczne :) ja też pieluchy belli nie wyobrażam sobie między nogami :)
dużo droższe te podkłady, ale może i rzeczywiście lepsze ...
Ja i tak po trzech dniach przeszłam na zwykłe podpaski bo tamte były mi za duże i mnie wkurzały.

A ja zmieniam pakiet - z luxmedu na medicover - bo w tym luxmedzie nie ma żadnego sensownego lekarza - do którego można się umówić na za miesiąc .... Wszystkie terminy porezerwowane, a Ci co zostali to mają takie opinie że bałabym się tych wizyt.
Cieszę się że kończę kontakt z tą przychodnią bo wyjątkowo mnie wkurzała....
Cześć Mamuśki :)

Gdzieś w necie dostępna jest gazetka Akpolu, szukam , ale jakoś nie mogę znaleść.
Może mi ktoś podesłać linka, proszę :)
image
image
proszę bardzo :)

http://www.akpolbaby.pl/kwiecien-gazetka-gaz.pdf
image
Dzięki:)
Ale faktycznie prawie nic ciekawego dla nas .
image
image
Hej dziewczyny. Aleście naskrobały:)miałam 60 postów do nadrabiania:) My już po KTG-ale to jest sprzęcior:)a jak słychać bicie serducha i jak się dzidzia kręci w brzuchu:) U mnie znowu wszystko szczelnie pozamykane, skurczy brak także czuję, że jeszcze się potocze:) Co do remontów to właśnie u nas w klatce rozpoczęli montaż kabli WLZ do każdego mieszkania i zamierzają robić to do 30.05...jestem załamana... bo kują i nie wiem jak mała będzie spała....na cały czerwiec chcę się ewakuować z Gdyni, ale w maju będzie hardcore....
A tak poza tym to stwierdziłam, że jak nie urodzę zbyt szybko to wyląduje na srebrzysku. Dzisiaj śniło mi się, że urodziłam "coś" nie wiem jaka była płeć tego dziecka, miało to bujną czuprynę czarnych włosków na głowie, było 4 miesięcznym dzieckiem, które samo trzymało głowę, chodziło i gadało i uciekało nam. A ponadto miało po 6 palców u rąk i 7 u nóg... kurde jak się rano obudziłam to byłam zlana potem....takie schizy mi się już włączają, że masakra...
Jonka współczuję z tym mieszkaniem...chyba w tej sytuacji znajomi to będzie jakieś wyjście... bo ceny za wynajem przed euro na bank skoczą w górę....
no nic idę bo czuję w sobie chęć do pucowania więc wykorzystam, że mi się chce:)
image
hej dziewczyny:-)

ja trochę podupadłam ostatnio na zdrowiu bo zaczynają sie poranne skurcze...

największy problem to taki że jestem skazana na siebie bo mąż wyjechał do norwegii na miesiąc a ja pod opieką mam starszą córę 7 lat i psa którego chcąc nie chcąc wyprowadzić trzeba przynajmniej 3 razy dziennie...

mam nadzieję że mąż zdązy przylecieć na poród...
image

image
poczytałam iwspółczuję problemów przeprowadzkowo- mieszkaniowych oraz nieobecnościowo-mężowych ....

ja wczoraj prawie w głowe dostawałam bo młoda- nic się nie ruszała absolutnie nic- w nocy troszke - ale rano już postanowiłam jade do gina- i trakcie drogi tak mnie skopała że zawracaliśmy ;)))
ale strachu się najadłam .... ohhh

dzisiaj znowu czułam że zrobiła totalnego fikołka - w pierwszej ciązy tego nei miałam- więc jest to totalnie nowe uczucie i totalnie dziwne jak się coś kotluje w brzuchu i widac jak napinają się poszczególne części ..no nie wiem jak to napisac ..

pg- dobrze ze sie dodzwoniłaś i szkoda ze nie ma tego spotkania , qrcze na nie liczyłam ....

mikulka- dzięki za link do akpolowej gazetki i faktycznie nic nie ma

azura - podkłady niezłe - ja oglądałam ostatnio w mothercare - i te całe zestawy dla mam w ciązy - jakoś do mnei wizualnie przemawiają .... choć odrobinę kobiecości podczas "marakry" porodowej wolę mieć ;)))
pomimo tego że poród miałam z tych lekkich - jest to dla mnei totalne "zezwierzęcenie" i chciałabym już być po .... ehhhhh
image

image
kurcze, się dzisaj za robottę wzięłam i coś się zmęczyłam :)
już niestety kondycja nie ta :)
a jutro śmigam się pokuć troszkę i zobaczymy jak tam moja morfologia bo tak mi się chce spać że aż się zastanawiam czy nie mam jakieś galopującej anemi :)

oooill moja Młoda za to dzisaj cicho siedzi (wczoraj dawała popis) i też juz mnie to stresuje, szczególnie, że jak ją trząchcam to niby się trochę rusza ale jaoś tak bez przekoniani, zobaczymy jak po obiedzie będzie :)
image
ooolll a co to za zestawy z mathercare?? może masz jakiś link do wklejenia??
image
no właśnie, co to za zestawy ?
a wiecie co - jak byłam w mothercare w klifie to wziełam sobie ich katalog - taki papierowy i dopiero tam zobaczyłam że mają takie "niezbędniki dla mamy" bardzo ładnie wyglądają
podpsaki poporodowe - 48 szt - 29 zł
jednorazowe majtki po porodzie 9 zł za 5 szt
mata na łóżko 24, zł za 5 szt
wkładki laktacyjne - różne rodzaje wielokrotnego użytku i jednorazowe, żelowe i bawełniane
i wszystko całkiem ładnie wygląda - stwierdziłam że po prostu pojade tam jakoś do klifa i wszystko w jednym miejscu kupie - chociażby dlatego że ładnie wygląda hehehehehe

mają jeszcze kosmetyki dla mamy m.in. żel do masażu krocza który zmiękcza i uelastycznia okolice intymne- jak piszą przygotowując je na poród - koszt 19.90 zł no i wiele innych
image

image
tu chyba wszystko jest:
http://www.mothercare.com/b/42799041?ie=UTF8&title=hospital%20bag&pf_rd_r=19P90NVBG8CEC60XSEQT&pf_rd_m=A2LBKNDJ2KZUGQ&pf_rd_t=101&pf_rd_i=42764041&pf_rd_p=468460953&pf_rd_s=global-top-7

Ja mam koszule nocne z mothercare - bardzo ładne ale jakość taka średnia ...
Ale z kolei ubranka dla córki wciąż idealnie wyglądają.
Zawsze omijałam szerokim łukiem mothercare bo kojarzyłam, że jest drogi ale z cen wyżej podanych wynika, że można tam wchodzić ;)
image
Hej wszystkim
Ja niestety dzisiaj w beznadziejnych humorze i po prostu nawet pisać mi się nie chce :-(
a chcieliśmy mieć tylko własne mieszkanko a wyszło wszystko nie tak :-(
ale nie będę was tu zasmucać
miłego wieczorku życzę
image[/url]
image
Mala757 jak masz ochotę się wygadać to wyrzuć to z siebie.
Rozumiem, że jest Ci ciężko. My mieszkamy kątem u moich rodziców i chcielibyśmy być już też na swoim, ale na przeszkodzie ku temu stoi Nam mieszkanie, które czeka na sprzedaż, bo w nim zdecydowanie mieszkać nie chcemy, a kupca żadnego na horyzoncie nie ma :(
image
image
u nas nie dość że nie dostaliśmy kredytu to jeszcze nie możemy odzyskać zadatku bo doradczyni kredytowa poleciała sobie w kulki i zrobiła nas w jajo i przez nią jesteśmy parę tysięcy w plecy i ani mieszkania ani pieniędzy i tylko nerwy i stres który teraz akurat nie jest mi wskazany
Mam wszystkiego dość ;-(
image[/url]
image
O rany!
Kurcze nie znam się w ogóle na kredytach hipotecznych :(
Szczerze mówiąc nigdy nie słyszałam, że zadatek przepadł, aż jestem w szoku, że tak można.
Na mój rozum to on powinien przepaść jakbyście sami zrezygnowali, a nie jak bank Wam odmawia.
Ale jak widać logika nie ma nic wspólnego z finansami.
Jesteście pewni, że nie da się odzyskać tych pieniędzy? Ta doradczyni Wam w ogóle mówiła o takiej możliwości?
image
image
Mała jeśli pojawi sie nowy klient to spisz z nim cesje i wtedy kasa do was wroci, chyba ze to wplaciliscie nie mialbyc kredytowane, ale to zawsze jakos mozna sie dogadac, a probowaliscie w innych bankach? my tez w kilku dostalismy odmowe, wiem co czujesz
image
image
Bianka & Vincent ;)
zadatek przepada - bo właściciela mieszkania/dewelopera mało interesuje z jakiego powodu nie kupuje się danego mieszkania ...

Mała - a może uda się uzyskać kredyt w innym banku? Może ktoś Wam pożyczy aby mieć wkład własny?
Zadatek by nie przepadł gdyby doradczyni od razu wysłała papiery do co najmniej dwóch banków bo taki był warunek oddania zadatku a ona złożyła tylko do jednego a w kolejnych jak by tylko ustnie się dowiadywała a nie na papierze a umowa od sprzedawcy jasno mówiła że z dwóch banków musza mieć potwierdzenie że dostaliśmy odmowe kredytu
A najgorsze jest to że doradczyni jest teraz na zwolnieniu i nie wiadomo czy w ogóle wróci do pracy i nie mamy z nią żadnego kontaktu.
Ja poprostu nie wiem co robić bo kase pożyczyliśmy od znajomych a oni teraz potrzebuja jak najszybciej pieniędzy
Szkoda słów a nerwy mam w strzępach
image[/url]
image
idzcie do prawnika i sie dowiedzcie jak to wyglada.

kobietki gdzie moge kupic torbe do wozka? i ejszcze jedno pytanie chodzi mi o takie zawieszki z zabawkami do wozka, rowniez nie wiem gdzie mozna dostac i czy one pasuja do kzdego rodzaju wozka czy jak?

image
Skoro nie wykonała tego czego się zobowiązała to chyba sprawa powinna być jasna.
Jako doradca musiała chyba przecież pracować gdzieś w jakimś biurze. Może wystarczy napisać jakąś skargę albo coś takiego?
image
image
irongirl - zawieszki dostaniesz że w akpolu, mama i ja - na necie - tanie ma canpol, droższe tiny love ...Ja miałam tiny love ale za późno kupiony i chyba tylko 3 razy był w wózku :) - no i są uniwersalne - wszystkie ...

Torbę do wózka też wszędzie kupisz - ale to trzeba uważać bo bez wózka są dość drogie ...
wlasnie nigdzie nie widzialam takiej torby.... a te zawieszki podejde zobaczyc do akpolu...

image
na allegro sporo:
http://allegro.pl/akcesoria-torby-do-wozkow-82661

kojarzę że kiedyś z nudów oglądałam (dostałam razem z wózkiem więc nie musiałam kupować) i większość była w granicach 100 zł - aż się zdziwiłam, że torby są takie drogie, a nie były jakieś szczególne
łuk mamy takie:
http://allegro.pl/luk-muzyczny-zoo-tiny-love-mk-i2275653168.html

Wg mnie to nie jest warte swojej ceny (choć inne zawieszki tiny love bardzo polecam)

A wybór łuków jest naprawdę olbrzymi - chociaż wg mnie nie jestem pewna czy warto kupować - już lepsze takie zabawki do wózka, które można także do maty edukacyjnej doczepić:
http://allegro.pl/dla-niemowlat-do-wozka-17309

O wiele bardziej polecam:
http://allegro.pl/tiny-love-bananowa-anna-pierwszy-owoc-i2220613638.html
http://allegro.pl/emanuel-zawieszka-motyl-lamaze-warszawa-i2257956751.html
tygryska do dziś ma w foteliku samochodowym i bardzo lubi:
http://allegro.pl/lamaze-tygrysek-zawieszka-z-wibracjami-i2255722289.html
Irongirl, koniecznie daj znać co się dowiedziałaś o szczepionkach !
A torby do wózków to pewnie w sklepach z wózkami :) a zawieszki ja kupiłam taką http://www.zabawkolandia.sklep.pl/index.php?main_page=product_info&cPath=202_105&products_id=1533 ale jest mnóstwo i cięzko wybrać ;)
Ja chciałam z jakąs delikatną muzyczką plus zeby szelesciła grzechotała i nie kosztowała majątku ;) Bo np niektóre są mocno wibrujące- dla mnie to jest straszne :P albo mają takie melodyjki/śmiechy ze az strach :P

Jonka, Mała wspołczuje problemów mieszkaniowych :/ ale nie stesujcie się pomimo, ze łatwo mi to pisać, ale zdrowie Wasze i maluchów najważniejsze !

Aaaaa ! Kasia i Tomus to już tylko 1.5 tygodnia !!!!! ;)

Dziewczyny, mam nadzieje, ze za tydzień uda nam się wizyta w wojewódzkim i lody ;)

Jeśli chodzi o Gemini, to mi się chyba nie opłaca zamawiac przez Internet bo potem będę musiała specjalnie jechać a dla jednego Octaniseptu ( wezmę 250ml, zawsze się przyda do jakis skaleczeń i innych) gazików , kremu ochronnego , podkładów poporodowych i no spy nie opłaca mi sie :P

Czy któraś z Was potwierdza przybycie na Warsztaty Moda na Brzuszek ?? Bo to już w czwartek za tydzień a dostalam maila ponaglającego/potwierdzającego :)

I czy ten mothercare jest gdzies w Gdańsku czy tylko w Klifie ?
image

Mala jezeli chcialabys to moge dac Ci namiar na naszego doradce od kredytow. Polecilismy go kilku znajomym i wszyscy dostalismy kredyty. My od zlozenia wszystkich niezbednych dokumentow do podpisania umowy w banku minelo dokladnie 14 dni. Nie jest powiazany z zadnym bankiem i papiery wyslal nam do tych ktore nas interesowaly. Pieniazkow zadnych nie pobiera bo dostaje od banku.
image
moja najlepsza pani pediatra powiedziala mi tak zebym sie nie zgadzala na euvax bo spotkala sie w komplikacjami, zeby samemu zakupic engerix i dac w szpitalu, poniewaz my jako kobiety i matki mamy prawo decydowac czym zaszczepione nasze dziecko.
tylko taka szczepionke trzeba trzymac w zimnym miejscu a do szpitala w specjalnej torbie izolacyjnej zbey utrzymac temperature.
a ufam tej lekarce cale zycie mnie prowadzila i nigdy zlego slowa o niej nie moglam powiedziec, juz wiem ze do niej bede z maluszkiem chodzic;) w koncu najwazniejsze jest zaufanie do lekarza;)
w kazdym badz razie trzeba sie dowiedziec na zaspie jakie tam szczepionki. wiem, ze zaszczepie dziecko engerixem i na nic innego sie nie zgodze, bo nie bede ryzykowac.

image
dziewczyny dzięki za dobre słowa postaram się ochłonąć i jakoś to przeżyć
Mam nadzieje że jutro w lepszym humorze się obudzę :-)
pozdrawiam na wieczów
image[/url]
image
irongirl, ale położna na SR mówiła, ze nie można przynosić swoich szczepionek na Zaspe i ze szczepią euvaxem... nie wiem jak jest w innych szpitalach...
Kurcze, moze ja tez sie przejde do mojej ogolnej, która tez jest pediatrą i sie podpytam....
image

Trzymam kciuki, żeby się Wam wszystko dobrze poukładało :)
image
image
teoretycznie nie mozna, ale masz prawo nie wyrazic zgody i powiedziec ze maja zaszczepic engerixem, bo jesli zaszczepia ta druga a cos sie stanie to oni ebda ponosic pelne konsekwencje, jesli sie nie zgodza to niech mi to na pismie dadza, bede sie klocic o swoje, kurde mamy do tego prawo to nasze dzieci.

image
Jonka i Biała Katarzynka znam Wasz ból z własnego doświadczenia niestety :(
Na miesiąc przed przeprowadzką do nowego mieszkania musieliśmy zwolnić wcześniejsze, na szczęście kumpela nas przygarnęła.
Co do zadatku tu było więcej nerwów, mąż niby już na 100% załatwił kredyt, poszliśmy do notariusza po upoważnienie dla mnie bym mogła dokonczyć formalności bo M. wypływał na dniach, po paru dniach dostaje tel. że odmowa przyznania kredytu. To były ciężkie czasy dla mnie, zwiedziłam chyba większość banków w trójmieście, dogadałam się z deweloperem co do terminu wpłaty I transzy, kredyt po wielkich bojach załatwić się udało, ok. 45tys. zadatku zostało uratowane. Mała może jeszcze nie wszystko stracone, pogadajcie ze sprzedającym mieszkanie, może jakoś się uda. Doradcy fin. to często ludzie z przypadku, dla nich liczy się tylko premia od klienta, często wiedzą mniej niż klienci-znam również z doświadczenia. Bardzo ciężko o kompetentengo doradcę.

Nie poddawajcie się!

Byliśmy dzisiaj w kinie i ledwo tam wysiedziałam, młody cały dzień sprawdza jak bardzo może rozciągnąć mój brzuch w poprzek :/ Dodatkowo doszedł ból podbrzusza, zastanawiałam się czy nie jechać na IP, ale póki leżę jest ok, zobaczę jutro.

Trzymajcie się brzuszki:)
imageimage
Aj znowu pomyliłam osoby, chodziło mi o Jonkę i Małą ;)
imageimage
tzn można nie zaszczepić i potem dopiero u pediatry w czasie pierwszej wizyty- tak to zrozumiałam ( odnośnie Zaspy) i ja bym tak na Waszym miejscu zrobiła.
A czy wiecie czym szczepia na Klinicznej?
image
lekarka mi powiedziala, ze nie wypuszcza mnie ze szpitala dopoki nie zaszczepia. moze ktos sie tam wybiera dowiedziec?

image
Współczuję sytuacji mieszkaniowych, ale też myślę, że może da się coś uratować... zwłaszcza, że to nie jest zaniedbanie z Waszej strony...pogadajcie z deweloperem...zawsze kobiety w ciąży tak łatwo nie spławi...

A ta pośredniczka to z jakiejś agencji czy prywatna osoba? Bo jeśli z jakiegoś open finance czy tax care to zawsze możecie tam skargę napisać i reklamację...

A co do szczepionek to myślę, że można nie wyrazić zgody, ale nie sądzę, że zaszczepią czymś z zewnątrz...wg prawa po prostu nie mogą stosowaś leków z zewnątrz...ale waalcz!
witam z rana :)

Ja również współczuję problemów z mieszkaniem i mam nadzieję że za 2 latka jak my będziemy kupować to obejdzie się bez takich przeszkód. A tymczasem zrób tak jak dziewczyny radzą- poszukaj innego doradcy a może uda mu się załatwić kredyt. Szkoda i zadatku i mieszkanka. Trzymamy kciuki.

Ja za 45min mam wizytę u gina- i aż mnie brzusio boli. Wczoraj odebrałam wyniki krwi i moczu i też nie są najlepsze- leukocyty mocno w górę, erytrocyty mocno w dół. Zobaczymy co gin powie.

My wczoraj odebraliśmy fotelik i wanienkę także kolejne dwie rzeczy są :) Bardzo się cieszę :) My dzisiaj na SR mamy spotkanie z pediatrą także może zapytam o te szczepionki. Pomelo a co dokładnie miałam zapytać z tym Tensem p.Iwonki?? Bo mi wyleciało z głowy.

Miłego dzionka brzuchatki :)
image
Witajcie z rana :)

nilkaa, fajne te zestawy mothercare, ja jednak zostanę przy hartmannie, bo jednak do specjalistyczna firma opatrunkowa, nie mam wątpliwości że te podkłady są super chłonne i mają te gaziki nasączone spirytusem do pępuszka. Znalazłam sprzedawce, co ma wszystko co potrzebne.

a zawieszki boskie, bananowa anna mnie urzekła :)

z tymi szczepionkami to masakra, pamiętam że na Zaspie lekarz mówił że nie ma możliwości przyniesienia własnej szczepionki, ciekawe jak na Klinicznej...
Hej dziewczyny. Strasznie współczuję problemów z mieszkaniem i z tymi sprawami kredytowymi...:(Nie poddawajcie się i walczcie, niestety takie uroki życia w naszym kraju:(Chętnie bym jakoś pomogła ale w sprawach kredytu zupełnie się nie orientuję, więc nie będę się wypowiadać zeby nie namieszać. Mam tylko nadzieję, że wam się uda zakończyć tę sprawę happy endem.
Agusia85-chodzi o to, że p. Iwona miała przynieść ulotki dotyczące wypożyczenia TENS-namiary na jakąś firmę chyba tutaj u nas gdzieś blisko.
Ale dzisiaj pogoda...:(mam ochote nie wypuszczać nosa spod kołdry ale muszę się zwlec bo inaczej będzie jeszcze gorze, może ćwiczenia trochę podniosą mnie na duchu:)trzymajcie się:)
image
Hej dziewczyny, która z was robi prywatnie badania w laboratorium UCK??
image
hej dziewczyny,
pogoda nie taka straszna jak się wydaje :)
ja właśnie wróciłam z laboratorium i trochę siąpi ale się przejaśnia i jest dość ciepło więc jak nadzieja, że do południa będzie całkiem miło.
ja dzisaj mam w planach porządki, w końcu powoli już przychodzi na to czas :)chyba wezmę się za szafę, tz. za dolne półki i kuchnię.... no i lazienka woła o pomstę do nieba ....ehhhhhh
ciężkie jest życie jak się siedzi w domu, przed ciążą jak chodziłam do pracy to mi bałagan nie przeszkadzał :)
image
okropna ta pogoda, ja też zalegam jeszcze w wyrku...
ehh, zaczynam łapać doła zazdroszcząc tym co chodzą do pracy :)
ja się do takiego nic nie robienia nie nadaję :/

bardzo współczuje problemów mieszkaniowo-kredytowych, ale nic mądrego nie powiem, bo to dopiero będzie przed nami.
Cześć Dziewczyny :)

Dziś nawet pospałam :)
Dostałam wczoraj od koleżanki fasolkie do karmienia, Ona własnie mówiła , że spała z nią jak jeszcze miała brzuszek. Zawsze myślałam ,że to za małe, że to tylko do karmienia. Ale pomogło, jak ktoś ma zamiar kupic tak czy tak, to polecam już teraz. Inna Noc :)
Miłego Dnia
image
image
no właśnie, gdybym to ja jeszcze mogła sprzątać..to byłoby co robić, a tak ..parę razy się schylę i już mnie boli :/
ale po 37 tc to sobie odbiję i z ścian schodzić nie będę :)

Zaraz w DD TVN: ciąża jak narkotyk :)
ja dziś w ramach rozrywki piekę ciasteczka owsiane :) http://zwegowani.pl/ciasteczka-owsiane/
Ja wczoraj przez mezowe urodziny praktycznie cały dzien albo stałam w kuchni albo sprzatałam to wieczorem padłam i spałam do dzis do 7:30 z 2 przerwami na WC wiec jestem wyspana... chociaz w taka pogode pewnie drzemką nie pogardze ;)

Azura, tu tez masz rzeczy z tej firmy http://www.abcmalucha.eu/wyniki-wyszukiwania,19.html?sPhrase=&iProducer=7&sPriceFrom=&sPriceTo= , może bedzie taniej :)

HYHYHY... jutro bede śmigać naszym wóziem po domku :D
image

Azura powiem Ci, że ja też myślałam, że mnie szlag trafi z nudów w domu. Ale mogąc chodzić i nie mając takich problemów jak Ty spokojnie można sobie zorganizować czas. Ale jeżeli Ty prawie nic nie możesz robić to na bank musi być Ci ciężko...ja sobie nie wyobrażam, że miałabym np nie pracować całe życie. Chyba bym świra dostała... ale już niedługo żadna z nas nie będzie narzekała na nudę:):):)pewnie trochę ciężko będzie się przestawić po tych chwilach zwolnienia i drzemek kiedy się chce.. na życie z małym bąblem:)no chyba, że nasze dzieci to będą czyste anioły...:)
image
pomelo, no jasne że można sobie zorganizować czas, ja do tej pory aż tak się nie nudziłam, zawsze coś sobie znalazłam do roboty :)

Już się nie moge doczekać kiedy Synek będzie z nami, wtedy będę mogła powiedzieć że jestem zmęczona, a nie jak teraz od nic nie robienia ;]
Moja droga nic nierobienie jest chyba bardziej męczące niż robienie za dużo:)Pamiętam jak miałam złamaną nogę i musiałam leżeć w łóżku bo do tego dochodziły jeszcze wymioty ciążowe z jakieś 1000 razy dziennie... i wszyscy mi mówili, że sobie odpocznę i super i wogle...a ja ryczałam w łóżku no bo ile można oglądać filmy, seriale, czytać książki... ja po jedynm dniu już miałam dość:)bo co wstałam z łóżka i chodziłam (a w zasadzie skakałam) to mi się robiło jeszcze bardziej niedobrze, bo wszystko mi podchodziło do gardła.... więc dom odłogiem leżał...a ja ryczałam z niemocy, że jestem w tym domu ale nawet nic nie zrobię...:)
image
Hej Dziewczynki!
Mam pytanko: które pieluchy mają wycięcie na pępek? Wiem, że Huggiesy...a z Pampers??
pampersów chyba nie ma z wycięciem na pępek - na pewno dwa lata temu nie było ..
Jeszcze happy mają wycięie - innych nigdy nie próbowałam, więc nie wiem.
Nilkaa, a powiedz stosowałaś New Baby czy Premium Care? Możesz któreś polecić.
Z góry dzięki
Pampersy na 100% nie mają wycięcia, my zakupiliśmy huggies:)
imageimage
kupiłam new baby i po nich było uczulenie ( po tygodniu albo dwóch dopiero się pojawiło) , dlatego dalej nie używałam już pampersów. Ale kiedyś dostaliśmy premium care i były ok, nie było uczulenia, ale one dość drogo wychodzą na dłuższą metę.
Przeszliśmy na huggisy - ale moja mała była dość szczupła i strasznie nam przeciekały. Były dni że ją po 7 razy musiałam przebierać.
Dopiero happy się sprawdziły.
Dziewczyny, wy już kupujecie pieluchy ? :D ba macie kupione ? :P
ja kupię w maju - co 2 miesiące zamawiam dla Elizki ze sklepu blizejciebie.pl i przy okazji zamówienia dla niej, zamowie dla małego ...
bella i huggiesy, mam jedne i drugie w razie uczulenia ;) ale szczerze powiedziawszy, to wgłebienie jest tak malusie, ze wg mnie i tak trzeba bedzie pieluszke odwinąć...

oglądałyscie ten filmik cud narodzin ? http://playtube.tv/videos/322/811/ciekawosc-cud-narodzin najbardziej podobało mi sie doświadczenie w 20min ;)
No i są też 3 zupełnie różne porody... jak one dały rade to my tez damy :)
image

Ja kupiłam jedno opakowanie Pampers new baby i pani mi powiedziała, że one mają wycięcie na pępuszek, ale szczerze mówiąc nie sprawdzałam czy jest tak w istocie:) Ale kupiłam tylko jedno opakowanie, bo nie wiem jak duża będzie mała i czy potem się nie przejdzie od razu na inny rozmiar.
image
To jak już sobie tutaj gaworzymy :) to jeszcze podpytam o krem z filterm (wiem, że musi być na początek z mineralnym) ale teraz pytanko co sądzicie o Linomag SUN (położna w SR mówiła, że jest ok) bo to jedyny w przyzwoitej cenie:P (poza Nivea- ale słyszałam, że jest słaby). Pomóżcie Mamy!!!!
O i krem przeciw odparzeniom...jakiej firmy polecacie??
widziałam cud narodzin :) super dokument :) no pewnie że damy radę ;]

nam w szkole rodzenia również polecała podwijać pieluszkę, bo wycięcie jest za małe :) no ja pieluchami się zajmę w maju :)
ale jak już są czy przeciw ? bo podobno rewelacyjnie sprawuje się linomag zielony, a jak już są to sudokrem
krem z filrem mineralny to wkleił ktoś punktowy musteli, nie był taki strasznie drogi, ale dlatego że był właśnie tylko na wrażliwe miejsca, jak zobaczyłam normalny to cena 2 razy taka.
hmm- nie znam się na tym linomagu, rok temu miałam mustelę i teraz też kupię

Kremu przeciw odparzeniom bym nie kupowała, tylko jak już krem na odparzenia (jeśli już będzie zaczerwienienie) - i tu dwa linomag zwykły zielony i bepanthen maść - i stosować na zmianę
Na buźke bede kupować ziajke, tez byla w normalnej cenie a na d*pke nic... tzn w zapasie mam sudocrem ale na codzien nie bede smarować, tylko jak tfu tfu juz sie cos bedzie działo...
image

Szybko piszę, bo lecę na ćwiczenia. Moja siostra ma dwóch synków, pierwszy jak się urodzil to mial tak odparzony tyłek, że masakra...(tzn nie po urodzeniu tylko po pieluszkach:) i najlepszym sposobem aby się tego pozbyć nie były żadne kremy tylko wietrzenie tyłka:) dzieciaczki to uwielbiają i można fajnie ten czas wykorzystać na zabawę:)także ja prócz próbki kremu nivea, który dostalismy chyba na Mamo nadchodze na razie w nic sie nie zaopatruje, zobaczę jak sposób natrualny zadziała a jak coś to do sklepu i apteki mamy 2 min:)już się nie mogę doczekać tego naszego maluszka:) uwielbiam te małe pupki dziecięce i tą skórke tylko całować:):):)
image
Hej dziewczynki.

Pieluszki bede kupować Premium Care ( to wyciecie na pepuszek uważam za zbędne, pieluszke delikatnie sie zawija i jest ok,ale od tego jest tyle roznych pieluszek zeby testowac ;) tak jak przy Biance, 2 opakowania i kolejny rozmiar, pozniej sleep & play ( porażka) i teraz Activ baby mamy zamiar tak samo zrobic z młodym

A ja teraz ide na sieste ;) heheh moja młoda już marudzi że chce lulu to ja skorzystam jupi
image
image
Bianka & Vincent ;)
ja kupuję całą serię linomagu,
podobno jest bardzo dobra a cena nie powala, mają płyny do kąpieli, kremy, maści, ja też jako noworodek tego używałam, a tutaj za niecałe 80 zł mam wszytko co trzeba z nawiązką :)
na pewno zamówię też ten aquastop bo podobno super jak się maleństwo łuszczy :)

http://sklep.ziololek.pl/
image
Witamy w południe :)

my właśnie do domku wróciliśmy młody poszedł spać a ja ledwo żyje, powiem Wam że coraz ciężej mi się przemieszczać, dziś z centrum na ujeścisko pojechaliśmy i ledwo do domu wróciłam. Na szczęście D nie ma szybkiego tempa więc jakoś się wlokłam za nim, ale chyba dłuższe trasy sobie odpuszczę bo dwa razy mi się słabo zrobiło więc chyba czas zwolnić tempo.

anavaw ja mam fassolkę i nie umiem się z nią wyspać, jakoś ułożyć się nie mogę, w kółko mi nie wygodnie.

pomelo oby to były aniołki, bo jak mam mieć drugie takie jak mam to miejsce na srebrzysku zaklepać muszę :) swoją drogą ciekawe czy będziemy takie aktywne jak już maluchy się pojawią :)

ja mam belle happy z wycięciem, huggiesy nam się nie sprawdziły więc teraz mam belle a później na rossmanowskie przejdę ja mam tylko jedno opakowanie kupione co by do torby spakować, a reszte później będę kupować :)

mąką ziemniaczana też się super sprawdza w razie odparzenia, my jak coś się działo to sudocrem stosowaliśmy

to i ja sie witam
podjechałam dzisiaj do pracy załatwić jeszcze jednen projekt co prowadzę ;)

qrcze ja tak lubie swoja prace ze nie wiem jak sie z nią rozstanę heheheh- ostatni tydzień przede mną - bo pracuje d końca kwietnia tylko ....

dyr mnie się dzisiaj pytał już kiedy wracam - po hehehehhehe
a jeszcze nie odeszłam całkiem hehehehhe

to tyle w temacie nic nie robienia ;)
ja musze kuchnie doprowadzić do porządku po wczorajszym dni - to ja już wole w pracy caly dzień siedzieć hehehhehe
image

image
To i ja także się witam :)
Przed południem u mnie też był czas nic nie robienia-bosko :) Mój mąż się cieszy, że chociaż przed południem uczciwie leże i odpoczywam.

Co do pieluszek to ja planuję kupić Pampers Premuim Care i pieluszki Happy New Born. Po jednym opakowaniu i zobaczymy czy będzie duża różnica, a później albo Dada albo te rossmanowe. Mam problem z wyborem kosmetyków, bo ciągle nie mogę się zdecydować, ale na szczęście mam jeszcze trochę czasu na kupno :)

Czy kupiłyście już może maść na popękane brodawki?

Wczoraj pokoik maluszka został pomalowany :)) Kolor troszkę jak dla mnie za mocny ale super pasuje do mebli, które tam wstawimy i lampy jupi :))
image
Dziewczyny jeśli chodzi o podanie swojej szczepionki na klinicznej to nie ma z tym problemu. Pytałam swoją gin., która tam pracuje i powiedziała, że większość mam tak robi, trzeba to tylko zaznaczyć na początku w szpitalu i w razie co mąż może dowieść.
image

image
kobritta, a wiesz co podają na Klinicznej ?

dziewczyny, ponawiam pytanie, idziecie na kampanie moda na brzuszek :) ? Bo samej mi sie nie chce a potwierdzic trzeba do dziś :)

Ja właśnie wróciłam ze spacerku, w sumie jest dość ciepło, tylko pochmurno... wiec teraz trzeba nadrobic spalone kalorie ( chociaz nie wiem czy podczas turlania sie cos ucieka ;) ) i dokończyć wczorajszy urodzinowy tort :D
image

w sumie to nie pytałam co podają, tylko czy można przywieść swoją:)
image

image
hejka ja już po wizycie u gina i na kawie w pracy :)

Więc mały waży już prawie 2kg i ma 43cm, na razie wygląda że jest tydzień większy niż wskazuje miesiączka. Wszystko jest dobrze tylko mama się sypie :) Mam lekką anemię i trochę białka w moczu także do następnej wizyty mam pić dużo soków warzywnych i jeść żurawinę, a jak się nie polepszy to będę skazana na leki.

Potem byłam zanieść zwolnienie i siedziałam w pracy prawie 3h :) każdy chciał mnie zobaczyć, posłuchać- miłe to takie :)

A teraz jadę z mamą do klifu na zakupy i po jakieś ciasto bo jutro mam imieninki i wpadają rodzice i teściowie :)
image
nulka, ja idę tylko nie wiem gdzie to będzie.
image
WG mapy to w Heweliuszu... http://modanabrzuszek.pl/index.php/warsztaty/gdansk-26-04-2012?id=6
image

Ja tyż idę na te warsztaty, no chyba że zdrowie nie pozwoli-podbrzusze nadal pobolewa, muszę powolutku chodzić :/ Czuję się jak inwalidka
imageimage
nulka, to ja na pewno będe :)
i można iść na lody do medisona
image
sylwiaagnieszka a twój luby w domu cz popłynął?
image
Ja jutro tez mam imieniny i siedze i kombinuje jakie ciacho zrobic. Chociaz ja i tak bd mogla sobie na nie tylko popatrzec :(
A tak w ogole ja mam jutro imieniny 20.04 , moj max 22.04 a 24.04 mamy pierwsza rocznice slubu:)))

Jak nie zapomne to zapytam polozna dzis na SR jaka szczepionke podaja na Klinicznej. Dobrze ze obok jest apteka w ktorej mozna kupic.
image
To i ja bede na warsztatach :) juz napisałam maila :) dobrze, ze są popołudniu to człowiek bedzie najedzony po obiedzie i może nawet po drzemce ;)
image

Mąż do wtorku w domu, wraca ok. 6 czerwca. Jedzie do nowej roboty aż do Kolumbii, troszkę stresu w domu jest przez to.

Masia to Ty też Agnieszka, bo Czesławy nie obstawiam :P Ja niby też mam jutro imieniny, rodzina i większość znajomych mówi mi Agnieszka, reszta Sylwia, w dowodzie mam Sylwia Agnieszka. Mój synek będzie miał na pewno jedno imię :)
imageimage
Dziewczyny, to jutro wielkie swietowanie:) Kolumbia to daleko, ale z drugiej strony egzotycznie, wiec moze ciekawiej..?

Ja tez jestem zapisana na warsztaty - zapisalam tez wczoraj meza (mailowo, bo w ankiecie trzeba bylo podac trymestr ciazy;), choc On moze sie sporo spoznic, bo wprost z pracy - wiec na ewentualne lody wczesniej tez reflektuje:) Kate88, Ty tez bylas zapisana, jesli dobrze pamietam?:)
ja również idę na warsztaty:)
image

image
jezu Banka, nie zauważyłam postu Sylwiagnieszki i zachodzę w głowę o co chodzi z Kolumbią, już nawet przeszukłam neta czy nie ma przypadkiem jakiegoś swiatowego dnia KOlumbi albo coś :)
sywiaagnieszka to w czwartek na pocieszenie chodz z nami na lody :)
image
a ja zaczynam cierpieć na fotelikofobie :P juz mi sie wszystko miesza, ale mam pozapisywane wszystko na kartce, co na pasy, co za isofix, na który isofix ile wiekowo/wagowo fotelików wchodzi,które foteliki można zapiąc na pasy a które na pasy i na isofix, jakie są czego ceny... masakra ;)
Ale jutro podejmujemy ostateczną decyzje i musze wszystko wiedzieć ;)
image

Sylwiaagnieszka na imie mam Agnieszka Barbara ale cala ridzina i przyjaciele mowia Kropcia a to dlatego ze jak sie urodzilam jako wczesniak to moj tata powiedzial ze jestem malutka jak Kropeczka i tak zostalo :) Jeden przechwycil od drugiego i poszlo w eter mimo tego ze mam 29 lat i taka najmniejsza nie jestem ;)

A na warsztaty chcialam isc ale przed poludniem mamy montaz kuchni a na 17 mam wizyte u gin wiec odpada :/
image
Agusia85 mi na białkomocz lekarka kazała wprowadzić dietę wysokobiałkową. I pomogło. Dwa miesiące miałam białko a od czasu jak jem dużo białka: kefirki, mięsko, jogurciki. lody:):),jajuszka to nic mi nie wykrywa. I nie martw się tym białkomoczem. Będzie dobrze:)
image
He he, Mikulka, dobre:)))
imageimage
Pomelo, ja myślę, że to dzięki tym lodom:P
Witunia,
ja też zapisałam się na te warsztaty i na wcześniejsze lody reflektuje jak najbardziej :)
Upiekłam ciasteczka owsiane (pychota) :) wróciłam z manicuru także humor mi się poprawił, a najbardziej z tego że w poniedziałek przyjeżdżają mebelki :))))) także ogarniamy pokój i niech przyjeżdżają :P
ja też Agnieszka, ale styczniowa :)
No proszę jak dużo Agnieszek :) To jutro dziewczynki świętujemy :)

Ja właśnie wróciłam z Klifu- dwie godziny łaziłyśmy z mamą po sklepach i ledwo dotaszczyłam się do domu, a na 19 jeszcze SR a tak mi się dzisiaj kompletnie nie chce :(

Oczywiście lody w grycanie już były, także stosuję się do waszych rad :) Białko przede wszystkim :) W sumie u doktorka jak się dzisiaj zważyłam to nie było tak źle 10kg na plusie- zaczynałam mając 61, teraz mam 71. Także nie jest źle a w pracy wszyscy mówili że wogóle tych kilogramów po mnie nie widać- że wszystko poszło w brzuch.

No i wiecie co kupiłam sobie dzisiaj sukienkę UWAGA na chrzciny małego :) Kupiłam M będę miała motywację aby po ciąży w nią wejść, albo potem będę przeciągać chrzciny aż się w nią wbiję :) Ale jest śliczna i nie mogłam się powstrzymać :)
image
Hejka ja też Agnieszka i to jutrzejsza :-)
Mały daje mi ostatnio w ciągu dnia tak popalić że szok i tak się wypina że cała obolała jestem a po za tym zaczynam mieć w ciągu dnia skórcze które niestety bolą więc chyba czas zacząć się oszczędzać :-)
Jutro idę na wizytę do ginki więc zobaczymy co ona mi powie
Z Gabrysią w tym czasie już musiałam się sporo oszczędzać bo w kanale siedziała gotowa do wyjścia więc muszę być przygotowana na wszystko :-)
jutro dam znac co mi powiedziała :-)
pozdrowionka
image[/url]
image
hymm a ja sie zapisałam na te warsztaty a nie dostałam żadnego potwierdzenia / przypomnienia ... dziwne ;)

a tam trzeba sie zapisywać ? i o której są te warsztaty?
a jak przyjde bez zapisów to mnei wywalą?hehehhe

columbia brzmi egzotycznie to prawda - ja ostatnio z corką śledziłam państwa ameryki południowej - i stwierdziłam ze najbardziej przerąbane ma peru ... same góry i wybrzeże hehehehhehe
image

image
Ja też się zapisałam ale nic więcej nie wiem o tych wykładach
O której one się zaczynają?
napisali tylko że potwierdzają rejestracje na warsztaty ale nic więcej
Myślicie że mogę pójść jeżeli nic więcej mi nie przyślą?
najbardziej interesuje mnie na którą godzinę one są
image[/url]
image
Lodów nigdy nie odmówie, zwłaszcza na pocieszenie :) Co prawda powinnam się oszczędzać ze słodkościami bo już prawie 15 kg + ale co tam...
imageimage
oj ja też bym się na lody wybrała :-)
wiecie o której są te warsztaty?
image[/url]
image
A mi lody w ogóle nie wchodzą :)
Skoro dałam ciała na poprzednich warsztatach to te z góry postanowiłam sobie odpuścić :)
Nie zapomnijcie tylko zdać Nam nieobecnym relacji :)
image
image
Ja dla mniejszych wyrzutów sumienia biore sorbet i wmawiam ze to tylko sok i woda ;) hihi jednak ostatnio moim lodowym hitem są muffinkowe z carte dora ;)

Te wykłady o ile pamietam są w czwartek za tydzien, od 17-20. Jak klikniecie na stronie 'warsztaty'-> ' Gdańsk' i plan to podobne warsztaty są z enfamilu i ikei a dodatkowo bedzie o krwi pępowinowej, jakis fotograf... i coś jeszcze... ciekawe czy bedą jakies gifty na wejscie ;) i woddda ! ;)
image

podobne to tych, co były na bezpiecznym maluchu ;)
image

no ja mam nadzieje że jednak uda mi się być na tych warsztatach :-)
napisałam że będę z osobą towarzyszącą ale chyba moje kochanie nie zdarzy-chyba że w trakcie przyjedzie
Mam nadzieje że uda nam się wspólnie spotkać na tych warsztatach :-)
image[/url]
image
Nulka widzę, że dobrze kombinujesz z tymi lodami:):):):)ja w ciąży mam taką chcicę na lody, że mogłabym nic innego nie jeść:) i też sobie wmawiam, że lepiej małego lodzika niż tabliczkę czekolady:)nie ma to jak dobra wymówka:)no nic dziewuszki miłego wieczorka:)
image
Ja na warsztaty też sie zapisałam i jak nie urodze do tego czasu to zamierzam byc, bo zapowiadają sie bardzo fajnie, znalazłam plan: http://modanabrzuszek.pl/index.php/o-nas i gify jakie dostanie kazda uczestniczka: http://modanabrzuszek.pl/index.php/warsztaty?id=17 :)

U nas zakupy i przygotowania dzieciowo-porodowe dobiegły konca wczoraj przyszła posciel i rozne d*perelki do łózeczka, torba ostatecznie pakowana, do tego byłam w empiku i kupiłam album dla małej, a tak zapierałam sie ze kupowac nie bede, ale był taki jak chciałam z miejscem na rózne pamiatki itd.

Jolaa chyba Ty pytałas o badania w uck, to ja czasami robiłam wiec jak cos to pytaj.
image
a no i zaczelismy wczoraj 38 tydzien, takze teraz jestem jak tykająca bąba-moge w kazdej chwili wybuchnąć:)
image
ja ogólnie nie mam zachcianek na lody ale zawsze z chęcią je jadłam i teraz też jem :-)
image[/url]
image
Ale dziewczyny się cieszę, właśnie sprzedałam stare biurko i mam miejsce na łóżeczko :)) hip, hip:)
image
image
no to super :-)
ja w weekend majowy biorę sie za pranie ciuszków dla małego bo w końcu muszę to zacząć robić :-)
a że będziemy oboje w domku to sobie spokojnie wszystko przygotujemy :-)
image[/url]
image
A ja kupiłam kilka dni temu szafę, ale że jest wielka to był problem z transportem, ale ma być jutro, więc też się cieszę, bo w końcu będzie gdzie się rozlokować z ciuchami i innymi gadżetami :)

Jeszcze się pochwalę, że jutro Mężuch będzie malował nasz sufit w chmurki heheh
image
image
tez sie wybieram na warsztaty.

ja dzisiaj kupilam proszek, ale plynu do plukania nie mieli w carrefourze, kupie jutro w akpolu, nie ma to jak miec akpol dwie minuty drogi:p

pogoda srednia bo mega zmeczona jestem i zaraz ide spac normalnie:D

image
no my też kupimy teraz proszek i płyn i będziemy prać wszystko
Tatuś prał ostatnio jakieś ciuszki dla małego i jak je rozwieszał to jak zaczarowany wyglądał :-)
image[/url]
image
ja już po SR, ale coś spiąca jestem, więc zobaczę sobie mentalistę i ide lulu, miłej nocki laski :)
image
Witam wieczorkiem :)
Tak banka też się zapisałam na warsztaty i od razu potwierdziłam. Póki co trzyma mnie jeszcze katar i zapalenie spojówek, ale jest dużo lepiej i mam nadzieję, ze do przyszłego czwartku dam radę :)

Dziewczyny a tą szczepionkę to można tak od ręki kupić np w tej aptece obok wojewódzkiego?? Heh bo to by było dobre wyjście, bynajmniej w naszym przypadku :) Tzn gdyby tatuś miał jechać do nas do domku po szczepionkę to by zapewne ok 40 - 60 min go nie było, a tak to pod nosem, 5 min i jest z powrotem z nami :)

pochwalę się że dzisiaj zamówiłam leżaczek :) fisher prica :) i karuzelkę do łóżeczka :)
kate88, ale wydaje mi się że na szczepionkę to trzeba mieć receptę i wtedy to wykupujesz ją, myślę że jest dość popularna i można ją dostać bez problemu.

No ja też potwierdzałam od razu jak się zapisywałam na warsztaty :)
Ja się nie mogę doczekać mebelków, wtedy to się wezmę za kupowanie :P
anavaw, ja też musiałam sprzedać biurko aby było miejsce na łóżeczko :P
Pomelo, Akamara i Kasia i Tomuś mogę się w każdej chwili zacząć rozpakowywać, to niesamowite jak to szybko minęło...nim się odwrócimy skończą się tematy ciążowe, a będziemy nawijać o Dzidziusiach :D Już się nie mogę doczekać :)
nie wydaje mi sie zbey byla potrzebna recepta na te szczepionki, poniewaz lekarka by mi powiedziala o tym. a powiedziala, ze tylko trzeba sie dowiedziec czy maja w aptece a jesli nie to zamowic zeby sciagneli. i ze w termotorbie trzeba ja dostarczyc zbey nie zmienila temperatury.

image
na szczepionkę jest potrzebna recepta, wiem bo moja gin. powiedziała, że mi ją wypisze niedługo i mogę wykupić i trzymać w lodówce do porodu:)
image

image
Hejka, a ja znowu 1,5h nadrabiałam wątek :)

Na warsztaty w przyszłym tygodniu również się wybieram, a i na lody wcześniej z chęcią pójdę :)

Jolaa - ja również czasem robię prywatnie badania w UCK

Dobrej nocki dziewczyny!

Witam z rana mamusie :)
Obudzilam sie na siu siu i nie moglam juz zasnac. Poczytalam watek marcowo- kwietniowych mam i prawie wszystkie sa juz po :) Jejku jak super :) ale te ktore sie jeszcze ostaly to widze ze maja jeszcze wiekszego stresa bo nie wiedza czy skorcze ktore maja to TE wlasciwe czy jeszcze nie. Tak sobie pomyslalam ze lipcowe mamy beda mialy pod tym wzgledem przerabane ;)

Piszecie ze pierzecie ciuszki dzieciaczkow. Powiedzcie kupilyscie Jelpa,Lovelle czy innego producenta proszek?
Miego dnia laseczki :)
image
Hej dziewuszki:) też musiałam nadrobić prawie 40 wpisów:) teraz zabiorę się za śniadanko:)
image
Cześć Dziewczyny,
Ja miałam trochę Jelpa, Trochę Lovelli i Dzidziusia i powiem, że Jelp zdecydoanie najlepszy Jelp, ale też najdroższy...
Tylko po nim pranko wyglądało na naprawdę doprane.
No wlasnie czytalam ze Jelp najmniej uczula. Znaczy najrzadziej po mim zdarzaja sie reakcje uczuleniowe ale cena odstrasza bardziej niz zacheca.. a czy ktoras z Was uzywala plynu do prania Jelp? Jest bardziej wydajny?
image
I ja sie witam :)

Ja tez przed 7 sie obudzilam, chyba z tych emocji bo zaraz wyruszamy po furke dla Oleńki :D

Masia, my mamy Jelp ale żel do prania, jakos na pierwsze pranie proszek mi nie pasował ;) i jest dosc wydajny, bo wg tego co jest napisane wlewa sie tylko 2 zakrętki na pranie takze wcale jakos duzo sie tego nie zuzywa. Zresztą one chyba są teraz w Akpolu w promocji...

Miłego dnia dziewczyny !
image

Ja też czytając wątek marcowo-kwietniowych myślałam, że to będzie trochę prostsze stwierdzić czy to już.... albo odchodzą wody, albo masz skurcze, których częstotliwość wzrasta i prosta sprawa... ale jak widać nie jest to tak proste jak mogłoby się wydawać. Trochę mnie to przeraża, bo jeżdżenie w kółko do szpitala to słaba sprawa... ja to jeszcze mam blisko 7 min al ktoś kto np mieszka w Gdańsku a chce rodzić w Wejherowie to współczuje....Wczoraj jak wracałam z ćwiczeń to mała tak zaczęła się kręcić, żę myślałam, że mi z brzucha wyskoczy ludzie się na mnie dziwnie patrzyli:) a potem jak szłam to coś mnie zaczęło łupać w plecach, ale nie przy kręgosłupie tylko tak obok, może mała zaczęła na nerw kulszowy uciskać i w dole brzuch coś pobolewało i myślałam, że coś się zaczęło...ale po 5 razach przestało. Tak więc dalej się turlam:)
image
i ja się witam z rana, ale dzisaj muszę się sprężać no siędze sobie w piżamie a muszę szybko zrobić galaretkę z brzoskwiniami, umyś podłogi w hacie, siebie doprowadzić do ładu i o 10.30 lecieć na rynek z Azurą po te koszule (Azura, nie zdenerwuj się, ja wiem, że na 11.00 jesteśmy umówiona, ja jeszcze do piekarni będę dygać:)),
no a później gotowanie i reszta sprzątania bo dzisaj na 17.00 goście :)
image
Wszystkiego imieninowego dla Agnieszek ;)

Ale z Was ranne ptaszki :)
My od 7 też nie śpimy, ale do 8 sobie leżeliśmy, a później wykopałam Męża z łóżka, żeby mi i Karolince zrobił śniadanie :) Ja teraz sobie przed kompikiem zalegam, a Mąż maluje chmurki :D

Ww międzyczasie załatwiliśmy jeszcze transport szafy z Warszawy, także od rana mózg pracuje na pełnych obrotach, bo ta szafa zanim do Nas dotrze musi przejść przez kilka innych rąk :)
image
image
Witunia w piąteczek :)
Super nulka, jak tylko w poniedziałek odbiorę Pinio to też uderzam do Mama i Ja po wózek, bo ile można czekać :D Masz już misia do wożenia ? :D

Mikulka, spoko roko :D a niech ta baba tylko nie będzie miała tego co chcemy, ja chcę się u niej konkretnie zaopatrzyć w koszule do porodu, karmienia i staniki :) no i może szlafrok , ale musi mieć towar ! :)
Oczywiście, Wszystkiego Najlepszego dla dzisiejszych solenizantek Agnieszek :D
Jako jedna z dzisiejszych solenizantek bardzo dziękuęję za życzenia :)

Moja mam była na giłdzie w Pruszczu gdańskim i kupiła mi w prezencie koszulę do karmienia i szlafrok. Zapłaciła 45zł. Szlafrok jest bawełniany i za kolanko od razu i muszę przyznać,że jak na ciążową koszulę kipi sexem... ;)
Ale i tak muszę się przejechać na rynek i coś kupić tak ze dwie koszule jeszcze.
image
Masia, to my dzisaj wyczajmy i damy Ci znać co i jak :)
image
aby kupić Engerixa na pewno jest potrzebna recepta ...
Ja piorę w Loveli - od dwóch już lat i jest ok, uczuleń nie ma, większość plam dopranych, choć są i takie których nic nie potrafi usunąć ale to nie jest wina proszku ...
Jelpa nie próbowałam, po prostu skoro po loveli nie było uczuleń to już nie zmieniałam, w promocji zrobiliśmy zapasy proszku i cały czas mamy.

A nam wczoraj lodówka przestała mrozić i cały wieczór trzeba było ją rozmrażać, niestety spora część produktów się popsuła :(. No i jeszcze na dziś sporo sprzątania zostało.
Agnieszki, samych przyjemnosci w Wasz dzien!

Mikulka, tez jestem zainteresowana wrazeniami z rynku - choc osobiscie nie lubie koszul nocnych, to pewno jednak powinnam jakas ze soba miec na szpital... poprzednio dostawalam szpitalne, ale moze jako, ze juz drugi raz rodze, to obciach..;)

Moj poranek dzis tez wczesnie sie zaczal, ale nie obudzil Junior, tylko wieksza pociecha - niestety prawie nigdy nie spi dluzej niz do 7dmej:(

Wklejam linka na targi w ten weekend na Beniowskiego, zastanawiam sie, czy nie wybrac sie w niedziele:
http://www.mtgsa.com.pl/title,TARGI_PRZEDSZKOLAKA,pid,730
Bedzie sie m in wystawiac Klub Kangura, opowiadajac o noszeniu dzieci w chustach:
http://klubkangura.com.pl/trojmiasto-sp40-odwolane-bedziemy-na-targach
imageimage
Też wszystko wyprałam w Loveli i się zobaczy czy Małej podpasuje, jak nie to się zmieni :)
Cena Jelp'a jest porażająca heheh
Jeżeli chodzi o uporczywe plamy to ja używam mydełka do odplamiania. Z tych ciuszków używanych, które dostaliśmy to wiadomo, że niektóre miały plamki i ja właśnie tym mydełkiem je wywabiłam, a później do pralki i prałam w dzieciowym i teraz wyglądają jak nowe, także polecam :)

Mnie też jeszcze czekają zakupy koszulowe (niecierpie koszul) :/
Właśnie, Wy kupujecie też szlafroki? Jak będziemy rodzić to raczej będzie ciepło, a tym bardziej w szpitalu też wietrzyć się nie będziemy, więc szlafrok wydaje mi się zbędny, a Wam?
image
image
kurcze, ale ładne słoneczko wyszło :)
od razu chce się żyć, zaraz się zbieram, nie ma co siedzieć w domku i marnować takie przedpołudnie :)
image
Biala Katarzynko, mysle ze szlafrok sie w szpitalu przydaje (mimo, ze na co dzien w ogole nie nosze:).
Ja moj kupilam w Tesco za jakies 20 zl kiedys i przydal mi sie wlasnie tylko na szpital - teraz bedzie uzyty drugi raz. Polecam takie ciemne kolory, albo wzorzaste, na ktorych nie bedzie widac krwi... szczegolnie, jak przychodza z odwiedzinami goscie, to przynajmniej czlowiek czuje sie pewnie, ze jak cos przecieklo, to nie widac..;)
imageimage
hmmm banka przekonałaś mnie :) Dobrze jest mądrego posłuchać :)
image
image
sorry za takie szczegoly fizjologiczne, ale teraz pomyslalam, ze zawsze to tez dodatkowa oslona na piersi... przypominam sobie, ze jak mialam nawal pokarmu, to wkladki laktacyjne przesiakaly mi razem z calym stanikiem w 2 minuty - ble - takie rzeczy czlowiek raczej woli wyprzec z pamieci..;)
imageimage
Cześć Dziewczyny:)
Najlepszego imieninowym :)
Ja też mam Lovele, ale jeszcze czekam na pranie.

Co do szlafroka to myśle podobnie jak Banka. Upał będzie ,ale jak przyjdą w odwiedziny to się okryjesz. I jeszcze jedno, położna mówiła, że po porodzie nawet jak będzie upał , może być nam zimno z wycieńczenia.

Ja wózek odbieram na początku lipca, nie chce aby mi gwarancja już leciała, ale też chciałabym mieć juz go w domu :)
Miłego dnia
image
image
I ja się witam.

Najlepsze życzenia dla wszystkich Agnieszek! :)

Jeśli chodzi o szlafrok, to ja też myślę, że przyda się jakiś, jak już będziemy na oddziale, czy wyjść do pokoju odwiedzin, czy na korytarz to jakoś tak lepiej, dziwnie bym się czuła paradując w samej koszuli :)

Dziewczyny właśnie wróciłam z Rossmanna i moją uwagę przykuły kosmetyki dla dzieci Baby Dream, to chyba produkowane dla Rossmanna bezpośrednio- słyszałyście coś o nich??
image
to i ja sie melduję w piątek ;)

dla agnieszek najnaj naj imieninowo !!!

jakie wy ranne ptaszki - ja rano jestem nie przytomna ;( dzisiaj zaspałyśmy do szkoły - młoda poszła dopiero na 2 lekcje ;( nie cierpie czwartków i piątków bo ma na rano do szkoły ;(((

jak poczytałam o tych lodach to .... mrrr ja nic tylko lodami mogłabym się żywić ....i to albo wodnymi albo zwykłymi bigmilkami inne mnie nie interesują hehheh

ja znikam zrobic sobie spa do łazienki jutro idziemy na premiere - co prawda nie wiem jak wytrzymam 3,5 h na przedstawieniu heheheh ale liczę że 2 przerwy będą to jakoś dam radę
a teraz tylko akcja - doprowadzenie się na tip top ;)))

aaa azura i mikulka - dajcie znac jak na rynku bylo to sie moze w poniedzialek przebiegne hehehhe
Chociaż ja nie 100% Agnieszka ale dziękuję i najlepszego dla pozostałych :)

My zakupiliśmy JELPA proszek + płyn do płukania ale co do jakosci jeszcze się nie wypowiem, bo leży nieruszany w szafce.
Widzę, że trochę biurek stało na drodze łóżeczek hehehehe... u mnie było to samo.

Jejjjjj jak ja się cieszę, że mamy sprawy kupno-wykończeniowe mieszkania za sobą. Jak tak piszecie o tym to wracam do czasów gdzie to my lataliśmy po sklepach, użeraliśmy się z podwykonawcami i jednocześnie przygotowywaliśmy ślub z weselem na Mazurach.

Dziewczyny a dostałyście maila z Moda na Brzuszek ze szczegółami? Mieli wysłać wczoraj hmmm

Miłego dzionka:)
imageimage
ja kupilam w carrefourze proszek bobas. zobaczymy jak sie sprawdzi.

wszystkiej naj dla agnieszek;)

ja na 13 do sr bedzie o komorkach macierzystych i karmieniu piersia;)

image
oooll, jak przeczytalam, ze idziesz na 3,5 godzinna premiere, to szybko wstukalam teatr muzyczny, obawiajac sie, ze proba generalna, na ktora dzis ide, bedzie miala jutro premiere i ze ładuje sie na 3,5 godzinna sztuke, hi hi:) W kazdym razie to na pewno nie to, bo 39 stopni Hitchcocka ma premiere dopiero 29 kwietnia, uff;)))

Ostatnio bylam na Igrzyskach Smierci w kinie i razem z reklamami film trwal tak dlugo, ze jak wstalam to mialam skurcz brzucha, ktory dopiero mi minal po jakis 2 godzinach lezenia w domu... Do rozwiazania juz nie pojde na tak dlugi film..!;)
imageimage
banka- hehehe nieee to Carmen w operze ;))
a igrzyska śmierci jakoś przeżyłam więc liczę że będzie ok ;)
grunt ze przerwy są ;)))

malowanie paznokci u nóg to już wyższa matematyka u mnie ;(
Najlepszego dla Agnieszek!
Byłam dziś w Gdyni w Bobowózki i odebrałam fotelik, na wózek jeszcze niestety muszę poczekać. Zahaczyłam przy okazji o klif i muszę Wam napisać, że w M&S jest przecena biustonoszy do karmienia 2 szt. za 49.99 (kosztowały 159), więc się zaopatrzyłam. No i co najważniejsze był mój rozmiar (DD) a nie na same pryszcze:)
image

image
Ja dzis z okazji urodzin wypuscilam sie do Wrzescza i tez kupilam sobie biystonosz :)) Latalam za jakimkolwiek juz od 3 tygodni i nigdzie nie maja mojego rozmiaru 70G teraz mam jak krowka dojna ;) Triumph ma ta miske ale szerszy obwod wiec spooro sie naszukalam. Kupilam ciacho u Sowy ( poszlam na latwizne ;)) a teraz leze uczciwie :)
image
Yyyyy imienin mialo byc ;) Urodziny za 1,5 miesiaca :)
image
witam piątkowo :) Dziękuję za życzenia i innym Agnieszkom również życzę spełnienia marzeń :)

Pomelo byłam wczoraj na SR, niestety p.Iwonka nie znalazła żadnej ulotki. Mówiła że jeszcze poszuka, ale nie wiem czy zdąży przed Twoim porodem :) Ale powiedziała że trzeba poszukać na necie, bo wypożyczalnia Tensów jest na pewno gdzieś w Gdańsku. To wszystko co udało mi się dowiedzieć.

Ja już dzisiaj po spacerku, po zakupach, wysprzątałam kuchnię i jeszcze czeka mnie prasowani i goście, a już powoli nie mam siły i najlepiej zaległabym w łóżku... ehh ciężkie życie ciężarówki :)

Ja kupiłam sobie ładny komplecik- koszulkę do karmienia ze szlafrokiem (bawełniane). Ja lubie spać w koszulach więc potem się przydadzą.

Dziewczyny wczoraj na SR babeczka mówiła o szczepieniach nieobowiązkowych na pneumokoki i rotawirusy. Będziecie szczepić wasze maluchy?? Ja chciałam ale jak dowiedziałam się o cenę to trochę mi szczena opadła. Na rotawirusy kosztuje 270zł i na pneumokoki również, a trzeba na każdą z nich zaszczepić po trzy razy. Czyli w sumie 6 razy 270zł więc to w sumie 1620zł.
image
my szczepiliśmy Basię, więc teraz też zaszczepimy
image

image
agusia85- moja matylda przeszła rota mega silnego jak miala niecały rok (wtedy jeszcze niebylo szczepionek albo nie byly popularne- w każdym bądź razie ani lekarz nic nie mówil ani ja nie slyszalam)
koniec konców 2 tyg. leżała w szpitalu - ja z nią (w między czasie też się zaraziłam i razem w izolatce byłyśmy ;))
pisze to po to zeby powiedziec ze od tamtego czasu - 6 lat - matylda ani razu nie załapała wirsa - a chodziła i do żłobka i do przedszkola i w szkole teraz tez rota szaleje od czaus do czasu ... ją nic nie rusza...
rozmawiałam z lekarką i powiedziała że najlepszą szczepionką dla dziecia przy rocie jest własnie przejście roty naturalnie ... i oczywiście zależy to od dziecka ... ale często tak jest że nabywa się odporność jak się przejdzie chorobę ...

faktem jest ze znajomych dzieci choc po szczepionkach przechodziły rote kilkakrotnie tylko spokojniej

tak wiec co do roty to mam takie zdanie ze nie szczepie ...
a na pneumokoki i megingokoki ( to jest chyba skojarzona szczepionka) szczepiłam młodą dodatkowo własnie ze względu na żłobek - i teraz pewnie podobnie zrobię ...
chociaż uważam że gdyby do żłobka i przedszkola małe miało nie chodzić to bym odpuściła tą szczepionke

no ale to jak ze wszystkim każdy musi sam pomyśleć co jest na plus co jest na minus ...
image

image
Wszystkiego naj dla Agnieszek:) Dzięki Augusia85, że się dowiedziałaś o TENS. Na szczęście u nas remont na klatce zaczął się dzisiaj więc zdążą się uporać zanim mała przyjdzie na świat:) Ale syf jest okrutny na klatce i w domu też...Ja już po ćwiczeniach cielesnych i byłam w lidlu po i kupiłam truskawki, osz w morde misia orgazm oralny przeżyłam:) jakie pyszniutkie:):):)aż byłam w szoku że to nie nasze, a takie dobre... dzisiaj rozpieszczam mężusia placuszkami gruszkowymi na obiad, niech ma:)no nic dziewuszki miłego weekendu trzymajcie się:)
image
hej dziewczyny, ja już pisałam o szczepionkach kiedyś bo moja kumpela jest pediatrą na zaspie w szpitalu i ma roczne dziecko, więc jast dla mnie nijako wyrocznią bo nie dość że lekarz to jeszcze wszytsko ma przestudiowane ze względu na swoją Małą.
a więc skojarzona mówi, że to pic na wodę, trzeba tylko wymienić krztuśca na bezkomórkowego z tej normalnej szczepionki i jest to samo (poza liczbą wkuć),
ritawirusy to szczepienie na jeden szczep z pięciu więc na 4 dziercko nie jest odporne ale zasadniczo przechodzi łagodniej. nie mniej rotawirusy raczej nie dają powikłań więc ona nie szczepiła, na pneumokoki szczepiła bo powikłania do 1 roku życia (ewenyualnie do 2) są koszmarne a obna z racji zawodu może do domu przynosić róźne syfy, jeśli jednakl nie prACOWAŁABY JAK PRACUJE a mała nie chodziłaby do żlłobka to by sobie odpuściła bo w przedszkolu już nie jest tak źle (bo to już 3 latek więc ewentualne choroby nie są ciężkie)
to tyle :) teraz mam się zamiar dopytać czy kupować te inne szczepionki :)

a co do rynku i koszul to babka się spisała, przywiozła piękne koszule,
w związku z tym proponuję tym które mają ochotę wycieczkę we wtorek,
zaprowadzę do niej :)
image
do Pomelo- wrzuć proszę przepis na te placki gruszkowe, bo aż mi ślinka pociekła jak przeczytałam:)
Mikulka to czekamy na dalsze info dot. szczepionek :)
Koszule mam już 3 w tym 2 do karmienia, więc na razie wystarczy. Szlafrok do szpitala teściowa mi pożyczyła z własnej inicjatywy. Ona jest sporo większa ode mnie tzn. nie w tej chwili ;) i szlafrok idealnie pasuje.
Michał zrobił mi dzisiaj zdjęcia z odkrytym brzuchem i doszłam do wniosku, że wyglądam jak megaobjedzony kleszcz.
Poszliśmy na spacerek, powolutku, wróciłam to padłam na kanapę, znowu podbrzusze :/ Zazdroszcze co poniektórym Wam sił i energii, bo ja mam już bardzo mało.
imageimage
Co do szczepionek to nam na SR ordynator oddziału neonatologoicznego z Polanek mówiła, ze najlepiej zaszczepic na pneumokoki i meningokoki, ze na rotawirusy szczepionka jest strasznie przereklomowana, a sama choroba nie jest tak straszna jak własnie meningokoki i pneumokoki.

Wie ktos juz moze czym szczepia na klinicznej?
image
To jest przepis troszkę dietetyczny, ale podam:)
2 gruszki
3 łyżki mąki pełnoziarnistej
1 małe jajko
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cynamonu i soli

Gruszki muszą być twarde. Ścieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy mąkę, jajko, sok z cytryny, cynamon, sól. Mieszamy i formujemy placuszki i pieczemy.
Do tego robi się sos: serek homogenizowany (0% tłuszczu-dla odchudzających się lub maćkowy zwykły), 1 łyżeczka miodu i laska wanilii.
Ja jeszcze dzisiaj podam z truskawkami i orzechami:) 3 min roboty:)
smaczengo:)
image
dzięki bardzo, lecę do sklepu po gruszki:)
mikulka- heheh to chociaż nei lekarz a mam podobne przemyślenia z praktyki "mamowej" hehehehhe

a ja chętnie na wtorek się piszę na wycieczkę - żeby oblukac - tylko że ja z pracy będę wypadać na chwilę więc mozemy się w poniedziałek umówić konkretnie? rozumiem że chodzi o rynek we wrzeszczu na mikulskiego- czy jakos tak ...??

ja zamówiłam pizze właśnie .... upssss ... ale tak daaaawno juz nei jadłam ...
image

image
Hejka :)
potwierdzam że koszulki są bardzo ładne :) ja kupiłam śliczny szlafrok i koszulkę, mam jeszcze jedną zamówioną, ale to odbieram 8 maja, wtedy też będą staniki do karmienia.

Ale boska pogoda, mam nadzieje że taka już zostanie :)
a w jakiej cenie koszulki i szlafroki???
image

image
Hej dziewczynki
Dziękuje za życzonka imieninowe i wszystkim Agnieszkom również życzę wszystkiego co najlepsze :-)
My jesteśmy po wizycie u ginki a ogólnie nie jest źle jeżeli chodzi o nereczki małego.
Cały czas jedna jest troszeczkę większa ale nie jest źle, musimy to poprostu skontrolować po porodzie.
Moja szyjka jest miękka ale ma 2cm i jest zamknięta więc spoko. Jednak mały leży nisko głową stąd te kłucia(tak jak myślałam) i po prostu mam trochę się oszczędzać ale ogólnie jest spoko :-)
Następna wizyta 11maja
pozdrowionka na weekendzik :-)
image[/url]
image
szlafrok miał kosztować 74 zapłaciłam 70, ale jest to wysoki gatunek, sznurek w ściągaczu więc się nie gubi, ja lubię szlafroki więc będę go na pewno nosić, a koszulka 40 zamiast 45.
Mała757, to super :) mój też leży za nisko i mnie uciska, stąd mam się oszczędzać, ale lekarz zupełnie nie panikuje i kolejną wizytę mam 8 maja czyli po 4 tygodniach.
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=350986&c=1&k=160 zapraszam do następnego :)
image

ja dzwoniłam na ZASPE i rozmawiałam na temat szczepinia, niestety odpowiedz tak, SZCZEPIMY AUFAXEM, i nie mozna przyniesc swojej szczepionki (Engerix) jesli chodzi o WZWB nie ma zamiennika, powiedziała, ze jest tylko jedno wyjscie, zastrzec na wejsciu, ze nie zgadzasz sie na szczepienie podpisac pismo, i zakupic szczepionke i zaszczepic w swojej przychodni,
Ja nie bede szczepic od razu, poczekam az maluszek bedzie bardziej odporny, i jego układ odp. bardziej rozwiniety, i zrobię badania immunologiczne(IgG, IgM, IgA) i one mi powiedza w jakim jest stanie i kiedy zdecyduje sie na szczepinie.

Tu macie wzory róznych pism, odmawiajacych szczepinia, oczywiscie mozna je słownie napisac, w szpitalu/przychodni powinni miec juz gotowe do podpisania podobno nie trzeba tam pisac uzasadnienia.

POZDRAWIAM

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

kiedy lekcje angielskiego dla dziecka? (34 odpowiedzi)

Moja Maja w tym roku konczy 3 latka zastanawiam sie czy to juz czas zeby poslac ja na lekcje...

opinia położna kuzepska magdalena (3 odpowiedzi)

Proszę o opinie, o tej położnej :)

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

do góry