Widok
Mamy lipcowo- sierpniowe 2014 cz.6 :)
Lipiec:
diablica 48 - 02.07, trojaczki-córeczki
prymulka - 04.07
kreska_85 - 05.07
afro666-5.07, synek
sylwia - 05.07
Agata905 - 08.07 - synek
baranica - 09.07
Karol... - 10.07
Polika86 - 10.07
alana - 11.07, córeczka
Rozyczynka - 11.07 - Synek - Wejherowo
Martika-11.07. córeczka, Kliniczna
blatella - 14.07, córeczka Ola / Kliniczna lub Wojewódzki
joi-joi - 14.07
Olcik87 - 14.07
kaasik11 - 15.07, córeczka/ Wojewódzki
chaton - 19.07,Synek / Redłowo
jolcia - 30.07-córeczka/Wejherowo
ola86 - 30.07
krokus - 31.07
zerka - 31.07-chłopiec/ Redłowo/Wejherowo
Sierpień :
Sabbi- 04.08, chłopiec/ Kliniczna
muminka1 - 4.08
bauaganiarka - 4.08
BeataI-J 5.08
sierpniowa 6.08
Koralik-7.08 - synek
kasia28 - 8.08
Inspired - 10.08
Kia - 12.08
Lisia32 - 15.08
Monika K. - 17.08, córeczka / Kliniczna lub Wojewódzki
Mamita - 17.08
Ewik - 18.08.
jUstme. - 21.08
roksana.s - 23.08
poprzedni wątek:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamy-lipcowo-sierpniowe-2014-cz-5-t526529,1,16.html
prymulka - 04.07
kreska_85 - 05.07
afro666-5.07, synek
sylwia - 05.07
Agata905 - 08.07 - synek
baranica - 09.07
Karol... - 10.07
Polika86 - 10.07
alana - 11.07, córeczka
joi-joi - 14.07
Olcik87 - 14.07
ola86 - 30.07
krokus - 31.07
Sierpień :
muminka1 - 4.08
bauaganiarka - 4.08
BeataI-J 5.08
sierpniowa 6.08
Koralik-7.08 - synek
kasia28 - 8.08
Inspired - 10.08
Kia - 12.08
Lisia32 - 15.08
Mamita - 17.08
Ewik - 18.08.
jUstme. - 21.08
roksana.s - 23.08
poprzedni wątek:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamy-lipcowo-sierpniowe-2014-cz-5-t526529,1,16.html
Lipiec:
prymulka - 04.07
kreska_85 - 05.07
afro666-5.07, synek
sylwia - 05.07
Agata905 - 08.07 - synek
baranica - 09.07
Karol... - 10.07
Polika86 - 10.07
alana - 11.07, córeczka
joi-joi - 14.07
Olcik87 - 14.07
krokus - 31.07
Sierpień :
Ola86-03,08 córka/wojewódzki
muminka1 - 4.08
bauaganiarka - 4.08
BeataI-J 5.08
sierpniowa 6.08
Koralik-7.08 - synek
kasia28 - 8.08
Inspired - 10.08
Kia - 12.08
Lisia32 - 15.08
Mamita - 17.08
Ewik - 18.08.
jUstme. - 21.08
roksana.s - 23.08
Hej dziewczyny,
dziś jestem po usg połówkowym wg którego będzie córka.
Ogólnie miałam trochę problemów z ustaleniem wieku maluszka, gdyż wg usg dziecko jest mniejsze o 2 tygodnie stąd zmiana terminu na około 3 sierpnia.
Szczerze mówiąc trochę miałam nadzieję,że będzie syn bo w rodzinie chłopcy stanowią malutki procent...
A co u Was dziewczyny?
Pogoda piękna, aż chce się wyjść na spacer.
prymulka - 04.07
kreska_85 - 05.07
afro666-5.07, synek
sylwia - 05.07
Agata905 - 08.07 - synek
baranica - 09.07
Karol... - 10.07
Polika86 - 10.07
alana - 11.07, córeczka
joi-joi - 14.07
Olcik87 - 14.07
krokus - 31.07
Sierpień :
muminka1 - 4.08
bauaganiarka - 4.08
BeataI-J 5.08
sierpniowa 6.08
Koralik-7.08 - synek
kasia28 - 8.08
Inspired - 10.08
Kia - 12.08
Lisia32 - 15.08
Mamita - 17.08
Ewik - 18.08.
jUstme. - 21.08
roksana.s - 23.08
Hej dziewczyny,
dziś jestem po usg połówkowym wg którego będzie córka.
Ogólnie miałam trochę problemów z ustaleniem wieku maluszka, gdyż wg usg dziecko jest mniejsze o 2 tygodnie stąd zmiana terminu na około 3 sierpnia.
Szczerze mówiąc trochę miałam nadzieję,że będzie syn bo w rodzinie chłopcy stanowią malutki procent...
A co u Was dziewczyny?
Pogoda piękna, aż chce się wyjść na spacer.
A ja ostatnio rozmawiałam z koleżanką, która ma 3-miesięczną córeczkę i powiedziała mi, że ubrań z Pepco nie warto kupować bo po dwóch praniach płowieją i rozciągają się.
Rozyczynka 62 duże Ci się wydawały? Kurczę dla mnie to wszystko jak dla lalek wygląda, odzwyczaiłam się od takich małych ciuszków ;)
Rozyczynka 62 duże Ci się wydawały? Kurczę dla mnie to wszystko jak dla lalek wygląda, odzwyczaiłam się od takich małych ciuszków ;)
Dominik urodził się 22 listopada 2007 roku
Filip urodził się 14 sierpnia 2014 roku
Muminka Ty wg na pewno jesteś w ciąży?! ;D
No właśnie też słyszałam, że nie są dobre jakościowo. Tak tam weszłam i akurat wziełam czapeczkę i rękawiczki i chciałam do tego półśpiochy do szpitala na 56. Ciuszki staram się kupować oryginalne typu H&M ale mam wszystkie 62 a to troszkę za duże... Kupuję je też z my ślą o drugim dziecku...
No właśnie też słyszałam, że nie są dobre jakościowo. Tak tam weszłam i akurat wziełam czapeczkę i rękawiczki i chciałam do tego półśpiochy do szpitala na 56. Ciuszki staram się kupować oryginalne typu H&M ale mam wszystkie 62 a to troszkę za duże... Kupuję je też z my ślą o drugim dziecku...

Aktualizuje :)
Lipiec:
prymulka - 04.07
kreska_85 - 05.07
afro666-5.07, synek
sylwia - 05.07
Agata905 - 08.07 - synek
baranica - 09.07
Karol... - 10.07
Polika86 - 10.07
alana - 11.07, córeczka
joi-joi - 14.07
Olcik87 - 14.07
krokus - 31.07
Sierpień :
muminka1 - 4.08
bauaganiarka - 4.08
BeataI-J 5.08
sierpniowa 6.08
Koralik-7.08 - synek
kasia28 - 8.08
Inspired - 10.08
Kia - 12.08
Lisia32 - 15.08 - córeczka / Kliniczna
Mamita - 17.08
Ewik - 18.08.
jUstme. - 21.08
roksana.s - 23.08
Lipiec:
prymulka - 04.07
kreska_85 - 05.07
afro666-5.07, synek
sylwia - 05.07
Agata905 - 08.07 - synek
baranica - 09.07
Karol... - 10.07
Polika86 - 10.07
alana - 11.07, córeczka
joi-joi - 14.07
Olcik87 - 14.07
krokus - 31.07
Sierpień :
muminka1 - 4.08
bauaganiarka - 4.08
BeataI-J 5.08
sierpniowa 6.08
Koralik-7.08 - synek
kasia28 - 8.08
Inspired - 10.08
Kia - 12.08
Mamita - 17.08
Ewik - 18.08.
jUstme. - 21.08
roksana.s - 23.08
muminka- ja mam łożysko przodujące i mam leżeć, a wstawać jak już muszę :( więc się wynudzam całymi dniami (zdiagnozowali mi je na usg połówkowym), ale jest szansa, że ponoć do 28 tygodnia pójdzie do góry więc na to liczę, że dziś usłyszę dobre wieści :)
Co do ciuszków, to pepco odbiega trochę jakościwo od firmówek, np moja siostra ma dwie córy - pajace firmowe często eksploatowane przez obie dziewczyny są w lepszym stanie niż założone kilka razy przez jedną z pepco, ale dla pierwszego dziecka to uważam, że nie są aż takie złe - u nas kilka zakupiła moja mama :) Bo były na prawdę ładne :)
Ja mam większość rzeczy ze smyka na chwilę obecną (znaczną część z wyprzedaży bo zaczęłam kupować jak jeszcze nie znałam płci unisexy :) trochę z c&a, h&m, cubus i boskie bodziaki koszulowe nexta...
Ogólnie kupuję to co mi wpadnie w oko :) Jakbym miała mieć córkę to pewnie bym się 10x zastanowiła bo od siostry miałabym tego wielkie siaty, a jak przejrzałam te najmniejsze to 90% jest różowa więc mogę bez wyrzutów sumienia kupować chłopięce ubranka :)
Co do małych ciuszków takich "po urodzeniu" to moja siostra jak się dowiedziała, że będzie pierwszy facet w rodzinie ;) zakupiła przede wszystkim z mothercare i zary - nie wiem jak w to wcisnę młodego - bo wydają mi się masakrycznie malutkie! (zresztą nawet 62 z hm też wydają mi się maluteńkie :) )
Lisia - gratuluję córeczki!
Co do ciuszków, to pepco odbiega trochę jakościwo od firmówek, np moja siostra ma dwie córy - pajace firmowe często eksploatowane przez obie dziewczyny są w lepszym stanie niż założone kilka razy przez jedną z pepco, ale dla pierwszego dziecka to uważam, że nie są aż takie złe - u nas kilka zakupiła moja mama :) Bo były na prawdę ładne :)
Ja mam większość rzeczy ze smyka na chwilę obecną (znaczną część z wyprzedaży bo zaczęłam kupować jak jeszcze nie znałam płci unisexy :) trochę z c&a, h&m, cubus i boskie bodziaki koszulowe nexta...
Ogólnie kupuję to co mi wpadnie w oko :) Jakbym miała mieć córkę to pewnie bym się 10x zastanowiła bo od siostry miałabym tego wielkie siaty, a jak przejrzałam te najmniejsze to 90% jest różowa więc mogę bez wyrzutów sumienia kupować chłopięce ubranka :)
Co do małych ciuszków takich "po urodzeniu" to moja siostra jak się dowiedziała, że będzie pierwszy facet w rodzinie ;) zakupiła przede wszystkim z mothercare i zary - nie wiem jak w to wcisnę młodego - bo wydają mi się masakrycznie malutkie! (zresztą nawet 62 z hm też wydają mi się maluteńkie :) )
Lisia - gratuluję córeczki!
Ja nie mam problemów z wstawaniem, codziennie wstaję o 7 i zaprowadzam Olę do przedszkola więc mam poranny spacer. Za to mam problemy z zasypianiem, nie mogę się ułożyć wygodnie.
Co do łożyska to moje było umiejscowione na ujściu szyjki ale odpukać się podniosło. Mi lekarz powiedział,że chodzić mogę gdy było tak nisko z tym,że nie biegać, nie dźwigać, nie schylać się dużo, nie współżyć i chodzić tak żeby się nie zmęczyć. I się podniosło ładnie.
Co do brzucha to z Olą też miałam malutki, długo nie było widać i tylko 6kg przytyłam.
Co do łożyska to moje było umiejscowione na ujściu szyjki ale odpukać się podniosło. Mi lekarz powiedział,że chodzić mogę gdy było tak nisko z tym,że nie biegać, nie dźwigać, nie schylać się dużo, nie współżyć i chodzić tak żeby się nie zmęczyć. I się podniosło ładnie.
Co do brzucha to z Olą też miałam malutki, długo nie było widać i tylko 6kg przytyłam.
Jolcia - to ja też listę zakazów podobną dostała, tylko dodatkowo, ze mam wstawać jak już koniecznie muszę i jak najmniej jezdzić samochodem ;)
co do spania - ja polecam poduchę kojec mothercare (zwłaszcza jak ktoś ma brzuszek i mu przez niego niewygodnie) - ja wcześniej spałam przede wszytstkim na brzuchu i gdyby nie ten kojec to nie wiem jakbym teraz spała - uważam, że fantastyczna sprawa :)
co do spania - ja polecam poduchę kojec mothercare (zwłaszcza jak ktoś ma brzuszek i mu przez niego niewygodnie) - ja wcześniej spałam przede wszytstkim na brzuchu i gdyby nie ten kojec to nie wiem jakbym teraz spała - uważam, że fantastyczna sprawa :)
Rozyczynka - hormony szaleją. Ja też tak miałam długo, a teraz mam takie "nawroty" - w zasadzie bez powodu.
Spróbuj porobić coś co Cię odstresuje (na każdego działa coś innego) - może jakiś dobry deserek z przyjaciółmi? mi towarzystwo bardzo pomaga :)
No a najlepiej to mi się robi, jak coś zakupię dla młodego :)
Spróbuj porobić coś co Cię odstresuje (na każdego działa coś innego) - może jakiś dobry deserek z przyjaciółmi? mi towarzystwo bardzo pomaga :)
No a najlepiej to mi się robi, jak coś zakupię dla młodego :)
Hej dziewczyny,
może to trochę wcześnie, ale zastanawiałyście się już nad odciągaczem do pokarmu?
Ja właśnie robię listę potrzebnych rzeczy no i właśnie się na tym zatrzymałam. Pamiętam, że z moim pierwszym synem kupowałam jakiś taki mega duży (ale ręczny) i okazał się totalnie niepraktyczny i kupiłam wtedy taki zwykły szklany.
Teraz też się zastanawiam czy nie kupić czegoś takiego: https://www.bumbelek.pl/product/product&path=60&product_id=691.
Co myślicie?
może to trochę wcześnie, ale zastanawiałyście się już nad odciągaczem do pokarmu?
Ja właśnie robię listę potrzebnych rzeczy no i właśnie się na tym zatrzymałam. Pamiętam, że z moim pierwszym synem kupowałam jakiś taki mega duży (ale ręczny) i okazał się totalnie niepraktyczny i kupiłam wtedy taki zwykły szklany.
Teraz też się zastanawiam czy nie kupić czegoś takiego: https://www.bumbelek.pl/product/product&path=60&product_id=691.
Co myślicie?
witajcie,przy pierwszej ciazy stosowałam aventa elektryczny i bylam mega zadowolona,potem mialam reczny i to juz nie bylo to samo ,ale to bylo 11 lat temu wiec od tego czasu mogło sie wiele zmienic..Miałam dzis badanie na obciazenie glukoza i to byla jaks masakra,myslalm ,ze padne ,roztwor mogłam jesc łyżkami a nie pic...w pierwszej ciazy czegos takiego nie pamietam.....Rozyczynka tez mam czesto doła i placze albo krzycze na wszystkich ,mam nadzieje ,ze to z zakonczeniem ciazy przejdzie
No właśnie zastanawiam się, czy w ogóle już teraz (w sensie przed porodem) go kupować, bo właściwie nie jest pewne czy się przyda. Czy np dopiero jak będzie taka potrzeba. Ten medela mini electric nawet nie jest taki drogi, więc skoro chwalicie to może lepiej zaopatrzyć się wcześniej :)
Ech... To ciążowe niezdecydowanie mnie dobija!
Ech... To ciążowe niezdecydowanie mnie dobija!
hej Dziewczyny:) cały czas Was czytam, ale nie pisze bo jakos weny nie mam:)
ja tez kupie laktator dopiero jak bedzie potrzebny, mam nadzieje ze jednak nie:)
a co do niezdecydowania... byłam dzis w Biedronce, nie wiem czy wiecie, ale są tam naprawde ładne bodziaki w 2-pakach za 19,9zl takze moim zdaniem sie opłaca:) no i oczywiscie nie kupilam bo sie nie moglam zdecydowac.. niby ma być dziewczynka ale czekam do piątkowego usg czy coś jej nie urosło:) a już tak bym chciała kupowac ehh:)
ja tez kupie laktator dopiero jak bedzie potrzebny, mam nadzieje ze jednak nie:)
a co do niezdecydowania... byłam dzis w Biedronce, nie wiem czy wiecie, ale są tam naprawde ładne bodziaki w 2-pakach za 19,9zl takze moim zdaniem sie opłaca:) no i oczywiscie nie kupilam bo sie nie moglam zdecydowac.. niby ma być dziewczynka ale czekam do piątkowego usg czy coś jej nie urosło:) a już tak bym chciała kupowac ehh:)
Muminka mam nadzieję, że to jednorazowy wypadek. Może coś zjadłaś?
Ja podobnie jak Monika robię sobie listę potrzebnych rzeczy, mam już na niej z 40 pozycji ;P Nic jeszcze nie kupiłam ;) Pewnie większość rzeczy na niej jest mało przydatnych, ale nie mam doświadczenia i wszystko wydaje mi się takie fajne i niezbędne... Może kiedyś stworzymy sobie taką listę i doświadczone mamusie będą podpowiadały :)
Z laktatorem to też myślę, że najlepiej poczekać do porodu, to zawsze można zamówić i będzie raz dwa.
Powiedzcie, czy kupowanie takiego przewijaka na kółkach ma sens?
http://allegro.pl/ceba-zestaw-kapielowy-komoda-przewijak-wanienka-i4042460216.html
Czy taka wanienka może być praktyczna? Pomyślałam głównie o takim przewijaku jako o czymś dodatkowym, bo dziecko będzie przemieszczało mi się po domu i pewnie w różnych miejscach przyjdzie je przewijać, nie będę w dzień na górę biegała do sypialni.
Ja podobnie jak Monika robię sobie listę potrzebnych rzeczy, mam już na niej z 40 pozycji ;P Nic jeszcze nie kupiłam ;) Pewnie większość rzeczy na niej jest mało przydatnych, ale nie mam doświadczenia i wszystko wydaje mi się takie fajne i niezbędne... Może kiedyś stworzymy sobie taką listę i doświadczone mamusie będą podpowiadały :)
Z laktatorem to też myślę, że najlepiej poczekać do porodu, to zawsze można zamówić i będzie raz dwa.
Powiedzcie, czy kupowanie takiego przewijaka na kółkach ma sens?
http://allegro.pl/ceba-zestaw-kapielowy-komoda-przewijak-wanienka-i4042460216.html
Czy taka wanienka może być praktyczna? Pomyślałam głównie o takim przewijaku jako o czymś dodatkowym, bo dziecko będzie przemieszczało mi się po domu i pewnie w różnych miejscach przyjdzie je przewijać, nie będę w dzień na górę biegała do sypialni.
Hej,
Ja przy pierwszym synku mialam troche bodziakow wlasnie z biedronki i byly super, zostaly mi jeszcze na drugiego Malucha:) byly prane juz ty;e rzy i nic sie z nimi nie dzieje, wiec uwazam ze cenowo i jakosciowo sa super.
Tak samo w Lidlu firma Lupilu ma swietne bodziaki i w ogole ubranka.
Natomiast co do Pepco to nie jestem przekonana, mialam stamtad kilka rzeczy i te najtansze to po paru praniach porozciagaly sie, ale tez mam body drozsze i sa ok jakosciowo. Jednak ja w tym sklepie nie kupuje jedyne co dostalam od kogos.
dobre jakosciowo sa tez body i spiochy marki F&F z Tesco, my tam zawsze kupujemy takie paki 3lub 5 czesciowe i sa super:)
Ja przy pierwszym synku mialam troche bodziakow wlasnie z biedronki i byly super, zostaly mi jeszcze na drugiego Malucha:) byly prane juz ty;e rzy i nic sie z nimi nie dzieje, wiec uwazam ze cenowo i jakosciowo sa super.
Tak samo w Lidlu firma Lupilu ma swietne bodziaki i w ogole ubranka.
Natomiast co do Pepco to nie jestem przekonana, mialam stamtad kilka rzeczy i te najtansze to po paru praniach porozciagaly sie, ale tez mam body drozsze i sa ok jakosciowo. Jednak ja w tym sklepie nie kupuje jedyne co dostalam od kogos.
dobre jakosciowo sa tez body i spiochy marki F&F z Tesco, my tam zawsze kupujemy takie paki 3lub 5 czesciowe i sa super:)
Co do laktatora to z mojego doswiadczenia zakpupilabym przed porodem jednak. W moim przypadku bylo tak ze musialam rozbudzic laktacje, wiec juz w szpitalu jak Mlody spal ja sobie pracowalam wlasnie laktatorem i sciagalam mleko a raczej po prostu pobudzlaam laktacje.
Jak mlody wstawal karmilam go i tak w kolko. Powiem ze w szpitalu jest laktator do wypozyczenia wiec mozna sobie pozniej kupic ale jak po 3 dniach wypisuja, to jest starsznie malo czasu na to.
ja bylam w szpitalu dluzej wiec akurat wystarczylo zeby pobudzic laktacje. w domu mialam Aventa recznego i fakt trzeba sie napracowac, ale nie bylo tak zle. Byl pozyczony wiec teraz bede musiala sobie cos kupic. a przydal mi sie bardzo, bo nawet jak sie chcialo gdzies wyjsc na chwile bez dziecka to zawsze byla ta pewnosc ze mozna zostawic butle mleka i sie nie martwic, ze za chwile sie obudzi glodne i trzeba bedzie wracac.
Jak mlody wstawal karmilam go i tak w kolko. Powiem ze w szpitalu jest laktator do wypozyczenia wiec mozna sobie pozniej kupic ale jak po 3 dniach wypisuja, to jest starsznie malo czasu na to.
ja bylam w szpitalu dluzej wiec akurat wystarczylo zeby pobudzic laktacje. w domu mialam Aventa recznego i fakt trzeba sie napracowac, ale nie bylo tak zle. Byl pozyczony wiec teraz bede musiala sobie cos kupic. a przydal mi sie bardzo, bo nawet jak sie chcialo gdzies wyjsc na chwile bez dziecka to zawsze byla ta pewnosc ze mozna zostawic butle mleka i sie nie martwic, ze za chwile sie obudzi glodne i trzeba bedzie wracac.
Cześć dziewczyny. Ja już po wizycie - niestety dostałam zakaz wstawania w inne miejsce niż wc :( no i wizyty teraz co 2 tygodnie...
Także z lekka się podłamałam, ale mam plan poprawić sobie nastrój internetowymi zakupami.
Ale za to młody wyglądał wg mnie już super :) (tylko oczywiście cwaniaczek zasłonił pół buzi rączką) - a co tam - pochwalę się :)
Także z lekka się podłamałam, ale mam plan poprawić sobie nastrój internetowymi zakupami.
Ale za to młody wyglądał wg mnie już super :) (tylko oczywiście cwaniaczek zasłonił pół buzi rączką) - a co tam - pochwalę się :)

Luna super zdjęcie maluszka, takie wyraźne :)
co do laktatora to nie polecam ręcznego, po kilku dniach i tak zakupiłam elektryczny i był świetny. Miałam cc, początkowo mało pokarmu i musiałam go "rozbudzić", a ręczny nie dawał rady, a poza tym elektryczny jest bardzo wygodny, włączasz i sobie siedzisz :)
również polecam bodziaki z biedronki, z pepco nie miałąm wielu rzeczy, ale te które miałam odbiegały jakościowo od tych z biedry czy lidlowskich
co do laktatora to nie polecam ręcznego, po kilku dniach i tak zakupiłam elektryczny i był świetny. Miałam cc, początkowo mało pokarmu i musiałam go "rozbudzić", a ręczny nie dawał rady, a poza tym elektryczny jest bardzo wygodny, włączasz i sobie siedzisz :)
również polecam bodziaki z biedronki, z pepco nie miałąm wielu rzeczy, ale te które miałam odbiegały jakościowo od tych z biedry czy lidlowskich

Co do wanienki tej z przewijakiem, czytalam na różnych forach ze niby praktyczne ale ja chyba jednak zdecyduje sie na taki stol :
http://m.ikea.com/pl/pl/catalog/products/art/70167218/
A uwaga dzisiaj kupilam pierwsza rzecz dla naszego malucha jest mega uniwersalna:) no i po dobrej cenie i o takiej zawsze marzylam:)
http://tufotki.pl/kbGf0#p2056235
A co pochwale sie :)
milego dnia:)
http://m.ikea.com/pl/pl/catalog/products/art/70167218/
A uwaga dzisiaj kupilam pierwsza rzecz dla naszego malucha jest mega uniwersalna:) no i po dobrej cenie i o takiej zawsze marzylam:)
http://tufotki.pl/kbGf0#p2056235
A co pochwale sie :)
milego dnia:)

Muminka ja wczoraj też zaliczyłam bliskie stracie twarz - wc ;pAle to dlatego, ze moje dziecko nie zgadza się na branie witamin na żołądek nie wypełniony w 100% jedzeniem. Wziełam pół godz po posiłku i już d*pa.. A dzisiaj rano musiałam wstać i od razu coś zjeść bo była by powtórka z rozrywki ;p
Wybiorę się dzisiaj chyba po te bodziaki do Biedry...
Co do przwijaka na kółkach z wanienką to na pewno bym sobie taki sprawiła gdymym miała miejsce... ;|
Lidlowskie ciuszki wydają takie szorstkie...
Wybiorę się dzisiaj chyba po te bodziaki do Biedry...
Co do przwijaka na kółkach z wanienką to na pewno bym sobie taki sprawiła gdymym miała miejsce... ;|
Lidlowskie ciuszki wydają takie szorstkie...

roksi kołyska super!
Ja też mam problemy z witaminami-w ciagu pół godz od przyjęcia mdli mnie okropnie,troszkę mniej jak wezme podczas posiłku.
Byłam u lekarza- powiedział,że z maluszkiem ok i 100%pewności nie daje,ale prawdopodobnie dziewczynka ;)
Troszkę byłam zaskoczona,bo nie wiem dlaczego coś mi podpowiadało,że bedzie chłopczyk,ale jesteśmy szczęśliwi :)
Teraz muszę czekać na połówkowe,czy zostanie to potwierdzone,abym mogła rzucić się w wir zakupów ;)
Najważniejsze jednak,żeby Dzidziuś był zdrowy :)
Byłam u lekarza- powiedział,że z maluszkiem ok i 100%pewności nie daje,ale prawdopodobnie dziewczynka ;)
Troszkę byłam zaskoczona,bo nie wiem dlaczego coś mi podpowiadało,że bedzie chłopczyk,ale jesteśmy szczęśliwi :)
Teraz muszę czekać na połówkowe,czy zostanie to potwierdzone,abym mogła rzucić się w wir zakupów ;)
Najważniejsze jednak,żeby Dzidziuś był zdrowy :)
co do połówkowego - raczej robi się tylko przez brzuch, chyba, że lekarzowi coś wybitnie nie będzie pasować (ale też zależy od lekarza), np łożysko, to może stwierdzić, że zajrzy od dołu.
Ja tak miałam, że zwrócił mi uwagę na łożysko na połówkowym, ale powiedział, żeby spojrzał na to lekarz prowadzący od dołu na wizycie i robione miałam tylko przez brzuch połówkowe.
Więc w 99% tylko przez brzuch, ale może się zdarzyć wyjątek od tej reguły ;)
Ja tak miałam, że zwrócił mi uwagę na łożysko na połówkowym, ale powiedział, żeby spojrzał na to lekarz prowadzący od dołu na wizycie i robione miałam tylko przez brzuch połówkowe.
Więc w 99% tylko przez brzuch, ale może się zdarzyć wyjątek od tej reguły ;)
Roksana super ta kołyska!
Co do witamin, to myślałam, że to tylko ja tak mam, muszę je brać tylko w czasie posiłku bo inaczej bierze mnie na wymioty.
Co do laktatora to właśnie wiem, że prawdopodobnie przyda się w szpitalu, bo z moim synem też nie miałam pokarmu po tych litrach oksytocyny i próbowałam pobudzić laktację. Dlatego myślę nad zwykłym ręcznym na początek (tym, którego link podrzuciłam wcześniej), a ewentualnie, jeśli zajdzie potrzeba, kupię elektryczny.
Co do witamin, to myślałam, że to tylko ja tak mam, muszę je brać tylko w czasie posiłku bo inaczej bierze mnie na wymioty.
Co do laktatora to właśnie wiem, że prawdopodobnie przyda się w szpitalu, bo z moim synem też nie miałam pokarmu po tych litrach oksytocyny i próbowałam pobudzić laktację. Dlatego myślę nad zwykłym ręcznym na początek (tym, którego link podrzuciłam wcześniej), a ewentualnie, jeśli zajdzie potrzeba, kupię elektryczny.
Sierpniowa idziemy łeb w łeb ;) Ja tez do tej pory 3kg ale już coś czuję , że szybko nadrobię ten spadek w 1wszym trymestrze .. Bez śniadania wyjść nie mogę, choć przed ciążą pierwszy posiłek jadłam po 11 ;)
Witaminy odstawiłam w ogóle, w tej ciąży absolutnie żadne mi nie podpasowały. ginka zaleciła takie w proszku za 150zł ale na szczęście jem tyle owoców,że krew jeszcze w normach się trzyma ;)
Witaminy odstawiłam w ogóle, w tej ciąży absolutnie żadne mi nie podpasowały. ginka zaleciła takie w proszku za 150zł ale na szczęście jem tyle owoców,że krew jeszcze w normach się trzyma ;)
Połówkowe przeważnie przez brzuch, chociaż żeby ocenić np. szyjkę to trzeba od dołu. ;-)
A ja dzisiaj byłam w Carreforurze i całkiem przypadkiem kupiłam fajne body i 2 pajace. Były w koszach i były przeróżne, lepsze i gorsze jakościowo, ale naprawdę dało by się sporo wybrać. Body po 7-8 zł (były na długi i krótki rękaw), pajace po 14,90 zł. I nie jakieś tam chińskie, produkcja Polska. ;-)
A ja dzisiaj byłam w Carreforurze i całkiem przypadkiem kupiłam fajne body i 2 pajace. Były w koszach i były przeróżne, lepsze i gorsze jakościowo, ale naprawdę dało by się sporo wybrać. Body po 7-8 zł (były na długi i krótki rękaw), pajace po 14,90 zł. I nie jakieś tam chińskie, produkcja Polska. ;-)
Ja polowkowe robiłam u Doeringa i za 3d bierze 260 zł, mamy super zdjęcia bo córcia ładnie buźke pokazała :) za normalne polowkowe bez 3d bierze 140 :)
Niektóre laktatory ręczne medelimają opcje dokupienia silniczka w razie potrzeby wiec spoko opcja jak nie chce się od razu kupować elektrycznego za 300 zł :)
Inspired na którą masz jutro wizytę? :)
Ja dalej testuje nowy wózek i jestem zachwycona wciąż! On chyba nie ma wad!
Niektóre laktatory ręczne medelimają opcje dokupienia silniczka w razie potrzeby wiec spoko opcja jak nie chce się od razu kupować elektrycznego za 300 zł :)
Inspired na którą masz jutro wizytę? :)
Ja dalej testuje nowy wózek i jestem zachwycona wciąż! On chyba nie ma wad!
Alana, mogę Ci mojego prawie 2latka 13kilowca pożyczyć, żeby spacerowke sprawdzić, bo balast trochę zmienia perspektywe oceny wózka ;)
Szczerze to ich wg porąbało z cenami za połówkowe itp. Ile niektórzy muszą sobie odmówić, żeby za takie badanie zapłacić... A wiadomo, że każda matka wybierze zdrowie dziecka... ;|
Powiedzcie mi ile trwa badanie glukozy. Bo dobrze rozumiem, że to jest tak, że najpierw badają krew potem pijesz wodę w której staje łyżeczka ;p a potem znowu jest badanie krwi. Tylko ile się czeka na to drugie.
Mam też bodziaki z Biedry, ale z "Potwory i spółka" bo tylko takie zostały 68 ;)
Tak sobie dzisiaj pomyślałam, że wszystko fajnie, że kupuję sobie ciuszki a ile jest jeszcze buteleczek, smoczków i szczoteczek do nadrobienia ;p
Powiedzcie mi ile trwa badanie glukozy. Bo dobrze rozumiem, że to jest tak, że najpierw badają krew potem pijesz wodę w której staje łyżeczka ;p a potem znowu jest badanie krwi. Tylko ile się czeka na to drugie.
Mam też bodziaki z Biedry, ale z "Potwory i spółka" bo tylko takie zostały 68 ;)
Tak sobie dzisiaj pomyślałam, że wszystko fajnie, że kupuję sobie ciuszki a ile jest jeszcze buteleczek, smoczków i szczoteczek do nadrobienia ;p

Pamiętam ze w pierwszej ciąży się strasznie bałam tej glukozy tym bardziej ze jeszcze miałam mdłości i wymuotowalam w 24 tygodniu a okazała się znoszą i w dodatku czułam się po niej jak naćpana hehe w głowie mi się kręciło i śmiać mi się chciało ze wszystkiego chyba taka ilość cukru tak na mnie zadziałała albo panie mi coś jeszcze dosypały ;))
Alana, no to wózek super, choć mnie nie zachwycił w Mama i ja, który to dokładnie? Rozwaze jeszcze, choć chyba drogi był, ale w sumie to przy kolejnym dziecku prawie wydatków nie mamy :)
W ogóle to byłam wczoraj u gina, ale znów bez usg... pytałam, kto jeszcze chodzi do Medi, bo mnie trochę wkurza, ciężko się umówić, 2 razy wizyta odwołana, już 2mce nie miałam usg; o właśnie, muszę się umówić na polowkowe. Ale w sumie to się cieszę, że nie muszę leżeć, to zawsze po wizycie pierwsze pytanie Męża, bo 2 ciąże przelezalam, także współczuję lezenia... Choć w pierwszej pamiętam, że dużo czytałam, rekodzielo jakieś, laptop i było spoko, gorzej z biegajaca dwulatką.
Glukozy też się boję, kiedy to w ogóle jest? Ja źle to znosilam, 2 podejścia miałam zawsze, 75 dają od razu, podobno 50 tylko jak wcześniej coś było, jakieś cukrzycowe podejrzenia.
W ogóle to byłam wczoraj u gina, ale znów bez usg... pytałam, kto jeszcze chodzi do Medi, bo mnie trochę wkurza, ciężko się umówić, 2 razy wizyta odwołana, już 2mce nie miałam usg; o właśnie, muszę się umówić na polowkowe. Ale w sumie to się cieszę, że nie muszę leżeć, to zawsze po wizycie pierwsze pytanie Męża, bo 2 ciąże przelezalam, także współczuję lezenia... Choć w pierwszej pamiętam, że dużo czytałam, rekodzielo jakieś, laptop i było spoko, gorzej z biegajaca dwulatką.
Glukozy też się boję, kiedy to w ogóle jest? Ja źle to znosilam, 2 podejścia miałam zawsze, 75 dają od razu, podobno 50 tylko jak wcześniej coś było, jakieś cukrzycowe podejrzenia.
No ja dostałam na ostatniej wizycie skierowanie. A następna mam 27 marca i to będzie 24t i 6d
Bauaganiarka ja bym go opierdzieliła, że nie mam USG... I jeszcze nie mów, że za każdą wizytę płacisz...
Tak się najadłam, że zaraz mi brzuch rozsadzi, a mały zaczął się na to wszystko przeciągać... MAsakra
Bauaganiarka ja bym go opierdzieliła, że nie mam USG... I jeszcze nie mów, że za każdą wizytę płacisz...
Tak się najadłam, że zaraz mi brzuch rozsadzi, a mały zaczął się na to wszystko przeciągać... MAsakra

Ja miałam przy pierwszym dziecku wózek Jedo. Gondola jest super, duża i obszerna dla dziecka, które ma przejeździć w niej całą zimę. Jednak spacerówka to porażka. Zupełnie nie przystosowana nawet do 10-cio mięsięcznego dziecka. Szybko zmieniłam wózek na x-landera. Co do prowadzenia to wózek jest super zwrotny, ma przekładaną rączkę co uważam za duży atut. Gdyby była możliwość kupienia samej gondoli ze stelażem na pewno kupiłabym ten wózek jeszcze raz.
18 ide na 3d do doeringa ;) w pierwszej ciazy bardzo miło wspominam badanie glukozy,ale teraz miałam 75g i bylo strasznie pilam (a raczej jadłam 15 min) bylo mi zle i slabo ,a potem strarsznie spiaco,wziełam sobie ksiazke na te dwie godziny ,ale jak czytałąm to bylo mi gorzej....potem jak wracałam to mysłalam ,ze w tramwaju odjade.....ale wynik na szczescie dobry kolejny raz tego nie zniose
Spacerówki w wózkach 3w1 praktycznie wszystkie są nienajlepsze... Bynajmniej jak czytałam opinie to tak było w różnych wózkach.
Jedo Flyn mi się podobał też, ale później w porównaniu z innymi wydawał się taki "twardy"
A może nowe dziewczyny się same dopiszecie. Skopiujcie listę, bo ja np z reguły jestem na telefonie i nie mam jak a później się zapomina. I nie czujcie się pokrzywdzone, bo w końcu ciężarne tak mają ;p
Jedo Flyn mi się podobał też, ale później w porównaniu z innymi wydawał się taki "twardy"
A może nowe dziewczyny się same dopiszecie. Skopiujcie listę, bo ja np z reguły jestem na telefonie i nie mam jak a później się zapomina. I nie czujcie się pokrzywdzone, bo w końcu ciężarne tak mają ;p

glukoza jest zwykle 26-28 tydzień. albo 50 albo 75 tka- przy tej drugiej pobieraja na czczo i po 2 h, ale wiem, ze sa przychodnie, ktore pobieraja dodatkowo po godzinie. dla mnie to nie bylo słodkie, ale warto pić szybko bo konsystencja budyniu staje sie trudna do przełknięcia. moglam wkropic cwiartke cytryny i wyjsc posiedziec na ławce na dworzu- bylo chlodniej. w miedzyczasie kilka lyczkow wody.
A ja witam w 21 tygodniu :) Znowu boli mnie gardło i mam kaszel :( Malutka codziennie na dzien dobry serwuje kopniaka i na dobranoc też :) Moja wizyta dopiero 24ego i czekam na nią jak dziecko na gwiazdkę bo będzie usg połówkowe i chcę dokładnie zobaczyć maleństwo no i potwierdzić Plec bo jeszcze nic nie kupiłam :)
Witam! Dzis ma byc kolejny piekny dzien wiec na spacer mamuski!!! Ja zamierzam dzis z mlodym wrocic do domu jak bedziemy sie juz czolgac ze zmeczenia:-) wtedy mleko,hebatka i spac! :-) glukozy milo nie wspominam jeszcze robilam ja dwukrotnie bo pierwszy wynik mialam na skraju ale da sie przezyc. Bynajmniej ochota na slodkie odchodzi na chwile:-) milego dnia!
hej hej :) ja po wczorajszym całym dniu na dworze padłam po Na Wspolnej :D i spalismy dzis do 7:40 :D Uwielbiam ciepło, juz wiosne bym chciała taka prawdziwą, gdzie zielono bedzie i na bluzie mozna chodzic :))
dzis wizyta u gina, ale jak juz czuje ruchy to nie ciagnie mnie az tak na to usg :)
Witam nowa mame :))
dzis wizyta u gina, ale jak juz czuje ruchy to nie ciagnie mnie az tak na to usg :)
Witam nowa mame :))
Rozyczynka - ja tyje w tempie zabójczym więc się nie martw ;)
Glukozę ponoć najlepiej robić w okolicach 27 tygodnia, ale to lekarz zawsze zleca jak już trzeba. Ja miałam 75 g - i chyba większość tyle dostaje i siedzi się dwie godziny. Ponoć jak się wkropi cytrynę do tego to bardzo pomaga i nie zakłamuje wyników - tak mi nawet radził lekarz, ale pielęgniarka nie pozwoliła, a i tak nie było aż takie złe bez cytryny - tj obrzydliwie słodkie, ale da się wypić - dla mnie zbawieniem było to, że po wypiciu glukozy pozwolili mi pić wodę
Bauaganiarka - mnie też medi wkurzał okrutnie. NA genetyczne i połówkowe to nie było terminów by się wpisać - ogólnie zawsze jest z tym problem. Ostatnio na ziwytę czekałam ponad 40 minut mimo, że nikogo nie było w gabinecie bo lekarki sobie kawę piły, a zazwyczaj jest obsuwa koło godziny-półtorej - dramat. Ja się przeniosłam do lekarza u którego zaczęłam prowadzić ciążę w medi, ale z nimi rozwiązał umowę, ale chociaż mam dokładne badania, lekarz pasuje mi personalnie i dodatkowo mam go pod samym domem w zasadzie więc teraz przy moim nakazie leżenia to też atut. No tyle, że płacę ;) Alana ma Hartan VIP.
Olcik87 - wózek mega popularny - u nas na morenie co druga mama nim jeździ :P
My go braliśmy pod uwagę ze względu na atrakcyjną cenę i wyglądowo też mi się podobał, ale do mojego bagażnika by nie wszedł stelaż - chyba, że bym koła zdemontowała ;)
Pan w sklepie mówił, że jest na nie tez stosunkowo dużo reklamacji, coś z kołami (słabe dętki?) i hamulec się często psuje, ale szybko to naprawiają.
No i ponoć spacerówka jest średnia, a mi zależało na tym by jednak spacerówką trochę pojeździć i tym się kierowałam przy wyborze wózka m.in. także.
Co do wózków bez wad - mój hartan jeszcze nie dotarł, ale mógłby mieć zapewne trochę większą gondolę ;) patrząc wymiarami na necie, nie wiem jak to będzie w praktyce :) U nas z kolei wydatków jest multum - pierwszy maluch i do tego jedyny facet w rodzinie ;) ale stwierdziłam, że akurat wózek to kupuję z myślą o dwójce dzieci :)
Rozyczynka - dentysta.. brrr... ja w ciąży raz byłam bo mi się ząb ukruszył i dwa mi połatała, ale teraz się zaczynam martwić, bo zaczyna mnie boleć ząb który leczyłam kiedyś kanałowo... na razie ćmi od czasu do czasu. Mam nadzieję, że jeszcze dwa miesiące wytrzymam :P
Glukozę ponoć najlepiej robić w okolicach 27 tygodnia, ale to lekarz zawsze zleca jak już trzeba. Ja miałam 75 g - i chyba większość tyle dostaje i siedzi się dwie godziny. Ponoć jak się wkropi cytrynę do tego to bardzo pomaga i nie zakłamuje wyników - tak mi nawet radził lekarz, ale pielęgniarka nie pozwoliła, a i tak nie było aż takie złe bez cytryny - tj obrzydliwie słodkie, ale da się wypić - dla mnie zbawieniem było to, że po wypiciu glukozy pozwolili mi pić wodę
Bauaganiarka - mnie też medi wkurzał okrutnie. NA genetyczne i połówkowe to nie było terminów by się wpisać - ogólnie zawsze jest z tym problem. Ostatnio na ziwytę czekałam ponad 40 minut mimo, że nikogo nie było w gabinecie bo lekarki sobie kawę piły, a zazwyczaj jest obsuwa koło godziny-półtorej - dramat. Ja się przeniosłam do lekarza u którego zaczęłam prowadzić ciążę w medi, ale z nimi rozwiązał umowę, ale chociaż mam dokładne badania, lekarz pasuje mi personalnie i dodatkowo mam go pod samym domem w zasadzie więc teraz przy moim nakazie leżenia to też atut. No tyle, że płacę ;) Alana ma Hartan VIP.
Olcik87 - wózek mega popularny - u nas na morenie co druga mama nim jeździ :P
My go braliśmy pod uwagę ze względu na atrakcyjną cenę i wyglądowo też mi się podobał, ale do mojego bagażnika by nie wszedł stelaż - chyba, że bym koła zdemontowała ;)
Pan w sklepie mówił, że jest na nie tez stosunkowo dużo reklamacji, coś z kołami (słabe dętki?) i hamulec się często psuje, ale szybko to naprawiają.
No i ponoć spacerówka jest średnia, a mi zależało na tym by jednak spacerówką trochę pojeździć i tym się kierowałam przy wyborze wózka m.in. także.
Co do wózków bez wad - mój hartan jeszcze nie dotarł, ale mógłby mieć zapewne trochę większą gondolę ;) patrząc wymiarami na necie, nie wiem jak to będzie w praktyce :) U nas z kolei wydatków jest multum - pierwszy maluch i do tego jedyny facet w rodzinie ;) ale stwierdziłam, że akurat wózek to kupuję z myślą o dwójce dzieci :)
Rozyczynka - dentysta.. brrr... ja w ciąży raz byłam bo mi się ząb ukruszył i dwa mi połatała, ale teraz się zaczynam martwić, bo zaczyna mnie boleć ząb który leczyłam kiedyś kanałowo... na razie ćmi od czasu do czasu. Mam nadzieję, że jeszcze dwa miesiące wytrzymam :P
dla dziewczyn, które są z wejherowa. wczoraj robiłam badanie w laboratorium w szpitalu. przy rejestracji dajesz glukozę, którą wcześniej kupujesz w aptece. panie pobierają krew, w międzyczasie rozpuszczają ci glukozę. dostajesz w kubeczku na wyjściu. idziesz sobie z nią w jakies wygodne miejsce (ja przesiedziałam w bufecie te 2 godzinki). jako ze nie ma "nadzoru" możesz wlać sok z cytryny lub popijać wodą. wracasz po 2godz.na ponowne pobranie.
wytyczne towarzystwa diabetologicznego mowią, że test z glukozą, obecnie tylko 75g robi się w 24-28tyg.
można wkropić cytrynę, wg mojego lekarza dopuszczalny jest sok z calej cytryny, smakuje to wtedy jak ciepła baaaaardzo słodka lemoniada. trzeba wypic od razu, bo później robi się gęste.
co do jedo fyn oglądałam w sklepie, z ciekawostek ma obecnie drugą budkę do spacerówki, bardzo dużą i od tego roku dodatkowa wkładka do spacerówki dla młodszych dzieci
wytyczne towarzystwa diabetologicznego mowią, że test z glukozą, obecnie tylko 75g robi się w 24-28tyg.
można wkropić cytrynę, wg mojego lekarza dopuszczalny jest sok z calej cytryny, smakuje to wtedy jak ciepła baaaaardzo słodka lemoniada. trzeba wypic od razu, bo później robi się gęste.
co do jedo fyn oglądałam w sklepie, z ciekawostek ma obecnie drugą budkę do spacerówki, bardzo dużą i od tego roku dodatkowa wkładka do spacerówki dla młodszych dzieci
Ja po wizycie u dentysty stwierdzam, ze byl to mój błąd bo dostalam znieczulenie ale nie tak silne jak zawsze bo Babka sie bala i ryczalam jak dziecko pierwszy raz w życiu na fotelu. Co gorsze nie bylo mowy o plombie bo bym tam chyba umarla i mam tylko zatruty. A dziurka tak mama, ze jej nawet nie mogla znalesc na początku i gdybym sie nie upatl to by mnie odeslala do domu.
Co do jedo to niby fajnie ze 2 budki ale jak ktoś ma na nie miejsce. Ja bym wolala jedna mimo wszystko.
Dzięki za info o badaniu w Wejherowie. W takim przypadku będę mogla poczekac w domu te 2h :-)
Co do jedo to niby fajnie ze 2 budki ale jak ktoś ma na nie miejsce. Ja bym wolala jedna mimo wszystko.
Dzięki za info o badaniu w Wejherowie. W takim przypadku będę mogla poczekac w domu te 2h :-)

z tego co mi wiadomo to nie powinno sie po wypiciu glukozy za duzo chodzic bo sie wszystko spala,ja zapewne tak zle przezyłąm to badanie poniewaz pani pilegniarka najpierw rozpuscila a potemwziela sie za pobieranie krwi ktore jej troche zajelo i dostalam juz zamiast roztworu do picia własnie taki budyn,ha mało tego Pani przedemna to glukoze dostała w bryle ;)))
Rozyczynka współczuję wizyty u dentysty... Mi na szczęście udało wyleczyć się wszystkie zęby przed ciążą.
W zeszłym miesiącu musiałam jednak iść do dentysty, bo ukruszył mi się fragment zęba. Na szczęście naprawa tego zęba była bezbolesna :) Przy okazji dentysta zrobił mi przegląd i stwierdził, że nie mam czym się martwić, bo wszystko z moim uzębieniem jest ok :)
Przestrzegł mnie tylko, żebym po narodzinach maluszka nie zapominała o zdrowiu zębów. Powiedział, że po zakończeniu karmienia mogą się zacząć problemy z zębami, bo organizm może zacząć "wyciągać" wapń z zębów w przypadku osłabienia.
W zeszłym miesiącu musiałam jednak iść do dentysty, bo ukruszył mi się fragment zęba. Na szczęście naprawa tego zęba była bezbolesna :) Przy okazji dentysta zrobił mi przegląd i stwierdził, że nie mam czym się martwić, bo wszystko z moim uzębieniem jest ok :)
Przestrzegł mnie tylko, żebym po narodzinach maluszka nie zapominała o zdrowiu zębów. Powiedział, że po zakończeniu karmienia mogą się zacząć problemy z zębami, bo organizm może zacząć "wyciągać" wapń z zębów w przypadku osłabienia.
A to nawet nie wiedziałam, że po karmieniu dopiero mogą zacząć się problemy. Myslałam, że wtedy się kończą ;p Ja też nigdy nie miałam problemów i przed ciążą byłam koło 2 miesięcy i nic nie było... A teraz klops ;|
Luna - wiem, ze ktoś się Ciebie pytał już o to ale nie zakodowałam odpowiedzi, a zanim ja to znajdę to będzie gwiazdka w maju ;p
Dlaczego musisz leżeć?.
Mnie kurcze podbrzusze zaczyna boleś jak przejdę tak ok 3 km ;| I to zawsze w tym samym miejscu. Jakby dwóch punktach.
Mój dół emocjonalny mi przeszedł już ;) Musiałam wykręcić aferę, pokrzyczeć i mi przeszło ;p
Luna - wiem, ze ktoś się Ciebie pytał już o to ale nie zakodowałam odpowiedzi, a zanim ja to znajdę to będzie gwiazdka w maju ;p
Dlaczego musisz leżeć?.
Mnie kurcze podbrzusze zaczyna boleś jak przejdę tak ok 3 km ;| I to zawsze w tym samym miejscu. Jakby dwóch punktach.
Mój dół emocjonalny mi przeszedł już ;) Musiałam wykręcić aferę, pokrzyczeć i mi przeszło ;p

Witam wszystkie mamusie i grzecznie się dopisuję ;)
Lipiec:
prymulka - 04.07
kreska_85 - 05.07
afro666-5.07, synek
sylwia - 05.07
Agata905 - 08.07 - synek
baranica - 09.07
Karol... - 10.07
Polika86 - 10.07
alana - 11.07, córeczka
joi-joi - 14.07
Olcik87 - 14.07
krokus - 31.07
Sierpień :
muminka1 - 4.08
bauaganiarka - 4.08
BeataI-J 5.08
sierpniowa 6.08
Koralik-7.08 - synek
kasia28 - 8.08
Inspired - 10.08
Kia - 12.08
Mamita - 17.08
Ewik - 18.08.
jUstme. - 21.08
roksana.s - 23.08
aleksandry - 23.08
Lipiec:
prymulka - 04.07
kreska_85 - 05.07
afro666-5.07, synek
sylwia - 05.07
Agata905 - 08.07 - synek
baranica - 09.07
Karol... - 10.07
Polika86 - 10.07
alana - 11.07, córeczka
joi-joi - 14.07
Olcik87 - 14.07
krokus - 31.07
Sierpień :
muminka1 - 4.08
bauaganiarka - 4.08
BeataI-J 5.08
sierpniowa 6.08
Koralik-7.08 - synek
kasia28 - 8.08
Inspired - 10.08
Kia - 12.08
Mamita - 17.08
Ewik - 18.08.
jUstme. - 21.08
roksana.s - 23.08
aleksandry - 23.08
Rozyczynka - mam łożysko przodujące. Zwrócil mi preis na to uwagę na usg połówkowym - poźniej moja już ex lekarka potwierdziła na USG od dołu na wizycie. (ex bo po wizycie miesiac temu wróciłam z powrotem do mojego lekarza u którego zaczęłam prowadzić ciążę, a który później przestał przyjmowac w medicoverze, gdzie mam pakiet, teraz chodze do niego prywatnie :) )
Co ciekawe - tydzień temu robiłam USG w medicoverze (młody się słabo ruszał 2 dni więc się filmowałam, a miałam skierowanie akurat :P) - lekarzowi wykonującemu USG nie mówiłam, że mam łożysko przodujące, bo nie chciałam by mi grzebał od dołu, jak za tydzień miałam mieć wizytę u swojego lekarza - wpisał mi na opisie USG "łożysko bez cech przodowania" - a na wizycie u mojego mówi, że przodujące jak nic co widział już na USG przez brzuch i mówi, że jest masakrycznie usadowione (coś mówił o główce młodego względem łożyska) - tak czy inaczej uważam, że na usg połówkowe jednak warto iśc do dobrego sprawdzonego lekarza ze świetnym sprzętem - gdyby nie preis to nie wiem czy moja ex lekarka zwróciłaby na to uwagę i mogłoby być źle, skoro mam leżeć w zasadzie plackiem bo bym o tym nie wiedziała nawet.
Ponoć często łożysko przodujące diagnozuje się dopiero po tym jak wystąpi krwawienie - u nas na szczęście było to wcześniej. Lepiej zapobiegać jednak niż później ratować.
afro - współczuje glukozy konsystencji kiślu :)
Ja sobie otworzyłam balkon na całą szerokość i oddycham świeżym powietrzem z kurzem bo obok budowa :P
Co ciekawe - tydzień temu robiłam USG w medicoverze (młody się słabo ruszał 2 dni więc się filmowałam, a miałam skierowanie akurat :P) - lekarzowi wykonującemu USG nie mówiłam, że mam łożysko przodujące, bo nie chciałam by mi grzebał od dołu, jak za tydzień miałam mieć wizytę u swojego lekarza - wpisał mi na opisie USG "łożysko bez cech przodowania" - a na wizycie u mojego mówi, że przodujące jak nic co widział już na USG przez brzuch i mówi, że jest masakrycznie usadowione (coś mówił o główce młodego względem łożyska) - tak czy inaczej uważam, że na usg połówkowe jednak warto iśc do dobrego sprawdzonego lekarza ze świetnym sprzętem - gdyby nie preis to nie wiem czy moja ex lekarka zwróciłaby na to uwagę i mogłoby być źle, skoro mam leżeć w zasadzie plackiem bo bym o tym nie wiedziała nawet.
Ponoć często łożysko przodujące diagnozuje się dopiero po tym jak wystąpi krwawienie - u nas na szczęście było to wcześniej. Lepiej zapobiegać jednak niż później ratować.
afro - współczuje glukozy konsystencji kiślu :)
Ja sobie otworzyłam balkon na całą szerokość i oddycham świeżym powietrzem z kurzem bo obok budowa :P
Rozyczynka mi się zęby strasznie posypały od pierwszego pozytywnego testu :(
Na przeglądzie byłam miesiąc przed zajściem w ciąże i wszytsko było ok a jak tylko się dowiedziałam o Fasolce, zaczęły się odzywac i dopiero teraz poznałam ból zęba !
Jestem w trakcie leczenia kanałowego ale już bez znieczulenia bo tak jak piszesz, to które dają w ciąży jest słabsze i bardziej boli mnie samo wkłucie (jeszcze milion razy wrażliwsza się zrobiłam na igły :/ )
2gi czeka na zatrucie i kanałówkę no i zostały jeszcze 2 które dają o sobie znać , coraz boleśniej .
W pierwszej ciąży nic się nie działo , dopiero po porodzie jakieś dziureczki powychodziły ale teraz to prawdziwy horror ...
Aleksandry to może się spotkamy na Klinicznej bo też biorę ten szpital pod uwagę :) Choć mam cichą nadzieję,że tym razem urodzę przed terminem ! Najlepiej 14.08 ;)
A glukozę wspominam kiepsko, w smaku całkiem niezła - jestem słodyczopożeraczem ;) zasłabłam a później z łazienki myślałam że nie wyjdę ... Nie da się ominąć tego badania???
Na przeglądzie byłam miesiąc przed zajściem w ciąże i wszytsko było ok a jak tylko się dowiedziałam o Fasolce, zaczęły się odzywac i dopiero teraz poznałam ból zęba !
Jestem w trakcie leczenia kanałowego ale już bez znieczulenia bo tak jak piszesz, to które dają w ciąży jest słabsze i bardziej boli mnie samo wkłucie (jeszcze milion razy wrażliwsza się zrobiłam na igły :/ )
2gi czeka na zatrucie i kanałówkę no i zostały jeszcze 2 które dają o sobie znać , coraz boleśniej .
W pierwszej ciąży nic się nie działo , dopiero po porodzie jakieś dziureczki powychodziły ale teraz to prawdziwy horror ...
Aleksandry to może się spotkamy na Klinicznej bo też biorę ten szpital pod uwagę :) Choć mam cichą nadzieję,że tym razem urodzę przed terminem ! Najlepiej 14.08 ;)
A glukozę wspominam kiepsko, w smaku całkiem niezła - jestem słodyczopożeraczem ;) zasłabłam a później z łazienki myślałam że nie wyjdę ... Nie da się ominąć tego badania???
Hej!
Rozyczynka przyszedl juz wozek moj i musze Ci powiedziec ze jestem zachwycona:) mieciutki, ekspresowo sie sklada po zlozeniu zajmuje bardzo malo miejsca,kola sciaga sie w 4 sekundy:) piekny jest inie zamienilabym na zaden inny:)
Dodatkowo kupilam jeszcze dzisiaj kosz mojzesza wiklinowy na koleczkach,zwykly prosty uzywany na 50 zl i dzisiaj poczulam ze bedzie w domu male dziecko:)
Co do przytycia to ja tez bylam przerazona ze tu wszystkie po 3 kilo a mi stuknelo 9 dzisiaj... a dodatkowo szczuplak to ja nie jestem bo ale coz:) zycie ;)
Dzisiaj jestem po wizycie u gina i w dalszym ciagu ma byc dziewczyna takze dzien wspanialy :)
Zaraz pedze po mlodego do przedszkola i pewnie na jakis spacerek:)
Milego dnia dziewczyny!
Rozyczynka przyszedl juz wozek moj i musze Ci powiedziec ze jestem zachwycona:) mieciutki, ekspresowo sie sklada po zlozeniu zajmuje bardzo malo miejsca,kola sciaga sie w 4 sekundy:) piekny jest inie zamienilabym na zaden inny:)
Dodatkowo kupilam jeszcze dzisiaj kosz mojzesza wiklinowy na koleczkach,zwykly prosty uzywany na 50 zl i dzisiaj poczulam ze bedzie w domu male dziecko:)
Co do przytycia to ja tez bylam przerazona ze tu wszystkie po 3 kilo a mi stuknelo 9 dzisiaj... a dodatkowo szczuplak to ja nie jestem bo ale coz:) zycie ;)
Dzisiaj jestem po wizycie u gina i w dalszym ciagu ma byc dziewczyna takze dzien wspanialy :)
Zaraz pedze po mlodego do przedszkola i pewnie na jakis spacerek:)
Milego dnia dziewczyny!
Polika a jaki wózek? może jakaś fotka?:>
Ja dziś zaliczyłam ponad 5km spacer z koleżanką:) jenyy ale sie nachodziłam, pierwszy raz poczułam w pewnym momencie ze mi sie słabo robi i musialam cos zjeść:P dziwne uczucie.. jeszcze tak nie mialam:) ale pogoda genialna poprostu.. aż trudno uwierzyc, ze zapowiadają na sobote deszcz ze śniegiem... to chyba jakiś żart:P
Ja dziś zaliczyłam ponad 5km spacer z koleżanką:) jenyy ale sie nachodziłam, pierwszy raz poczułam w pewnym momencie ze mi sie słabo robi i musialam cos zjeść:P dziwne uczucie.. jeszcze tak nie mialam:) ale pogoda genialna poprostu.. aż trudno uwierzyc, ze zapowiadają na sobote deszcz ze śniegiem... to chyba jakiś żart:P
Hej Dziewczyny!
Gratuluję (i zazdroszczę ;)) zakupów.
Tak czytam odnośnie Waszego przybierania na wadze ....ja nie przytyłam jeszcze ani grama(wręcz przeciwnie,mam kg na minusie), a wydaje mi się,że jem "normalnie".
Może to dlatego,że przed ciążą mialam jakies 5-10kg ponad normę,a teraz siedząc w domu jem bardziej regularnie,a nie obiad o 18 ;)
Też jestem ciekawa tego badania z glukozą-koleżanki nie były zachwycone,a ja generalnie nie mam "smaka" na słodycze:)
Gratuluję (i zazdroszczę ;)) zakupów.
Tak czytam odnośnie Waszego przybierania na wadze ....ja nie przytyłam jeszcze ani grama(wręcz przeciwnie,mam kg na minusie), a wydaje mi się,że jem "normalnie".
Może to dlatego,że przed ciążą mialam jakies 5-10kg ponad normę,a teraz siedząc w domu jem bardziej regularnie,a nie obiad o 18 ;)
Też jestem ciekawa tego badania z glukozą-koleżanki nie były zachwycone,a ja generalnie nie mam "smaka" na słodycze:)
Witam wszystkie mamusie i dopisuję siebie ;)
Lipiec:
prymulka - 04.07
kreska_85 - 05.07
afro666-5.07, synek
sylwia - 05.07
Agata905 - 08.07 - synek
baranica - 09.07
Karol... - 10.07
Polika86 - 10.07
alana - 11.07, córeczka
joi-joi - 14.07
Olcik87 - 14.07
agamak13 - 24.07, córeczka/ Kliniczna
krokus - 31.07
Sierpień :
muminka1 - 4.08
bauaganiarka - 4.08
BeataI-J 5.08
sierpniowa 6.08
Koralik-7.08 - synek
kasia28 - 8.08
Inspired - 10.08
Kia - 12.08
Mamita - 17.08
Ewik - 18.08.
jUstme. - 21.08
roksana.s - 23.08
aleksandry - 23.08
Lipiec:
prymulka - 04.07
kreska_85 - 05.07
afro666-5.07, synek
sylwia - 05.07
Agata905 - 08.07 - synek
baranica - 09.07
Karol... - 10.07
Polika86 - 10.07
alana - 11.07, córeczka
joi-joi - 14.07
Olcik87 - 14.07
krokus - 31.07
Sierpień :
muminka1 - 4.08
bauaganiarka - 4.08
BeataI-J 5.08
sierpniowa 6.08
Koralik-7.08 - synek
kasia28 - 8.08
Inspired - 10.08
Kia - 12.08
Mamita - 17.08
Ewik - 18.08.
jUstme. - 21.08
roksana.s - 23.08
aleksandry - 23.08
jeju dziewczyny ciężko Was nadrobić;)
Polik super, że wózek jest i że tak Ci się podoba;)
Jolcia współczuję choroby, szybko zdrowiej!
Afro a my machamy maluszkowi;)
Mamita też miałam na minusie do niedawna;) teraz przybyło mi 2 kg;)
ja już czuję ruchy malucha, ciekawi mnie czy dalej siedzi tam córka;) w środę się dowiemy:)
Polik super, że wózek jest i że tak Ci się podoba;)
Jolcia współczuję choroby, szybko zdrowiej!
Afro a my machamy maluszkowi;)
Mamita też miałam na minusie do niedawna;) teraz przybyło mi 2 kg;)
ja już czuję ruchy malucha, ciekawi mnie czy dalej siedzi tam córka;) w środę się dowiemy:)
kia - lekarz powinien wiedzieć co robi.
To wszytsko zależy od tego jak się maluch rozwija - i ja i siostra chodziłyśmy na genetyczne i połówkowe do preisa.
On na wynikach pisze zawsze kiedy zrobić następne badanie - u mnie połówkowe miałam robić 20/21 tc
Siostra natomiast z jedną córą 19/20tc a z drugą 22/23 tc
więc to wszytsko zależy od tego jak się maluch rozwija - skoro kazał CI robić teraz to ja bym zrobiła.
roksana- spokojnie - to moja pierwsza ciąża - i jeśli chodzi o ruchy to ja pierwsze smyranie poczułam w 21 tc - do tej pory czuję ruchy bardzo nieregularnie i w zasadzie tylko wieczorami, czasem rano. Ale też nie codziennie, a to już 29 tydzień - rozmawiałam z lekarzem i mówił, że po prostu maluch może być mniej ruchliwy i mam się nie martwić.
To wszytsko zależy od tego jak się maluch rozwija - i ja i siostra chodziłyśmy na genetyczne i połówkowe do preisa.
On na wynikach pisze zawsze kiedy zrobić następne badanie - u mnie połówkowe miałam robić 20/21 tc
Siostra natomiast z jedną córą 19/20tc a z drugą 22/23 tc
więc to wszytsko zależy od tego jak się maluch rozwija - skoro kazał CI robić teraz to ja bym zrobiła.
roksana- spokojnie - to moja pierwsza ciąża - i jeśli chodzi o ruchy to ja pierwsze smyranie poczułam w 21 tc - do tej pory czuję ruchy bardzo nieregularnie i w zasadzie tylko wieczorami, czasem rano. Ale też nie codziennie, a to już 29 tydzień - rozmawiałam z lekarzem i mówił, że po prostu maluch może być mniej ruchliwy i mam się nie martwić.
Cześć dziewczyny,
może któraś byłaby zainteresowana - Bezpłatne Warsztaty "Mamo To Ja" dla przyszłych i młodych rodziców:
http://babyonline.pl/mamo-to-ja-warsztaty.html
może któraś byłaby zainteresowana - Bezpłatne Warsztaty "Mamo To Ja" dla przyszłych i młodych rodziców:
http://babyonline.pl/mamo-to-ja-warsztaty.html
A ja się wczoraj strasznie zestresowałam dostałam nagle krwawienia więc od razu zadzwoniłam do mojego gina. Kazał mi przyjść na sprawdzenie. Na szczęście wszystko jest w porządku dostałam w razie gdyby się powtórzyły receptę na luteine. No i przez 5 dni jak to stwierdził bliżej łóżka trzeba się trzymać a na spacerki to na krótko. chyba się po prostu przeforsowałam ze starszą córą pogoda ładna więc stwirdziłam że trzeba korzystać no i trochę się przeliczyłam. Całe szczęście córa od poniedziałku wraca do przedszkola po ospie więc będzie więcej czasu na relaks.
Aleksandry, super że wszystko ok! Jeny, do mnie coraz bardziej dociera, że nie mamy aż takiego wpływu na nasze dzieci...
Zaklepalam termin polowkowego na 27.III i oczywiście nie mogę się doczekać :)
Poza tym kurcze podziebiona jestem, a dzieciaki kaszla okropniascie, jutro idziemy do lekarza, mam nadzieję, że nic się z tego nie rozwinie.
Alana, zaintrygowalas mnie Hartanem, jaką on ma długość max powierzchni spacerowki?
Zaklepalam termin polowkowego na 27.III i oczywiście nie mogę się doczekać :)
Poza tym kurcze podziebiona jestem, a dzieciaki kaszla okropniascie, jutro idziemy do lekarza, mam nadzieję, że nic się z tego nie rozwinie.
Alana, zaintrygowalas mnie Hartanem, jaką on ma długość max powierzchni spacerowki?
bauaganiarka - nam sprzedawca w sklepie powiedział, że hartany mają jedne z najdłuższych spacerówek oferowanych na rynku, ale ile w tym prawdy to nie wiem, bo nie porównywałam do innych :) (liczę, że mówił prawdę, bo sprzedawca jest znajomym męża więc mam nadzieję, że nas nie naciągał ;) )
W sklepie spotkałam kiedyś babkę i się pytałam o opinie (ona akurat miała topline s z przekładaną rączką) , to mówiła, że jest super zadowolona i jeździ w tej chwili w wozie jej trzyletnia córa, z którą akurat była.
A wszystkie hartany mają takie same siedziska/gondole - różnią się stelażami.
W sklepie spotkałam kiedyś babkę i się pytałam o opinie (ona akurat miała topline s z przekładaną rączką) , to mówiła, że jest super zadowolona i jeździ w tej chwili w wozie jej trzyletnia córa, z którą akurat była.
A wszystkie hartany mają takie same siedziska/gondole - różnią się stelażami.
Mhm, poszukam na necie, choć często się różnią te info od.rzeczywistości;
Mężowi mojemu się Hartany podobały, ją je skreslilam, bo wydały mi się ciężkie...
Mężowi mojemu się Hartany podobały, ją je skreslilam, bo wydały mi się ciężkie...
bauaganiarka nie wiem jakie sa długie ale moge ci zmierzyc jak chcesz :)
no własnie Vip jest na prawde leciutki :)
ja jestem nim zachwycona póki co, i tą buda która mozna zaciągnac na cały wózek i tym oknem przez które duzo widać, i tapicerka która da sie zdjac w całosci i wyprac w pralce :) generalnie wszystko takie przemyslane :) moja corka ma 19 miesiecy i nie dotyka jeszcze podnozka i duzooo jej miejsca jeszcze zostało do tego aby na nim nogi położoyc w pozycjji siedzącej kiedy podnozek jest opuszczony :)
albo po maxi cosi który mnie tak zawiodł tak mi sie hartan podoba ;)
no własnie Vip jest na prawde leciutki :)
ja jestem nim zachwycona póki co, i tą buda która mozna zaciągnac na cały wózek i tym oknem przez które duzo widać, i tapicerka która da sie zdjac w całosci i wyprac w pralce :) generalnie wszystko takie przemyslane :) moja corka ma 19 miesiecy i nie dotyka jeszcze podnozka i duzooo jej miejsca jeszcze zostało do tego aby na nim nogi położoyc w pozycjji siedzącej kiedy podnozek jest opuszczony :)
albo po maxi cosi który mnie tak zawiodł tak mi sie hartan podoba ;)
No to u mnie siedzi chlopak juz na 100%. Pani doktor mowila ze dawno nie widziala pisiora tak wyraznie:-) no i za 2tygodnie mam polowkowe!
Dziewczyny szalejecie z wozkami ale fakt trzeba zajac sie tematem poki mozna sie ruszac. pogoda nie nastraja do wyjscia z domu i spacerow ale wyjsc trzeba i sprawic aby 2,5latek sie wyszalal na jakims placu zabaw w centrum handlowym:-) Milego dnia!
Dziewczyny szalejecie z wozkami ale fakt trzeba zajac sie tematem poki mozna sie ruszac. pogoda nie nastraja do wyjscia z domu i spacerow ale wyjsc trzeba i sprawic aby 2,5latek sie wyszalal na jakims placu zabaw w centrum handlowym:-) Milego dnia!
Aktualizuję:)
Lipiec:
prymulka - 04.07
kreska_85 - 05.07
afro666-5.07, synek
sylwia - 05.07
Agata905 - 08.07 - synek
baranica - 09.07
Karol... - 10.07
Polika86 - 10.07
alana - 11.07, córeczka
joi-joi - 14.07
Olcik87 - 14.07
krokus - 31.07
Sierpień :
muminka1 - 4.08
bauaganiarka - 4.08
Inspired - 04.08 córeczka/ Redłowo/SwissMed
BeataI-J 5.08
sierpniowa 6.08
Koralik-7.08 - synek
kasia28 - 8.08
Kia - 12.08
Mamita - 17.08
Ewik - 18.08.
jUstme. - 21.08
roksana.s - 23.08
aleksandry - 23.08
Lipiec:
prymulka - 04.07
kreska_85 - 05.07
afro666-5.07, synek
sylwia - 05.07
Agata905 - 08.07 - synek
baranica - 09.07
Karol... - 10.07
Polika86 - 10.07
alana - 11.07, córeczka
joi-joi - 14.07
Olcik87 - 14.07
krokus - 31.07
Sierpień :
muminka1 - 4.08
bauaganiarka - 4.08
BeataI-J 5.08
sierpniowa 6.08
Koralik-7.08 - synek
kasia28 - 8.08
Kia - 12.08
Mamita - 17.08
Ewik - 18.08.
jUstme. - 21.08
roksana.s - 23.08
aleksandry - 23.08
u mnie tez słabo dzisiaj.. dawno się tak źle nie czułam:( musze upiec jeszcze ciasto.. ciekawe czy mi wyjdzie przy moim fantastycznym nastawieniu:/
A z dobrych rzeczy, wczoraj po wizycie u ginki zlądowałam w tesco w Gdyni.. i troche pokupowałam:) bardzo fajne promocje 30-50%:) kupiłam nawet kilka rzeczy już bardziej na jesień:) cudeńka malutkie:)
A z dobrych rzeczy, wczoraj po wizycie u ginki zlądowałam w tesco w Gdyni.. i troche pokupowałam:) bardzo fajne promocje 30-50%:) kupiłam nawet kilka rzeczy już bardziej na jesień:) cudeńka malutkie:)
A ja byłam dzisiaj na wizycie i z małą wszystko ok.
Dziewczyny, a jak są teraz ułożone Wasze dzieci. Moja mała jak na razie cały czas pośladkowo. Wiem, że jeszcze dużo czasu i może się to zmienić-pytam tak bardziej z ciekawości, no pamiętam, że obaj moi synowie już od usg połówkowego byli ułożeni główką w dół.
Dziewczyny, a jak są teraz ułożone Wasze dzieci. Moja mała jak na razie cały czas pośladkowo. Wiem, że jeszcze dużo czasu i może się to zmienić-pytam tak bardziej z ciekawości, no pamiętam, że obaj moi synowie już od usg połówkowego byli ułożeni główką w dół.
miednicowe i pośladkowe to jest to samo. moze to byc wskazanie do cc w pierwszej ciazy, ale pociesze Was, ze nasza Córa odwróciła się główką w dół dopiero w 35 tygodniu, a słyszałam o przypadkach odpowiedniego ułożenia już na porodówce:)
Moj młody obrocil sie glowa w dol dopiero po 32 tygodniu. Teraz czuhe jak sie mała kręci w kolko. Z regoly jest glowa do gory ale czesto rano czuje ze kopie u gory. Pozniej sie przekreca i tak na zmiane:) czasu jest jeszcze mnostwo.
Poki co juz w planach na za dwa tygodnia jak małż wroci do donu zaczniemy malowanie pokoju dla starszaka. Czas najwyzszy go przeniesc zeby pozniej wszystko na raz go nie przytloczylo...w ciagu miesiaca bedzie juz w nowym pokoju. Juz nastawiam sie na ogron roboty ale remonty to ja dosyc lubie:)
Szkoda ze pogoda dzisiaj taka pod psem.Musimy jechac na urodziny do mojej babci i az sie nie chce wychodzic. W domu tez nudy. Mlody nie chce sie w nic bawic siedzi tylko i sie przekreca i wzdycha. Juz nie wiem czym go zainteresowac. Puzle nie, pilka nie, rysowanie tez odpada juz wozkiem pojezdzil i znowu opadl na kanape. Byle do 12 i jedziemy.
A jak tam u was mija ta szara niedziela?
Poki co juz w planach na za dwa tygodnia jak małż wroci do donu zaczniemy malowanie pokoju dla starszaka. Czas najwyzszy go przeniesc zeby pozniej wszystko na raz go nie przytloczylo...w ciagu miesiaca bedzie juz w nowym pokoju. Juz nastawiam sie na ogron roboty ale remonty to ja dosyc lubie:)
Szkoda ze pogoda dzisiaj taka pod psem.Musimy jechac na urodziny do mojej babci i az sie nie chce wychodzic. W domu tez nudy. Mlody nie chce sie w nic bawic siedzi tylko i sie przekreca i wzdycha. Juz nie wiem czym go zainteresowac. Puzle nie, pilka nie, rysowanie tez odpada juz wozkiem pojezdzil i znowu opadl na kanape. Byle do 12 i jedziemy.
A jak tam u was mija ta szara niedziela?
Jolcia nie mozna sie przejmowac wszystkim co sie dzieje na swiecie, zwlaszcza ze to malo pomoze a moze tylko Tobie zaszkodzic. Ja wierze ze ktos w koncu stuknie (delikatnie powiedziane:-)) Putina w glowe i to sie wszystko skonczy. Ciekawe jak wyniki glosowania wczoraj na Krymie.
Pogoda okropna do spaceru iwyjscia z domu nie nastraja. Czas uderzyc znowu na plac zabaw pod dachem:-)
Pogoda okropna do spaceru iwyjscia z domu nie nastraja. Czas uderzyc znowu na plac zabaw pod dachem:-)
Podjęłam dziś próbę zapisania się na szkołę rodzenia przy Klinicznym i niestety... Pani kazała dzwonić w 28. tygodniu... I wcale nie mam gwarancji, że jak zadzwonię w tym terminie, to będę miała miejsce w tej szkole. I może się okazać, że zostanę z ręką w nocniku...
Ehhh sama już nie wiem, co zrobić, czy szukać innej szkoły rodzenia...
Ehhh sama już nie wiem, co zrobić, czy szukać innej szkoły rodzenia...
gruby he he :)
ja połówkowe robiłam w 22 tyg i 5 dzień i córa ważyła 440g +/- 64g dokładnie co odpowiadało na 21 tydz i 4 dzień, aż sprawdziłam stare usg, dodam że przez całą ciążę lekarz mówił, iż dziecko malutkie.
urodziła się 2935g i w sumie "nadrobiła" wagę dopiero w ostatnim miesiącu bo na ostatnim usg 3 tygodnie przed porodem miała 2200g.
ja połówkowe robiłam w 22 tyg i 5 dzień i córa ważyła 440g +/- 64g dokładnie co odpowiadało na 21 tydz i 4 dzień, aż sprawdziłam stare usg, dodam że przez całą ciążę lekarz mówił, iż dziecko malutkie.
urodziła się 2935g i w sumie "nadrobiła" wagę dopiero w ostatnim miesiącu bo na ostatnim usg 3 tygodnie przed porodem miała 2200g.
Aleksandry - to był dokładnie 20t i 6d i 420g ale nie mam odpowiednika wagi tylko ogólnych wymiarów i wg USG jest 21t i 5d. To między naszymi dzieciaczkami w tym samym czasie jest 2 tyg różnicy wg USG bo ja tydz do przodu a Ty tydz do tyłu. Może ma to tez znaczenie co do płci bo chłopaki są większe... Nie wiem. Kuzynki córa niby też była o tydz mniejsza a urodziła się prawie 3500.

Hej mamuśki, a ja mam do was wielką prośbę.
Jako że przed porodem czeka mnie jeszcze obrona pracy dyplomowej, proszę was o poświęcenie 10 minutek i wypełnienie krótkiej ankiety, która jest mi właśnie potrzebna do napisania tej pracy ;)
Kieruję ją głównie do par, które posiadają jakiś kredyt czy pożyczkę, więc jeśli spłacacie jakieś raty, to uzupełnijcie ją proszę, oczywiście jest anonimowa!
http://www.ankietka.pl/ankieta/139723/analiza-zadluzenia-polskich-gospodarstw-domowych.html
Jako że przed porodem czeka mnie jeszcze obrona pracy dyplomowej, proszę was o poświęcenie 10 minutek i wypełnienie krótkiej ankiety, która jest mi właśnie potrzebna do napisania tej pracy ;)
Kieruję ją głównie do par, które posiadają jakiś kredyt czy pożyczkę, więc jeśli spłacacie jakieś raty, to uzupełnijcie ją proszę, oczywiście jest anonimowa!
http://www.ankietka.pl/ankieta/139723/analiza-zadluzenia-polskich-gospodarstw-domowych.html
Dziewczyny,
Dzisiaj dostałam 4 koszule ciążowe do karmienia, 2 rozmiaru M i 2 rozmiaru L. NIestety L-ki są na mnie za długie i za szerokie (mam 164 myślę, że będą dobre przy 170). Jedna jest z elementami czerwonymi, druga z zielonymi. Są z bardzo wdzięcznymi misiami z przodu. Sprzedaję za 20 zł/sztuka. Odbiór na Jasieniu lub mogę dowieźć np. do carrefoura na morenie. Jakby któraś była zainteresowana to piszcie (kasjana15@op.pl). Zdjęcia pod linkiem.:)
http://postimg.org/gallery/5rqpe1rw/
Dzisiaj dostałam 4 koszule ciążowe do karmienia, 2 rozmiaru M i 2 rozmiaru L. NIestety L-ki są na mnie za długie i za szerokie (mam 164 myślę, że będą dobre przy 170). Jedna jest z elementami czerwonymi, druga z zielonymi. Są z bardzo wdzięcznymi misiami z przodu. Sprzedaję za 20 zł/sztuka. Odbiór na Jasieniu lub mogę dowieźć np. do carrefoura na morenie. Jakby któraś była zainteresowana to piszcie (kasjana15@op.pl). Zdjęcia pod linkiem.:)
http://postimg.org/gallery/5rqpe1rw/
Chyba wszystkie mamy śpią, ja dziś pobudka o 6 i na 7 szłam do laboratorium. Wzięłam dziś córę ze sobą, miałam towarzystwo a i tak nie miałam jej jak zostawić ale bardzo jej się podobało :) nawet dostała naklejkę za odwagę.
Ja oprócz nudzenia się i ugotowania ogórkowej nie mam nic na dziś do roboty.
Ja oprócz nudzenia się i ugotowania ogórkowej nie mam nic na dziś do roboty.
Jak na razie miałam morfologię w porządku. W przyszłym tygodniu idę na następne badanie, wtedy się okażę, jak to wygląda obecne.
Ale jakby lekarz zakazał mi słodyczy (co na pewno na zdrowie wychodzi), to nie wiem, czy dałabym radę. Strasznie mnie ostatnio ciągnie do słodyczy... W ogóle apetyt mam wielki, obawiam się, że niedługo nadrobię przyrost wagi (bo na chwilę obecną mam 4 kg do przodu).
Ale jakby lekarz zakazał mi słodyczy (co na pewno na zdrowie wychodzi), to nie wiem, czy dałabym radę. Strasznie mnie ostatnio ciągnie do słodyczy... W ogóle apetyt mam wielki, obawiam się, że niedługo nadrobię przyrost wagi (bo na chwilę obecną mam 4 kg do przodu).
Olcik - ja się zakochałam w łóżeczkach z funckją kołyski feretti - takie z motylkami i króliczkami i misiami w mama i ja stoją - cudowne.
Ale bardzo dziewczyńskie. Powiedziałam mężowi, że jeśli drugą będziemy mieć córkę to jako, że wszytsko będzie miała po starszym bracie to tego łóżeczka sobie nie odmówię ;) hihi
No, aler to takie bardziej żarciki bo może nasz młody będzie jedynakiem ;) kto wie :P
Co do wyników to dbajcie o siebie dziewczyny - zwłaszcza jak macie tendencje do anemii, widzicie , że wyniki Wam spadają, bo wg mnie lepiej szybciej o siebie zadbać zanim będą wyniki mega złe - np można coś w diecie pozmeiniać.
Ja na szczęście z hemoglobiną nie mam problemów bo zaczynałam ciążę z 14,3 a teraz mam 13,5.
Ale bardzo dziewczyńskie. Powiedziałam mężowi, że jeśli drugą będziemy mieć córkę to jako, że wszytsko będzie miała po starszym bracie to tego łóżeczka sobie nie odmówię ;) hihi
No, aler to takie bardziej żarciki bo może nasz młody będzie jedynakiem ;) kto wie :P
Co do wyników to dbajcie o siebie dziewczyny - zwłaszcza jak macie tendencje do anemii, widzicie , że wyniki Wam spadają, bo wg mnie lepiej szybciej o siebie zadbać zanim będą wyniki mega złe - np można coś w diecie pozmeiniać.
Ja na szczęście z hemoglobiną nie mam problemów bo zaczynałam ciążę z 14,3 a teraz mam 13,5.
Mi też hemoglobina spadła tylko o 1pkt.
Dzisiejszy dzień zaliczam do tych tragicznych. Miałam plan odwiedzić rodzinkę, później zakupy i wieczorem (WYCZEKIWANE!!!) połówkowe ale tak mi słabo i mnie mdli, że zacznie się i skończy na połówkowym. Do tego chyba złapałam coś na basenie i strasznie mnie to męczy ;\ Dobrze, że chociaż ta wizyta mi podpasowała...
Co do łóżeczek Feretti... Bajkowe! Ale trochę przegieli z ceną...
Dzisiejszy dzień zaliczam do tych tragicznych. Miałam plan odwiedzić rodzinkę, później zakupy i wieczorem (WYCZEKIWANE!!!) połówkowe ale tak mi słabo i mnie mdli, że zacznie się i skończy na połówkowym. Do tego chyba złapałam coś na basenie i strasznie mnie to męczy ;\ Dobrze, że chociaż ta wizyta mi podpasowała...
Co do łóżeczek Feretti... Bajkowe! Ale trochę przegieli z ceną...

to prawda, ceny mają zabójcze:) nam wpadła w oko kołyska firmy Bojanex ale dziwne opinie z 2009 roku czytałam, że ponoć trujące lakiery mają, że strasznie śmierdzą wiele tygodni itp. Niby wpisy sprzed 4 lat ale troche zatrważające:(
Różyczynka taki dziś dzień do bani... ja też przespałam pól dnia:/ ale jak zobaczysz Maluszka na połówkowym to zapomnisz o złym samopoczuciu:):):) 3mam kciuki:)
Różyczynka taki dziś dzień do bani... ja też przespałam pól dnia:/ ale jak zobaczysz Maluszka na połówkowym to zapomnisz o złym samopoczuciu:):):) 3mam kciuki:)
ja to nudna jestem, dalej wózek wybieram ;)
Monika, Tutek Tirso waży 14kg, to info z ich strony...
ech, nie napiszę nic, bo mi Mrysio już wyje, chore dzieci mam, Tysia na antybiotyku, ale ona jakoś lepiej znosi chorobę.
Monika, Tutek Tirso waży 14kg, to info z ich strony...
ech, nie napiszę nic, bo mi Mrysio już wyje, chore dzieci mam, Tysia na antybiotyku, ale ona jakoś lepiej znosi chorobę.
Bauaganiarka no właśnie też czytałam o tym Tutku i się wkurzyłam na tą sprzedawczynię, bo powiedziała mi 11 ;)
W każdym razie podjęłam męską decyzję i postanowiłam zamówić Lonexa. Tylko nie wiem kiedy go zamówić, bo teraz znowu pustaki, kleje itp nas czekają. Zresztą jak to na budowie, ciągle coś. Nie bardzo mam gdzie go też trzymać cholercia, a najlepiej zamówiłabym go jeszcze dziś :)
W każdym razie podjęłam męską decyzję i postanowiłam zamówić Lonexa. Tylko nie wiem kiedy go zamówić, bo teraz znowu pustaki, kleje itp nas czekają. Zresztą jak to na budowie, ciągle coś. Nie bardzo mam gdzie go też trzymać cholercia, a najlepiej zamówiłabym go jeszcze dziś :)
Dzięki Jolcia, Martika:)
Ja od tygodnia codziennie w wózkach siedzę ;) I jestem prawie pewna tego http://camarelo.pl/w4.html, duża gondola 85cmm, jest dosyć lekki bo jakoś koło 11kg, cenowo gondola plus spacerówka w sklepie MAPU w Rumi 1250. Z tej firmy sevilla, carera i najnowsze carmelo są na tym samym stelażu ale drobne szczegóły różnicy.
Bardzo kuszący jest też jedo fyn memo z 2014 kolekcji bo ma ulepszoną spacerówkę i hamulec- ale to już 1599zł.
Ja od tygodnia codziennie w wózkach siedzę ;) I jestem prawie pewna tego http://camarelo.pl/w4.html, duża gondola 85cmm, jest dosyć lekki bo jakoś koło 11kg, cenowo gondola plus spacerówka w sklepie MAPU w Rumi 1250. Z tej firmy sevilla, carera i najnowsze carmelo są na tym samym stelażu ale drobne szczegóły różnicy.
Bardzo kuszący jest też jedo fyn memo z 2014 kolekcji bo ma ulepszoną spacerówkę i hamulec- ale to już 1599zł.
Hej Dziewczyny oj dawno mnie tu nie było, ale staram się Was podczytywać.
Dzisiaj byłam na połówkowym usg, chłopak potwierdzony - waga 329 gramów :) wszystko ok.
Ja ogólnie jestem ledwo żywa, bo w pracy zrobiło się nieciekawie i zamiast zwolnić muszę dać z siebie jeszcze więcej, więc chyba skończy się to zwolnieniem lekarskim, bo nie mam zamiaru się wykończyć przed porodem.
Moje wyniki morfologii niestety średnie, hemoglobina od początku ciąży tylko spada a żelazo biorę codziennie.
Ale dzisiaj na pocieszenie kupiłam kilka ciuszków i od razu jest lepiej :))
Dzisiaj byłam na połówkowym usg, chłopak potwierdzony - waga 329 gramów :) wszystko ok.
Ja ogólnie jestem ledwo żywa, bo w pracy zrobiło się nieciekawie i zamiast zwolnić muszę dać z siebie jeszcze więcej, więc chyba skończy się to zwolnieniem lekarskim, bo nie mam zamiaru się wykończyć przed porodem.
Moje wyniki morfologii niestety średnie, hemoglobina od początku ciąży tylko spada a żelazo biorę codziennie.
Ale dzisiaj na pocieszenie kupiłam kilka ciuszków i od razu jest lepiej :))
Aktualizuję:)
Lipiec:
prymulka - 04.07
kreska_85 - 05.07
afro666-5.07, synek
sylwia - 05.07
Agata905 - 08.07 - synek
baranica - 09.07
Karol... - 10.07
Polika86 - 10.07
alana - 11.07, córeczka
joi-joi - 14.07
Olcik87 - 14.07
krokus - 31.07
Sierpień :
muminka1 - 4.08
bauaganiarka - 4.08
BeataI-J 5.08 synek / SwissMed
sierpniowa 6.08
Koralik-7.08 - synek
kasia28 - 8.08
Kia - 12.08
Mamita - 17.08
Ewik - 18.08.
jUstme. - 21.08
roksana.s - 23.08
aleksandry - 23.08
Lipiec:
prymulka - 04.07
kreska_85 - 05.07
afro666-5.07, synek
sylwia - 05.07
Agata905 - 08.07 - synek
baranica - 09.07
Karol... - 10.07
Polika86 - 10.07
alana - 11.07, córeczka
joi-joi - 14.07
Olcik87 - 14.07
krokus - 31.07
Sierpień :
muminka1 - 4.08
bauaganiarka - 4.08
sierpniowa 6.08
Koralik-7.08 - synek
kasia28 - 8.08
Kia - 12.08
Mamita - 17.08
Ewik - 18.08.
jUstme. - 21.08
roksana.s - 23.08
aleksandry - 23.08
Lipiec:
prymulka - 04.07
kreska_85 - 05.07
afro666-5.07, synek
sylwia - 05.07
Agata905 - 08.07 - synek
baranica - 09.07
Karol... - 10.07
Polika86 - 10.07
alana - 11.07, córeczka
joi-joi - 14.07
Olcik87 - 14.07
krokus - 31.07
Sierpień :
muminka1 - 4.08
bauaganiarka - 4.08
sierpniowa 6.08
Koralik-7.08 - synek
kasia28 - 8.08
Kia - 12.08
Mamita - 17.08
Ewik - 18.08. Synek / Kliniczna lub Wojewódzki
jUstme. - 21.08
roksana.s - 23.08
aleksandry - 23.08
Jak widać po aktualizacji będzie drugi SYN :)
Ale spłatał Nam figla bo na początku Doktor przekonana na 99,9% ,że Dziewczynka - pokazała Nam wargi sromowe i to,że nic nie dynda i że nie ma opcji na pomyłkę ;)
Po czym Dzieć pokazał profil owej waginy i na pół monitoru wyskoczył ten 00,1 % i nie było już wątpliwości ;)
Także pomyłki się zdarzają i to podczas 20 minutowego USG ;) ;)
Najważniejsze,że zdrowy choć nie ukrywam,że szalenie cieszyliśmy się te pierwsze kilkadziesiąt sekund ;)
Do trzech razy sztuka ;)
prymulka - 04.07
kreska_85 - 05.07
afro666-5.07, synek
sylwia - 05.07
Agata905 - 08.07 - synek
baranica - 09.07
Karol... - 10.07
Polika86 - 10.07
alana - 11.07, córeczka
joi-joi - 14.07
Olcik87 - 14.07
krokus - 31.07
Sierpień :
muminka1 - 4.08
bauaganiarka - 4.08
sierpniowa 6.08
Koralik-7.08 - synek
kasia28 - 8.08
Kia - 12.08
Mamita - 17.08
Ewik - 18.08. Synek / Kliniczna lub Wojewódzki
jUstme. - 21.08
roksana.s - 23.08
aleksandry - 23.08
Jak widać po aktualizacji będzie drugi SYN :)
Ale spłatał Nam figla bo na początku Doktor przekonana na 99,9% ,że Dziewczynka - pokazała Nam wargi sromowe i to,że nic nie dynda i że nie ma opcji na pomyłkę ;)
Po czym Dzieć pokazał profil owej waginy i na pół monitoru wyskoczył ten 00,1 % i nie było już wątpliwości ;)
Także pomyłki się zdarzają i to podczas 20 minutowego USG ;) ;)
Najważniejsze,że zdrowy choć nie ukrywam,że szalenie cieszyliśmy się te pierwsze kilkadziesiąt sekund ;)
Do trzech razy sztuka ;)
Ja po polowkowym. Wlasnie siedze sobie w obi i czekm aż mój luby skonczy wybierac srobki :P Nasz chlopak pieknie po raz kolejny pokazal ptaka tylko teraz w 4D :D ma mój nos i usta męża i śliczne okragle policzki. No i wazy 720g. Lekarz cos napomklal o cukrzycy ale zobaczymy na wynikach w czwartek za tydzień...

Muminka większy pewnie byłby gdyby z dziewczynki chłopak się zrobił po kilku tygodniach a nie 1 minucie ;)
Roksana do Dr Lenckowskiej :)
Powiedziała dokładnie: No jaka piękna dziewczynka, tu pomyłki nie będzie ale się zabezpieczę i daje 99,9%
Po minucie szok ! ;)
Tak czy inaczej , jakoś mi żal że się nie udało trafić w córę - mam nadzieję ,że Syn mi wybaczy ;)
Rozyczynka wow ! Prawdziwy Gigant :D Mój pierworodny miał w 21tc 450g a przy porodzie 3985g ;)
A teraz w 19tc drugi Syncio ma 200g ;)
Roksana do Dr Lenckowskiej :)
Powiedziała dokładnie: No jaka piękna dziewczynka, tu pomyłki nie będzie ale się zabezpieczę i daje 99,9%
Po minucie szok ! ;)
Tak czy inaczej , jakoś mi żal że się nie udało trafić w córę - mam nadzieję ,że Syn mi wybaczy ;)
Rozyczynka wow ! Prawdziwy Gigant :D Mój pierworodny miał w 21tc 450g a przy porodzie 3985g ;)
A teraz w 19tc drugi Syncio ma 200g ;)
No serio gigant twój syn! Mój bobasek w czwartek 13nastego ważył 640 gram :) i był to 22 i 6 dni :)
Jenny ja juz w ogóle nie pamiętam co trzeba kupić dla noworodka musze jakieś listy wyprawkowe poprzeglądać ;) ostatnio mąż mnie uświadomił ze pieluchy trzeba będzie kupić jedynki :P
A do szpitala zupełnie nie wiem co wziąć hehe jedyne co pamiętam to sztućce bo w redłowie trzeba mieć swoje ;)
A to dopiero półtorej roku minęło od porodu mojego!
Ostatnio w Ikei kupiłam przewija taki osobny żeby po kąpieli mieć gdzie dziecko położyć w lazience żeby córka starsza nie miała dostępu, wanienka ręczniki :)
Kosmetyki jeszcze musze kupić takie od 1 dnia pewnie hippa i rurki windy heheh bez nich nie wyobrażam sobie macierzyństwa haha
Jenny ja juz w ogóle nie pamiętam co trzeba kupić dla noworodka musze jakieś listy wyprawkowe poprzeglądać ;) ostatnio mąż mnie uświadomił ze pieluchy trzeba będzie kupić jedynki :P
A do szpitala zupełnie nie wiem co wziąć hehe jedyne co pamiętam to sztućce bo w redłowie trzeba mieć swoje ;)
A to dopiero półtorej roku minęło od porodu mojego!
Ostatnio w Ikei kupiłam przewija taki osobny żeby po kąpieli mieć gdzie dziecko położyć w lazience żeby córka starsza nie miała dostępu, wanienka ręczniki :)
Kosmetyki jeszcze musze kupić takie od 1 dnia pewnie hippa i rurki windy heheh bez nich nie wyobrażam sobie macierzyństwa haha
Ewik witam w gronie KROLOWYCH w domu bo krolowa moze byc tylko jedna! tez chwile bylam zawiedziona o ile to dobre slowo ze to znowu chlopak ale teraz sie ciesze! poki panny nie zaczna do nich przychodzic:-)
W weekend czeka mnie przeprowadzka-jestem przerazona ogromem pracy ale kto da rade jak nie ja!
W weekend czeka mnie przeprowadzka-jestem przerazona ogromem pracy ale kto da rade jak nie ja!
Znowu nie mogę spać ..
U Nas z imieniem też problem, mamy jedno które podoba się Nam obu ale dla mnie to żaden pewniak ;) No i Syncio ma swoje typy i próbuje zawalczyć ale oba imiona kojarzą mi się z konkretnymi osobami i niekoniecznie nazwałabym tak Syna ;)
Zapomniałam napisać,że wczoraj pierwszy raz przeczytałam,że mam łożysko na przedniej ścianie - wcześniej Nikt mi tego nie powiedział.
Przynajmniej wiem dlaczego te ruchy dla mnie były takie "dziwne".
Wyczytałam już,że łożysko na przedniej ścianie to nie to samo co przodujące ale może macie jakieś lepsze info ?
Z takim na przedniej ścianie trzeba bardziej uważać ?
U Nas z imieniem też problem, mamy jedno które podoba się Nam obu ale dla mnie to żaden pewniak ;) No i Syncio ma swoje typy i próbuje zawalczyć ale oba imiona kojarzą mi się z konkretnymi osobami i niekoniecznie nazwałabym tak Syna ;)
Zapomniałam napisać,że wczoraj pierwszy raz przeczytałam,że mam łożysko na przedniej ścianie - wcześniej Nikt mi tego nie powiedział.
Przynajmniej wiem dlaczego te ruchy dla mnie były takie "dziwne".
Wyczytałam już,że łożysko na przedniej ścianie to nie to samo co przodujące ale może macie jakieś lepsze info ?
Z takim na przedniej ścianie trzeba bardziej uważać ?
Wrzuciłam zdjęcia Naszej "dziewczynki" ;)
Oto "Ona" http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a0f0e4296f5c43d2.html
A tu już po operacji zmiany płci ;) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/46ad70d8606814b8.html
I to w trakcie kilkudziesięciu sekund ;)
Oto "Ona" http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a0f0e4296f5c43d2.html
A tu już po operacji zmiany płci ;) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/46ad70d8606814b8.html
I to w trakcie kilkudziesięciu sekund ;)
Ja czekam do 31 marca na potwierdzenie płci, na tę chwilę jest to dziewczynka. Ale czytając Wasze posty mam wrażenie, że wszystko może się zmienić ;)
Na pewno mój mąż ucieszyłby się, gdyby jeszcze wyrósł siusiak, ale w sumie płeć nie ma znaczenia :)
Już ktoś wcześniej pisał, że ciągle jej się odbija. Ja mam podobnie, nigdy tyle mi się nie odbijało jak w ciąży...
Na pewno mój mąż ucieszyłby się, gdyby jeszcze wyrósł siusiak, ale w sumie płeć nie ma znaczenia :)
Już ktoś wcześniej pisał, że ciągle jej się odbija. Ja mam podobnie, nigdy tyle mi się nie odbijało jak w ciąży...
Alana - co to są rurki windy?
co do imion to u nas jest to niekończąca się debata, ale raczej stanie na Jasiu :)
Ewik - łożysko na przedniej ścianie i przodujące to dwie różne sprawy tak jak piszesz.
Przy łożysku na przedniej ścianie słabiej można odczuwać ruchy malucha. Przy przodującym - istnieje ryzyko odklejenia łożyska, krwotoku , niemożliwy jest poród drogami natury - ja tak mam i od 28tc mam bezwzględny nakaz leżenia i mogę wstawać tylko do łazienki.
Myślę, że gdybyś musiała na siebei specjalnie uważać to lekarz by CIę poinformował.
Dobrze, że Twój Syn się obrócił - bo gorzej jakbyś żyła ze świadomością, że to na 99,9% dziewuszka, nakupiłabyś ubranek a po 4 tygodniach na kolejnej wizycie okazało by się, że to chłopak :)
co do imion to u nas jest to niekończąca się debata, ale raczej stanie na Jasiu :)
Ewik - łożysko na przedniej ścianie i przodujące to dwie różne sprawy tak jak piszesz.
Przy łożysku na przedniej ścianie słabiej można odczuwać ruchy malucha. Przy przodującym - istnieje ryzyko odklejenia łożyska, krwotoku , niemożliwy jest poród drogami natury - ja tak mam i od 28tc mam bezwzględny nakaz leżenia i mogę wstawać tylko do łazienki.
Myślę, że gdybyś musiała na siebei specjalnie uważać to lekarz by CIę poinformował.
Dobrze, że Twój Syn się obrócił - bo gorzej jakbyś żyła ze świadomością, że to na 99,9% dziewuszka, nakupiłabyś ubranek a po 4 tygodniach na kolejnej wizycie okazało by się, że to chłopak :)
Mi lekarz zrobił usg przez brzuch i mówił ze słabo widać ale dziewczynka pózniej zrobił dopochwowe i na 99% dziewczynka :)
A o to zdj mojej córci :)
http://zapodaj.net/357a2a3c1ae68.jpg.html
Tu ponoć ewidentnie widać dwie wargi i ''przedzialek" no szczerze mówiąc ja tez to widzę ;)
A o to zdj mojej córci :)
http://zapodaj.net/357a2a3c1ae68.jpg.html
Tu ponoć ewidentnie widać dwie wargi i ''przedzialek" no szczerze mówiąc ja tez to widzę ;)

Cześć dziewczyny,
u nas prawdopodobnie bedzie Amelka :) już tak do niej mówimy więc przyzwyczaja się ;)
Mam pytanko czy macie może już pierwsze skurcze? Ja ostatnio zauważyłam, że brzuch robi się twardy, ale dosłownie na chwilę max. na minutę i później jest już ok, przy czym żadnych innych dolegliwości nie mam, nic mnie nie boli. Czy to jest wg Was normalne? To moja pierwsza ciąża dlatego pytam ;)
u nas prawdopodobnie bedzie Amelka :) już tak do niej mówimy więc przyzwyczaja się ;)
Mam pytanko czy macie może już pierwsze skurcze? Ja ostatnio zauważyłam, że brzuch robi się twardy, ale dosłownie na chwilę max. na minutę i później jest już ok, przy czym żadnych innych dolegliwości nie mam, nic mnie nie boli. Czy to jest wg Was normalne? To moja pierwsza ciąża dlatego pytam ;)
Martika mało czasu mi zostało żeby wygospodarować miejsce na 3cie więc wątpię,że będę miała okazję do 3ego podejścia ..
Luna dzięki za odpowiedź :)
Roksana takie ujęcie tez mieliśmy :P Spójrz na druga fotkę - też widać 2 wargi i sterczącego pintaka :p Mogłabym żyć marzeniami,że to jednak pępowina się tak ułożyła bo akurat tamtędy przebiega haha ;)
Oczywiście się śmieję - jeżeli u Was nie było wątpliwości to ok :) U Nas po prostu dzieć w ciągu badania zmienił płeć kilka razy ;)
Luna dzięki za odpowiedź :)
Roksana takie ujęcie tez mieliśmy :P Spójrz na druga fotkę - też widać 2 wargi i sterczącego pintaka :p Mogłabym żyć marzeniami,że to jednak pępowina się tak ułożyła bo akurat tamtędy przebiega haha ;)
Oczywiście się śmieję - jeżeli u Was nie było wątpliwości to ok :) U Nas po prostu dzieć w ciągu badania zmienił płeć kilka razy ;)
Ja tez odczuwam takie cuś juz od jakiegoś czasu. Ale myslalam, ze to Maly sie przeciąga :P
a tak sie wczoraj zastanawialam nad tym lozyskiem bo tez mam na przednuej ścianie ale zaleceń leżenia nie dostalam. Teraz juz wiem o co kaman :P
A wiecie ile macie cm szyjki macicy? Ja na początku mialam caly I trymestr 6-7 a teraz tylko 4cm. I mi sie jakoś tak Malo wydaje :P
a tak sie wczoraj zastanawialam nad tym lozyskiem bo tez mam na przednuej ścianie ale zaleceń leżenia nie dostalam. Teraz juz wiem o co kaman :P
A wiecie ile macie cm szyjki macicy? Ja na początku mialam caly I trymestr 6-7 a teraz tylko 4cm. I mi sie jakoś tak Malo wydaje :P

Hejka :)
U nas na 90% druga dziewczynka, ale poczekam do połówkowego na potwierdzenie o ile dzidzia pozwoli.
Z imieniem też mamy dylemat przy pierwszej córce było to jakoś dużo prostsze. Spodobało nam się imię Amelka i tak już zostało a teraz burza mózgów ehh... dobrze, że jeszcze tyle czasu zostało ;)
U nas na 90% druga dziewczynka, ale poczekam do połówkowego na potwierdzenie o ile dzidzia pozwoli.
Z imieniem też mamy dylemat przy pierwszej córce było to jakoś dużo prostsze. Spodobało nam się imię Amelka i tak już zostało a teraz burza mózgów ehh... dobrze, że jeszcze tyle czasu zostało ;)
U mnie mąż nie wie, że będzie dziewczynka, więc nad imieniem pewnie będziemy po porodzie się zastanawiać. ;-)
Alana, a jak na co dzień zwracasz się do swojej córki. MI bardzo podoba się imię Laura, ale jednak zastanawiam się jak w codziennym użytkowaniu, bo praktycznie nie ma zdrobnień od tego imienia.
Alana, a jak na co dzień zwracasz się do swojej córki. MI bardzo podoba się imię Laura, ale jednak zastanawiam się jak w codziennym użytkowaniu, bo praktycznie nie ma zdrobnień od tego imienia.
U nas póki co też dziewczynka,czekamy na połówkowe 1kwietnia,aby potwierdzić lub nie ;)
Co do imion to też duuuży problem z porozumieniem. Miała być Amelka,ale tak jak w przypadku większości imion, które nam się podobają- jest już wśród najbliższych,więc wybraliśmy Blanka :)
Martika, Znajomi mają Laurę i zdrabniają Laurka :)
Co do imion to też duuuży problem z porozumieniem. Miała być Amelka,ale tak jak w przypadku większości imion, które nam się podobają- jest już wśród najbliższych,więc wybraliśmy Blanka :)
Martika, Znajomi mają Laurę i zdrabniają Laurka :)
Ja tez nie lubię Laurki ;) najczęściej mowie Laura albo Laurusia, ona sama na siebie mówi Labla wiec czasem też tak mówię do niej :P albo lauryna, landryna, laurita, często też Labri bo babcia mojego męża nie mogła zapamiętać imienia i nazywała Laure labra :P z reszta duzo się zdrobnien jakoś samo wymysla w praniu :P
niestety nie :D
ostatnio przeglądaliśmy imiona perskie, łacińskie, skandynawskie i tak dalej no i bardzo spodobało nam sie słowianskie "niessiebądka" :D heh
a tak serio to na prawde nie mam pomysłu, cały czas krązymy w okoł tych samych imion Liwia, Lena, Blanka, Bianka, Lila i Hania i żadne nam sie nie podoba na 100 % albo jedno mi sie podoba a mezowi nie albo jemu jakies a mi zupełnie nie :D
ostatnio przeglądaliśmy imiona perskie, łacińskie, skandynawskie i tak dalej no i bardzo spodobało nam sie słowianskie "niessiebądka" :D heh
a tak serio to na prawde nie mam pomysłu, cały czas krązymy w okoł tych samych imion Liwia, Lena, Blanka, Bianka, Lila i Hania i żadne nam sie nie podoba na 100 % albo jedno mi sie podoba a mezowi nie albo jemu jakies a mi zupełnie nie :D