Widok

Po macierzyńskim wybrać wpierw zaległy urlop czy L4 na dziecko

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
co będzie bardziej korzystne dla mnie. I jak sie ma 2 dzieci to te 60 dni przysługuje na kazde dziecko czy max.60 dni na wszytkie ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jeśli na urlopie zachoruje ci dziecko, to opieka nie przerywa twojego urlopu, na urlopie możesz sprawować opiekę nad dzieckiem. 60 dni jest łącznie na wszystkie dzieci w roku. tyle wiem, ale kadrową nie jestem.
image image
Za urlop dostajesz 100% pensji, a na zwolnieniu tak jakbyś sama chorowała, czyli 80% i jeszcze musisz wypełniać w kadrach wniosek o wypłatę zasiłku chorobowego. Wypłaci Ci go ZUS albo pracodawca, zależnie od wielkości firmy. Jeśli chodzi o limit 60 dni to nie pomogę.
image
image
Znalazłam info na stronie ZUSu:
http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=433

"Zasiłek opiekuńczy przysługuje przez okres zwolnienia od pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki, nie dłużej jednak niż przez 60 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opieka sprawowana jest nad zdrowym dzieckiem do lat 8 i chorym dzieckiem do lat 14, albo 14 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opieka sprawowana jest nad dzieckiem w wieku ponad 14 lat lub innymi chorymi członkami rodziny. Łączny okres wypłaty zasiłku opiekuńczego z powodu opieki nad dziećmi i innymi członkami rodziny z różnych przyczyn i bez względu na liczbę dzieci i liczbę członków rodziny wymagających opieki, nie może przekroczyć 60. dni w roku kalendarzowym."
image
image
Po macierzyńskim (i dodatkowym macierzyńskim) najpierw lepiej wykorzystać urlop wypoczynkowy - bo pracodawca musi go udzielić (jeśli przypada bezpośrednio). A w przypadku, gdy po macierzyńskim pracownica przebywa na L-4, to po tym czasie pracodawca nie musi udzielać urlopu (chyba, że ma zaległy, a już jest po 31 marca).

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Dobry ortodonta (32 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...

kolorowanki do druku (30 odpowiedzi)

czy znacie jakieś fajne strony z kolorowankami do wydruku ?

do góry