Widok
szaszłyki - hit naszego wypadu pod żagle :)
a największe zaskoczenie to świeże ogórki w takim szaszłyczku - w życiu bym ogóra na grillu nie upiekła, a kumpela takie pyszne szaszłyki nakombinowała, że normalnie niebo w gębie, a te ogórki, mmm... ;) w sosie jogurtowym poleżały i takiego fajnego smaku nabrały... nie wiem, z jakich przepisów korzystała, bo szukała o tak:
http://www.google.pl/search?q=szaszĹyki&hl=pl&client=firefox-a&hs=p2y&rls=org.mozilla:pl:official&prmd=ivns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=4tXrTbOKI47rObzjpIwB&ved=0CCMQsAQ&biw=1600&bih=771 - wybierała najładniejsze ;) jeszcze pieczarki się super sprawdzają :)
a największe zaskoczenie to świeże ogórki w takim szaszłyczku - w życiu bym ogóra na grillu nie upiekła, a kumpela takie pyszne szaszłyki nakombinowała, że normalnie niebo w gębie, a te ogórki, mmm... ;) w sosie jogurtowym poleżały i takiego fajnego smaku nabrały... nie wiem, z jakich przepisów korzystała, bo szukała o tak:
http://www.google.pl/search?q=szaszĹyki&hl=pl&client=firefox-a&hs=p2y&rls=org.mozilla:pl:official&prmd=ivns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=4tXrTbOKI47rObzjpIwB&ved=0CCMQsAQ&biw=1600&bih=771 - wybierała najładniejsze ;) jeszcze pieczarki się super sprawdzają :)
moje ulubione przepisy :)
**** SZASZŁYKI ****
najprościej - pokrojona pierś (lub gotowe mięso gulaszowe z indyka) - polewasz sosem sojowym, posypujesz przyprawą grillową i zostawiasz na noc :)
do szaszłyków możesz użyć cebulę, paprykę, cukinię, pieczarki :)
**** SZASZŁYKI Z KIEŁBAS ****
bardzo fajne są też szaszłyki z kiełbas: białej i jakiejś innej "normalnej" (podwawelska, śląska itp.) do tego warzywka takie jak napisała wyżej :)
**** SZASZŁYKI Z PIERSI INDYKA I OWOCÓW ****
kiedyś robiłam szaszłyki z piersi indyka z owocami - jabłka, gruszki, banany, truskawki - były pyszne, a goście byli meeeega zdziwieni :)
**** ŚLIWKI/ZIEMNIACZKI W BOCZKU ****
możesz też ponadziewać na patyczki suszone śliwki poowijane plasterkami boczku :] (albo malutkie ziemniaczki podgotowane, obłożyć plasterkami czosnku i zawinąć w plastry boczku, spiąć wykałaczkami)
u mnie do każdego grilla obowiązkowo musi być sos tzatziki i pieczone ziemniaczki :)
**** WSTĄŻKI Z PIERSI KURCZAKA ****
fajne są też wstążki z piersi kurczaka - pierś kroisz w dosyć cienkie plasterki przyprawiasz sosem sojowym, chili następnie mięsne wstążeczki nabijasz na patyczki - wzdłuż, tak jakbyś szyła igłą(fastryga) :]
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/dania_z_grilla/kurczak_szafranowy/przepis.html tutaj widać jak to powinno być nadziane :) tak jakbyś patyczkiem chciała fastrygować paski piersi
**** GRILLOWANE ZIEMNIACZKI WG AGUSIGDA ****
ziemniaki obieramy i kroimy w mniej więcej równej wielkości kawałki (jeśli ktoś lubi się bawić, albo chce żeby ziemniaczki ślicznie wyglądały może wybrać malutkie młode kartofelki), podgotowujemy w osolonej wodzie - ale tylko do momentu, aż "puszczą" zapach. w tym czasie przygotowujemy folię aluminiową - każdy ziemniaczek będzie osobno zawinięty w kawałek folii... (jakiej wielkości mają być te kawałki folii? ja robię tak - najpierw z rolki odrywam xx większych kawałków :) a następnie rwę je na pół wszerz)
odlewamy.
kładziemy po jednym ziemniaczku na każdym kawałku folii, na każdego kartofelka kładziemy wiórek masła i posypujemy przyprawą grillową. następnie dokładnie zawijamy i "zgniatamy" kulkę - żeby folia nie odstawała. jeśli folia się przerwie - musicie zawinąć w drugi kawałek folii.
pieczemy na ruszcie(co jakiś czas przewracając) do miękkości - to sprawdzajcie widelcem
a do ziemniaczków obowiązkowo sosik - uwielbiany przez wszystkich moich gości (niektórzy zimą o nim marzą) sos tzatziki - rewelacyjny
trzeba kupić http://2.bp.blogspot.com/_YHip0TMSjTQ/S-1w16EvEKI/AAAAAAAAAPI/X_JIUdHvOgk/s1600/tzatziki_sos_czosnkowy_prymat.jpg
i robimy wg przepisu na opakowaniu - 2 łyżeczki tego proszku + serek naturalny (homogenizowany, ale może być też jogurt - np. śródziemnomorski) + starty na tarce ogórek (należy odcisnąć sok - w przeciwnym razie sos będzie za rzadki)
po wymieszaniu koniecznie trzeba schłodzić w lodówce
**** GRILLOWANA CUKINIA Z NUTKĄ ŚRÓDZIEMNOMORSKĄ ****
przepyszna jest też cukinia z nutką śródziemnomorską - przepis znalazłam w jakiejś "grillowej" gazetce, w której były przepisy z różnych stron świata...
GRILLOWANA CUKINIA
wybieramy małe, młodziutkie cukinie myjemy i kroimy wzdłuż w plastry grubości ok 0,5-1cm
następnie każdy plaster kropimy olejem (ja nalewam w dłonie troszkę oleju i tak "bawię się" plasterkami )
dalej solimy i obsypujemy ziołami - drobno posiekanymi świeżymi listkami mięty i tymianku (z obu stron)
gdy nie chce nam się bawić w siekanie ziół, lub gdy jest po sezonie ziołowym(no chyba, że mamy w doniczkach) - można spokojnie używać "herbaty miętowej" w torebkach oraz suszonego tymianku
następnie pieczemy na ruszcie - aż będą lekko złociste
**** DANKA W FOLII ****
świetnym rozwiązaniem są też "danka w folii"
np. ziemniaczki+pieczarki
surowe ziemniaczki kroimy w plastry, do tego duże pieczarki(też w plastry) - ziemniaczki można w misce obsypać Vegetą(czy czymś w tym rodzaju) i dobrze wymieszać
następnie na dość szerokich kawałkach folii aluminiowej układamy na przemian plastry ziemniaków i pieczarek(można też dodać cebulkę), na to kładziemy wiórki masła i sypiemy przyprawą grillową - dokładnie zawijamy pieczemy na grillu aż ziemniaczki będą miękkie
albo druga wersja
ziemniaczki kroimy jak frytki - wrzucamy do miski, obsypujemy Vegetą i mieszamy
do tego pokrojona w plasterki kiełbaska
mrożonki:
- marchewki "juniorki" (te mrożone, malutkie)
- brokuły(mogą być z mrożonej mieszanki -brokuły+kalafior+marchewk a)
możemy dać cebulkę i np. suszone śliwki
następnie rwiemy folię aluminiową na duże kawałki (długości ok 30cm) i układamy warstwy - ziemniaczki-->kiełbaska-->marchewka-->brokuły/kalafiorki(--> dalej może być cebulka i śliwki)
na to wiórki masła i duuużo przyprawy grillowej - dokładnie zawijamy "danko" i pieczemy kilkadziesiąt minut na grillu
co jakiś czas można delikatnie przełożyć na drugą stronę(pod warunkiem, że dobrze zawiniecie paczuszki) i nakłuć widelcem aby sprawdzić miękkość warzyw zapach jest wręcz obłędny - zawsze ludzie przechodzący koło mojej działki(gdy robimy te danka) zaglądają z ciekawością - takie nęcące zapachy się rozchodzą
**** PIECZONE BANANY ****
a na deser pieczone banany
najlepiej wybierać banany traktowane jako "przejrzałe" - tzn. te, które mają już czarne plamki na skórce - one są najsłodsze i nie trzeba dodawać np. czekolady(jak to robią niektórzy)
zwracajcie uwagę - aby skórka była cała, aby ogonki nie były naderwane
takie banany układamy na ruszcie i pieczemy - przekładajcie co jakiś czas...
banany są dobre, gdy cała skórka będzie czarna - wtedy trzeba rozkroić i wyjadamy za pomocą łyżeczki pyyyyyyychotka
no i hit zeszłego lata :)))))))))
**** PSTRĄGI W LIŚCIACH KAPUSTY ****
- 4 sprawione pstrągi
- 8 dużych liści kapusty (próbowałam już z białą i włoską - ta druga lepsza)
- 2 cebule
- 4 pomidory
- 2 cytryny
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki posiekanych ziół (koperek, rozmaryn, szczypiorek, natka pietruszki --> nie miałam rozmarynu i dałam suszony cząber, tymianek i miętę-z torebek herbaty)
- 4 ząbki czosnku
- sól
- ziołowy i czarny pieprz (nie lubię ziołowego, używałam białego i czarnego pieprzu)
----------
1. Liście kapusty wkładamy do wrzątku na 8 minut. Osączamy, każdy smarujemy odrobiną miękkiego masła.
Ryby myjemy i osuszamy.
Cytryny sparzamy, przekrawamy i wyciskamy sok. Skrapiamy ryby. Oprószamy solą , ziołowym i czarnym pieprzem.
Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
2. Cebule i pomidory kroimy w plastry. Do każdej ryby wkładamy ząbek obranego czosnku(ja kroiłam w plasterki) i po porcji pomidora i cebuli. Posypujemy ziołami. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.
3. Każdego pstrąga układamy na 2 liściach kapusty, obkładamy wiórkami masła. Zawijamy w liście, a następnie w folię aluminiową. Pieczemy na rozgrzanym ruszcie ok. 30 minut.
**** PIJANE KIEŁBASKI(dla dorosłych) ****
Pijane kiełbaski (dla dorosłych)
- 1kg kiełbasy zwyczajnej
- 2 szklanki czerwonego wina
- 2 szklanki piwa
- 5 łyżek oleju
Kiełbasę pokroić na kawałki długości 10-15cm. Włożyć na 10-15 minut do wrzącej mieszaniny wina i piwa. Zdjąć z ognia, poczekać aż ostygnie(minimum 3 godziny). Kiełbasę w zalewie można przygotować dzień wcześniej, gdyż im dłużej się maceruje, tym jest smaczniejsza.
Wyjąć z zalewy, posmarować olejem, zawinąć w folię aluminiową. Piec kilka minut na grillu - aby dobrze się podgrzała.
**** SZASZŁYKI ****
najprościej - pokrojona pierś (lub gotowe mięso gulaszowe z indyka) - polewasz sosem sojowym, posypujesz przyprawą grillową i zostawiasz na noc :)
do szaszłyków możesz użyć cebulę, paprykę, cukinię, pieczarki :)
**** SZASZŁYKI Z KIEŁBAS ****
bardzo fajne są też szaszłyki z kiełbas: białej i jakiejś innej "normalnej" (podwawelska, śląska itp.) do tego warzywka takie jak napisała wyżej :)
**** SZASZŁYKI Z PIERSI INDYKA I OWOCÓW ****
kiedyś robiłam szaszłyki z piersi indyka z owocami - jabłka, gruszki, banany, truskawki - były pyszne, a goście byli meeeega zdziwieni :)
**** ŚLIWKI/ZIEMNIACZKI W BOCZKU ****
możesz też ponadziewać na patyczki suszone śliwki poowijane plasterkami boczku :] (albo malutkie ziemniaczki podgotowane, obłożyć plasterkami czosnku i zawinąć w plastry boczku, spiąć wykałaczkami)
u mnie do każdego grilla obowiązkowo musi być sos tzatziki i pieczone ziemniaczki :)
**** WSTĄŻKI Z PIERSI KURCZAKA ****
fajne są też wstążki z piersi kurczaka - pierś kroisz w dosyć cienkie plasterki przyprawiasz sosem sojowym, chili następnie mięsne wstążeczki nabijasz na patyczki - wzdłuż, tak jakbyś szyła igłą(fastryga) :]
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/dania_z_grilla/kurczak_szafranowy/przepis.html tutaj widać jak to powinno być nadziane :) tak jakbyś patyczkiem chciała fastrygować paski piersi
**** GRILLOWANE ZIEMNIACZKI WG AGUSIGDA ****
ziemniaki obieramy i kroimy w mniej więcej równej wielkości kawałki (jeśli ktoś lubi się bawić, albo chce żeby ziemniaczki ślicznie wyglądały może wybrać malutkie młode kartofelki), podgotowujemy w osolonej wodzie - ale tylko do momentu, aż "puszczą" zapach. w tym czasie przygotowujemy folię aluminiową - każdy ziemniaczek będzie osobno zawinięty w kawałek folii... (jakiej wielkości mają być te kawałki folii? ja robię tak - najpierw z rolki odrywam xx większych kawałków :) a następnie rwę je na pół wszerz)
odlewamy.
kładziemy po jednym ziemniaczku na każdym kawałku folii, na każdego kartofelka kładziemy wiórek masła i posypujemy przyprawą grillową. następnie dokładnie zawijamy i "zgniatamy" kulkę - żeby folia nie odstawała. jeśli folia się przerwie - musicie zawinąć w drugi kawałek folii.
pieczemy na ruszcie(co jakiś czas przewracając) do miękkości - to sprawdzajcie widelcem
a do ziemniaczków obowiązkowo sosik - uwielbiany przez wszystkich moich gości (niektórzy zimą o nim marzą) sos tzatziki - rewelacyjny
trzeba kupić http://2.bp.blogspot.com/_YHip0TMSjTQ/S-1w16EvEKI/AAAAAAAAAPI/X_JIUdHvOgk/s1600/tzatziki_sos_czosnkowy_prymat.jpg
i robimy wg przepisu na opakowaniu - 2 łyżeczki tego proszku + serek naturalny (homogenizowany, ale może być też jogurt - np. śródziemnomorski) + starty na tarce ogórek (należy odcisnąć sok - w przeciwnym razie sos będzie za rzadki)
po wymieszaniu koniecznie trzeba schłodzić w lodówce
**** GRILLOWANA CUKINIA Z NUTKĄ ŚRÓDZIEMNOMORSKĄ ****
przepyszna jest też cukinia z nutką śródziemnomorską - przepis znalazłam w jakiejś "grillowej" gazetce, w której były przepisy z różnych stron świata...
GRILLOWANA CUKINIA
wybieramy małe, młodziutkie cukinie myjemy i kroimy wzdłuż w plastry grubości ok 0,5-1cm
następnie każdy plaster kropimy olejem (ja nalewam w dłonie troszkę oleju i tak "bawię się" plasterkami )
dalej solimy i obsypujemy ziołami - drobno posiekanymi świeżymi listkami mięty i tymianku (z obu stron)
gdy nie chce nam się bawić w siekanie ziół, lub gdy jest po sezonie ziołowym(no chyba, że mamy w doniczkach) - można spokojnie używać "herbaty miętowej" w torebkach oraz suszonego tymianku
następnie pieczemy na ruszcie - aż będą lekko złociste
**** DANKA W FOLII ****
świetnym rozwiązaniem są też "danka w folii"
np. ziemniaczki+pieczarki
surowe ziemniaczki kroimy w plastry, do tego duże pieczarki(też w plastry) - ziemniaczki można w misce obsypać Vegetą(czy czymś w tym rodzaju) i dobrze wymieszać
następnie na dość szerokich kawałkach folii aluminiowej układamy na przemian plastry ziemniaków i pieczarek(można też dodać cebulkę), na to kładziemy wiórki masła i sypiemy przyprawą grillową - dokładnie zawijamy pieczemy na grillu aż ziemniaczki będą miękkie
albo druga wersja
ziemniaczki kroimy jak frytki - wrzucamy do miski, obsypujemy Vegetą i mieszamy
do tego pokrojona w plasterki kiełbaska
mrożonki:
- marchewki "juniorki" (te mrożone, malutkie)
- brokuły(mogą być z mrożonej mieszanki -brokuły+kalafior+marchewk a)
możemy dać cebulkę i np. suszone śliwki
następnie rwiemy folię aluminiową na duże kawałki (długości ok 30cm) i układamy warstwy - ziemniaczki-->kiełbaska-->marchewka-->brokuły/kalafiorki(--> dalej może być cebulka i śliwki)
na to wiórki masła i duuużo przyprawy grillowej - dokładnie zawijamy "danko" i pieczemy kilkadziesiąt minut na grillu
co jakiś czas można delikatnie przełożyć na drugą stronę(pod warunkiem, że dobrze zawiniecie paczuszki) i nakłuć widelcem aby sprawdzić miękkość warzyw zapach jest wręcz obłędny - zawsze ludzie przechodzący koło mojej działki(gdy robimy te danka) zaglądają z ciekawością - takie nęcące zapachy się rozchodzą
**** PIECZONE BANANY ****
a na deser pieczone banany
najlepiej wybierać banany traktowane jako "przejrzałe" - tzn. te, które mają już czarne plamki na skórce - one są najsłodsze i nie trzeba dodawać np. czekolady(jak to robią niektórzy)
zwracajcie uwagę - aby skórka była cała, aby ogonki nie były naderwane
takie banany układamy na ruszcie i pieczemy - przekładajcie co jakiś czas...
banany są dobre, gdy cała skórka będzie czarna - wtedy trzeba rozkroić i wyjadamy za pomocą łyżeczki pyyyyyyychotka
no i hit zeszłego lata :)))))))))
**** PSTRĄGI W LIŚCIACH KAPUSTY ****
- 4 sprawione pstrągi
- 8 dużych liści kapusty (próbowałam już z białą i włoską - ta druga lepsza)
- 2 cebule
- 4 pomidory
- 2 cytryny
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki posiekanych ziół (koperek, rozmaryn, szczypiorek, natka pietruszki --> nie miałam rozmarynu i dałam suszony cząber, tymianek i miętę-z torebek herbaty)
- 4 ząbki czosnku
- sól
- ziołowy i czarny pieprz (nie lubię ziołowego, używałam białego i czarnego pieprzu)
----------
1. Liście kapusty wkładamy do wrzątku na 8 minut. Osączamy, każdy smarujemy odrobiną miękkiego masła.
Ryby myjemy i osuszamy.
Cytryny sparzamy, przekrawamy i wyciskamy sok. Skrapiamy ryby. Oprószamy solą , ziołowym i czarnym pieprzem.
Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
2. Cebule i pomidory kroimy w plastry. Do każdej ryby wkładamy ząbek obranego czosnku(ja kroiłam w plasterki) i po porcji pomidora i cebuli. Posypujemy ziołami. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.
3. Każdego pstrąga układamy na 2 liściach kapusty, obkładamy wiórkami masła. Zawijamy w liście, a następnie w folię aluminiową. Pieczemy na rozgrzanym ruszcie ok. 30 minut.
**** PIJANE KIEŁBASKI(dla dorosłych) ****
Pijane kiełbaski (dla dorosłych)
- 1kg kiełbasy zwyczajnej
- 2 szklanki czerwonego wina
- 2 szklanki piwa
- 5 łyżek oleju
Kiełbasę pokroić na kawałki długości 10-15cm. Włożyć na 10-15 minut do wrzącej mieszaniny wina i piwa. Zdjąć z ognia, poczekać aż ostygnie(minimum 3 godziny). Kiełbasę w zalewie można przygotować dzień wcześniej, gdyż im dłużej się maceruje, tym jest smaczniejsza.
Wyjąć z zalewy, posmarować olejem, zawinąć w folię aluminiową. Piec kilka minut na grillu - aby dobrze się podgrzała.
i jeszcze przepis na pieczarki faszerowane czerwoną papryką :]
proste i pyszne :)
*** PIECZARKI FASZEROWANE CZERWONĄ PAPRYKĄ ***
kapelusze pieczarek(duże pieczarki) polać odrobiną oleju, posypać delikatnie Vegetą, do środka(miejsce po nodze) powkładać pokrojoną drobniutko czerwoną paprykę, posypać tartym żółtym serem i odrobiną przyprawy grillowej :) podawać polane keczupem :)
niedawno był wątek ;) http://forum.trojmiasto.pl/przepisy-na-grilla-t234570,1,16.html
proste i pyszne :)
*** PIECZARKI FASZEROWANE CZERWONĄ PAPRYKĄ ***
kapelusze pieczarek(duże pieczarki) polać odrobiną oleju, posypać delikatnie Vegetą, do środka(miejsce po nodze) powkładać pokrojoną drobniutko czerwoną paprykę, posypać tartym żółtym serem i odrobiną przyprawy grillowej :) podawać polane keczupem :)
niedawno był wątek ;) http://forum.trojmiasto.pl/przepisy-na-grilla-t234570,1,16.html