Widok
popieram wątek.
dawajcie zdrowe, potawy grillowe.
ja daję Wam desery :)
ja osobiście lubię banany z grilla i grapefruity.
1.banany nacinamy wzdłuż po wewnętrznej stronie łuku, wciskamy tam kosteczki czekolady gorzkiej i pieczemy na grillu, aż bęzie czarna skórka, mmmm;
2. grapefruity przekrajamy na pół, tak jak do jedzenia łyżeczką (w poprzek cząstek), sypiemy 0,5cm warstwę cukru brązowego. zostawiamy na godzinę. później podgrzewać na grillu aż będą ciepłe. cukier niekoniecznie musi się roztopić.
dawajcie zdrowe, potawy grillowe.
ja daję Wam desery :)
ja osobiście lubię banany z grilla i grapefruity.
1.banany nacinamy wzdłuż po wewnętrznej stronie łuku, wciskamy tam kosteczki czekolady gorzkiej i pieczemy na grillu, aż bęzie czarna skórka, mmmm;
2. grapefruity przekrajamy na pół, tak jak do jedzenia łyżeczką (w poprzek cząstek), sypiemy 0,5cm warstwę cukru brązowego. zostawiamy na godzinę. później podgrzewać na grillu aż będą ciepłe. cukier niekoniecznie musi się roztopić.
ja robię zawsze na grilla karkówkę i boczek w marynacie:
szklanka oleju, 3 łyżki musztardy, 2 ząbki czosnku, majeranek, trochę sosu sojowego, ostra papryka, karkówkę kroję na ok. 1 cm plastry, boczek cienko i wyklepuję (karkówki nie wyklepuję) solę, smaruję marynatą i zostawiam najlepiej na noc
szaszłyki: pierś z kurczaka, cebula, papryka, kiełbasa, na przemian,
obowiązkowo cacyki: jogurt naturalny (grecki, bałkański, ważne żeby był gęsty) ogórek potarty, czosnek, posiekana mięta (albo bez bo np mój mąz nie lubi)
sałatka ziemniaczana: młode ziemniaki w kostkę, ogórki małosolne w kostkę, dużo koperku, sól pieprz i kapkę majonezu
szklanka oleju, 3 łyżki musztardy, 2 ząbki czosnku, majeranek, trochę sosu sojowego, ostra papryka, karkówkę kroję na ok. 1 cm plastry, boczek cienko i wyklepuję (karkówki nie wyklepuję) solę, smaruję marynatą i zostawiam najlepiej na noc
szaszłyki: pierś z kurczaka, cebula, papryka, kiełbasa, na przemian,
obowiązkowo cacyki: jogurt naturalny (grecki, bałkański, ważne żeby był gęsty) ogórek potarty, czosnek, posiekana mięta (albo bez bo np mój mąz nie lubi)
sałatka ziemniaczana: młode ziemniaki w kostkę, ogórki małosolne w kostkę, dużo koperku, sól pieprz i kapkę majonezu
zawsze furorę robią moje pieczarki faszerowane.
Z kapeluszy wyrywasz nóżki, kroisz drobno (ja ścieram na tarce buraczanej) podsmażasz, solisz i mocno pieprzysz. Farsz nakładasz do kapeluszy, tak do ok 2/3 objętości kapelusza. Resztę uzupełniasz serkiem topionym, ja używam ziołowego.
Każdą pieczarkę zawijasz w folię aluminiową i wrzucasz na grilla, oczywiście farszem do góry. Po ok 20-30 minutach powinny być dobre.
Ja otwieram folię i jak poleci para i zapach, to znaczy że można jeść :)
[/url]
[/url]
Z kapeluszy wyrywasz nóżki, kroisz drobno (ja ścieram na tarce buraczanej) podsmażasz, solisz i mocno pieprzysz. Farsz nakładasz do kapeluszy, tak do ok 2/3 objętości kapelusza. Resztę uzupełniasz serkiem topionym, ja używam ziołowego.
Każdą pieczarkę zawijasz w folię aluminiową i wrzucasz na grilla, oczywiście farszem do góry. Po ok 20-30 minutach powinny być dobre.
Ja otwieram folię i jak poleci para i zapach, to znaczy że można jeść :)


dzis na maila dostalam cos takiego:
http://www.tesco.pl/kulinarne-inspiracje/grill.php
http://www.tesco.pl/kulinarne-inspiracje/grill.php
Polecam miniszaszlyki z wolowiny:
zmielone mieso mieszamy z natka pietruszki doprawiamy sola i pieprzem i formujemy kulki. Nadziewamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy. Mozna pomiedzy warzywami przelozyc.
I opieczony chlebem albo bagietka. Tylko ja kazda kromke nacieram czosnkiem i skraplam oliwa:)
zmielone mieso mieszamy z natka pietruszki doprawiamy sola i pieprzem i formujemy kulki. Nadziewamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy. Mozna pomiedzy warzywami przelozyc.
I opieczony chlebem albo bagietka. Tylko ja kazda kromke nacieram czosnkiem i skraplam oliwa:)
widzę, że pieczarki się spodobały, to podam może jeszcze coś co robię i lubię, czyli kabaczka i czosnek.
Kabaczka kroję w plastry (im grubsze tym dłużej się piecze), które maczam do oleju z pestek winogron (można w oliwie, ale ja wolę ten olej). Posypuję solą, czosnkiem granulowanym i ziołami prowansalskimi. Zostawiam na trochę w lodówce, żeby się "przegryzło". Piekę do miękkości.
Zaś czosnek wrzucam w łupince na grilla, każdy ząbek osobno, też piekę do miękkości, na ogół skórka brązowieje. Po upieczeniu jest mięciutki i delikatny, robi się z niego taka pasta, która super smakuje na grillowanym chlebie, można lekko posolić całą kanapkę ;)
[/url]
[/url]
Kabaczka kroję w plastry (im grubsze tym dłużej się piecze), które maczam do oleju z pestek winogron (można w oliwie, ale ja wolę ten olej). Posypuję solą, czosnkiem granulowanym i ziołami prowansalskimi. Zostawiam na trochę w lodówce, żeby się "przegryzło". Piekę do miękkości.
Zaś czosnek wrzucam w łupince na grilla, każdy ząbek osobno, też piekę do miękkości, na ogół skórka brązowieje. Po upieczeniu jest mięciutki i delikatny, robi się z niego taka pasta, która super smakuje na grillowanym chlebie, można lekko posolić całą kanapkę ;)


no to jak zwykle zaszaleję z przepisami ;)
*** PIECZARKI FASZEROWANE CZERWONĄ PAPRYKĄ ***
kapelusze pieczarek(duże pieczarki) polać odrobiną oleju, posypać delikatnie Vegetą, do środka(miejsce po nodze) powkładać pokrojoną drobniutko czerwoną paprykę, posypać tartym żółtym serem i odrobiną przyprawy grillowej :) podawać polane keczupem :)
- suszone śliwki zawijane w cieniutkie plastry boczku i pieczone na grillu
- wątróbki drobiowe - robione tak jak śliwki (spinane wykałaczkami)
- malutkie ziemniaczki(podgotowane żeby puściły zapach) z plasterkami czosnku zawinięte w plastry boczku, spięte wykałaczkami
- banany pieczone - najlepiej wybierać te z czarnymi kropkami na skórce, nie mogą być otwarte(cała skórka, nie uszkodzona) - kładziemy na ruszcie i pieczemy z każdej strony aż będą czarne (dobrze na grillu z pokrywą) - rozcinamy skórkę i zjadamy łyżeczką :) niektórzy dają do tego kostki czekolady - dla mnie to stanowczo za słodkie
- szaszłyki z piersi kurczaka/indyka(przyprawić solą i curry), truskawek, bananów, jabłek i gruszek
na szybko zbieram z innego forum co kiedyś tam pisałam :P
najprostsze szaszłyki - pokrojona pierś (lub gotowe mięso gulaszowe z indyka) - polewasz sosem sojowym, posypujesz przyprawą grillową i zostawiasz na noc :)
do szaszłyków możesz użyć cebulę, paprykę, cukinię, pieczarki :)
możesz też ponadziewać na patyczki suszone śliwki poowijane plasterkami boczku :P (albo malutkie ziemniaczki podgotowane, obłożyć plasterkami czosnku i zawinąć w plastry boczku, spiąć wykałaczkami)
bardzo fajne są też SZASZŁYKI Z KIEŁBAS: białej i jakiejś innej "normalnej" (podwawelska, śląska itp.) do tego warzywka takie jak napisała wyżej 8)
u mnie do każdego grilla obowiązkowo musi być sos tzatziki i pieczone ziemniaczki :)
fajne są też WSTĄŻKI Z PIERSI KURCZAKA - pierś kroisz w dosyć cienkie plasterki przyprawiasz sosem sojowym, chili następnie mięsne wstążeczki nabijasz na patyczki - wzdłuż, tak jakbyś szyła igłą(fastryga) :) http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/dania_z_grilla/kurczak_szafranowy/przepis.html nadziewać na patyczek tak jak tu
*** GRILLOWANE ZIEMNIACZKI ***
ziemniaki obieramy i kroimy w mniej więcej równej wielkości kawałki (jeśli ktoś lubi się bawić, albo chce żeby ziemniaczki ślicznie wyglądały może wybrać malutkie młode kartofelki), podgotowujemy w osolonej wodzie - ale tylko do momentu, aż "puszczą" zapach. w tym czasie przygotowujemy folię aluminiową - każdy ziemniaczek będzie osobno zawinięty w kawałek folii... (jakiej wielkości mają być te kawałki folii? ja robię tak - najpierw z rolki odrywam xx większych kawałków ;), a następnie rwę je na pół wszerz)
odlewamy.
kładziemy po jednym ziemniaczku na każdym kawałku folii, na każdego kartofelka kładziemy wiórek masła i posypujemy przyprawą grillową. następnie dokładnie zawijamy i "zgniatamy" kulkę - żeby folia nie odstawała. jeśli folia się przerwie - musicie zawinąć w drugi kawałek folii.
pieczemy na ruszcie(co jakiś czas przewracając) do miękkości - to sprawdzajcie widelcem
a do ziemniaczków obowiązkowo sosik - uwielbiany przez wszystkich moich gości (niektórzy zimą o nim marzą) SOS TZATZIKI - rewelacyjny :)
trzeba kupić http://2.bp.blogspot.com/_YHip0TMSjTQ/S-1w16EvEKI/AAAAAAAAAPI/X_JIUdHvOgk/s1600/tzatziki_sos_czosnkowy_prymat.jpg
i robimy wg przepisu na opakowaniu - 2 łyżeczki tego proszku + serek naturalny (homogenizowany, ale może być też jogurt - np. śródziemnomorski) + starty na tarce ogórek (należy odcisnąć sok - w przeciwnym razie sos będzie za rzadki)
po wymieszaniu koniecznie trzeba schłodzić w lodówce
przepyszna jest też cukinia z nutką śródziemnomorską - przepis znalazłam w jakiejś "grillowej" gazetce, w której były przepisy z różnych stron świata...
*** GRILLOWANA CUKINIA ***
wybieramy małe, młodziutkie cukinie myjemy i kroimy wzdłuż w plastry grubości ok 0,5-1cm
następnie każdy plaster kropimy olejem (ja nalewam w dłonie troszkę oleju i tak "bawię się" plasterkami )
dalej solimy i obsypujemy ziołami - drobno posiekanymi świeżymi listkami mięty i tymianku (z obu stron)
gdy nie chce nam się bawić w siekanie ziół, lub gdy jest po sezonie ziołowym(no chyba, że mamy w doniczkach) - można spokojnie używać "herbaty miętowej" w torebkach oraz suszonego tymianku
następnie pieczemy na ruszcie - aż będą lekko złociste
świetnym rozwiązaniem są też *** DANKA W FOLII ***
np. ziemniaczki+pieczarki
surowe ziemniaczki kroimy w plastry, do tego duże pieczarki(też w plastry) - ziemniaczki można w misce obsypać Vegetą(czy czymś w tym rodzaju) i dobrze wymieszać
następnie na dość szerokich kawałkach folii aluminiowej układamy na przemian plastry ziemniaków i pieczarek(można też dodać cebulkę), na to kładziemy wiórki masła i sypiemy przyprawą grillową - dokładnie zawijamy pieczemy na grillu aż ziemniaczki będą miękkie
albo druga wersja
ziemniaczki kroimy jak frytki - wrzucamy do miski, obsypujemy Vegetą i mieszamy
do tego pokrojona w plasterki kiełbaska
mrożonki:
- marchewki "juniorki" (te mrożone, malutkie)
- brokuły(mogą być z mrożonej mieszanki -brokuły+kalafior+marchewka)
możemy dać cebulkę i np. suszone śliwki
następnie rwiemy folię aluminiową na duże kawałki (długości ok 30cm) i układamy warstwy - ziemniaczki-->kiełbaska-->marchewka-->brokuły/kalafiorki(--> dalej może być cebulka i śliwki)
na to wiórki masła i duuużo przyprawy grillowej - dokładnie zawijamy "danko" i pieczemy kilkadziesiąt minut na grillu
co jakiś czas można delikatnie przełożyć na drugą stronę(pod warunkiem, że dobrze zawiniecie paczuszki) i nakłuć widelcem aby sprawdzić miękkość warzyw zapach jest wręcz obłędny - zawsze ludzie przechodzący koło mojej działki(gdy robimy te danka) zaglądają z ciekawością - takie nęcące zapachy się rozchodzą :)
a na deser pieczone banany
najlepiej wybierać banany traktowane jako "przejrzałe" - tzn. te, które mają już czarne plamki na skórce - one są najsłodsze i nie trzeba dodawać np. czekolady(jak to robią niektórzy)
zwracajcie uwagę - aby skórka była cała, aby ogonki nie były naderwane
takie banany układamy na ruszcie i pieczemy - przekładajcie co jakiś czas...
banany są dobre, gdy cała skórka będzie czarna - wtedy trzeba rozkroić i wyjadamy za pomocą łyżeczki pyyyyyyychotka :))))
*** PIJANE KIEŁBASKI ***(dla dorosłych)
- 1kg kiełbasy zwyczajnej
- 2 szklanki czerwonego wina
- 2 szklanki piwa
- 5 łyżek oleju
Kiełbasę pokroić na kawałki długości 10-15cm. Włożyć na 10-15 minut do wrzącej mieszaniny wina i piwa. Zdjąć z ognia, poczekać aż ostygnie(minimum 3 godziny). Kiełbasę w zalewie można przygotować dzień wcześniej, gdyż im dłużej się maceruje, tym jest smaczniejsza.
Wyjąć z zalewy, posmarować olejem, zawinąć w folię aluminiową. Piec kilka minut na grillu - aby dobrze się podgrzała.
właśnie szykuję skrzydełka na niedzielę - będą do niedzieli leżały w jogurtowej marynacie :)
*** SKRZYDEŁKA W JOGURTOWEJ MARYNACIE ***
24 skrzydełka, duży jogurt naturalny, 3 łyżki oleju, 4 ząbki czosnku, chili, 1,5 łyżki curry, 3 łyżki soku z cytryny, 1,5 łyżki przyprawy grillowej, sól i pieprz
skrzydełka obrać, umyć pokroić na mniejsze kawałki(jeśli są wielkie)
lekko podgotować w osolonej wodzie :)
zrobić marynatę, zalać ostudzone skrzydełka - wstawić do lodówki na minimum 24 godziny.
przed pieczeniem dobrze osączyć z marynaty, piec na tackach aluminiowych :)
no i hit zeszłego lata Smile
Pstrągi w liściach kapusty
- 4 sprawione pstrągi
- 8 dużych liści kapusty (próbowałam już z białą i włoską - ta druga lepsza)
- 2 cebule
- 4 pomidory
- 2 cytryny
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki posiekanych ziół (koperek, rozmaryn, szczypiorek, natka pietruszki --> nie miałam rozmarynu i dałam suszony cząber, tymianek i miętę-z torebek herbaty)
- 4 ząbki czosnku
- sól
- ziołowy i czarny pieprz (nie lubię ziołowego, używałam białego i czarnego pieprzu)
----------
1. Liście kapusty wkładamy do wrzątku na 8 minut. Osączamy, każdy smarujemy odrobiną miękkiego masła.
Ryby myjemy i osuszamy.
Cytryny sparzamy, przekrawamy i wyciskamy sok. Skrapiamy ryby. Oprószamy solą , ziołowym i czarnym pieprzem.
Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
2. Cebule i pomidory kroimy w plastry. Do każdej ryby wkładamy ząbek obranego czosnku(ja kroiłam w plasterki) i po porcji pomidora i cebuli. Posypujemy ziołami. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.
3. Każdego pstrąga układamy na 2 liściach kapusty, obkładamy wiórkami masła. Zawijamy w liście, a następnie w folię aluminiową. Pieczemy na rozgrzanym ruszcie ok. 30 minut.
*** PIECZARKI FASZEROWANE CZERWONĄ PAPRYKĄ ***
kapelusze pieczarek(duże pieczarki) polać odrobiną oleju, posypać delikatnie Vegetą, do środka(miejsce po nodze) powkładać pokrojoną drobniutko czerwoną paprykę, posypać tartym żółtym serem i odrobiną przyprawy grillowej :) podawać polane keczupem :)
- suszone śliwki zawijane w cieniutkie plastry boczku i pieczone na grillu
- wątróbki drobiowe - robione tak jak śliwki (spinane wykałaczkami)
- malutkie ziemniaczki(podgotowane żeby puściły zapach) z plasterkami czosnku zawinięte w plastry boczku, spięte wykałaczkami
- banany pieczone - najlepiej wybierać te z czarnymi kropkami na skórce, nie mogą być otwarte(cała skórka, nie uszkodzona) - kładziemy na ruszcie i pieczemy z każdej strony aż będą czarne (dobrze na grillu z pokrywą) - rozcinamy skórkę i zjadamy łyżeczką :) niektórzy dają do tego kostki czekolady - dla mnie to stanowczo za słodkie
- szaszłyki z piersi kurczaka/indyka(przyprawić solą i curry), truskawek, bananów, jabłek i gruszek
na szybko zbieram z innego forum co kiedyś tam pisałam :P
najprostsze szaszłyki - pokrojona pierś (lub gotowe mięso gulaszowe z indyka) - polewasz sosem sojowym, posypujesz przyprawą grillową i zostawiasz na noc :)
do szaszłyków możesz użyć cebulę, paprykę, cukinię, pieczarki :)
możesz też ponadziewać na patyczki suszone śliwki poowijane plasterkami boczku :P (albo malutkie ziemniaczki podgotowane, obłożyć plasterkami czosnku i zawinąć w plastry boczku, spiąć wykałaczkami)
bardzo fajne są też SZASZŁYKI Z KIEŁBAS: białej i jakiejś innej "normalnej" (podwawelska, śląska itp.) do tego warzywka takie jak napisała wyżej 8)
u mnie do każdego grilla obowiązkowo musi być sos tzatziki i pieczone ziemniaczki :)
fajne są też WSTĄŻKI Z PIERSI KURCZAKA - pierś kroisz w dosyć cienkie plasterki przyprawiasz sosem sojowym, chili następnie mięsne wstążeczki nabijasz na patyczki - wzdłuż, tak jakbyś szyła igłą(fastryga) :) http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/dania_z_grilla/kurczak_szafranowy/przepis.html nadziewać na patyczek tak jak tu
*** GRILLOWANE ZIEMNIACZKI ***
ziemniaki obieramy i kroimy w mniej więcej równej wielkości kawałki (jeśli ktoś lubi się bawić, albo chce żeby ziemniaczki ślicznie wyglądały może wybrać malutkie młode kartofelki), podgotowujemy w osolonej wodzie - ale tylko do momentu, aż "puszczą" zapach. w tym czasie przygotowujemy folię aluminiową - każdy ziemniaczek będzie osobno zawinięty w kawałek folii... (jakiej wielkości mają być te kawałki folii? ja robię tak - najpierw z rolki odrywam xx większych kawałków ;), a następnie rwę je na pół wszerz)
odlewamy.
kładziemy po jednym ziemniaczku na każdym kawałku folii, na każdego kartofelka kładziemy wiórek masła i posypujemy przyprawą grillową. następnie dokładnie zawijamy i "zgniatamy" kulkę - żeby folia nie odstawała. jeśli folia się przerwie - musicie zawinąć w drugi kawałek folii.
pieczemy na ruszcie(co jakiś czas przewracając) do miękkości - to sprawdzajcie widelcem
a do ziemniaczków obowiązkowo sosik - uwielbiany przez wszystkich moich gości (niektórzy zimą o nim marzą) SOS TZATZIKI - rewelacyjny :)
trzeba kupić http://2.bp.blogspot.com/_YHip0TMSjTQ/S-1w16EvEKI/AAAAAAAAAPI/X_JIUdHvOgk/s1600/tzatziki_sos_czosnkowy_prymat.jpg
i robimy wg przepisu na opakowaniu - 2 łyżeczki tego proszku + serek naturalny (homogenizowany, ale może być też jogurt - np. śródziemnomorski) + starty na tarce ogórek (należy odcisnąć sok - w przeciwnym razie sos będzie za rzadki)
po wymieszaniu koniecznie trzeba schłodzić w lodówce
przepyszna jest też cukinia z nutką śródziemnomorską - przepis znalazłam w jakiejś "grillowej" gazetce, w której były przepisy z różnych stron świata...
*** GRILLOWANA CUKINIA ***
wybieramy małe, młodziutkie cukinie myjemy i kroimy wzdłuż w plastry grubości ok 0,5-1cm
następnie każdy plaster kropimy olejem (ja nalewam w dłonie troszkę oleju i tak "bawię się" plasterkami )
dalej solimy i obsypujemy ziołami - drobno posiekanymi świeżymi listkami mięty i tymianku (z obu stron)
gdy nie chce nam się bawić w siekanie ziół, lub gdy jest po sezonie ziołowym(no chyba, że mamy w doniczkach) - można spokojnie używać "herbaty miętowej" w torebkach oraz suszonego tymianku
następnie pieczemy na ruszcie - aż będą lekko złociste
świetnym rozwiązaniem są też *** DANKA W FOLII ***
np. ziemniaczki+pieczarki
surowe ziemniaczki kroimy w plastry, do tego duże pieczarki(też w plastry) - ziemniaczki można w misce obsypać Vegetą(czy czymś w tym rodzaju) i dobrze wymieszać
następnie na dość szerokich kawałkach folii aluminiowej układamy na przemian plastry ziemniaków i pieczarek(można też dodać cebulkę), na to kładziemy wiórki masła i sypiemy przyprawą grillową - dokładnie zawijamy pieczemy na grillu aż ziemniaczki będą miękkie
albo druga wersja
ziemniaczki kroimy jak frytki - wrzucamy do miski, obsypujemy Vegetą i mieszamy
do tego pokrojona w plasterki kiełbaska
mrożonki:
- marchewki "juniorki" (te mrożone, malutkie)
- brokuły(mogą być z mrożonej mieszanki -brokuły+kalafior+marchewka)
możemy dać cebulkę i np. suszone śliwki
następnie rwiemy folię aluminiową na duże kawałki (długości ok 30cm) i układamy warstwy - ziemniaczki-->kiełbaska-->marchewka-->brokuły/kalafiorki(--> dalej może być cebulka i śliwki)
na to wiórki masła i duuużo przyprawy grillowej - dokładnie zawijamy "danko" i pieczemy kilkadziesiąt minut na grillu
co jakiś czas można delikatnie przełożyć na drugą stronę(pod warunkiem, że dobrze zawiniecie paczuszki) i nakłuć widelcem aby sprawdzić miękkość warzyw zapach jest wręcz obłędny - zawsze ludzie przechodzący koło mojej działki(gdy robimy te danka) zaglądają z ciekawością - takie nęcące zapachy się rozchodzą :)
a na deser pieczone banany
najlepiej wybierać banany traktowane jako "przejrzałe" - tzn. te, które mają już czarne plamki na skórce - one są najsłodsze i nie trzeba dodawać np. czekolady(jak to robią niektórzy)
zwracajcie uwagę - aby skórka była cała, aby ogonki nie były naderwane
takie banany układamy na ruszcie i pieczemy - przekładajcie co jakiś czas...
banany są dobre, gdy cała skórka będzie czarna - wtedy trzeba rozkroić i wyjadamy za pomocą łyżeczki pyyyyyyychotka :))))
*** PIJANE KIEŁBASKI ***(dla dorosłych)
- 1kg kiełbasy zwyczajnej
- 2 szklanki czerwonego wina
- 2 szklanki piwa
- 5 łyżek oleju
Kiełbasę pokroić na kawałki długości 10-15cm. Włożyć na 10-15 minut do wrzącej mieszaniny wina i piwa. Zdjąć z ognia, poczekać aż ostygnie(minimum 3 godziny). Kiełbasę w zalewie można przygotować dzień wcześniej, gdyż im dłużej się maceruje, tym jest smaczniejsza.
Wyjąć z zalewy, posmarować olejem, zawinąć w folię aluminiową. Piec kilka minut na grillu - aby dobrze się podgrzała.
właśnie szykuję skrzydełka na niedzielę - będą do niedzieli leżały w jogurtowej marynacie :)
*** SKRZYDEŁKA W JOGURTOWEJ MARYNACIE ***
24 skrzydełka, duży jogurt naturalny, 3 łyżki oleju, 4 ząbki czosnku, chili, 1,5 łyżki curry, 3 łyżki soku z cytryny, 1,5 łyżki przyprawy grillowej, sól i pieprz
skrzydełka obrać, umyć pokroić na mniejsze kawałki(jeśli są wielkie)
lekko podgotować w osolonej wodzie :)
zrobić marynatę, zalać ostudzone skrzydełka - wstawić do lodówki na minimum 24 godziny.
przed pieczeniem dobrze osączyć z marynaty, piec na tackach aluminiowych :)
no i hit zeszłego lata Smile
Pstrągi w liściach kapusty
- 4 sprawione pstrągi
- 8 dużych liści kapusty (próbowałam już z białą i włoską - ta druga lepsza)
- 2 cebule
- 4 pomidory
- 2 cytryny
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki posiekanych ziół (koperek, rozmaryn, szczypiorek, natka pietruszki --> nie miałam rozmarynu i dałam suszony cząber, tymianek i miętę-z torebek herbaty)
- 4 ząbki czosnku
- sól
- ziołowy i czarny pieprz (nie lubię ziołowego, używałam białego i czarnego pieprzu)
----------
1. Liście kapusty wkładamy do wrzątku na 8 minut. Osączamy, każdy smarujemy odrobiną miękkiego masła.
Ryby myjemy i osuszamy.
Cytryny sparzamy, przekrawamy i wyciskamy sok. Skrapiamy ryby. Oprószamy solą , ziołowym i czarnym pieprzem.
Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
2. Cebule i pomidory kroimy w plastry. Do każdej ryby wkładamy ząbek obranego czosnku(ja kroiłam w plasterki) i po porcji pomidora i cebuli. Posypujemy ziołami. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.
3. Każdego pstrąga układamy na 2 liściach kapusty, obkładamy wiórkami masła. Zawijamy w liście, a następnie w folię aluminiową. Pieczemy na rozgrzanym ruszcie ok. 30 minut.
My już sezon grillowy otworzyliśmy z miesiąc temu:)
Przepisy podane przez Agusie petarda,polecam jeszcze dorsza z pietrszką i masłem czosnkowym-ziołowym,pieczony na grillu w foli aluminiowej.
I łososia z pomidorami i fetą,równiez pieczony w foli i kiełbasę,ZŁOTĄ!!!
Dobra jest co Kasia???Heheh,jednak najlepsza z ogniska:)
Przepisy podane przez Agusie petarda,polecam jeszcze dorsza z pietrszką i masłem czosnkowym-ziołowym,pieczony na grillu w foli aluminiowej.
I łososia z pomidorami i fetą,równiez pieczony w foli i kiełbasę,ZŁOTĄ!!!
Dobra jest co Kasia???Heheh,jednak najlepsza z ogniska:)
ajeczka podala przepis na pieczarki to ja podam moje cudo- bez pieczarek jest gril nie udany
w duzych pieczarek wydrazamy srodki, do nich nakladamy serek- np ostrowia lub philadelphia albo cos w tym stylu- ja lubie np ze szczypiorkiem lub czosnkiem i na to plasterek sera zoltego. jak ser sie roztopi to znaczy ze mozna jesc :) polecam!
w duzych pieczarek wydrazamy srodki, do nich nakladamy serek- np ostrowia lub philadelphia albo cos w tym stylu- ja lubie np ze szczypiorkiem lub czosnkiem i na to plasterek sera zoltego. jak ser sie roztopi to znaczy ze mozna jesc :) polecam!
Ja uwielbiam taki chleb z grilla:
Składniki:
chleb 1 niekrojony
Farsz:
masło 1/2 kostki
natka pietruszki 1/2 pęczka
zioła prowansalskie 2 lub 3 łyżeczki
ser żółty 250 g
serek topiony 1 szt
sól
pieprz
Opis i przyrządzanie
Chleb pokrój na grube kromki, nie przecinając spodniej skóry (czyli zrób z niego "jeża").Wszystkie składniki na farsz zmiksuj, przełóż nią chleb. Następnie owiń chleb folią aluminiową (2-3 warstwy) szczelnie.
Piecz na grillu ok 30-40 minut, często obracaj.
Składniki:
chleb 1 niekrojony
Farsz:
masło 1/2 kostki
natka pietruszki 1/2 pęczka
zioła prowansalskie 2 lub 3 łyżeczki
ser żółty 250 g
serek topiony 1 szt
sól
pieprz
Opis i przyrządzanie
Chleb pokrój na grube kromki, nie przecinając spodniej skóry (czyli zrób z niego "jeża").Wszystkie składniki na farsz zmiksuj, przełóż nią chleb. Następnie owiń chleb folią aluminiową (2-3 warstwy) szczelnie.
Piecz na grillu ok 30-40 minut, często obracaj.
Ja polecam kaszankę z warzywami.
Paprykę, cebulkę, pieczarki i cukinie kroimy w drobną kostkę, solimy i pieprzymy. Na kawałku folii aluminiowej układamy kaszankę (w postaci kiełbaski) na to kładziemy porcję pokrojonych warzyw i wszystko szczelnie zawijamy. Kilka minut na grillu i gotowe- najlepiej smakuje z sosem czosnkowym.
Paprykę, cebulkę, pieczarki i cukinie kroimy w drobną kostkę, solimy i pieprzymy. Na kawałku folii aluminiowej układamy kaszankę (w postaci kiełbaski) na to kładziemy porcję pokrojonych warzyw i wszystko szczelnie zawijamy. Kilka minut na grillu i gotowe- najlepiej smakuje z sosem czosnkowym.