Widok
gdybys nie znalazla a ser stracilby date to polecam: http://www.wielkiezarcie.com/recipe23887.html
zawsze wychodzi
poszukaj w necie przepisu na sernik z rosa, tez zawsze wychodzi:-)
ale to amerykanskie zrob koniecznie,
zawsze wychodzi
poszukaj w necie przepisu na sernik z rosa, tez zawsze wychodzi:-)
ale to amerykanskie zrob koniecznie,

ja robie zawsze ten i wychodzi http://kulinarnyblogwiedzmowy.blox.pl/2008/02/Baskowy-sernik-latwy-szybki-pyszny-i-zawsze.html
a ja polecam blog dorotus http://mojewypieki.blox.pl/html,jak narazie wyprobowalam pare przepisow ale o dziwo wszystko wyszlo:P
robilam pare razy sernik z dulce de leche,czyli nasza masa krowkowa i za kazdym razem wszystko wyszlo ok,a ja z pieczeniem to niewiele mam wspolnego:P robilam rowniez sernik na zimno z toblerone,rewelacja,najlepsze jest to,ze biorac przepis od dorotki mam pewnosc,ze wszystko mi wyjdzie,w niedlugim czasie mam zamiar zrobic tarte z masa budyniowa,tak mnie kusi:P
od kilku lat robimy sernik z pianką ;) ale nie wiedziałam, że to sernik z rosą ;)
polecam sernik z bitą śmietaną :] póki co obrzydło mi pieczenie biszkoptów ;) ale przez kilka tygodni robiłam ten sernik 2-3 razy w tygodniu ;)
przepis na biszkopt w oryginale jest inny :P ja zawsze robiłam biszkopt wg przepisu Martek :) http://forum.trojmiasto.pl/Specjalnie-dla-AgusiaGda-Super-przepis-na-biszkopt-t138888,1,16.html?hl=biszkopt#hl
kopiuję przepis na sernik :]
***** SERNIK NA BISZKOPCIE Z BITĄ ŚMIETANĄ *****
Biszkopt z 4 żółtek, 4 łyżek mąki, łyżki cukru, proszku do pieczenia
Ma być cienki placek biszkoptowy
Na dużą blachę – 1 kg twarogu w wiaderku i do 0,5 litra śmietany kremówki koniecznie 36 % bo te z niższym procentem się nie ubijają
Śmietanę ubić a do niej dodać 2 łyżki cukru
Do ubitej śmietany dodawać twaróg i ubijać dalej.
4 pełne łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości wody - wrzątku, po ostudzeniu dodać troszkę masy żeby nie było grudek a później żelatynę wrzucić do reszty masy .
Pół słoika dżemu wiśniowego wysmarować na biszkopt, na to połowa masy, na masę biszkopty wiśniowe (duża paczka z Biedronki idealnie pasuje do dużej blachy). Na delicje resztę słoiczka dżemu i na koniec znów masa .
Zwieńczeniem jest polewa czekoladowa dla ozdoby .
Zamiast blachy można zrobić tortownice :
Tu potrzeba mniej twarogu wystarczy 0,5 kg wiaderka i normalna paczka delicji, do masy dodać tylko 2 łyżeczki żelatyny zamiast czterech(w upalne dni dawałam 3 łyżeczki).
Smacznego :))))))))
Ja zrobiłam biszkopt z przepisu Martek :) w tortownicy :) i ser+bita śmietana z połowy ;)
dochodzę do wniosku, że lepsza jest wersja z drugą warstwa biszkoptu zamiast delicji(tak jadłam u Teściowej - bo akurat nie miała delicji)
następnym razem tak właśnie zrobię :)
i na połowę masy dałam dzisiaj 3 łyżeczki żelatyny - sernik trzymał się dzielnie przez cały dzień bez lodówki!!! w tym jakieś 30 minut jazdy autem w południe ;)
(po pierwszym razie z delicjami później robiłam tylko i wyłącznie z drugą warstwą biszkoptu zamiast delicji)
polecam sernik z bitą śmietaną :] póki co obrzydło mi pieczenie biszkoptów ;) ale przez kilka tygodni robiłam ten sernik 2-3 razy w tygodniu ;)
przepis na biszkopt w oryginale jest inny :P ja zawsze robiłam biszkopt wg przepisu Martek :) http://forum.trojmiasto.pl/Specjalnie-dla-AgusiaGda-Super-przepis-na-biszkopt-t138888,1,16.html?hl=biszkopt#hl
kopiuję przepis na sernik :]
***** SERNIK NA BISZKOPCIE Z BITĄ ŚMIETANĄ *****
Biszkopt z 4 żółtek, 4 łyżek mąki, łyżki cukru, proszku do pieczenia
Ma być cienki placek biszkoptowy
Na dużą blachę – 1 kg twarogu w wiaderku i do 0,5 litra śmietany kremówki koniecznie 36 % bo te z niższym procentem się nie ubijają
Śmietanę ubić a do niej dodać 2 łyżki cukru
Do ubitej śmietany dodawać twaróg i ubijać dalej.
4 pełne łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości wody - wrzątku, po ostudzeniu dodać troszkę masy żeby nie było grudek a później żelatynę wrzucić do reszty masy .
Pół słoika dżemu wiśniowego wysmarować na biszkopt, na to połowa masy, na masę biszkopty wiśniowe (duża paczka z Biedronki idealnie pasuje do dużej blachy). Na delicje resztę słoiczka dżemu i na koniec znów masa .
Zwieńczeniem jest polewa czekoladowa dla ozdoby .
Zamiast blachy można zrobić tortownice :
Tu potrzeba mniej twarogu wystarczy 0,5 kg wiaderka i normalna paczka delicji, do masy dodać tylko 2 łyżeczki żelatyny zamiast czterech(w upalne dni dawałam 3 łyżeczki).
Smacznego :))))))))
Ja zrobiłam biszkopt z przepisu Martek :) w tortownicy :) i ser+bita śmietana z połowy ;)
dochodzę do wniosku, że lepsza jest wersja z drugą warstwa biszkoptu zamiast delicji(tak jadłam u Teściowej - bo akurat nie miała delicji)
następnym razem tak właśnie zrobię :)
i na połowę masy dałam dzisiaj 3 łyżeczki żelatyny - sernik trzymał się dzielnie przez cały dzień bez lodówki!!! w tym jakieś 30 minut jazdy autem w południe ;)
(po pierwszym razie z delicjami później robiłam tylko i wyłącznie z drugą warstwą biszkoptu zamiast delicji)
i jeszcze znalazłam w innym wątku przepis na mój ulubiony sernik ;) (niby ten z rosą ale składu nie porównywałam)
moja Mama używa albo twarogu z wiaderek :) albo wiejskiego :) (całkowicie inny smak ciasta!)
oto przepis na mój ulubiony sernik :))))
(sernik mojego Wujka)
ciasto:
2 1/2 szkl. mąki + 1/2 szkl. krupczatki
3 żółtka
1/2 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
3/4 kostki margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
zapach
wszystko zagnieść i wyłożyć na dużą blachę
masa:
1kg twarogu z wiaderka(!) - najlepszy Biedronkowy albo President śmietankowy :)
3 jajka ---> 2 żółtka i 1 całe (jeśli malutkie to 3 żółtka i 1 całe)
1/2szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
1 budyń waniliowy bez cukru
2 szkl. mleka
sok z 1 cytryny
wszystko zmiksować i wylać na ciasto, piec 45 minut w 180 stopniach :)
wyjąć na chwilę i wyłożyć ubitą na sztywno pianę z białek (5 lub 6 w zależności od wielkości jajek + 1/2 szklanki cukru)
piec jeszcze 15 minut.
zimny sernik można polać polewą czekoladową (ale tylko takie esy floresy ;))
moja Mama używa albo twarogu z wiaderek :) albo wiejskiego :) (całkowicie inny smak ciasta!)
oto przepis na mój ulubiony sernik :))))
(sernik mojego Wujka)
ciasto:
2 1/2 szkl. mąki + 1/2 szkl. krupczatki
3 żółtka
1/2 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
3/4 kostki margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
zapach
wszystko zagnieść i wyłożyć na dużą blachę
masa:
1kg twarogu z wiaderka(!) - najlepszy Biedronkowy albo President śmietankowy :)
3 jajka ---> 2 żółtka i 1 całe (jeśli malutkie to 3 żółtka i 1 całe)
1/2szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
1 budyń waniliowy bez cukru
2 szkl. mleka
sok z 1 cytryny
wszystko zmiksować i wylać na ciasto, piec 45 minut w 180 stopniach :)
wyjąć na chwilę i wyłożyć ubitą na sztywno pianę z białek (5 lub 6 w zależności od wielkości jajek + 1/2 szklanki cukru)
piec jeszcze 15 minut.
zimny sernik można polać polewą czekoladową (ale tylko takie esy floresy ;))
a ja polecam taki :P :
Sernik z brzoskwiniami.
CIASTO SPÓD KRUCHY :
3 szklanki mąki krupczatki
1 Kasia
3 łyżki cukru
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wyrobić ciasto, oddzielić 3 / 4 wyrobionego ciasta i rozłożyć na blache,1 / 4 ciasta wsadzić do zamrażalnika.
MASA SEROWA
0,5 kg sera (lub 2 serki waniliowe Maćkowy)
1 jajko całe
0,5 kostki masła
1 budyń śmietankowy w proszku
pół szklanki cukru pudru
1 puszka brzoskwiń
(ja dodaje jeszcze cukier waniliowy)
Piana z 5 białek z dodatkiem 1 szklanki cukru
WYKOANANIE:
Twaróg, jajka, budyń, cukier, masło dobrze utrzeć i ułożyć na surowym cieście na blaszce.
Na masę serową ułożyć odsączone i pokrojone brzoskwinie, a na nie ubitą pianę.
Na wierzch zetrzeć przez tarkę schłodzone ciasto.
Piec 180 C , 40 min
Do ubijanej piany można dodać cukier waniliowy wg uznania(ja nie dodaje)
pyyyyyyyycha :)
Sernik z brzoskwiniami.
CIASTO SPÓD KRUCHY :
3 szklanki mąki krupczatki
1 Kasia
3 łyżki cukru
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wyrobić ciasto, oddzielić 3 / 4 wyrobionego ciasta i rozłożyć na blache,1 / 4 ciasta wsadzić do zamrażalnika.
MASA SEROWA
0,5 kg sera (lub 2 serki waniliowe Maćkowy)
1 jajko całe
0,5 kostki masła
1 budyń śmietankowy w proszku
pół szklanki cukru pudru
1 puszka brzoskwiń
(ja dodaje jeszcze cukier waniliowy)
Piana z 5 białek z dodatkiem 1 szklanki cukru
WYKOANANIE:
Twaróg, jajka, budyń, cukier, masło dobrze utrzeć i ułożyć na surowym cieście na blaszce.
Na masę serową ułożyć odsączone i pokrojone brzoskwinie, a na nie ubitą pianę.
Na wierzch zetrzeć przez tarkę schłodzone ciasto.
Piec 180 C , 40 min
Do ubijanej piany można dodać cukier waniliowy wg uznania(ja nie dodaje)
pyyyyyyyycha :)