Widok
u mnie furrore robią TE ciasteczka owsiane. sa przeeeeeeee pyszne i szybko sie je robi.
250g płatków owsianych
0,5szkl mąki
100g masła - pół kostki
60g cukru - ja daje 6-8 łyżek stołowych, w zależności kto jakie słodkie lubi
1 opak. cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 lub 2 jajka
szczypta soli
opcjonalnie: ja dodaje jeszcze wiórki kokosowe, trochę sezamu i płatki migdałowe bo akurat miałam, można dodać też rodzynki i orzechy. bez tych opcjonalnych dodatków tez ciastka sa dobre:)
masło rozgrzewamy na patelni wsypujemy płatki owsiane i smażymy, dodajemy opcjonalne dodatkowe składniki i dalej smażymy do momentu aż sie zarumieni wszystko. płatki posypujemy cukrem 6-8 łyżek, delikatnie mieszamy aż cukier sie rozpuści. gotowa masę odkładamy do miseczki. mąke mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i szczypta soli. dodajemy do tego gotowa mieszankę z patelni, jeszcze baaardzo ciepła. mieszamy wszystko i na koniec dodajemy 1 lub 2 jajka wcześniej rozbełtane i wszystko mieszamy. z gotowej masy formujemy na papierze do pieczenia płaskie, okrągłe ciasteczka. ja robię to łyżeczka, która czasem maczam w wodzie bo konsystencja jest bardzo kleista.
pieczemy 15 - 20 min w temp. 160st.
250g płatków owsianych
0,5szkl mąki
100g masła - pół kostki
60g cukru - ja daje 6-8 łyżek stołowych, w zależności kto jakie słodkie lubi
1 opak. cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 lub 2 jajka
szczypta soli
opcjonalnie: ja dodaje jeszcze wiórki kokosowe, trochę sezamu i płatki migdałowe bo akurat miałam, można dodać też rodzynki i orzechy. bez tych opcjonalnych dodatków tez ciastka sa dobre:)
masło rozgrzewamy na patelni wsypujemy płatki owsiane i smażymy, dodajemy opcjonalne dodatkowe składniki i dalej smażymy do momentu aż sie zarumieni wszystko. płatki posypujemy cukrem 6-8 łyżek, delikatnie mieszamy aż cukier sie rozpuści. gotowa masę odkładamy do miseczki. mąke mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i szczypta soli. dodajemy do tego gotowa mieszankę z patelni, jeszcze baaardzo ciepła. mieszamy wszystko i na koniec dodajemy 1 lub 2 jajka wcześniej rozbełtane i wszystko mieszamy. z gotowej masy formujemy na papierze do pieczenia płaskie, okrągłe ciasteczka. ja robię to łyżeczka, która czasem maczam w wodzie bo konsystencja jest bardzo kleista.
pieczemy 15 - 20 min w temp. 160st.
Bardzo Ci dziękuję za ten przepis. :)
Zrobiłam wersję podstawową, bo akurat bakalii w domu brak, ale i tak wyszło pysznie. Tylko całość z lenistwa i braku czasu upiekłam w małej blaszce, a po wyjęciu z piekarnika pokroiłam w kwadraty.
Najlepsze ciastka owsiane, jaki kiedykolwiek jadłam. :) Palce lizać!
Zrobiłam wersję podstawową, bo akurat bakalii w domu brak, ale i tak wyszło pysznie. Tylko całość z lenistwa i braku czasu upiekłam w małej blaszce, a po wyjęciu z piekarnika pokroiłam w kwadraty.
Najlepsze ciastka owsiane, jaki kiedykolwiek jadłam. :) Palce lizać!
Jako dodatek warto jest skroić limonkę suszoną
https://planteon.pl/zdrowa-zywnosc/bakalie/suszone-owoce/limonka-suszona-cala
Dzięki temu ciasteczka owsiane nabiorą cytrusowego posmaku. Daję przepis na popękane ciasteczka limonkowe:
225 g mąki
2 ½ łyżki kokosowych wiórków
100 g cukru + 3 łyżki do obtoczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże jajko
80 g masła, miękkiego
szczypta soli
3 łyżki soku i starta skórka z limonki
3 łyżki cukru pudru
Pieczecie 15 minut w temperaturze 200 stopni.
https://planteon.pl/zdrowa-zywnosc/bakalie/suszone-owoce/limonka-suszona-cala
Dzięki temu ciasteczka owsiane nabiorą cytrusowego posmaku. Daję przepis na popękane ciasteczka limonkowe:
225 g mąki
2 ½ łyżki kokosowych wiórków
100 g cukru + 3 łyżki do obtoczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże jajko
80 g masła, miękkiego
szczypta soli
3 łyżki soku i starta skórka z limonki
3 łyżki cukru pudru
Pieczecie 15 minut w temperaturze 200 stopni.