Widok

Pyszności na grilla

Polecam - mój numer jeden w tym roku!

Gruszki z wątróbką drobiową

4 twarde gruszki (mi wyszło 7)
25dag wątróbek drobiowych
1 cebula
10dag sera pleśniowego
4 suszone śliwki kalifornijskie
4 łyżki masła
2 łyżki winiaku
łyżka mąki
suszone oregano
mielona papryka
sok z cytryny
sól, pieprz

1. Wątróbki oczyścić, pokroić, obtoczyć w mące. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na 2 łyżkach masła. Dodać wątróbkę, smażyć 5 minut. Skropić winiakiem, oprószyć solą, pieprzem, oregano i papryką. Ostudzić, wymieszać z pokrojonymi śliwkami oraz pokruszonym rokpolem.

2. Gruszki umyć. Z każdej ściąć podłużny plasterek. Łyżeczką wydrążyć miąższ z pestkami. Skropić sokiem z cytryny. Napełnić wątróbkowym nadzieniem. Na wierzchu położyć wiórki masła.

3. Faszerowane gruszki ułożyć na tackach i piec na grillu około 20 minut.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jutro na grilla przygotuję m.in. roladki z kurczaka. Chociaż planuję z piersi indyka. Oto przepis:

ROLADKI Z KURCZAKA Z PURRE Z BOBU

4 filety z piersi kurczaka
1/2 pęczka bazylii
1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju
kilka orzechów włoskich
oliwa

Filety rozbić tłuczkiem, na wierzchu każdego ułożyć suszone pomidory, listki bazylii i orzechy włoskie. Mięso zrolować, spiąć wykałaczkami. Posmarować oliwą i położyć na średnio rozgrzany ruszt. Grillować ok. 20 minut, obracając i smarując oliwą.

Do tego

PUREE Z BOBU

50 dag bobu
5 dag żółtego sera
7,5 dag serka mascarpone

Bób gotować 10 min., odsączyć, przelać zimną wodą, obrać ze skórki.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zmieszać go z serkiem mascarpone. Dodać obrany bób i zmiksować, aż powstanie puszyste puree (można dodać odrobinę wody po gotowaniu bobu).

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Roladki wyszły obłędnie - soczyste i pyszne. Dodałam do nich jeszcze ser feta, bo jakoś mi do tego pasował. Wszystkim bardzo smakowały. Polecam! :-)

wrzucam nasze ulubione przepisy :]

*** PIECZARKI FASZEROWANE CZERWONĄ PAPRYKĄ ***

kapelusze pieczarek(duże pieczarki) polać odrobiną oleju, posypać delikatnie Vegetą, do środka(miejsce po nodze) powkładać pokrojoną drobniutko czerwoną paprykę, posypać tartym żółtym serem i odrobiną przyprawy grillowej :) grillować na tackach aluminiowych :] podawać polane keczupem :)

*** PIECZARKI FASZEROWANE Z SERKIEM TOPIONYM *** (lekko zmodyfikowany przepis Ajeczki)

nóżki pokroić drobno lub zetrzeć na tarce, do tego cebulka - podsmażyć, dodać soli i pieprzu. wymieszać z posiekaną zieloną pietruszką.
kapelusze napełniać farszem, na to kłaść po kawałeczku serka topionego (najbardziej mi smakuje Hochland z ziołami - prostokątny). Każdą pieczarkę zawinąć osobno w folię aluminiową. Piec na ruszcie ok 20-30 minut.

- suszone śliwki zawijane w cieniutkie plastry boczku i pieczone na grillu

- wątróbki drobiowe - robione tak jak śliwki (spinane wykałaczkami)

- malutkie ziemniaczki(podgotowane żeby puściły zapach) z plasterkami czosnku zawinięte w plastry boczku, spięte wykałaczkami

- banany pieczone - najlepiej wybierać te z czarnymi kropkami na skórce, nie mogą być otwarte(cała skórka, nie uszkodzona) - kładziemy na ruszcie i pieczemy z każdej strony aż będą czarne (dobrze na grillu z pokrywą) - rozcinamy skórkę i zjadamy łyżeczką :) niektórzy dają do tego kostki czekolady - dla mnie to stanowczo za słodkie

- szaszłyki z piersi kurczaka/indyka(przyprawić solą i curry), truskawek, bananów, jabłek i gruszek

na szybko zbieram z innego forum co kiedyś tam pisałam :P

najprostsze szaszłyki - pokrojona pierś (lub gotowe mięso gulaszowe z indyka) - polewasz sosem sojowym, posypujesz przyprawą grillową i zostawiasz na noc :)

do szaszłyków możesz użyć cebulę, paprykę, cukinię, pieczarki :)

możesz też ponadziewać na patyczki suszone śliwki poowijane plasterkami boczku :P (albo malutkie ziemniaczki podgotowane, obłożyć plasterkami czosnku i zawinąć w plastry boczku, spiąć wykałaczkami)

bardzo fajne są też SZASZŁYKI Z KIEŁBAS: białej i jakiejś innej "normalnej" (podwawelska, śląska itp.) do tego warzywka takie jak napisała wyżej 8)

u mnie do każdego grilla obowiązkowo musi być sos tzatziki i pieczone ziemniaczki :)

fajne są też WSTĄŻKI Z PIERSI KURCZAKA - pierś kroisz w dosyć cienkie plasterki przyprawiasz sosem sojowym, chili następnie mięsne wstążeczki nabijasz na patyczki - wzdłuż, tak jakbyś szyła igłą(fastryga) :) http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/dania_z_grilla/kurczak_szafranowy/przepis.html nadziewać na patyczek tak jak tu

*** GRILLOWANE ZIEMNIACZKI ***
ziemniaki obieramy i kroimy w mniej więcej równej wielkości kawałki (jeśli ktoś lubi się bawić, albo chce żeby ziemniaczki ślicznie wyglądały może wybrać malutkie młode kartofelki), podgotowujemy w osolonej wodzie - ale tylko do momentu, aż "puszczą" zapach. w tym czasie przygotowujemy folię aluminiową - każdy ziemniaczek będzie osobno zawinięty w kawałek folii... (jakiej wielkości mają być te kawałki folii? ja robię tak - najpierw z rolki odrywam xx większych kawałków ;), a następnie rwę je na pół wszerz)
odlewamy.
kładziemy po jednym ziemniaczku na każdym kawałku folii, na każdego kartofelka kładziemy wiórek masła i posypujemy przyprawą grillową. następnie dokładnie zawijamy i "zgniatamy" kulkę - żeby folia nie odstawała. jeśli folia się przerwie - musicie zawinąć w drugi kawałek folii.
pieczemy na ruszcie(co jakiś czas przewracając) do miękkości - to sprawdzajcie widelcem

a do ziemniaczków obowiązkowo sosik - uwielbiany przez wszystkich moich gości (niektórzy zimą o nim marzą) SOS TZATZIKI - rewelacyjny :)

trzeba kupić http://2.bp.blogspot.com/_YHip0TMSjTQ/S-1w16EvEKI/AAAAAAAAAPI/X_JIUdHvOgk/s1600/tzatziki_sos_czosnkowy_prymat.jpg
i robimy wg przepisu na opakowaniu - 2 łyżeczki tego proszku + serek naturalny (homogenizowany, ale może być też jogurt - np. śródziemnomorski) + starty na tarce ogórek (należy odcisnąć sok - w przeciwnym razie sos będzie za rzadki)
po wymieszaniu koniecznie trzeba schłodzić w lodówce

przepyszna jest też cukinia z nutką śródziemnomorską - przepis znalazłam w jakiejś "grillowej" gazetce, w której były przepisy z różnych stron świata...

*** GRILLOWANA CUKINIA ***
wybieramy małe, młodziutkie cukinie myjemy i kroimy wzdłuż w plastry grubości ok 0,5-1cm
następnie każdy plaster kropimy olejem (ja nalewam w dłonie troszkę oleju i tak "bawię się" plasterkami )
dalej solimy i obsypujemy ziołami - drobno posiekanymi świeżymi listkami mięty i tymianku (z obu stron)

gdy nie chce nam się bawić w siekanie ziół, lub gdy jest po sezonie ziołowym(no chyba, że mamy w doniczkach) - można spokojnie używać "herbaty miętowej" w torebkach oraz suszonego tymianku

następnie pieczemy na ruszcie - aż będą lekko złociste

świetnym rozwiązaniem są też *** DANKA W FOLII ***

np. ziemniaczki+pieczarki
surowe ziemniaczki kroimy w plastry, do tego duże pieczarki(też w plastry) - ziemniaczki można w misce obsypać Vegetą(czy czymś w tym rodzaju) i dobrze wymieszać
następnie na dość szerokich kawałkach folii aluminiowej układamy na przemian plastry ziemniaków i pieczarek(można też dodać cebulkę), na to kładziemy wiórki masła i sypiemy przyprawą grillową - dokładnie zawijamy pieczemy na grillu aż ziemniaczki będą miękkie

albo druga wersja
ziemniaczki kroimy jak frytki - wrzucamy do miski, obsypujemy Vegetą i mieszamy
do tego pokrojona w plasterki kiełbaska
mrożonki:
- marchewki "juniorki" (te mrożone, malutkie)
- brokuły(mogą być z mrożonej mieszanki -brokuły+kalafior+marchewka)
możemy dać cebulkę i np. suszone śliwki
następnie rwiemy folię aluminiową na duże kawałki (długości ok 30cm) i układamy warstwy - ziemniaczki-->kiełbaska-->marchewka-->brokuły/kalafiorki(--> dalej może być cebulka i śliwki)
na to wiórki masła i duuużo przyprawy grillowej - dokładnie zawijamy "danko" i pieczemy kilkadziesiąt minut na grillu
co jakiś czas można delikatnie przełożyć na drugą stronę(pod warunkiem, że dobrze zawiniecie paczuszki) i nakłuć widelcem aby sprawdzić miękkość warzyw zapach jest wręcz obłędny - zawsze ludzie przechodzący koło mojej działki(gdy robimy te danka) zaglądają z ciekawością - takie nęcące zapachy się rozchodzą :)

a na deser pieczone banany
najlepiej wybierać banany traktowane jako "przejrzałe" - tzn. te, które mają już czarne plamki na skórce - one są najsłodsze i nie trzeba dodawać np. czekolady(jak to robią niektórzy)
zwracajcie uwagę - aby skórka była cała, aby ogonki nie były naderwane
takie banany układamy na ruszcie i pieczemy - przekładajcie co jakiś czas...
banany są dobre, gdy cała skórka będzie czarna - wtedy trzeba rozkroić i wyjadamy za pomocą łyżeczki pyyyyyyychotka :))))

*** PIJANE KIEŁBASKI ***(dla dorosłych)

- 1kg kiełbasy zwyczajnej
- 2 szklanki czerwonego wina
- 2 szklanki piwa
- 5 łyżek oleju

Kiełbasę pokroić na kawałki długości 10-15cm. Włożyć na 10-15 minut do wrzącej mieszaniny wina i piwa. Zdjąć z ognia, poczekać aż ostygnie(minimum 3 godziny). Kiełbasę w zalewie można przygotować dzień wcześniej, gdyż im dłużej się maceruje, tym jest smaczniejsza.
Wyjąć z zalewy, posmarować olejem, zawinąć w folię aluminiową. Piec kilka minut na grillu - aby dobrze się podgrzała.

właśnie szykuję skrzydełka na niedzielę - będą do niedzieli leżały w jogurtowej marynacie :)

*** SKRZYDEŁKA W JOGURTOWEJ MARYNACIE ***
24 skrzydełka, duży jogurt naturalny, 3 łyżki oleju, 4 ząbki czosnku, chili, 1,5 łyżki curry, 3 łyżki soku z cytryny, 1,5 łyżki przyprawy grillowej, sól i pieprz

skrzydełka obrać, umyć pokroić na mniejsze kawałki(jeśli są wielkie)
lekko podgotować w osolonej wodzie :)
zrobić marynatę, zalać ostudzone skrzydełka - wstawić do lodówki na minimum 24 godziny.
przed pieczeniem dobrze osączyć z marynaty, piec na tackach aluminiowych :)

no i hit zeszłego lata Smile

Pstrągi w liściach kapusty

- 4 sprawione pstrągi
- 8 dużych liści kapusty (próbowałam już z białą i włoską - ta druga lepsza)
- 2 cebule
- 4 pomidory
- 2 cytryny
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki posiekanych ziół (koperek, rozmaryn, szczypiorek, natka pietruszki --> nie miałam rozmarynu i dałam suszony cząber, tymianek i miętę-z torebek herbaty)
- 4 ząbki czosnku
- sól
- ziołowy i czarny pieprz (nie lubię ziołowego, używałam białego i czarnego pieprzu)

----------

1. Liście kapusty wkładamy do wrzątku na 8 minut. Osączamy, każdy smarujemy odrobiną miękkiego masła.
Ryby myjemy i osuszamy.
Cytryny sparzamy, przekrawamy i wyciskamy sok. Skrapiamy ryby. Oprószamy solą , ziołowym i czarnym pieprzem.
Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.

2. Cebule i pomidory kroimy w plastry. Do każdej ryby wkładamy ząbek obranego czosnku(ja kroiłam w plasterki) i po porcji pomidora i cebuli. Posypujemy ziołami. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.

3. Każdego pstrąga układamy na 2 liściach kapusty, obkładamy wiórkami masła. Zawijamy w liście, a następnie w folię aluminiową. Pieczemy na rozgrzanym ruszcie ok. 30 minut.
ja dla wszystkich fanów ziemniaków:)

bardzo polecam na grilla kiszke ziemniaczaną, gotową kupuję w mięsnym, są pyszne.....moze nie tak jak robi je moja babcia, ale rewelka z boczusiem, dość pikantne:) do tego gęsta śmietana i wsio:) szybko i smacznie
image
Ewa, muszę dopytać:). Te gruszki będą całkiem miękkie czy mają być lekko twarde, już po zrobieniu? I czy gruszkę ścina się tak tylko trochę, tak?
image
kurde ale pyszności na tego grilla mniam mniam ale fajnie,że wrzucacie zawsze można skorzystać,bo już mi się opatrzyły kiełbasy itp ;-p
w tym roku robiłam już pieczarki faszerowane 3 różnymi farszami ;) dwa przepisy podałam wyżej :] a tu trzeci http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/grill-przepisy/grill-przepisy-jak-zrobic-pieczarki-nadziewane-czosnkiem-i-pietruszka-z-grilla-podajemy-dobry-przepi,132_55226.html (chyba najsmaczniejsze)

i KASZANKA :) niby zawsze robiłam ;) ale od tej majówki robię tak: na kawałek folii aluminiowej wysypuję garść pokrojonej w kostkę cebuli wymieszanej z pokrojonymi w kostkę jabłkami :) przyprawione tymiankiem, majerankiem i mielonym kminkiem :))) na to kaszanka, naciąć skórkę wzdłuż całej kaszanki. można przykryć drugą garścią cebulki i jabłek :] zawinąć szczelnie w folię, piec aż będą miękkie :]

(wcześniej nie używałam tego zestawu przypraw i nie nacinałam kaszanek, nie zawsze piekłam je w folii - czasem na tackach)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja polecam jeszcze krewetki z grilla
te duże - tygrysie, doprawiam sosem sojowym, imbirem, czosnkiem, dodaje trochę masla i zawijam w kieszonki z folii alu i na grilla
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja już gdzieś o tym pisałam ale powtórzę: u mnie hitem są ziemniaczki z mozzarellą, pomidorem i bazylią:
Gotuję ziemniaki w mundurkach, kroję na grube plastry, obficie posypuję przyprawami (a to różnie-np. solą i papryką ostrą albo przyprawą do ziemniaków albo solą i ziołami prowansalskimi), na to plaster mozzarelli, plaster pomidora i listek bazylii - na grilla.
gdy pojawiają się ziemniaczki, nikt już nie chce nic innego:-)

Bardzo lubię też szaszłyki z cukinii i łososia na gałązkach rozmarynu: Gałązki oczyszczam zostawiając trochę igiełek u góry, nabijam kawałki łososia przyprawionego przyprawą do ryb i przeplatam posolonymi wstążkami cukinii(wstążki robię obieraczką do warzyw)

No i obowiązkowo camembert posypany przyprawami, zawinięty w folię aluminiową a do tego żurawina...mmmm...:-)

Masło czosnkowe do grzanek z grilla: Miękkie masło mieszam z solą, koperkiem i czosnkiem, formuję np. kulkę i wstawiam do lodówki aż się schłodzi.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
To dorzucę swoje "hity".
Indyk na szybko: pierś z indyka pokroić na grube plastry, delikatnie rozbić. Doprawić wedle gustu (u nas jak wersja na szybko do gotowe zioła do drobiu), zawinąć w cienkie plasterki szynki parmeńskiej / wędzonego boczku i na ruszt.

Karkówka na słodko-ostro: dzień wcześniej mięcho pokroić w plastry, delikatnie rozbić, przyprawić ostrymi przyprawami. Zalać odrobiną zalewy od ananasów z puszki, odstawić do lodówki. Następnego dnia karkówkę wrzucić na grilla, piec tak żeby była już wstępnie opieczona i żeby wytopił się wstępnie tłuszcz. Później zdjąć, na każdą karkówkę położyć 1-2 plastry ananasa z puszki i kilka plastrów pora (można wcześniej go zblanszować). Kawałeczki karkówki zawijać razem z dodatkami w folię aluminiową, piec na grillu.

Łosoś na szybko: filety z łososia delikatnie oprószyć solą i białym pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Zawinąć w folię aluminiową kładąc na każdy kawałek ryby gałązkę pietruszki, kawałek masła i odrobinę zmiażdżonego czosnku (albo po prostu masło czosnkowe). Folię aluminiową od spodu nakłuć widelcem w kilku miejscach, tak żeby tłuszcz mógł spływać. I na ruszt!

I jeszcze (może niekoniecznie na grilla, ale do grilla pasuje wyśmienicie) orzeźwiający napój tylko dla dorosłych - nasz hicior zeszłych wakacji:
Zmiksować truskawki z listkami mięty, przelać do shakera. Dodać półwytrawne białe winko i wodę gazowaną (proporcje 1:1:1). Dorzucić trochę kruszonego lodu, potrząsnąć i... rozlewać do szklanek.
macie jakieś fajne przepisy na marynaty do karkówki?

ja zwykle robię mieszankę z tego co mi wpadnie w ręce ;] przyprawy + zioła + keczup/musztarda + olej + sok z cytryny/wino wytrawne/ocet winny

ale szukam natchnienia :]
(z uwzględnieniem dzieci i matki karmiącej piersią ;) więc nie może być za ostro ;] )
mi się spodobał ten przepis chociaż ja karkówki zbytnio nie lubię...
http://zdrowe-grillowanie.gotujmy.pl/?page=przepis-karkowka-w-miodowo-musztardowej-marynacie

ostatnio zrobiłam tzatziki z buraków do grilla - znudził nam się już trochę tradycyjny sos tzatziki a ten z buraków pyszny!!Buraki ugotowałam, ostudziłam, obrałam i starłam na grubych oczkach. Do tego dużo czosnku przez praskę i jogurt no i przyprawy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
emilia brzmi ciekawie ten sos tzatziki z buraków na pewno wypróbuję a ile dajesz tego jogurtu i czy grecki może być ??
ja raczej tradycyjnie - szaszłyki z kiełbasy, boczku, cukinii, cebuli i papryki.
A na drugie danie skrzydełka z kurczaka
ja wczoraj robiłam szaszłyki z ziemniaków i boczku. Ugotowałam wcześniej ziemniaki na parze, pokroiłam w kostkę. Wrzuciłam do miski, dodałam trochę oliwy, przyprawy, czosnek i nabijałam na patyczki na przemian z bardzo cienkimi plasterkami boczku (takiego paczkowanego). No pyszne były:-)
Emilia - ostatnio kupiłam takie malutkie młode ziemniaczki(ślicznie wyglądają na talerzu w całości) :] i w czasie obierania (prawdziwa zabawa ;)) pomyślałam, że właśnie fajne by były na szaszłyki :)))
chyba wykorzystam Twój przepis ;)
wczoraj znowu je robiłam, nie mogę przestać hahah:-)Takie malutkie młode ziemniaczki będą na pewno jeszcze lepsze. Tylko ważne, żeby je wcześniej ugotować:-))
Witajcie, podbijam wątek:) Znacie jakieś nowe przepisy na grilla i dodatki?:)))

Inne tematy z forum Kulinaria

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

do góry