Widok

Sałatka Szuba

Jak robicie? Jakie sledzie do tego matynowane czy solone?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja dodaje matjasy solone ale wcześniej wymoczone przez kilka godzin w wodzie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja sie robi dzien wczesniej?
Takie śledzie pod pierzynką zaczęłam jeść i robić dopiero wiosną tego roku ;) wcześniej nigdy nie robiłam :) pierwszy raz - kupiłam pyszną sałatkę w delikatesach rybnych na Zaspie :) później robiłam już sama :)

używam śledzi solonych, wymoczonych w mleku :) poza tym cebula, marchewka, ziemniaki, buraki, jajka na twardo i ogórek kiszony :) majonez wymieszany ze śmietaną :)

Fajny jest też przepis Weroniki Marczuk z użyciem śledzi korzennych - ale jeszcze nie robiłam :) http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/sledz-pod-futerkiem-weroniki-marczuk,67116.html
AGUSIA musze zrobicje dzien przed impreza?
zrobiona dzień wcześniej jest jeszcze lepsza :] a nawet dwa dni :] tylko ja robię w przezroczystej, szklanej, zamykanej misce ;) ładnie widać warstwy ;) i nie ma problemu z przechowaniem ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
moga byc matiasy w oleju? Musze je tez moczyc?
A ja wogóle się ją robi pierwszy raz słyszę o czymś takim - dajcie przepis ?
mogą być w oleju, tylko je wymocz.

składniki:
płaty sledziowe
ziemniaki
marchew
jajka
cebula
majonez
jogurt naturalny
pieprz, sól

śledzie moczysz, potem kroisz w kosteczkę i wykładasz spód miski, najlepiej przezroczysta, ładnie widać warstwy. cebulę siekasz, warzywa gotujesz, obierasz i trzesz na tarce na duże oczka. jajka gotujesz na miękko, oddzielasz żółtko od białka, białko tarkujesz jak warzywa. majonez łączysz pół na pół z jogurtem i przyprawiasz.
układasz warstwy w misce: śledzie, ziemniaki, sos, marchewkę, białko, cebulę, sos, kruszone żółtko jajka, wstawiasz do lodówki żeby się przegryzło.
u nas to się nazywa śledzie pod pierzynką :)
dziekowac
Stokrota - dzięki za przypomnienie tej sałatki ;) dzisiaj robię, właśnie nastawiłam szybkowar z burakami ;) (a jakoś 1,5 tyg. temu Mąż mówił, że dawno jej nie było ;) ale byłam chora i nie chciało mi się robić, a później zapomniałam)

ja jeszcze dodaję kiszone ogórki - przełamują słodycz buraków, marchewki i ziemniaków ;)

Po wierzchu posypuję szczypiorkiem :)
u mnie w domu się ją robi bez buraków (Mama kiedyś gdzieś jadła i wzięła przepis ;P) ale na wierzch się sypie startym serem :P jest idealna na imprezy bo kilka razy jest majonez i ten ser - idealnie pod % ;P
W związku z tym że mi się jej nie chce robić, a Mąż niespecjalnie za nią przepada - kupuję w rybnym na Zaspie małą porcję tylko dla siebie - ale w rybnym mają wersję z burakami :)
image image

A ta wersja z burakami to jak?

Inne tematy z forum Kulinaria

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

do góry