Widok
Takie śledzie pod pierzynką zaczęłam jeść i robić dopiero wiosną tego roku ;) wcześniej nigdy nie robiłam :) pierwszy raz - kupiłam pyszną sałatkę w delikatesach rybnych na Zaspie :) później robiłam już sama :)
używam śledzi solonych, wymoczonych w mleku :) poza tym cebula, marchewka, ziemniaki, buraki, jajka na twardo i ogórek kiszony :) majonez wymieszany ze śmietaną :)
Fajny jest też przepis Weroniki Marczuk z użyciem śledzi korzennych - ale jeszcze nie robiłam :) http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/sledz-pod-futerkiem-weroniki-marczuk,67116.html
używam śledzi solonych, wymoczonych w mleku :) poza tym cebula, marchewka, ziemniaki, buraki, jajka na twardo i ogórek kiszony :) majonez wymieszany ze śmietaną :)
Fajny jest też przepis Weroniki Marczuk z użyciem śledzi korzennych - ale jeszcze nie robiłam :) http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/sledz-pod-futerkiem-weroniki-marczuk,67116.html
mogą być w oleju, tylko je wymocz.
składniki:
płaty sledziowe
ziemniaki
marchew
jajka
cebula
majonez
jogurt naturalny
pieprz, sól
śledzie moczysz, potem kroisz w kosteczkę i wykładasz spód miski, najlepiej przezroczysta, ładnie widać warstwy. cebulę siekasz, warzywa gotujesz, obierasz i trzesz na tarce na duże oczka. jajka gotujesz na miękko, oddzielasz żółtko od białka, białko tarkujesz jak warzywa. majonez łączysz pół na pół z jogurtem i przyprawiasz.
układasz warstwy w misce: śledzie, ziemniaki, sos, marchewkę, białko, cebulę, sos, kruszone żółtko jajka, wstawiasz do lodówki żeby się przegryzło.
u nas to się nazywa śledzie pod pierzynką :)
składniki:
płaty sledziowe
ziemniaki
marchew
jajka
cebula
majonez
jogurt naturalny
pieprz, sól
śledzie moczysz, potem kroisz w kosteczkę i wykładasz spód miski, najlepiej przezroczysta, ładnie widać warstwy. cebulę siekasz, warzywa gotujesz, obierasz i trzesz na tarce na duże oczka. jajka gotujesz na miękko, oddzielasz żółtko od białka, białko tarkujesz jak warzywa. majonez łączysz pół na pół z jogurtem i przyprawiasz.
układasz warstwy w misce: śledzie, ziemniaki, sos, marchewkę, białko, cebulę, sos, kruszone żółtko jajka, wstawiasz do lodówki żeby się przegryzło.
u nas to się nazywa śledzie pod pierzynką :)
Stokrota - dzięki za przypomnienie tej sałatki ;) dzisiaj robię, właśnie nastawiłam szybkowar z burakami ;) (a jakoś 1,5 tyg. temu Mąż mówił, że dawno jej nie było ;) ale byłam chora i nie chciało mi się robić, a później zapomniałam)
ja jeszcze dodaję kiszone ogórki - przełamują słodycz buraków, marchewki i ziemniaków ;)
Po wierzchu posypuję szczypiorkiem :)
ja jeszcze dodaję kiszone ogórki - przełamują słodycz buraków, marchewki i ziemniaków ;)
Po wierzchu posypuję szczypiorkiem :)
u mnie w domu się ją robi bez buraków (Mama kiedyś gdzieś jadła i wzięła przepis ;P) ale na wierzch się sypie startym serem :P jest idealna na imprezy bo kilka razy jest majonez i ten ser - idealnie pod % ;P
W związku z tym że mi się jej nie chce robić, a Mąż niespecjalnie za nią przepada - kupuję w rybnym na Zaspie małą porcję tylko dla siebie - ale w rybnym mają wersję z burakami :)
W związku z tym że mi się jej nie chce robić, a Mąż niespecjalnie za nią przepada - kupuję w rybnym na Zaspie małą porcję tylko dla siebie - ale w rybnym mają wersję z burakami :)
np. tak :] http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/sledz-pod-futerkiem-weroniki-marczuk,67116.html
http://malakuchniagrazyny.blogspot.com/2012/12/sledzie-w-pierzynce.html - robię podobnie :) tylko daję ogórki kiszone zamiast konserwowych :) i ziemniaki, marchewkę, buraki i jajka - trę na tarce :] górę posypuję szczypiorkiem :] majonez mieszam ze śmietaną :] i smaruję cienko co 1-2 warstwy :]
http://gotujzcukiereczkiem.blogspot.com/2012/12/sledzie-pod-pierzynka.html
http://www.ksiegowawkuchni.pl/?p=325
http://fajnamama.pl/przepisy/sledzie-pod-pierzynka-z-buraczkami/
zresztą - http://www.google.pl/search?q=%C5%9Bledzie+pod+pierzynk%C4%85&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=IKVXUtCZJKSD4gTT9YCgAw&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1280&bih=905&dpr=1#imgdii=_
http://malakuchniagrazyny.blogspot.com/2012/12/sledzie-w-pierzynce.html - robię podobnie :) tylko daję ogórki kiszone zamiast konserwowych :) i ziemniaki, marchewkę, buraki i jajka - trę na tarce :] górę posypuję szczypiorkiem :] majonez mieszam ze śmietaną :] i smaruję cienko co 1-2 warstwy :]
http://gotujzcukiereczkiem.blogspot.com/2012/12/sledzie-pod-pierzynka.html
http://www.ksiegowawkuchni.pl/?p=325
http://fajnamama.pl/przepisy/sledzie-pod-pierzynka-z-buraczkami/
zresztą - http://www.google.pl/search?q=%C5%9Bledzie+pod+pierzynk%C4%85&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=IKVXUtCZJKSD4gTT9YCgAw&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1280&bih=905&dpr=1#imgdii=_