Widok

Szukam przepisów - pomocy!!!

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Szukam ciekawych, sprawdzonych przepisów na "roczkowy" obiad mojej Mai. Chciałabym czymś gości zaskoczyć. Musi to być też coś, to niezbyt trudno da się przygotować dla 16 osób...
Może znacie takie przepisy...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja zawsze znajduje ciekawe przepisy na czarnej oliwce
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Juz był podobny wątek.
Ja przygotowałam 17 udek z kurczaka pieczonych na blaszce w piekarniku, pietro wyżej piekły się ziemniaczki owinięte w folię aluminiową. Gościom smakowało :) szybko i inaczej.

Do tego sałatki, nuggetsy z piersi kurczaka i małe paróweczki koktajlowe. Miałam tez klopsy. Menu typowe dla dzieciaków.

Na deser galaretka kolorowa wielowarstwowa, ciasta i tort, oczywiście!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Udka też chcę podać, ale szukam jakiegoś fajnego, popisowego dania :)
a niech się zdziwią, a co!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
***CHIŃSZCZYZNA***



Jest niesamowicie aromatyczna - wystarczyło, że w kuchni odkryłam garnek, żeby coś podjeść, a po chwili zapach był w całym mieszkaniu ;P

Suuuper smakuje z plindzami :) (ale może być z ryżem - jeśli ktoś woli)


A na chińszczyznę potrzeba:

0,5 kg lekko zmrożonej wołowiny (będzie się lepiej kroić)
zalewa:
0,5 szklanki białego wytrawnego wina
0,5 szklanki oleju
1/3 - 1/2 szklanki sosu sojowego
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
poza tym:
2 kolorowe papryki
garść oregano
0,5 puszki groszku
marchew
pędy bambusa

Lekko zamrożona wołowinę pokroić w cieniutkie paski.
Przygotować zalewę:
cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć, dodać wino, olej, sos sojowy i oregano. Dokładnie wymieszać, zalać mięso i odstawić do lodówki na 12-24godz.
Po tym czasie wyjąć mięso z zalewy, podsmażyć - bez oleju. Przełożyć do garnka, wlać zalewę, dodać pokrojone w paski papryki, marchew pokrojoną w słupki, groszek i pędy bambusa. Podlać wodą. Dusić na średnim ogniu aż mięso będzie miękkie :)

Można zrobić z piersiami z kurczaka - wtedy bierzemy 1 dużą, podwójną pierś, kroimy w 3-4 plastry, a następnie w cienkie skośne paski.
Mięso odstawiamy w zalewie na 12 godzin(do lodówki), później wyjmujemy, podsmażamy, podlewamy zalewą, dodajemy warzywa i dusimy.


Mi osobiście bardziej smakuje wersja z wołowiną, a pędy bambusa można zastąpić selerem pokrojonym w słupki :)




***PLINDZE***

ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, w miseczce podzielić te ziemniaki na 4 części i jedną z nich wyjąć(na chwilę) i w to miejsce wsypać taką ilość mąki ziemniaczanej, żeby zastąpiła ziemniaki - na równo, doprawić solą i pieprzem, wyrobić, uformować placuszki i usmażyć - podawać z sosem grzybowym lub mięsnym :)









pyszne, super wygląda(kolorowo) i przepięknie pachnie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ooo, dobre musi być :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja zrobiłam na roczek ziemniaczki faszerowane i zapiekane- wszystkim baaardzo smakowało i byli zaskoczeni, bo nie jedli wcześniej :)
Przepis mam od koleżanki z drugiego forum :)

1. Ziemniaki w mundurkach ugotować w osolonej wodzie tak, żeby były jeszcze leciutko twardawe.
2. Przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć łyżką, żeby zostały grubsze ścianki.
3. "Miąższ" ziemniaków wydziamdziać ze śmietaną, masłem lub majonezem, przyprawić lekko solą, pieprzem, można jakichś ziółek dodać.
4. Farszem nadziać miseczki ziemniaczane. Jeśli chodzi o farsz, to tutaj można popuścić wodze fantazji: pieczarki, pomidory, kiełbaska, szynka, tuńczyk, cebulka, cukinia, mięso mielone i inne.
5. Na każdego nadzianego ziemniaka położyć łyżką "czapę" z miąższu ziemniaczanego i posypać startym serem.
6. Zapiekać w piekarniku lub mikrofali aż do zrumienienia się góry :)

Ja podaję je z sosem czosnkowym. Są przeeeeepyszne! Ale teraz jestem na diecie i 0 ziemniaków :(
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja tam lubię udka z kurczaczka zrobione wg "pomysł na", są ziołowe, czosnkowe, paprykowe... więc byłoby urozmaicenie. nie zajmuje dużo czasu i super smakuje
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
AgusiaGda bardzo chętnie skorzystam z Twojego przepisu na chińskie,bo my bardzo lubimy chińczyka!!!

Więc w poniedziałek się zabieram za to:)
Zrobiłabym jutro,ale jechać specjalnie do Pruszcza po wołowinę,ach nie chce mi się....

a co do przepisów może wykorzystaj przepis na te pieczone ziemniaki i do tego jakieś mięsko:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
super są wszelkiego rodzaju zraziki. Mogą byc z wołowiny lub z piersi indyka. Z wołowiny zawinąc z kiszonym ogórkiem, boczkiem i cebulą, a z indyka z serem żółtym, szynką, ananasem.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ewwa - dobre to mało powiedziane ;) nie robiłam tej chińszczyzny już kilka lat... jakoś tak mam to danie na super okazje ;) ale zapach i smak pamiętam do dzisiaj :) o przepis walczyłam jakieś 2 lata ;) mojej Mamy koleżanka z pracy(nazywana moją Teściową) zrobiła kiedyś to danie dla mojej Mamy na imieniny... później nie chciała zdradzić przepisu ;) ale doczekałam się :]


Olaoleńka24 - daj znać jak smakowało ;) lepiej marynować mięso 24 godziny :]





moja Teściowa przywiozła z Mazur rewelacyjny przepis na zupę kurkową z pulpecikami(z serkiem topionym) :] suuuuuuuuuper pyyyyssszzzzzzznnnnnnneeeeeeeee :)))))))))
ale musiałabym do Niej zadzwonić i zapytać co i jak :) ostatnio zrobiła na stypę - wszyscy się zajadali :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dokładnie jak pisze yecath, ja ziemniaczki faszeruję pieczarkami...., pychota...., AgusiaGda robiłam tą chińszczyznę kiedyś na powrót męża, ale cholipa nie smakowała mi..., brak smaku...
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
zdradź przepis na tą zupę kurkową z pulpecikami..., tak się składa , że kurek mam mnóstwo zamrożone więc chętnie coś z nich zrobię...- smaczne czy nie , warto spróbować :)
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie wie skad mam i z jakiej okazji byl obiad, ale pamietam, ze bylo pyyycha:) mam zapisane, wiec wklejam:

PIERŚ ZE SZPINAKIEM
- filety z piersi kurczaka
- ser feta - jedno opakowanie
- papryka czerwona
- szpinak mrożony (ze świeżym też fajnie wychodzi, ale mrożony jest
bardziej "zdyscyplinowany")
- oliwa z oliwek
- serek śmietankowy (np. ricotta, bieluch lub Tosca) albo kilka łyżek śmietany
- czosnek
- sos sojowy
- sól i pieprz

Filety z piersi z kurczaka należy najpierw opłukać zimną wodą i osuszyć.
Mięso zawijamy w folię spożywczą albo w woreczki (taka osłona ma zapobiec
rozerwaniu się filetów), a następnie rozbijamy je delikatnie drewnianym
tłuczkiem na prostokąty. Mięso solimy, pieprzymy, skrapiamy sosem sojowym.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy.
Wrzucamy posiekany czosnek i szybko mieszamy. Następnie wrzucamy
rozmrażający się szpinak. Dodajemy do smaku sól i pieprz. Szpinak
trzeba dobrze posolić. Gdy już szpinak rozmrożony i przysmażony-dodajemy
śmietanę lub serek śmietankowy. Całość lekko gotujemy. Potem robimy
różnokolorowe nadzienie. Na rozbite piersi nakładamy warstwę szpinaku,
pokrojoną w kostkę fetę, a na to pokrojoną w kostkę paprykę. Mięso zwijamy w rolady.
Rolady możemy spiąć wykałaczką, ale związane nićmi jest wytrzymalsze Mięso smażymy
na patelni z każdej strony na złoty kolor.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mięso wkładamy do piekarnika,
najlepiej w naczyniu żaroodpornymi osmarowanym lekko oliwa. Pieczemy
ok.30 minut. W trakcie pieczenia mięso można przewrócić. Upieczone
roladki odwijamy z nici i kroimy w plastry.

Do tego SOS BIAŁY!!! na rosołku, śmietanie, zagęszczony mąką.


SCHAB Z JABŁKAMI I MAJERANKIEM
-Schab bez kości kroisz na plastry gr. 1 cm.
-Trochę rozbijasz, ale nie tak bardzo jak na kotlety
- obsmażam w garnku, rądelku na mocnym ogniu na brązowo
(nie na patelni, ale od razu w naczyniu w którym będzie się
dalej robiło, bo wtedy odzyskujemy cały smak)
- na patelni zeszklić 2 cebule (powinno być sporo) pokrojone
w grubą kostkę lub piórka
- zeszklona cebulę dodać do podsmażonego mięsa, dolać wodę,
ewentualnie wino, wrzucić kostkę rosołową i dusić pod przykryciem.
- doprawić pieprzem i ewentualnie solą
- obrać kwaśne jabłka i pokroić na ósemki, a później na
plasterki (powstaną kawałki ok. 3x2x0,5cm)
- jak mięso już trochę zmięknie dorzucić jabłka (dużo,
bo one rozgotowując się zmniejszą objętość)
- dosypać majeranek. Ja daję naprawdę dużo chociaż wielką
fanką majeranku nie jestem, ale to danie musi być majerankowe.
- dusić aż do miękkości mięsa i jabłek.
Fajnie jak tej papki jabłkowo-cebulowo-majerankowej jest sporo, bo na niej
kładę plastry schabu.
Naprawdę dobre i proste danie. Polecam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Asior - robiłaś wersję z kurczaka???

nie mam pojęcia dlaczego mogło być bez smaku... dałaś pół szklanki sosu sojowego? wino, czosnek i oregano(dużą garść)? przecież to ma takie składniki, że nie może być bez smaku :P


jutro zadzwonię do Teściowej(tym razem tej prawdziwej) po przepis na zupę z kurek ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (40 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...

Które imię dla dziewczynki? (46 odpowiedzi)

Wy zawsze jesteście pomocne. Nie możemy dojść do porozumienia z mężem. Jestem ciekawa, które...

Wyprawka dla dziecka lato (48 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

do góry