Widok
hej, mi się wydaje, że fajnie zrobić tort który mauch może popróbować,
ja zawsze robię taki,
piekę zwykły biszkopt, robię bitą śietanę, którą bije z cukrem a pod koniec ubijania dodaje jeszcze trochę soku z cytryny (to sprawia, że śmietana mega sztywnieje, do tego ma fajny kwaskowaty posmak tylko trzeba dodać jak już śmietana w zasadzie ubiła
biszkop nasączam wodą z cytryną i cukrem - ewentualnie trochę alkoholu i przekładam owocami, najbardziej lubię kiwi i maliny (są teraz świeże w lidlu :)
a ozdoby są super w galerii przymorze, jest takie stoisko mniej więcej w polowie alejki gdzie są wyjścia z kas l'eclerca
ja zawsze robię taki,
piekę zwykły biszkopt, robię bitą śietanę, którą bije z cukrem a pod koniec ubijania dodaje jeszcze trochę soku z cytryny (to sprawia, że śmietana mega sztywnieje, do tego ma fajny kwaskowaty posmak tylko trzeba dodać jak już śmietana w zasadzie ubiła
biszkop nasączam wodą z cytryną i cukrem - ewentualnie trochę alkoholu i przekładam owocami, najbardziej lubię kiwi i maliny (są teraz świeże w lidlu :)
a ozdoby są super w galerii przymorze, jest takie stoisko mniej więcej w polowie alejki gdzie są wyjścia z kas l'eclerca
klasyczny biszkopt. krem - jogurtowy, lub budyniowy, do tego owoce (np. jagody/wiśnie mrożone, kiwi, brzoskwinia, banan, kolorowe cudeńka (ozdoby) lub akcesoria możesz zamówić w tortowni (http://www.tortownia.pl
Będę piekła taki dla mojego dwulatka : http://kingaparuzel.pl/blog/2013/06/tort-urodzinowy-czekoladowo-truskawkowy/
ja polecam krem własnie ze smietany (tylko takowe robię), to gwarantuje, ze tort jest lekki :) i jak najbardziej dla dziecka :) no i do tortu owoce jakie lubisz, dobrze pasują brzoskwinie, a na wierzch tarta gorzka czekolada , czesto tez pojawiają się kremy na bazie serka mascarpone- ale jeszcze nie wypróbowałam...udanych wypieków :)
polecam krem z bitej śmietany lub bitej śmietany z serkiem mascarpone (możesz dla pewności dodać rozpuszczoną żelatynę) :)
poza tym biszkopt nasączony np. herbatką owocową :] lub wodą z sokiem cytrynowym/pomarańczowym :]
pod warstwę bitej śmietany śmiało nałóż warstwę dowolnego dżemu :] albo zrób mus z brzoskwiń z puszki(możesz dodać galaretki brzoskwiniowej)
ja ostatnio robiłam dla siebie tort urodzinowy ;) i padło na http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-szwarcwaldzki-black-forest-cake
z tym, że biszkopt robiłam "rzucany" w wersji kakaowej :] a w torcie ograniczyłam do minimum alkohol(może w sumie 30-40ml likieru) :] biszkoptowe blaty nasączałam sokiem z wiśni (wydrylowane wiśnie zasypane cukrem, słoik zamknięty i zapasteryzowany - puściły dużo soku, który zużyłam do nasączania i do zrobienia tej masy wiśniowej)
świetna ta masa wiśniowe :) jak frużelina wiśniowa :)
jeśli chcesz krem czekoladowy - rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj do ubitej śmietany :)
możesz zrobić krem z bitej śmietany, mascarpone i białej czekolady :) http://maleslodkosci.blogspot.com/2012/03/biaa-czekolada-i-tort.html
poza tym biszkopt nasączony np. herbatką owocową :] lub wodą z sokiem cytrynowym/pomarańczowym :]
pod warstwę bitej śmietany śmiało nałóż warstwę dowolnego dżemu :] albo zrób mus z brzoskwiń z puszki(możesz dodać galaretki brzoskwiniowej)
ja ostatnio robiłam dla siebie tort urodzinowy ;) i padło na http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-szwarcwaldzki-black-forest-cake
z tym, że biszkopt robiłam "rzucany" w wersji kakaowej :] a w torcie ograniczyłam do minimum alkohol(może w sumie 30-40ml likieru) :] biszkoptowe blaty nasączałam sokiem z wiśni (wydrylowane wiśnie zasypane cukrem, słoik zamknięty i zapasteryzowany - puściły dużo soku, który zużyłam do nasączania i do zrobienia tej masy wiśniowej)
świetna ta masa wiśniowe :) jak frużelina wiśniowa :)
jeśli chcesz krem czekoladowy - rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj do ubitej śmietany :)
możesz zrobić krem z bitej śmietany, mascarpone i białej czekolady :) http://maleslodkosci.blogspot.com/2012/03/biaa-czekolada-i-tort.html
ja na 2 latka dla synka robilam taki, http://mamsmak.pl/?p=4437. nie jest skomplikowany a i w smaku bardzo dobry, wszystkim smakowal. tyle ze roczniakowi moze bedzie obojetne czy to traktorek zcy zwykly tort, moj synek byl zachwycony i sam tez zajadal
dzięki dziewczyny :)
Krem zrobiłam:
ubiłam śmietankę 36% dodałam fix i krem mascarpone a na biszkopt wyłożyłam pokrojone brzoskwinie i na to krem :)
Biszkopty też nasączyłam sokiem z brzoskwiń.
Wyszedł naprawdę bardzo dobry.
Wyszedł mnie ok 80zł (lukier kupiłam gotowy i dodatki to ok 65zł) więc nie mało ale ważył ok 2,5 kg.
Następnym razem lukier zrobię sama więc odejdzie ok 30zł :))))
zawszę wydawało mi się że zrobienie tortu jest bardzo trudne ale się myliłam i teraz będę sama robiła:))))
Krem zrobiłam:
ubiłam śmietankę 36% dodałam fix i krem mascarpone a na biszkopt wyłożyłam pokrojone brzoskwinie i na to krem :)
Biszkopty też nasączyłam sokiem z brzoskwiń.
Wyszedł naprawdę bardzo dobry.
Wyszedł mnie ok 80zł (lukier kupiłam gotowy i dodatki to ok 65zł) więc nie mało ale ważył ok 2,5 kg.
Następnym razem lukier zrobię sama więc odejdzie ok 30zł :))))
zawszę wydawało mi się że zrobienie tortu jest bardzo trudne ale się myliłam i teraz będę sama robiła:))))