Widok

Z innej beczki...pomysł na sałatkę z ogórkiem konserwowym.

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny znacie może jakieś przepisy na sałatki z ogórkiem konserwowym.Mam jedną pyszną sprawdzoną,ale szukam czegoś nowego.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
makaron tortellini z mięsem (ugotowany) :)
kukurydza
groszek
ogórek konserwowy
ogórek świeży (pokrojony w kostkę)
ser (pokrojony w kostkę)
czerwona fasola
Szynka (pokrojona w kostkę)
sos:
majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, przyprawić solą i pieprzem

SMACZNEGO!!!
image
Dwa przepisy:

1. Ogórek konserwowy jest tu jednym z wielu składników, a pozostałe to: fasola czerwona, kukurydza, ser żółty, cebula, jabłko, majonez i ewentualnie papryka/pomidor.

2. Ugotowane ziemniaki pocięte w kawałki, jeszcze ciepłe. Do tego dorzucasz podsmażoną cebulkę i ogórki konserwowe. Fajna sałatka na ciepło.
image
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ogórek konserwowy , papryka żółta , czerwona i zielona, kiełki fasoli mung, puszka kukurydzy i makaron muszelki (malutkie lubella), łyzka majonezu i przyprawiam warzywkiem i gotowe ;-)
Dzięki dziewczyny i czekam na więcej.
A ja polecam sałatkę Gyros, robię wg przepisu znalezionego w necie na http://wiecek.biz/salatka_gyros.html tylko trochę modyfikuję kolejność warstw: kapusta pekińska, majonez, mięsko, keczup, ogórki, cebula, kukurydza, majonez, keczup, kapusta.
ja sałatkę Gyros robię tak

sałatka GYROS
~ 3-4 piersi z kurczaka(większe)
~ 1 duża cebula lub dwie małe
~ 2 większe papryki czerwone
~ puszka kukurydzy
~ 4-5 ogórków konserwowych(mogą być kiszone-ale ja ich nie lubię)
~ kapusta pekińska
~ majonez
~ Vegeta ,pieprz
~ przyprawa do gyrosa(to musi być tylko przyprawa do gyrosa nie ważne z jakiej firmy)
przygotowanie:

piersi z kurczaka pokroić w nieduże kawałki, a cebulkę posiekać, wrzucić razem na patelnię, smażyć kilka minut, przyprawić(obficie) przyprawą do gyrosa i Vegetą do smaku :)
przekładamy do salaterki, na to warstwa pokrojonej w kostkę czerwonej papryki-- >na to puszka kukurydzy-- >dalej pokrojone w kostkę ogórki-- > następnie smarujemy warstwą majonezu i na koniec dajemy poszatkowaną kapustę pekińską, lekko ją dociskamy i posypujemy Vegetą - odstawiamy na kilka godzin do lodówki :)

sałatka pyszna :) jeśli ktoś woli - może przemieszać składniki ;) ale ślicznie wygląda warstwowa(te kolory)

osobiście wolę ogórki konserwowe ;) i piersi z kurczaka można też zastąpić udkami - tylko trzeba pobawić się w trybowanie :)

możesz zrobić sałatkę z tuńczyka z puszki, jajek na twardo, cebulki, kukurydzy i ogórków konserwowych + majonez, sól i pieprz :) możesz też dodać paprykę konserwową :)

albo pastę/sałatkę z makreli wędzonej + jajka na twardo+ogórki konserwowe+cebula+majonez+ketchup+sól+pieprz :)

kilka fajnych przepisów wrzuciłam tutaj: http://forum.trojmiasto.pl/proszeona-kolacja-z-tesciami-co-podac-t59631,1,11.html?hl=sałatka#hl
Co do przyprawy do Gyrosa, to moim zdaniem Kamis jest zdecydowanie najlepszy, do sałatki wystarczy ok pół opakowania, a np. Kotanyi dałam całe opakowanie i mięsko nie miało takiego smaku
sałatka z tuńczykiem:

tuńczyk
kukurydza
jajko
ogórek konserwowy
może być z ryżem lub bez
oczywiście trochę majonezu
taka szybciutka:

kroimy w drobną "kosteczkę":
- kapustę pekińską
- pomidorki
- ogórki konserwowe (odsączone)

dodajemy sałatkę tysiąca wysp, majonez, śmietanę, sól do smaku

dobrze, aby trochę postała i się przegryzła.
Jest naprawdę pychaaaaa...:)
image
image
słoik selera konserwowego, do tego 5 ogórków pokrojonych w paseczki, puszka czerwonej fasoli, 15dg szynki konserwowej pokrojonej w paski, 2 łyżi majonezu, pieprz do smaku. Pychotka :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

otworzyć firmę ?? (36 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

Naprawa zabawek (12 odpowiedzi)

Czy może któraś z mam wie czy jest gdzieś zakład naprawiający zabawki na baterie? Z góry dziękuję...

Jaką piaskownicę polecacie do ogrodu? (27 odpowiedzi)

Zdecydowanie nadszedł czas tego zakupu ;) najpierw myślałam o plastikowej, zamykanej -...

do góry