Widok
1-2 żeberka wędzone
2-4 marchewki
1/4 selera
3 korzenie pietruszki
1 średni burak
pęczek botwinki
1 cytryna
kilka gałązek lubczyku
sól, cukier
ziemniaki
łyżeczka masła
duży pęczek kopru
śmietana 19%
pieprz
żeberka wrzucamy do dużego garnka, dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, buraka i selera. Solimy, zalewamy wodą i gotujemy jak rosół. Ziemniaki obieram, kroję w kosteczkę i gotuję osobno w osolonej wodzie. Do wywaru dodajemy lubczyk.Kiedy warzywa zmiękną i wywar nabierze smaku, wyciągamy wszystko. Marchewkę kroimy w plasterki i wraca do garnka. Botwinkę kroimy i dusimy na patelni z masłem, dodajemy do garnka. Buraka ścieramy na tarce, dodajemy do zupy, wrzucamy ziemniaki i posiekany koperek. Doprawiamy: wyciskamy sok z cytryny, wsypujemy cukier, sól, pieprz. Zabielamy śmietaną.
2-4 marchewki
1/4 selera
3 korzenie pietruszki
1 średni burak
pęczek botwinki
1 cytryna
kilka gałązek lubczyku
sól, cukier
ziemniaki
łyżeczka masła
duży pęczek kopru
śmietana 19%
pieprz
żeberka wrzucamy do dużego garnka, dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, buraka i selera. Solimy, zalewamy wodą i gotujemy jak rosół. Ziemniaki obieram, kroję w kosteczkę i gotuję osobno w osolonej wodzie. Do wywaru dodajemy lubczyk.Kiedy warzywa zmiękną i wywar nabierze smaku, wyciągamy wszystko. Marchewkę kroimy w plasterki i wraca do garnka. Botwinkę kroimy i dusimy na patelni z masłem, dodajemy do garnka. Buraka ścieramy na tarce, dodajemy do zupy, wrzucamy ziemniaki i posiekany koperek. Doprawiamy: wyciskamy sok z cytryny, wsypujemy cukier, sól, pieprz. Zabielamy śmietaną.