Widok

co upitrasić na roczek

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
czyli jakie potrawy przygotować
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Myslisz o przyjęciu dla dzieci czy dorosłych?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
u nas był tort w kształcie samochodzika z Pellowskiego i kawka/herbata. Na słodko mniej się narobisz;)
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
podlaczam sie, bo nie mam pomyslow w tym roku, a u nas na slodko nie przejdzie, musi byc obiad i juz! :(
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja też się zastanawiam.
Może pikantna karkówa plus ziemniaki i kurczak w potrawce na słodko plus ryż-dzieci to lubią. Co do surówek/ sałatek to już w ogóle nie mam pojęcia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
I do tego wódka :)

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
u nas musi byc coś oprucz słodkiego bo goście z daleka przyjadą to znaczy chrzestny
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja w prawdzie nie na roczek, ale na drugie urodzinki (dla gości przyjezdnych) planuję upiec dużą pierś indyczą z warzywami, pieczone ziemniaczki i zrobię tak ze dwie surówki. Natomiast większość gości (tutejszych) zapraszam na tort :-) , ze dwa ciasta (karpatka i sernik miodowo-cynamonowy) i sałatkę owocową dla dzieci.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Martyna - jak ta piers robisz? w piekarniku razem z warzywami od poczatku? czy warzywa osobno dusisz i pozniej na miesko posypujesz? jakie warzywka? hmmm, moze byc super.... dzieki za pomysl
a tak swoja droga, mam nadzieje, ze torty aktualne, bo to juz w nastepna sobote :-)
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Caroca- oczywiście, że Twoje torty aktualne:-) i żeby było śmieszniej był to jedyny termin pasujący na wyprawianie urodzin mojej Gosi :-), ale Ty byłaś pierwsza :-DDDD
Pierś przyprawiam dzień wcześniej (sól, pieprz, papryka, majeranek) i razem z warzywami (marcher, pietruszka, seler, por) pokrojonymi w grube plastry wkładam do brytfanki. Przed pieczeniem dodaję wody (do połowy)- tak by ta pierś się bardziej ugotowała i trochę tłuszczu (olej, planta), i na pół godziny przed podaniem odkrywam, by się zrumieniła.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
sprawdzone przepisy, wrzucane już na forum ;)



no i pyszne :)




***PLINDZE***

ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, w miseczce podzielić te ziemniaki na 4 części i jedną z nich wyjąć i w to miejsce wsypać taką ilość mąki ziemniaczanej, żeby zastąpiła ziemniaki - na równo, doprawić solą i pieprzem, wyrobić, uformować placuszki i usmażyć - podawać z sosem grzybowym lub mięsnym :)






***CHIŃSZCZYZNA***

chińszczyzna I

Jest niesamowicie aromatyczna - wystarczyło, że w kuchni odkryłam garnek, żeby coś podjeść, a po chwili zapach był w całym mieszkaniu ;P

Suuuper smakuje z plindzami :)


A na chińszczyznę potrzeba:

0,5 kg lekko zmrożonej wołowiny (będzie się lepiej kroić)
zalewa:
0,5 szklanki białego wytrawnego wina
0,5 szklanki oleju
1/3 - 1/2 szklanki sosu sojowego
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
poza tym:
2 kolorowe papryki
garść oregano
0,5 puszki groszku
marchew
pędy bambusa

Lekko zamrożona wołowinę pokroić w cieniutkie paski.
Przygotować zalewę:
cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć, dodać wino, olej, sos sojowy i oregano. Dokładnie wymieszać, zalać mięso i odstawić do lodówki na 12-24godz.
Po tym czasie wyjąć mięso z zalewy, podsmażyć - bez oleju. Przełożyć do garnka, wlać zalewę, dodać pokrojone w paski papryki, marchew pokrojoną w słupki, groszek i pędy bambusa. Podlać wodą. Dusić na średnim ogniu aż mięso będzie miękkie :)

Można zrobić z piersiami z kurczaka - wtedy bierzemy 1 dużą, podwójną pierś, kroimy w 3-4 plastry, a następnie w cienkie skośne paski.
Mięso odstawiamy w zalewie na 12 godzin(do lodówki), później wyjmujemy, podsmażamy, podlewamy zalewą, dodajemy warzywa i dusimy.


Mi osobiście bardziej smakuje wersja z wołowiną, a pędy bambusa można zastąpić selerem pokrojonym w słupki :)





***Wątróbki z drobiu wykwintne***

Składniki:
1/2 kg wątróbek z drobiu
1/2 kg pieczarek
1/2 puszki ananasa ( może być w kawałkach)
3 cebule pokrojone w krążki
3 kwaśne jabłka pokrojone w ósemki
majeranek,sól, pieprz
2-3 łyżki mąki do obtoczenia wątróbek
tłuszcz do smażenia

Wątróbki, umyć, oczyścić z błonek i namoczyć w mleku na minimum pól godziny.
Po tym czasie osączyć na sitku, osuszyć papierowym ręcznikiem.

Pieczarki umyć,pokroić w dość duże talarki ,podsmażyć na maśle.

Jabłka pokrojone w ósemki ,cebulę pokrojoną w krążki i kawałki ananasa
zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Jabłka powinny się lekko przyrumienić z jednej i drugiej strony. W trakcie smażenia oprószyć majerankiem.

Wcześniej osuszone wątróbki nalezy obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym
tłuszczu, odwracając na drugą stronę.
Pod koniec smażenia dodać pieczarki i pozostałe składniki.
Wymieszać, doprawić solą, białym pieprzem i wymieszać.
Przed podaniem posypać zieleniną.
Wątróbki najlepiej smakują z cienko pokrojoną bułką paryską


(ja smażę najpierw pieczarki, później cebulę z ananasem, w następnym "rzucie" - jabłka na złoto, a na końcu wątróbki - dokładnie z każdej strony), na koniec wszystko mieszam i doprawiam






***Udka po meksykańsku***

Składniki:
ok 1,5 kg udek z kurczaka
mąka
2-3 jajka
olej
3-5 ząbków czosnku
1 duża cebula lub 2 mniejsze
1/3 kostki masła
100g pikantnego ketchupu
2 kostki rosołowe (drobiowe)
50 g octu
50 g cukru
sól, woda, duża łyżka powideł

Udka oczyścić, wytrybować (usunąć kości), umyć, osuszyć. Następnie obtoczyć w mące i jajku i usmażyć z każdej strony na złoto.

Czosnek i cebulę posiekać, wrzucić do garnka, dodać masło, ketchup, kostki rosołowe(rozpuszczone w 1/2 szkl. ciepłej wody), ocet, cukier, 1 łyżeczkę soli, 50g wody i dużą łyżkę powideł. Wszystko zagotować.
Udka ułożyć na blaszce i zalać "sosem" - piec 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C

może jest troszkę zabawy - ale warto ;) tym bardziej, że później można też troszkę zamrozić ;) Mój Mariusz zakochał się w tych udkach ;) (ostatnio robiłam na Sylwestra - może sos nie wygląda najładniej w czasie gotowania, ale efekt końcowy jest rewelacyjny)


z tego wątku http://forum.trojmiasto.pl/Pomysl-na-Obiad-t22090,1,16.html?hl=kurczak po meksykańsku#hl


a tutaj kilka moich wypróbowanych przepisów na sałatki i surówki :) http://forum.trojmiasto.pl/proste-swiateczne-smakolyki-t58411.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja ze wzgledu na to, ze mam slabe warunki mieszkaniowe zdecydowalam sie na przekaski i szwedzki stol.Zrobilam rozmaite koreczki,dwie salatki, kanapeczki koktailowe, jajka w roznych odmianach,sledzie itd;-)fajnie sie sprawdzilo;-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

kiedy lekcje angielskiego dla dziecka? (34 odpowiedzi)

Moja Maja w tym roku konczy 3 latka zastanawiam sie czy to juz czas zeby poslac ja na lekcje...

FAJNE msze dla dzieci gdzie w GDAŃSKU? (35 odpowiedzi)

no właśnie

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (116 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

do góry