Widok
czy gin może przedłużyć zwolnienie lekarskie po upływie terminu porodu?
Dziewczyny pytanie jak w tytule, czy ginekolog może przedłużyć mi zwolnienie lekarskie jeżeli termin porodu upływa dzisiaj i do dzisiaj mam zwolnienie. Słyszałam że powinnam się z tym zwrócić do lekarza rodzinnego lub rozpocząć macierzyński.
gneralnie nie powinien jednak wiem ze niektorzy wypisuja
sa trzy wyjscia
idziesz do lekarza ogolnego i on wystawia Ci zwolnienie na inna jednostke chorobowa jednak wiem ze tez robia to niechetnie bo przeciez pewnie chora nie jestes
mozesz juz od dzis isc na macierzynski
zawsze mozna pojsc do pracy :))
sa trzy wyjscia
idziesz do lekarza ogolnego i on wystawia Ci zwolnienie na inna jednostke chorobowa jednak wiem ze tez robia to niechetnie bo przeciez pewnie chora nie jestes
mozesz juz od dzis isc na macierzynski
zawsze mozna pojsc do pracy :))
nie miałam problemów w obu ciążach. w drugiej to mi w ogóle dała 2 tyg dłuższe niż termin.
Hej dziewczyny,
u mnie wprawdzie jeszcze troche czasu jest do rozwiazania, ale tak mnie zastanawia, jak to jest z tymi zwolnieniami od gina. Kuzynka mi mowila, ze jesli sie ma zwolnienie w ciazy od ginekologa, ostatnie 2 tygodnie przed planowanym terminem porodu, ew. po tym terminie, to zalicza sie to juz do urlopu macierzynskiego, a jesli sie nie chce zeby bylo liczone z macierzynskiego, to trzeba poprosic rodzinnego, by wypisal L4... Wiecie moze jak to jest?
u mnie wprawdzie jeszcze troche czasu jest do rozwiazania, ale tak mnie zastanawia, jak to jest z tymi zwolnieniami od gina. Kuzynka mi mowila, ze jesli sie ma zwolnienie w ciazy od ginekologa, ostatnie 2 tygodnie przed planowanym terminem porodu, ew. po tym terminie, to zalicza sie to juz do urlopu macierzynskiego, a jesli sie nie chce zeby bylo liczone z macierzynskiego, to trzeba poprosic rodzinnego, by wypisal L4... Wiecie moze jak to jest?
chyba zalezy od lekarza...ja dostałam bez problemu...nawet się nie upominałam...dał mi do 18 września a urodziłam 13 września...
pytałam sie mojego gina o co chodzi i on powiedział, ze dla niego to jest bzdura, ze ginekolodzy nie chcą wypisywać tych zwolnień
terminu porodu dokłądnie nie da się przewidzieć przecież...i skoro ciężarna jest pod opieką ginekologa to z jakiej paki jeszcze ma latać do lekarza ogólnego po zwolnienia na ostatnich nogach...taki jest pogląd mojego gina z poprzedniej ciąży
pytałam sie mojego gina o co chodzi i on powiedział, ze dla niego to jest bzdura, ze ginekolodzy nie chcą wypisywać tych zwolnień
terminu porodu dokłądnie nie da się przewidzieć przecież...i skoro ciężarna jest pod opieką ginekologa to z jakiej paki jeszcze ma latać do lekarza ogólnego po zwolnienia na ostatnich nogach...taki jest pogląd mojego gina z poprzedniej ciąży
a czy te z was które nie dostały zwolnienia pytały swojego gina o powód? bo zupełnie nie rozumiem dlaczego niby mam rozpocząć urlop macierzyński zanim urodzę, mam nadzieję, że moja gin nie wywinie mi takiego numeru :/ tym bardziej że jeśli jest się na zwolnieniu lekarskim w ciąży i urodzi się wcześniej niż planowany termin to przecież nie zaczyna się macierzyńskiego dopiero po skończeniu L4 tylko od dnia urodzenia dziecka a L4 na pozostałe dni staje się po prostu nieważne. nielogiczne jest odwrotne rozumowanie :/
Bzdura, zwolnienie moze byc w ciazy z roznych powodow. Niektotorzy lekarze moga po prostu byc niedoinformowani i probuja sie tak chronic przed ewentualnymi problemami z ZUSem, bo to naprawde ciezko sie polapac czasem, co wolno, a co nie z tymi zwolnieniami. Ale z tym akurat nie powinno byc problemu, bo slyszalam od lekarza orzecznika ZUSu, ze on tez uwaza, ze nie ma potrzeby takiego skracania macierzynskiego.