Widok
konflikt serologiczny - kiedy poród?
mamy z mężem konflikt serologiczny, robię badania na przeciwciała i jak narazie wszystko jest ok, ale przeczytałam, że największa ich ilość powstaje w III trymestrze i że ciąże z konfliktem powinno zakończyć się w 37, a najpóźniej w 38tyg. Czy któraś z Was była w takiej sytuacji i poród był faktycznie wywoływany? Czy po porodzie bez problemu dostałyście zastrzyk chroniący następną ciąże? Do lekarza idę dopiero za tydzień, wtedy spytam jak on to widzi, ale będę wdzięczna również za Waszą pomoc.
dzięki dziewczyny
konflikt niestety zaczyna się już od pierwszego dziecka, jeśli dojdzie do wymieszania krwi powyżej 0,2ml. Teoretycznie w pierwszej ciąży nie powinno to nastąpić wcześniej niż w czasie porodu, ale czasami zdarzają się nieprzewidziane krwawienia, stąd też sugerują wcześniejsze zakończenie ciąży żeby nie kusić losu. Ale jak widać można urodzić normalnie i z dzidzią wszystko ok :)
konflikt niestety zaczyna się już od pierwszego dziecka, jeśli dojdzie do wymieszania krwi powyżej 0,2ml. Teoretycznie w pierwszej ciąży nie powinno to nastąpić wcześniej niż w czasie porodu, ale czasami zdarzają się nieprzewidziane krwawienia, stąd też sugerują wcześniejsze zakończenie ciąży żeby nie kusić losu. Ale jak widać można urodzić normalnie i z dzidzią wszystko ok :)
U mnie był konflikt serologiczny przy obu córkach (różnica wieku 2lata i 8 m-cy). Nie było żadnego problemu z tym związanego wczasie ciąż i porodów, urodziłam o czasie. Konflikt może wystąpić jeżeli dziecko odziedziczy po ojcu czynnik Rh+, a matka ma Rh-. Po porodzie badają grupę krwi u dziecka i wtedy się dopiero okazuje czy może być konflikt. Zastrzyk w obu wypadkach dostałam na drugi dzień po porodzie (dostałam nawet ulotkę leku), pamiętano o tym :-) (Szpital Wojewódzki) Mój gin, mówił, że teraz baaardzo rzadko występuje taki konflikt z pełnymi objawami i zagrożeniem.