Widok

krótkie wędzidełko- podcięcie u dr Piotrowskiego?

Zdrowie Temat dostępny też na forum:
czy ktoś był u dr Piotrowskiego z za krótkim wędzidełkiem pod językiem u dziecka? położna zwróciła uwagę na to, że jest za krótkie, ale w szpitalu nic nie mówili, więc chciałabym, aby najpierw obejrzał to dobry laryngolog, a o dr Piotrowskim słyszałam dobre opinie
chyba, że możecie polecić innego dobrego laryngologa :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja polecam dr Waśkiewicz(periodontolog) z Wojewódzkiej Przychodni Stomatologicznej...cudowne podejście, super Człowiek, perfekcja w Swojej dziedzinie.
Moja córka miała za krótkie wędzidełko.Objawem było zachłystywanie się pokarmem(mleczkiem z butelki). Podcięcia podjął się pierwszy lepszy lekarz-chirurg dziecięcy.Trwało to sekundy,poszło zupełnie bezproblemowo.
Także jeżeli stwierdzono,że wędzidełko jest za krótkie,to trzeba to zrobić i chyba im szybciej ,tym lepiej.
Pozdrawiam
Ps.Z za krótkim wędzidełkiem dziecko nie będzie mogło "podlizywać się":)
a da się to zrobić w jakimś sensownym krótkim terminie na NFZ czy tylko prywatnie?
Asiaczek - u nas Antkowi pediatra w przychodni dała skierowanie, 2 położne (w tym jedna, środowiskowa, która pracowała w szpitalu woj. na tym oddziale gdzie pracowali chirurdzy od "tych" spraw (zabij, nie przypomnę sobie nazwy oddziału) stwierdziły, że problemu w buźce nie widzą. Tym bardziej, ze nie było problemu z jedzeniem piersi.

W takim przypadku za krótkie wędzidełko może w przyszłości przeszkadzać w mówieniu (albo oblizywaniu warg), ale zniechęcała przed podcinaniem tak "w razie czego". powiedziała, że najlepiej poczekać, czy rzeczywiście pojawią sie jakieś problemy
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja bym mojemu dziecku podcięła, gdyby była taka konieczność. Ja mam za krótkie wędzidełko i przez to wadę wymowy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
jak słyszę o dr Piotrowskim to mi się nóż w kieszeni otwiera, miałam u niego "naprawianą" przegrodę nosową a jest jeszcze gorzej jak przed zabiegiem a mojemu szwagrowi "zepsuł" ucho nie słyszy w 40%:( szczerze nie polecam!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
nam w szpitalu powiedzieli, zeby pediatra zobaczył jeszcze wedzidełko po wyjsciu ze szpitala. W 5 dobie poszlismy do pediatry i dala skierowanie na podcięcie. Umówiliśmy się w 2 czy 3 tyg zycia corki na podciecie do szpitala na Zaspę. Mąż poszedl do przychodni laryngologicznej i z racji tego, ze takie małe dziecko przyjeli bez kolejki. Nastepnego dnia ok 9 mielismy sie zgłosić na oddział, zeby podciąć. Trwalo to doslownie 5 sekund, zero płaczu.
dzięki Karolinka, to spróbuję tak :) a pamiętasz może nazwisko lekarza? czy obojętnie do kogo w tej przychodni? ona jest w szpitalu czy gdzieś obok? nie jestem z Gdańska, więc nie wiem :)
My też podcinaliśmy synkowi na Zaspie, zabieg przeprowadził Piotr Romański - polecam.
moja 16 mie córcia też ma krótkie wędzidełko ale pediatra zapewnia mnie,że zabieg nie jest konieczny iż to nie będzie przeszkadzć jej w przyszłości ale czytam tu,że ponoć może... o co chodzi będzie? /seplenić????/
Tak, ja mam 27 lat, seplenie i mam wadę wymowy, podobno tym spowodowaną. Chodziłam kupę lat do logopedy i zalecał podciąć, ale rodzice nie podcieli... Podobno u malutkich dzieci najlepiej to zrobić. Ja się zastanawiam czy teraz sobie nie zrobić. No i przez to wędzidełko badanie krtani u laryngologa jest katorgą, bo nie mogę wypchnąć języka...
Także radzę Wam przemyśleć sprawę.
Pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Karolinka_kb czy wy dostaliście od razu skierowanie od ogólnego lekarza na podcięcie? Mój mały ma 5 miesięcy i też ma potwierdzone u dwóch pediatrów, że ma krótkie wędzidełko i trzeba będzie podciąć. Lekarka z przychodni na Morenie dała skierowanie do laryngologa a nie na podcięcie, natomiast drugi pediatra z lux medu powiedział, że to powinno się robić jak dziecko będzie miało ok. roczku ( co mnie zdziwiło bo wydawało mi się, że czym mniejsze tym lepiej). Napisz mi proszę gdzie dokładnie rejestrowaliście się na to podcięcie? Do przychodni przyszpitalnej????
Madzia tez ma , ale Lekarze mówią abym poczekała wszystko rośnie więc może się rozciągnie , tak samo miał mój mąż rozciągnęło się.
imageimage
Ja sobie kiedyś przypadkiem sama podcięłam wędzidełko. Wkładałam nożyczki do buzi i stało się... To nawet nie boli, więc nie ma się czego bać :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ordynatar Piotrowski usuwał mojemu synowi migdały badał słuch profesjonalny polecam
Moj synek(3 mieśiace) tez ma za krótkie wędzidełko i pediatra powiedziała,że kiedyś się podcinało a teraz jedni to robią a drudzy nie, a jesli robią to wcale niekoniecznie takim maluszkom. Mi powiedziała,że oczywiście da mi skeirowanie i wtedy zobaczymy co mi lekarz powie,może wcale nie będzie trzeba podcinać. Pytała czy Mały nie ma problemu ze ssaniem(nie ma,nie ulewa) i wcale nie musi to mieć złego wpływu na wymowę. Ja oczywiście pójdę z Małym tak żeby usłyszeć opinię laryngologa.
Powiem Wam szczerze, ze w szpitalu po porodzie nam to pediatra na obchodzie sugerowal. Potem nasza peditra stwierdzila, ze trzeba podciac i dala skierowanie na podciecie a nie na konsultacje. Jak zaszlismy do poradni laryngologicznej, to lekarz który tam był nawet nie zajrzał do buzi córeczki. Wział skierowanie, jakieś paiepry wypełnili i nastepnego dnia rano na podcięcie i nie mam pojęcia kto to podcinał, jakaś babka. To trwało chwile. Poradnia laryngologiczna jest na I pietrze, po schodach po prawej sie wchodzi a podcinali na oddziale.
U nas był problem, bo słabo łapała sutek przy karmieniu i dlatego szybko trzeba bylo podciąć.
też mam za kródkie rodzice mi niepodcieli bo sie bali ze zrobia mi krzywde,ale wieksza krzywde mi zrobili niepodcinając bo nasmiewanie z wady wymowy bolało tak samo w okresie dzieciństwa dorastania i teraz kiedy jestem dorosła,owszem czasami mozna to wypracowac ale niestety niezawsze juz jako dorosła osoba ładowałam kupe kasy w logopede i cwiczyłam jezyk itp nic to nie dało
Mojemu w 3 dobie podcieli wedzidelko bo mial problemy ssaniem a teraz czeka nas kolejne podciecie 20 maja maly wted bedzie mial prawie 5 miesiecy skonczone :)
kurcze chyba będę naciskać na pani doktor...albo po prostu sama pójdę do laryngologa...nie chciałabym pózniej żałować jak malutka będzie miała wadę wymowy
?????
podcięliśmy u nas w przychodni w Żukowie jak Tomek miał 2 tyg i 2 dni :) szybko i nie tak źle, trochę na śpiocha ;) zapłakał jak się rozbudził i po strachu :) od razu ładniej język podnosi i lepiej ssie cycka :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
u Tomka krótkie wędzidełko stwierdziła położna na wizycie patronażowej, potem pediatra w przychodni i laryngolog jako trzeci potwierdził i podciął

powiedział, że powinni to zrobić od razu w szpitalu, ale tam nikt nie zwrócił na to uwagi
a czy któraś wie może do jakiego wieku można podcinać?
Podobno do wieku emerytalnego, bo potem nie refundują...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Gdzie kupię duże kartony? (19 odpowiedzi)

Tak jak w temacie, gdzie można kupić duże kartony, nawet takie 150x150x150? Castorama? Praktiker...?

Jaki piasek do piaskownicy? (39 odpowiedzi)

Kupujecie specjalny, atestowany? Czy zwykły, budowlany? Gdzie kupujecie?

nnt. Wymiana drzwi - jaką firmę z Gdańska polecacie? (20 odpowiedzi)

Zastanawiamy się nad wymianą drzwi do mieszkania. Czy możecie polecić jakąś firmę z...

do góry