Widok

nnt. Co zrobić z karkówki?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Przymusowo zostałam uszczęśliwiona 11 kotletami z karkówki(rozmrożone mięso, pokrojone na kotlety) :P



Macie pomysł co można z tego zrobić żeby nie wyrzucić?


Może jakiś przepis na "hurtowe" przerobienie? nie wiem - jakiś gulasz, potrawka czy coś w tym rodzaju?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Może upiec "sposobem studenckim"? Wyłożyć plastry na blasze, oprószyć pieprzem i solą, obłożyć plasterkami cebuli i posmarować majonezem - pycha! :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
możesz też pokroić na trochę mniejsze kawałki, podsmażyć, dorzucić cebulkę, paprykę, mogą być też pieczarki - co tam lubisz, podlać wodą i poddusić - wyjdzie taki gulasz, który możesz też gotowy zamrozić :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
oba pomysły mi się podobają :)))


tylko nie byłam pewna, czy z karkówki można zrobić gulasz :P (zawsze robiłam z łopatki albo szynki)


dzięki Dobre Kobiety :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak masz rożen w piekarniku, to szaszłyki :-) z plastrami boczku i cebuli.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak to, co z karkówki? Reklam koleżanka nie ogląda? ;-)

Ja to bym po prostu zgrillowała albo upiekła w naczyniu żaroodpornym z cebulą i czosnkiem. Można upiec z ziemniakami. ;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
przepis na karkówkę:
Około 1-1,5 kg karkówki pokroić na kotlety i lekko rozbić.
2 torebki marynaty staropolskiej wymieszać z 7 łyżkami oliwy i kotlety namoczyć w marynacie.
Odstawić do lodówki (najlepiej na noc).
Blachę wyłożyć folią aluminiową, a następnie wyłożyć karkówkę układając jeden kawałek obok drugiego tak, aby utworzyła się jedna płaszczyzna. Na to nałożyć warstwę ketchupu pikantnego, potem cebulę pokrojoną w talarki, na to plastry sera i na górę posmarować majonezem.
Piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C, przy czym po około 25 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C.

Sos do karkówki:
3 łyżki ketchupu (pikantny) 3 łyżki majonezu 3 łyżki dżemu borówkowego lub żurawinowego, curry do smaku (około 1/2 łyżeczki) 2-3 ząbki rozgniecionego czosnku wszystko wymieszać razem i gotowe. Warzywa różne w zależności od upodobań i możliwości np. marchew, seler - pokroić w zapałkę, brokuły lub kalafiory, papryka, cebula, fasolka szparagowa - pokroić na dosyć duże kawałki Pokrojone warzywa wyłożyć na patelnie, podlać olejem, posypać wegetą i dusić pod przykryciem 5 - 10 minut. Pod koniec duszenia dodać 2 zgniecione ząbki czosnku, łyżkę oleju sezamowego oraz łyżkę octu balsamicznego. I to wszystko. Smacznego
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przyprawy papryka, chille, pieprz sól, przyprawa do karkówki itp itd. Na gorący olej, wrzucasz razem z cebulą, podsmarzasz, przekładasz wszystko do żaroodpornego naczynia i do pierkarnika na półtorej godziny. Ewent. Do marynaty, na 48 godzin. Marynata : 7 łyżek oleju, 7 łyzek wody, i mnóstwo przypraw ;) Zalewasz, przykrywasz folią aluminiową ;) Rewelacja :) Ja to chyba jestem specjalistką w robieniu karkówki, ponieważ mój M ją uwielbia, i średnio raz w tygodniu dostaje ją na obiad ;)
image
[url]image[/url]
[url]image[/url]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
posypujesz knorrem/warzywkiem/delektą - co tam masz pod ręką, układasz w żaroodpornym naczyniu, zalewasz sokiem jabłkowym tak, żeby przykryć całe mięso, posypujesz garścią rodzynek. Pieczesz ok godziny w zamkniętym naczyniu, do miękkości.
Bardzo smaczne, zupełnie nowe doznania smakowe i choć nie przepadam za mięsem na słodko, to bardzo to polecam!
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
aaaaa! sorry! siedzę z kompa koleżanki z pracy (mój mi admin psuje), nie zauważyłam, że jest zalogowana - to pisałam ja Ajeczka ;)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzięki za przepisy :D

niestety ze względu na "produkcję" mleka dla Młodego ;P muszę sobie darować ostre przyprawy, ketchup itp :((((


ale Ajeczki przepis bardzo mi się spodobał ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja ostatnio karkóweczkę (plastry) najpierw lekko podsmażyłam, a potem "udusiłam", na koniec dodałam ciemny sosik, grzybki suszone i wyszło całkiem niezłe danie, acha i do tego koniecznie marchewka glazurowana na bulionie :)
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Można też rozbic,usamzyc jak schabowe i dusic z przesmażonymi pieczarkami i cebulką.

Mam też rewelacyjny przepis na karkówkę duszoną w sosie słodko- kwaśnym ale to u Ciebie na razie odpada:)

Można też zmielic i zrobic kotlety mielone:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
uch...mnóstwo przepisów zostało podanych :)

mój Małż lubi karkówkę w sosikach

podsmażam, później duszę a na koniec robię sosik
sosiki różne: borowikowy - z suszonych borowików, cebulowy, chrzanowy, z zielonym pieprzem, z warzywkami

jak mam więcej plastrów to dzielę i zamrażam, w ten sposób mam zawsze awayjny obiadek pod ręką
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nnt. Karolinka jak się robi marchewkę glazurowaną? :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dołączam się do pytania o marchewkę :)
"rz" - to długa historia

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja robię tak:
Kroję obraną marchewkę w słupki, lub kostkę. Podlewam wodą, nie za dużo, dodaje sporą łyżkę masła i około łyżki cukru (ale trzeba sprawdzić, jakby co to doprawić), troszkę soli i gotuję az do wyparowania całej wody:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
to ja polece do tej karkówki super marchewkę -obieram ,kroje na cienkie paseczki wrzucam na masełko na patelnię i smaże 10 minut ,przekładam do garnuszka podlewam delikatnie woda i duszę 15 minut do tego czosnek wyciskam według uznania ja na 6 marchewek daję 2 ząbki i sól i jest pychota :) z mkarkówki robię mielone i są rewelacyjne :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ajeczka - dzisiaj na kolację zrobiłam karkówkę wg Twojego przepisu :D REWELACJA!!!!

dzięki wielkie :)


za pozostałe przepisy również dziękuję :D



a teraz zmykam upiec Mężowi ciasto kefirowe z gruszkami, żurawinami i cynamonem - na jutro do pracy ;) (urodzinowe)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Niestety zrobiłam karkówkę w soku jabłkowym. Okropna!! Tylko po dorobieniu sosu dało sie zjeść.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
polecam po meksykańsku składniki
500g karkówki
3 cebule
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 puszka pomidorów krojonych
3 papryczki chilli
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
100ml wody
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki ostrej, czerwonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
200g pieczarek
Sposób przygotowania
1.
Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy jak na kotlety, nacieramy olejem, solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc.
2.
Pomidory, koncentrat i wodę łączymy ze sobą. Dodajemy pokrojone drobno papryczki chilli, solimy do smaku. Dokładnie mieszamy. Pieczarki kroimy w plastry.Cebulę kroimy w krążki.
3.
W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: 1/2 porcji karkówki, 1/2 porcji kukurydzy, 1/2 porcji fasoli, 1/2 cebuli, 1/2 sosu pomidorowego i ponownie tak samo by powstały dwie warstwy.
4.
Karkówkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 2h. osobiście nie dodaję papryczki chilli, a zwykłą.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Imię dla chłopca: Borys, Igor, Bruno, Miłosz? (34 odpowiedzi)

Wiem że wybór imienia to kwestia gustu i zadanie dla rodziców, ale może wyrazicie swoje zdanie?...

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

Mój pies ugryzł moje dziecko (32 odpowiedzi)

Witam, mam problem z moim 9 letnim psem. Mamy go od szczeniaka, wzięliśmy go z Ciapkowa, jest...

do góry