Widok

nnt. przepis na polędwiczki

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny macie jakiś fajny przepis na polędwiczki...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja robię polędwiczki wieprzowe z pieczarkami w sosie śmietanowym.
Polędwiczki kroisz w kotlety, lekko rozbijasz sól, pieprz obtaczasz w mące. Smażysz na oleju, dorzucasz pokrojona w pół talarki cebulę, później pokrojone w plastry pieczarki. Całość zalewasz wodą i dodajesz śmietany. Solisz i pieprzysz do smaku. Na koniec dodajesz do całości natkę pietruszki.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
robiłam kiedyś polędwiczki w sosie pomarańczowym wg tego przepisu http://mirabelkowy.blogspot.com/2010/05/poledwiczki-w-sosie-pomaranczowym.html

rewelacja :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A ja lubie pieczyste :)))))
http://www.wielkiezarcie.com/recipe31932.html


popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hehe, ja słowo w słowo....poledwiczki robie tak jak kachnat....czasem na bulionie dusze, zamiast wody:) sa extra:)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pokrojone w plasterki wrzucam na rozgrzane masło, smaże po 3 min z każdej strony, posypuję czosnkiem i już. Najlepsze jakie jadłam.

Spróbuję tych Agusi, bo fajnie wyglądają :)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kkasia1, i one sa miekkie? bez duszenia?
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
przecież polędwiczki to najdelikatniejsze mięso ;) jak są cienko pokrojone to dużo czasu na patelni nie potrzebują ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ten wątek mi przypomniał że dawno nie robiłam polędwiczek już mam pomysł na obiad sobotni i niedzielny.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
To jest esencja smaku polędwiczek. Są kruchutkie i przepyszne.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
muszę sprobować:) wiecie, dla mnie mięsko świni zawsze sie kojarzyło z "podeszwą"...taka trauma z podstawówki:DDD
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
na wszelki wypadek możesz je posolić dopiero po usmażeniu ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No i oczywiście, polędwiczki kupujemy w Biedronce. Nie lubie mięsa paczkowanego i z marketu, ale te są wypróbowane i naprawdę mogę polecić.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wiem, tez kupuje w biedronie do tych w sosie śmietanowo pieczarkowym:)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja robię marynatę- miód + sos sojowy + pieprz + rozmaryn = na jakieś pół godziny, potem do piekarnika....a ten sos jest najlepszy....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja mam zamiar wypróbować ten przepis:)
http://www.mniammniam.com/Poledwiczki_wieprzowe_w_skorupce_chrupiacej_zamkniete-15p.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wiesz ja je robiłam i dla mnie bez rewelacji, ale może akurat mi nie wyszły. Zrób i daj znać, jak tobie wyjdą to zrobię jeszcze raz :)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
o rany ile świetnych przepisów dzięki wielkie teraz nie wiem który wypróbować :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mam dwa wg mnie śśśśświetne przepisy

1)
Polędwiczki wieprzowe zapiekane w sosie słodko-pikantnym

Składniki:
polędwiczki w całości (ja zawsze jednej używałam na tą ilość)
Marynata:
1 cebula, posiekana
1 łyżka masła
3 łyżki dżemu morelowego
3 łyżki sosu sojowego (ew. maggi)
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka mielonego imbiru
½ łyżeczki przyprawy curry


Wykonanie:
1. Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
2. Cebulę zezłocić na maśle, dodać pozostałe składniki, zagotować
mieszając aż się dobrze połączą.
3. Włożyć mięso do naczynia żaroodpornego, polać ze wszystkich stron
marynatą, przykryć i piec 45 min. Następnie odkryć i piec dalsze 30 min. (ja piekę 30 i 15-20)
4. Podawać z ryżem i łagodną surówką, np. z kapusty.

Nie dodawać dodatkowo soli do mięsa, gdyż marynata jest wystarczająco słona ze
względu na sos sojowy!


2)
polędwica w boczku (nazywam ją - polędwica prezesa koleżanki)

1, 2, 3 (ilość dowolna) - polędwicy wieprzowej
musztarda dijon (a wręcz można rosyjską)
boczek- jednak paczka boczku morlin na jedną poledwicę

polendwice wysmarować musztardą. obwinąc dokładnie boczkiem. z kazdej strony. piec 45min w 180 st. z termoobiegiem. wsio.

ale.... ja jednak następnym razem popieprzę mlynkowym pieprzem polędwicę, lub no trochę jalowca.

aaa zdjecie...tą po lewej zwijałam pierwsza w rękach. brzydko wyszla.
do drugiej - rozłożylam boczek jeden przy drugim z zalożeniem milimetrowym i zwijałam tzn przekładałam. potem do naczyia żaro.
w tym piekarniku nic nie trzeba robić.

no ja, byłam zachwycona.
http://imageshack.us/photo/my-images/811/dsc00106zm.jpg/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
* tzn ta po prawej brzydka - naturalnie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Polędwiczki w sosie musztardowo - miodowym.
Polędwiczka wieprzowa,
sól, pieprz, łyżka masła.
Marynata:
2-3 łyżki stołowe musztardy
1-2 łyżki stołowe miodu płynnego
zioła: majeranek, tymianek, bazylia, papryka ostra.

Polędwiczkę kroimy na plastry, lekko rozgniatamy nadgarstkiem (delikatnego mięsa nie należy bić tłuczkiem, bo zrobimy z niego sieczkę), solimy i pieprzymy według uznania. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy w miseczce, następnie zalewamy plastry polędwiczki i odstawiamy do lodówki najlepiej na noc, ale minimum musi marynować się 40 min. przed podaniem. Smażymy krótko z obu stron na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodajemy łyżkę masła.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja kocham polędwiczki i robię je na przeróżne sposoby :)

ostatnio na urodziny Małża robiłam z tego przepisu
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wieprzowina/poledwiczki_ze_sliwkami/przepis.html

i powiem Wam, ze rewelacja...goście się zajadali
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja właśnie chciałam wypróbować ten który podała anxy, ale tylu tu wypisałyście, że teraz muszę się zastanowić :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
plasterki poledwicy+czastki jablka zawinąć w folię aluminiową i zapiec piekarniku.
Bardzo dietetyczne i smaczne :)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A ja wczoraj robiłam polędwiczki na obiad :)
zrobiłam w marynacie gorczycowej Knorra (ostre jak cholera!) Po usmażeniu polędwiczek do powstałego sosu (raczej do resztki marynaty, która została na patelni) dodałam śmietanę i troszkę skrobi kukurydzianej i Voila :)

Jeszcze robię tak:
smażę polędwiczki na oliwie, posypane czosnkiem, solą i pieprzem. Do tego wrzucam pokrojone pieczarki, czasami daję śmietanę i to wszystko :) lub polędwiczki kroję wzdłuż ,posypuję przyprawą grillową, nabijam na długie wykałaczki i na patelnię :) pycha :P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Kulinaria

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

do góry