Widok
Ja robię polędwiczki wieprzowe z pieczarkami w sosie śmietanowym.
Polędwiczki kroisz w kotlety, lekko rozbijasz sól, pieprz obtaczasz w mące. Smażysz na oleju, dorzucasz pokrojona w pół talarki cebulę, później pokrojone w plastry pieczarki. Całość zalewasz wodą i dodajesz śmietany. Solisz i pieprzysz do smaku. Na koniec dodajesz do całości natkę pietruszki.
Polędwiczki kroisz w kotlety, lekko rozbijasz sól, pieprz obtaczasz w mące. Smażysz na oleju, dorzucasz pokrojona w pół talarki cebulę, później pokrojone w plastry pieczarki. Całość zalewasz wodą i dodajesz śmietany. Solisz i pieprzysz do smaku. Na koniec dodajesz do całości natkę pietruszki.
robiłam kiedyś polędwiczki w sosie pomarańczowym wg tego przepisu http://mirabelkowy.blogspot.com/2010/05/poledwiczki-w-sosie-pomaranczowym.html
rewelacja :]
rewelacja :]
ja mam zamiar wypróbować ten przepis:)
http://www.mniammniam.com/Poledwiczki_wieprzowe_w_skorupce_chrupiacej_zamkniete-15p.html
http://www.mniammniam.com/Poledwiczki_wieprzowe_w_skorupce_chrupiacej_zamkniete-15p.html
mam dwa wg mnie śśśśświetne przepisy
1)
Polędwiczki wieprzowe zapiekane w sosie słodko-pikantnym
Składniki:
polędwiczki w całości (ja zawsze jednej używałam na tą ilość)
Marynata:
1 cebula, posiekana
1 łyżka masła
3 łyżki dżemu morelowego
3 łyżki sosu sojowego (ew. maggi)
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka mielonego imbiru
½ łyżeczki przyprawy curry
Wykonanie:
1. Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
2. Cebulę zezłocić na maśle, dodać pozostałe składniki, zagotować
mieszając aż się dobrze połączą.
3. Włożyć mięso do naczynia żaroodpornego, polać ze wszystkich stron
marynatą, przykryć i piec 45 min. Następnie odkryć i piec dalsze 30 min. (ja piekę 30 i 15-20)
4. Podawać z ryżem i łagodną surówką, np. z kapusty.
Nie dodawać dodatkowo soli do mięsa, gdyż marynata jest wystarczająco słona ze
względu na sos sojowy!
2)
polędwica w boczku (nazywam ją - polędwica prezesa koleżanki)
1, 2, 3 (ilość dowolna) - polędwicy wieprzowej
musztarda dijon (a wręcz można rosyjską)
boczek- jednak paczka boczku morlin na jedną poledwicę
polendwice wysmarować musztardą. obwinąc dokładnie boczkiem. z kazdej strony. piec 45min w 180 st. z termoobiegiem. wsio.
ale.... ja jednak następnym razem popieprzę mlynkowym pieprzem polędwicę, lub no trochę jalowca.
aaa zdjecie...tą po lewej zwijałam pierwsza w rękach. brzydko wyszla.
do drugiej - rozłożylam boczek jeden przy drugim z zalożeniem milimetrowym i zwijałam tzn przekładałam. potem do naczyia żaro.
w tym piekarniku nic nie trzeba robić.
no ja, byłam zachwycona.
http://imageshack.us/photo/my-images/811/dsc00106zm.jpg/
1)
Polędwiczki wieprzowe zapiekane w sosie słodko-pikantnym
Składniki:
polędwiczki w całości (ja zawsze jednej używałam na tą ilość)
Marynata:
1 cebula, posiekana
1 łyżka masła
3 łyżki dżemu morelowego
3 łyżki sosu sojowego (ew. maggi)
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka mielonego imbiru
½ łyżeczki przyprawy curry
Wykonanie:
1. Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
2. Cebulę zezłocić na maśle, dodać pozostałe składniki, zagotować
mieszając aż się dobrze połączą.
3. Włożyć mięso do naczynia żaroodpornego, polać ze wszystkich stron
marynatą, przykryć i piec 45 min. Następnie odkryć i piec dalsze 30 min. (ja piekę 30 i 15-20)
4. Podawać z ryżem i łagodną surówką, np. z kapusty.
Nie dodawać dodatkowo soli do mięsa, gdyż marynata jest wystarczająco słona ze
względu na sos sojowy!
2)
polędwica w boczku (nazywam ją - polędwica prezesa koleżanki)
1, 2, 3 (ilość dowolna) - polędwicy wieprzowej
musztarda dijon (a wręcz można rosyjską)
boczek- jednak paczka boczku morlin na jedną poledwicę
polendwice wysmarować musztardą. obwinąc dokładnie boczkiem. z kazdej strony. piec 45min w 180 st. z termoobiegiem. wsio.
ale.... ja jednak następnym razem popieprzę mlynkowym pieprzem polędwicę, lub no trochę jalowca.
aaa zdjecie...tą po lewej zwijałam pierwsza w rękach. brzydko wyszla.
do drugiej - rozłożylam boczek jeden przy drugim z zalożeniem milimetrowym i zwijałam tzn przekładałam. potem do naczyia żaro.
w tym piekarniku nic nie trzeba robić.
no ja, byłam zachwycona.
http://imageshack.us/photo/my-images/811/dsc00106zm.jpg/
Polędwiczki w sosie musztardowo - miodowym.
Polędwiczka wieprzowa,
sól, pieprz, łyżka masła.
Marynata:
2-3 łyżki stołowe musztardy
1-2 łyżki stołowe miodu płynnego
zioła: majeranek, tymianek, bazylia, papryka ostra.
Polędwiczkę kroimy na plastry, lekko rozgniatamy nadgarstkiem (delikatnego mięsa nie należy bić tłuczkiem, bo zrobimy z niego sieczkę), solimy i pieprzymy według uznania. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy w miseczce, następnie zalewamy plastry polędwiczki i odstawiamy do lodówki najlepiej na noc, ale minimum musi marynować się 40 min. przed podaniem. Smażymy krótko z obu stron na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodajemy łyżkę masła.
Polędwiczka wieprzowa,
sól, pieprz, łyżka masła.
Marynata:
2-3 łyżki stołowe musztardy
1-2 łyżki stołowe miodu płynnego
zioła: majeranek, tymianek, bazylia, papryka ostra.
Polędwiczkę kroimy na plastry, lekko rozgniatamy nadgarstkiem (delikatnego mięsa nie należy bić tłuczkiem, bo zrobimy z niego sieczkę), solimy i pieprzymy według uznania. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy w miseczce, następnie zalewamy plastry polędwiczki i odstawiamy do lodówki najlepiej na noc, ale minimum musi marynować się 40 min. przed podaniem. Smażymy krótko z obu stron na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodajemy łyżkę masła.
ja kocham polędwiczki i robię je na przeróżne sposoby :)
ostatnio na urodziny Małża robiłam z tego przepisu
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wieprzowina/poledwiczki_ze_sliwkami/przepis.html
i powiem Wam, ze rewelacja...goście się zajadali
ostatnio na urodziny Małża robiłam z tego przepisu
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wieprzowina/poledwiczki_ze_sliwkami/przepis.html
i powiem Wam, ze rewelacja...goście się zajadali
Ja właśnie chciałam wypróbować ten który podała anxy, ale tylu tu wypisałyście, że teraz muszę się zastanowić :)
A ja wczoraj robiłam polędwiczki na obiad :)
zrobiłam w marynacie gorczycowej Knorra (ostre jak cholera!) Po usmażeniu polędwiczek do powstałego sosu (raczej do resztki marynaty, która została na patelni) dodałam śmietanę i troszkę skrobi kukurydzianej i Voila :)
Jeszcze robię tak:
smażę polędwiczki na oliwie, posypane czosnkiem, solą i pieprzem. Do tego wrzucam pokrojone pieczarki, czasami daję śmietanę i to wszystko :) lub polędwiczki kroję wzdłuż ,posypuję przyprawą grillową, nabijam na długie wykałaczki i na patelnię :) pycha :P
zrobiłam w marynacie gorczycowej Knorra (ostre jak cholera!) Po usmażeniu polędwiczek do powstałego sosu (raczej do resztki marynaty, która została na patelni) dodałam śmietanę i troszkę skrobi kukurydzianej i Voila :)
Jeszcze robię tak:
smażę polędwiczki na oliwie, posypane czosnkiem, solą i pieprzem. Do tego wrzucam pokrojone pieczarki, czasami daję śmietanę i to wszystko :) lub polędwiczki kroję wzdłuż ,posypuję przyprawą grillową, nabijam na długie wykałaczki i na patelnię :) pycha :P