Widok

obfite ulewanie ?!

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dzisiaj byłam z małym u lekarza. Jest jakiś nie swój a do tego od dobrych 10 dni strasznie ulewa. Już tydzień temu byliśmy u lekarki ale stwierdziła, że dziecko jest zdrowe. Dzisiaj zasugerowała, że mały może nie tolerować mleka ... Bo tylko mleko zwraca w dużych ilościach, marchewki, jabłuszka czy wody nie. Czy którejś z waszych dzieciaczków też przestało tolerować mleko po 4 miesiącach ?? a może są inne przyczyny ? sama nie wiem, nie chce się doszukiwać czegoś na siłę ale martwi mnie to zwracanie. Na refluks to ponoć nie wygląda.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a USG brzuszka miał maluch robione? Jeśli nie, to może poproś lekarkę o skierowanie, bo dla niej to może nie refluks, ale bez badania to może sobie gadać...
No właśnie nie chciała dać skierowania na usg bo nie widzi podstawy ... tylko, że to ja z nim siedzę w domu i widzę, ile ulewa i jak często a nie o ona. Dostaliśmy tylko skierowanie na badanie krwi i moczu, ale to usg chyba zrobię mu na własną rękę, prywatnie. Uznała, że to nie refluks bo mały przez miesiąc przybrał 700g. a wtedy ponoć dzieci lecą na wadze.
image
malutka a gdzie chodzisz do lekarza???

jeżeli chcesz zrobić małemu usg to polecam lekarza z endomedu Wojciech Kosiak specjalista chorób dzieciięcych zajmuje się chorobami brzucha i przełyku.
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
jeśli karmisz modyfikowanym to zmień mleko ( po Bebiko dużo dzieci strasznie ulewa ) , skaza białkowe też moze być przyczyną ulewania obfitego , jednak sporo dzieci dużo ulewa do momentu aż usiądzie/wstanie 7-8 m-c i to jest w miarę normalne jesli tylko dziecko prawidłowo przybiera na wadze
Ja chodzę do przychodni na działkach leśnych w Gdyni. Ja właśnie karmię małego bebiko, ulewał jak był malutki, do miesiąca w sumie. Przez kolejne 3 nic się nie działo i teraz dopiero znowu ... Synek ma 4 miesiące i już siedzi ... Wiesz on przybrał 700g w miesiąc a może przybrałby więcej tego nie wiem. Wcześniejsze miesiące przybierał po 1000-1100g. Mam mętlik, wybiorę się do tego lekarza :) dzięki za kontakt :)
image
Malutka sprawdż czy to nie mleko jednak ... mój syn ulewał do 7 m-ca więc jeśli Twój syn ma 4 m-ce to ma prawo ulewac w sumie...
Być może to refluks, nasz synek też dużo ulewał i tak się okazało podczas badania USG. Podobno dopóki dziecko przybiera nie należy się przejmować. Twoj synek ładnie przybrał. Z wiekiem dzieci przybierają już mniej, zresztą jak sama piszesz już siedzi, więc pewnie dużo sie rusza i dlatego mniejszy przyrost wagi.
Dla spokoju zrobiłabym USG, żeby ewentualnie szukać przyczyny dalej. My byliśmy u dr Kosiaka prywatnie. Koszt 100zł.
Zawsze warto zrobić to USG i mieć pewność. Ja zrobiłabym na własną rękę to USG. Aż tak dużo nie kosztuje, szkodliwe nie jest, a może rozwiązać problem.
mój synuś ulewał i to obficie jak dawałam mu mleko Nan jak zmieniłam na bebilon problem zniknął...
Refluks jest podobny do zgagi tzn częśc jedzonka wraca z kwasem żółądkowym więc to raczej nie to...
może faktycznie jest to nietolerancja mleka sztucznego spróbuj może podać inne mleko koleżanka miała straszny prblem i pomogło jej mleko Enfamil (troszkę drogie i dostępne tylko w aptece).
image

image
Niko ulewał okropnie,od 2 mca życia,potrafił ulać 40-50ml i tak kilka razy dziennie.Zrobiliśmy 2x usg -niby lekki refluks.
Przybierał na wadze idealnie.
zrób usg:)
Nawet teraz się zdarza,że uleje i to nie tylko mleko ale już nie tak często.
Inga dużo ulewała jak była mała ale to dlatego, że się przejadała. Wisiała na cycu i wisiała. Potem jak już mniej jadła, to bylo ok. Zaczęło się od nowa jak zaczęła bardziej się ruszać, czyli właśnie ok 4, 5 m-ca. Zaraz po jedzeniu kładła się na brzuch i nie było na nią sposobu. Lekarka też powidziała, że wszystko ok, przybierała też w normie. Stwierdziła, że po prostu teraz się dużo więcej rusza niż jak była malutka.
U nas to nawet nie było ulewanie, a wylewanie. Istna fontanna. Zmiany mleka, nawyków żywieniowych. W końcu lekarz wpadł na pomysł i wysłał na badania mocz, posiew itp. Okazało się, że to bakterie w przewodzie pokarmowym. Kuracja antybiotykowa po 2-3 miesiącach przyniosła pozytywne rezultaty. Poziom bakterii spadł, przestało się wylewać. Tylko, że to było dobre kilka lat temu.
Mój też świetnie przybiera na wadze a niestety ma stwierdzony refluks i wcale nie ulewa. Powinnaś faktycznie poprosić o skier na usg jamy brzusznej. A mogę polecić na Wałowej dr Rutkowską, specjalistkę od wykrywania wlaśnie refluksu
image
Gabryś miał stwierdzony refluks :P też mi się wydawało, że bardzo dużo ulewa... (był czas, że 7-8 pieluch tetrowych "załatwiał" w ciągu jednego dnia)

nasza Pediatra kazała mi robić rozpiskę przez tydzień - ile dokładnie zjadł i później pisać ile ulał :P wiadomo - w ml nie podam ;) ale miałam swoją skalę "lekko, kącikiem ust", "mało", "średnio", "dużo", "chlust" :P
dzięki temu Pani Dr stwierdziła, że jest wszystko w normie :)
W poniedziałek wybieram się z nim na usg i zrobię też kontrolnie badanie krwi i moczu ... Dzisiaj aż się przeraziłam ile tego jest między jednym a drugim karmieniem ze 4-5 razy. Nie nadążam go przebierać :P Myślałam, że może się przejada ale pije 160ml w ciągu dnia więc chyba nie aż tak dużo. Emfamil pił jak był bardzo głodny, później to nie było szans mu dać. Bebilon ... zatwardzenie.
image
MOj synek ulewał mocno od urodzenia, tez nie nadązałam z przebieraniem...Przybierał pomimo to pięknie ale zaraz po tym jak ulał musiałam go karmić od nowa, potem walka aby odbił a przy odbiciu chlustanie i wszytsko od nowa...Usg jamy brzusznej potwierdziło niestety refluks :(. Jak miał 10 miesięcy lekarz kazała odstawić mleko (podejrzenie również alergii) i od momentu wprowadzenia gęstszych posiłków problem z ulewaniem się skonczył. :) BOze, ale jak sobie przypomnę co ja z nim miałam to sama siebie podziwiam za cierpliwość, wytrwałość ;). Powodzenia :)
moja Majka tez bardzo duzo ulewala ale poki przybierala na wadze lekarka mowila zeby sie nie martwic , ulewala ponad 7 miesiecy nawet teraz zdarza sie ze czasem wyleci z niej ale to sporadycznie ;P

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Zwrot podatku 2025 (30 odpowiedzi)

Hej.aczy już wysyłają zwroty w Gdyni? ktoś dostał?

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (69 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...

Pająki pomocy (25 odpowiedzi)

Dziewczyny dostalśmy od znajomych choinkę i co dziś wstawiamy jado mieszkania ubieramy a plaga...

do góry