Widok
obfite ulewanie ?!
Dzisiaj byłam z małym u lekarza. Jest jakiś nie swój a do tego od dobrych 10 dni strasznie ulewa. Już tydzień temu byliśmy u lekarki ale stwierdziła, że dziecko jest zdrowe. Dzisiaj zasugerowała, że mały może nie tolerować mleka ... Bo tylko mleko zwraca w dużych ilościach, marchewki, jabłuszka czy wody nie. Czy którejś z waszych dzieciaczków też przestało tolerować mleko po 4 miesiącach ?? a może są inne przyczyny ? sama nie wiem, nie chce się doszukiwać czegoś na siłę ale martwi mnie to zwracanie. Na refluks to ponoć nie wygląda.
No właśnie nie chciała dać skierowania na usg bo nie widzi podstawy ... tylko, że to ja z nim siedzę w domu i widzę, ile ulewa i jak często a nie o ona. Dostaliśmy tylko skierowanie na badanie krwi i moczu, ale to usg chyba zrobię mu na własną rękę, prywatnie. Uznała, że to nie refluks bo mały przez miesiąc przybrał 700g. a wtedy ponoć dzieci lecą na wadze.
Ja chodzę do przychodni na działkach leśnych w Gdyni. Ja właśnie karmię małego bebiko, ulewał jak był malutki, do miesiąca w sumie. Przez kolejne 3 nic się nie działo i teraz dopiero znowu ... Synek ma 4 miesiące i już siedzi ... Wiesz on przybrał 700g w miesiąc a może przybrałby więcej tego nie wiem. Wcześniejsze miesiące przybierał po 1000-1100g. Mam mętlik, wybiorę się do tego lekarza :) dzięki za kontakt :)
Być może to refluks, nasz synek też dużo ulewał i tak się okazało podczas badania USG. Podobno dopóki dziecko przybiera nie należy się przejmować. Twoj synek ładnie przybrał. Z wiekiem dzieci przybierają już mniej, zresztą jak sama piszesz już siedzi, więc pewnie dużo sie rusza i dlatego mniejszy przyrost wagi.
Dla spokoju zrobiłabym USG, żeby ewentualnie szukać przyczyny dalej. My byliśmy u dr Kosiaka prywatnie. Koszt 100zł.
Dla spokoju zrobiłabym USG, żeby ewentualnie szukać przyczyny dalej. My byliśmy u dr Kosiaka prywatnie. Koszt 100zł.
mój synuś ulewał i to obficie jak dawałam mu mleko Nan jak zmieniłam na bebilon problem zniknął...
Refluks jest podobny do zgagi tzn częśc jedzonka wraca z kwasem żółądkowym więc to raczej nie to...
może faktycznie jest to nietolerancja mleka sztucznego spróbuj może podać inne mleko koleżanka miała straszny prblem i pomogło jej mleko Enfamil (troszkę drogie i dostępne tylko w aptece).
Refluks jest podobny do zgagi tzn częśc jedzonka wraca z kwasem żółądkowym więc to raczej nie to...
może faktycznie jest to nietolerancja mleka sztucznego spróbuj może podać inne mleko koleżanka miała straszny prblem i pomogło jej mleko Enfamil (troszkę drogie i dostępne tylko w aptece).
Inga dużo ulewała jak była mała ale to dlatego, że się przejadała. Wisiała na cycu i wisiała. Potem jak już mniej jadła, to bylo ok. Zaczęło się od nowa jak zaczęła bardziej się ruszać, czyli właśnie ok 4, 5 m-ca. Zaraz po jedzeniu kładła się na brzuch i nie było na nią sposobu. Lekarka też powidziała, że wszystko ok, przybierała też w normie. Stwierdziła, że po prostu teraz się dużo więcej rusza niż jak była malutka.
U nas to nawet nie było ulewanie, a wylewanie. Istna fontanna. Zmiany mleka, nawyków żywieniowych. W końcu lekarz wpadł na pomysł i wysłał na badania mocz, posiew itp. Okazało się, że to bakterie w przewodzie pokarmowym. Kuracja antybiotykowa po 2-3 miesiącach przyniosła pozytywne rezultaty. Poziom bakterii spadł, przestało się wylewać. Tylko, że to było dobre kilka lat temu.
Gabryś miał stwierdzony refluks :P też mi się wydawało, że bardzo dużo ulewa... (był czas, że 7-8 pieluch tetrowych "załatwiał" w ciągu jednego dnia)
nasza Pediatra kazała mi robić rozpiskę przez tydzień - ile dokładnie zjadł i później pisać ile ulał :P wiadomo - w ml nie podam ;) ale miałam swoją skalę "lekko, kącikiem ust", "mało", "średnio", "dużo", "chlust" :P
dzięki temu Pani Dr stwierdziła, że jest wszystko w normie :)
nasza Pediatra kazała mi robić rozpiskę przez tydzień - ile dokładnie zjadł i później pisać ile ulał :P wiadomo - w ml nie podam ;) ale miałam swoją skalę "lekko, kącikiem ust", "mało", "średnio", "dużo", "chlust" :P
dzięki temu Pani Dr stwierdziła, że jest wszystko w normie :)
W poniedziałek wybieram się z nim na usg i zrobię też kontrolnie badanie krwi i moczu ... Dzisiaj aż się przeraziłam ile tego jest między jednym a drugim karmieniem ze 4-5 razy. Nie nadążam go przebierać :P Myślałam, że może się przejada ale pije 160ml w ciągu dnia więc chyba nie aż tak dużo. Emfamil pił jak był bardzo głodny, później to nie było szans mu dać. Bebilon ... zatwardzenie.
MOj synek ulewał mocno od urodzenia, tez nie nadązałam z przebieraniem...Przybierał pomimo to pięknie ale zaraz po tym jak ulał musiałam go karmić od nowa, potem walka aby odbił a przy odbiciu chlustanie i wszytsko od nowa...Usg jamy brzusznej potwierdziło niestety refluks :(. Jak miał 10 miesięcy lekarz kazała odstawić mleko (podejrzenie również alergii) i od momentu wprowadzenia gęstszych posiłków problem z ulewaniem się skonczył. :) BOze, ale jak sobie przypomnę co ja z nim miałam to sama siebie podziwiam za cierpliwość, wytrwałość ;). Powodzenia :)