Widok

oczepiny pomocy

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hej dziewczyny. Jakie zabawy na oczepiny polecacie?
Chodzi mi o coś ze smakiem(żeby nie rozbierać się do majtek;)) no i żeby nie były za bardzo oklepane.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a może jeszcze jakieś fajne pomysły macie co można zamiast tych oczepinowych konkursów??
http://www.youtube.com/watch?v=FBO9fFvs6Aw

pod tym linkiem jest zabawa, którą widziałam w wykonaniu mojego wodzireja na żywo - tutaj prowadzona jakoś ospale, ale może być super w innym wykonaniu, w takim jak ja widziałam... :)
ja bym chciała zmienić tę zabawe w rozpoznawanie panny mlodej po kolanie, pana młodego po nosie, brzuchu czy czymś takim. Znacie może jakąś dobrą zabawę, która może to zastąpić?
Rozpoznawanie po kolanku, to zabawa typowo oczepinowa. Jeśli ją zastępować, to taką która do tej okazji pasuke...
Proponowałbym test zgodności z rakietkami (różnie się to nazywa) lub balony z wróżbami...
http://www.muzykanawesele.net
email: wodzirej@muzykanawesele.net
gg: 1339315
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Proszę napisać do mnie na prywatnego maila (wodzirej@muzykanawesele.net), a podeślę Pani opisy wielu zabaw, spośród których zapewne coś Panstwo wybierzecie:)
http://www.muzykanawesele.net
email: wodzirej@muzykanawesele.net
gg: 1339315
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Zamiast po kolanku - można rozpoznawać np. po głosie - tzn po głosie, który "łyknął" helu z balona (jeśli takie będą na sali)
Albo po męskim głosie, który udaje piskliwą myszkę/kobietę i odrotnie kobiecym, który udaje basowego faceta
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
podaj maila, to Ci wyślę, co ostatnio znalazłam :) sporo tego! Niektóre fajne, niektóre wsiowe coś wybierzesz na pewno :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Gosiulek prześlij na maila miniu229poczta@wp.pl
poszło!
tez chce!! :)

Poprosze na olimpia20111@wp.pl
i ja
shinobijapan@wp.pl
Poszło dziewczyny :)
gosiulek mogę się dołączyć? niulziom@gmail.com
image
ja tez poprosze :) hania1804@wp.pl
i ja i ja :) shakalka@wp.pl :)
Tu wklejam od Agi M. Moje podeślę na maila bo strasznie długiee :)
:Marynarki
Wybieranych jest kilka par. Mężczyzna musi mieć ze sobą marynarkę. Zabawa polega na tym, iż wybrane pary tańczą, a na podany przez orkiestrę znak, mężczyzna zdejmuje z siebie marynarkę, przywleka ją na lewą stronę i zakłada ją ponownie. Partnerka może mu w tym pomagać. Para, która to wykona jako ostatnia, odpada. Konkurs kończy się, kiedy pozostanie tylko jedna para.

Taniec na gazecie
Para dostaje gazetę i tańczy na niej, po chwili składa się gazetę na pół i znowu na pół. Wygrywa para, która dłużej utrzyma się na jak najmniejszym kawałku gazety.

Sprawdź pamięć

Zgłasza się na ochotnika czterech panów. Ustawia się 4 krzesła oparciami do siebie, tak żeby oparcia tworzyły kwadrat. Każdy z Panów siada na krześle. Zdejmuje marynarkę i wiesza ją na oparciu. Następnie prosimy, żeby panowie przeszli o dwa krzesła w prawo. Siadają, zdejmują krawat i wkładają do kieszonki marynarki( wiadomo, że nie własnej). Następnie przesuwają się o trzy krzesła w lewo, tam zdejmują but i zostawiają go obok krzesła. Dalej o 6 krzeseł w prawo i tam zostawiają w bucie skarpetkę. Potem jeszcze robie ze dwa niepełne okrążenia. Który z panów pierwszy się ubierze (we własne ciuchy)wygrywa nagrodę

Pociąg
Zabawa organizowana jest z reguły tuż przed oczepinami lub w trakcie zabawy weselnej. Do zabawy należy zebrać maksymalną ilość osób, które ustawiają się jedna za drugą "w wagoniki" następnie do muzyki jedzie pociąg z daleka, zaczyna się taniec. co jakiś czas przerywamy taniec i oznajmiamy, do jakiej stacji, w jakim kraju goście dojechali. W każdym kraju obowiązkowo należy odtańczyć taniec narodowy, np.: we Francji KanKana, w Rosji Kazaczoka, w Wiedniu Walca itd. (w rytm odpowiedniej muzyki) ilość krajów i utworów, zależy zarówno od inwencji twórczej (której z pewnością nie braknie!), no i wytrzymałości gości.

Zakręcony
Do tej zabawy niezbędny jest kijek np. od szczotki no i kilku odważnych. Zasady zabawy są bardzo proste: należy wypić setkę wódki, przykładając czoło do kijka obiec go 10 razy dookoła, a następnie szybciutko dobiec do oddalonej na drugim końcu sali Pary Młodej, która trzyma nagrodę.

Świstaki
W tym konkursie niezbędna jest znajomość gwizdania. Uczestnicy dostają do wypicia kieliszek 100 gram, po którego uprzednim opróżnieniu muszą zagwizdać. Zawartością kieliszka powinna być drobno zmielona bułka tarta. Pierwszy, któremu ta sztuka się uda dostaje nagrodę.

Wózek
Tej zabawy chyba nikomu nie trzeba opisywać, ale dla formalności niech będzie. Zabawa ma swoje miejsce najczęściej po oczepinach. W zabawie bierze udział Para Młoda, Świadkowie i wszyscy chętni goście. Świadkowie dostają miseczki i siadają sobie pod sceną, Para młoda rozpoczyna taniec. Goście biorący udział w tej zabawie mogą tańczyć tylko z Parą Młodą, aby zatańczyć z Panem lub Panią Młodą należy uiścić opłatę u świadków. Zebrane pieniądze para młoda przeznacza na wózek dla swojego dziecka.

Balony
Zabawa weselna z balonikami przybiera różne formy .Oto jedna z nich.
Wybieramy 5 par i wręczamy im po jednym balonie. Panowie przywiązują sobie balon do prawej nogi na wysokości kostki. Pary na znak rozpoczynają taniec a zadaniem pań jest niszczenie balonów innych par. Para ,która jako ostatnia zachowa cały balon zwycięża nagrodę.

Kareta
Zabawa w karetę - organizowana jest zazwyczaj w trakcie oczepin - do zabawy weselne potrzeba 9 osób, które reprezentują: 4 koła karety, 2 konie, 1 woźnice, no i oczywiście Króla (Pan Młody) i Królową (Pani Młoda). Ta zabawa weselna polega na szybkim reagowaniu na słowa opisujące poszczególne części lub osoby z karety (należy wstać i obiec krzesło). Za niezareagowanie na słowo np. Król, Pan Młody reprezentujący Króla musi wypić kieliszek wódki bez popitki. Przy odpowiednio dobranym opowiadaniu zabawa potrafi rozweselić do łez zebranych gości.

Wycieczka do Zoo

Podobna zabawa do Karety
Zasadnicza różnica polega na tym, że jest to zabawa drużynowa (naprzeciwko siebie siadają 2 drużyny 7 osobowe)państwo młodzi nie biorą czynnego udziału w tej konkurencji a są tylko są jurorami liczącymi punkty.

Zabawa z krzesłami
Ten konkurs organizowany jest w kilku wersjach, zasada jest jednak jedna: do konkursu staje kilka osób lub par, które ustawiają się wokół ustawionych krzeseł. Krzeseł jest zawsze o jedno mniej niż osób biorących udział w konkursie. Przy każdej przerwie w muzyce "zawodnicy" zajmują wolne miejsca. Osoba, dla której nie starczy miejsca odpada. Ostatni pozostający na parkiecie wygrywa. W zależności od wersji zabawy może ona się odbywać w różny sposób np.: Na krześle należy usiąść z osobą lub fantem, który wymieni orkiestra (krawat, kucharka, rajstopy...) Przy zabawie z osobą towarzyszącą miejsce musi zająć Para tańcząca.

Konkurs tańca
Do konkursu staje kilka par. Prowadzący zabawę często dobiera sobie sędziów w postaci Pary Młodej lub Świadków. W zabawie wygrywa para, która najdłużej wytrwa na parkiecie. W zależności od wersji tej zabawy weselne może ona przybrać formę siłową, lub zręcznościową:
- w wersji siłowej orkiestra zmusza partnerów do coraz trudniejszych figur, np.: z partnerką na rękach, w przysiadzie, itp.
- w wersji zręcznościowej tańczącym daje się np. balon, który umieszczany jest między różnymi częściami ciał tańczących. Para, która zgubi balon odpada.
- inna odmiana wersji zręcznościowej to taniec z marynarką, w którym partnerzy na wybrany znak zamieniają się marynarką. Ostatnia para odpada.

Sznurek
Zabawa weselna wymagająca dużo odwagi :). Na jednym końcu sali stawia się butelkę alkoholu, na drugim końcu ustawiają się zawodnicy. Na znak orkiestry zawodnicy zaczynają układać na podłodze sznurek z ubrań które mają na sobie. Wygrywa osoba która pierwsza ułoży sznurek tak długi żeby sięgnął do postawionej po drugiej stronie butelki. Nie ma co ukrywać, dobrze jest mieć wtedy na sobie dużo ciuchów.:) zabawa zimowa ;)

wałek
W zabawie biorą udział wszyscy chętni goście, stając w kółku na przemian pan, pani, pan, pani... Zabawę rozpoczyna Para Młoda. Celem zabawy jest podawanie sobie wałka od osoby do osoby tak aby nie upadł na podłogę. Wałek trzymany jest w zależności od wersji: pod brodą, pod pachą, lub miedzy kolanami. Do przekazywania wałka nie wolno używać rąk. Osoba która zgubi wałek odpada z zabawy weselnej.

Quiz nowożeńców

Młoda para siada odwrócona plecami do siebie. Prowadzący wręcza tabliczki z napisami :
JA; ON; JA; ONA i zadaje pytania dotyczące ról i obowiązków w przyszłym życiu małżeńskim.
Państwo młodzi podnoszą odpowiednie tabliczki w górę a my sprawdzamy zgodność odpowiedzi.

Sztafeta

Para młoda wybiera sobie 2 czteroosobowe drużyny. W każdej drużynie 2 panie i 2 panów.
Zespoły siadają na przeciwko siebie. Należy wykonać zadanie na zasadzie sztafety.
Pierwsza osoba musi wypić piwo (lub inny napój np. bezalkoholowy)
Druga osoba konsumuje kawałek tortu
Trzecia osoba dmucha balon aż do jego pęknięcia
Czwarta osoba ma do wykonania zadanie-niespodziankę.
Może to być np. Wypalenie papierosa lub przyniesienie jakiegoś fantu(krawat ,kieliszek, teściowa itp.)
Drużyna ,która całe zadanie wykona szybciej wywalczy prawo do rządzenia domową kasą dla pana młodego lub pani młodej."
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
dzieki :) wkleilam liste, ktora kiedys dostalismy do dj

u nas jeszcze panowie tanczyli jezioro labedziea panie can cana:)
image
SEMPER IN FLORE - DEKORACJE KWIATOWE SAL, KOŚCIOŁÓW, BUKIETY -http://semperinflore.eu
wszystkie wasze zabawy są takie oklepane, jak zakładałam ten wątek to liczyłam na coś naprawdę oryginalnego :(
w zabawach wazne, zeby goscie mieli z nich radosc i uczestniczyli w nich, wiadomo, ze dla jednych cos jest prymitywne i nie do przyjecia, a dla innych to świetna zabawa. jak chcesz cos ą ę to trzeba zatrudnic wodzireja, który za super kase rozkreci elegancką impreze.
image
SEMPER IN FLORE - DEKORACJE KWIATOWE SAL, KOŚCIOŁÓW, BUKIETY -http://semperinflore.eu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja też poproszę
erica5@go2.pl

Inne tematy z forum Wesele

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

bielizna ślubna - gdzie kupić? (36 odpowiedzi)

Dziewczyny tak jak w tytule, gdzie najlepiej w trójmieście dobrać bieliznę ślubną? macie może...

do góry