Widok
Mój przepis na Donaty:
~1kg mąki (torchę zostanie)
~1,5 łyżeczki sody
~0,5kg twarogu zmielonego przez mszynkę
~1/3 kostki margaryny Kasia
~3 jaja
~3/4 szklanki cukru
Wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować, szklanką wykrawać krążki, a kapslem środki. Smażyć jak pączki w oleju.
Moje ulubione szybkie pączki:
~ 1 opakowanie serka homogenizowanego, waniliowego
~ 1 i 1/2 szklanki mąki
~ 3 jaja (białka ubić na pianę)
~ 1 i 1/2 łyżeczko proszku do pieczenia
Wszystko razem wymieszać, ciasto nakładać łyżką i smażyć na głębokim tłuszczu.
~1kg mąki (torchę zostanie)
~1,5 łyżeczki sody
~0,5kg twarogu zmielonego przez mszynkę
~1/3 kostki margaryny Kasia
~3 jaja
~3/4 szklanki cukru
Wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować, szklanką wykrawać krążki, a kapslem środki. Smażyć jak pączki w oleju.
Moje ulubione szybkie pączki:
~ 1 opakowanie serka homogenizowanego, waniliowego
~ 1 i 1/2 szklanki mąki
~ 3 jaja (białka ubić na pianę)
~ 1 i 1/2 łyżeczko proszku do pieczenia
Wszystko razem wymieszać, ciasto nakładać łyżką i smażyć na głębokim tłuszczu.
Salambo- z tych pączków z serka homog., zawsze najpierw obgryzam te "farfocelki" :-) na brzegu.
Ja nakładam ciasto dwiema małymi łyżeczkami, tak by pączki były na 1-2 kęsy i by nie były w środku surowe =dobrze się usmażyły.
Ewciak- wyjdą, wyjdą i mam nadzieję, że będą smakować :-) Ciasto wałkuję na grubość tak na 0,5cm. A kapsel to najlepiej metalowy- na ostre ranty, albo malym kieliszkiem.
Ja nakładam ciasto dwiema małymi łyżeczkami, tak by pączki były na 1-2 kęsy i by nie były w środku surowe =dobrze się usmażyły.
Ewciak- wyjdą, wyjdą i mam nadzieję, że będą smakować :-) Ciasto wałkuję na grubość tak na 0,5cm. A kapsel to najlepiej metalowy- na ostre ranty, albo malym kieliszkiem.
te pączki z serka waniliowego na drugi dzień też są zjadliwe, oczywiście od razu po usmażeniu są rewelacyjne, na dzień następny są takie trochę gąbczaste ale nie są złe, warto zrobić je jak najpóźniej i od razu po smażeniu i osączeniu posypać cukrem pudrem, przygotowanie podwójnej porcji to jakieś 45 min
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011
DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Szymon 05.01.2011
DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
znalezione;-)))
PĄCZKI 15-MINUTOWE
Przygotowanie: 10 min
Smażenie: 20 min.
Trudność: łatwe
Składniki
• 25 dkg serka homo
• cukier waniliowy
• 3 całe jajka
• 1,5 szkl. mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• cukier puder do posypania
Etapy przygotowania
1. Wszystkie składniki bardzo dobrze wymieszać.
2. W małym rondelku rozgrzać tłuszcz (olej lub smalec). Łyżeczką od herbaty kłaść małe kluski. Smażyć a odcedzone posypać cukrem pudrem
3. RADA: łyżeczkę maczać w gorącym tłuszczu. Pączki najlepiej smakują w tym samym dniu. SMACZNEGO!!!!
PĄCZKI 15-MINUTOWE
Przygotowanie: 10 min
Smażenie: 20 min.
Trudność: łatwe
Składniki
• 25 dkg serka homo
• cukier waniliowy
• 3 całe jajka
• 1,5 szkl. mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• cukier puder do posypania
Etapy przygotowania
1. Wszystkie składniki bardzo dobrze wymieszać.
2. W małym rondelku rozgrzać tłuszcz (olej lub smalec). Łyżeczką od herbaty kłaść małe kluski. Smażyć a odcedzone posypać cukrem pudrem
3. RADA: łyżeczkę maczać w gorącym tłuszczu. Pączki najlepiej smakują w tym samym dniu. SMACZNEGO!!!!
Faworki:
~3 szklanki mąki
~5 żółtek
~5 łyżek śmietany kwaśnej
~1 łyżka masła
~2 łyżki spirytusu (lub octu)
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać śmietanę i mieszając dodać rozpuszczone, przestudzone masło, oraz spirytus. Wszystko zagnieść z mąką. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego. A teraz trzeba się wyładować na tym cieście i albo ubijać wałkiem, albo rzucać ciastem o stół :-) Tak długo, aż po przekrojeniu,będą widoczne pęcherzyki powietrza.
Ciasto baaaardzo cienko rozwałkować, uformować faworki i smażyć. Po osączeniu obsypać cukrem pudrem.
~3 szklanki mąki
~5 żółtek
~5 łyżek śmietany kwaśnej
~1 łyżka masła
~2 łyżki spirytusu (lub octu)
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać śmietanę i mieszając dodać rozpuszczone, przestudzone masło, oraz spirytus. Wszystko zagnieść z mąką. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego. A teraz trzeba się wyładować na tym cieście i albo ubijać wałkiem, albo rzucać ciastem o stół :-) Tak długo, aż po przekrojeniu,będą widoczne pęcherzyki powietrza.
Ciasto baaaardzo cienko rozwałkować, uformować faworki i smażyć. Po osączeniu obsypać cukrem pudrem.
Ja robię z tego przepisu.
Pączki wychodzą pyszne, najlepsze są z nadzieniem różanym :)
Składniki:
• 50 dkg mąki
• 4 dkg drożdży
• 15 dkg cukru
• 200 ml mleka
• 8 dkg masła lub margaryny
• 1 jajko
• 1 kg smalcu
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 słoiczek powideł ( po 2-3 łyżki na sztukę)
• Szczypta soli
Wykonanie:
Wsypać całą mąkę do miski, posrodku mąki zrobić zagłębienie i wkruszyć drożdże. Wsypać 8 dkg cukru. Wlać 100 ml podgrzanego nleka. Dobrze wymieszać składniki. Odstawić pod przykryciem, w cieple, na ok. 15 minut.
Rozpuscić tłuszcz ( masło) w reszcie mleka. Rozbełtać jajko, dodać odrobinę soli.
Do ciasta dolać mleko i ponownie zagniesć wszystkie składniki na jednolitą masę aby ciasto było gładkie i odchodziło od ręki. Następnie odstawić jeszcze na następne 15 minut. Ponownie zagniesć i uformować około 12 kulek. Pozostawić kulki do wyrosnięcia na nastepne 10 minut.
Rozgrzać smalec w duzym , głębokim garnku do temeperatury ok. 175 stopni. Smażyc ączki porcjami na złoty kolor. Podczas smażenia powinny swobodnie pływać w tłuszzu. Po wyjęciu ja układam pąćzki na ręczniku papierowym do odsączenia, i obtaczam ( jeszcze gorące) w cukrze i wentualnie w cynamonie.
Potem cienką szprycą wstrzykuję powidła.
Przepis nie jest pracochłonny, choć może zajmujący więcej czasu, ale pączki wychodzą niebiańskie :o)
Pączki wychodzą pyszne, najlepsze są z nadzieniem różanym :)
Składniki:
• 50 dkg mąki
• 4 dkg drożdży
• 15 dkg cukru
• 200 ml mleka
• 8 dkg masła lub margaryny
• 1 jajko
• 1 kg smalcu
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 słoiczek powideł ( po 2-3 łyżki na sztukę)
• Szczypta soli
Wykonanie:
Wsypać całą mąkę do miski, posrodku mąki zrobić zagłębienie i wkruszyć drożdże. Wsypać 8 dkg cukru. Wlać 100 ml podgrzanego nleka. Dobrze wymieszać składniki. Odstawić pod przykryciem, w cieple, na ok. 15 minut.
Rozpuscić tłuszcz ( masło) w reszcie mleka. Rozbełtać jajko, dodać odrobinę soli.
Do ciasta dolać mleko i ponownie zagniesć wszystkie składniki na jednolitą masę aby ciasto było gładkie i odchodziło od ręki. Następnie odstawić jeszcze na następne 15 minut. Ponownie zagniesć i uformować około 12 kulek. Pozostawić kulki do wyrosnięcia na nastepne 10 minut.
Rozgrzać smalec w duzym , głębokim garnku do temeperatury ok. 175 stopni. Smażyc ączki porcjami na złoty kolor. Podczas smażenia powinny swobodnie pływać w tłuszzu. Po wyjęciu ja układam pąćzki na ręczniku papierowym do odsączenia, i obtaczam ( jeszcze gorące) w cukrze i wentualnie w cynamonie.
Potem cienką szprycą wstrzykuję powidła.
Przepis nie jest pracochłonny, choć może zajmujący więcej czasu, ale pączki wychodzą niebiańskie :o)