Widok

pneumokoki

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
szczepicie?
w którym miesiącu najlepiej zaszczepić?
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak chce zaszczepic w wieku 6 miesiecy i potem powtorka po 6 miesiacach ale nie wiem czy to dobrze...czy jeszcze nie za szybko
ja szczepiłam po 7 miesiącu, wtedy powtórka jest za 6 tygodni, i po ukończeniu roczku. Oszczedza sie 1 dawkę.
my szczepiliśmy tydzien temu pierwszą dawką, druga dawka za rok
Nie szczepię.
ja szczepię jak mała skończy 7 m-cy
image

image
ja zaszczepilam juz teraz

wszystko zalezy czy np chcesz oddac dziecko do zlobka czy mala ma kontakty z dziecmi
bede musiala oddac mala do zlobka jak bedzie miala okolo 10-11 miesiecy dlatego zdecydowalam sie teraz

ale jesli bym nie oddawala to bym sie wstrzymala do 6-7 miesiaca wtedy oszczedzasz na 1 dawce
image
Raczej nie mam zamiaru oddać synka do żłobka, ale zaszczepiliśmy w styczniu, druga dawka tydzień temu i trzecia w kwietniu.
image
image
Moja córka była szczepiona w wieku nieco ponad rok, druga dawka pół roku później.
image
image

image
nie oddaję dziecka do żłobka ale w rodzinie jest sporo dzieci, dlatego się zastanawiam...z drugiej strony przerażają mnie trochę te opowieści o autyzmie, który może być skutkiem ubocznym tej szczepionki, moja kuzynka robi badania słuchu u dzieci i często spotyka się z domniemanym "poszczepiennym" autyzmem u niemowląt, trochę mnie to zniechęca do tej szczepionki..zastanawiam się czy jeszcze nie zaczekać
image
Ja zaszczepiłam po drugich urodzinach.
Przemyślałam sprawę, doszłam do wniosku, że nie ma sensu szybciej.
Mała jest w domu z nianią, spotkania z dziećmi ma tylko z rodziny, więc nie chciałam obciążać jej za szybko tą nieszczęsną rtęcią.
A i po drugim roku wystarczy jedna dawka- to do mnie przemawiało.
Ja miałam szczepić, ale nie zaszczepię, własnie z powodu tego cholernego autyzmu poszczepiennego, którego prawdopodnie dorobiła się dwu letnia córka mojej koleżanki. Na 100% nie ma pewności, że to po szczepieniu, jednak krótko po niej, zauważono zmiany w zachowaniu.

To przewaliło szalę na NIE, wachałam się, czy szczepic, czy nie i po tej widomości, powiedziałam NIE. Czy dobrze robię - to życie mnie zweryfikuje.
image
image
Nie ma klinicznego potwierdzenia że to szczepionki wywołują autyzm.Jest tylko przypuszczenie,że składnik niektórych szczepionek jakim jest rtęć może zatruć organizm czego wynikiem może być uszkodzenie mózgu i autyzm. Ale tak jak wspomniałam jest to na razie nie potwierdzone żadnymi badaniami.
image
image

image
Na przyczynę autyzmu składa się głównie:
-wiek ojca od 40 i więcej lat zwiększa ryzyko zachorowalności na autyzm
-zaburzenia metaboliczne, przede wszystkim nietolerancja glutenu i kazeiny,zaleca się dietę pozbawioną tych substancji
-urazy okołoporodowe
-uszkodzenia centralnego układu nerwowego
-toksoplazmoza (wrodzona)
-dziecięce porażenie mózgowe
-poważne infekcje i intensywne antybiotykoterapie w okresie niemowlęcym
-alergie i osłabiona sprawność immunologiczna
-obniżona zdolność do detoksykacji
-zatrucie rtęcią i metalami ciężkimi

Także jak widać jest wiele czynników mogących wywołać tą chorobę.
image
image

image
Agusia,
do Twojej listy należy dodać palenie papierosów przez matkę, która jest w ciąży.
Tris ja zrobię dokładnie tak jak Ty :-)
Syna szczepiłam dopiero w tym roku, dokładnie jak miał 4 lata i 3 miesiące i córkę zamierzam szczepić tak żeby dostała tylko jedną dawkę :-)
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
ja szczepie ale mam to w pakiecie podstawowym...wiec bezplatnie

w 2 mz, nast. w 4mz, a pozniej na 1 rok,

meningi- w 3 i 4 , oraz jeszcze jedna dawka, ale nie pamietam kiedy

i rotawirusy, za ktore place, 1 dawka szczepionki 57£

moje dziecko na pewno bedzie w zlobku juz od ok.1 rz, do tego dzieci w rodzinie itp...
image

image
Ja także wszystkie szczepienia dostałam w darmowym pakiecie podstawowym, z czego bardzo się cieszę, drugie dziecko na pewno też zaszczepię tak jak córkę:)
image
image

image
ja szczepie tylko obowiazkowe, żadnych dodatkowych, zalecanych nie biore.
zaszczepię jak synek skończy roczek
image[/url]

image
Gabryś jest już po trzeciej dawce szczepionki :)
zaszczepiliśmy w lutym, teraz będzie druga dawka a trzecia jak skończy roczek,
zrezygnowaliśmy z rota i meningokoków
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Majls a czy Twoja kolezanka szczepila dziecko skojarzonymi?
przestańcie kombinować i się nakręcać autyzmem którego jeszcze nikt w życiu nie potwierdził po szczepionkach -bajki słuchacie i dalej je roznosicie -oj Kobiety ,kobiety chyba za wcześnie jednak stałyście się matkami :)szczepilam przed pojsciem do przedszkola -autyzmu dziecko nie ma !!!!i wezcie jeszcze jedna rzecz pod uwage że szczepionka na meningokoki jest 30 razy bardziej potrzebna niz na pneumokoki i o tym pomyslcie a nie o tym o czym najmniej trzeba myslec !!!!w jeden dzien podalam na pneumo i na meningo koszt dwoch to 450 zl
Dziewczyny a kiedys nie było tych szczepionek i dzieci były zdrowe?? Nie wiem, zastanawiam się zy to znów nie jest jakas prowokacja koncernów farmaceutycznych :( Niedługo urodzę bobo i zastanawiam się nad szczepieniami i szczerze powiem że wgóle nie wiem czym się kierowac przy wyborze czy zdecydowac sie na te dodatkowe. Może cos doradzicie??Do kiedy trzeba podjąć decyzję czy szczepimy czy też nie?? Gdzies ktos mowil czy pisał że w szpitalu należy juz byc zdecydowanym, ale w jakim celu to nie mam pojęcia ;/
Polecam artykuł który opisuje bardzo szczegółowo autyzm. Jest tam bardzo dobrze opisana ta choroba.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Autyzm_dziecięcy
image
image

image
my szczepilismy Tomka skojarzonymi + pneumokoki + meningokoki ale my sporo jeździmy środkami komunikacji typu pociag tramwaj wiec bez tej dodatkowej ochrony bym sie bała poza tym gdy podejmowalismy decyzje ok 3 m-ca Tomka czekała operacja i to tez miało wpływ..

mysle sobie ze jesli dziecko podrózuje tylko samochodem i nie ma stycznosci z wieksza iloscia dzieci to wystarczy zaszczepic na dodatkowe po roczku ale szczepic na pewno warto

bakterie rozwiajaja sie i ewoluuja a to zawsze dodatkowa ochrona
tworzenie i projektowanie stron internetowych - http://www.ascomi.pl
ja się wahałam , czy szczepić czy nie szczepić ... czy tylko pneumo, czy tylko meningo czy jedno i drugie, zanim się zdecydowałam moja córeczka zaraziła się pneumokokami, na szczęście przebieg był bardzo łągodny, obyło się bez powikłań, szpitala itd, w porę zrobiliśmy wymaz, poszliśmy do lekarza, który przepisał zastrzyki i dziecko mamy zdrowe, teraz skłąniam się ku temu by jednak zaszczepić na pneumo, córeczka skończyła rok, więc będą 2 dawki, mengo nie szczepię, ktoś mi wytłumaczył, że szczepionka na meningo jest tylko na szczepy bakterii niezwykle żadko występujące w Polsce, a na szczepy, które są w Polsce i są niezwykle groźne - nie ma szczepionki, więc nie ma sensu szczepić
sens jest bo jeśli złapie te szczepy bakterii meningo to jest po dziecku nie ma szans uratowania a szczepionka chroni !!!!!!jasne kiedyś nie było takich szczepionek i wezcie pod uwagę ile dzieci umierało z niewyjasnionych przyczyn ????autyzm to propaganda wywolana firmami farmacetycznymi to tak jak jazda byla na świńska grypę i co się okazało nagonka na szczepionki nic więcej :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

wierszyk na dzień babci i dziadka (24 odpowiedzi)

potrzebuję ładnego wierszyka na DZIEŃ BABCI, DZIADKA może Wasze dzieci uczą się czegoś fajnego...

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (39 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...

do góry