Widok
protokół ślubny....
Dziewczyny - mam parę pytań i nie ukrywam, że liczę na waszą podpowiedź :)
1. Czy jak się idzie do Kościoła podpisać protokół i ustalić datę/godzinę ślubu to się zabiera portfel ?? :)
Kiedy się daje księdzu "co łaska"?
Przy protokole czy przed samym ślubem/po ślubie?
2. Kiedy zgłasza się świadków?
Teraz już czy w ostatniej chwilii?
3. Jakie dokumenty są potrzebne od świadków?
1. Czy jak się idzie do Kościoła podpisać protokół i ustalić datę/godzinę ślubu to się zabiera portfel ?? :)
Kiedy się daje księdzu "co łaska"?
Przy protokole czy przed samym ślubem/po ślubie?
2. Kiedy zgłasza się świadków?
Teraz już czy w ostatniej chwilii?
3. Jakie dokumenty są potrzebne od świadków?
maritiki@op.pl
1.my kasiore dalismy własnie przy spisywaniu protokołu i wtedy tez załatwiliśmy wszystkie pozostałe papierki, zaswiadczenie z USC, metryki chrztu, zaswiadczenie o wywieszeniu zapowiedz w parafi narzeczonego
2.w protokole ksiadz wpisuje dane świadków, od nas chciał tylko imie i nazwisko
3. w dniu slubu swiadkowie maja miec dowody ososbiste, nasz ksiedz nic innego od nich nie chce.
2.w protokole ksiadz wpisuje dane świadków, od nas chciał tylko imie i nazwisko
3. w dniu slubu swiadkowie maja miec dowody ososbiste, nasz ksiedz nic innego od nich nie chce.
ja juz zaczynam sie interesować.. :)
a więc.. najpierw musze załatwić sprawy w urzędzie , tak?
przelać 84 zł na konto urzedu miasta , miec dowod do wglądu oraz odpis aktu urodzenia skroconego mojego przyszlego meza poniewaz nie jest z Gdańska, a w Gdańsku bierzemy ślub . Ja jestem z Gdańska to oni mają w swoich archiwach takie rzeczy i tego nie potrzebuje tak?
3 miesiace liczy się w sensie od daty slubu ? tj, ze dopiero 20 maja moge isc zalatwiac te sprawy w USC ? czy poprostu w maju?
a więc.. najpierw musze załatwić sprawy w urzędzie , tak?
przelać 84 zł na konto urzedu miasta , miec dowod do wglądu oraz odpis aktu urodzenia skroconego mojego przyszlego meza poniewaz nie jest z Gdańska, a w Gdańsku bierzemy ślub . Ja jestem z Gdańska to oni mają w swoich archiwach takie rzeczy i tego nie potrzebuje tak?
3 miesiace liczy się w sensie od daty slubu ? tj, ze dopiero 20 maja moge isc zalatwiac te sprawy w USC ? czy poprostu w maju?

my idziemy w piatek spisac protokol, chcielismy szybciej ale mielismy przygody z metrykami chrztu...
roksanko-w rownoczesnym czasie mozesz zalatwiac USC i metryki chrztu w kosciele. w USC mozesz przelac pieniazki albo zaplacic w kasie,tak jak piszesz dowody i odpis aktu chrztu swojego narzeczonego z wlasnego urzedu.A Ty Jesli urodzona jestes w gdansku i slub bedzie tez w gdansku to nie musisz pobierac aktu urodzenia,tylko musisz wypelnic wniosek żeby go sobie odnaleźli i sprawdzili.
ślub masz 20 sierpnia?to bym poszła tak 21 maja, do kościoła też ok 21 maja.
roksanko-w rownoczesnym czasie mozesz zalatwiac USC i metryki chrztu w kosciele. w USC mozesz przelac pieniazki albo zaplacic w kasie,tak jak piszesz dowody i odpis aktu chrztu swojego narzeczonego z wlasnego urzedu.A Ty Jesli urodzona jestes w gdansku i slub bedzie tez w gdansku to nie musisz pobierac aktu urodzenia,tylko musisz wypelnic wniosek żeby go sobie odnaleźli i sprawdzili.
ślub masz 20 sierpnia?to bym poszła tak 21 maja, do kościoła też ok 21 maja.
[url=http://zasuwaczki.bejbej.pl/]

[/url]

[/url]
ale.. wiec tak
kiedy ten wniosek zemy go odnalezli wypełniam?
majac akt urodzenia rafALa ide do um i wtedy place w kasie 84 zł ide do tego odpowiedniego pokoju i tam wszystko zalatwiam.
potem zalatwiam badz w rownoczesnym czasie metryki chrztu ode mnie i od rafala z kosciola z papierami z USC ide do kosciola i tymi metrykami chrztu i bierzmowania i dopiero spisuje protokol, tak?
kiedy ten wniosek zemy go odnalezli wypełniam?
majac akt urodzenia rafALa ide do um i wtedy place w kasie 84 zł ide do tego odpowiedniego pokoju i tam wszystko zalatwiam.
potem zalatwiam badz w rownoczesnym czasie metryki chrztu ode mnie i od rafala z kosciola z papierami z USC ide do kosciola i tymi metrykami chrztu i bierzmowania i dopiero spisuje protokol, tak?

dokładnie tak jak piszesz..
wniosek wypełniasz na miejscu bedac w USC zalatwiajac te wszystkie papiery,majac juz tez akt urodz Rafala placisz 84zł i idziesz do pokoju i tam po kilku pytaniach otrzymujesz zaswiadczenie ktore zanosisz do koscioła wraz z metrykami chrztu,naukami,poradnictwem,swiadectwami ze szkoły jeśli wymagają.
Na metryce chrztu jest adnotacja o bierzmownaiu,nie trzeba innego dokumentu stwierdzajacego ze bylas bierzmowana.
wniosek wypełniasz na miejscu bedac w USC zalatwiajac te wszystkie papiery,majac juz tez akt urodz Rafala placisz 84zł i idziesz do pokoju i tam po kilku pytaniach otrzymujesz zaswiadczenie ktore zanosisz do koscioła wraz z metrykami chrztu,naukami,poradnictwem,swiadectwami ze szkoły jeśli wymagają.
Na metryce chrztu jest adnotacja o bierzmownaiu,nie trzeba innego dokumentu stwierdzajacego ze bylas bierzmowana.

[/url]

[/url]
Tak roksana. Do tego jeszcze nauki itd. oni to wszystko zbierają i wypełniasz protokół. Jesli nie wiesz co jeszcze potrzebujesz to w kościele Ci powiedzą. Nie ma co pytać na forum ponieważ wszytsko zalezy od kościoła.
Nie w każdym sa wymagane te same papiery no ale większość: UM, metryki chrztu / bierzmowania, poradnia, nauki ( ja np. nie musze tego robic )... w wybranym kościele powiedzą Ci wszystko. Nie musisz isc na raz ze wszystkimi dokumentami.
Nie w każdym sa wymagane te same papiery no ale większość: UM, metryki chrztu / bierzmowania, poradnia, nauki ( ja np. nie musze tego robic )... w wybranym kościele powiedzą Ci wszystko. Nie musisz isc na raz ze wszystkimi dokumentami.
Nas ksiądz zwolnił z jednego z trzech spotkań poradnictwa, ze względu na to że i tak od 3 lat mieszkamy razem i mamy ślub cywilny.
Ale z nauk nie chciał nas zwolnić!!, choć mój luby ma zaświadczenie ze swojej parafi, że ma zaliczone nauki, a ja .... pisałam dodatkowo maturę z religii.
Ale z nauk nie chciał nas zwolnić!!, choć mój luby ma zaświadczenie ze swojej parafi, że ma zaliczone nauki, a ja .... pisałam dodatkowo maturę z religii.
maritiki@op.pl
A ja mam pytanie ile szybciej załatwiałyście godzinę mszy w kościele. Ja mam ślub 30.04.2011 i babka w kancelarii powiedziała że mam się zgłosić w sierpniu o wyznaczenie godziny i tak się zastanawiam czy to nie za późno, słyszałam od znajomych że też im tak mówiono a później zostali na lodzie bo już nie było wolnych godzin. A 30.04.2011 może być oblegane bo zaraz po jest długi weekend. Pomóżcie co mam zrobić, zacząć się już denerwować :)
lisiczka- to dziwne,moze z lenistwa nie chciało im sie szukac po ksiegach to kazały przynieść:)
Adusia-my rezerwowalismy termin i godz w kosciele ok rok wcześniej, zalezy od kosciola czy maja juz ksiege na nowy rok:)ale widze ze masz date 30 kwietnia-czas niezbytnio chyba oblegany i chyba nie powinno byc problemu:)
Adusia-my rezerwowalismy termin i godz w kosciele ok rok wcześniej, zalezy od kosciola czy maja juz ksiege na nowy rok:)ale widze ze masz date 30 kwietnia-czas niezbytnio chyba oblegany i chyba nie powinno byc problemu:)

[/url]

[/url]
Adusia, my mamy ślub w czerwcu przyszłego roku, a u księdza termin rezerwowaliśmy w marcu tego roku. Ksiądz zrobił wielkie oczy, że tak szybko i że mogliśmy przyjść za parę miesięcy, ale bez problemu nas wpisał i możemy spać spokojnie jeśli chodzi o godzinę :)
No chyba nie omina Was te pytania, ksiadz omija tylko te ktore dotycza, wdow i wdowcow, pobytow w klasztorach, seminariach a na reszte niestety trzeba odpowiedziec, co nie jest wyjatkowo trudne, my juz prawie 10lat ze soba i nie bylo taryfy ulgowej, no moze troche smiesznie, bo ksiadz na cale szczescie mial poczucie humoru, gdy pytal nas o przyszle wspolzycie malzenskie:)
Protokół nie jest taki straszny - no chyba, że dla kogoś straszne jest pytanie o to, od kiedy się znacie ;)))
Moim zdaniem pytania są bardzo fajne i na pewno nie trzeba się do nich przygotowywać ;)
Moim zdaniem pytania są bardzo fajne i na pewno nie trzeba się do nich przygotowywać ;)
Tak. U nas w sumie może być troszkę inna sytuacja, bo ślub jakby już mamy, więc nie ma w sumie możliwości wywinięcia jakiegoś numeru ;)
W sumie nie byliśmy na to przygotowani, ale skoro ksiądz tak chciał, to dla nas nawet lepiej ;)
W sumie nie byliśmy na to przygotowani, ale skoro ksiądz tak chciał, to dla nas nawet lepiej ;)
Ja to już też bym chciała mieć to wsio z głowy ale niestety czekać do sierpnia muszę żeby w ogóle godzinę śluby zaklepać w kościele :) a jestem taką osobą że lubię mieć wszystko szybciej pozałatwiane żeby później mieć spokój :) a powiedzcie jak pójdę zaklepać godzinę ślubu to muszę mieć coś ze sobą jakieś dokumenty czy coś i czy mogę załatwić to sama czy mąż musi być ze mną?
Pojęcia nie mam :/
My szliśmy przedwczoraj ustalić godzinę, żeby mieć spokój.
Ktoś tu wyżej napisał, że do pisania protokołu potrzebne dane świadków, a my jeszcze nie wybraliśmy, więc doszłam do wniosku, że będę musiała iść jeszcze raz.
Ale okazało się, że ksiądz spisał z nami protokół od razu. Fakt, że musimy uzupełnić w nim parę rzeczy (np. daty komuni św.-bo nie mogliśmy sobie przypomnieć, dane świadków itp.), ale ksiądz chciał żeby już większa część protokołu była załatwiona, żeby mógł już teraz rozesłać zapowiedzi do naszych starych parafii.
My szliśmy przedwczoraj ustalić godzinę, żeby mieć spokój.
Ktoś tu wyżej napisał, że do pisania protokołu potrzebne dane świadków, a my jeszcze nie wybraliśmy, więc doszłam do wniosku, że będę musiała iść jeszcze raz.
Ale okazało się, że ksiądz spisał z nami protokół od razu. Fakt, że musimy uzupełnić w nim parę rzeczy (np. daty komuni św.-bo nie mogliśmy sobie przypomnieć, dane świadków itp.), ale ksiądz chciał żeby już większa część protokołu była załatwiona, żeby mógł już teraz rozesłać zapowiedzi do naszych starych parafii.
maritiki@op.pl
Adusia- ja mam identycznie tak jak Ty,musze miec wszystko dograne,załatwiony nawet najmniejszy szczegół jak sie tylko da z dość dużym wyprzedzeniem. Lubie miec wszystko wcześniej kupione, niech sobie leży a ja bede spokojniejsza :) najchetniej chcialabym juz miec wszystko zalatwione,kupione i tylko czekac i odliczac do TEGO DNIA :)) nie to żebym była w goracej wodzie kapana :):P
kosciele zarezerwowac dzien i date bylismy razem,ksiadz przy dacie zapisywal sobie nasze imiona i nazwiska,adresy,z jakich jestesmy parafii oraz nr telef. Żadnych dokumentow nie musielismy przedstawiac. Mysle że spokojnie możesz podejsc sama. Zreszta wszystko zalezy od ksiedza i koscioła.
kosciele zarezerwowac dzien i date bylismy razem,ksiadz przy dacie zapisywal sobie nasze imiona i nazwiska,adresy,z jakich jestesmy parafii oraz nr telef. Żadnych dokumentow nie musielismy przedstawiac. Mysle że spokojnie możesz podejsc sama. Zreszta wszystko zalezy od ksiedza i koscioła.

[/url]

[/url]
Kajagdynia wiem jak jest ja już mam nawet wybraną suknie :) ale dopiero w styczniu idę żeby Pani ze mnie wymiary zdjęła bo jak powiedziała teraz to za szybko jeszcze może Pani schudnąć albo przytyć :) ja tam tez nie jestem w gorącej wodzie kąpana tylko dokładna czasem aż za bardzo :) ale myślę że przy organizacji ślubu wyjdzie mi to tylko na dobre :)
ja suknie kupilam w pazdzierniku'09 szyta jak na mnie :)kupilam ja z zamiarem schudniecia i zaznaczylam na umowie ze na pewno beda przerobki.plusem szybszych przygotowań jest na pewno to ze można zaoszczedzic troche kaski.masz mozliwosc spokojnie pochodzic,poszukac,powybierac i dokonac korzystnego w cenie zakupu. Poza sezonem rowniez sa nizsze ceny i wiekszy wybor.
To co moglismy zalatwic szybciej mysle ze juz zalatwilismy. Gdybym w pracy nie miala duzo czasu na prywate to bysmy pewnie polowy nie mieli zalatwione.Ale mi to wszystko sprawia megaaa przyjemnosc:)
To co moglismy zalatwic szybciej mysle ze juz zalatwilismy. Gdybym w pracy nie miala duzo czasu na prywate to bysmy pewnie polowy nie mieli zalatwione.Ale mi to wszystko sprawia megaaa przyjemnosc:)

[/url]

[/url]
Dziewczyny a odbiegnę trochę od tematu. Aktualnie szukam butów ślubnych i jestem załamana bo nie ma takich jak ja chce :) chciałam kupić białe platformy koniecznie z paskiem naokoło kostki lub jakieś inne wysokie buty ale muszą być wygodne i nie bardzo wiem gdzie szukać. Jedyne co znalazłam to http://www.bialebuty.com firma znajduje się w Gdańsku i są tam buty które mi się podobają ale minus jest taki że nie można tam iść jak do normalnego sklepu tylko trzeba zamawiać internetowo:( pomóżcie gdzie znajdę takie buty w Gdańsku?
No chce już buty kupić bo mam już wybraną suknie :) także wiem jakie buty muszę kupić ;) z resztą nie mam dużych wymagań chce proste atłasowe białe buty no i jak pisałam wyżej wysokie ;) najlepiej platformy :) no o gildii słyszałam że tam duży wybór w przyszłym tygodniu tam jadę :) mam nadzieje że nie zapłacę majątku ;) chciałabym wydać góra 200zł :)
Tu jest jeszcze firma, która oferuje butki ślubne.
http://www.witt.com.pl/oferta/
http://www.witt.com.pl/oferta/
jeśli mowa o butach zerknijcie tutaj...
http://www.fleq.pl/sklep/produkt,kategoria,obuwie-slubne
czekam na dostawe i zamawiam od nich jedne butki na ew.zmiane.
http://www.fleq.pl/sklep/produkt,kategoria,obuwie-slubne
czekam na dostawe i zamawiam od nich jedne butki na ew.zmiane.

[/url]

[/url]
No i kupiłam buty dziewczyny:) jednak w longorii ;) troche zapłaciłam ale opłaca się dobry materiał, dobre wykonanie i przede wszystkim wygodne obuwie :) polecam ;) a dostępne buty można zobaczyć na stronie która ktoś podał wyżej http://www.witt.com.pl
Dziewczyny zapraszam do wątku o poślubnej sesji zdjęciowej:http://forum.trojmiasto.pl/Panny-Mlode-Maj-Lipiec-My-Tez-Chcemy-Sesje-Foto-t158364,1,130.html
NAPRAWDĘ WARTO!!!
NAPRAWDĘ WARTO!!!