Widok

protokół ślubny....

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny - mam parę pytań i nie ukrywam, że liczę na waszą podpowiedź :)

1. Czy jak się idzie do Kościoła podpisać protokół i ustalić datę/godzinę ślubu to się zabiera portfel ?? :)
Kiedy się daje księdzu "co łaska"?
Przy protokole czy przed samym ślubem/po ślubie?

2. Kiedy zgłasza się świadków?
Teraz już czy w ostatniej chwilii?

3. Jakie dokumenty są potrzebne od świadków?
maritiki@op.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
1.my kasiore dalismy własnie przy spisywaniu protokołu i wtedy tez załatwiliśmy wszystkie pozostałe papierki, zaswiadczenie z USC, metryki chrztu, zaswiadczenie o wywieszeniu zapowiedz w parafi narzeczonego

2.w protokole ksiadz wpisuje dane świadków, od nas chciał tylko imie i nazwisko

3. w dniu slubu swiadkowie maja miec dowody ososbiste, nasz ksiedz nic innego od nich nie chce.
image
Dziękuję za info.
Chyba w takim razie nie jestem przygotowana na spisanie protokołu dzisiaj :(

Ale można chyba się przejść żeby zaklepać datę/godzinę ślubu???

I kiedy najpóźniej trzeba spisać protokół???
maritiki@op.pl
gdzies czytalam, że chyba najpóźniej miesiac przez ślubem trzeba spisac protokół. My idziemy już w piątek żeby mieć z głowy.
ewela- miło że jesteś też z 24lipca:))
[url=http://zasuwaczki.bejbej.pl/]
image
[/url]
ja na Twoim miejscu poszłabym do ksiądza zaklepac date o godzine od razu bedziesz mogla dopytac o wszystkie szczegół, bo z doświadczenia wiem, ze w roznych kościołach jest rożnie. my spisywalismy protokul na poczatku kwietnia,a slub mamy 15.05.2010.
image
dzięki dziewczyny jeszcze raz.
To faktycznie pójdę dziś zaklepać datę.
:)
maritiki@op.pl
kajagdynia - faktycznie obie jesteśmy z 24.07 :)
Będziemy sobie życzenia składać tego samego dnia :)
maritiki@op.pl
ewela-jejciu jeszcze daty nie masz ustalonej?:)
myślę, że już czas najwyższy:))
gdzie macie wesele?
image
[/url]
Mam datę ustaloną ....tylko nie w kościele he he
Wzięliśmy sie za robienie wesela dokładnie tydzień temu w poniedziałek :)
Damy radę :)
maritiki@op.pl
super spontan:)
oby była jakas wolna godzina w wybranym przez was kosciele...
ale lipiec jest mało popularny tak wiec jest duża szansa:)
image
[/url]
Nie dawajcie kasy księdzu przy spisywaniu protokołu, przecież za wszystko zawsze płaci sie po ...
image

image
Już załatwione :)
I luuzz był!
Jako jedyna para mamy w tym kościele 24 lipca więc i godzinę mogliśmy sobie wybrać.
maritiki@op.pl
I dziękuję bardzo za pomoc :)
maritiki@op.pl
marii tzn kiedy po?w ktorym momencie mielibysmy podejsc i dac koperte bo nie wiem...

ewela ktora godzine wybraliscie?
u mnie jak narazie jest jedna para ktora ma przed nami,w piatek dowiemy sie czy doszedl ktos jeszcze..
image
[/url]
my też mamy 24 lipca, jakoś się przyjęło chyba, że u nas w parafii powinno spisać się protokół najpóźniej 3 m-ce przed ślubem, ale idziemy w ten weekend to zrobić i też będzie ok myślę
Ja myślę, żeby dać pieniążki księdzu przed mszą.

Jak nie zapłacisz przed to może nie być mszy ;) a tak na serio to może być "taka sobie" bez zapłaty.
ja juz zaczynam sie interesować.. :)
a więc.. najpierw musze załatwić sprawy w urzędzie , tak?
przelać 84 zł na konto urzedu miasta , miec dowod do wglądu oraz odpis aktu urodzenia skroconego mojego przyszlego meza poniewaz nie jest z Gdańska, a w Gdańsku bierzemy ślub . Ja jestem z Gdańska to oni mają w swoich archiwach takie rzeczy i tego nie potrzebuje tak?
3 miesiace liczy się w sensie od daty slubu ? tj, ze dopiero 20 maja moge isc zalatwiac te sprawy w USC ? czy poprostu w maju?
image
my idziemy w piatek spisac protokol, chcielismy szybciej ale mielismy przygody z metrykami chrztu...

roksanko-w rownoczesnym czasie mozesz zalatwiac USC i metryki chrztu w kosciele. w USC mozesz przelac pieniazki albo zaplacic w kasie,tak jak piszesz dowody i odpis aktu chrztu swojego narzeczonego z wlasnego urzedu.A Ty Jesli urodzona jestes w gdansku i slub bedzie tez w gdansku to nie musisz pobierac aktu urodzenia,tylko musisz wypelnic wniosek żeby go sobie odnaleźli i sprawdzili.
ślub masz 20 sierpnia?to bym poszła tak 21 maja, do kościoła też ok 21 maja.
image
[/url]
ale.. wiec tak
kiedy ten wniosek zemy go odnalezli wypełniam?
majac akt urodzenia rafALa ide do um i wtedy place w kasie 84 zł ide do tego odpowiedniego pokoju i tam wszystko zalatwiam.

potem zalatwiam badz w rownoczesnym czasie metryki chrztu ode mnie i od rafala z kosciola z papierami z USC ide do kosciola i tymi metrykami chrztu i bierzmowania i dopiero spisuje protokol, tak?
image
My jesteśmy z Gdańska i oboje musieliśmy mieć skrócony akt urodzenia :P
image
image 05.06.2010r.
kajagdynia - o 15.00 :)
maritiki@op.pl
dokładnie tak jak piszesz..
wniosek wypełniasz na miejscu bedac w USC zalatwiajac te wszystkie papiery,majac juz tez akt urodz Rafala placisz 84zł i idziesz do pokoju i tam po kilku pytaniach otrzymujesz zaswiadczenie ktore zanosisz do koscioła wraz z metrykami chrztu,naukami,poradnictwem,swiadectwami ze szkoły jeśli wymagają.
Na metryce chrztu jest adnotacja o bierzmownaiu,nie trzeba innego dokumentu stwierdzajacego ze bylas bierzmowana.
image
[/url]
lisiczka to dziwne, ale w Gdansku sie urodziliscie? musieliscie placic 22zł?
image
[/url]
Tak roksana. Do tego jeszcze nauki itd. oni to wszystko zbierają i wypełniasz protokół. Jesli nie wiesz co jeszcze potrzebujesz to w kościele Ci powiedzą. Nie ma co pytać na forum ponieważ wszytsko zalezy od kościoła.

Nie w każdym sa wymagane te same papiery no ale większość: UM, metryki chrztu / bierzmowania, poradnia, nauki ( ja np. nie musze tego robic )... w wybranym kościele powiedzą Ci wszystko. Nie musisz isc na raz ze wszystkimi dokumentami.
Celina dlaczego nie usisz robić nauk???
maritiki@op.pl
Nas ksiądz zwolnił z jednego z trzech spotkań poradnictwa, ze względu na to że i tak od 3 lat mieszkamy razem i mamy ślub cywilny.

Ale z nauk nie chciał nas zwolnić!!, choć mój luby ma zaświadczenie ze swojej parafi, że ma zaliczone nauki, a ja .... pisałam dodatkowo maturę z religii.
maritiki@op.pl
A ja mam pytanie ile szybciej załatwiałyście godzinę mszy w kościele. Ja mam ślub 30.04.2011 i babka w kancelarii powiedziała że mam się zgłosić w sierpniu o wyznaczenie godziny i tak się zastanawiam czy to nie za późno, słyszałam od znajomych że też im tak mówiono a później zostali na lodzie bo już nie było wolnych godzin. A 30.04.2011 może być oblegane bo zaraz po jest długi weekend. Pomóżcie co mam zrobić, zacząć się już denerwować :)
image
Płacilismy 84 zl, a akt urodzenia akurat mielismy z domu. Może nie trzeba mieć, nam w kosciele babka powiedziala zebysmy wzieli no to mielismy :P
image
image 05.06.2010r.
Adusia1987 spokojnie :)
Ja wczoraj ustaliłam godzinę slubu na 24 lipca 2010.
maritiki@op.pl
no to fajnie:) mam nadzieje że uda mi się załatwić wszystko bez problemów :)
image
lisiczka- to dziwne,moze z lenistwa nie chciało im sie szukac po ksiegach to kazały przynieść:)

Adusia-my rezerwowalismy termin i godz w kosciele ok rok wcześniej, zalezy od kosciola czy maja juz ksiege na nowy rok:)ale widze ze masz date 30 kwietnia-czas niezbytnio chyba oblegany i chyba nie powinno byc problemu:)
image
[/url]
Ewela nie musiałam robić nauk ponieważ w liceum miałam religie z księdzem a nie z katechetą i dostaliśmy zaswiadczenie juz w LO ze przeslismy kurs przedmałżeński czy coś w tym rodzaju. Nie w każdym kościele godzą się na to zaświadczenie jednak u nas to wystarczyło :) na szczęście ;)
spisując protokół ksiądz chciał od nas imiona i nazwiska i adres świadków i chyba pytał się o ich wiek
No mam nadzieję że jak pójdę w sierpniu to będzie oki :) tak mi pani powiedziała żeby w sierpniu przyjść ;)
image
jeśli macie,wklejcie wzór protokołu przedślubnego. Dzieki.
image
[/url]
tzn link do strony ze wzorem:)
image
[/url]
dzieki!
hmm mysle ze nie ma sie czego bać :)
image
[/url]
to jest najlepsze:

"1. Czy narzeczeni znali się przed śmiercią współmałżonka?
2. Co było powodem śmierci?
3. Czy któryś z narzeczonych nie jest współwinnym tej śmierci?"

:D
A mnie się to podoba:

e. Czy przyjmuje zasady etyki katolickiej w planowaniu rodziny?

A co jeśli odpowiem: "nie"? Bo rozumiem, że o antykoncepcję chodzi... A zasady etyki katolickiej to NPR ????? ;)

heh... :)
maritiki@op.pl
Te pytanie są dobre :) ja mam nadzieję że w naszym przypadku część pytań ominą bo jesteśmy już małżeństwem ;) mieliśmy cywilny także liczę na taryfę ulgową :D
image
My też mieliśmy już cywilny i też liczę na taryfę ulgową hi hi :)
maritiki@op.pl
No Ewela25 nam ucieka jedna spowiedź :) idziemy tylko w piątek przed ślubem :)
image
super :)

A kiedy miałaś cywilny?
My za tydzień mamy 3 rocznicę ślubu :)
maritiki@op.pl
Adusia, my mamy ślub w czerwcu przyszłego roku, a u księdza termin rezerwowaliśmy w marcu tego roku. Ksiądz zrobił wielkie oczy, że tak szybko i że mogliśmy przyjść za parę miesięcy, ale bez problemu nas wpisał i możemy spać spokojnie jeśli chodzi o godzinę :)
image

http://forum.trojmiasto.pl/Ill-love-you-till-I-die-relacja-paquerette-18-06-2011-t248517,1,11.html
No chyba nie omina Was te pytania, ksiadz omija tylko te ktore dotycza, wdow i wdowcow, pobytow w klasztorach, seminariach a na reszte niestety trzeba odpowiedziec, co nie jest wyjatkowo trudne, my juz prawie 10lat ze soba i nie bylo taryfy ulgowej, no moze troche smiesznie, bo ksiadz na cale szczescie mial poczucie humoru, gdy pytal nas o przyszle wspolzycie malzenskie:)
my w lipcu będziemy mieli pierwszą rocznicę a co do tych pytań w protokole to jest masakra jakaś pierwsze współżycie to jest już lekka przesada :P
image
ale w protokole nie ma żadnego pytania odnośnie pierwszego współżycia . . .
A może co parafia to inny protokół :) ja widziałam pytania typu

od kiedy jesteśmy narzeczeństwem

kiedy się poznaliśmy :)

po kilku latach życia w małżeństwie takich rzeczy się już nie pamięta :) a zwłaszcza facecie mają skłonność do zapominania :)
image
protokół wszędzie jest taki sam :)

w tym protokole jest pytanie od kiedy jest się narzeczeństwem i kiedy się para poznała ale nie ma nic o pierwszym razie :P
Protokół nie jest taki straszny - no chyba, że dla kogoś straszne jest pytanie o to, od kiedy się znacie ;)))
Moim zdaniem pytania są bardzo fajne i na pewno nie trzeba się do nich przygotowywać ;)
szminka tak szybko podpisaliscie protokol?
image
[/url]
Tak. U nas w sumie może być troszkę inna sytuacja, bo ślub jakby już mamy, więc nie ma w sumie możliwości wywinięcia jakiegoś numeru ;)
W sumie nie byliśmy na to przygotowani, ale skoro ksiądz tak chciał, to dla nas nawet lepiej ;)
aha rozumiem,,,
ale zazwyczaj wymagaja aby dokumenty byly z data nie wczesniejsza niz 3 miesiace...
image
[/url]
nawet na metrykach chrztu...
ale dobrze ze juz masz z głowy :) my idziemy jutro :)
image
[/url]
Ja to już też bym chciała mieć to wsio z głowy ale niestety czekać do sierpnia muszę żeby w ogóle godzinę śluby zaklepać w kościele :) a jestem taką osobą że lubię mieć wszystko szybciej pozałatwiane żeby później mieć spokój :) a powiedzcie jak pójdę zaklepać godzinę ślubu to muszę mieć coś ze sobą jakieś dokumenty czy coś i czy mogę załatwić to sama czy mąż musi być ze mną?
image
Pojęcia nie mam :/

My szliśmy przedwczoraj ustalić godzinę, żeby mieć spokój.
Ktoś tu wyżej napisał, że do pisania protokołu potrzebne dane świadków, a my jeszcze nie wybraliśmy, więc doszłam do wniosku, że będę musiała iść jeszcze raz.

Ale okazało się, że ksiądz spisał z nami protokół od razu. Fakt, że musimy uzupełnić w nim parę rzeczy (np. daty komuni św.-bo nie mogliśmy sobie przypomnieć, dane świadków itp.), ale ksiądz chciał żeby już większa część protokołu była załatwiona, żeby mógł już teraz rozesłać zapowiedzi do naszych starych parafii.
maritiki@op.pl
Adusia- ja mam identycznie tak jak Ty,musze miec wszystko dograne,załatwiony nawet najmniejszy szczegół jak sie tylko da z dość dużym wyprzedzeniem. Lubie miec wszystko wcześniej kupione, niech sobie leży a ja bede spokojniejsza :) najchetniej chcialabym juz miec wszystko zalatwione,kupione i tylko czekac i odliczac do TEGO DNIA :)) nie to żebym była w goracej wodzie kapana :):P

kosciele zarezerwowac dzien i date bylismy razem,ksiadz przy dacie zapisywal sobie nasze imiona i nazwiska,adresy,z jakich jestesmy parafii oraz nr telef. Żadnych dokumentow nie musielismy przedstawiac. Mysle że spokojnie możesz podejsc sama. Zreszta wszystko zalezy od ksiedza i koscioła.
image
[/url]
Kajagdynia wiem jak jest ja już mam nawet wybraną suknie :) ale dopiero w styczniu idę żeby Pani ze mnie wymiary zdjęła bo jak powiedziała teraz to za szybko jeszcze może Pani schudnąć albo przytyć :) ja tam tez nie jestem w gorącej wodzie kąpana tylko dokładna czasem aż za bardzo :) ale myślę że przy organizacji ślubu wyjdzie mi to tylko na dobre :)
image
ja suknie kupilam w pazdzierniku'09 szyta jak na mnie :)kupilam ja z zamiarem schudniecia i zaznaczylam na umowie ze na pewno beda przerobki.plusem szybszych przygotowań jest na pewno to ze można zaoszczedzic troche kaski.masz mozliwosc spokojnie pochodzic,poszukac,powybierac i dokonac korzystnego w cenie zakupu. Poza sezonem rowniez sa nizsze ceny i wiekszy wybor.
To co moglismy zalatwic szybciej mysle ze juz zalatwilismy. Gdybym w pracy nie miala duzo czasu na prywate to bysmy pewnie polowy nie mieli zalatwione.Ale mi to wszystko sprawia megaaa przyjemnosc:)
image
[/url]
Dziewczyny a odbiegnę trochę od tematu. Aktualnie szukam butów ślubnych i jestem załamana bo nie ma takich jak ja chce :) chciałam kupić białe platformy koniecznie z paskiem naokoło kostki lub jakieś inne wysokie buty ale muszą być wygodne i nie bardzo wiem gdzie szukać. Jedyne co znalazłam to http://www.bialebuty.com firma znajduje się w Gdańsku i są tam buty które mi się podobają ale minus jest taki że nie można tam iść jak do normalnego sklepu tylko trzeba zamawiać internetowo:( pomóżcie gdzie znajdę takie buty w Gdańsku?
image
juz buty? :) ja bym buty kupila dopiero jak wybiore suknie, a jezeli chodzi o zakup butow to w gdansku chyba najwiekszy wybor oprocz w salonach slubnych to jest na gildii , ja wciaz nie mam butow bo nie znalazlam takich co by mi sie podobaly ;)
image
No chce już buty kupić bo mam już wybraną suknie :) także wiem jakie buty muszę kupić ;) z resztą nie mam dużych wymagań chce proste atłasowe białe buty no i jak pisałam wyżej wysokie ;) najlepiej platformy :) no o gildii słyszałam że tam duży wybór w przyszłym tygodniu tam jadę :) mam nadzieje że nie zapłacę majątku ;) chciałabym wydać góra 200zł :)
image
No właśnie od 3 dni szukam butów :/
image image

na gildi wiecej niz 200 zł za buty nie dasz takie slubne ;)

sloneczko ja swoich wymarzonych jeszcze nie spotkałam.. ;P
image
Ja tam na gildii nie widziałam dużego wyboru :/ no fakt więcej niż w centrach handlowych, ale wcale nie jest ich tak dużo :/
image image

przynajmniej z 20 rodzajow widzialam ;p
a jakie konkretnie chcesz ? :>
image
Nie załamujcie mnie :) ja mam za sobą wszystkie sklepy w Wejherowie i tam nic nie było ;P teraz właśnie na Gdańsk chce się wybrać :) i w sumie to wiem tylko o tej gildii i o salonie sukien Longoria. Ponoć w Longori na zamówienie też robią
image
Ja tam w salonie kupować nie będę ;P
Względnie wybiorę się pomierzyć jakie są w chodzeniu i zapamiętać rozmiar :D przynajmniej o 40% taniej będzie ;P
image image

Ja też nie chce w salonie bo tam drogo a to buty na raz później się w nich chodzić nie będzie bo i gdzie w białych butach :D
image
Tu jest jeszcze firma, która oferuje butki ślubne.
http://www.witt.com.pl/oferta/
co to rezerwacji godziny . . .

ja telefonicznie zarezerwowałam sobie godzinę ślubu. Jeżeli wolicie zarezerwować termin osobiście możecie to zrobić same bez drugiej połówki i żadne dokumenty nie są do tego potrzebne :)
A my dzisiaj byliśmy spisać protokół i poszło bezboleśnie :P
image
image 05.06.2010r.
W Ryłko wczoraj widziałam bardzo ładne. Niestety miały 8cm obcas a ja mogę mieć max 4,5cm :/
Załamka :( To jedyne które mi sie podobały :(
maritiki@op.pl
jeśli mowa o butach zerknijcie tutaj...
http://www.fleq.pl/sklep/produkt,kategoria,obuwie-slubne

czekam na dostawe i zamawiam od nich jedne butki na ew.zmiane.
image
[/url]
ja w poniedziałek idę po butki :) obym jakieś kupiła
Byłam dziś w Longorii na Wrzeszczu i powiem wam że ładne buty polecam ;) ale nie znalazłam takich jak mi się podobają ale wybór dobry mają :)
image
Adusia zerknij na link ktory podalam wyżej :)może akurat..
image
[/url]
Są tam platformy ale sandałki :P a ja się boję że mi nogi podepczą jak będę miała odkryte paluchy :) poza tym w kwietniu to różnie może być z pogodą i dlatego wolałabym pełne buty :)
image
No i kupiłam buty dziewczyny:) jednak w longorii ;) troche zapłaciłam ale opłaca się dobry materiał, dobre wykonanie i przede wszystkim wygodne obuwie :) polecam ;) a dostępne buty można zobaczyć na stronie która ktoś podał wyżej http://www.witt.com.pl
image
Dziewczyny zapraszam do wątku o poślubnej sesji zdjęciowej:http://forum.trojmiasto.pl/Panny-Mlode-Maj-Lipiec-My-Tez-Chcemy-Sesje-Foto-t158364,1,130.html

NAPRAWDĘ WARTO!!!
image

Inne tematy z forum Wesele

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?

bielizna ślubna - gdzie kupić? (36 odpowiedzi)

Dziewczyny tak jak w tytule, gdzie najlepiej w trójmieście dobrać bieliznę ślubną? macie może...

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (216 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

do góry