Widok

przekłuwanie uszu

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
czy ktos orientuje sie gdzie w gdańsku mozna przekłuc dziecku uszy za jednym razem, tzn. chodzi mi o zaklad kosmetyczny ktory posiada dwa pistolety i za "jednym" strzałem załatwia całą sprawę. Chciałabym oszczedzic dziecku stresu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Skoro chcesz zaoszczędzić stresu, to po cholerę w ogóle chcesz przekłuwać uszy?

image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
bo ona sama tego chce a boje sie ze moze wystraszyc sie tego strzalu i nie da przekluc drugiego ucha
Kup dziecku plastikowe klipsy, są też takie zestawy do samodzielnego składania biżuterii dla dziewczynek powyżej 3-go roku życia.

A uszy niech sobie przekłuje jak będzie w stanie sama załatwić wszystko u kosmetyczki.
dokładnie kup małej klipsy. Przeciez to Ty jestes matka i Ty ustalasz zanasady. Jak widze przekute uszy u małego dziecka to naprawde tylko pogratulowac rodzicom:/
ja mialam 4 latka jak mi przekuli uszy i zyje a wcale huku nie ma duzego przy tym:)

Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
Koleżanka przekuła swojej córeczce jak miała 10 mcy. Ja też chce mojej przekuć tylko nie wiem kiedy

image
10 miesiecy????niezle.Chyba na glowe padla (i nie przepraszam za wyrazenie).Nie no najlepiej od razu po porodzie,a co tam nie bedzie pamietac i do tego tatuaz na plecach jakies skrzydla w koncu modne,na czasie.Jak slysze o takich rodzicach to mnie fala mdlosci zalewa.Corka chce?Skoro uwazasz ze jest na tyle dojrzala i ze moze sama podejmowac decyzje to wydzarasz ją tez bo chce?Nie da sie tego porownac?A wg mnie da.Jesli ktos chce zaprowadzac zmiany w swoim ciele to moze niech najpierw skonczy wlasciwy wiek.
A ja wcale nie uważam tego za głupotę.

image
image
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie,to jedna z madzrejszych rzeczy o jakich slyszalam.Niektorzy dziaraja swoje dzieci-pogratulowac,inni przekluwaja im uszy...dziwne ze rodzic nie chce poczekac az dziecko samo bedzie w stanie pojsc sobie do kosmetyczki.Co to?zalatwianie jakis swoich ukrytych pragnien?Przeciez mzona zaczekac z decyzja az dorosnie a nie maluchowi 10 miesiecznemu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!przekluwac uszy.Tak jak mowi Agatha sa klipsy,sztuczne kolczyki kolorowe ciekawe mozna tak sie bawic a nie kluc dzieciaka bo ladnie bedzie wygladalo z kawalkiem zelatswa w uchu.Jaki jest powod takiego postepowania,moze mi ktoras z was powie?czemu to ma sluzyc?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Moyre ale w czym ty widzisz problem, ja nie uważam że to głupota!!!!
Córeczka koleżanki nawet nie pisneła więc chyba jej to nie bolało, jeżeli dla ciebie to bolesny zabieg to trudno ale nie pisz że to głupota!!!

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja miałam przekute uszy w wieku 5 lat bo pewnie i ja chciałam i moja mama i co z tego , jakoś żyję tatuazy sobie nie zrobilam więcej dziurek także , skończyłam studia, wyszłam za mąż i po slubie zamieszkałam z mężem, pracuje i mam normalną rodzinę , nie przesadzajcie że dwie dziurki w uszach mają taki wpływ na życie dziecka

[url=http://www.maluchy.pl]image[/url [url=https://achtedzieciaki.pl/artykul/10][img]http://s10.suwaczek.
Dziewczyny zeszłyscie z tematu .
Nie wy podejmujecie decyzje czy czyjes dziecko bedzie mialo kolczyki czy nie

pytanie było gdzie maja dwa pistolety

wiem ze na morenie maja dwa pistolety tylko musze dowiedziec sie o adres

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzisiaj wydziaram mojego syna.Dlaczego?bo chce:)w koncu skonczyl juz 10 miesiecy wiec skoro pokazuje na tatuaz to spoko,zafunduje mu taki,a co tam,po co czekac do skonczenia wieku gdy bedzie rozumial.Ja jestem mama i ja podejmuje decyzje nie?a tylko uszy swoim dzieciom przekluwacie czy mzoe tez brwi albo jezyk?eh dobra ja juz sie nie odzywam bo tylko sie zdenerwowac mozna.
moyre nie porównuj tatuażu do kolczyków!!!!
Po za tym zastanów się co ty piszesz.... Myślałam ze masz więcej rozumu!!!!

image
Brawo Madzia za przypomnienie tematu :)

[url=http://www.maluchy.pl]image[/url [url=https://achtedzieciaki.pl/artykul/10][img]http://s10.suwaczek.
Gosia bo mnie to leczy kurcze każda sama podejmie decyzje i dajcie juz spokój

Masz rację Madzia, ja się nad tym nie zastanawiałam czy i kiedy zrobię dziurki mojej małej , ale nie widzę w tym nic złego bo jednak kolczyki w naszej kulturze są przyjęte jako coś naturalnego więc po co to wszystko wyolbrzymiać

wielkie dzieki, czekam na ten adres, a a pro pos Moyre to sorki ale nerw bierze jak sie czyta takie wypowiedzi
jutro sie zorientuje i dam ci znac

ok:)))))
mysle ze mam wystarczajaco rozumu bo....nie tatuuje syna nie kolczykuje go,jak bede miala corke to tez nie bede jej kluc.Moje dzieci same beda podejmowac decyzje.Jesli uwazasz Haniu ze mam zbyt malo rozumku uzasadnij
Moyre wrzuć se na luz co??
Temat był: gdzie znajdę... a nie co sądzicie...
Nikt tu nie chciał poznać Twojego zdania. A jeżeli już chcesz się wypowiedzieć załóż osobny wątek. Wtedy każdy zadecyduje czy chce na ten temat pogadać czy nie.

chwila, to jest forum i każdy może wypowiedzieć się na temat i nie na temat - demokracja! Dla mnie przekłuwanie dziewczynkom uszu to totalna głupota choćby ze względów bezpieczeństwa. No cóż jak dzieciak wróci któregoś dnia z przedszkola z naderwanym uchem (i wcale nie muszą to być duże kółka, czy kolczyki wiszące) to matka wówczas sie trochę otrzęsie się z tych zachcianek.

Moja Ania pewnie tez przekłuje sobie uszy, ale pewnie w wieku ok. 15 lat.

image
image
Oczywiście, że to forum. Nie wiem czy zauważyłaś, że każdy post ma jakiś temat a dalsze jego rozwinięcie znajduje się zawsze na jego początku.
Tak więc nie zauważyłam tu pytania: co sądzicie o przekłuwaniu uszu ale trochę inne,

Tak więc do rzeczy, a jak nie to załóżcie kolejny wątek na temat: czyli jakie jest Wasze zdanie.

Ja też zacznę pisać tu o wpływie jaki wywierają deszcze tropikalne na politykę Chin bo mamy demokrację tak??
Bez sensu.

Sysia, a ktoś Ci broni pisać o tych deszczach?
Ja też uważam, ze przekłuwanie uszu maluchom to nie jest najlepszy pomysł. Starałam się zaoszczędzić Malej bólu przy szczepieniach kupując szczepionki 6 w 1, a teraz mam jej ten ból fundować? Poza tym dzieci w trakcie zabaw wyczyniają różne rzeczy i czasami taki kolczyk może stać się przyczyna jeszcze większego bólu.

Oczywiście banda panienek, którym w dzieciństwie "przekuto" rozum razem z uszami wprowadza porządek :D Na tym polega forum, drogie koleżanki, że wypowiedzi krążą wokół tematu, a czasem od niego nawet odchodzą. Jak komuś przeszkadza, że czasem nie dostanie odpowiedzi jaką chciałby usłyszeć, ale opinię, że trzeba być idiotą, zeby w ogóle takie pytania zadawać, to może porzucić fora na rzecz encyklopedii.
a myslalam ze to tylko ja "wszczynam" klotnie na forum:)....

Kala oczywiście, że nie broni ale nie w tym temacie.

Agatha nie musisz nikomu ubliżać, aby udowodnić swoją rację.

Mam słodzić idiotkom przekłuwającym uszy niemowlakom?
uderz w stół a nożyce się odezwą - dymiary

nie wasze dzieci, nie wasz problem
"Oczywiście banda panienek, którym w dzieciństwie "przekuto" rozum razem z uszami wprowadza porządek :D "

to zabrzmiało jak obelga pod moim adresem, ponieważ stwierdziłam, że piszecie nie na temat. Nie uważasz??

Nie rozumię dziewczyny waszej agresji, ja wiem że każdy ma różne zdanie na ten temat i każdy ma prawo je oczywiście wypowiedzieć ale po co się poniżać i być chamskim czy brak kultury w czymś pomoże?

A miałaś "przekute" uszy jeszcze w niemowlęctwie?
Nie "rozumię" Twojej ortografii.
A jak się to ma do tego, że piszesz nie na temat co?? zresztą ja też. więc się wycofuje aby nie zaśmiecać dziewczynie wątku.

jest Agatha = jest ciekawiej na forum :)

To proszę zrób coś dla mnie i postaraj się zrozumieć, bo później dziwimy się dlaczego nasze dzieci są agresywne , ale od kogo się one uczą właśnie od rodziców

Sysia,
gdybyśmy z każdą nowa myślą dotycząca jakiegoś_tam_tematu zakładały nowy watek, to wiesz co by tu sie działo? A to co, piszą dziewczyny jest poniekąd związane z tematem.

Taa, ludzie którzy mają takie podejście jak Ty ("nie moje dziecko, nie mój problem") nie zwracają zapewne uwagi na krzyki dziecka za ścianą, a potem sie dziwimy, ze panuje znieczulica. Teraz mogę się zgodzić, ze to co napisałam jest OT:-)

i od nowa woda na młyn
Mam pomysł na nowy biznes. Założe gabinet "Dziarany niemowlak". Piercing i tatuaże dla milusińskich.

Przecież jak niespełna roczne dziecko "chce" się przyozdobić, to trzeba zaspokoić jego potrzeby.
Kala oświeć mnie: jakie ja mam podejście??
trochę przegięłaś wiesz!!!

krzyki dziecka za ścianą a ocenianie kogoś za coś co nie jest w twoim systemie wartości to dwie różne sprawy chce kobieta przekłuć uszy córce to niech przekłuwa nie prosiła was o ocenę, dziecku się nie spodoba, będą ropieć uszy, nie będzie spało w nocy i krzyczało to wtedy poruszymy temat krzyków dziecka za ścianą, a może bedzie wszystko fajnie i zrobi matce awanture dopiero za 15 lat, ich sprawa.
:-)

Sysia, jeśli nie zauważyłas to pierwsza część postu była do Ciebie...

Nie zauważyłam bo nie precyzyjnie to ujęłaś. Raz zwracasz się do mnie a potem nagle piszesz TY. Jeżeli pisałaś to do Gosi to mogłaś zacząć od jej imienia.

Matki palące papierosy też nie proszą nikogo o ocenę. Pijące drineczki na rozluźnienie też nie. A dzieci pijących nigdy nie zgłoszą pretensji o to, bo ich intelekt nie pozwoli na zrozumienie własnych dysfunkcji...

Ale komu tutaj tłumaczyć... Przy okazji wędrówek po zadłużonych mieszkaniach prawie zawsze widziałam podobną scenkę: mamusia - paląca tipsiara, uwędzona w solarium i córunie w wieku od 6 miesięcy ZAWSZE ze złotymi kolczykami w uszach. Nie spotkałam w tych lokalach ani jednej małej dziewczynki bez kolczyków.
Wypowiedzi ktore wg niektorych Was odbiegaja od tematu moze zmienia podejscie matki ktora chce przekluc dziecku uszy.Jak dziewczyny pisza-nie jest to zwiazane tylko z ryzykiem powiklan jak ropienie uszka,stan zapalny ktory moze uwierzcie mi okazac sie grozny,ale tez z kwestia bezpieczenstwa w przedszkolu,zlobku.Dzieci w trakcie zabawy moga pociagnac za kolczyk nawet jesli nie jest dlugi.Po co naraz swoje dziecko na cos takiego?Dla dwoch kawalkow metalu?

A klucie 10 miesiecznego bobasa to juz lekkie przegiecie.I tak samo jak reagowalam jak za sciana byly krzyki dzieci tak samo bede reagowac chociazby slownie jak matce na glowe pada i kluje tak male dziecko.Po jaka cholere?Kazda mowi tutaj to jej sprawa,to sprawa rodzicow itd.Ale czemu to ma sluzyc?czy ktoras kolczykujaca swoje dziecko moze mi na to pytanie odpowiedziec?bo chyba nie dlatego zeby bylo ladnie...
i znowu ze skrajności w skrajność, czy to powoduje, że jest się fajnym? może spróbuję.

Zgłaszam, że w Tajlandii małym dzieciom zakłada się obręcze na szyje, to dopiero nieodpowiedzialne matki! i pewnie jeszcze palą marychę i piją napar z maku!!
Rany, Sysia, przez przeoczenie nie dodala jednego "a". A osoba "TAAA' występuje na forum, prawda? Co mam iść się biczować, za to przeoczenie? Poza tym, gdybyś przeczytała wszystkie wypowiedzi to wiedziałbyś do kogo piszę

dziewczyny ale jezeli sie nie myle,nikt tu nie napisal ile ta dziewczynka ma lat!skad wiecie ze to niemowlak

image
Agatha ja tez widzialam matki lalunie pchajace wozki,bedace na niebotycznie wysokich obcasach,papierosek w dłoni,odcieniu skory marchewki,a niemowle lezy w wozku ubrane w róż i kolczyki w uszach,jeszcze dziary brakuje.
hania napisala o 10 miesiecznym dziecku i stad ta dyskusja
O niemowlakach jest mowa dalej. W pierwszym poście jest mowa o dziewczynce, która jest za mała, żeby podjąć decyzję o przekłuciu uszu.
a teraz juz doczytalam

image
a co do tego wszystkiego maja obcasy matki, kolor jej skóry no i niemowlę ubrane w róż?!
Nie mam pojęcia co się dzieje w Tajlandii, wystarczy mi zmaganie się z niektórymi Polkami.
Nie widzisz związku?
Moyre,
widzę, ze mamy podobne zdanie:-)

kolczyki - ok wiadomo - zakładanie ich niemowlakowi nie jest najlepszym pomysłem, tipsy - tez wiadomo-pzy małym dziecku kompletna glupota, ale obsacy, opalenizna i roz?
malinowa napisał(a):

> kolczyki - ok wiadomo - zakładanie ich niemowlakowi nie jest
> najlepszym pomysłem, tipsy - tez wiadomo-pzy małym dziecku
> kompletna glupota, ale obsacy, opalenizna i roz?

ja tez nie widze zwiazku ,co ma ubranie matki czy opalenizna do tego jaka jest matka?A poza tym ja jak bede miala corke tez bede ja ubierala na rozowo
i nie widze w tym nic zlego

image
Tatuowanie dzieci,piercing,przekłuwanie uszu to ingerencja w wyglad ciała.Jedna w mniejszym stopniu inna w wiekszym,ale zawsze ingerencja.Nie widze juz nic zlego w przekluciu uszu np 9,10 latce,ktora chcialaby miec kolczyki,chce pojsc do gabinetu,wie jak to bedzie wygladalo,podobaja jej sie takie ozdoby,kolezanki maja kolczyki ona wiec tez by chciala itd.To juz jakas swiadoma decyzja.Ale 10 meisieczne dziecko?Matki staraja sie dzieciom zaoszczedzic stresu i bolu wydajac majatek na szczepienia,byleby bylo mniej ukluc,a tu znajdzie sie taka ktora wezmie nieswiadome niczego malenstwo zaniesie do kosmetyczki albo wezwie do domu,przekluje uszy i teraz bedzie czekac-BEDZIE STAN ZAPALNY CZY NIE BEDZIE,HMM,BEDZIE CZY NIE BEDZIE,JAK BEDZIE TO WTEDY POMYSLIMY.A moze warto pomyslec wczesniej i dac sobie spokoj,nie narazac dziecko na niepotrzebny stres,na powiklania,na bol,tylko pojsc na spacer i zamiast wydania pieniazkow na kolczyki kupic jakas zabawke?a jak dorosnie wtedy pojsc i przekluc uszka jak bedzie chciala?
Malinowa, nie widziałaś nigdy Pocahontas na szpilach wciągającej wózka po podjeździe na stromych schodach?
co maja niebotyczne obcasy do prowadzenia wozka?hmm zastanowmy sie.Matka ledwo trzymajaca sie na nogach opierajaca sie o wozek bojaca sie ze wywroci sie na chodniku przez swoje szpileczki....Hmm chyba nie ma to nic do tego...Podobnie jak taka matka prowadzaca wozek ze schodow....Ba!!niektore takie panie biora swoje malenstwa na rece pokazujac kolezankom druga reką oczywiscie trzyma sie wozka zeby nie runac na ziemie....J
ak ide z malym na spacer to nie ubieram ponczoch,obcasow,krotkiej mini,nie tapiruje sobie wlosow,ale ubieram sie w miare na sportowo,mam plaskie buty zeby moc zajac sie dzieckiem,prowadzeniem wozka,znoszeniem go ze schodow,zabawa w piaskownicy....a nie soba i poprawianiem swojej kiecki.

a opalenizna nie ma tu nic do rzeczy.Mowimy tylko o dziwnym zbiegu okolicznosci ze takie hmm "tapirki":) jakos zawsze wygladaja podobnie.
ja ich nie bronie, ale chyba nic w tym zlego ze chca dobrze wygladac...nie kazda chodzi w dresie i adidasach...oczywiscie rozumiem ze takie laski ktore maja mega szpile i ciezko im sie chodzi to jakas pomylka, ale to pomylka bez wzgledu na to czy z wozkiem czy bez...
www.lobuziak.pl/rodzice/page_33.html

"Zawsze mamy chcą aby ich córki wyglądały jak ślicznie panienki.
Gdy dziecko ma 3 miesięce lub rok mamy decydują sie na kolczyki w uszach córek. Takie malutkie, takie tyciutkie z kolorowymi oczkami. Idą z córką do kosmetyczki, aby ta założyła dziecku kolczyki. Piękne modnisie z tych małych córeczek. Jednak gdy pistolet do wciskania kolczyków wstrzela robi huk dzieci przeważnie płaczą i boją się. Poza tym nie ma się gwarancji, że uszy będą sie goiły. Może dojść do stanu zapalnego, ropy, i strasznego bólu tylko dlatego, ze cialo nie toleruje obcego elementu. Takie małe damy ineresują się swoim ciałem i ciągną się za włosy, uszy, będzie je interesowało to, że coś w nich mają. A co ze sweterkami mozna zachaczyć niechcący dziecku o kolczyk i nieszczeście gotowe. Po co narażac takie malutkie dziecko na ból przy przebijaniu i gojeniu uszu. Narazie w takim wieku lepsze są spineczki, i zapuszczanie włosów na długie. Odpowiedni wiek dla dziecka to między 5-6 lat. Dziewczynki wtedy mogą się same wypowiedzieć i zdecydować czy chcą mieć przebite uszy czy nie. Jednak problem z odrzutem zostaje. Kochane drogie mamy to tylko ozdoba i nic innego. Poczekajmy z przebijaniem uszu aż nasze dzieci będą mogły same się wypowiedzieć na ten temat i wtedy im to zaproponujcie."
Dziewczyny jesteście niesamowite.
Normalnie super się czyta Wasze elaboraty.

Stereotypy i uprzedzenia górą !!!

malinowa nie mowie o tym zeby ktos mial ubierac sie w dres i adidasy:)ale zeby chociaz ubrala sie taka w buty na ktorych da rade stabilnie stac,chodzic i co najwzniejsze trzymac dziecko,pchac wozek.i prawda ze takie to i bez wozka sa pomylka:)
:) no to wyjaśnione :)
Trzeba umieć je odróznić od prostych zależności, z którymi akurat tutaj mamy doczynienia. A to jest zależność stuprocentowa: zakolczykowane dziecko=durna matka.
to dobrze czytaj sysia-nie chodzi o to ze taka jest glupia lub malo rozgarnieta,ale o to ze powinna ubrac sie tak by ubranie nie przeszkadzalo jej w opiece nad dzieckiem-a niebotyczne obcacy przeszkadzaja zdecydowanie,tak jak mega krotka mini,tipsy rowniez.
czytam, czytam Moyre i pewnie nie tylko ja.
A skąd wiesz, że im to przeszkadza??

niewiem jak obcasy bo ja nie nosze wogole ale tipsy oczywiscie nie zadlugie mysle ze nie przeszkadzaja moje przyjaciolka nosi caly czas i jakos jej dziecku nic nie jest

image
ROTFL!

No pewnie, wysokie obcasy zupełnie nie przeszkadzają. To jak kilkucentymetrowe tipsy - wszystkie Barbie, Pocahontas i typy mieszane czyli Borsuki twierdzą, ze wręcz pomagają.
i co teraz chcialas cos zasugerowac???Przeciez apisalam ze jak tipsy czy zele w czym maja przeszkadzac jezeli sa w odpowiedniej dlugosci

image
No ale skąd wiesz??

Sysia2006 napisał(a):

> No ale skąd wiesz??
>
jezeli to bylo do mnie pytanie i chodzi o paznokcie to juz pisalam ze moje przyjaciolka ma zele i w niczym jej nie przeszkadzaja

image
Miałaś kiedyś tipsy, że jesteś taka anty??

nie, to do Agathy ;)

Od lat obserwuję choćby kasjerki w sklepach, ich połamane tipsy i nieporadne chwytanie wszelkich przedmiotów - stąd.

Ranking na najlepsze tipsy zawsze wygrywają panie z Biedronki. Kultowy sklep, uwielbiam go - tanie prawdziwe masło i rozrywka w jednym :D
aha, obserwujesz...
mhm i uważasz, że wszystkie kobiety które mają tipsy mają je połamane i zaniedbane...
Bo wiesz ja czasami widuję kobiety z prawdziwymi paznokciami, które wyglądają tak, że rzygać się chce...

Za to nawet niepołamane tipsy są zazwyczaj bardzo śmieszne.
Nie, papierosów też nie paliłam i nie wędziłam sie w solarium, a jestem anty.
dlaczego śmieszne?? widziałam sporo kobiet których sztuczne paznokcie wyglądały bardzo elegancko...nie każdy ma ładne własne paznokcie.
Tam gdzie natura nawaliła można ją spróbować delikatnie skorygować no nie??

Delikatnie - tak. Ale czegoś takiego, jak eleganckie tipsy prawie u nas się nie widuje. Tak samo, jak delikatnej sztucznej opalenizny.

Ani razu też nie widziałam eleganckich paznokci i ładnego koloru skóry u kobiety, która na szpilach prowadziła wózek, albo miała zakolczykowanego niemowlaka.
To widać miałaś pecha. Albo wpadają Ci w oko tylko takie osoby bo jesteś do nich uprzedzona.

he to dopiero jest odejście od tematu ;)

To ładnie pomogłyśmy koleżance w poszukiwaniu salonu kosmetycznego. Nie ma co ;)

Mam nadzieję, że odwiodłyśmy ją od poszukiwania takiego salonu przez najblizsze kilka lat. Ale zgodnie z moimi wcześniejszymi stwierdzeniami - to raczej płonna nadzieja.
Ręce opadają jak się czyta tego typu bzdury! Wyobrażam sobię tę pannę która to pisze...hahahahaha!
ja miałam przekłute uszy jak miałam kilka miesięcy, bo tak robili "wszyscy", nikt nie pomyślał, że to nie jest dobre dla dziecka, że to niepotrzebny dla dziecka ból i stres, że tylko z tym kłopot: w przedszkolu, przy ubieraniu, w zabawie ... gdy urodziła się moja siostra i oczywiście jakaś "ciocia" już się paliła do przekłucia jej uszu mama powiedziała NIE, tym razem nie będzie kaleczyła dziecka: bo tak jest ładnie, "ciocie" nie mogły zrozumieć jej decyzji ... ale mama sie uparła i moja siostra miała przekłute uszy przed I komunią, bo poprosiła mamę, czy może mieć kolczyki, bo chce ładnie na komuni wyglądać ... ot, taka mała dygresja ...

papilio1@op.pl
brawo tokio dla twojej mamy ze zachowala zdrowy rozsadek.

wytlumaczenie niektorych "przekluwam bo tak jest ladnie" jest wystawieniem swiadectwa o wlasnym systemie wartosci-wyglad wazniejszy niz unikniecie ryzyka powiklan
Jedna warta drugiej, agatha zgrywa wielką intelektualistkę a nie pomyślała, że może tekst o Tajlandii ma głębsze podłoże np. kulturowe, skąd wiecie, że u założycielki wątku nie jest to jakaś chora tradycja? zjedźcie na czym świat stoi Żydów za to, że obrzezają niemowlęta. Ze skrajności w skrajność.
Własnie dlatego, że nie wiem nic o kulturze Tajlandii, to nie mam zdania na ten temat. Za to Polskę znam...

Obrzezanie w wielu kulturach ma początek oczywiście we wskazaniach natury medycznej, ale obwieszanie się złotem zawsze było manifestowaniem bogactwa i pozycji społecznej, a teraz u nas ma paradoksalnie odwrotne znaczenie.
a moim zdanie przekłucie uszu to głównie zachcianka matki, bo pewnie mamusia myśli, ze to ozdobi jej małą córeczkę.

image
moim zdaniem!

image
niektorzy przekluwaja (jeny jak to sie pisze :) ) bo martwi ich to ze nie widac czy to corka czy synek :)
Agatha, a skąd wiesz, że w tym przypadku nie chodzi właśnie o to? skąd wiesz z jakich kręgów pochodzi założycielka wątku? I jakim prawem oceniasz inne matki chodzące na obcasach, noszące tipsy itp? Bozia urody poskąpiła? jak kobita chce przebić córce uszy to zrobi to tak czy siak taka jest babska natura czego ty jesteś doskonałym przykładem inne panny wymieniają swoje poglądy a ty dalej swoje, ekspert od wszystkiego, który jest do niczego. Z wami babami to tak zawsze jest dużo krzyku o coś co was osobiście nie dotyczy, wszystkie zgrywają takie odpowiedzialne mamusie a w styczności z rzeczywistością już nie jest tak różowo.
mów za siebie

image
Ja mam tę przewagę, że babą nie jestem :)
Czyżby Twoja przewaga polegała na tym, że choć w żadnym z Twoich zdań nie ma krzty logiki, to nikt nie napisze "babska logika"? :D
Typowe dla kogoś kto nie ma argumentów do dyskusji - zmiana tematu z żałosną ripostą.
Ja zmieniłam temat? :D
tu mam pewne wątpliwości!

image
a tak przy okazji, a Twoja riposta jest jaka?

image
nie zmieniłem tematu, więc nie potrzebuje rzucać ripostą, czytaj kobieto ze zrozumieniem, bo stąd bierze się 90% nieporozumień
a chociażby to, czy to nie jest riposta? pierwszy przykład z brzegu Mężczyzno:

Typowe dla kogoś kto nie ma argumentów do dyskusji - zmiana tematu z żałosną ripostą.

image
Żałosna dyskusja, są matki , które przekuwają uszy, są takie co tego nie zrobią.Były , są i będą!!!!
Wredne i pełne złośliwości teksy moim zdaniem mają leczyć jakieś kompleksy.
Ja założyłam mojej córci kolczyki jak miała pół roku i nie żałuję!!!!Jeżeli następne dziecko będzie dziewczynką to tez to zrobię.
I nie mam pretensji do kobiet które tego nie robią!!!!Indywidualna sprawa!!!!
Nie mam tipsów, nie chodzę na solarium i na obcasach na spacer też nie.
Ja miałam uszy przekute jak miałam 7 lat, bardzo chciałam i do tej pory to pamiętam. Moje koleżanki zbierały się na odwagę kilka ładnych lat zanim przekuły sobie uszy i generalnie żałowały że ich mamy nie zrobiły tego jak były małe.
Owszem można dziecku wytłumaczyć na czym to polega- decydują się ale często potem zrobienie drugiej dziurki jest prawie niemożliwe.
Stany zapalne zdarzają się ale przy odpowiedniej pielęgnacji nic się nie dzieje, a kolczyki wybiera się odpowiednie do wieku dziecka a nie takie żeby mogły zrobić krzywdę.
Znam takich rodziców którzy wszystko tłumaczyli dzieciom,m.in. na czym polega wizyta u lekarza co pani doktor zrobi itp itd. Następnie dzieci tak bardzo uświadomione przeżywały zbliżające się wydarzenia opowiedziane przez rodziców że mdlały i "chorowały" a potem bieganie po psychologach bo małe rozumki są za bardzo napchane niepotrzebnymi informacjami, których nie potrafią oswoić.
jak to mówią, ogień ogniem, atak najlepszą obroną
żałosny ten wątek...

jak byłam mała bardzo chciałam mieć przekłute uszy...mama mnie zaprowadziła do gabinetu jak miała 7 lat i bardzo żałuję że nie zrobiła tego wczesniej

każdy robi wg swojego uznania...

image
image
Ale czego żałujesz, Wiper? Cóż takiego straciłaś przez te 7 lat swojego życia nie mając kolczyków?
bo uwielbiam nosić kolczyki po prostu
zawsze zazdrościłam mamie i koleżankom że mogą a ja nie mam przekłutych uszu

do tej pory nie wujde z domu bez kolczyków, tak samo zresztą jak nie wyjdę bez psiknięcia sie perfumami

inni nie mogą wyjść bez makijazu a ja bez kolczyków

image
image
Dokładnie, matki zakładające kolczyki niemowlętom były, są, i będą. Smutne, ale prawdziwe.
A nie żałujesz, że w przedszkolu nie rozerwano Ci ucha?
hehe

a mi przekuwał uszy ojciec "na ziemniaka" ;))
i żyję

więc dobrze, ze dziewczyny chcą iśc do kosmetyczki a nie załatwic to same :)

image
Nie wiem czy smutne, może jest to raczej chęć zaoszczędzenia dziecku stresu w późniejszym wieku.
Zdecydowana większość dziewczynek chce mieć kolczyki, a po prostu się boją.
W dobrych zakładach kosmetycznych smarują uszka żelem który schładza i chwilowo znieczula także bólu nie na natomiast jest niewielki strzał.
Też kupuję dla córki szczepienia żeby nie kuli jej wiele razy.
A przekucie uszu przy chociażby jednej szczepionce to pikuś - trwa to o wiele krócej i nie boli.
Ciekawe, dlaczego obrzucane są matki spacerujące na obcasach. Ja tam nie zamierzam zmieniać stylu z powodu dziecka. Nigdy nie chodziłam na płaskim i nie będę, chyba że będą do tego wskazania lekarskie. Póki co cierpię w płaskich butach na potworne bóle łydek i ścięgien achilesa. Również nie będę się ubierać na sportowo, ścinac włosów na krótko i wychodzic bez makijazu na spacerki, bo nie zamierzam być matką Polką zapominającą o sobie jak tylko pojawi się dziecko. I nie ma to nic wspólnego z brakiem miłości, byciem złą matką, czy jakąs tam obrzucana tu błotem "tipsiarą" .
Widzę tu duzo uogólnień , kobieta spacerująca z dzieckiem, na obcasach, z tipsami i w spódniczce, nie musi oznaczać złej matki i złego człowieka.
wiesz co, wszystko się moze zdarzyć...
ucha mi nie oberwano ale zdarzyło mi się cos innego przykrego zupełnie nie związanego z uszami
moja mama dbała o to żebym miała delikatne kolczyki na wkrętki i nie zkładałam ich kiedy w szkole był WF

image
image
Cytuję post, którego chyba nie zrozumiałaś, Gruba:

Autor: Moyre 29-05-2008 09:33 wyślij odpowiedź

Agatha ja tez widzialam matki lalunie pchajace wozki,bedace na niebotycznie wysokich obcasach,papierosek w dłoni,odcieniu skory marchewki,a niemowle lezy w wozku ubrane w róż i kolczyki w uszach,jeszcze dziary brakuje.

Jeżeli to Twój styl, którego nie zamierzasz zmieniać, to już wiem, dlaczego nie rozumiesz.
jest to niemożliwe aby przekuli ci na raz obydwa uszy gdyż robi się to pod pewnym kontem ułożenia główki. Tak jak piszą dziewczyny jeżeli chcesz zaoszczędzić dziecku cierpienia to po co wogóle przekuwanie uszu dla szpanu czy dla tego iż inne dzieci mają. Sama przekułam mojej córce uszy jak miała 5 m-cy nic się nie działo szybko się zagoiło, ale gdy zmieniliśmy tylko kolczyki córka dostała uczulenia do dziś nie może nosić kolczyków i zastanawiam się czy warto było,
nie prawda przekłówaja uszy za jednym razem

to nie jest do konca tak,ze przy odpowiedniej pielegnacji nie dojdzie do stanu zapalnego.W koncu kazda z nas chyba dba o higiene dziecka a stany zapalne sie zdarzaja.Ja sama musialam brac tabletki i smarowalam specjalna mascia ucho bo mialam istny koszmar z przeklutym uchem.Nie moglam spac,ucho ropialo,bolalo,zeszlo po okolo 3 tygodniach ale wycierpialam sie dosyc.Na sama mysl ze niemowle mogloby cos takiego przechodzic az ciarki oblatują.lepiej nie ryzykowac i dac dziecku wybor jak bedzie swiadome-takie jest moje zdanie.
Zgadza się że nie zawsze, aczkolwiek małym dzieciom wszelkie rany i ranki goją się w nieporównywalnie szybszym tempie niż dorosłym.
Do ukończenia roczku nie ściąga się kolczyków bo dziurki potrafią zarosnąć w ciągu doby.
robią jednocześnie :)
sama widziałam, ale salon ten niestety już nie istnieje,
zgadnijcie co będzie na jego miejscu....
........ tak właśnie kolejny bank,
a to był salon z tradycjami, sama tam przekłuwałam uszy - w szacownym wieku lat 15 :)
zawsze chciałam mieć przekłute uszy, ale moja mama się nie zgadzała, do tej pory mam jeszcze 4 dodatkowe dziurki w jednym uchu ;)
i bez kolczyków nie wyjdę nawet ze śmieciami ;)

Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Agatha WIDZIAŁAŚ matki lalunie pchajace wozki,bedace na niebotycznie wysokich obcasach,papierosek w dłoni,odcien skory marchewki,a niemowle lezy w wozku ubrane w róż i kolczyki w uszach
Widziałaś, ale ICH nie poznałaś...
Jeżeli to Twój sposób oceniania ludzi - po wyglądzie - to już wiem, dlaczego nigdy się nie zrozumiemy.
starasz sie Agatho pokazać swą inteligencję i błyskotliwość, a oceniasz ludzi w/g stereotypów, jak każdy przeciętny Polak
Gruba, staram się pokazać inteligencję i błyskotliwość? Na forach weselnik i rodzina?? Litości... :D Jestem dość inteligentna, czasem uda mi się i nawet czymś błysnę, ale nie na forach w rozmowach o tipsach :D
Gruba - w pewnych wypadkach już nie trzeba kogoś dogłębniej poznawać, bo wszystko co najważniejsze widać na pierwszy rzut oka. Mnie głębia osoby kolczykującej niemowlę lub trzymającej papierosa przy niemowlęciu już nie obchodzi. Do tego wędzonka na twarzy i tipsiki już są tylko wesołym dodatkiem.
Ja tam myślę, że nie ma co się denerwować bo i tak nie mamy na to wpływu. A że "wrona orła nie urodzi" - to czy mamusia przekłuje uszy córeczce w wieku 6 miesięcy, czy ona sama to wymusi - mając np. 2 lata i 6 miesięcy (skąd to pragnienie ??? :))) - to nie ma chyba większego znaczenia.
Smutne ale prawdziwe, niestety.
wow - ależ temacik wywołał burzę... i lawinę złośliwości.
żałosna lekturka to była.
skąd w Was tyle żółci Kobiety???

też się nad tym zastanawiam

image
image
to nie żółć,ale próba reakcji na praktyki takie jak tatuowanie dzieci,kolczykowanie,piercing.ingerencja jak kazda inna.samo wyobrazenie sobie lezacego maluszka obok z baba z pistoletem do przekluwania uszu,pozniej krzyk dziecka,strach i zadowolony usmiech mamusi wywoluje u mnie dreszcze jak u wiekszosci.
Moyre litości...

moze ciebie to nie rusza,mnie rusza.
właśnie przebrnęłam przez ten zabawny wątek:))najlepiej się pozabijajcie, już tu o nic zapytać nie można, każdego pouczycie, co powinna robić ze swoim dzieckiem, jak się ubierać, a z tymi tatuażami to już Was ostro poniosło hehehehehehehe :)) nie porównujcie kolczykowania do dziarania niemowlaka...
Ja po prostu nie mam tak chorych fantazji jak Ty i tyle.

sysia no comment.zenada to co piszesz.
Po prostu takie porównania i teksty że komuś nie podoba się mama na obcasach są żałosne i moim zdaniem świadczą o dużych kompleksach o miernym poziomie inteligencji i rozumowania.
Ktoś kto ocenia ludzi po wyglądzie generalnie jest płytki.
Jak można porównać tatuaż do przekłucia uszu?? Jakieś duuuże problemy.
masz racje iza,ze wyglad o niczym nie swiadczy,ale przychylam sie tez do zdania Agathy,ze czasami taki wyglad mowi sam za siebie jak przykladowo matka ktora ubiera tak wysokie buty ze ledwo co idzie,ze opiera sie na wozku.nikomu nie chodzilo o to ze Pani noszaca buty na obcasie i po solarium jest glupia,ale o to,ze glupią jest Pani noszaca buty na bardzo wysokim obcasie utrudniajacym chodzenie i tym samym opiekowanie sie maluchem.a takie obcasy i solarium lacznie z dlugimi paznokciami dziwnie idzie zawsze w parze.Co innego sredniej wielkosci obcas,zadbane paznokcie a nie kilometrowe z cyrkoniami jedna na drugiej.Jasne teraz?:)
Każdy decyduje o swoim wyglądzie, jeżeli kobieta chce sobie kostki połamać jej brocha.
Może to wywołać uśmiech politowania natomiast co ma w głowie to już druga sprawa. Powiem tak niektóre kobiety szczególnie po porodzie lub jakiś czas po tym czują silną potrzebę poczucia się "atrakcyjną" zadbania o siebie - "pokazania" że mimo iż mam dziecko potrafię o siebie "zadbać".
Co do tego w jaki sposób to robią - rzecz gustu a o gustach się nie dyskutuje. Jeżeli dziecku nie dzieje się krzywda a przy tym mama jest szczęśliwa to nie widzę problemu.
Niektóre chodzą w ortalionach lub powyciąganych dresach , bez make-up'u patrzą na wszystkich wilkiem - takie też złe???
Wolny wybór.
nie, żenujące jest to w jaki sposób próbujesz narzucić swój pogląd.
Co Ci do tego jak kto wygląda ? i jaki to ma związek ze złym traktowaniem dzieci??

Dziewczyny, przepraszam ze sie wtrace nie do swojej rozmowy---tak mozna rozmawiac bez konca! Nikt nikogo do niczego nie przekona, na sile i dajcie spokoj! ja niedawno polemike prowadzilam, ale w pewnej chwili uznalam ze z ta osoba nie warto..Szkoda nerwowo na kogos-cos -takiego! Spokoj, bo dzieciaki sie porodza nerwowe..i potem taki w szkole ucz;)!!!Niech sobie kazdy przebija co chce!!!!!

mamcia przekłuła mi uszy przed I komunią św.
nie chciałam wcześniej.osobiście jesli bede miala córcie to dopiero jak bedzie świadoma i sama o to poprosi to zrobimy jej dziurki w uszach. jeśli ktoś chce wcześniej -WOLNY WYBÓR
A ja mam pytanie do osób robiących dziurki niemowlakom. A co, jeśli dziecko podrośnie i nie będzie chciało nosić kolczyków? Jeżeli będzie żałowało że ma dziury w uszach? Przeciez nawet, jeśli one zarosną po jakimś czasie, to ślad zostanie i zawsze będzie widać że tam były dziurki. Dlaczego podejmujecie za swoje dzieci taką decyzję? Ja mam co najmniej dwie koleżanki, które mają ponad dwadzieścia lat i nie mają przekłutych uszu i nigdy nie przekłują, bo im się to nie podoba i nie chcą nosić kolczyków. Uważam że każdy ma własne ciało po to, żeby mógł o nim decydowac. Dlaczego decydujecie za Wasze dzieci?
a co zrobisz jak Twoje dziecko powie że mu się jego imię nie podoba...
może poczekaj z wybraniem imiona i jak będzie starsze i niech same zadecyduje!!!
Może ze wszystkim poczekajmy aż nasze dzieci same będą decydować!!!
:):):):)

image
temat rzeka jak widac....wiecie moja mama nie ochrzciła mnie bo stwierdziła ze jak bede w stanie myslec logicznie to sama wybiore sobie moja droge zyciowa....Jestem jej bardzo wdzieczna!!!! omineła mnie ta cała szopka z komunia i z biezmowaniem..... do tej pory sie nie ochrzciłam i jakos mi z tym dobrze chociaz mama pytała czy nie chce.... I tak samo kiedys zrobie ze swoim dzieckiem... dam mu wybór..zeby nauczyło sie samo podejmowac decyzje zeby miało swoje zdanie....nie bede mu narzucac czy chce miec kolczyki,czy tatuaz,czy cokolwiek innego.....to takie małe nawiazanie do tematu.....wiele rzeczy nam sie w zyciu nie podoba....wiele rzeczy nie podoba sie nam w ludziach ktorzy nas otaczaja...ale to sa moje drogie Panie pierdoły!!!Jak juz pisałam wczesniej nie podoba mi sie przekłowanie uszu małym dziewczynka....ale czy to jest moja sprawa?nie!!! jak to sie mówi nie moja piaskownica nie moje zabawki...trzeba nauczyc sie dbac o swoje "zabawki".....Wiele dziewczyn tutaj udaje najmadrzejsze chce byc jakimis "przywódczyniami" to jest komedia jedna wielka naprawde:) Jesli ktos ocenia człowieka po tym ze ma tipsy i jest po solarce i do tego pcha wózek to cóz....nic dodac nic ujac...
Dla mnie bardziej dziwna była kategoryzacja ludzi na tych co pracują w Biedronce i resztę; brak słów

No Hania...Twój argument jest mocny...Ale, wiesz...to chyba nie to samo.
wiesz Haniu z imionami to jest troche podobnie ale akurat czekac az dziecko bedzie swiadome zeby sobie samo imie dobrac to troche mija sie z celem...osobiscie znam duzo osób ktorym sie imie nie podoba i je zmienili dla znajomych...w dowodzie maja takie jakie dali im rodzice ale kaza mówic do siebie innaczej.....
Boze, lubie wymiane zdan, nawet czasami "ciezka", ale to juz jest zalosne!Trauma, nalezy to chyba zglosic adminowi i pousuwac co niektore osoby z tego forum!..dzielenie ludzi na pracujacych tu czy tam...Jakies imiona, decyzje ktore dzieci maja podejmowac a nie rodzice---chyba juz dawno popelniano bledy wychowawcze skoro niektore dorosle osoby robia z siebie niepowaznych ludzi!!!! Dajcie spokoj juz temu watkowi, bo sie robi okropnie obrzydliwe to!

czemu uwazasz ze błedami wychowawczymi jest pozostawienie dziecku swobody? dziecko to nie zabawka ktorej masz mówic ze ma sie ubrac tak czy siak czy ma wierzyc w to czy tamto....ciagle nakazywac to tez kształtowanie jego osobowosci ....ok nauczyc tego co jest dobre czy złe ale tez wyrobic w nim poczucie ze ma prawo do własnego zdania do wyrazania tego i do podejmowania decyzji o własnym ciele co chce z nim zrobic a czego nie....ja przynajmniej dziecku pozostawie taki wybór
Chodzilo mi o bledy wychowawcze ktore to sa rezlutatem takich prymitywnych rozmow, wyzwisk i w ogole przytaczania jakis malo znaczacych dla drugiej osoby argumentow..Niekoniecznie byloto do Ciebie, chociaz nie do konca zgadzam sie z Twoja opinia..

kazdy ma przeciez swoje zdanie i nie musi zgdazac sie z innym:) ale mozna wypowiadac sie poprostu grzecznie....i ja akurat w tej kwestii zgdadzam sie z Toba:))
Casi - czemu nazywasz szopką komunię?? Widzisz, ja nie jestem wcale religijna, ale uczę w szkole katolickiej. W tym roku moja klasa przyjmuje komunię, dokładnie za dwa dni. Nawet nie masz pojęcia jakie to jest piękne. Robimy próby i w szkole i w kościele. Bardzo wzruszam się na nich, koleżanki i uczennice z resztą też. Nawet na zwykłej próbie jest tak podniosły nastrój, że trudno słowami opisać. Nawet nie wyobrażam sobie co będzie w niedziele. Czy wiesz jak te dzieci i ich rodzice to przezywają! Nie robią nic na pokaz, widać że wszystko z serca. A według ciebie to jest szopka? (zresztą słowo szopka jest bardzo wygodne - podobnie jak fajny, super, odjazdowe itp. - dla osób które nie potrafią wyrazić swoich myśli)

image
image
[b]Lista 2009 - http://buninka.dobrynet.pl/sluby2009.php[/b]
No nie mogę, zabanują mnie na forum za tępienie tipsiarstwa i głupoty. To byłoby piękne... :D

Paniom z tipsami proponuję ponowną naukę czytania, bo na razie mamy popis projekcji Waszych kompleksów. Ale przynajmniej taka tego zaleta, że tipsy powoli zaczynają być podłożem kompleksów. Tak trzymać :D
Agatha, z całym szacunkiem, ale czemuś się uczepiła tych tipsów? Głupoty czep się, bo należy, ale czy przez to, że jakaś babeczka zrobi sobie tipsy czy pójdzie na solarium jest gorszą matką? Tak samo buty na obcasie, znam wiele dziewczyn, które nie potrafią chodzić na płaskich butach, bo im po prostu nie wygodnie - nawyk, przez lata nosiły obcasy i nie przestawią się choćby nie wiem co, a radzą sobie z wózkami całkiem sprawnie (nie mówię tu o szpilach ale choćby koturnach). Nie rozumiem czy babka, która została matką zdana jest tylko na worek kartofli, krótkie paznokcie i trampki?

image
Mam wrazenie ze troche zjechalyscie z tematu:)

Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
Matko, dziewczyny... chyba wiele z Was nie zrozumialo co Agatha i Moyre (bodajze) mialy na mysli w zwiazku z tymi nieszczesnymi tipsami o ktore teraz taka klotnia ;)

Nikt chyba nie napisal, ze tipsy, solarium czy rozowy kolor sa niedopowiednie dla matki :) Wszystko ... ale w granicach rozsadku! Sama znam wiele takich kobiet ktore po urodzeniu dzieci sa nadal tak eleganckie jakie byly przed ciaza (a nawet bardziej) :)

I ja sie musze tutaj zgodzic z dziewczynami, ze widok panienki ktora pol zycia spedzila na solarium az sie marszczy, do tego nosi ekstremalnie wysokie obcasy, ekstremalnie krotka spodniczke, do tego ma ekstremalnie dlugie tipsy a wszystko w kolorze bijacego w oczy rozu ;) nasuwa jednak pewne skojarzenia.
Bo taka panna zawsze bedzie myslec, ze jest super madra, piekna itp a jej dziecko prawdopodobnie jest z "wpadki" ze tak brzydko napisze.
To tak jakbym teraz napisala, ze kojarzy mi sie z taka slodka idiotka-blondynka, uslyszalabym jak smie obrazac blondynki itd itd

Zblizajac sie bardziej do tematu, przekluwanie uszu tak malemu dziecku, dla mnie jest glupota totalna.
I wracajac do najpierwsiejszego ;) posta, nie wiedzialam nawet ze sa takie karabinki do przekluwania uszu :O

Pozdrawiam
Indie, przywróciłaś mi wiarę w istnienie inteligentnych form życia na trojmiasto.pl.

Tipsiarstwo nie ma nic wspólnego z eleganckim manicure (rozumiem, że niektóre kobiety mają problemy z paznokciami i muszą coś na nie przyklejać i to jest ok, jeśli plastik ten nie ma 2 cm długości i odpustowego koloru), popieram okazjonalne chodzenie do solarium (byle nie w ciąży i byle nie dążenie do uzyskania barwy wędzonej ogonówki), obcasom mówię tak, ale takim w których daje się chodzić i nie na spacer z dzieckiem - nikt mi nie wmówi, że przewraca się jeśli nie ma 10cm szpili na nogach :D Trzeba umieć ubrać się zależnie od okazji.

Dlaczego mamusia tipsiara musi zakolczykować niemowlę? Bo wszystko co POSIADA musi być przyozdobione odpustowym złotem - własne uszy, palce, torebka, buty, ciuchy, twarz, więc dlaczego nie córunia? Tipsiarstwo to styl życia...
w koncu ktos wytlumaczyl o co chodzi mi i Agathcie.Indie wielkie dzieki,szczegolnie za slowo "ekstremalnie"bo powiedziane w inny sposob w zaden sposob nie docieralo.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Co na prezent dla babci na 80lat?? (40 odpowiedzi)

dajcie jakies pomysly na 80 ur dla babci, max do 100zl.

Szkoła podstawowa nr 47 Gdańsk opinie zerówka pierwsza klasa (29 odpowiedzi)

Witam, moje dziecko chodzi teraz do przedszkola ale za kilka miesięcy będzie dylemat zerówka...

Jaki wózek waszym zdaniem jest najlepszy? (97 odpowiedzi)

Oczywiscie tak jak w tytule, spodziewam sie dzidziusia i jak to kazda mama rozgladam sie za...

do góry