Widok

sprawdzone przepisy kulinarne

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Tak sobie pomyślałam, że warto podzielić się sprawdzonymi, pysznymi przepisami na rózne potrawy. To ja zaczynam przepis na Chilli con carne, smaczne i łatwe w przygotowaniu danie:

500 g mięsa mielonego (mieszane)
2 średnie cebule
puszka pomidorów
puszka czerwonej fasoli
łyżeczka koncentratu pomidorowego
łyżeczka ostrej musztardy
sól, pieprz, chilli (inne ulubione przyprawy) do smaku

Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy mięso mielone, kiedy mielone się usmaży - przyprawiamy (sól, pieprz, chilli, musztarda, koncentrat). Następnie dodajemy pomidory (razem z sosem oczywiście) i fasolę.
Wszystko gotować ok. 10-15 minut
Podawać z ryżem.

Smacznego!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
To ja napiszę co przed chwilą robiłam - sama wymyśliłam to danie, proste i smaczne - robiłam kilka razy. Mąż za nim przepada, poprosił żeby zrobiła na święta.

BIAŁA Z JABŁKAMI
Potrzebna jest patelnia, do której nie przywiera mięso, albo naczynie żaroodporne.

Składniki:
kiełbasa biała surowa (8-10 sztuk)
jabłka (4 duże albo 5-6 małych, najlepiej kwaśne odmiany)
cebula (2-3 średnie)
tłuszcz (Planta/olej/co kto lubi)
pieprz biały, majeranek, szczypta soli
śmietana 12% duży kubeczek (polecam Somlek z Sokółki)
pół szklanki wody

Na patelni:
Kiełbasę białą surową kładziemy na rozgrzanym tłuszczu, posypujemy odrobiną soli (ale uwaga, biała surowa zwykle jest już słona) i przyprawami. Przewracamy kiełbaski na drugą stronę i zmniejszamy ogień. Posypujemy kiełbasy z drugiej strony przyprawami, dokładamy cebulę pociętą w półkrążki, dolewamy pół szklanki wody i dusimy klika minut. W tym czasie kroimy jabłka na 16-tki. Dorzucamy jabłka, dusimy kilkanaście minut. Mieszamy co kilka minut tylko tyle, żeby kiełbasy nie przywarły, ale tak żeby nie porozrywać cząstek jabłek. Kiedy jabłka zmiękną, dodajemy stopniowo śmietanę - po kilka łyżek, i dusimy. Ja odpraowuję nadmiar wilgoci, bo wolę gęściejszy sos.

W piekarniku:
Smarujemy naczynie żaroodporne Plantą (tutaj olej niestety jest niepraktyczny). Układamy na dnie cebulę, na niej obtoczone w przyprawach kiełbasy, na tym jabłka i polewamy wodą (szklanka wody). Na wierzchu rozkładamy równomiernie śmietanę wcześniej wymieszaną z odrobiną soli.
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
już kiedyś tu wrzucałam - więc tylko przekopiuję :)



UDKA PO MEKSYKAŃSKU

Składniki:
ok 1,5 kg udek z kurczaka
mąka
2-3 jajka
olej
3-5 ząbków czosnku
1 duża cebula lub 2 mniejsze
1/3 kostki masła
100g pikantnego ketchupu
2 kostki rosołowe (drobiowe)
50 g octu
50 g cukru
sól, woda, duża łyżka powideł

Udka oczyścić, wytrybować (usunąć kości), umyć, osuszyć. Następnie obtoczyć w mące i jajku i usmażyć z każdej strony na złoto.

Czosnek i cebulę posiekać, wrzucić do garnka, dodać masło, ketchup, kostki rosołowe(rozpuszczone w 1/2 szkl. ciepłej wody), ocet, cukier, 1 łyżeczkę soli, 50g wody i dużą łyżkę powideł. Wszystko zagotować.
Udka ułożyć na blaszce i zalać "sosem" - piec 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C

może jest troszkę zabawy - ale warto ;) tym bardziej, że później można też troszkę zamrozić ;) Mój Mariusz zakochał się w tych udkach ;) (ostatnio robiłam na Sylwestra - może sos nie wygląda najładniej w czasie gotowania, ale efekt końcowy jest rewelacyjny)



Polecam Wam przepis na PIERSI Z KURCZAKA W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH... To jest piiiifffffnnnneeee ;)

pomieszałam 2 przepisy - 1 z gazety i 1 z książki "Wielka kuchnia ameryKańska" i tak zmodyfikowany gorąco polecam tym bardziej, że może on stanowić bazę kilku dań...

Jeśli ktoś lubi KFC np. twistera - może usmażyć naleśniki, dodać majonez, sałatę lodową, pomidora i ogórka... Jeśli wolisz Zingera - bułkę itd...

A oto jak się robi kurczaczka : porcja na 3-4 osoby
- 3 pojedyncze piersi;

na marynatę: 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, sok z 1/2 cytryny, 1 1/2 łyżeczki Vegety (lub czegoś podobnego), + dowolne przyprawy (np. chilli, grillowa itd);

na ciasto: 2 małe jajka, mąka, sól, pieprz;

panierka: ok. 20 łyżek pokruszonych płatków kukurydzianych(tylko i wyłącznie Nestle Corn Flakes - próbowałam różnych innych, ale panierka wychodzi za twarda);
oprócz tego: olej do smażenia, wykałaczki lub patyczki do szaszłyków.

Wykonanie: Piersi umyć, każdą pokroić na 4-5 kawałków, lekko rozbić je tłuczkiem do mięsa. Wymieszać mleko, wodę, sok z cytryny, Vegetę i ulubione przyprawy. Gotową marynatą zalać mięso i odstawić w chłodne miejsce na ok 30 minut. Następnie zrobić ciasto - wymieszać jajka z mąką, posolić, popieprzyć (konsystencja gęstej śmietany). Wyjąć mięso z marynaty, osączyć, każdy kawałek za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków (nakłuć na niego) zanurzać w cieście i dokładnie obtoczyć w płatkach kukurydzianych(jeśli będziecie robić to ręką lub widelcem - za dużo płatków przyklei się do łapki i widelca - łatwiej/lepiej wykałaczką lub patyczkiem).
Smażymy w głębokim tłuszczu na ciemno-złoty kolor.

Można podawać tak, jak pisałam wyżej lub np. z frytkami i surówkami



Bardzo smaczne są też PIERSI Z KURCZAKA W CIEŚCIE

piersi pokroić na mniejsze kawałki, posypać przyprawą DELIKAT DO MIĘS i odstawić na 30 minut
zrobić gęste ciasto z mąki i jajka, proszku do pieczenia(można dodać jakieś przyprawy)
kawałki piersi(znów za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków) maczamy w cieście i wrzucamy na głęboki olej - smażymy aż będą złote

podajemy z czym chcemy - ryż, ziemniaki, frytki + surówki



jeśli chcecie - piersi możecie zastąpić skrzydełkami lub udkami/pałkami tylko takie kawałki mięsa muszą być najpierw ugotowane - w wodzie z ziarenkami smaku(robiłam też z Vegetą itp. i jest różnica - z ziarenkami są smaczniejsze), zielem angielskim, pieprzem, liskiem laurowym - może też być z włoszczyzną (ze smaku zrobicie zupkę, a mięsko możecie zrobić w płatkach kukurydzianych lub cieście< tak jak napisane wyżej >) - ale żeby się nie rozpadały(nie były za miękkie)




kilka sałatek


SAŁATKA ZIEMNIACZANA (przepis przywieziony z Niemiec przez sąsiadkę)
~ ugotowane ziemniaki
~ świeży ogórek
~ twaróg
~ szczypiorek (może być do tego mała cebula)
~ śmietana, dużo soli i biały pieprz

Ziemniaki kroimy w dość duże i grube plasterki (żeby było widać i czuć zębem co się je). Obranego ogórka kroimy wzdłuż na 2(a jeśli większy to na 4) i w plasterki. Szczypiorek(+ewentualną cebulę) drobno siekamy. Twaróg kruszymy. Wszystki mieszamy, dodajemy śmietanę, dużo soli(ta sałatka musi być lekko przesolona) i pieprz. Mieszamy dokładnie i wstawiamy na jakieś 30 minut do lodówki.
Podajemy schłodzoną.
Ziemniaczana sałatka fantastycznie się sprawdza latem jako obiad lub kolacja...



SAŁATKA JASIENIOWA (wspomnienie wypadów z przyjaciółkami na działkę)
~ puszka kukurydzy
~ czerwona papryka
~ pęczek szczypiorku
~ około 30 dag wędliny (jakiejś mielonki lub mortadeli)
~ majonez, sól, pieprz

Kukurydzę odsączamy. Paprykę kroimy w kostkę. Kiełbaska ładniej wygląda pokrojona w paseczki (mniej więcej 5mm x 20mm). Szczypiorek drobno siekamy. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy majonez, sól i pieprz. Mieszamy.
Sałatka jest bardzo smaczna, łatwa i szybka w robieniu... Do tego bardzo ładnie wygląda - kolorki cieszą oczy



SAŁATKA Z TUŃCZYKA
~ puszka tuńczyka w sosie własnym (ja do każdej sałatki z tuńczykiem daję rozdrobnionego, ale to wg uznania)
~ puszka kukurydzy
~ 2 małe cebule
~ 3 duże lub 5 małych jajek ugotowanych na twardo
~ majonez, sól, pieprz

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Do miski wrzucamy cebulę, odsączonego tuńczyka i kukurydzę. Jajka drobno kroimy i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy majonezem, solą oraz pieprzem i mieszamy.



SAŁATKA Z TUŃCZYKA DLA LENIWYCH
~ puszka tuńczyka w sosie własnym
~ 3 jajka ugotowane na twardo
~ puszka "mieszanki meksykańskiej" BONDUELLE
majonez, sól, pieprz

Tuńczyka i mieszankę meksykańską odsączamy. Wsypujemy wszystko do miski, dodajemy pokrojone jajka. Przyprawiamy majonezem, solą i pieprzem.



SAŁATKA KRÓLEWSKA
~ seler konserwowy (przeważnie biorę 2 słoiczki)
~ puszka kukurydzy
~ kilka plastrów ananasa z puszki
~ 3-4 jajka na twardo
~ 25-30 dag szynki/mielonki
~ kawałek pora
~ majonez, sól, pieprz

Odsączamy selera, ananasa i kukurydzę. Ananasa kroimy w kwałki, nitki selera też "ciachamy" w kilku miejscach. wrzucamy do miski. Dodajemy posiekane jajka i pora, wędlinę pokrojoną w paseczki. Doprawiamy majonezem, solą i pieprzem.
Bardzo smaczna sałatka, której podstawą jest seler konserwowy.



SAŁATKA PIECZARKOWO-SEROWA
~ podgotowane w osolonej wodzie pieczarki (minimum 0,5 kg - kurczą się)
~ żółty ser
~ zielona pietruszka
~ 1-2 ząbki czosnku
~ majonez, sól, pieprz

Ostudzone pieczarki kroimy w plasterki. Siekamy natkę pietruszki. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystko razem mieszamy, wciskamy czosnek. Doprawiamy majonezem, solą i pieprzem.



SAŁATKA GYROS
~ 3-4 piersi z kurczaka(większe)
~ 1 duża cebula lub dwie małe
~ 2 większe papryki czerwone
~ puszka kukurydzy
~ 4-5 ogórków kiszonych
~ kapusta pekińska
~ majonez
~ Vegeta ,pieprz
~ przyprawa do gyrosa(to musi byc tylko przyprawa do gyrosa nie ważne z jakiej firmy)
przygotowanie:

piersi z kurczaka pokroić w nieduże kawałki, a cebulke posiekać, wrzucić razem na patelnię, smażyć kilka minut, przyprawić(obficie) przyprawą do gyrosa i Vegetą do smaku :)
przekładamy do salaterki, na to warstwa pokrojonej w kostkę czerwonej papryki-- >na to puszka kukurydzy-- >dalej pokrojone w kostkę ogórki-- > następnie smarujemy warstwą majonezu i na koniec dajemy poszatkowaną kapustę pekińską, lekko ją dociskamy i posypujemy Vegetą - odstawiamy na kilka godzin do lodówki :)

sałatka pyszna :) jeśli ktoś woli - może przemieszać składniki ;) ale slicznie wygląda warstwowa(te kolory)

osobiście wolę ogórki konserwowe ;) i piersi z kurczaka można też zastąpić udkami - tylko trzeba pobawić się w trybowanie :)




kilka surówek (moje ulubione)

1. SURÓWKA Z MARCHEWKI
starta marchewka + starte jabłko, trochę cukru i soku z cytryny (może być też ananas ) i łyżka śmietany < wyczytałam gdzieś, a później słyszałam/widziałam w TV, że surówkę z marchewki trzeba doprawiać śmietaną - inaczej witaminy nie zostaną przyswojone przez organizm... >


2. COLESŁAW (znalazłam kiedyś na http://www.gotowanie.wkl.pl/przepisy.php)
- 8 szklanek startej na grubych oczkach białej kapusty
- 1-2 startych na grubych oczkach marchwi
- 2 małe cebule
- 1/3 szklanki cukru pudru (może być nieco mniej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 1/2 szkl. majonezu (najlepszy Winiary - lub można wymieszać łyżkę majonezu z łyżką jogurtu bałkańskiego lub śródziemnomorskiego - mój wypróbowany trik )
- 1/4 szkl. mleka (lub trochę mniej jeżeli majonez będzie bardzo gęsty)
- 1 i 1/2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki soku z cytryny
Posiekaną kapustę i marchewkę wsypać do sporej miski.
Dodać drobniutko posiekaną cebulkę.
Cukier wymieszać z pieprzem, solą, mlekiem, majonezem, octem i sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji
polać warzywa i wszystko dokładnie wymieszać.
Gotową sałatkę włożyć do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.


3. "ŚMIETNIK"
potrzebujemy:
~ sałatę (masłową lub lodową / może być kapusta pekińska)
~ puszkę kukurydzy
~ świeże pomidory (czerwone, żółte, pomarańczowe - jakie lubicie, ja mam zawsze wybór - nie ma to jak własne pomidorki )
~ świeży ogórek
~ rzodkiewki
~ szczypiorek, koperek
~ cebulę (białą, czerwoną lub żółtą - wedle gustu)
możemy też dać kolorowe papryki
a moja Mama dodaje jeszcze jabłko

no i najważniejsze - sos sałatkowy Knorra koperkowo-ziołowy(z innym smakiem nie ma już tego efektu) - najczęściej robię z 2 torebek, dodaję 6 łyżek oleju i 4 łyżki wody(a nie 2x3 jak wychodzi z przepisu na opakowaniu) - pomidorki i ogórek puszczą sok, więc sos nie może być za bardzo rozcieńczony wodą, bo nie będzie smaku

można dodać winogrona - ciekawy efekt


4.Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I
- kapusta pekińska
- marchewka
- cebula
- zielona pietruszka
- majonez
- sól + pieprz
Poszatkować liście kapusty, dodać drobno posiekaną cebulką, startą na grubych oczkach(ja dodatkowo siekam-ładniej wygląda) marchewkę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy majonezem, solą i pieprzem. Surowka musi odstać przynajmniej 30minut


5. Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ II
- kapusta pekińska
- jabłko
- sos Knorra koperkowo-ziołowy(+woda i olej jak w przepisie)
W misce rozrobić sos, zetrzeć(na tarce) do niego jabłko i dodać poszatkowane liście kapusty. Odstawić
(można dodać ananasa albo mandarynki)






a do tego

PLINDZE
ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, w miseczce podzielić te ziemniaki na 4 części i jedną z nich wyjąć i w to miejsce wsypać taką ilość mąki ziemniaczanej, żeby zastąpiła ziemniaki - na równo, doprawić solą i pieprzem, wyrobić, uformować placuszki i usmażyć z obu stron na lekko złotawy kolor - podawać z sosem grzybowym lub mięsnym - pyszne z chińszczyzną ;)



CHIŃSZCZYZNA

Jest niesamowicie aromatyczna - wystarczyło, że w kuchni odkryłam garnek, żeby coś podjeść, a po chwili zapach był w całym mieszkaniu


A na chińszczyznę potrzeba:

0,5 kg lekko zmrożonej wołowiny (będzie się lepiej kroić)
zalewa:
0,5 szklanki białego wytrawnego wina
0,5 szklanki oleju
1/3 - 1/2 szklanki sosu sojowego
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
poza tym:
2 kolorowe papryki
garść oregano
0,5 puszki groszku
marchew
pędy bambusa

Lekko zamrożona wołowinę pokroić w cieniutkie paski.
Przygotować zalewę:
cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć, dodać wino, olej, sos sojowy i oregano. Dokładnie wymieszać, zalać mięso i odstawić do lodówki na 12-24godz.
Po tym czasie wyjąć mięso z zalewy, podsmażyć - bez oleju. Przełożyć do garnka, wlać zalewę, dodać pokrojone w paski papryki, marchew pokrojoną w słupki, groszek i pędy bambusa. Podlać wodą. Dusić na średnim ogdniu aż mięso będzie miękkie

Można zrobić z piersiami z kurczaka - wtedy bierzemy 1 dużą, podwójną pierś, kroimy w 3-4 plastry, a następnie w cienkie skośne paski.
Mięso odstawiamy w zalewie na 12 godzin(do lodówki), później wyjmujemy, podsmażamy, podlewamy zalewą, dodajemy warzywa i dusimy.


Mi osobiście bardziej smakuje wersja z wołowiną, a pędy bambusa można zastąpić selerem pokrojonym w słupki
:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

firanki przez internet??? (17 odpowiedzi)

kupiłybyście? np z allegro..bo ja się zastanawiam właśnie... a może jakiegoś sprzedawcę polecicie?

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (49 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

do góry