Widok

styczniowe mamy 2010 plus dzieciaczki cz. 28 (*5)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam w nowym wątku

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
:) I ja sie w koncu przytwitam:) U nas po tym moim zabiegu wzystko wol niej idzie:) Ale staram sie czytac na biezaco:)!!
Dziewczyny, moze po swietach jakies spotkanie - moze w parku?? Ja juz wtedy pewnie bede sama mogla nosic malego:)..
Poki co - mmilego slicznego dzionka!!

image
image
image
w parku jak najbardziej - np w oliwskim :) tam nawet jest gdzie zaprakowac :)
mulitikino odpada ... dziewczyny poki macie nie poszczepione dzieci na pneumo i rota unikajcie skupisk ludzkich a szczególnie miejsc gdzie są dzieci np mulitikino :)

bużka

Dokładnie tak jak pisze Dejwi, ja nie bardzo chcę iść w skupiska dzieci, bo za duzo się napatrzyłam w szpitalu.
Małej na razie nie będę szczepić na pneumo, więc niestety ale trzymamy się z daleka od skupisk bejbików ;)

Jednak Park Oliwski w słoneczny dzień jak najbardziej TAK !!
Już się doczekać nie mogę :)
a i moja Ada już zdrowa :) Czyli to było zatrucie. Coś mi się zdaje, że kalipsiak który jadła w niedzielę
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
To i ja się witam w nowym wątku!!!
U nas noc spokojna,kolki nie było,może to zasługa tej wody koperkowej.
O to mój elegancik:

image
Nikodem już taki kumaty :) Fajne te nasze szkrabiki :) Ola, przyjedziesz na spotkania po świętach ??

Dziewczyny i ja się piszę na spotkanko:)
a co do pneumokoków mi pediatra powiedziała,ze to dopiero się szczepi jak dziecko ma rok/dwa...a rota mi odradziła,choć chciałam....posłuchałam jej....
U nas słoneczko mocno świeci więc spacerek pózniej....milego dnia Wam zycze!!!!!!!!!!!!!!!!!
ja też się witam :)
faktycznie dzień śliczny się zapowiada, więc za niedługo wyruszamy z Mikim na spacerek.

ja oczywiście też piszę się na spotkanie w parku, może być jakikolwiek park, niekoniecznie Oliwski :)
"Nikt tak nie docenia geniuszu zawartego w twoich słowach jak twój pies."
Christopher Morley
Pewnie,że przyjedziemy:)
Jejku,Dziewczyny jak to moje Dziecię sie śmieje,jakie jest szczesliwe jak nie ma tej kolki,no i ja tez jestem szczesliwa:)
Dzis kompleksowe usg,trzymajcie kciuki proszę,by refluksu nie było...

Kasiu,bo mały już nie mlaska i się nie ślini,aż tak jak wcześniej więc może to nie refluks????
Wasze Dzieci też się ta lubią kąpać????Nikodem uwielbia,pluska nóżkami,śmieje się-mój Bolo vuwielbia go kąpać,bo zawsze sobie pogadają no i Niko w wodzie jest szczęśliwy,także mojego szkrabka kąpie maż,ja może go raz czy dwa kąpałam,ale pomagasm...
czyli mlaskanie i ślinienie to objawy refluksu?????? co jeszcze?? bo moja strasznie mlaszcze, ślini się , ulewa bardzo często i ma tak jakby "niesmak w buzi"- krzywi się:( ja myślałam ,że to normalne....napiszcie coś więcej (pewnie już o tym było ale za dużo by szukać)...

image

Amelka też się uwielbia kąpać:) w ogóle nie płacze tylko się śmieje:) bardzo się bałam kąpieli bo tak się utarło, że dzieci tego nie znoszą i zanoszą sie od płaczu a tu miłe zaskoczenie:):):)
olaolenka24- trzymamy kciuki, na pewno będzie dobrze:)
A tą wodę koperkową kiedy podajesz i ile razy dziennie??
no maja mała płakała raz podczas kąpieli - jak ją głodną kapałam :)
hiihi i

ja tez nie szczepie na rota a na pneumo jak skonczy 6 miesiecy

u nas też mąż zajmuje się kąpielami :) to właśnie taki ich wspólny czas na pogadanie i takie tam męskie wymiany zdań :)) no i Miki spokojniutki w wodzie, aniołeczek :)

szczepić to chyba nie będziemy ani na jedno ani na drugie.
Christopher Morley
A my bedziemy szczepic na pneumo - bo u nas w rodznie troche przedszkolakow jest - ale tez za klka mesiecy.
Ola - gdzie ty kupilas takie fajne ubranko do chrztu??:)
Mnie tez to czeka!!
pozdarwiamy
image
image
hejka dziewczynki ja oczywiscie sie pisze na spacerek bo moja to uwielbia spacerki a dla mamusi to jedyne godziny na odsapniecie wiec jak najbardziej jestem za :))))) ale fajnie juz sie nie moge doczekac juupii
Najpiękniejszy dar od Boga...
image image
to tylko zostanie kwestia daty ale po świętach to dobry pomysł napewno już pogoda będzie ustabilizowana i będziemy mogły pośmigać po parczku naszymi furami hihi
image image
Przez okno ładny dzień ale na zewnątrz wiatr straszny ale i tak przyjemnie jak słonko świeci :) od razu człowiekowi się humor poprawia :) byłyśmy na spacerku ale tylko pół godziny bo wiało okrutnie.

My na pneumokoki szczepimy ja bym chciała jak najszybciej mamy wizytę za 2 tyg u lekarza więc może wtedy zaszczepimy, a na rota niestety nie mogę szczepić, a bardzo bym chciała, bo wizja szpitala mnie paraliżuje, za dużo już przeszłyśmy. Moja przyjaciółka szczepiła swojego synka na rota i teraz w przedszkolu praweie weszytkie dzieci chorowały bo od jednej dziewczynki wszyscy się pozarażali a Kubuś nie zachorował. dlatego na przyszłość jak Olcia będzie do przedszkola chodzić chciałabym aby była zabezpieczona bo później już nie można szczepić :(. No ale co zrobić niestety jak nie można to trudno.

Ada i co skąd zamawiasz w końcu catering? Miki ma teraz chrzest w najbliższą niedzielę?
image
Ola trzymamy kciuki za Nikodema coby usg wyszło super . Daj znać po.
image
Słonko świeci cudnie, ale faktycznie jest zimnoooo :)
Ja od kwietnia idę na fitness i siłownię, w końcu idzie wiosna to się chce coś robić, a że mam pakiet z zakładu pracy to idę poćwiczyć i doprowadzić się do stanu sprzed ciąży :)

My na pneumo będziemy szczepić po 6 miesiącu.
Rota, raczej nie szczepimy

dziewczyny napiszcie coś o tych objawach refluksu!!! proszę
ślinienie się z bąbelkami
mlaskanie
Tak mi dr powiedziała. Dziecko mlaszcze bo jedzonko się cofa i myśli, że dostało coś do papu ;) Nie koniecznie musi ulewać przy refluksie.
Sorry, że tak na szybko, ale Amelka się budzi mi

u nas dodatkowo bylo slychac, ze Flipowi sie po prostu cofa jedzenie. Malo to przyjemne... Trzeba zlapac te objawy bo w ostatecznosci to moze doprowadzic do zwapnienia nerek.. oczywisce w najgorszym przypadku.
powodzenia!!!
image

image
image
Pati stosujecie na ten refluks coś ??
Nam dr Bałanda kazała podawać gesec przez 6tyg mleczko anty refluksowe no i ta specjalna pozycja dla dzieci z refluksem

To mnie Kasia zdołowałaś:( Bo moj synek własnie takie ma objawy, a przy tym potwornie ulewa. I oczywiście niedowaga:(:(:( Idziemy na usg w kierunku refluksy i wszytko sie wyjasni. Ale miałam nadzieję, że może się uda bez takiej diagnozy. Dziewczyny- ile ważą Wasze maluchy? Wczoraj bylimy u lekarza i wyszła niedowaga. Moj jest strasznie niedojedzony 3900 w 7 tyg! A na cycu siedzi non stop. Zdołaowałam sie , że taka ze mnie matka, że synka zagłodziłam :( Mam dziś doła i płakac mi się chce jak patrzę na to moje chuchro. Lekarka kazała dawa Nan raz dziennie dodatkowo, ale on to ulewa. nie wiem juz co robic.
imageimage
MamoMikołaja, przede wszystkim głowa do góry, moja córka to też chuchro !!
Kup Małemu preparat o nazwie FANTOMALT ( dostępny w aptece bez recepty) i podawaj małemu pół miarki do każdego posiłku !! Mi kazano podawać Amelce, bo też z niej chucherko i trzeba ją troszkę podtuczyć.
Również przy ulewaniu ja bym się mocno zastanowiła nad zmianą mleczka na AR ( enfamil ar jest super ) lub każde inne, ale ar ( są to mleczka dla dzieci z refluksem czyli zagęszczone ) lub do mleczka bym dodawała zagęszczacz jeśli Mikołaj ulewa. Leżałam w szpitalu z dziewczyną której synek strasznie ulewał i też mu dziewczyna podawała NUTRITON

Kolejna sprawa USG na refluks. Podobno wszystko zależy od dwóch rzeczy.
Kto robi te badanie i czy w danym momencie dziecko będzie miało falę refluksu, bo jeśli nie to wyjdzie, że dziecko refluksu nie ma ;)
Nie daj małemu na badaniu spać, niech sobie fika ;) i koniecznie musi byc wcześniej nakarmione.

Refluks to nie taka tragedia, to raczej dyskomfort dla dziecka, ale da się z tym funkcjonować :)

Troszkę się dziwię, że pediatra tak Cię pozostawiła z niedowagą i kazała tylko dawać więcej jeść. To wcale nie takie proste, bo ja w swoją też nie wcisnę więcej. Je 5-6 posiłków po 90ml i dlatego dodaję jej ten fantomalt

Lista, bo nie było :)

Styczniówka 15.12.2009 dziewczynka - Oleńka 49cm waga 2290
Pati25 22.12.2009 chłopiec - Filip - Wojewódzki 53cm waga 2680
Kasia31 28.12.2009 dziewczynka - Amelka - Kliniczna 52 cm waga 2810
Magda+Greg 31.12.2009 - chłopiec- Franio :) – Zaspa 56cm waga 3660 :)
Dejwi 02.01.2010 - Marta - Zaspa 58cm waga 3690
Mnisia 03.01.2010 - Klaudia - Kartuzy 55cm waga 3300
Adarechota 05.01.2010 - Michał - Swissmed 54cm waga 3730
Kasia O 06.01.2010- Jaś- 59cm waga 4220
Kasandra 07.01.2010 - Katarzyna - kliniczna 52cm waga 3750
katerrina 08.01.2010 - Zaspa -dziewczynka 60cm waga 3800
KR 11.01.2010 - córeczka Amelka :)
Asia 12.01.2010 - Monika 54 cm waga 3140
Gosiak 12.01.2010 - Alex-Wojewódzki 62cm waga 4300
Łasiczka123 12.01.2010 - Antoś - Kliniczna 56cm waga 3900
Weronka 13.01.2010 - Zosia- Wojewódzki/Ciechanów 50cm waga 3050
Curly 14.01.2010 - Krzyś Wojewódzki/Zaspa 55cm waga 3600
Kiti 15.01.2010 - Maja Zaspa 53cm waga 3040
muszki29 17.01.2010 - Pawełek Wojewódzki 53cm waga 3000
aniella - 18.01.2010 - Kamila Wojewódzki 53 cm waga 2900
Olaolenka 19.01.2010 - Nikodem Swissmed 52cm waga 2880
Marta245 19.01.2010 - Tymoteusz Kliniczna 55cm waga 3650
Mamamikołaja 20.01.2010 - Mikołaj Kliniczna" 54cm waga 3240
anka777 21.01.2010 - Martynka 57cm. waga 3500
Weroniczka 22.01.2010 - Lenka 52cm. waga 2700
Mawina - 23.01.2010 - Wojtuś, Zaspa, 55 cm, waga 3820
Naomi02 - 26.01.2010 - Nadia - Wejherowo 52 cm waga 3300
Angel8338 - 28.01.2010 - Iza - Kliniczna 56cm. waga 3600
Tola fasola - 29.01.2010 - Marysia - Swissmed
aniatatara- 27 styczeń dziewczynka Zosia - Zaspa
Pszczoła - 05.02.2010 synek 54 cm, waga 3500- Swissme

Witam,my po usg...
Z jąderkam i mózgowiem wszystko ok,co do brzuszka i refluksu też jest dobrze,tam niby coś się dzieje w kierunku refluksu,ale doktor mówił,że nic by z tym nie zrobił tylko kłaść w pozycji pod kątem czyli wysoko....w kazdym razi to nic poważnego,Młody ulewa bo je za trzech,doktor powiedział,że jest małym łakomczuchem:)kazał dopajać herbatka po 1 miesiącu(kupi kam rumiankową i uspokajającą)
A co do kolki za tydz.wizyta u pediatry,no i kazał zrobić posiew moczu,ale powiedział żę siusiorka /małego mogę spokojnie dotknąć,tylko moczu nie dotykać...no i zamiast tych woreczków użyć pojemnika jałówego,więc jutro łapanie siuśków bo ten mocz musi być dostarczony do laboratorium w ciagu godziny....

Pati komplecik jest z H&M na Matarni kupiłam:)
Mam nadzieję,że bakterii w moczu nie będzie bo wtedy antybiotyk,a ja nie jestem za antybiotykiem dla takakich maluchów...
Olciu, tylko pamiętaj, że jak wyjdzie bakteria to powtórz poprzez cewnikowanie. Mojej wyszła bakteria nadająca się do leczenia antybiotykiem ( pałeczka ropy błękitnej ) a mocz był łapany :/
Dobrze, że zrobili poprzez cewnikowanie, bo okazało się, że bakterii nie ma !!

Mamo Mikołaja, nie jestem specjalistą, ale na początek przede wszystkim odstawiłabym NAN i spróbowała podawać inne mleczko. Mój Miki był na Bebilonie, spróbowałam raz dać mu NAN i ulewał, mało powiedziane, on mi chlustał po nim jak fontanna. Brałam go do odbicia, a przez ramię mi całe jedzenie wyskakiwaoł, aż było słychać jak się na podłodze rozplaskuje, fuj :( Wróciliśmy do Bebilonu i problemu nie ma, więc coś musi w NANie siedzieć...

Po drugie, tak jak Kasia napisała, głowa do góry :)) nie jesteś wyrodną matką, czasem poprostu coś nie wychodzi, a presja karmienia jest tak ogromna, że wcale nie pomaga. Dasz dzieciaczkowi trochę mieszanki i krzywda mu się nie stanie, a Tobie ulży, że Mikołaj przybiera na wadze. Najważniejsze, żeby był najedzony i szczęśliwy :))
Christopher Morley
no MamoMikolaja faktycznie malko wazy Twoj synek,mój też ulewa ale waży 5300,nawet troche za duzo jak na swoj wiek,doktor mowił,że w brzuszku ma wszystko dobrze zbudowane,ale jeszcze wyniki usg zaniose do pediatry...

Kasia31 na usg bylismy tam gdzie Twoja doktor przyjmuje....w tej Sono Expert.

nikodem sobie przed chwilą oczko potarł jak to robia dzieci gdy są śpiące,hehehe
Ola, mój Miki tez czasem lekko uleje, bo wcina jak dziki :) Pediatra też skomentował, że chłopak już ma dwa podbródki :))
Christopher Morley
Olu, ile trwało USG ??
MamoMikołaja, nic się nie martw z tą wagą naprawdę. To wcale nie Twoja wina :)
Poczytaj o tym fantomalcie i pomyśl faktycznie o zmianie mleczka. Jesli będzie dalej ulewał to faktycznie bym dodawała do jedzonka nutriton, bądź zmieniła na ar
Moja Amelia w 7 tyg ważyła 3960
Teraz ma 11 tygodni i waży 4500 więc jakoś za dużo nie przybrała, ale w szpitalu nie robili wielkiego halo, kazali tylko podawac ten środek i twierdzili, że taka uroda mojej córy, choć wcale nie widac po niej, że mało waży, ale może dlatego, że jest krótka ;)

Kasia,ale gdzie ja mam wrazie czego zrobic to przez cewnikowanie???Mam złapać siuśki i zanieść do laboratorium,tak???Obojętnie do jakiego laboratorium????
Usg trwał około 50min.
A ztym Nan-em może coś być faktycznie,bo ja dałam Niko z 3-4 butle Nan i też mi dosyć sporo ulał jak go wzięłam do odbicia....a jakie sztuczne polecacie???Bebilon????wiem,ze na Nan Niko nie ma uczulenia,bo nic mu nie wyszło...
No to USG jak trzeba, jeśli jest krótsze to jest do niczego :) Olu, jeśli wyjdzie, że coś ma to skontaktuj się z pediatrą i powiedz w czym rzecz, po prostu nie pozwól od razu podawać leki, bo na swoim przykładzie a raczej Amelki wiem, że taki łapany mocz nie do końca jest sterylny ;)

MamoMikołajka pytałaś o wodę koperkową-ja ją mam od wczoraj więc podałam narazie 3 razy,ale Marta245 pisała,że 6 razy na dobe przed karmieniem,na ulotce jest 5ml doustnie,ja podawałam strzykawką.
Podobno na kolke właśnie też dobrze robi herbatka,ale rumiankowa...znajoma mi dziś mówiła,że na jej dziecię nic nie działało,ani sap,debridat,espumisan,woda koperkowa tylko właśnie ta herbatka rumiankowa,mało tego-po debridacie było gorzej!!!Widzicie na każde dziecko działa co innego,najlepiej to działa jak mama do piersi przytuli-u mnie Niko moment się uspokaja.
dzięki Kasia,dobrze wiedzieć:)mam nadzieję jednak,że nic nie będzie.

a to usg to nie tylko jamy brzusznej,ale i GER-tak się nazywa właśnie padanko na refluks.Ten lekarz chyba wie co mówi skoro kazał tylko wysoko układać to zagrożenia chyba nie ma????Ja już nie wiem kurde-każdy lekarz gada co innego,mi pediatra odradziła rota,polecała raczej pneumo,kumpeli znowu na odwrót,rota polecała,pneumo nie!!!!ja już głupia jestem i wkurza mnie to zróżnicowanie...bez sensu...kiedyś było inaczej,teraz jest tyle stresu przy takim maluchu.jak ja mam się cieszyć z Nikosia jak ja tylko sie zamartwiam czy on jest zdrowy,czy go nic nie boli,jakie badania jeszcze zrobić????Jeszcze jakiś pieprzony refluks o ktorym pierwszy raz w zyciu usłyszałam tu na forum od Was...

Dobra pożaliłam się....idę spać,przytulę moje Dziecię.
Dobranoc kobietki:)Kolorowych....
Ola, najlepiej to chyba zaufać matczynej intuicji... za dużo teraz tego wszystkiego, zgadzam się. co za dużo to niezdrowo...
Christopher Morley
Dziewczyny co mogę wziąć na gardło jak karmię piersią?????Kurczę,obudził mnie okropny bół gardła,zrobiłam sobie mleko z miodem i psiknęłam TANTUM VERDE,w ciąży go brałam więć chyba jak karmię to też mogę???
Co jeszcze na przeziębienie mogę brać?A na katar?
Super,jeszcze ja się rozchoruje...
Dopijam mleczko i uciekam spać,zaraz będzie 3...
Niko za to brdzo ładnie śpi od 21,obudził się o 2.05 dostał cyca-śpi dalej:)
A mnie to gardło wykończy-co za bół:(
To ja już Wam jutro miłego dnia życzę:)
Olcia na gardlo proponuje plukanie solą to ladnie dezynfekuje i usmieza bol oraz z lekow to tak jak piszesz tantum moze byc a z tabletek te ziolowe herbitusin (tylko trzeba uwazac by nie za duzo brac ziolowek ktore maja szalwie bo ona hamuje lakacje) a do nosa polecam super krople homeopatyczne euphorbium comp.c firmy heel,nie sa tanie ale super skuteczne i bezpieczne mozna je tez podawac niemowlaczkom bez zadnego zagrozenia.
a my dzis wkoncu na szcepienie 6w1 mala byla wczesniej troche podziebiona wiec odczekalismy,ciekawe jak zareaguje? no i zwazymy niunie,pochwalim sie ze juz nosimy 62 ubranka zauwazylam to w poniedzialek he ze mala juz nie taka mała ;)))
image image
rutinoscorbin 6 tab dziennie
wapno
do nosa woda morska czesto i smarkac
maść majerankowa pod nos
herbata z lipy
herba z dziekiej róży - ma duzo wit C
na gardło ja brałam: homeogene 9

Dzięki Dziewczynki-jesteście nie zastąpione!!!!Już dzwonię do męża co ma kupić w aptece....
Dejwi rutinoskorbin już brałam ,bo pamiętałam z poprzednich wątków,że pisałaś że można brać...
U nas super noc,Niko spal tak jak pisałam powyżej do drugiej,i dopiero się obudził-hmmmm,gorzej ze mną,przez to gardło mało spałam:(teraz zastosuję Wasze polecane środki:)
Wydaje mi się,że Mały może być taki spokojny po tej herbatce,teraz też leży i się rozgląda-zero płaczu,a wczoraj tak sobie z moim Bolem leżał na kanapie 2h(sukces)może już się coś normuje????

Pogoda do kitu więc życzę miłego dnia w domku z Maluszkami:)
Witajcie!

Ola, na przeziębienie jeszcze bardzo dobre oscillococcinum. A z miodem to bym uważała, bo to bardzo silny alergen... obserwuj maluszka po tej kuracji:)

Dziewczyny, piszecie że Wasze dzieciaczki były poprzeziębiane... a czy któreś kaszlało? I co wtedy podawałyście. Na razie Krzyś ma katar i kaszel - nie chcę jeszcze iść do lekarza. Podaję mu po 5 kropelek witaminki c, ale może wiecie co można poza tym?

Pozdrawiam, Kinga
Mama Natalki (21.07.2004), Agatki (11.07.2007) i Krzysia (14.01.2010)
dokładnie ja miodu tez bym nie jadła - silnie uczula a Ty i tak masz przeboje z Nikosiem

Ooooo,nie wiedziałam-myslałam własnie,ze miod jest bezpieczny,nie no to odstawiam....
Jejuuu,wiecie co mój mały się podnosi jak do siedzenia,wczoraj tak zrobił Bolowi,dzisiaj mi jak go położyłam i do niego zaczęłam gadać,to sie cieszy i podnosi -przeciez to za szybko.....
Dziewczyny macie konta na naszej klasie????
co tu taka cisza????hallo????
Powiedzcie mi jeszcze czy to normalne,że Niko od dwoch dni kupki nie zrobił?-bo wczesniej miał w każdą pieluszkę.
Ola ale ile Niko ma teraz tyg? Bo wyczytalam ze wazy 5300. Iza wazy 5200 i dr powiedziala ze za duzo bo tyle to waza 3miesieczne niemowlaki:/
Fakt ze duzo je... I niestety duzo ulewa:/ Tez podejrzewamy refluks.
Ja mam konto na NK:)
I to raczej normalne ze kupek robi sie z czasem mniej:) Iza tez robila w kazda pieluche a teraz raz dziennie ale za to jest meeega kupa:P
moja podczas szczepienia w 6 tyg wazyla 5400!!
i doktornie panikowala :)

Nasza lekarka chyba jakas przewrazliwiona jest bo juz drugi raz stekala ze za duzo przybiera:/
bez pierdół dzieciak jk zacznie biegac wszysto zgubiiii

Angel a ty karmisz cycem czy nie?

Angel Niko jutro konczy 2 miesiace:) i tez duzo ulewa,bo duzo je....Dopajam teraz herbatką,on cały czas na cycu siedzial,ale teraz staram sie,aby jadł co 3 godziny,bo nie chce mu rozepchac żołątka...podaje nr gg 8843504 napisz mi gg jak Cie znalezc na NK
Dokarmiam butla bo ona non stop na cycu by wisiala i tak z 2 butle sztucznego dostaje:/ 1 w ciagu dnia jak juz nie mam sily i druga na noc zeby ladnie spala;P I przesypia cale nocki:)
Bo mam wrazenie ze to moje mleko jakos jej nie wystarcza... Chociaz wyczytyalam ze nie ma czegos takiego jak "malo tresciwe mleko";p To jak wypije butle to jest spokoj a mojego moze non stop i potem ulewa... Heh
to masz małego ssaka :) moja na cycu, raz próbowałam dać jej butle to taki lament był że szok ... jak ja do pracy wróce jak dziedziol tylko cyckowy ... :)hhe

heh, mój Miki też kawał chłopa, bo na szczepieniu w 6 tyg. ważył 5750 :)) ale ma po kim być duży, bo tatuś wysoki i postawny dość :) mój doktor tez się nie krzywił, raczej śmiał, że młody lubi podjeść. zreszta powiedział, żę nie ma dla niego jako lekarza znaczenia, czy jest na piersi czy na butelce, on widzi, że dziecko dobrze przybiera i jest zdrowe i to się liczy.

Ola, ja nie pisałam wcześniej, ale moj syncio też się tak podnosi!! W szoku byłam i to samo pomyślałąm, żę on szalony za szybko chce wstawać! nie wiem, może nasze chłopaki takie silne są, żę pewne rzeczy szybciej robią :)
Z kupkami u nas odwrotnie, bywało tak, że raz na 3 dni zrobił, ale bez wysiłku ani bólu, wiec OK. teraz zaczęłam go trochę dopajać, bo jednak większość dostaje sztucznego jedzonka, no i kupka teraz codziennie.

Wiecie co, strasznie się ucieszyłam, bo zajrzałam w książeczkę szczepień i patrzę, a tam się okazuje, że mój bejbik był w Swissie szczepiony na Engerixem :)) jeju jak się cieszę :) teraz już wogóle nie żałuję ani złotówki wydanej na poród w Swissie, najwyraźniej te pieniądze idą też na lepszą szczepionke.
Christopher Morley
mialo byc żołądka,juz glupoty pisze.....ale malego mam przy cycki i jedna reka pisze....
niko uwielbia debridat,wlasnie mu dawalam i spadlo troche na pieluszke,patrze a on ta pieluszke lize,hehe-maly cwaniak mi rosnie
Dejwi Niko tez byl tym w swiss szczepiony,a co to jakas lepsza szczepionka????
no podobno lepsza pod tym względem, że nie ma rtęci, którą zawiera Euvax - to podają generalnie w szpitalach po urodzeniu, a to ponoć koreańska, tańsza wersja szczepionki i niestety zanieczyszczona. Jest taki wątek ondośnie tej szczepionki, jeszcze ze 2 dni temu czytałam.
Christopher Morley
Wyslalam Ci link do profilu na gg:)
Tak wlasnie mi sie wydawalo ze jest 2 tyg starszy od panienki:)
Curly u nas tez 2tyg temu pojawil sie kaszelek taki suchy i malej az glosik sie zmienil i bralismy eurespal i po tygodniu wszystko przeszlo :))

ale te wasze dzidzie sa duze hoho ja jak wroce ze szczepienia to tez sie pochwale ile nasza wazy ostatnio miala 4300 ale to bylo 3tyg temu,czuje ciezarek he wiec sama jestem ciekawa ile nasza panna ma kilosków ;))

a z tym podnoszeniem glowki to faktycznie te nasze dzidzie sa silne moja tez podnosi jak szalona uwielbia lezec na brzuszku lub na mojej klatce piersiowej na brzusiu i wtedy wszystko podziwia z podniesionym lepkiem odgina sie jak szalona,ciekawe świata te nasze malenstwa he
image image
hehe stoche sie uspokoilam bo myslalam ze tylko Iza to taki klops:P
Pediatra na Polankach powiedziala ze kaszel moze sie pojawiac tez od refluksu...
Angel puść mi to wszystko na gg jeszcze raz bo mi sie laptop zresetował,kurcze i lipa nie mam Cię
Jeju Ada sorki miało byc do Ciebie odnosnie tej szczepionki,a ja napisałam Dejwi....robie kilka rzeczy na raz i juz nie mysle
Ola my też zbieraliśmy siuski na posiew. Wyszły aż 3 bakterie, ale pediatra stwierdziła, ze widać, że są ze skóry i mocz był źle pobrany. Dostalismy skierowanie do szpitala na cewnikowanie. Już mieliśmy rano jechać, ale coś nas ruszyło, że Franio za mały i ostatnio i tak tyle badan przeszedł, ze mu odpuścimy dodatkowe stresy i z spróbujemy jeszcze raz pobrać sami. Zresztą baliśmy się, że dopiero przez cewnik mu jakieś bakterie wprowadzą:/
Umyliśmy go dokładnie rano. Dodatkowo przemyliśmy siusiaka rivanolem (odsuneliśmy też mi lekko skórkę na siusiaku i tam przemyliśmy). Nie dotykaliśmy palcami ani niczym innym. Mocz nie może mieć kontaktu ze skórą ani woreczkami itp!!! Od razu, bezpośrednio do pojemniczka!
Nam się udało. Posiew okazał się jałowy i mały uniknął cewnikowania uff:)

A ja chora. Z gorączką walczyłam. Nie wiedziałam co można przy karmieniu i sobie uświadomiłam (jak gorączka przeszła juz) że w szpitalu po CC dawali przecież paracetamol. Teraz już lepiej, ale na prochach jadę. Mały wciąż ma taki lekki kaszelek niby po zachłyśnięciu. I nic od tygodnia nie przybrał:/ Pewnie od tego mojego i jego chorowania. Mam nadzieję, że zaraz ruszy z wagą ładnie.
Magda, a po zachłyśnięciu byliście u lekarza ?? Sprawdzaliście płucka ??
Z tym posiewem to racja, nie takie hop złapać jałowy :) Tak jak Magda pisze zrób Ola i powinno być ok :)

Z tym kaszelkiemm to jest tak, że w zeszły czw. u Frania pokazał się katarek i później zaczął pokasływać. Poszlam do pediatry, bo myślałam, że przeziębiony. Dr zbadała go. Płuca i oskrzela czyste. Powiedziała, że to od ulania. Musiało mu to jakoś utknąć między noskiem a gardłem chyba 9tak ja to rozumiem). Byliśmy z zeszły czwartek i w ten poniedziałek i nadal czysto. Mamy zakraplać nosek i go oklepywać. I czekać:/ a u Amelki już przy osłuchiwaniu było coś z płuckami?
Od dzisiaj ja przyjmuje leki, więc może jemu tez w jakimś stopniu pomogą? Chociaż już mniej pokasłuje i widać, że wszystko brnie ku końcowi.
Kasiu ale Ami już ma fajne włoski :) kurcze szukam cały czas płaszczyka na allegro i nic ciekawego nie ma :(

moja Olcia waży już 4180!!!!! ostatnio rośnie jak szalona zwłaszcza na długość już większość ciuszków na 56 nosi moja gwiazdeczka :)

Magda kuruj się oby jak najszybciej do wiosny to też chorób będzie mniej.

Ola mam nadzieję że z twoim gardłem już lepiej.
image
Dzieki Styczniowko,ale nadak boli:( kurcze,nie jestem przyzwcajona-bo ja nigdy nie choruje!!!!!

dobra,teraz to ja juz w ogole jestem glupia-to co woreczkow nie mozna????Mi kazali kupic woreczki,malo tego pani w aptece to proponowała,zeby siuski z pieluszki wycisnac i doktor mowil ,ze siusiora mozna dotknac,nic juz nie wiem!
kasia31 swietne masz fotko na NK,po prostu piekne!!!!!!
ola my robilismy mocz na posiew i uzywalismy swietnego plynu dezynfekujacego ktory polecila nam pediatra
i mocz nam wyszedl jakolwy

mocz nie może dotknąć niczego oprócz jałowego pudełka do którego wpada !!

Ola dzięki, Twoje fotki również super i miło Cię poznać :)
Natomiast na posiew to mocz musi być pobrany bardzo sterylnie, nie problem z wprowadzeniem bakterii

Styczniówko, ja mam płaszczyk, ale on nie jest jakoś mega gruby. Stwierdziłam, że założę pod spód sweterek ciepły i tyle. Jak coś również pożyczę Ci go.

Magda, u Amelki w ogóle osłuchowo nic nie było. Płucka czyste. Dopiero na RTG wyszło, że na prawym płucu coś jest :(

a my dzisiaj byłyśmy na scyntygrafii...masakryczne badanie:( krzyk, płacz i w ogóle strasznie:(:(:( no ale nic tam...oby tylko wyniki były dobre...
A Amelka waży 5670 :)

image

Dejwi- a do czego używasz tych wacików dzidziuś??
\
Jejku dziewczyny Wasze dzieciaczki takie duże, a moja prawie najstarsza i taka mała :(
Amelka waży 4,5kg i mierzy 54cm. Kurczę taki skrzat z niej mały

Kasiu skrzat ale jaki slodki:)
Dejwi mi doktor kazał kupić do odkażania OCTENISEPT i łapać właśnie w jałowy pojemniczek.....w poiedziałek łapiemy:)oby wyszedł ok...

Mój Maly mierzy już 62 cm,jejuuu jak on rośnie:)
KR,a co to jest za badanko na ktorym byla Ami????

wiecie,ze Niko dzis przez cały dzien pospał moze ze 2 razy po pół godzinki,ale był spokojny.Teraz zasnął porządnie,ciekawe na jak długo???Zmęczona jestem,ale wzięłam dłłuuuugąąą kąpiel z pianka i zapaliłam swieczki-hmmmm,jak dobrze bylo!!!!
Czasami to moje dzieck mnie zadziwia,no bo zeby nie spac od 8 rano caly dzien z wyjatkiem godzinki?!
I on juz taki ciezki sie robi...
KR ja tez uzywam waciki DZIDZIUS to pupki z ciepła woda,bo w domu nie uzywam husteczek,tylko na wyjsciu:) wiec Dejwi pewnie tez do pupki,chyba ze sie myle ale pamietam z poprzednich watkow,ze tez ktos ciepla woda mył pupe,chyba Dejwi,tak Dejwi???
Cześć dziewczynki milczałam ale watek śledziłam w wolnej chwili bo we wszytskich innych spędzaliśmy je z mężem kurcze urlop minął jak z bicza strzelił i dzisiaj od 20 jesteśmy z Kaśka samą do czerwca ale przy dziecku czas tak leci że szok cos o mojej małej hmm żadnych problemów rośnie jak na drożdżach nie płacze ładnie je w dzień potrafi się zabawiać sama na hustawce macie oraz w łóżeczku nad karuzela do której prowadzi monologi i wścieka się jak przestanie się ruszać nocki przespane po prostu aniołek spacerek w parku dziewczyny chętnie moze juz bedzie ogródek letni przy pałaców opatów to kawka i napewno będzie miło jedyny problem jaki mam to że mała wpada w szał jak ja tylko na brzuchu połóże dłużej niż minute a wasze pociechy to po prostu cud miód śliczności kochane
Kasandra nie ma ideałów :) Moja Ami też anioł, szczególnie po szpitalu nauczyła się sama sobą zajmować, zasypia sama i w ogóle mało kiedy płacze, ale za to przy jedzeniu to masakra :/ Tak więc moje dziecię też ma swoje chimerki :) ale co tam, w końcu to kobieta ;)

Kasiu Olcia jest najstarsza a waży 4180 i mierzy 53cm. więc Ami bardzo podobnie do Oleńki rośnie :)
Dziękuję Kasiu za propozycje pożyczenia płaszczyka. Poszukam jeszcze na allegro może jakiś ciepły znajdę to wówczas może Tobie też się przyda a jeśli nie znajdę to chętnie skorzystam z Twojej propozycji :)

Moja Ola dziś też cały dzień nie śpi może z trzy razy po pół godzinki podrzemała ale grzeczniutka jak aniołek :)

image
ola- to badanie musieliśmy wykonać ze względu na powiększona nereczkę Amelki:(

A to muszę spróbować te waciki Dzidziuś bo ja zawsze watę stosowałam- do pupy zwykłą a do buźki watę w kuleczkach. :)

image

Tak Tak ciepłą wodą myje pupsko Marty 
Ja w domu wycieram dupunię wacikami z ciepłą wodą i uzywam wlasnie tych wacikow bo sa duze  chusteczki uzywam tylko na wyjsciu lub gdy wycieram wieksza kupe a potem wacikami poprawiam.

Ola dokładnie tym odkażaliśmy i my 

te waciki kosztuja 4,90 w Leclerku

my po szczepionku mala dzielna wkucie igly ja nie bolalo az bylam w szoku tylko dopiero jak zaczela dr wstrzykiwac płyn a tak spokojniutka dzielna niunia.a waży 4700 wiec ładnie wsam raz :)))
dziewczyny jak wam powiedziano kiedy jest 2 dawka szczepienia 6tyg po pierwszej?
image image
Tak KITI najwczesniej 6 tyg po pierwszej a moze byc do max 5 dni pozniej. Byleby nie wczesniej...
Rany, dziewczyny!! Nie mam ostatnio czasu na czytanie:)!! U nas powoli sie norlalizuje-mam juz zdjete szwy i powolutku wsyztsko wraca do normy. Filip gaworzy, przybiera i jest cudnie radosny - najczesciej ok 4 nad ranem:):)
Na refluks dostalismy debrdat-bo on ma dosyc delikatny, bardzo malo ulewa tylko slychac, ze mu wraca jedzonko i znowu polyka. Na USG tez mial tylko delikaty ten refluks. Niestety nie da sie namowic na mleko AR - pluje dalej niz widz:). Generalnie nie mamy problemow-za tydzen dziemy kontrolnie do fizjoterapeuty by sprawdzil czy na pewno ma dobre wszytskie odruchy.

Dziewczyny-niedoczytalam, wymienialyscie sie namiarami na GG i NK??
Jesli tak to ja tez chce:)!!

buziaki
image
image
image
PATI,JA PODAŁAM NR GG,JAK CHCESZ PODAJ NAMIAR NK NA GG NA SIEBIE:)MOJ GG 8843504
U NAS TEZ SLABY REFLUKS,ALE KAZAL TYLKO WYSOKO KŁAŚĆ...KONTROLA ZA TRZY MIESIACE...
Moj GG: 1872502 :) Z checia Was poznam - chociaz na zdjeciu;-)
Cześć laski :) Wróciłyśmy z Parku Oliwskiego, jeszcze tam szaro, buro i ponuro :)

Ja też chce Was na NK :))))
Pati, dobrze, że dochodzisz do siebie :) Będziemy po świętach robić spotkania liczę na Ciebie :))))

Zmykam sie ogarnąc bo dziś mam gości :/

Magda+Greg ale ladna z Ciebie babka;-)
Właśnie wróciliśmy ze spacerku:)wyjatkowo Niko na dworze nie spał tylko się rozglądał....
no i gdzie ta wiosna????
Ola, lada moment wiosna przyjdzie. Dziewczyny moje gg 9293508 Jak coś na gg podam jak mnie odnaleźć na NK :) lub u OliOlenki mnie odnajdziecie ;)

Aduś, możesz mi jeszcze raz na @ podać stronkę tych wózków
Mi się ten podoba i chyba sprzedam x-landera jak mała wyrośnie z fotelika, bo obecnie wpinam fotelik w stelaż od x-landera i kupię taki
http://allegro.pl/item948083188_nowy_wozek_peg_perego_pliko_3_camelia_classico.html

Tylko doradzano mi i sama miałam parasolkę z jedną rączką, lepiej się prowadzi taki wózek ew jak dziecko idzie za rączkę i jeszcze wózio musimy prowadzić

Kasia31 super ten wózek i różowy:)
dziewczyny, ja tez sie pisze na poznanie przez NK :) wysłałam juz info do OLi i do Angel, jak cos to moje gg 5420577.

Kasia, zaraz pisze do Ciebie :)
Christopher Morley
I CO DOBRY MIAŁAM TEN POMYSŁ Z TĄ NASZĄ KLASĄ....

MIŁO MI WAS LEPIEJ POZNAĆ-ŚLICZNE Z WAS KOBIETKI!!!!
ADA TWÓJ LABCIO PRZEPIĘKNY!!!!

JA ZAŁOŻYŁAM PROFIL NA NASZEJ KLASIE DOPIERO 4 DZNI TEMU,ŻEBY ZNALEZC SZKOŁĘ W GRUDZIĄDZU I OKAZUJE SIĘ ŻE NIKT NIE UTWORZYŁ MOJEJ KLASY Z TEJ SZKOŁY:(
ALE ZA TO POZNAŁAM WAS,HIHIHIH
Angel nawzajem:)

Moje gg 3981393
Ola nawet bardzo dobry;-) A my z Ada chodzilysmy do tego samego liceum:P
Pomóżcie co robić, mój skarb ma katarek proszę o sprawdzone sposoby na jego pozbycie się.
Nie szukam po forum bo nie mam niestety czasu szukać w poszczególnych wątkach a u lekarza już byłam ,może wy się wypowiecie w tej sprawie plizzzz
image
Z tego co ja wiem to psikanie woda morska lub sola fizjologiczna i sciaganie frida... Ale z ta frida tez nie mozna przesadzac bo powoduje obrzek blony sluzowej. Tak mi przynajmniej mowil lekarz...
kasia mogłaś napisac że wybierasz się dzisiaj do parku chętnie bym dołączyłam bo obok mieszkam a tak chodziłam bez celu po oliwie KATAR moja tez miała i to mega co pomogło u mojej kasienki więc mokre ręczniki przy łóżeczku wysoko ja kładłam oczywiście sól fizjologiczna + frida do tego maść majrankowa i krople do nosa nasivin 3 razy na dobe najpierw dobrze wyczyściłam nosek sola i fridą potem krople i przeszło a trwało z tego co pamiętam 3 dni
Dzieki dziewczyny za wsparcie. Zgodnie z zaleceniem lekarki daje Mikusiowi od dwóch dni raz dziennie 120 ml sztucznego mleczka, żeby go dożywic plus resztę cały dzień cyca. Niestety zauważyłam ,że sie rozleniwił zupełnie i nawet cyca juz nie ssie tak chetnie jak kiedys.Płacze z głodu i chce butle. Czuję się strasznie odrzucona- wiem, że to irracjonalne ,ale serce matki jest takie wrażliwe;)Próbowałam dzis ściągnac laktatorem mleko i udało mi się raptem 50 ml z obu piersi. Jakie ilości Wam się udaje ściągac??? Smutno mi, że synek nie chce ssac jak kiedys , a najbardziej mi przykro, że nie mogę go wystarczająco wyżywic- to taka porazka :( Jutro przyjedzie do mnie na prywatna wizyte konsultantka laktacyjna i bedziemy walczyc. Może jeszcze nic straconego.
imageimage
cześć dziewczyny!
ja też Was chętnie poznam na NK - moje gg 5404657
Pozdrawiam, Kinga
mój synek też się rozleniwił, po tym jak bolało go gardło, teraz ściągam po 120 ml 8 razy dziennie, elektryczna medela, bo ręczny pękł,:), ściągam od 2 tygodni, w jednej piersi pokarm prawie zanikł, 20 ml, po 2 tygodniach mam 50 ml, maleństwo zjada po 130 a dzisiaj kończy 7 tydzień, czy mogę prosić o opis tej wizyty laktatorki, koszt takiej wizyty i ewentualny namiar, z góry dziękuję i powodzenia
lesia poczym poznalas,ze dzieciaczka bolalo gardlo..
MamoMikolaja napewno Maly zacznie wcinac za trzech,zobaczysz-no ja z jednej piersi to nawet 200ml daje rade sciagnac(elektrycznym) dlatego za czest nie sciagam,bo wiadomo to pobudza laktacje,a ja juz i tak budze sie mokra:)

Dobranoc Kobietki:)
jak przełknął to płakał uciekał przed piersią, potem dostał temperaturę i ochrypł, lekarz powiedział, że ma zaczerwienione i rozpulchnione gardło, kazał podać tantum verde
Witam serdecznie :) ja również styczniowa.

Pati25 mam pytanie odnośnie lekarki, która robiła Ci cc - jak sie nazywa?
moja gin pracuje w wojewódzkim (ja cc miałam na Zaspie) na wizycie po 6 tyg wspomniałam, że pod skórą wyczuwam kulkę wielkości dużej sliwki, która sie przesuwa, czasem znika wspomniałam też, że kłuje mnie miejsce cięcia - dość głęboko i mocno. Mam starszą córę i wiadomo nie zawsze mogę jej wytłumaczyć, że nie można na mamę wskakiwać, czy nie brać jej na kolana jak chce się przytulić. więc podejrzewałam, że może przepuklina ale gin stwierdziła, że wszystko ok, nawet usg nie zrobiła. Zaufałam jej ale teraz nie wiem czy się nie wybrać do innego gin na usg. rana nadal kłuje ale juz mniej, teraz za to jak kładę się np na podłodze strasznie sciąga mi brzuch -czy to mogą być zrosty... dodam, że pierwsza ciąza tez sie zakończyła cc i nic takiego się nie działo.
czy któraś z Was ma po cc takie objawy?

jeszcze jedno- zapisała mi cerazette, ale raczej ich nie bedę brać, zwłaszcza, że nie zleciła badań wątrobowych a ja w sylwestra wylądowałam na patologii z powodu cholestazy... dokładnie przejrzała wyniki badań i nawet nie wspomniała o tym, ze mam iśc skontrolować, czy wszystko ok
Mamo Mikołaja - ja przy pierwszej córeczce też tak miałam laktatorem to zaledwie 25 - 30 ml udawało mi się sciagać, ale podobno dziecko ssie mocniej niż laktator i bardziej pobudza laktacje, tak mi swego czasu tłumaczyła położna, więc przystawiałam Adę częściej do piersi a jak zaczynała marudzić, ze mało to awaryjnie miałam przygotowaną butlę. U nas zdało egzamin.
teraz tak mi się porobilo, że w jednej piersi mam b. dużo pokarmu, a druga jakaś taka cienka mi się wydaje;) a tak samo przystawiam.

Olaolenka24 - u nas z gardłem było troszkę inaczej niz u Lesi76 też napisze na przykładzie starszej (u Oli jak na razie nie, na szczęście, się nie dzieje) Ada tez dostała gorączki, ale nie ochrypła tylko zaczęła okropnie charczeć i chrząkać - nieźle nas wtedy nastraszyła - myśleliśmy, że się dusi...

sorki, że tak jeden po drugim:)
Mamo Mikołaja dokladnie tak jak dziewczyny piszą laktacje da sie rozbudzic czestym przystawianiem no i spokojem ze wszystko sie uda,jesli przyjedzie do ciebie ta sama pani Iza z poradni laktacyjnej to napewno ci sie uda!!! Ona jest wspaniala i naprawde super pomaga.Ja miałam na poczatku problem i bardzo mi pomogla odnalezc problem.
Lesia u mnie byla pani Iza Suchecka z Kropli Miłości koszt 150zł ale wart kazdej złotówki,pani Iza nigdzie sie nie spieszy moze siedziec nawet 2godziny dokladnie analizuje i zapisuje wszystko przyglada sie karmieniu,ssaniu maluszka itp.Wiec naprawde polecam ;)) kontakt znajdziesz na trojmiescie wystarczy wpisac nazwe poradni.

ale wiosenka idzie czuc juz w powietrzu ze hej,ja wtedy zaczynam spacerowac do oporu nawet do 3godz hihi mała wtedy spokojnie spi na takim powietrzu i potem tez jakby spokojniejsza,dotleniona he teraz wekend taki ladny zapowiadaja to chyba wybierzemy sie nad morze do tego parku przymorskiego :))

a ja musze dopiero zalozyc gg bo stare mi zniknelo grr wiec wtedy tez podam i znajde was na nk ;))
image image
Magda ja jestem po cc ale takich objawow nie mam.Miałam tylko napoczatku kłucia i ciągniecia tak jak opisujesz ale gdzies po miesiacu przeszlo stopniowo no a teraz to juz smigam ze hej i nie czuje zadnych dolegliwosci tylko "uśmieszkowa" blizna na brzusiu przypomina o cc.Z tego co wiem to moga byc objawy zrostow,niewiem czy po cc bardzo uwazalas na siebie czy ruszalas sie bo w tym przypadku akurat jest wskazane sie ruszac i az tak sie nie oszczedzac oczywiscie z umiarem ale wlasnie wtedy taki ruch zapobiega powstawaniu wew.zrostom.
a wlasnie dziewczyny po cc smarujecie czyms blizne? ja zaczelam contratubexem,mam go jeszcze za czasow innych ciec wiec stosuje choc pamietam ze za duzo nei pomogl bo ja mam niestety tendencje do rozjezdzania sie blizn grr chyba z powodu bardzo wysokiej prolatyny wiec zobaczymy jak tym razem sie zagoi.z opalaniem tez trzeba jeszcze poczekac a tak bym sie wygrzala troszke na solarium ;))
image image
Dziewczyny jak bede po wizycie to dam znac. Póki co nie moge sie oprzec wrazeniu, ze Miki gloduje, a ja nie wiem jak mu pomóc :(Mam mętlik w głowie, przytłacza mnie to, a wiem , że powinnam przede wszystkim dbac o psyche .
Ola , tego 200ml to Ci zazdroszcze !!!
imageimage
Kiti -ja jak tylko wstałam po 6-7 godzinach od cesarki- starałam się dużo spacerować po oddziale, a w domu... nie miałam mozliwości za wiele się wylegiwać - moja Ada mi nie dała;) musiała sie nacieszyć mamą po dwutygodniowej nieobecności. nie przeszkadza mi ten ból - kłuje tak może z 10 min dziennie w sumie, i tez poza tym czuje się świetnie - jak chodzę czy siedzę, tylko jak się kładę na płaskim czuje jak ciągnie. po pierwszym cc miałam podobno sporo zrostów(ale nic mnie wtedy nie bolało ani nie ciągnęło)- musieli to teraz naprawić wiec moje cc trwało półtorej godziny:)
oj a na solarium też bym się wybrała wygrzać się troszkę i poprawić humor. Ostatnio to boję się patrzeć w lustro, normalnie do rodziny Adamsów bez charakteryzacji się kwalifikuje;)) no i włosy już zaczynają wypadać- u Was też?? nad fitnesem się zastanawiam- może rozruszam ten brzuch (no i kilogramów kilka zrzucę), ale muszę chyba jeszcze poczekać, aż Ola w ciągu dnia będzie rzadziej jadła. jak się całkowicie ustabilizują godziny karmienia.
Lesia. ale 120 za każdym razem ? I co ile tak ściagasz? Czy może 120ml przez cały dzien 8 sciagnieciami w sumie?
imageimage
Witam. `120 ml za każdym razem, z tym, że w nocy mały przesypia jedno, więc ściągań jest 7 w tym jedno 220 ml czasami 240, ale się zaparłam i ściągam 40 minut, potem mały wcina 40 minut, i zjada wszystko co uzbierane, bo to jedno karmienie co ominął to potem doje w ciągu dnia, od 2 tygodni ściągania udało mi się uzbierać tylko 120 ml do zamrażarki, a mój Antoś chce coraz więcej, ulewa i od dawaj jeszcze, no to przystawiam do piersi, 2 razy zassie i płacz, uspokoi się na chwilę, popatrzy mi w oczy, jakby pytal "jeszcze mam płakać, czy dostanę co chcę", no to się uginam i daję butelkę, ściągam co 3 godziny i wtedy wpadam na forum. I mam jeszcze pytanie, skusiłam się na mleko i małemu wysypało całą główkę, taka drobna kaszka, czy to by była skaza??
KITTY dziękuję
Dziewczyny, ja tez chce na NK!!! Moj nr gg to 10681842. Juz sobie Was dodalam do GG:)!!

Mada- lekarka z wojewodzkiego nazywa sie Sylwia Gulkowska.
Ja od razu po CC mialam wielki walek-nawis tuz pod rana. WW lekarka kazala mi cwczyc brzuszki zaraz po porodzie.... nie skomentuje tego bo juz mi sie nawet nie chce.
Chirurg orzekl, ze naturalnie zszyc mnie musieli ale wyjatkowo kiepsko..
Nie wiem co i jak moze byc w Twoim przypadku, ale myslke, ze warto skonsultowac to z innym lekarzem. Jakby co moge polecc C super lekarza od przepuklin.
Uwazam, ze warto sprawdzic.
pozdarwam:)
image
image
Mada mnie też cały czas ciągnie ta blizna i kuje mnie tak w środku. Ciągnie mnie jak siadam albo jak się położę jak chodzę to nie czuję. A kuje mnie w bardzo różnych sytuacjach też się zastanawiałam czy to normalne, bo to już 3 miesiące po cięciu. Gin mi powiedział, że może tak być nawet do pół roku i że mam się nie przejmować, ale też nie miałam żądnego usg i się zastanawiam wciąż czy to normalne? i sama już nie wiem. Jak np przebieram Olcie na przewijaku to jak ona nóżkami przebiera bezpośrednio po mojej bliźnie to cholernie boli.

Oki zmykam bo na spacerek będę powoli się szykować ale jakiś taki wiatr nieprzyjemny mi się wydaje przez okno zobaczymy mam nadzieje że nie :)
image
hej dziewczyny, fajno Was wkońcu zobaczyć, przynajmniej te z Was, których nie było na spotkaniu. miło też poznać tatusiów naszych maluszków :)
Christopher Morley
Ada, dzięki za wiadomość na gg, ale link mi coś nie przeszedł. Ja choruję na peg perego pliko p3

Mnie tez rana wciąż boli :(((( nie wiem dlaczego i też nie miałam USG więc chyba wybiorę się do lekarza prywatnie na usg

Ada coś kojarzę z weselnika, że miałyśmy bardzo podobne bukieciki na ślub:)
Magda, no to masz pamięć :) ja muszę raz jeszcze na zdjęcia zerknąć.
Christopher Morley
faktycznie, prawie identyczne :) piękne są te mini gerberki, baardzo je lubię :) ale, że z weselnika mnie kojarzysz? ja ledwo co z tamtego forum kojarze, tam nie było tak fajnie jak tu u nas :)
Christopher Morley
witam wiosennie i radośnie wszystkie mamusie,bardzo dawno nic nie pisałam i pewnie o mnie zapomniałyście ale chętnie czytam od czasu do czasu o waszych radościach ,smutkach i doświadczeniach macierzyńskich,często wiele waszych wskazówek i doświadczeń przydaje się na codzień!moja kruszynka za 3 dni kończy 2 miesiące waży 4240 a przy wypisie ze szpitala miała 2470 także też zalicza się raczej do drobniutkich ale myślę sobie że to bardzo dobrze chłopcy muszą być słuszniejszej postawy a dziewczynki od urodzenia kapryszą przy jedzeniu i uważają na nadwagę ha,ha!ja karmię małą piersią a 1 raz dziennie dokarmiam sztucznym mlekiem niestety też przechodzimy jak niektóre z was okres nie jedzenia mała beczy przy cycu no i zaczełam odciągać pokarm przed karmieniem i podaję małej od czasu do czasu z flachy no i jest trochę lepiej chociaż i przy butli czasami grymasi ale dobrze przybiera na wadze książkowo wręcz więc głodna raczej nie jest ,ale od kiedy odstawiłam nabiał mamy problem z kupką,wcześniej były non stop a teraz raz na dzień albo na dwa dni pryka non stop stęka a kupy nie ma więc mam do was dziewczyny pytanko czy któraś z was też tak ma i co wtedy stosujecie żeby pomóc maleństwu??ach i jeszcze jedno jak u was kobiety z okresem tzn po jakim czasie od porodu dostałyście miesiączkę bo podobno po cc znacznie później pojawia sie okres a ja już mam i stąd moje pytanie do was kobitki??pozdrawiam
Jeejku ale się stęskniłam za Wami;)
Cały dzień nie mialam laptopa,bo Bolo zabrał do pracy,żeby busa w necie znalezć do wożenia pracowników,bo tera bloki na Oruni stawiają więc do domu będzie wracał nie wcześniej niż o 19-stej...hmm caly dzień sama z Nikosiem:)

Weroniczko u nas pierwszy raz kupki nie było,az 4 dni,ale były bąki.Dzis zrobil taką wielkąąąąą kupe.ze szok!!!!!!podobno to normalne,ze jak sie sztuczne daj to jest mniej kupki....

a co do okresu ja jeszcze nie mam,a dzis Nikodem konczy 2 miesiace!!!!
Ja też nie mam jeszcze okresu ;) Niby fajnie, ale tabletek łyknąć nie mogę :/

Ada ja pamiętam jak oglądałam Twoją relację i stąd mi się skojarzyło:)
Byliśmy dziś w Ośrodku Wczesnej Interwencji i faktycznie pediatra miała rację. Franuś trochę asymetryczny i ma lekkie osłabienie mięśni w karku. Dobrze, że szybko to wykryła. Pokazali nam jak małego nosić i układać. W przyszłym tygodniu mamy spotkanie z rehabilitantem. Dodatkowo z psychologiem, logopedą (ciekawe po co?) i neurologiem. Mam nadzieję, że mały szybko się wyprostuje ;) Na szczęście chociaż przepuklinka się chowa i kaszelek przechodzi. Biedne takie maluszki, nawet nie wiedzą co im dolega.

Ada jak przygotowania do chrzcin? Kreacja zakupiona (dla mamy oczywiście?)
Magda, miło mi Cię poznać choć przez NK :)) Dobrze, że pediatra konkretna i zauważyła, że coś jest nie tak. Byliście u prywatnego neurologa, czy na NFZ ?

Dziewczyny, zdecydowałam się jednak na peg perego pliko p3
Tylko na kolorek nie mogę się zdecydować. Z kolekcji 2010 podoba mi się red step
http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=631&
Z kolekcji 2008 ( chyba 2008 )podoba mi się kolor camelia
http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.mamotato.pl/images/img_small/p3-sp-camelia.jpg&imgrefurl=http://www.mamotato.pl/product_info.php?manufacturers_id=24&products_id=1112&usg=__cXzM0E5G-EaqFbrgugqcnvDIvbI=&h=80&w=63&sz=3&hl=pl&start=14&um=1&itbs=1&tbnid=ARPiQX6Z9uZqLM:&tbnh=74&tbnw=58&prev=/images?q=peg+perego+pliko+p3+camelia&um=1&hl=pl&client=firefox-a&sa=N&rls=org.mozilla:pl:official&tbs=isch:1
a z kolekcji 2009 kolorek Corallo ( tyle, że nie mogę znaleźć nowego tego kolorku ) a zależy mi na nowym
http://allegro.pl/item958894552_peg_perego_pliko_p3_stan_idealny.html

Co Wy sądzicie, który kolorek ??

Ada, obstawiłam jednak na ten peg perego ze względu na mocniejsze zabudowanie wózeczka.

Mi też miło chociaż na zdjęciach:) Mam nadzieję, że już na wiosenny spacerek dotrzemy:)

Narazie byliśmy w Ośrodku Wczesnej Interwencji to jest na NFZ. Tam lekarka obejrzała małego i pokierowała dalej min. do neurologa. Wszystko tam jest na NFZ, ale planujemy spotkać się też z jakimś rehabilitantem prywatnie.

Co do kolorów do camelia się nie otwiera.
http://strollersandprams.com/strollers/image/2007/stroller.jpg

Kasia, mi się ten Pliko też mega podobał, ale chyba jest cięższy, włąśnie dlatego, że lepiej zabudowany, no i u mnie cena troszku zaważyła.
Kolorki wszystkie fajne, choć ten z nowej kolekcji mi się chyba najbardziej podoba, taki dziewczęcy jest :) no ale wiadomo, najnowsza kolekcja pewnie też najdroższa.

Magda, po czym poznać, że mały asymetryczny? to się jakoś objawia czy tylko neurolog jest to w stanie wychwycić?
A przy okazji, kiedy Ty brałaś ślub, pewnie jakoś w okolicach mojego, skoro byłaś na bieżąco z relacją.

weroniczko, pamiętamy i o Tobie :) no i racja z tym, że chłopaki powinni być mężniejsi, żeby potem te kruszynki móc na rękach nosić :) a co do miesiączki, to u mnie tez jeszcze cisza, a już naprawdę mało piersią karmię, więc wydaje mi się, zę lada chwila będzie.
Kasia, a Ty się dycydujesz na jakieś tabsy antykoncepcyjne, czy o lekach mówisz? ja ciągle gdybam nad tym tematem...
Christopher Morley
ten chyba najfajniejszy, ale z doświadczenia wiem, że jasny się brudzi, więc może pozycja 1.
polecam, bo zapomniałam większość piosenek, a tak puszczam Antosiowi i ćwiczę :)
http://www.babyradio.pl/
a my dziś byliśmy prywatnie u laryngologa ( państwowo wizyta dopiero za 3 tygodnie) bo się już strasznie denerwowałam o ten zapchany nosek. Więc pani dr powiedziała, że Amelka ma wszystko czyściutkie i że to normalne, że nosek się zatyka, że gilki spływają i jest obrzęk śluzówki bo ona się dopiero tworzy i tak może być do 3 miesiąca. Mamy tylko wstrzykiwać sól morską i czyścić fridą. Bardzo się uspokoiłam i jestem bardzo szczęśliwa choć uboższa o 75 zł :)

image

Kasiu mi najbardziej podoba się ten różowy taki dziewczęcy, ale też bardzo fajny jest czarno-szary.

W niedziele ma być 14 stopni i już się zastanawiam gdzie tu na spacerek pojechać. Jak pierwszy raz tak słonko wyszło z jakieś 3-4 tyg temu to pojechaliśmy do parku oliwskiego i stwierdziłam że nigdy więcej w niedzielę masakra była kupę ludzi wszyscy z wózkami ciężko przejść było.
Może znacie jakieś inne miejsce lub park w gdańsku?

Magda w OWI to standardowa procedura że idzie się do psychologa logopedy i neurologa każe dziecko tak ma.

U Oli asymetria objawia się tym że ona cały czas na prawą stronę się przekręca jakkolwiek jej nie położę ona zawsze główkę na prawo kładzie jak na pleckach położę to na prawo się skręca w rogalik, ale pewnie u każdego dzieciaczka inaczej.
Ale naprawdę rehabilitacja jest rewelacyjna widzę jak Olcia robi postępy ale my mamy bardzo intensywną bo 2 razy w tygodniu.

Magda a wy na harcerską chodzicie?
image
heh, KR ładnie to ujęłąs :) uboższa o 75zł :) choć to chyba i tak mało jak na prywatnego lekarza.

Magda, pytałaś jak przygotowania do chrzcin. No więc juz wszystko dopięte na ostatni guzik. Jedzonko zamóione, wkońcu zdecydowałam sie na catering z Kirkora w Gdańsku, dowożą ciepłe do domu na umówioną godzinę. Strój tez gotowy :)
Christopher Morley
Tak do OWI na harcerską? Wy też tam? Ale kolejne wizyty i ćwiczenia mamy już na Necla na Kamiennej Górze.

Ada to udanej imprezki. A ile Was w końcu wyszedł catering?
Jejku! Dziewczyny, ale Wy piszecie! Ciężko za Wami nadążyć - ja wpadam tylko chwilami z doskoku, zwłaszcza teraz jak cała moja trójka już od jakiegoś czasu chora. Dzisiaj byłam u pediatry i zapisał Krzysiowi na ten kaszel inhalacje z mucosolvanu + zyrtec na noc - mam nadziejś, że to pomoże, bo strasznie się męczy biedaczek.

Widzę, że już o nowych wózeczkach zaczynacie rozprawiać, a dopiero co miałyśmy dylematy odnoście tych pierwszych:) PP Pliko zawsze mi się podobał, ale to jednak nie moja półka cenowa:) Zresztą, ja to akurat mam zamiar jak najdłużej korzystać ze spacerówki z zestawu, który kupiłam, a na później mam 2 spacerówki po Agatce (zwykła dużą i parasolkę), więc te dylematy mi odpadają...
Pozdrawiam, Kinga
Pachniało dziś wiosną:))

Pati - dokładnie Gulkowska, też mi kazała po zdjęciu szwów ćwiczyć brzuszki, a jak po pierwszej cesarce zaczęłam chodzić na fitness, to instruktorka mi powiedziała, że zbyt szybko po porodzie nie powinno się intensywnie ćwiczyć brzuszków- nie pamiętam jak to tłumaczyła, ale chyba chodziło o pracę czy rozrost nieodpowiednich mięśni.
dopiero dziś zerknęłam na mój wypis i wyniki wątrobowe : ALAt 520U/l i ASPAT 267 U/l to chyba kiepskie wyniki- a Gulkowska przepisała mi tabletki bez skontrolowania czy wszystko wróciło do normy...:/ zmieniam lekarza

Styczniówko - mam dokładnie tak samo
może rzeczywiście unormuje się po kilku miesiącach- ale ja chyba nie będę czekać aż samo przejdzie, tak jak Kasia zrobię usg, no i wątrobę zbadam jak tylko znajdę trochę czasu. Mam nadzieję, że wszystko będzie ok, ale jak coś to się odezwę w spr. tego lekarza od przepuklin.

Styczniówko czy chodziłaś może do sp53 ? do klasy A;)

Kasiu - różowy ładny, bubble black i ice:)

a co do asymetrii to ostatnio zauważyłam, że nasza Ola cały czas skręca główkę w prawo - pracujemy nad nią:) okazało się też, że leżąc na brzuszku źle trzyma rączki

kurcze zjadłam dziś przez pomyłkę kanapki z masłem... będą kolki i wysypka:/
Mada, ile czasu po cc zaczęłaś ćwiczyć ?? ja chce iść na fitnes za miesiąc, czyli 3,5 mc po cc

Tabletki chcę brac anty ( cilest ) później pomyślę o czymś innym. Tylko coś @ nie ma i szczerze to już chciałabym ją dostac bo się denerwuję, że wpadniemy :/

No dużo Laski piszą,hhehe
ja też będę korzystać ze spacerówki z zestawu:) a w głębokim to długo już pewnie nie pojezdzimy,jak sie cieplutko zrobi to nasze pociechy w gondolkach pewnie lezec nie beda chcialy:) a wlasnie kiedy mozma korzystac juz ze spacerowki,tzn ile musi miec maluszek???Chodzi mi o taka zabudowana spacerowke:)
Właśnie pytałam dziewczyn w innym wątku o to :))) Napisały, że około 5-6 mc i szczerze to faktycznie chyba coś koło tego. Dziś dla próby włożyłam Ami do spacerówki x-landera i daleka droga żeby ją na stałe włożyć do niej ;)))

Wstrzymam się jeszcze z 2,5 mc i na koniec maja kupię tego peg perego

Weroniczko, witaj :) Fajnie, że do nas wpadłaś. Kolejny drobiazg na forum :)

Kasiu ja zaczęłam ćwiczyć dość późno bo dopiero 8 miesięcy po cc, ale brzuch bolał przy cwiczeniach (wydaje mi się, że zanim się rozruszasz, to będzie bolało czy po 2, 5czy 8 miesiacach) - przez pierwszy miesiąc chodziłam 2 razy w tyg na low impact a poźniej jak się rozkręciłam to 3 razy w tyg po 3 godziny. Jak w kwietniu doszlam do formy i zrobiła się ładna pogoda to zaczęlam biegać-nie chciało mi się w pomieszczeniu cwiczyć-szkoda słońca. dlugo nie pobiegalam, bo zaszłam w 2 ciążę;)) a teraz dawaj od nowa:)
tym razem mam zamiar wybrac się wczesniej, jak tylko Ola będzie mnie rzadziej w ciągu dnia potrzebować - sciaganie mleka odpada- boli mnie jak cholera, no i leci bardzo mało.
a @ dostałam 11 miesiecy po porodzie:) - jedną;)
wow, mada, no to Ci wyszło z miesiączką :))

Magda, catering wyszedł nad 500zł+30zł dowóz. Jedzenia prosiłam aby zrobili tak na 10 osób, bo tyle nas będzie. Mam ciepły obiad z 2 rodzajami mięs, ziemniaczkami i surówkami, a na potem zakąski, chyba z 5 rodzai - mięska w galarecie, jajka faszerowane, rybki. Wydaje mi się, że dobra cena.

Kasia, ja dziś też przymierzyłam Mikiego do spacerówki, ale faktycznie jeszcze za wcześnie. Ja planuję się przesiąść tak w maju, chyba wtedy już będzie dość duży i stabilny do niej.
Christopher Morley
Weroniczko witamy i zapraszamy czesciej oczywiscie w miare mozliwosci ;) ja mam zero czasu dla siebie bo mala placzek i tez bym sie rzadko pojawiala ale odkad mamy bezprzewodowy net to w chwilach gdy karmie lub mala z rana spi to hop i juz jestem z dziewczynami he a twoja malusia bardzo ladnie przybiera to nic ze teraz ma 4 z kawalkiem zobacz jaka byla malusia przy urodzeniu wiec bardzo ladnie waży.

Ada u nas tez dopiete chrzciny tak wiec nasze skarbki beda juz lada chwila poblogoslawione przez Bozię i beda prawdziwymi aniołkami hihi choc twoj Misiak juz jest he wiesz bardzo dobry wybor masz z Kirkorem,my korzystamy z ich uslug w pracy przy roznych okazjach i zawsze jest smacznie i cieplutkie doslownie jak u cioci na imieninach smakuje he

ze spacerowkami to mysle ze tak jak dziewczyny pisaly ze ok.5mies bedzie mozna sie przesiadac tym bardziej fajnie bo juz cieplusio bedzie a nasze maluchy beda na etapie mocnego poznawania swiata he

co do @ ja tez nie mam,ciekawe kiedy bedzie choc szczerze nie tesknie za nia pewnie jak wiekszosc z was he no nic ale juz taki mamy urok jako kobitki he

styczniowko co do spacerow to polecam ten park na przymorzu nad morzem,jest tak ogromny ze nawet w wekendy gdy jest full ludzi nie odczuwa sie tego w alejkach i kazdy moze znalesc swoje zacisze.a powietrze tak pieknie tam pachnie jodłami,swierkami i morksim jodem hmmmm juz sie nei moge doczekac letnich wyjsc ;)))

buziaki i milego wekendu,pewnie sie odezwe jutro wieczorkiem lub w poniedzialek.trzeba korzystac z pogody i napewno wyfruniemy fruu :)
image image
pytałam się pediatry o spacerówkę i powiedziała, że dopiero ok 4-5 miesiąca na pewno nie wcześniej. A ja już chciałam Amelkę "przerzucić" na wiosnę no ale będę musiała poczekać do lata...

Dziewczyny Chciałam się Wam pochwalić (tylko żebym nie zapeszyła), że Amelia wczoraj zasnęła jak zawsze o 19 i obudziła się .........dziś o 5.25 :):):):):):) mam nadzieję,m że to nie jednorazowy wybryk tylko juz tak zawsze będzie:) ale jest jeden minus tego- myślałam, że mi cycki pękną, lało się ze mnie strumieniami:)

image

cześć dziewczyny :)

KRiAmelka super że Twoja córcia tak pięknie spała żeby cycki tak nie nabrzmiewały tuż przed pójściem spać ściągnij sobie mleko i zamroź na potrzebne okazje :) Mleko w zamrażalce może być pół roku więc super długo ja w miarę możliwości staram się ściągać i mrozić zwłaszcza że w maju czeka mnie pobyt w szpitalu więc muszę nazbierać zapasów. No i dziś wieczorkiem wychodzę więc jak znalazł mąż będzie miał co dać do jedzenia Oleńce.

Byłam wczoraj w Kirkorze żeby zapytać o możliwość organizacji chrzcin i powiem Wam że jestem bardzo zszokowana postawą pani w biurze. Na moje pytanie czy można zobaczyć salę którą ewentulanie mogliby nam zaproponować na chrzciny pani powiedziała że nie może mi pokazać, bo nie wiadomo w której sali oni nas usadzą że to dowiemy się w dniu chrzcin!!!! Więc powiedziałam że mi zależy żeby nie była to sala przechodnia i niech mi takie pokaże bo nie znam ich lokalu i chciałabym zobaczyć jak wyglądają te sale, ale pani powiedziała że nie pokazują. Nie rozumiem to co klient ma tak w ciemno zapłacić i przyjść nie wiedząc nawet jak dana sala wygląda jakaś totalnie nieprofesjonalne podejście do sprawy. Zrazili mnie do siebie od razu. Poza tym mój mąż powiedział że ta knajpa mu się tylko ze stypami kojarzy i jakoś nie bardzo widzi tam chrzciny z tego powodu. Więc szukam dalej pewnie zostaniemy przy swojskim smaku ale tu nie mogę od 1,5 tygodnia doprosić się o przesłanie przykładowego menu. Nie rozumiem czy już nikomu nie zależy na kliencie?

Dziewczyny a gdzie jest ten park na przymorzu? w którym miejscu? mówicie o tym molo i parku przy molo na zaspie?
image
Ada nie zauważyłam, że pytałaś. Asymetria u nas objawia się tym, że Franio wolał głowę trzymać na jedną stronę, gdy leżał na plecach i na brzuchu. Dodatkowo cały układa się w taki lekki półksiężyc. Wyszło na to, że szkodziło mu jak nosiliśmy go na ramieniu i teraz przestawiamy się na noszenie w poziomie i to mu się tak średnio podoba:)
Ewa, zobacz jeszcze w TAWERNIE GRECKIEJ. Super jedzonko, super obsługa

Dziewczyny, mam upatrzony wózek na allegro, ale odbiór tylko osobisty w Warszawie :( Nie macie przypadkiem kogoś w Wawie. Jaka zła estem, ze ludzie nie chcą wysłać przesłać :((((

Dziewczyny, położna odwołała wizytę , bo miała poród;( ale moze przyjedzie w poniedziałek.Ale póki co zamierzam zawalczyc sama, ściągam metodą 3-5-7 , macie jeszcze jakies sprawdzone pomysły na rozkręcenie laktacji?
imageimage
7-5-3, herbatka hipp, kompot z jabłek (2 jabłka na 1,5 litra, 1 łyżeczka cukru, pod koniec gotowania 2 goździki), rosołek, woda mineralna, wychodzi mi ponad 2 litry płynów i więcej,
lesia, a to nie jest 3-5-7?
imageimage
Witam się:)
Hmm zaciekawiła mnie ta asymetria,co prawda Niko nie trzyma główki tylko na jednym boku,ale kręci nią w jedną i w drugą stronę ale robi właśnie taki pół księżyc,zwłaszcza jak leży na boku i przy karmieniu piersią się tak dziwnie wygina,jalk myślicie powinnam to sprawdzić???Gdzie w takim razie się z nim zgłosić???Proszę o info....
Mamo Mikołaja najpierw 7 na jedną i drugą potem 5 a następnie 3 minuty
dzieki lesiu, spróbuje dzis tak.
imageimage
Ola, Franek nie trzyma głowy tylko w jedną stronę. Normalnie nią kręci, tylko wygodniej mu jest/woli bardziej jedną stronę, U nas zauważyła to pediatra i wysłała nas na konsultacje. Jak coś Cię niepokoi to możesz zapytać swojego pediatrę, ale nie wszyscy chyba się w tym temacie orientują, bo moja koleżanka sama zaniepokojona zachowaniem dziecka pytała pediatry a ta nie widziała problemu. Potem okazało się, że dziecko ma obniżone napięcie mieśniowe.
Nie ma co się dopatrywać czegoś u swojego dziecka, ale jak chcesz mieć święty spokój to zapytaj pediatry:)
Styczniówka- dzięki za radę, a powiedz mi jak potem rozmrażasz to mleczko?? Ja kupiłam takie woreczki specjalne samostojące do mrożenia. Wiem, że w mikrofalówce nie wolno rozmrażać więc jak?? Tak na szybko jakbym zostawiła małą z mężem i akurat miałaby kryzys ??

image

Weekendowa cisza:)?

KR- ja wstawiałam mleczko do dość ciepłej wody, w trakcie rozmrażania dolewałam cieplejszej:) to trochę trwa, ale nie miałam lepszego sposobu.

pozdrawiam:)
Ano cisza-ja tez dzis wyjatkowo w weekend:) Mada - uciekaj od tej lekarki!!! Ja to bym najchetniej poinformowala dyrektora szpitala lub w jakis sposob naglosnila sprawe - co by wiecej dziewczyn nie skrzywdzila!!! Co to za lekarka??

Dziewczyny-mnie tez bardzo milo Was poznac dzieki NK-a i przypomniec sobie te z was, z ktorymi sie widzialysmy:)!! Dzieki za wszystkie mile slowa i komentarze na NK!!
Ada - a Miki to chyba do twojego meza bardziej podobny jest-tak mi sie przynajmniej wydaje:). Za to Twoje zdjecia-przezpiekne:)!!
No i oczywiscie wszystkich z Was tez!!:)

pozadrwiam
image
image
KRiAmelka ja też mrożę w tych woreczkach. Mam jeszcze też pojemniki do mrożenia z awentu. Wyciągam po prostu na blat w kuchni i ok 1,5-2h się rozmraża więc akurat nakarmię córcię i jak wychodzę to wyciągam z zamrażalki i na następne karmienie już jest odmrożone a Olcia je co 3h.

Miała dziś być ładna pogoda a tu deszcz :(
image
witam w niedzielę,nie wiem jak u was z pogodą ale u mnie pochmurno i bardzo wietrznie a miała być taka piękna pogoda....dla przypomnienia dodam że mnie od trójmiasta dzieli jakies ok 500...km bo ja z małopolski jestem ale jak trafiłam przypadkiem na wasze forum na początku ciąży tak wpadam do dziś bo z was taka super grupa wsparcia i ogólnie fajne babki z was takie mam wrażenie i mimo że wstępowałam na inne bliższe regionalnie mi fora u was jest de best żałuję tylko ze na wspólnych spacerkach się nie spotkamy niestety...ja dzisiaj mam dzień wolny od obowiązków,właściwie to już od wczoraj wykorzystuję maksymalnie męza bo w tygodniu widuje ostatnio dzieciaki dopiero wieczorami wiec pełna integracja a ja poszalałam na zakupach,zmieniłam fryzurę na wiosnę,odwiedziłam przyjaciółkę i czuje się fantastycznie pełna energii i nowych sił,jak to kobiecie niewiele potrzeba prawda??...a moje słonko jutro konczy już 2 miesiące jak ten czas leci,zdecydowanie za szybko!pozdrawiam was miłego niedzielnego wieczorku!
powiem wam jeszcze coś zabawnego moja córa od kilku dni ma matę edukacyjna i ma na niej różne zabawki grzechotki pozytywki itp natomiast mojemu maleństwu najbardziej podoba się LUSTERECZKO...POTRAFI WPATRYWAĆ SIE W NIE bez przerwy do tego macha rączkami kopie usiłuje coś gaworzyć po prostu jest zachwycona swoim odbiciem w lusterku ,mąż śmieje się że 100% kobieta także polecam maty wszystkim mamusiom szczególnie tym które mają córeczki!pozdrawiam!
Witanko po pochmurnym wekendzie grr.. a tak mialo być pieknie a tu nawet nosa nie wysćiubilismyw niedziele ech no ale teraz caly tydzien ma byc przepiekny ciekawe czy sie sprawdzi?
OlaOleńka u nas tez jak u Magdy mała układa sie w pol ksiezyc przy karmieniu lub jak sama lezakuje na boku to czesto sie odgina wierci i robi taka figurke wiec niewiem czy cos jest na rzeczy? u nas najgorsze jest to ze mala nie znosi noszenia na lezaco od razu jest ryk jak obdzieranie ze skory, jest tak ciekawa wszystkiego ze musi wszystko widziec i faktycznie duzo jest noszona na ramieniu wiec chyba bedziemy musilei to sprawdzic,z glowka nie ma problemu kreci raz w jedna raz w druga tylko ten czasami ksiezyc mnei zastanawia ? hmm
Weroniczka faktycznie prawdziwa kobitka u mnie tez mala lubi lustereczko i wsrod kilku zabawek to ono ja najbardziej zainteresuje he wiec cos w tym jest z naszymi dziewczatkami ;)))
Styczniówko ten park to ten ogromny co sie ciagnie od molo na Zaspie,mnóstwo tam alejek,zacisznych zakamarków wsrod lesnych drzew ale tez sa otwarte przestrzenie,stawiki i tak jak mowie nawet przy natloku ludzi nie wpada sie na siebie jak w oliwskim w tej ciasnocie he
dziewczyny co karmia piersiątkami mam pytanie jakie soki,herbaty,dzemy pijecie jecie? wiem ze jablko najbezpieczniejsze ale co jeszcze?
image image
aa dziewczyny banalne pytanie ale zglupiałam te jalowe pojemniki do moczu to sie wyparza czy juz własnie nie?
image image
Hej laski :0

Weroniczko cieszymy sie ze jestes z nami :)
moja mała kocha swiatełka - w pokoju zdjelismy szklo z lampy i tam sa diody swiecące i mała je kocha, teraz jeszcze odkryła światelko w nosku dzdzownicy gawędziarki (FP) i ten jej nosek też kocha.

Kiti kupujesz jałowy pojemnik w aptece i otwierasz go jak najpóźniej tzn jak już mocz leci ...

Ja karmię i pije:
sok pożeczkowy rozcięczony z woda;
sok jablkowo mietowy mega zmrożony(pychaaaaaaa) - ale nie dużo;
herby białe, owocowe,
kawe Anatol zbozową
wode z sokiem do rozcienczania: wisnia, malina, pomarancz (czasem)
dzem owoce leśne,wisniowy, jagodowy

wczoraj zjadlam kawalek pomelona - i żyjemy:)

Witam:)
Pogoda faktycznie nie była ciekawa, ale przynajmniej mróz się skończył:)
Kiti - z pojemniczkami nic nie robisz, one są już gotowe do użycia;))
ja karmię piersią ale za dużego menu to nie mam, bo Ola - tak jak Ada, swego czasu, nie toleruje nabiału(całkiem musiałam odstawić) - straszna wysypka, kwaśne kupy, odparzenia, potworne kolki. z napojami (herbatki soki) też muszę uważać, bo ma straszne kolki, zauważyłam, że jak się ograniczam to Oleńka jest spokojniejsza, więcej śpi:)
ja piję zwyklą czarną herbatę-słabą
czasem kawę zbożową-bez mleka i słabą
soki na razie omijam, zdarza mi się wypić jabłkowy, marchwiowy (z tych dla dzieci) - ale rozcieńczam wodą, piję duż wody, herbatkę z kopru włoskiego, kompot jablkowy z minimalną ilością cukru, a dżemów nie jem, ale z Ada wcześnie wprowadziłam brzoskwinie, morele, winogrona (Ada jest z maja-więc nie było problemu z owocami) czasem przegryzę kilka suszonych owoców- sliwek i moreli- ale wiadomo w rozsadnych ilościach. Najlepiej samemu poprobować każde dziecko jest inne, np. moja koleżanka jadła wszystko truskawki, kapustę i małemu nic nie było, także różnie to bywa:)
a ja jeszcze (jak miałam ochotę na coś słodkiego) jadłam deserki dla dzieci takie najbezpieczniejsze, które najwcześniej się podaje, sprawdzałam też skład i jadłam takie same owoce:)
Dejwi- ja muszę omijać wiśnie i pomarańcze– brzuszek Olę po nich boli- także jak widać – kazde dziecko inne;)
jeszcze jagody mogłam z Adą – teraz nie wiem, nie probowałam

no masakra z tym omijaniem różnych pyszności
ja zaczynam wprowadzać bo juz mi dziąsła krwawią, stawy bolą - wykańczam się powoli tą dietę (a i tak łykam witaminki)

pocieszam sie ze jak beda czeresnie i owoce letnie to juz bede szamac ile wlezie - bo mała na butle bedzie przechodzic a ja do pracy :)

a ja wprowadziłam nabiał tydzień temu bo już nie mogłam wytrzymać ( bałam się o moje zęby i kości) I muszę Wam powiedzieć, że małą ma kolki tak jak miała. Nic się nie zmieniło. Debridat nie pomaga dziś mijają cztery tygodnie więc muszę go wyrzucić. Lekarka przepisała nowe opakowanie ale na pewno go nie wykupię bo nie widzę żadnej poprawy. Eh mam nadzieję, że to zwykła kolka i minie jak Amelka będzie miała 3 miesiące :) czyli już tuż tuż:)

Ściągnęłam sobie wczoraj mleczko przed snem i całe szczęście bo mała wstała o ...7 rano!!!! Szok 12 godzin spała !!!! Czy to nie za dużo na takie maleństwo?? Z jednej strony się cieszę ale z drugiej troszkę martwię...

Dziś łapiemy kupkę na badanie na nietolerancję laktozy. Zobaczymy- może to jest przyczyną tych okropnych kolek... Chociaż smutno by było gdybym musiał ją odstawić od cyca:(:(:(

image

ja z Aduchą przez 9 miesięcy nabiału nie jadłam - zaczęła tolerować jak miała 10, juz sie boję, że teraz będzie podobnie... ale zęby mi nie poleciały- a przez obie ciąże miałam jeszcze aparat założony... ja nie moge nabiału bo Ola ma rany do zywego miesa na pupie i potworną wysypkę - na twarzy i uszach:(
Ola na razie jeszcze nie przesypia nocy ale Ada w tym okresie prawie przez tydzien mi tak spała później wszystko wrociło do normy;( pierwszy raz przez ten jej błogi sen dostałam 40 stopni goraczki i zapalenia piersi...bo tez zasnęłam na 10 godzin
KR- trzymam kciuki za badania- oby to laktoza nie była - u nas też kolki są co wieczór ale dajemy rade bo tak ok pół godzinki- godzina - i ciepła kąpiel pomaga, i mamy nadzieje, że po 3 miesiącu przejdą
Ależ tu się dzieje, kiedy to wszystko czytać? A pisać? :)

U nas dni wypełniają spacery i kolki. Ale jak dobrze, że już się cieplutko robi. Niestety nadal pieluchujemy, co męczy nas. Zosia już się przyzwyczaiła na szczęście. Kontrol mamy 1 kwietnia, ale dzwoniłam do dr. Sieliwończyka i tam Pani powiedziała, żeby nie pieluchować tylko ćwiczyć. Ja nie znam ćwiczeń. Więc zgłupiałam. Dodam, że miała usg u dwóch lekarzy i obaj kazali pieluchować. Szkoda gadać...

Też chcę Was poznać na nk - moje gg to: 2336799.

Pozdrawiam cieplutko - miłego dnia :)

Dzień dobry dziewuszki :)

u nas już po chrzcinach :) trochę pogoda nie wyszła, ale trudno, za to w domku było super! Miki aniołek, był bardzo grzeczny w kościele. Na mszy sobie smacznie spał, a na samym chrzcie przyglądał się co się dzieje, najbardziej go ksiądz interesował, bo nowa twarz i takie kolorowe stroje :)

Styczniówko, ale lipa, że Cię tak potraktowali. Ja muszę przyznać, ze właśnie pod względem cateringu nic im nie mogę zarzucić - kontakt z babką pierwsza klasa, jedzonko jak należy i generalnie żadnych zastrzeżeń.

Co do tej asymetrii, to mój mały też się tak w półksiężyc układa, ale przeczytałam w książce Zawitkowskiego, że to normalne u dzieci, i że samo mija. Trzeba tylko starać się wszystko przy dziecku robić na dwie strony, np przewijanie czy noszenie, raz na jedną stronę przechylać a raz na drugą. My młodego praktycznie od początku nosimy twarzą do świata, on się na ramieniu strasznie irytuje, a tak przodem to kręci główką jak chce, no i jest prosto :) Ja póki co do lekarza się nie będę z tym wybierać, poczekam czy to minie, bo nie ma co na zaś panikować.

Christopher Morley
Takie układanie w księżyc to też bardzo czto wynika z ułożenia płodowego jak dzieciątko w brzuszku było skręcone w prawo to po porodzie ma tendencje do skręcania w prawo i mi rehabilitantka mówiła właśnie tak jak Ada pisze trzeba od drugiej strony podchodzić do dziecka karmić nie tylko na jednej stronie ale zmieniać ręce( jeśli karmi się butlą).

Dziewczyny jak Ola uwielbia tą karuzelę FP potrafi nawet do 2h się nią interesować gada do niej po prostu rewelacja nic jej tak nie cieszy jak ta karuzela :) Najfajniej jest jak biegnie nóżkami wymachuje rączkami i się cieszy no po prostu cudny widok taka radość.

Ja też karmię tylko piersią i mało co moge jeść też zero nabiału, zęby to mi tak poleciały że szkoda słów ale ja już w ciąży nie mogłam nabiału więc już 11 miesięcy nie jem :/

z picia to pije :
herbatkę laktacyjną
kompot z jabłek który sama gotuję i jest ok (natomiast jak raz wypiłam 100% sok jabłkowy z kartonu to Olcia strasznie się prężyła.)
sok malinowy do rozcięczania
dżemy to jem jagodowy i malinowy.

i gdzie ta wiosna??
image
Witam:)
Ja tez pije tylko kompot jablkowy, wode, herbate i czasami kawe zbozowa... A w sobote wieczorem wypilam szklanke coli:D Wiecie jaka byla pyszna:P Oczywiscie potem juz nie karmilam Izy...
Wlasnie gdzie ta wiosna??
My dziś po ćwiczeniach z Franiem. Rehabilitant pokazał jak się z nim bawić, żeby wzmacniał mięśnie i ładnie prosto się układał. Franio przez 45 minut ćwiczeń grzeczniutki jak aniołek:) Teraz bawimy się tak w domu i powiem Wam, że to fajny sposób na zajęcie czasu maluchowi, a dodatkowo przydatny:)

Styczniówko czy robiliście USG mózgowia. Podobno na wizytę u neurologa lepiej być już z badaniem. Czy to jest USG przezciemiączkowe czy jakies normalne, bo nie wiem na jakie się umawiać.

Ada dobrze, że impreza się udała. My mamy 2 tygodnie po świętach. Trzeba już zacząc o nie myśleć.

Co do picia to ja herbatka laktacyjna, owocowe (sagi), woda. kawa zbożowa i soki (głównie jabłkowy).

A tak poza tym to jadam praktycznie wszystko (wiadomo nie ruszam cytrusów, czosnków, tłustych potraw i innych zakazanych:) i na szczęście nie muszę zbytnio tprturować się dietami.
Magda my robiliśmy 3 razy USG mózgowia i na szczęście ostatnie już wykazało że wszytko jest ok :) do neurologa lepiej mieć USG bo jak nie będziecie mieli to na pewno każe wam zrobić i przyjść jeszcze raz więc lepiej się przed wizytą umów na USG przezciemiączkowe.

Ada super że już po chrzcinach jesteście teraz MIki to już nie wiem jakim będzie aniołkiem skoro wcześniej przed chrztem już taki grzeczniutki był :). Dobrze że jedzonko z krkora smaczne było ja po tym jak mnie pani potraktowała w życiu tam nie zrobię.
image
Siemka Laski:)ale duzo napisałyście i dobrze,bo tu duzo potrzebych porad mozna znalezc!!!!

U nas w porządku,kolki sporadycznie:)ale nabiał jem,kawałek sera,masło jakiś serek:)
Niko już sam zasypia,nie przy cycku-dostaje smoka,porozgląda się i śpi.
Z ulewaniem tez lepiej,teraz to dwa,trzy razy dziennie a kiedys kilkanaście razy,jak widać przeszło bo już tak maluch na cycku nie wisi!!!!Więc nie ma co się filmować,panikować-zgadzam się z Toba Ada,ja też nie będę malego nigdzie po lekarzach już ciągać,też czytałam,że ten pół księżyc to normalne:)

W srode siuski zawożę,u nas przyjmują materiał w środy tylko do 8.30 rano więc trzeba będzie wcześniej wstać!!!!jak ja tego nie lubięęęę!!!

My dziś byliśmy na Matarni w H&M poszaleć i kupić coś ładnego dla mojego kochanego synka,no i poszalałam:)piękne są tam rzeczy dla chłopców,nie mogłam sie powstrzymać i tyle nakupowałam,ze nie wiem czy mały to wynosi...
Tam jest jeszcze Smyk,jak któraś byla to może widziała tma od razu przy wejściu te duże misie takie beżowe???kupilam mu-są piekne Dziewczyny naprawde:)Polecam dla Waszych Słodziaków!!!!

Buziaczki!!!
dzieki dziewczynki za odp o napojkach bo juz zglupialam ktore owoce mozna wypróbowywac :))

Madzia a mozesz opisac choc pare cwiczonek jakie robicie z synkiem,tez bym chciala pocwiczyc z małą tak dla samej przyjemnosci,bo oprocz cwiczonek na stawiki nie znam innych a dobrze jak maluszek sie troszke pogimnastykuje he

No to poszalals Olcia mnie tez kuszą rzeczy jak sie gdzies wybieramy ale staram sie trzymac na smyczce he bo mala ma tyle ciuszkow po siostrzenicy ze az niektorych wcale nie zdazyla ubrac.

Adus gratuluje Bożego dzieciątka!!! no czyli juz jestescie po,faktycznie pogoda nei dopisala ale nie to przeciez najwazniejsze.Ciekawe jakie prezentki dostał wasz synuś ? he :))
image image
Witam śliczne Manusie:)
Podpisuję się pod Kiti,również bym chciała poznać te ćwiczonka więc Magda jak możesz to prosze....
No i gdzie to słonko????
No to prawda, że Mikuś jeszcze większym Aniołkiem się zrobił. teraz już się śmieje na głos:) uwielbiam ten moment rano, jak Miki marudzi w pokoju w łóżeczku, że juz wstał i mu nodno, wtedy podchaodzę i jak tylko zobaczy mnie czy tatę to taaaaaaki uśmiech od ucha do ucha!! coś cudownego, od razu zmęczenie znika :)

Co do prezentów, to tylko symboliczne zabaweczki dostał mój szkrab - garnuszek na klocuszek FP itp, a reszta to pieniążki. Sama nie wiem na co je przeznaczymy, bo mały praktycznie wszystko ma. Po prostu poczekają na koncie na jakieś przyszłe wydatki.

Magda, podłączam się do prośby KITI o jakieś przykłady ćwiczeń. Ja to małemu tak instynktownie robię ćwiczenia,jakieś rowerki i lekkie wymachy rączkami, no i to co Sieliwończyk zalecił na bioderka, to wszystko. Chętnie zapodam mu coś nowego.

Christopher Morley
co tu dzisiaj taka cisza? wszystkie na spacerkach?
image
no właśnie, halo???
Christopher Morley
My nie na spacerku bo obudzilam sie z goraczka, bolem gardla i mega katarem:((( Czuje sie jak trup...
A tak ladnie swieci sloneczko...
WITAM SIĘ...A MY BYLIŚMY W PRUSZCZU ZAPŁACIĆ RACHUNKI,PRZY OKAZJI SPACER-NO I ZŁAPAŁ NAS DESZCZ TROSZKĘ....A TERAZ TAKIE ŁADNE SŁOŃCE ŚWIECI!!!

A WŁAŚNIE JAK UBIERACIE DZIECI???JA JUŻ NIKO ŚCIĄGNĘŁAM ZIMOWA CZAPKE,BO STRASZNIE SPOCONY BYŁ,KUPIŁAM TAKĄ POŚREDNIA,BO WYDAJE MI SIĘ,ZE NA TE WIOSENNE(TAKIE CIENKIE)JEST JESZCZE ZA CHŁODNO,ALE W ZIMOWY ŚPIWOREK TEŻ JUŻ NIE UBIERAM,ZAKŁADAM KURTECZKE.
Ola, Ty tak ciągle do Pruszcza śmigasz... kiedyś musimy się spotkać na jakimś spacerku ;)
Pozdrawiam, Kinga
Dziwczyny, wiecie może gdzie najlepiej i u kogo podcinac dziecku wędzidełko? Chyba będziemy musieli podciąc Mikołajowi- bo to właśnie między innymi przyczyna złego ssania i niedowagi własnie.Jutro przychodzi do nas połozna i zobaczę co ona jeszcze powie. Miała byc w piątek, ale nie przyszła , bo rodziła :);)
imageimage
Cześć dziewczyny. Ola ja zakładam już dość cienką czapeczkę małej. Teraz poszukuję jakiegoś kombinezoniku na wiosnę lub fajnej kurteczki, ale jakoś przemawia do mnie wiosenny kombinezon. Upatrzyłam fajny, ale 80zł :/ kurtkę też mamy, niby na 62cm ale Amelka tonie, więc to musi być z 68cm a taka fajna jest :(

MamoMikołaja, moja też ma krótkie wędzidełko, tez mało je i też mało waży :( W poniedziałek będę u pediatry zaufanej i podpytam się jej co ona uważa, bo to super lekarka

kurcze dziewczyny a ja mam problem zauważyłam że mała w jednym kierunku przekrzywia główkę i do tego jak położe ją na brzuszku to mało główke podnosi boje się że coś nie tak może być bo mało kłade ją na brzuchu bo wpada w taką furiię że aż się dławi od płaczu a ja nie moge tego słuchać masakra
Cyrly ja jestem prawie codziennie w Pruszczu,bo i tam moja mama mieszka i pełno znajomych bo i ja tam mieszkałam,
A na spacerek bardzo chętnie,bo u mnie Gołębiewie nie ma gdzie pójsc -same pola,a juz mam dosyć łażenia po ogrodzie,wiec mozemy sie spotkac,Gołębiewo jest tylko 12 km,od Pr

No i Moj Bolo pracuje dla Gedbudu,nasza firma duzo osiedli w Pruszczu postawila wiec ciagle jest tam cos do zalatwienia,hehe

Kasia31 ja w H&M dostalam super kurteczke na 62 dla Niko,wlasnie na ta pogode:)jest idealna jezeli chodzi o rozmiar:)
Ola ile płaciłaś ? Ja byłam w GB i nie było, albo ja ślepa jestem :)))

Kasandra, może warto skonsultować Kasię z neurologiem ?
Ja ze swoją jadę do neurologa prywatnie w poniedziałek. Poleciła mi ją dr Bałanda i powiedziała, że mam jej w pełni zaufać.
Powiem Ci szczerze, że moja Amelia, również słabo podnosi głowę, a może inaczej.
Była młodsza to podnosiła więcej niż teraz :/
Do tego te jej rączki, choć już je nie kładzie wzdłuż ciała jak lezy na brzusiu, tylko jakoś tak dziwnie buja się :/
a rączki wzdłuż kładzie jak leży na pleckach, więc wolę ją skonsultować z dobrym neurologiem, będę spała spokojniej

Dziewczyny, byłam dziś w pracy odwiedzić ekipę, i strasznie teraz tęsknię za nimi :) za pracą :) ech... :(

Kasiu bo ja jeżdze do H&M do Matarni,tam jest lepszy wybor niz w GB,choc niby powinno byc to samo....cena kurteczki 79 zl,ale do wszystkich kurteczek i marynarek jest 20 zl rabatu,a dla dziewczynek byly przepiekne!!!!Jak szukasz jedz na Matarnie...kupilam ńiko super spodnie jensowe,do tego biale polo i bialo-niebieskie adidaski na rzepy i granatowa husta na szyje-zadna mu sie nie oprze,hihihi....a jakie koszule maja dla chlopcow,zaszalelismy tam....
Naprawde piekne rzeczy tam maja...acha i jeszcze w Smyku super przeceny tez na Matarni,tam wlasnie sa te misie ci kupilam malemu,te bezowe kolo wejscia-sliczne
Olaolenka i curly to musimy sie jako pruszczanki spotkac,ja codziennie jestem na spacerku co prawda po drugiej stronie niz curly ale jak jest ladnie to do centrum na deptak do tego mini parczku tez wyskakuje,wiec moze w przyszlym tygodniu bysmy sie umowily na deptaku przy fontannie?
z tym wedzidelkiem u was dziewczynki moge zapytac kolezanki o namiar jej synek mial ten sam problem i faktycznie po tym zabiegu wszystko zrobilo sie super i zaczal wcinac jedzonko jak szalony :)
co do czapeczek to moja niunia caly czas ma taka ciensza z nauszniczkami jak ma jeszcze misiowy kapturek od kombinezonka to jest wsam raz wiec u mnie czapa caly czas ta sama he
image image
a co będziecie zakładać już w cieplejsze dni ? Kombinezon czy kurteczkę ?
Muszę coś mojej kupić, bo ma zimowy kombinezon i zaczyna się w nim grzać.

Dzięki, Kasia.Jak już bedziesz coś wiedziała , to daj znac.
imageimage
O kiti teraz doczytałam dopiero, ze Ty tez oferujesz pomoc; ) DZIEKI. A co do czapeczki, to ja tez wciaz Mikołajowi zimowa wkładam, ale to uz pewnie ostatnie dni. Musze cos kupic. I kombinezon zmienic- kurcze nie pomyslalam o tym... a mam same zimowe.
imageimage
Mamo Mikołaja, czepeczki na wiosnę są super na allegro, szczególnie dla chłopca. Kurtki i kombinezony też są nawet fajne na allegro. :) Zastanawiam się czy nie wziąć z hello kitty kombinezonu na wiosnę, bo chyba będzie wygodniejszy od kurteczki, ale muszę pojechać do H&M pooglądać co mają :)))

aaa i dziś wózeczek do nas dotrze, już się doczekać nie mogę :))))))))

ale za Was ranne ptaszki:)
Kiti,pewnie mozemy sie umowic,podaj godzinke i dzien....

A my juz bylismy siuski zawiezc,bo w Pruszczu w laboratorium przykmuja tylko do 8.30,mam nadzieje ze bedzie jałowy...
a Kasia mialas mi na meila fotki przyslac tego podwyzszenia-pewenie zapomnialas,hehe
Tak szybciutko zerknęłam na to co nawypisywałyście :)

Adarechota - ogromnie prosze o opis ćwiczeń na bioderka, na czas przez wizytą.
wreszcie znalazłam chwilę aby opisać Wam ćwiczenia jakie wykonujemy z małym. Głównie chodzi o to, żeby złapał linię prostą i środek swojego ciała. Przez to, że jest dosyć długi jak na swój wiek, jego mięśnie nie dają rady z takim ciałkiem i musimy je też wzmocnić. Napewno nie uda mi się opisać wszystkich ćwiczeń, bo łatwiej to pokazać, ale chociaż coś spróbuję:

1. Po pierwsze musimy go nosić w poziomie tzn głowa troszkę wyżej ułożona na naszym łokciu, a ręka, która podtrzymuje go na zewnątrz musi wraz z dłonią biec równiutko wzdłuż ciała małego. I tu ważne, żeby jego rączki leżały mu na brzuszku, może się nimi bawić itp. Generalnie i przy noszeniu i przy karmieniu i przy zabawie chodzi o to, żeby jego rączki były razem z przodu. Gdy rozkładał je na boki tracił orientację, gdzie jest środek ciała i stąd ta asymetria.

2. Większość ćw. wykonujemy z nim trzymając go na kolanach. I tu min. kładziemy go na brzuszku, tak by rączki przewieszone były przez kolana i żeby ładnie unosił główkę. Ważne, żeby patrzył się prosto przed siebie, a nie na boki. Można mu machać jakąś zabawką z przodu lub, gdy patrzy się na bok zasłaniać dłonią pole widzenia, ale nie dotykać dłonią jego twarzy.

3. Potem obracamy go na boczek i ciągle trzymamy na kolanach. Musi leżeć na boku, bo wtedy nie na możliwość wyginania się w którąś ze stron. Można układać go też na łóżku. Może nawet lepiej, bo wtedy bardziej przylega bokiem go podłoża:) Przy tym ułożeniu machamy mu grzechotką na poziomie jego brzuszka po to by nie odchylał główki do tyłu.

4. Układamy małego na swoich kolanach na plackach. Najlepiej usiąść na fotelu, tak by mieć oparcie, gdyż trzeba być lekko odchylonym, tak by pupa leżała lekko na naszym brzuchu. Gdy ma lekko pupę w górze pomagamy mu, aby nóżki przyciągał do brzuszka. Ma to na celu wzmocnienie mięśni brzucha (u nas potrzebne min. do tego, aby wchłonęła się przepuklina). Tu też ważne, żeby jego rączki nie szły na boki tylko miał je z przodu.

5. Gdy leży dalej w tej pozycji u nas na kolanach to bierzemy jego rączki i dotykamy kolanek tak by ładnie otwierał dłonie. Podobno w 4 miesiącu dziecko powinno bawić się swoimi nóżkami, więc w ten sposób je już naprowadzamy:) Dotykamy też rączką o rączkę.

Generalnie chodzi o to, żeby pilnować, aby mały były ułożony w linii prostej. Zachęcać do zabawkami i mówieniem, żeby nie patrzył się mocno na boki. Zachęcać zabawami nóżkami, rączkami i zabawkami (ale nie takimi, na których będzie mógł zacisnąć rączki w piąstki), aby rączki trzymał przodu i nie zaciskał piąstek. Wszystko to ma pomóc mu zrozumieć, że jego ciało ma środek:)

Mamy jeszcze ćwiczenia od logopedy z wymawianiem samogłosek, aby małego nauczyć rytmu. Ale ciężko to już opisać.

Ufff ... wreszcie dobrnęłam do konca:)
dzieki Madzia,bardzo się to co napisałaś przyda....
Niko tez ma ta przepuklinke,ale doktor nam kazała uzywac plasterki...
Wróciłam ze szczepienia :( Nie jest wesoło. Mamy skierowanie do Ośrodka Wczesnej Interwencji :( w poniedziałek jeszcze neurolog. Mała jest za mała na swój wiek :(
Do tego za słabo podnosi główkę, wiec pewnie nas też czeka rehabilitacja :( Martwi mnie to, ze ona taka malusia jest :( w ciągu 6tyg przybrała 800g :( obecnie waży 4800

Lekarka, zastanawia się czy ona nie zostala za szybko z brzucha wyciągnięta :( bo jej rozwój podchodzi pod wcześniaka :( Pytała też czy ja jakiś chorób nie przechodziłam, ale przynajmniej mi nic o nich nie wiadomo :(
Zostało nam też zmienione mleczko, na bebilon pepti, tylko ja już nie wiem co jest grane, ona mi nie chce jeść, je maxymalnie 90ml :( a to dużo za mało jak na 3mc dziecko :(

Tylko najgorsze, że jak ona je to płacze :( a jak jej daję jabłuszko z łyżeczki to jest ok :(
Musze porozmawiać z dr Bałandą, może pozwoli wprowadzić zupki te od 4 miesiąca, to choć to będzie jadła raz dziennie, bo wykończę się psychicznie przez jej to niejedzenie :(

Kasia, a spróbuj podawać mleczko też łyżeczką, bo może dziecku nie odpowiada smoczek i nie umie dobrze ssać
mam nadzieję że uda mi się napisać parę słów. Tak jak pisałam pojechałam do rodziców. Szczerze mówiąc było strasznie. Mały dużo płakał. Nie wiem czy to po szczepieniu, czy nowe miejsce, czy może ten skok rozwojowy - bo akurat był to tydzień z piorunem ;)
Dziewczyny czy wasze maluchy też myślą tylko o spaniu? Ja ogólnie mam problem. Przyzwyczaiłam małego do spania ze mną - w łóżku, na rękach, na brzuchu - ogólnie do ciągłego wtulania i mały teraz by tylko to robił. Martwi mnie to że on chce cały czas spać. Rano bawi się godzinkę, potem idzie w kimonko i tak może do końca dnia spać. Za to wieczorkiem mamy problem. Niezależnie od tego ile śpi w dzień jest tak umęczony, że nie może zasnąć. Biedny męczy się strasznie, a my razem z nim. W nocy nadal budzi się co 2 godziny. Wydaje mi się, że uwielbia nocne jedzienie.
Wzięłam się w kocu za siebie. Dziwne, bo pracuję w przedszkolu a ciężko mi sobie poradzić ze swoim maluchem. Mamy pierwszą noc za sobą gdzie spał ładnie w łóżeczku i dziś drugi dzień jak go również odkładam do łóżeczka. Najgorsze jest to, że ja tak tęsknię za tym jego ciepłem. No, ale wiem, że muszę trochę poluzować, bo mały ostatnio - po tym wyjeździe - uspokaja się tylko u mnie. Więc dziś zostawiam go na chwilę z tatusiem i jadę kupić buty :)
Ola wyślę Ci zaproszenie na nk, bo mi coś gg nie działa.
Kasia mój Tymek też płakał przy jedzeniu - tylko ja karmię piersią. Naklepsze jest to, że on zamiast sobie odpuścić nocne jedzenie, to rezygnuje z porannego. Zauważyłam ze płacze gdy nie chce mu się jeść lub boli go brzusio, albo coś w nim jeździ.
No i aniołek śpi ładnie w łóżeczku :)
Ola, zapomniałam napisać. Muszę się teraz ogarnąć, poszukać tych zdjęć i wyślę Ci :))
Marta, mi się wydaje, że dosłownie moją coś boli jak je, bo płacze przy tym :(
Co do Tymka, to choć wiem jak brakuje tego wtulania się w dzidzię, to spanie dziecka w swoim łóżku naprawdę jest rewelacyjne ;) Zobaczysz jak się będziesz wysypiać :)

Kasia nasz Franek mało przybrał przez dwa tygodnie (praktycznie może 30 g) ze względu na moją i jego chorobę. Jutro idę na ważenie i wierzę, że będzie już na plusie, bo sie martwić zaczynam.

Co do OWI to nie martw się. Dobrze, że pediatra Cie tam skierowała. Jak coś jest nie tak to im wcześniej rozpoczniecie ćwiczenia to lepiej. Nasz Franio też słabo główkę dźwiga. Kiedyś mu szło znacznie lepiej, ale wiem, że jak chce to potrafi, poprostu mały leniuszek z niego:)

Marta, nasz mały też ostatnie dni to by na rękach tylko był, a jak go odkładam to ryk. Myślę, że u nas spowodowane jest to częstymi ostatnio wizytami u lekarzy i widać, że na rękach czuje się bezpiecznie. Może u Was ten wyjazd tak go rozbił?
Magda z tego co opisujesz to macie ćwiczenia metodą NDT bobath. Olcia też wg tej metody ma rehabilitację :).
Dziewczyny poczytajcie sobie na necie wskazówki pielęgnacyjne Zawitkowskiego to wszytko on świetnie opisuje. Jest też książka z CD gdzie pokazuje jak prawidłowo chwytać dziecko aby nie utrwalać złych nawyków dzieci. Jak bawić się z dziećmi poprzez gimnastykę naprawdę polecam.

Kasiu moja Olcia tez więcej niż 90ml nie wciągnie a najczęściej to 70ml daje rade dlatego my dajemy mniej a częściej co 2,5-3 godziny jedzonko. A denerwuje się i płacze podczas jedzenia jak bąbelek powietrza ją drażni dlatego wówczas biorę ja do odbicia i jak się odbije jest lepiej i je dalej trochę niestety zabawy przy tym ale trudno. Jak Będziecie w OWI to na pewno pójdziecie do logopedy więc tez pokażesz jej smoczki które masz i też powie Tobie czy są odpowiednie do buźki Amelki. I wiesz co mi pediatra i neonatolog powiedziały że jeśli dziecko w ciągu miesiąca przybiera około 700gram to jest bardzo dobrze i nie ma czym się martwić więc jeśli Ami przybrała w ciągu 6tyg 800gram to nie masz powodów do zmartwień. Zwróć uwagę czy Amelka ma wszystkie odruchy zgodnie ze swoim wiekiem, czyli czy np łączy rączki sama itd.... Zobaczysz że wszystko jest ok po prostu Ami należy do drobniejszych i tyle.
image
Ewa, tylko u nas odbicie nie pomaga. Amelia zje jakieś 20-30 ml i jest krzyk... Nie da się jej nakarmić po 3h bo nie chce ruszyć jedzenia :( Głodna robi się dopiero po 4- 4,5h i znowu meksyk, żeby zjadła 90ml

Natomiast co do porównania do rówieśników to większości ma tak samo jak dzieci w jej wieku, ale na pewno jest słabsza od nich, mało gaworzy, mało co główkę podnosi, choć dziś strzeliła popisówę u pediatry ;) z resztą sama pediatra zauważyła, że słabiej się rozwija jak na 3 miesiące :(

Jednak najbardziej mnie martwi, ten płacz przy jedzonku :( Naprawdę branie jej do odbicia nic nie pomaga. Amelia zaspokaja swój pierwszy głód i zaczyna krzyczeć :(

Już sama nie wiem co jest grane.
Orientujecie się ile się czeka, żeby dostać do OWI ??
Jutro jadę tam i ciekawa jestem jaki termin dostaniemy na wizytę, na skierowaniu mam napisane PILNE !!

Kasiu do OWI czeka się ok miesiąca choć my miałyśmy szczęście i tylko 2 tyg czekałyśmy. Najlepiej już dziś tam zadzwoń i umów się na wizytę szkoda jazdy, bo przez tel można się umówić. Jak dostaniesz odległy termin to dzwoń co 2 dzień i pytaj czy coś przypadkiem się nie zwolniło.

Kurcze biedna jesteś z tym jedzeniem Amelki. A zmiana smoka nie pomogła? może spróbować habermana trzy przepływowego? Ale myślę że tu logopeda mógłby Tobie podpowiedzieć a wszystkie dzieci w OWI są kierowane do neurologa, psychologa i logopedy.
image
Jejku, tyle czasu się czeka :( Załamka :( W poniedziałek idę do dr Bałandy, może Ona mi coś pomoże...

Kasiu a moze zmien Amelce smoczek na wiekszy. Moze jej za slabo leci i sie wkurza. Chociaz jakby tak bylo to powinna czesciej chciec jesc;/

Marta ja tez pracuje w przedszkolu i do swojego dziecka a przede wszystkim dla takiego malenstwa ma sie zupelnie inne podejscie;) I nie ma szans na twrde trzymanie regul:P Chociaz zgadzam sie z Kasia ze jak dziecko spi w swoim lozeczku to lepiej sie wysypia pomimo ze milo jest sie przytulic do tego malego cialka:) Dlatego ja zabieram Ize ok 7-8 do naszego lozka i wtedy sie prztulamy do min 10:))
Madzia ogromne dzieki za wyczerpujacy opis cwczonek !!! faktycznie sporo tego masz, tez zmobilizuje niunie do cwiczen bo jak dla mnie ona za mocno odgina glowke przy lezeniu.za to na brzusiu glowke trzyma wzorowo juz malo kiedy jej opada tak sie dzwiga panna he

Marta widzisz twoj bebik tyle spi,a moja znow strasznie malo raczej drzemki i tylko na spacerach zalapuje dlugi sen.wiesz mi sie wydaje ze twoja dzidzia moze sobie poprzestawila dzien z noca skoro w nocy co2g je a w dzien to by tak spiosiala.

Kasiu wspolczuje ci tych nerwow z malusia,wierze jak bardzo sie denerwujesz ze co chwile cos no i ze nie mozna zlokalizowac przyczyny problemu z jedznkiem..hmm a moze to faktycznie sprawa wedzidelka? kolezanka ma mi wieczorem wyslac tel do laryngologa u ktorego robila to,dostala namiar na niego od lekarzy na zaspie wiec sprawdzony
image image
robiismy juz te cwiczonka od Madzi i super nam idzie,przy lkezeniu na kolanach raczkami wyciagnietymi Niko patrzy tylko przed siebie,wiec nie musze mu zasłanić ręką boków....

Marta przecież my się znamy z Grupy,ale jaja i spotkałysmy na forum-swiat jest mały,hehehe
heh a ja wczoraj kupiłam już prezent dla małej na Zajączka i się nie mogłam doczekać i jej dałam:) mata edukacyjna to rewelacyjny wynalazek:) Amelka śmieje się, kopie nóżkami (wtedy coś tam szeleści), gdy macha rączkami coś tam jej grzechoce:) śmiechu co nie miara a ja zamiast się zająć sobą to siedzę przy niej i nie mogę oczu oderwać od tej jej radości:):):)

image

Kasiu, tak jak już wcześniej Ci pisałam moja też strasznie płacze przy jedzeniu:( drze się w niebogłosy i widzę, że ewidentnie coś ją boli:(:(:( słyszę bulgotanie w brzuszku i ryk i tak w kółko. Nie wiem ile zjada bo karmię piersią ale przybiera na wadze około n150g/tydz więc jest ok według pediatry. Ale ja się denerwuję jestem zlana potem przy karmieniu ona zresztą też:( i nikt nie wie o co chodzi i co z tym zrobić:( Debridat nie pomaga a już drugą butelkę mamy:( Eh te Amelki bidulki ....

image

KRiAmelka, to jedziemy na tym samym wózku :( u mnie też już druga butla debridatu :(

Jednak wiem, że to nie przyczyny brzuszkowe, jeśli coś ustalimy dam Ci znać, a gdybyś Ty coś ustaliła to proszę Cię daj też mi znać...
Jednak na 100% nie jest to ani smoczek, ani butla :( Mam już kilka smoczków wypróbowanych od wielkości, po ilość dziurek :/

Ola, byłam w matarnii po kurtkę, niestety taka super w serduszka były tylko 68cm a moja musi mieć 56 :(
Pani obdzwoniła inne H&M ale nigdzie już nie było takiego rozmiaru :(

Obeszliśmy inne sklepy, ale wszędzie to samo, rozmiary za duże na moją Amelkę :/

Zmuszona jestem kupić coś na allegro.
Najlepsze, że przymierzałam jej kombinezon w H&M na wiosnę i dobry był na nią rozmiar 50cm :/

Kasiu widzę że Twoja Ami wielkościowo tak jak Olcia, bo nosi ciuszki na 56 a z H&M na 50 :)
Dzwoniłaś do OWI?

Dejwi coś nam ucichła.

Mam nadzieję że jutro też będzie taka piękna pogoda, dzisiaj było bosko :)
image
Kasia my do OWI w Gdyni czekaliśmy 1,5 tygodnia na wizytę u lekarza klasyfikującego. Wizyta była w pt, a w poniedziałek mieliśmy już fizjoterapeutę.

Styczniówko, moja koleżanka z maluchem ćwiczy metodą Vojty i mówi, że bardziej skuteczna niż ta zalecana przez OWI, ale jednocześnie bardziej męcząca i hardcorowa.
cześć mamusie,

kurcze, tak przykro czytac, żę z maluszkami coś nie tak :(

dziewczyny, a może wasze dzieciaczki denerwują się przy jedzeniu, bo czują Wasze nerwy? Moja blisko koleżanka miała problem ze swoim maluchem, przy karmieniu tak ja sutki bolały, żę ryczała, a mały jej wtedy jeszcze bardziej z nerwów szarpał. Przeszła z tych nerwów na butelkę i nagle problem zniknął - ona szczęśliwa i spokojna, dziecko ładnie i spokojnie jadło...
Kasia Ty masz łatwiej, bo nie karmisz piersią, więc może spróbuj dać małą tatusiowi do karmienia, albo rodzeństwu i zobacz czy też problem będzie.

Magda, dzięki za zestaw ćwiczeń. Zauważyłam, że podświadomie mu takie ćwiczenia sama robiłam :)
Mój mały też nie chce główki podnosić jak na brzuszku leży, wogóle na brzuszku nie lubi być, krzyczy w niebogłosy. Też się zaczęłam martwić, ale znalazłam takie info na innym forum, i już spokojniejsza jestem :)

http://www.urwis.pl/forum/viewtopic.php?t=2364

Co do ciuszków, ja dziś się wybrałam po kurtkę wiosenną dla szkrabka mojego, kupiłam fajną w C&A, z odpinaną bluzą w środku, droga w sumie, ale co tam, mały dostał pieniążki na chrzciny, należy mu się :)
Christopher Morley
weronko, to ćwiczenie od Sieliwończyka to tak: przy każdej zmianie pieluszki kazał małemu przytrzymywać nóżki na kilka sekund w takiej pozycji jak żabka, i potem jeszcze poruszać nimi, tak żeby panewka w stawie biodrowym wyrabiała się też na boki, a nie tylko góra-dół.

no właśnie, Dejwi coś ucichła...
Christopher Morley
jestem jestem
dwa dni robiłamsama zaproszenia na chrzest :)
na ślub tez sama robiłam i takie mi sliczne wyszly ze na chrzest tez robie sama - a potrzebuje cale 4 sztuki - 2 dni roboty ihiihih
to i tak dobrze bo slubne robilam jakies ponad tydzien i w strasznych nerwach

moja mała nauczyła sie taka pierdzieć/pluć przez sline - myslałam ze to tatuś odwracam sie a to małapierdzi w niebogłosy

na macie zrobiłam obrót o 180 stopni

wczoraj byla znajoma z synkiem i on szalał na macie jak zwariowany!! te maty fajoskie są- a ja nie chciałam kupowac

smutno jak sie slyszy za dzieciaczkitak cierpią i mamy tyle nerwów mają ... dacie radę dziewczyny GLOWA DO GÓRY

no i zapowiada sie przecudny dzionek ze slonkiem ach jak cudnie ;))

Dejwi Ada mam pytanko he z racji ze wasze maluszki sa tu najwiekszymi maluszkami pytanko jak je przebieracie ,chodzi mi o miejsce czy na przewijaku,czy lozeczku? ja mam przewijak z ikei ale tak patrzac jak mala sie wyciaga to on chyba styknie jeszcze tylko na max2mies,stad tak sobie pomyslalam jak wtedy?

dziewczynki tak jak obiecalam mam namiar na lekarza od wedzidelka dr Mostowski 501 533 107,trzeba zadzwonic i sie umowic przyjmuje w 3 miejscach,koszt ok100-150zl,i sm zabieg trwa chwilunie.kolezanka dostala namiar ze szpitala z zaspy tak wiec poleca.
image image
moja kumpela przycinala wedzidelko w szpitalu na zaspie

a ja przewijam mała jeszcze na przewijaku - problem sie zacznie nie jak urośnie ale jak zacznie przekecac sie na boki bo wtedy nie utrzymasz dzieciaka na plecach - byl u mnie polroczny maluch i zeby go przewinac to trzeba sie nagimanastykowac dzieciak ruchliwy i przekreca sie strasznie :) wiec moze dzieciak spasc z przewijaka

poki co narazie jeszcze przewijak:)

Witajcie!

Rzeczywiście, zapowiada sie kolejny piękny dzień:)

Nas niestety nie chcą opuścić choróbska - kaszle i katary mamy na razie z głowy, ale dzisiaj Natalka obudziła się z wysypką - najprawdopodobniej zaraziła się od Agatki rumieniem zakaźnym (który Agatka miała 2 tygodnie temu)... Miała dzisiaj iść pierwszy dzień po chorobie do szkoły, a tu kicha:(

Kiti i Ola, ja na spotkanko na deptaku jestem baaardzo chetna, ale jednak za jakiś czas. W sobotę przyjeżdża do nas babcia i będzie jakieś 3 tygodnie. Tak więc proponuję spotkanie w 2 połowie kwietnia - będzie już na pewno cieplej to i dłużej można sobie będzie gdzieś posiedzieć na świeżym powietrzu:)

Fajne te ćwiczenia, o których piszecie - ja też trochę z Krzysiem ćwiczę, bo ona przez spanie na brzuchu z głową odwróconą ciagle w jedną stronę też mi się trochę skrzywił. Teraz, od jakiegoś czasu, czekam aż zaśnie i mu tą główkę przekręcam na drugą stronę, ale żeby się naprostował pewnie trzeba troszkę poczekać, a może te ćwiczenia troszkę to przyspieszą. W ogóle z tym podnoszeniem główki kiedy leży na brzuszku to u nas też jest różnie - nie ma do tego zbytniego zapału:) dziewczynki w tym czasie podpierały mi się już mocno łokciami i potrafiły długo leżeć na brzuszku. A on przeważnie jednak główkę kładzie i mu się po prostu nie chce jej podnosić (bo tak w ogóle to wiedzę, że dźwiga ją bez problemu).

A co do przewijania to ja korzystam nadal z przewijaka - dziewczynki bardzo długo tak przewijałam. Tyle tylko, że później trzeba troszkę bardziej uważać:)
Pozdrawiam, Kinga
Kolejna noc za nami. Mały jak zwykle budził się co 2 godz, no i o 6 koniec spania. Tak jak pisałam wzięłam się trochę za niego i siebie i odkładam do łóżeczka. Kiti więc w dzień też są to krótkie drzemki, choć wczoraj spał godzinę. Może faktycznie sobie coś poprzestawiał, chociaż w nocy też chce spać - karmie go i nie ma problemu, śpi dalej. niestety zauważyłam, że strasznie mu się pokarm cofa, właśnie szczególnie w nocy, mlaszcze wtedy, co chwle przełyka, czasami krzstusi się. mam go wyżej położonego,ale się boję. zastanawiam się czy to nie refluks.
Magda może faktycznie ta wizyta wytrąciła małego. co robicie jak Franio wam płacze? nosicie go? u nas wieczory są ciężkie. mały czasami płacze nawet jak go nosimy. czy wasze drugie połówki dużo czasu spędzają z maleństwem?
Co do tego płaczu podczas karmienia, ja nawet wezwałam pediatrę, bo nie wiedziałam co robić. w sumie za dużo mi nie potrafiła pomóc. może sprawdzcie języczek. może pojawiły się pleśniawki. u nas ten płacz pojawia się od czasu do czasu. również przerywam karmienie, biorę do odbicia, i karmię wtedy po jakimś czasie jak mały jest spokojny.też czytałam że w tym wieku maluchy zaczynają być ciekawskie i karmienie je po prostu nudzi.

wczoraj ściągnęłam pokarm, bo mały nie chciał jeść i włożyłam do lodówki. Mogę go dziś zamrozić, czy trzeba bezpośrednio po ściągnięciu zamrażać?
Ola faktycznie kojarzę cię z grupy, słabo, ale zawsze ;)
dziewczyny jestem u Oli w kontaktach, i z chęcią was poznam.

ok czas odłożyć małego. też nie lubi leżeć na brzuchu więc pozwalam mu na krótką drzemkę na swoim brzuchu, słychać wtedy jak jelitka pracują i puszcza piękne pierdzioszki po tym leniuchowaniu ;)

zapowiada się piękny dzień. jak dzisiaj ubieracie swoje maleństwa? jeszcze kombinezon? dziewczyny możźe któraś jest z sopotu, nie mam z kim na spacery wychodzić :(

Miłego spacerowania
Uciekam na spacerek, ale wpadłam powiedzieć Wam, że do OWI dostaliśmy się na połowę mają ;((((((((( i to podobno super termin, bo tak są na czerwiec. Jestem załamana :(((((

Marta, zaprosiłam Cię na NK do znajomych :))) mam nadzieję, że Ciebie, bo Ola ma 3 Marty na NK :)

chyba dopadło mnie zapalenie zatok :( bół głowy niemiłosierny, porównywalny do tego co miałam po CC i jak t się małym zajmować:(
macie może jakieś metody,bo nie chciałabym brać antybiotyków jak karmię
Magda, gotowane ziemniaki w mundurkach, rozciapkać, zawinąć ciepłe w gazę i przyłożyć do czoła, czasami pomaga
Czesc dziewczyny:)
Marta mój Niko też miał takie objawy i ma lekki refluks-doktor kazał kłaśc pod kątem....no i Niko budzi sie tak samo,obojetnie o ktorej zasnie budzi sie o 2 i 6,a potem do 10 spi z przewami co poł godz,zeby cyca pociumkac..
No i ja mu daję na noc butle bo on mi wcina 150ml,a jak dam cycka to sie budzi co godzine,jestem wtedy mega nie wyspana:)

u nas kolki sporadycznie:)
Acha wiecie co ja zauwazylam,ze odkad daje czesciej z butelki Niko mi cyrki przy cycu robi,normalnie nie chce mu sie ciagnąc,pociumkac owszem ale juz do jedzenia gdy jest glodny jest płacz i prężenie...wiem ze nic mu nie dolega boo jak do niego gadam to przestaje płakać i się śmieje,to jest po prostu mały cwaniaczek:)

Marta ja bardziej kojarzę Twoja siostrę Magdę(o ile dobrze pamiętam jej imię)
co do mleczka- ja zawsze zbieram przez dwa dni (tylko nie wolno do zimnego z lodówki dolewać ciepłego) i potem dopiero mrożę woreczek.

ah mówię Wam w końcu się wysypiam:):):) Amelka całą noc już przesypia:):):) już 8 dzień:):):) tylko że i tak się budzę ok 4-5 bo z bólu nie mogę spać tak mnie cycki bolą:(:(:( ściągam przed pójściem spać ale nic mi to nie daje:(:(:( no nic tam może mój organizm w końcu się przyzwyczai do tych przerwn w nocy i nie będę tyle mleka w nocy produkować....

ale się uśmiałam z tym pierdzeniem:):):):):)

image

Ola ja Cię też kojarzę przez moją siostrę ;)
Czytałam o tym, że jak dzieci dostaną butlę to później szaleją przy piersi. Mój Tymcio też ciągnie, ale herbatę. Na szczęście chyba nie robi to dla niego różnicy, bo musi się nieźle namachać aby się napić - mała dziurka w smoku.
Mój książe po paru próbach w końcu śpi. Póściłam mu muzykę dość głośno. On się chyba lepiej czuje jak jest głośno. W końcu przy suszarce też uwielbia spać - a ja już nie mogę znieść tego odgłosu.
Kasia dziękuję za zaproszenie. Jak znajdę chwilkę z chęcią pooglądam wasze zdjęcia. Idę poprasować, bo niedługo nie będę miała co małemu założyć.
Z tym refluksem to sama jestem ciekawa. Robiłam badania kompleksowe, ale na refluks chyba trzeba jakieś dodatkowe?
dziewczyny czy któraś z Was robiła \badanie kału (ciała redukujące w kale ) żeby sprawdzić czy maleństwo ma nietolerancję laktozy????????????????????????????????????????????????????????? my dziś odebraliśmy wyniki a wizyta u pediatry dopiero jutro:( wyszło" ciała redukujące 1,5%". Ktoś wie czy to znaczy że jest nietolerancja czy nie?? ale się denerwuję:(

image

no ja robiłam usg brzucha + Ger czyli badanie na refluks:)
tylko nie kazdy lekarz potrafi rozpoznac refluks,dobrze ze kładziesz Małego wysoko:)
Kr ja Ci nioe pomogę,nie mam pojęcia co to znaczy....ale w internecie pewnie coś na ten temat znajdziesz...
Magda dużo czytałam na temat metody Vojty i raczej nie chciałabym żeby Olcia była prowadzona tą metodą, bo dużo bardziej jest męcząca i boląca dla maluszka a NDT Bobath przynosi też świetne efekty.

ale piękna pogoda :) wiosnę już tak bardzo czuć cudnie :) trzeba na spacerek zaraz iść a Olcia właśnie usnęła :/
image
Kasiu to może spróbuj zadzwonić do OWI w Gdyni może tam dostaniesz szybszy termin, a czasowo na dojazd i tak zajmie Ci to tyle samo czasu do Gdańska czy do Gdyni jak na obwodnicę wskoczysz.

Jest też fundacja krok po kroku gdzie również jest prowadzona rehabilitacja, ale nie wiem czy tam przyjmują dzieci " nie wcześniaki".

image
KEiAmelka, moja Amelia miałam robione ciała redukujące, wyszło jej 0,5% czyli źle i w poniedziałek będziemy powtarzać badanie jeszcze raz

o cholera:(:(:( kurcze ale ja nie chcę od piersi jej odstawiać:(
a te ciała redukujace to co to w ogole jest???i te badania sie robi jak dziecko nie chce z piersi jesc???
Sorki, że się wtrącę , ale przypadkowo przeczytałam Wasz wątek:)

Otóż ciała redukujące, występujące w kale dziecka, sugerują nietolerancję laktozy.
Co oznacza, żę matka wystarczy, żę zmieni dietę, na pozbawioną laktozy- poczytajcie gdzie się znajduje, bo już nie pamiętam:)_ i ABSOLUTNIE NIE MUSI REZYGNOWAĆ Z KARMIENIA PIERSIĄ!!!!

Nasz Jan miał nietolerancję, dziecko do 5/6 miesiąca zazwyczaj z tego wyrasta.

Dużo dzieci to ma, a mamy zwalają sprawę na kolki-mylnie.

image

image

Kriamelka- wysoki mała ma poziom;/

Być może miałaś z nią problemy po jedzonku...i zapewne płacz, i zgrzytanie zębów było..znam to.

Ciała reduk, w kale są u większości niemowlaków. Nie masz się czego bac!
image

image

Ania, nie wiem czy tak jest do końca, bo będąc teraz 2 tyg w szpitalu, lekarz koleżance z pokoju tłumaczył o co w tym chodzi, jej dziecko również miało nietolerancję laktozy ( nie wrodzoną tylko nabytą ) i mówili jej, że nie da się wyeliminować laktozy ze swojego organizmu :(
Choć i tak jadła kilka rzeczy na krzyż, to musiała zacząć dziecko karmić pół na pół ( sztuczne i pierś )
Ostatnio do niej natomiast dzwoniłam i przeszła całkowicie na sztuczne jedzonko
( u nich ta nietolerancja objawiała się luźnym stolcem ze śluzem )
Wiem, że takie dokarmianie dziecka sztucznym to chwilowe, żeby sprawdzić czy jest poprawa i podobno wiele kobiet po jakiś 3-4 tyg powraca do karmienia piersią w 100%
Podaję tylko przykład koleżanki z pokoju :)))

Natomiast ja dzwoniłam do Gdyni do OWI ( dzięki Styczniówko ) i mamy termin na 24 kwietnie, więc 3tyg szybciej niż w Gdańsku

W poniedziałek idziemy jeszcze do neurologa prywatnie i również do dr Bałandy na pobranie krewki i sprawdzenie właśnie kału w kierunku tych ciał redukujących

no nic tam zobaczę co jutro pediatra powie... widzisz Kasiu- ja już w takim razie mam odpowiedź na te ciągłe płacze Amelki ... :( buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu płakać mi się chce... mam nadzieję, że będę jeszcze mogła wrócić do karmienia piersią po jakimś czasie, tylko żeby laktacja mi nie ustała...

image

Styczniówko, mam do Ciebie pytanie. Będę szczepić za 6 tyg Amelkę na pneumokoki. Słyszałam, ze jest kilka szczepionek, czy możesz mi doradzić jaką mam zaszczepić mała ??

A ja dziś zrelaksowana, bo pojechałam sobie na masaż ach jak było pięknie godzina totalnego wyluzowania :)

Kasiu ja sama jeszcze nie wiem którą szczepionką na pneumokoki będę szczepić Olcie jestem w trakcie studiowania badań klinicznych obu szczepionek :) dam Tobie znać co ja wybrałam jak będę miała pełen obraz.
Super że w Gdyni szybciej się udało dostać termin zwłaszcza że im szybciej zaczniecie ćwiczenia tym lepiej.

Oki uciekam spać bo za 3h wstaje :)

słodkich snów dla Was i maluszków :)
image
Cześć dziewczyny. Jestem dziś totalnie wykończona :(
Przez pól nocy włączał nam się monitor oddechu :(
Amelka faktycznie musiała bardzo mocno spać i zapominać oddychać, bo jak ja wyjmowałam z łózeczka to nie mogłam dobudzić :((((
Ech...Zanim ja ją odchowam to całkiem siwa będę...
Styczniówko, zazdroszczę masażu, ja zapisałam się na fitness z koleżankami z pracy :) muszę coś robić dla relaksu i oczywiście dla fałdki na brzuchu :D

No nic uciekam wszystko w domu porobić, bo o 11stej śmigamy na długi spacer :)

ale tu cicho dzisiaj... a przecież weekend dopiero jutro:)

byłam dziś z wynikami Amelki u pediatry i powiedziała, że nie muszę odstawiać piersi...cieszę się ale z drugiej strony to już nic nie rozumiem- niby ta nietolerancja laktozy jest i to dość wysoka a ona mówi, że dziecko się w końcu uodporni... hmmmmmmm może powinnam się poradzić jeszcze innego lekarza...

image

KRiAmelka, a czym objawia się ta nietolerancja ??
Tamtemu chłopcu co wspominałam objawiała się rozwolnieniem więc trzeba było zastopować bo z tego co lekarz tłumaczył, dziecku niszczą się jakieś kosmki czy jakoś tak, i trzeba to powstrzymać, dlatego kazali Małemu dawać 50 na 50
Jednak ja chyba bym skonsultowała to z innym pediatrą jeszcze. Naprawdę godna polecenia jest dr Bałanda, można jej zaufać w pełni

bulgotanie w brzuszku (jelitka) podczas jedzenia oraz ten okropny płacz:( , pieniste kupki, i w ogóle objawy podobne do kolki...
No właśnie pieniste kupki... Ja bym to skonsultowała z innym lekarzem, bo nie wiem czy można to tak zostawić

ah te ciche weekendy................ :)

Amelia tak się kokosiła dzisiaj w nocy, że rano o 6 jak po nią poszłam to zastałam ją w nogach łóżeczka i to jeszcze odwróconą do góry nogami:) nie mam pojęcia jak ona to zrobiła boi przecież jest jeszcze za mała na pełzanie:)

image

Kasiu- no właśnie 3 lekarzy mi już mówiło, że skoro badanie kału (posiew i ogólne) oraz badanie moczu (posiew i ogólne) są bardzo dobre to na pewno jest to związane z t ą nietolerancją laktozy i po prostu minie z czasem tak jak sama nietolerancja... skoro tak mówi trzech to chyba wierzę. Ale na pewno będę sie jeszcze konsultować a propos tych wyników- czy na pewno nie mam odstawić piersi...

image

KRiAmelka, napisz jeszcze raz jaki wyszedł wynik z kału ? Jutro jestem u dr Bałandy, zapytam co Ona o tym myśli

ale pogoda dokitu - mala jak nigdyo tej poze spi już 2 h

nowy wątek:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=155249&c=1&k=16

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

ciąża a żelowe paznokcie (13 odpowiedzi)

Witam koleżanki......czy wiecie o jakiś przeciwskazaniach do robienia sobie żeli w trakcie...

bałagan u nastolatki (26 odpowiedzi)

Czy nastolatke da sie nauczyć porządku? Jak to zrobic skoro już nic nie pomaga...W swoim pokoju...

Dobry ortodonta (32 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

do góry