Widok
urlop wychowawczy a ciaza moze ktos mi pomoze:)
Witam!
Mam nadzieje że ktoś bedzie wiedział coś na ten temat:)
Chciałam od stycznia wrócić do pracy ponieważ jestem na urlopie wychowawczym, niestety powrot jest chyba niemożliwy bo zaszlam w ciąże :)
urlop kończy mi sie 11.09 a termin porodu mam na 2.09 i teraz nie wiem czy po skonczeniu urlopu moge przejsc na macierzyński spowrotem?
Bo do pracy to mnie raczej nie przyjma jak sie dowiedza że jestem w ciąży.
Nie wiem czy po skończeniu urlopu mnie nie zwolnia.
Czy ktoś z Was moglby mi odpowiedziec?
Byłabym bardzo wdzięczna:)
Mam nadzieje że ktoś bedzie wiedział coś na ten temat:)
Chciałam od stycznia wrócić do pracy ponieważ jestem na urlopie wychowawczym, niestety powrot jest chyba niemożliwy bo zaszlam w ciąże :)
urlop kończy mi sie 11.09 a termin porodu mam na 2.09 i teraz nie wiem czy po skonczeniu urlopu moge przejsc na macierzyński spowrotem?
Bo do pracy to mnie raczej nie przyjma jak sie dowiedza że jestem w ciąży.
Nie wiem czy po skończeniu urlopu mnie nie zwolnia.
Czy ktoś z Was moglby mi odpowiedziec?
Byłabym bardzo wdzięczna:)
nie wiem jak jest z przejściem z urlopu wychowawczego na macierzyński...
ale możesz skrócić wychowawczy - napisać, że np. chcesz wrócić do pracy z dniem 25.08 i tego dnia dać zwolnienie lekarskie + zaświadczenie, że jesteś w ciąży(wtedy zwolnienie płatne 100%) - i później już normalnie po porodzie idziesz na macierzyński :) a na zwolnieniu też Cię nie mogą zwolnić ;)
ale możesz skrócić wychowawczy - napisać, że np. chcesz wrócić do pracy z dniem 25.08 i tego dnia dać zwolnienie lekarskie + zaświadczenie, że jesteś w ciąży(wtedy zwolnienie płatne 100%) - i później już normalnie po porodzie idziesz na macierzyński :) a na zwolnieniu też Cię nie mogą zwolnić ;)
Na pewno jesli urodzisz w czasie trwania urlopu wychowawczego, to macierzynski Ci przysluguje. Nie wiem jak by bylo, jeslio dziecko urodzi sie po jego zakonczeniu, ale skoro tak Ci wypada termin, to nie powinnas sie martwic, bo nawet jak przenosisz ciaze, to juz 9 dni po terminie powinna sie zakonczyc, najwyzej z pomoca :)
nie mam zadnych problemow w ciazy i bardzo chcialabym juz pojsc do pracy tylko ze pracuje w hipermarkecie i nie iwem czy poszli by mi na reke zebym np siedziala przy wagach zamiast wykladac toawr z palety ktora wazy kilkaset kilo no o0golem praca jest fizyczna i ciezka i boje sie ze moga nie pojsc mi na reke a nie chcialabym tez duzo dzwigac bo dlugo sie staralismy o dziecko a umowe mam na czas nieokreslony
ja na Twoi miejscu napisałabym pismo że przerywam urlop wychowawczy i wracam do pracy, z dniem przyjścia do pracy wręczasz zwolnienie lekarskie ciążowe i w tym momencie jesteś na L4 100% płatnym do porodu , potem macierzyński, a następnie wykorzystujesz jednym ciągiem wszystkie zaległe i aktualne urlopy wypoczynkowe i idziesz na urlop wychowawczy tyle ile zostało Ci po pierwszym dziecku,
możesz przerwać wychowawczy i wrocić do pracy na kilka m-cy albo pójśc zwolnienie 100 % platne , w sumie nie wiem czy warto wracać do pracy i wątpię aby Twoje przyjście na kilka m-cy urządzalo pracodawce . Pewnie wygodniej by mu bylo abyś ty byla na zwolnieniu a on zatrudnil sobie kogoś na zastępstwo.
Ja tez uwazam, ze takie przyjscie do pracy tylko po to, zeby zwolnienie pokazac jest bardzo nie fair i wg mneio podchodzi pod kategorie "kombinatorstwo" jak najbardziej. Ale bedac na wychowawczym ma sie pelne prawo do macierzynskiego, wiec tutaj nie ma zadnego przekretu, jesli sie z wychowawczego na macierzynski od razu przeskoczy.
Moze przejdz sie najpierw do pracy i pogadaj z przelozonymi, jak oni sa w stanie pojsc Ci na reke, zeby mogla w tej ciazy jednak troche popracowac.
Moze przejdz sie najpierw do pracy i pogadaj z przelozonymi, jak oni sa w stanie pojsc Ci na reke, zeby mogla w tej ciazy jednak troche popracowac.
W chwili urodzenia drugiego dziecka, dostarczasz zaświadczenie o macierzyńskim do zakładu pracy i rozpoczynasz urlop macierzyński. Jak będzie zbliżał Ci się koniec urlopu mac. składasz podanie o wychowawczy (niezależnie czy na pierwsze dziecko czy na drugie. Należy Ci się 3 lata urlopu wychowawczego, jednak musisz go wykorzystać nie póżniej niż do czwartych urodzin dziecka, więc jeśli zależy Ci żeby być z dziećmi jak najdłużej to wykorzystaj najpierw urlop którego niewykorzystałaś na starszą pociechę, a dopiero póżniej na młodsze dziecko)
Mam nadzieję że w miare zrozumiale to napisałam:)
Mam nadzieję że w miare zrozumiale to napisałam:)