Widok

o co pytają na spowiedzi przedślubnej?

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Pani w kancelarii, dając nam karteczki do spowiedzi, podkreślila, żebyśmy koniecznie powiedzieli księdzu, że to spowiedź PRZEDŚLUBNA. Kto ma już to za sobą? Czym taka spowiedź różni się od tej "normalnej"? Pytają o współżycie przed ślubem, metody antykoncepcji czy może o wszystkie grzechy przeszłości? ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ważny apel papieża Franciszka do księży: przestańcie torturować ludzi na spowiedzi. Chodzi o krępujące sytuacje, kiedy musimy wyspowiadać się z seksu. Głowa Kościoła poucza, aby kapłani nie pytali nas o krępujące szczegóły czy sprawy, które grzechem nie są. Papież Franciszek daje doskonałą radę, jak odpowiedzieć na częste w konfesjonałach pytanie: czy żałujesz grzesznej przyjemności? "Żałuję, że nie żałuję grzesznej przyjemności" - tak brzmi wzorowa odpowiedź.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

spowiedz przedslubna-w moim przypadku byla tydzien przed slubami , ktore byly w jednym dniu. Przypuszczam,ze spowiednik wiedzial o sklonnosciach mezczyzny, ktory mial byc mezem , czyli o cudzolustwie/zdradach i bigami , ktora ukrywano przez caly zwiazek. Podwojne zycie mezczyzny ktory posiadal znajomosci w hierarchiach kosciola , odczuwam wykorzystanie seksualne w monogami.
a co kurka taki klecha moze wiedziec o milosci o sexie o pieszczotach? jedynie tacy co graja baby... a wypytuja sie szczegolow zeby miec temat na kazanie niedzielne.. a spowiadajac slucha was jak opowiadacie o sexie i trzepie konia pod sutanna
My byliśmy u Jezuitów tez było suuuuuppperrr.
a gdzie sa franciszkanie?

myśmy tez tam byli- podzielam opinię
ciekawy temat, w górę...

proponuję franków tj franciszkanów bylismy w niedzielę suuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuper
hej Warbuziak, i jak tam przygotowania ? denerwujesz sie juz pomalutku ? bo ja chyba tak ;)) został mi niecały miesiąc ;))
ps. fajnie, że Wy też "czekacie" ;)))

image
hahaha :))))
dobre Czigra z tymi rzutami na mózg - zgadzam sie!
ale coz - tego nikt z nas nie przewidzi :))))
co ma byc to bedzie i tyle.

dobrego weekendu zycze wszystkim!
A ja jeszcze tylko mały "wtręt" do trenowania wstrzemięźliwości - jak się człowiek powstrzymuje, to później nacieszyć się nie może i - bywa - szuka wrażeń jeszcze intensywniej, niż wcześniej się powstrzymywał... Póki się nie odkryje, nie wie się co się traci, a później bariera znika i fruuuu. Wiem, mamy w odróżnieniu od zwierząt mózg, ale niektórym się na niego potrafi coś rzucić;)
wiesz co, dokładnie wczoraj gadaliśmy o tym z Moim lubym i śmielismy sie ze w sumie to nie wiadomo jak zareagujemy, czy bedziemy sie smiac czy płakac... a chusteczki zaraz wpisuje na listę!!!! dzieki za przypomnienie ;))))

meg! zaopatrz sie w chusteczki- wpisz na liste ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
meg ja sie obawiam ze bede albo ryczec albo w padne w paniczny smiech. A moze dopadnie mnie i jedno i drugie ;)
niooo, piekne,

i tylko 2 miesiące, 1 tydzień i 3 dni do tego pieknego dnia, podczas którego bede beczec jak płaczka z Portugalii ;))))

:) takie pikne sloneczko dzisiaj :)
Ja tez skladam bron:)W koncu to sprawa osobista jak sie wierzy albo czy sie wierze. Ktos fajnie kiedys powiedzial, ze pilnujas czyjegos zbawienia mozemy zaprzepascic swoje...
no wałsnie...

zatem słuchajcie, nie kłóćmy się bo wszyscy widzimy, że co jedna osóbka, to inne zdanie na temat wiary, kościoła, grzechów...

całuje wszystkich,
meg

a najlepsze jest to ze niektore te 14tki po sobotniej imprezie ida w niedziele do Kosciola ..
trenowaniu rządz facetów???
a może to moj luby nie zacznie trenowac moje rzadze...

dziewczyny nie róbcie z nich niepohamowanych samców!!!!
sory, ale co kobiety niby lepsze sa???? przejdzcie sie do byle jakiego klubu i spojrzecie na te 14-tki wygladające na 20 lat, które pojda do łózka z byle kim, oby tylko na paznokietki i nowa bluzeczke mieć...

sory, ale swiat powariował i bedzie wariowac dalej i nic nie wskóramy naszym jednym watkiem...
pewnie i tak mozemy zaliczyc się grona tych mniej grzesznych

smażaca się w kociołku, ;)))
meg

do góry