Widok

11 miesięczne niemowlę nie śpi w nocy

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Drogie mamy proszę o radę
Mój ukochany synek niedługo kończy 11 miesięcy i nie chce spać w nocy. Opiszę sytuację może u was również tak było.
Synek robi 2 drzemki w ciągu dnia po około godzinke lub połtorej zalezy od dnia. Pierwsza drzemka 3 godziny od wstania a druga okolo 4 od wstania z pierwszej więc budzi sie koło 16. Wieczorem dostaję kolacje kolo 18.30 -19 i nastepnie kąpiel i kolo 20.30- 21 zasypia. Od samego początku nauczony jest zasypiania na rekach czasami zdarzy sie ze zaśnie na łóżku. I potrafi kręcić się do 2 w nocy co chwilke budzac sie płacząc wstaje z łóżka i siada normalnie akrobacje robi dopiero druga część nocy lepiej przesypia i wstaje kolo godziny 6-6.30. Dodam że dp 4 msc spał ładnie. Pozniej zaczęło sie nocne wybudzanie ale dopiero okolo 9 msc życia wzielisny go z mezem do swojego lozka bo wstawanie do nieho po 15 20 razy w nocy mnie wykończyło a tez sie w swoim lozeczku budził. Nadmienię ze nie ma jeszcze ząbków ale nir wiem czy mozna od 6 miesiecy zwalać złych nocy na zęby.....karmiony jest piersia plus 4 posiłki w ciągu dnia. W nocy jak płacze i sie kreci to daje cycka czasami pomaga bo uśnie a czasami dalrj si4 kręci. Ja juz nie wiem co robić bo chodzę niewyspana i zmeczona a synek jedt bardzo aktywny w ciagu dnia.
Jeżeli ktoras z Was drogie mamy miała podobny problem i sobir z nim jakos poradziła proszę p poradę
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Może sam fakt, że jesteście obok go tak rozbudza? Wielu pediatrów zaleca po 6-tym miesiącu życia dziecka, kiedy już nie ma ryzyka śmierci łóżeczkowej, przenieść dziecko do osobnego pokoiku, jeśli macie ku temu warunki. Dużo mniej bodźców dookoła to na pewno duży plus. Na początku może być wkurzony i dla Was to też może nie być łatwe, żeby nie latać do niego co chwilę i trochę zacząć go przetrzymywać i usamodzielniać, ale ostatecznie na pewno będzie lepiej i spokojniej spał. Mój bratanek jak nauczył się sam spać w wieku 7/8 miesięcy to zaczął sypiać jak kamień.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pani Justyno! Wyglądało u mnie podobnie, a może nawet gorzej, bo córeczka żle spałą także w ciągu dnia (2 razy po pół godz). Byłam wykończona chodzeniem do budzącej się córki co 20 min. Odwiedziłam różnych lekarzy, usłyszałam różne opinie i chyba najlepiej sprawdziła się opinia neurologa dziecięcego: fizjologiczny niedorozwój układu nerwowego, samo minie z czasem, proszę nie słuchać rad o nauce samodzielnego spania dziecka, bo w tym przypadku mało to pani pomoże, a tylko pani i dziecko jeszcze bardziej się umęczycie. Pocieszyła mnie też informacja, iż takie przypadki zdarzają się całkiem często. Jak córka skończyła 1,5 roku, sytuacja zaczęła się znacząco poprawiać, odżyłam :) Dziś ma 2,5 roku i śpi już całkiem ładnie, przebudza się 2-3 razy w nocy i dość szybko zasypia ponownie. Jest mądrą i zdrową dziewczynką :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Miałam to samo, probowałam chyba wszystkiego, z czasem zaczynał coraz dłuzej przesypiać, teraz ma 2,5 roku i zaczynają się dopiero noce gdzie zaczyna spac całą noc,ale zwykle 1 pobudka, co jest już bajką :) Niektore dzieci chyba musza do tego dorosnąć :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (79 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...

Pompa ciepła (25 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...

do góry