Widok
my np niektóre zaproszenia juz daliśmy,tomek byl w pol na swieta wiec dał swoim kolegom, bo ja ich wszystkich nie znam. Poza tym na koniec stycznia wysylam zaproszenia do rodziny z zagranicy.
rodzinie ktora mieszka ze mna w jednym domu, ciocia, wujek, obok w domu kuzynka z kuzynek i dzieciaczek dalismy zaproszenie jako prezent w wigilie :)
reszta dostanie po swetach wielkanocnych, czyli na poczatku kwietnia
Jestem Mamą Aniołka [*] + 24.05.2011 (9tc) - Oleńka...
rodzinie ktora mieszka ze mna w jednym domu, ciocia, wujek, obok w domu kuzynka z kuzynek i dzieciaczek dalismy zaproszenie jako prezent w wigilie :)
reszta dostanie po swetach wielkanocnych, czyli na poczatku kwietnia
olenka 21 jest jeszcze lepiej zorganizowana niz ja ;-)
Co do zaproszen to chcialabym miec juz je gotowe, ale zajme sie tym na poczatku lutego zeby luty/marzec je powysylac, mianowicie do rodziny z niemiec i z Polski, ktorych obecnosc nie jest pewna i musza do polowy kweitnia potweirdzic mi swoje uczestnictwo a w kwietniu porozsylam resze zaproszen, problem jest w tym ze w bardo ostateczna liste trzeba podac 30 dni przed wesele ;-(, najbardziej stresuja mnie zaproszenia bo jest taki wybor i sa dosyc drogie, a my na tym chcielismy troszke przyoszczedzic. A jak wasze przygotowania?
Co do zaproszen to chcialabym miec juz je gotowe, ale zajme sie tym na poczatku lutego zeby luty/marzec je powysylac, mianowicie do rodziny z niemiec i z Polski, ktorych obecnosc nie jest pewna i musza do polowy kweitnia potweirdzic mi swoje uczestnictwo a w kwietniu porozsylam resze zaproszen, problem jest w tym ze w bardo ostateczna liste trzeba podac 30 dni przed wesele ;-(, najbardziej stresuja mnie zaproszenia bo jest taki wybor i sa dosyc drogie, a my na tym chcielismy troszke przyoszczedzic. A jak wasze przygotowania?
mysmy teraz zgromadzili juz wszystkie papiery, nauki, poradnie, usc, akty chrztu, bierzmowania itp. kupiłam ostatnio buty, tomek juz tez caly ubrany, napoje są, alkohole do połowy :)
teraz tylko problem z protokołem...
aha a zaproszenia kupilismy gotowe :) bardzo nam sie podobały :)
teraz tylko problem z protokołem...
aha a zaproszenia kupilismy gotowe :) bardzo nam sie podobały :)
oj oj oj
my jesteśmy daleko..... daleko.... w tyle patrząc na Wasze poczynania..
przeciesz zostało jeszcze tyle czasu.....
a ty Umchi boisz się że się spotkamy w Bardo!!!!!!!!
oj oj oj brak słów (wiesz o czym pisze prawda) :-)
my nic nie załatwialiśmy od tamtej pory...
„….Wszystko się może zdarzyć, gdy głowa pełna marzeń….”
więc wole nie zapeszać!!!!!!! :-)
my jesteśmy daleko..... daleko.... w tyle patrząc na Wasze poczynania..
przeciesz zostało jeszcze tyle czasu.....
a ty Umchi boisz się że się spotkamy w Bardo!!!!!!!!
oj oj oj brak słów (wiesz o czym pisze prawda) :-)
my nic nie załatwialiśmy od tamtej pory...
„….Wszystko się może zdarzyć, gdy głowa pełna marzeń….”
więc wole nie zapeszać!!!!!!! :-)
a ja sie boje, po prostu nie chcialabym na Twoim miejscu zeby przy twoim wejsciu do hotelu a z wczesniejszych rozmow slyszalma ze dla ciebie to wazne przetoczylo sie 130 czy nawet 140 moich gosci, nie chcialam ci po prostu czegos tam zepsuc ja nie mam takiego problemu bo moja sala jest w takim miejscu ze mi nikt nie przeszkadza i wchosdze tylnymi schodami wiec jesli chodzi o twoje wesele nic mi nie koliduje i chcialam uniknac zamieszania jesli chodzi o ciebie, ale skoro ci nie przeszkadza to super problem mam z glowy.
no więc :) mieliśmy na to kilka dni więc musieliśmy wszystko załatwić bo jak tomek przyjedzie 11 to już raczej bedzie na wszystko za pozno :)
1.najpierw umowilismy sie na poradnictwo - 1 spotkanie, 2 godzinki
2.na drugi dzień poszliśmy do parafii w ktorej tomek miał chrzest i bierzmowanie po odpisy - dostaliśmy od ręki (pow jaka jest nasz sytuacja)
3.no i USC.. zaswiadczenie o tym ze nie ma przeciwskazan do zawarcia małżeństwa - fakt wazne 3 miesiące, ale ze względu na naszą sytuacje tomek mógł podpisać oswiadczenie juz teraz :) - do tego trzeba miec ze soba opłacony odpis skróconego aktu chrztu, dowód osobisty( a jesli go nie ma to trzeba leciec po zaswiaczenie o zameldowaniu), potem trzeba wplacic 84 złote za ślub konkordatowy i to wszystko. Dostaje sie 3 kopie takich dokumentów ( ja pojde je odebrac wlasnie jak bedzie 3 miesiace)
4.pozwolenie z parafii narzeczonej na slub w innym kosciele ( jesli oczywiscie tak jest, ze slub jest gdzie indziej niz sie nalezy)
5. nauki ksiadz uznał moje z liceum, a tomek zrobił w belfascie.
no i to chyba wszystko...
1.najpierw umowilismy sie na poradnictwo - 1 spotkanie, 2 godzinki
2.na drugi dzień poszliśmy do parafii w ktorej tomek miał chrzest i bierzmowanie po odpisy - dostaliśmy od ręki (pow jaka jest nasz sytuacja)
3.no i USC.. zaswiadczenie o tym ze nie ma przeciwskazan do zawarcia małżeństwa - fakt wazne 3 miesiące, ale ze względu na naszą sytuacje tomek mógł podpisać oswiadczenie juz teraz :) - do tego trzeba miec ze soba opłacony odpis skróconego aktu chrztu, dowód osobisty( a jesli go nie ma to trzeba leciec po zaswiaczenie o zameldowaniu), potem trzeba wplacic 84 złote za ślub konkordatowy i to wszystko. Dostaje sie 3 kopie takich dokumentów ( ja pojde je odebrac wlasnie jak bedzie 3 miesiace)
4.pozwolenie z parafii narzeczonej na slub w innym kosciele ( jesli oczywiscie tak jest, ze slub jest gdzie indziej niz sie nalezy)
5. nauki ksiadz uznał moje z liceum, a tomek zrobił w belfascie.
no i to chyba wszystko...
Witam wszystkie panny młode!
Widzę że ja jestem jeszcze bardzo w polu z przygotowaniami. Póki co mam tylko salę w Szymbarku i nic poza tym. Mój narzeczony też jest w Irlandii, a do tego Portugalczyk, więc z formalnościami nie mamy zbyt łatwo. No ale liczę na to że od lutego sprawy nabiorą impetu. Zaproszenia chcemy wysłać właśnie pod koniec stycznia jak Berna będzie w Polsce.
Co do dj'a to liczymy na pomoc organizatorów imprezy, którzy mają jakiegoś lokalnego grajka i podobno zawsze się sprawdza.
Z szukania fotografa zrezygnowaliśmy w zeszłym tygodniu, kiedy przyjżałam strony lokalnych fotografów i stwierdziłam, że jakość zdjęć jakimi reklamują się na stronach jest dość wątpliwa. Tym bardziej, że będziemy mieć wśród gości 4 fotografów, więc liczymy na to że uda się zebrać jakiś porządny album.
Co do sukni... eh... jeszcze się wstrzymuję. Chcę zobaczyć co ciekawego będzie na targach ślubnych, może jakiś pomysł wpadnie mi do głowy.
Także jak widać przygotowania jeszcze w powijakach :P
Pozdrawiam wszystkie zestresowane
Widzę że ja jestem jeszcze bardzo w polu z przygotowaniami. Póki co mam tylko salę w Szymbarku i nic poza tym. Mój narzeczony też jest w Irlandii, a do tego Portugalczyk, więc z formalnościami nie mamy zbyt łatwo. No ale liczę na to że od lutego sprawy nabiorą impetu. Zaproszenia chcemy wysłać właśnie pod koniec stycznia jak Berna będzie w Polsce.
Co do dj'a to liczymy na pomoc organizatorów imprezy, którzy mają jakiegoś lokalnego grajka i podobno zawsze się sprawdza.
Z szukania fotografa zrezygnowaliśmy w zeszłym tygodniu, kiedy przyjżałam strony lokalnych fotografów i stwierdziłam, że jakość zdjęć jakimi reklamują się na stronach jest dość wątpliwa. Tym bardziej, że będziemy mieć wśród gości 4 fotografów, więc liczymy na to że uda się zebrać jakiś porządny album.
Co do sukni... eh... jeszcze się wstrzymuję. Chcę zobaczyć co ciekawego będzie na targach ślubnych, może jakiś pomysł wpadnie mi do głowy.
Także jak widać przygotowania jeszcze w powijakach :P
Pozdrawiam wszystkie zestresowane