Widok

5 dzień gorączka u dziecka 38-40 stopni!!!!!!

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny ,młody na 15 miesięcy od niedzieli gorączka od 38-nawet do 40!! Dwa razy byliśmy u pediatry,niby jakiaś wirusówka,kazała zrobić badanie moczu.Nie jest to 3 dniówka.Czy temperatura może tak długo się utrzymywac??nie wiem co mam robić:(zbijam ją ibuprofenem i paracetamolem w czopkach na zminę..
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
może jedź na pogotowie
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
chciałam ,nic mi nie poradzą tak powiedziała mi moje pediatra...Czy wasze dzieci miały też tak wysoka teperaturę? jeśli jutro nic sie nie poprawi do wieczora pojadę.........
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja bym tej pediatrze nie wierzyła i jechałabym do szpitala po prostu -na co czekasz ?
40 stopni to silna goraczka nawet dla dorosłego -pomysl jak ty czułabys sie z taka temperatura .

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7
tylko ze podobno u dzieci temp 40 stopni nie jest tak groźna jak du doroslego.jednak ja pojechalabym prosto do szpitala.wole sprawdzic niz siedziec i czekac niewiadomo na co.
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
tak ale nie tak długo. Jedź po co ma się dziecko męczyć
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
może byc taka wirusówka - przechodziłam to z synem już ze 3 razy - wysoka goraczka 5 dni - bez innych objawów , zrób badanie krwi powinno wyjść czy to wirusowe, jesli mocz jest O.K. to pewnie tak jest że to taki wirus.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja bym nie czekała i jechała na pogotowie, na każdym lekarstwie zbijającym gorączkę jest wskazanie stosowania max do 3 dni.
image
image

image
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
mojej szwagierki syn tez miał tak wysoką tem plus duszności i okazało się,że ma mononukleozę zakaźną.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
U mojej sąsiadki syn także gorączkował ponad trzy dni a lekarka uważała, że nic mu nie będzie,że to problem jedynie z krtanią okazało się że miał zapalenie płuc!!!
image
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Tez bym pojechala do innego lekarza poprostu. To jednak male dziecko jest. I oiwszem dzieci maja troche wyzsza temp niz dorosli,ale goraczka to goraczka
image
image
zrób crp. teraz pełno jest bezobjawowych zapaleń płuc. i morfologię zrób koniecznie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
u malego dziecka tak wysoka gorączka zawsze jest niebezpieczna!!! jak mozesz tak dlugo zwlekać?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
do postu powyzej...rany.. czasem czlowiek nie chce panikowac i to nie powod do tego zeby zaraz go obwiniac...szpitale, pogotowia i przychodnie pełne sa wariatow ktorym sie "cos" wydaje!!!!!
image
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziewczyno jak ktoś pisze ze malutkie dziecko ma od tylu dni gorączke kolo 40 st. i nic nie robi? ja tylko myśle ze nigdy nie nalezy bagatelizować temperatury u malego dziecka i tyle.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
A skad wiesz ze to nie trzydniówka ??
image

image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
a stąd ze podobno juz 5 dni. szkoda czasu na pisanie ja mam syna 2 i 14 lat troszke ze starszym przeszlam dlatego jestem uczulona jak ktoś chce czekać to ok. chyba nie piszemy po to zeby pleść glupoty tylko konkretniue.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Dima po co te nerwy. Przeciez nikt nie broni isc do lekarza pewnie ze lepiej wyjsc nawet na histeryczke ale 3 razy sprawdzić czy aby na pewnio jest wszystko ok z maluchem ale nie ma co odrazu atakować połowe osob na forum, troche wyluzuj a co do 3 dniowki to ze nazwa jest taka nie oznacza ze trwa ona rownie 72 godziny czasem wiecej .. babyboom. Szczęśliwa rodzina, spokojna ciąża, uśmiechnięte dzieci, zadowoleni rodzice, łatwiejsze wychowanie. Jesteśmy blisko. Zawsze.
czwartek, 26 lutego 2009 Kalendarz Ciąży
BabyBoom TV
Forum BabyBoom
Ciąża
Kalendarz Ciąży HITZdrowieRola tatyĆwiczenia dla kobiet w ciążyPoród i połógKarmienie piersiąCzas wolnyNiemowlęta
NoworodekWcześniakPierwsze 12 miesięcyPielęgnacjaRozwójZdrowieŻywienieDzieci 1-2
Drugi rok życiaRozwójWychowanieZdrowieCzas wolnyDzieci 3-5
RozwójWychowanieZdrowiePrzedszkoleCzas wolnyDzieci 6-9
RozwójWychowanieZdrowieSzkołaCzas wolnyRodzina
KonkursyZwiązki rodzinneRodzinki zza granicyNasze historiePółka z książkamiZdrowieRekomendacjeDom
Pomoc domowaMiejsce z klimatemModa i urodaKuchniaBlogi
Blog. Japońskie klimatyBlog.Hotel KaliforniaBlog. Nowe życie czyliBądź w formieDziecięcy Świat
Pobawcie się ze mnąZrób to samKsiążki dla małych i dużychPodróże
PodróżeOpowieści PodróżnikaNianie
Nianie, opiekunki
Oferty Pracy dla Niań
Trzydniówka
Trzydniówka - zwana rumieniem nagłym jest chorobą wirusową, na którą chorują najczęściej dzieci od 6 do 36 miesiąca życia. Przebycie trzydniówki uodparnia malucha na całe życie.
Okres wykluwania choroby:
trwa przeważnie od pięciu do piętnastu dni
Okres zakaźności:
trwa od około siedmiu dni przed wystąpieniem objawów chorobowych aż do momentu zniknięcia wysypki
Objawy:
nagła temperatura oscylująca między 39 a 40 stopni celcjusza, utrzymująca się od jednego do pięciu dni, najczęściej jednak trzy dni.
łagodny nieżyt gardła i ucha środkowego.
bezpośrednio po spadku gorączki na ciele malucha pojawia się czerwona wysypka, która znika zwykle po 1-2 dniach. Na ogół obejmuje twarz i górną część tułowia i przypomina wysypkę różyczkową.
Powikłania:
Trzydniówka jest chorobą niegroźną i nie powoduje powikłań. Jednak ze względu na występującą wysoką gorączkę mogą wystąpić u dziecka drgawki. Należy wtedy niezwłocznie wezwać lekarza. Niebezpieczeństwem choroby jest również długotrwałóść wysokiej gorączki (ok 40stC), która często prowadzi do częstych pomyłek diagnostycznych.
Leki: Nie stosuje się żadnych leków specyficznych. Podaje sie na ogół leki przeciwgorączkowe i objawowo działające.

image

image
ups za duzo mi sie wkleiło sorki
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
sory a czy ja kogoś atakowala ?! wypowiedzialam swoje zdanie i tyle. jestem starszą mamą i chcialam podpowiedzieć . myśle ze nie powinien nikt być tym dotknięty. teraz są taki paskudne wirsy ze lepiej dmuchać na zimne. pozdrawiam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
ja jeszcze nie jestem mamą ale gdyby moje dziecko miało taką temperaturę napewno nie czekałabym 5 dni! no bez jaj...38-40stopni!
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
nie przejmuj się gorączka u małego dziecka to rzeczywiście tylko dobry znak -mój malusz ostatnio miał mbite 6 dni 39,4 bez możliwości zbicia naprawdę niczym nie mogliśmy zbić i wiesz co się okazało że jest źle dobrany antybiotyk na gardło-a dobrało nam go pogotowie-dopiero pediatra jak usłyszała co nam przepisali złapała się za głowę i mówi ze to na zapalenie płuc przepisała odpowiedni antybiotyk i za 3 dni było po gorączce więc głowa do góry -podczas gorączki i tak nie masz co robić badań bo wszytskie wyjdą beznadziejnie
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6
Spokojnie dziewczęta:)) to trzydniówka,dałam na wstrzymanie z tym szpitalem- pojadę ,dwa dni badania i przywozę jeszcze z trzy dodatkowe choroby:(Konsultacja telefoniczna z moim pediatrą-żadna wirusówka,fakt że temperatura trwała 5 dni rano jak ręką odjął no i wysypka.Nie spałam w nocy i mierzyłam temperaturę co godzinę,co 4 godziny podawsłam ibufen lub czopek....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
aaa i u lekarza byłam 2 razy(raz u naszej raz u innej pediatry) -żeby nie było że jestem wyrodna:)).Dostałam skierowanie na badanie moczu więc próbuję pobrać ale to nie takie proste.Dzisiaj walczyłam od 6 rano do 9 aby mały zrobił siusiu: moczenie stóp w cielej wodzie,termofor pod uda,wypił butlę soku i ani kropli.
Może zmieńmy temat jak pobrać mocz u dzicka w tym wieku:)niepotrzebny stres niektórych mam.Każde dziecko jest inne i każda matka zna swoje dziecko
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
uff:) pozdrawiamy:D
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
ostatnio w modzie takie wirusowki moim kolezankom dzieciaki tez tak chorowaly ze goraczke nawet do 10 dni mialy ;/
Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
badanie moczu ogolnego czy posiew?
image
image
A co bylo starszemu?:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Karolek miał 38,5 st
pojechalismy na pogotowie
okazało sie, zę to początek anginy
(na dodatek zęby mu szły)
image
image
do KL

jaki to był antubiotyk ???????
my dostalismy OSPEN
i Karol ma na niego uczulenie ! :)
image
image
goraczka to znak ze organizm walczy z jakas infekcją/chorobą...
Gorzej jak jest choroba a nie ma goraczki.wiem to z autopsji....Wtedy leczenie jest duzo dluzsze.Niestety moje dziecko odziedziczylo po mnie rowniez brak temp podczas choroby.u nas to rodzinne.
image
badanie moczu ogólne i posiew..jutro idę na sprawdzenie gardełka czy cosik się tam nie rozwija,nie wiem tylko co z tą wysypką ile ona trzyma?? i co podać zyrtec na recepte a bez konsultacji ryzyko...a wapno?( ostatnio usłyszałam że tylko w naszym kraju wapno sie stosuje na oduczulenie- i to od lekarza:))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
jesli to trzydniówka to nic na wysypke nie podajesz sama zejdzie - za 2-3 dni powinno byc po wysypce , no i ona wystepuje tylko na brzuchu i plecach przy trzydniówce
tak właśnie ma, plece i brzuszek....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
w szpitalu takim maluchom zakładają specjalny woreczek do pieluchy. zapytaj w aptece, napewno można kupić.
ja tam uważam, że 5 dni takiej wysokiej temperatury, to trzeba koniecznie badania zrobić. nie mówię, że w szpitalu, bo to faktycznie pełno nowych zarazków, ale morfologię trzeba zrobić. nie będę pisać, co nam się przytrafiło, żeby nikogo nie straszyć, ale warto robic morfologię dziewczyny!
racja w aptece kupisz woreczki do zbórki moczu dla dzieci.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ale do woreczka to mozna tylko na mocz ogolny.
Na posiew trzeba do pojemnika (jalowego) i to ze srodkowego siusiu, a wczesniej trzeba umyc siusiaka woda z mydlem.
jesli od razu nie bedziesz wiozla do laboratorium, to trzeba pojemnik wlozyc do lodowki, a przewozic najlepiej w woreczku z lodem.
image
image
no właśnie ogóle-poradziłam sobie z woreczkiem ale posiew do pojemnika jałowego:/
Ciężka sprawa,za mały aby mu wytłumaczyć a za duży aby leżał bez pieluszki aż siusiu zrobi.....
Mój chrześniak ma 2 lata i dostał skierowanie do szpitala na cewnikowanie:( Lekarka powiedziała, że jest bardzo trudno pobrać u takiego małego dziecka mocz, i to jeszcze jałowy. Mały miał podejrzenie zapalenia układu moczowego no i niestety mocz musiał być jak najbardziej jałowy.
image
image

image
moj pierwszy syn mial duzy reflux moczowy, a drugi podejrzenie refluxu, mocz na posiew pobieralam u pierwszego raz na 3 m-ce, u drugiego raz na miesiac i daje sobie rade bez cewnikowania w szpitalu....
trzeba duzo cierpliwosci i zadbac o wszystkie szczegoly (sterylny pojemnik, odkazenie siusiaka z zewnatrz, srodkowy sius, lodowka, lod do przewozu) - wtedy bedzie wszystko ok.
a zreszta jesli wyjda bakterie w sladowych ilosciach, to znaczy ze probka byla zanieczyszczona, a nie ze bakterie sa w ukladzie moczowym, lekarz bedzie wiedzial jak zinterpretowac wyniki :-)
wlasnie jutro mnie czeka pobieranie siuskow na posiew :-)
powodzenia, trzymam kciuki
image
image
no a mojemu 3 latkowi 3 raz zrzedu wychodzą sladowe ilosci bakterii pediatra mowi ze zero przejmowania sie ale pobieramy prawidlowo pojemnik jalowy siusiak myte borasolem a jednak 3 razy z rzedu wychodzi teraz powiedziala ze jak nie daje mi to spokoju mozemy podjechac do niej do szpitala i zrobi cewnikowanie ale ja sie nie decyduje bo wiem ze od tego 3 inne bakterie zlapie :)
ja tez niby od dwoch lat regularnie pobieram mocz do badan, zawsze sama, prawie zawsze bylo ok, a ostatnio u obu synow wyszly 3 rozne, ale takie same u obu chlopcow, bakterie w sladowych ilosciach - skad? nie mam pojecia... i nefrolog nie kazala powtarzac badan
niby to dla mnie juz rutyna, ale zawsze mam stresa czy sie uda prawidlowo...
image
image

Mój 4,5-letni syn goraczkowal przez 5,5 doby. Miał po 40C! Po 3 dobie zdarzalo się, ze po zaprzestaniu działania Paracetamolu, goraczka wzrastala tylko do 38C, jednak po paru godzinach wystrzeliwala znowu do 40C.
Syn oprócz goraczki, lekkiego bolu gardla i luźnej kupy, nie miał zadnych innych objawow. Po wizycie w przychodni zlapal jeszcze katar (wiadomo jak tam jest), ale nie kaszlał, wiec pluca miał czyste. W przedszkolu mnóstwo dzieci się pochorowalo (warto zadzwonić). Wszystko wskazywalo na wirusa, wiec wstrzymaliśmy się z podaniem antybiotyku do badania krwi w 4 dobie. CRP nie było wysokie, wiec upewnilo nas, ze to wirus (antybiotyk nic tu nie da). Przy mononukleozie podobno limfocyty sa tez wysokie (u nas nie były). Polecam dlatego robienie morfologii krwi, zamiast ladowania w ciemno antybiotyku!
Na wirusa nie ma złotego lekarstwa. Dostal tylko jakiś syrop przeciwwirusowy. Przy wirusie dziecko musi odpoczywać i pic wode. To jego pierwsza tak wymeczajaca choroba, dlatego kosztowalo nas to sporo nerwow. Drodzy rodzice, cierpliwości będzie dobrze.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Moje 2 córy wła$nie są chore. Oprócz gorączki 38-39.6 nic im nie dolega, osłuchowo czysto. Temperatura u jednie odpuściła po 6 dniach u drugiej jeszcze jest :/ ale dziś rano wstała cała mokra więc mam nadzieję że choroba odpuszcza.
Jaki paskudny wirus :/

czy znowu cos krazy ? bo zaczynam slyszec ze ciagle jakies dziecko chore

Witam, moja córka ma już piąty dzień gorączkę, byliśmy wczoraj u lekarza stwierdziła wirusowe zapalenie gardła, nie ma innych objawów tylko gorączka czasem sucho zakaszle, podajemy na zmianę paracetamol i ibufen, mam ogromna nadzieje ze jutro ustąpi, bo opadam już z sił, gorączka u dziecka to chyba najbardziej stresująca rzecz, ale trzeba wytrwałości, czyjeś dziecko teraz na to choruje? Najgorsze jest to ze mam jeszcze dwumiesięcznego syna którego zaniedbuje przez ta chorobę

ile trwała temperatura u 2 córki? Mój synek miał ostatnio 10 dni temp,

U nas równo tydzień

Polecam zrobić badanie moczu i morfologię jak tylko pojawi sie taka długa gorączka, albo sam mocz na początek bo u nas było zapalenie nerek bez innych objawów, tylko troche dziwny zapach moczu, gorączka trwała 7 dni jak tylko podaliśmy antybiotyk od razu tego samego dnia spadła, teraz idziemy na usg i do poradni nefrologicznej na cestografie, dziewczyny róbcie badanie moczu to bardzo ważne nawet raz w miesiącu kontrolnie, tylko dziecko sie nie potrzebnie męczyło tyle dni z gorączka, a mogłam od razu zrobić badania

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

OSZCZĘDZANIE W KAŻDYM CALU (80 odpowiedzi)

Czy któreś z was są bardzo oszczędne jeżeli tak to w jaki sposób i co zaoszczędzacie . -woda...

Pompa ciepła (23 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (64 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

do góry