Odpowiadasz na:

Re: Co dzisiaj na obiad??? cz.39 grudniowa

Ja robiłam kiedyś śledzie z mango chutney i choć sama śledzi nie lubię, to te mi bardzo smakowały:
Śledź z mango chutney i chilli - SKŁADNIKI:

5 filetów śledzi solonychrozwiń

Ja robiłam kiedyś śledzie z mango chutney i choć sama śledzi nie lubię, to te mi bardzo smakowały:
Śledź z mango chutney i chilli - SKŁADNIKI:

5 filetów śledzi solonych
250 gr jogurt naturalny
4-5 łyżek mango chutney
2 łyżki posiekanej kolendry
3 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
2 ząbki czosnku
1 łyżka cukru
łyżeczka płatków chilli
świeżo mielone sól i pieprz

Śledź z mango chutney i chilli - PRZYGOTOWANIE:

Śledzie myjemy, zalewamy w misce z wodą i moczymy 2-3 razy aby utracił mocno słony smak. Do miski wrzucamy posiekaną kolendrę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy jogurt, mango chutney, szczypiorek, cukier, chilli i dokładnie mieszamy. Śledzie wyjmujemy z wody, osuszamy delikatnie ściereczką i kroimy na małe kawałeczki (takie na "kęs"). Na dnie słoika ukłądamy warstwę marynaty, następnie warstwę ryby i tak do końca szyjki słoika. Zakręcamy i wstawiamy na noc do lodówki. Ilość chilli można zwiększyć lub zmniejszyć wedle upodobań.

U nas dziś na obiad rosół a na drugie łosoś pieczony, ryż i brokuły.

zobacz wątek
10 lat temu
~emilia

Odpowiedź

Autor

Polityka prywatności
do góry