Widok

ADOPCJA--w oczekiwaniu na bociana...

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Jako, że z tego co się zorientowałam kilka już nas jest, postanowiłam założyć wątek, w którym będziemy mogły rozmawiać o adopcji, procedurze adopcyjnej, oczekiwaniu na upragnionego dzidziusia, którego jeszcze nie ma z nami ale już od dawna jest w naszych serduszkach...
Będzie to miejsce na pytania dotyczące tej tematyki, rozmowy, wspieranie się w oczekiwaniu... a jak wiadomo okres oczekiwania trochę trwa...

Mam nadzieję, że wątek ten się sprawdzi i ktoś poza mną się będzie na nim udzielał:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Słonko, to i ja się melduję na tym wątku :)
Dokumenty złożylismy i mamy szansę na szkolenie we wrześniu....mam nadzieję że czas szybko minie.
My zdecydowaliśmy się na adopcję dziecka do 2 lat, niezaleznie od płci.
Jakoś teraz nam lepiej :) Moi rodzice bardzo się cieszą że się zdecydowaliśmy na adopcję, a znajomi nam gratuluja i trzymają kciuki. Mamy bardzo duże wsparcie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mam dopiero 28 lat wiec nie jestesmy calkiem skresleni z posiadania biologicznego dziecka. spokojnie 10 lat mozna probowac. Ty pewnie starsza jestes i dlatego odrazu decyzja o adopcji. jak bede miala 35 lat to zaczne sie niepokoic. poki co jestem mloda wiec mam duze szane wlasne dziecko.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie jestem od Ciebie starsza, ale za to pewna swojej decyzji...

Andzia :) Ciesze się, że dołączyłaś...razem łatwiej czekac na dzidziusia :)
Dziewczyny trzymam za was kciuki i przesyłam wam dużo dobrej energii. Wraz z mężem pracuję w Domu Dziecka i widzę jak życie placówkowe niszczy te dzieci.
image

image
dziewczyny trzymam kciuki za was.. !

tak sobie mysle.. ile ludzi ma problem z zajsciem w ciaze.. ehh nie wiedzialam ze aż tyle..
mam nadzieje, ze jeżeli się okaże ze ja rowniez nie moge miec dzidziusia.. pfu pfu.. to tez bym sie zdecydowała na adopcję.. chyba prędzej niż in vitro.. i nawet nie chodzi tutaj o kwestie finansowe..
tylko szkoda.. ze to tak długo wszystko trwa.. te formalnosci..

powodzenia jeszcze raz!
image
Dokladnie... to jest najwiekszy bol :( Na okraglo rozmawialy z mezem o adopcji, o tym jaki bedzie nasz syn. Rozmawiamy co ktore z nas by zrobilo w takim a takim przypadku, jak by zareagowalo, jak sie i w co bedziemy z nim bawic, jak nim zajmowac itd itd Wiem jak sama na to bardzo czekam, jak kreci mi sie lza w oku jak widze rodzicow idacych z dzieckiem na dworzu, widze tez jak czeka na to moj maz. I to mnie bardzo cieszy. Ze ja nawet minuty nie musialam go do tej decyzji namawiac. On sam chcial, moze nawet pierwszy? I m.in to w nim bardzo cenie, ze ma ogromne serce, ktore chce podarowac nie tylko zonce :) czy naszemu biologicznemu dziecku, ale z wlasnej potrzeby serduszka, z wlasnych checi, pragnie je podarowac dziecku ktorego nie urodze... Takze nie tylko kobiety to potrafia.
Tylko najgorsze jest to, tak jak napisalas, ze tyle sie na to czeka... na to "dziecko z chmur"->czytałam ta ksiazke...
Sama procedura do kwalifikacji ile trwa. wiem, musza byc nas pewni, musza weszystko sprawdzic zeby wiedziec komu powierzaja dzieciatko, ale to tak sie masakrycznie dluzy a my juz tak bardzo chcielibysmy je przytulic i powiedziec, ze juz zawsze bedzie z nami...
Slonko, podczytuje rozne watki tego forum, gdyz sama niebawem zostane mama /czerwiec br./. wyczuwam straszne pragnienie posiadania dzieciatka. czego Ci z calego serca zycze!!! znalazlam cos takiego, przeklajeam, moze Cie zainteresuje: "na problemy z zajściem w ciążę rewelacyjna jest dr n. med. Jolanta
Jaworska-Karwowska. Przyjmuje w Poradni Leczenia Niepłodności na Jaśkowej
Dolinie we Wrzeszczu (głównie NFZ ze skierowaniem, ale można też zapłacić
Funduszowi za wizytę, poniżej 50 zł). Pani doktor jest świetnym fachowcem,
bardzo, bardzo skuteczna. Ma tylko jedną, bardzo dużą wadę: jest bardzo oschła
i potrafi być nieprzyjemna. Ale za skuteczność ocena maksymalna.'
mam nadzieje, ze moglam pomoc. powodzenia
czas oczekiwania jest ciężki...my mamy nadzieję na kurs we wrześniu więc nie jest to tak długo ale mógłby się zacząć już jutro :)
My mamy kurs dopiero w styczniu wiec jeszcze dluzej trzeba czekac. A tak bym chciala doczekac sie niespodzianki, zeby tak panie z osrodka zadzwonily, ze zwolnily sie miejsca na wrzesien...
Dziewczyny orientujecie sie, jak juz szczesliwie dostaniemy kwalifikacje i zadzwoni TEN telefon, to dzidzie jedzie sie zobaczyc za pierwszym razem raczej do szpitala, czy domu dziecka czy jakies rodziny zastepczej czy cos? Chodzi mi o niemowle. Nie wiem, czy moze byc i tak i tak czy jest jakas zasada. Tak z ciekawosci pytam.
My z mezem postanowilismy zakupic pare rzeczy do domku potrzebnych jak dzidzia bedzie, takie drobne przemeblowanko zrobimy pod dziecka katem. Teraz jestesmy na etapie planowania co gdzie bedzie stalo i jak poustawiac, za pare miesiecy stopniowo co miesiac kupimy cos co jest dla dziecka potrzebne, z tych rzeczy neutralnych niezaleznie od plci i wieku bo wiele z tych rzeczy to dopiero jak bedziemy wiedziec jaki jest nasz synek... Cos chcemy robic zeby czas nam szybciej lecial do tej pieknej chwili... Powolutku...
podbijam zeby za mocno nie opadlo...
słonko ja trzymam za was kciukole, będziecie fantastycznymi rodzicami a ty na 100% wspaniałom mamą :)
Nie, dzidzi w szpitalu nie obejrzysz, gdyż matka po urodzeniu zawsze ma czas na to aby zmienić zdanie. Do adopcji trafiają min. 2 miesięczne dzieci. Tyle trwa min. procedura - teoretycznie, osobiście nigdy się z tak krótkim czasem nie spotkałam - w przypadku adopcji.
Tak tez myslalam. Dziekuje za odpowiedz :)
Tzn ze dziecko bedzie w rodzinie zastepczej badz domu dziecka tak?
Dokładnie - niestety tak to wygląda
z naciskiem na rodzinę, odchodzi się od dd w przypadku takich maluszków
Nie wiem czy niestety... My jestesmy na to przygotowani...

Ciekawi mnie jedna rzecz. Dowiedzielismy sie w osrodku ze bardzo cieszko jest adoptowac dziewczynke, ze na dziewczynki sie duzo dluzej czeka a na chlopca mozemy krocej czekac wiec dobzre ze chcemy wlasnie chlopca. Czyli wyglada na to ze tak ma,lo dziewczynek przychodzi na swiat czy az takie zapotrzebowanie?Ciekawe to...
Dziewczyny trzymam za Was i Wasze przyszłe maluchy kciuki oby jak najszybciej były w waszych ramionach!

Dla mnie jest głupotą wybieranie sobie płci dziecka moim zdaniem jeżeli ludzie pragną dziecka to chyba obojętnie jakiej będzie płci tak na chłopski rozum. Ja bym wolała adoptować szybciej chłopca niż czekać latami na dziewczynkę. Dziecko to dziecko i każde potrzebuje dużżżżo miłości.

I nie uważam żeby dziecko np. z patologicznej rodziny oddane przez matkę do adopcji od razu po porodzie musiało koniecznie taką rodzinę później stworzyć, albo jakieś problemy stwarzać. Dziecko uczy się przez obserwację. I to rodzice adopcyjni je wychowują. I moim zdaniem to tylko jest z rzucanie odpowiedzialności jak coś nie wyjdzie, że to na pewno przez to że biologiczni rodzice może byli ma marginesie społecznym, może byli tacy i owacy i pewnie dziecko takie po nich jest. Nawet dziecko biologiczne może "zejść na złą drogę" choć by nie wiem jak rodzice byli ułożeni.

A i jeszcze mnie to denerwuje że takie dzieciątko adopcyjne można oddać z powrotem!!! Żenada.

O CHOLERKA ALE SIĘ ROZPISAŁAM.

Jeszcze raz gratuluje podjęcia decyzji o adopcji i trzymam kciuki.
image
image
Jesteście wspaniałe,dużo słoneczka i radośći na codzień Wam życzę:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (39 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

pomóżcie-pomysł na własny biznes (108 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

pierwsza randka (15 odpowiedzi)

Witajcie.Umówiłam sie na sobote na pierwsza randke z super facetem, strasznie mi na nim...

do góry