Widok

AKCJA "TRZEŹWY KASZUB

Proponuję, aby Wydział Ruchu Drogowego KMP Sopot/Gdynia/Gdańsk zorganizował akcję pod kryptonimem "Trzeźwy Kaszub". Cel akcji - sprawdzenie trzeźwości kierowców przewożących pracowników z podtrójmiejskich firm budowlanych.

Codziennie widzę na Wielkopolskiej/Chwaszczyńskiej "busowany" podtrójmiejskich firm budowlanych, w nich siedzą pracownicy, raczą się piwskiem, kierowcy również.

Uważam, że taka akcja bezsprzecznie przyczyniłaby się do poprawienia bezpieczeństwa na drogach, zadziałałaby profilaktycznie na sympatyków picia piwska "po robocie", w szczególności podczas prowadzenia pojazdów mechanicznych. Tylko wyjdzie im na zdrowie.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 5
"Witam" rzeczywiscie jest niezgrabne i tez nie lubie. Ale co jest zlego w serdecznym pozdrowieniu?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
kolejne zaszufladkowanie to tak to nie .........????????!!!!!!!!! ...???!!!
czy malarstwo było by podziwiane gdyby każdy tak samo tworzył itp

'witam' rzucone kulturalnie 'dzień dobry' do czasu niezadowolenia
wybranego z pośród wielu..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
co do picia alkoholu będąc kierowcą pojazdu to nie tylko problem Kaszub
podjeżdżanie traktorem pod sklep po pracy w polu aby zaspokoić pragnienie zimnym chmielem i podsumowaniem całego dnia jest wręcz normalne i powrót do domu po kilku nikomu nie przeszkadza a policja, ich policja wielokrotnie przymyka oko bo to brat kuzyna lub maż mojej ciotki
czym mniejsza społeczność tym bardziej zażyłe związki..
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
"kolejne zaszufladkowanie to tak to nie .........????????!!!!!!!!! ...???!!!
czy malarstwo było by podziwiane gdyby każdy tak samo tworzył itp
'witam' rzucone kulturalnie 'dzień dobry' do czasu niezadowolenia
wybranego z pośród wielu.."

Nic nie rozumiem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
witam cię serdecznie pozdrawiając serdecznie generalnie de facto w sumie sumarum fakt pozdrawiam! @_@
Nie widziałem jeszcze trzeżwego kaszuba.
Nawet jeżeli akurat nie pił to i tak jakiś zamulony
ogólnie polacy to pijaki i złodzieje. Traktowani na swiecie, jak szkodniki, sami jesteśmy sobie winni. s**** we własne gniazdo. T kaszubi pijacy, slązacy ukryta opcja niemiecka, mazurzy, to też jacyś nie polscy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kaszubi nadużywają alkoholu. W takim Luzinie, czy Wyszecinie większość jest osób pijących - kto nie pije, ten jest alienowany. Taka społeczność.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Pie rdolisz jak połamany, piją wszyscy. Dostałeś w morde od kaszuba, bo chciałes go oszukać, teraz pocisz sie przed kompem frajerze
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
Typowy pomuchel z ciebie. A pletwy miedzy brudnymi paluchami tez masz pewnie. Prostaku kaszubski.
Proponuję aby policja sprawdzała wszystkich kierowców. Podoba mi sie akcja, kiedy stoją auta w korku a policjanci podchodza do auta i sprawdzają wszystkich prowadzących alkomatem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
"Kaszubi nadużywają alkoholu. W takim Luzinie, czy Wyszecinie większość jest osób pijących - kto nie pije, ten jest alienowany. Taka społeczność."

Hal
Mienisz się człowiekiem wykształconym o szerokich horyzontach zupełnie więc nie rozumiem dlaczego z uporem godnym lepszej sprawy piętnujesz kolejne społeczności i grupy zawodowe posługując się przy tym stereotypami i płytkimi uprzedzeniami.

Trochę zajechało zaściankowością.
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Cross, nikim się nie mienię, to po pierwsze. Po drugie, przez wiele lat miałem okazję korzystać z usług kaszubskich firm, sam miałem w tych okolicach dwa zakłady produkcyjne - także mam szerokie spektrum doświadczeń, na podstawie których mam pełne prawo napisać to, co napisałem.
Żenującym jest ogłaszanie Gdańska stolicą Kaszub i udawanie, że to taka przemiła społeczność. To jest dopiero "zaściankowość" i pseudo poprawność polityczna.
Na Skwerze Kościuszki, dobre wino i ser grecki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Myślę, że w USA Autor wątku mógłby zostać oskarżony o rasizm. Co to za uogólnienia? Skąd taka dyskryminacja ludności, która od wieków żyje na tym terenie? To do Gdańska i Gdyni przybywali ludzie z różnych stron Polski zaraz po wojnie, aby się tu osiedlić. A Kaszubi byli tu od wieków. Jak ktoś już wspomniał każdy kierowca powinien być trzeźwy, tak jak każdy pracownik. Po co te docinki i opluwanie siebie na wzajem?
Jestem ciekawa, czy Ci którzy źle piszą o Kaszubach choć raz sami, z własnej woli byli na wakacjach, weekendzie itp na terenie Kaszub. Z pewnością nie raz. Wystarczy w piątek i niedzielę wieczorem wybrać się do Żukowa, żeby stwierdzić, że Trójmiasto jedzie i wraca ze wsi. Ze swoich działek, agroturystyk itp. I wtedy nikomu nie przeszkadza GKA w rejestracji (tak swoją drogą GPU, GLE to też Kaszubi, a jednym z czołowych mieszkańców Gdyni był Antoni Abraham - Kaszub). W kaszubskich restauracjach w weekend (w Wyczechowej i u Szadego na przykład) nie można znaleźć miejsca do siedzenia, a po swojskie kiełbasy kolejki jak za PRL-u. Także Panie Halewicz wstydziłby się Pan. W Pana wieku i z Pana wiarą, o której Pan tak opowiada, wstyd byłoby mi tak innych bliźnich opluwać. Nie kocham Kaszubów, ale inne nacje też mają swoje wady (Ślązacy, czy nie wspominając o Góralach) i trzeba umieć to tolerować i zmieniać, ale kulturalnie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ale czego twój wywód ma dowieść? Poddaję krytyce społeczność kaszubską, bo mam ku temu powody. Nadużywanie alkoholu na Kaszubach i przez Kaszubów jest nagminne. Ktokolwiek korzystał regularnie z usług firm z Kaszub, doskonale wie, o czym piszę.
Nie wiem również, co ma piernik do wiatraka (poza mąką) w kontekście weekendowych wypadów za miasto, na Kaszuby? Chyba to, że sezonie w kaszubskich restauracjach kroją turystów na wszystkim, czym się da - od smażenia frytek na starym oleju, po ledwo sprawne rowery wodne z Ostrzycach (nie kupują nowych od lat).
Często robię zakupy wędliniarskie w okolicach Luzina i bardzo sobie chwalę. Tu akurat wiedzą, że jeśli zaczną kombinować z gramaturą, to po prostu nikt nie kupi - i to jest jedyny argument, który powstrzymuje ich od dodawania do wędlin/kiełbas przysłowiowego papieru.

W tym wątku dyskutujemy o podpitych Kaszubach, którzy spożywają alkohol podczas prowadzenia samochodu. Skup się na tym problemie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Po pierwsze, zwracam się do Ciebie na Pan, a Ty przechodzisz na Ty wiedząc, że jestem kobietą i nie znasz mojego wieku.
Poza tym swoim wątkiem, a zwłaszcza jego tytułem wywołałeś falę obelg w kierunku Kaszubów, a tego nie znoszę. Generalizowanie.
Moja wypowiedź świadczy o tym, że nie można opluwać kogoś, a mimo wszystko korzystać z dóbr, które ten ktoś oferuje. Skoro twierdzisz, że jest tak źle na Kaszubach, to po co tam jeździsz, po co jesz stare frytki? W górach się z tym nie spotkałeś? Zresztą wystarczy pojechać do pierwszej lepszej restauracji rybnej (smażalni ryb) w Trójmieście, żeby zatruć się starą rybą lub wąchać śmierdzący tłuszcz. Mi chodzi o to, że nie ma znaczenia skąd kto jest, wszyscy jesteśmy podobni. U mnie na osiedlu jest pełno pijanych typków w różnym wieku i nieraz widziałam jak po piwku wsiadają do samochodu. I o czym to świadczy? Że Gdańszczanie są pijakami? Bzdura.
Jeśli chcemy walczyć z pijaństwem na budowach, to nie zatrudniajmy ludzi, którzy piją. Ale ponieważ każdy chce mieć dom wybudowany najtańszym kosztem, to zatrudnia Gienka z Kaszub i potem psioczy.
Wracając do Twojego zarzutu, często jeżdżę poza Gdańsk i faktycznie widziałam, jak pasażerowie ekip budowlanych piją, ale kierowcy pijącego nigdy nie widziałam.
Forma "pan/pani" w necie jest rzadko spotykana i trąci zbędnym zadęciem, amen. Możesz do mnie pisać "Panie Halewicz", dla mnie będziesz smyqula3^_^
Nikogo nie opluwam (co to w ogóle za retoryka??), a nazywam rzeczy po imieniu - piwsko i wódę żłopią, to nie będę pisać, że mają problem z nadużywaniem alkoholu^^
Starych frytek nie jadam - Ostrzyce, to ładne miejsce. Znajomi kupili tam piękną działkę nad jeziorem, to lubię spędzać czas w tak cudownych okolicznościach przyrody.
Skoro faktycznie widziałaś, jak ekipy budowlane z Kaszub piwsko żłopią w samochodzie, to wątek jest zasadny. Amen.
Nie mówię, że Ty opluwasz, a że inni zaczęli opluwać. Nie bierz tak wszystkiego do siebie. Widzę, że myślisz jednotorowo i nie przeszkadza Ci fakt, że nie tylko Kaszubi pijani prowadzą samochody. Najlepiej znaleźć kozła ofiarnego i się uczepić tematu. Jak taki porządkowy jesteś, to czemu nie zgłosisz też wniosku o zatrzymywanie wszystkich kierowców, którzy w czasie jazdy rozmawiają przez komórkę? W mieście takich pełno, na Kaszubach pewnie też. Zresztą w ogóle proponuję, abyś startował w wyborach samorządowych bądź na jeszcze wyższym szczeblu i zrobił porządek ze wszystkimi, którzy myślą inaczej niż Ty. Dyskusja z Tobą jest bezcelowa, bo przecież i tak masz rację tylko i wyłącznie Ty.
Sorki ale nie obalilas zadnego argumentu Hala. Tylko racje mu przyznajesz a piszesz ze nie chcesz dyskutować. To się może zastanów:p
do góry