Widok

AKT CHRZTU-PYTANIE

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witajcie :)
mam pytanie dot. aktu chrztu. Czy to prawda, że akt chcrztu ważny jest tylko 3 m-ce? Muszę dostarczyć mojemy księdzu aktualny akt, musze po niego jechać do Szczecina i nie chcę aby w sierpniu się przedawnił. Ktoś mi powiedział, że akt ma swoją ważnośc tylko 3 miesiące

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No właśnie, do księdza mamy się zgłosić po Bożym Ciele, ślub mam 8 września, więc akt chcrztu muszę mieć wystawiony po 8 czerwca. Ksiądz w kościele, w którym byłam chrzczona nie chce mi wysłać aktu pocztą, da jedynie do ręki (bo przecież co łaska!). Chrzczona byłam w Szczecinie :(

Kościół stawia same prezeszkody. Trudno dostarcze księdzu akt później. Nie będę kursować po świstek 2 razy.
Dziękuję za opinie :)

dix mnie też to rozbawiło. Chcieliśmy się nawet spytać księdza, czy możemy sobie odwołać chrzest i stać się ateistami, skoro dowód chrzcin ma swoją ważność. Ale chyba za duże ryzyko :) Na szczęście rodzice mogą mi wziąć akt z kancelarii. Inaczej musiałabym specjalnie po niego godzić do Wrocka.

A u mnie w Warszawie ksiądz nie chciał żadnej ofiary. Akt chrztu wydają za darmo - to samo w Kościerzynie - ksiądz nic nie mówił o opłacie, mąż sam wrzucił kaskę do skarbonki ale to dobrowolny datek

Ksiądz ze Szczecina podczas rozmowy telefonicznej sam bez mojego pytania nadmienił, że akty nie prześle mi pocztą, jak ja sobie to wyobrażam (!!!?) i dodał, że opłata co łaska :) Rozbawił mnie tym.
Wycieczkę więc mam murowaną :)

do góry