Widok

Akcesoria do karmienia - doradźcie

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Drogie Mamy z doświadczeniem, jestem w trakcie kompletowania wyprawki itd. - neverending story... można rzec. Podzielcie się swoim doświadczeniem. Jeśli mogę Was prosić napiszcie w punktach nazwy stosowanych produktów, co polecacie. Będę bardzo wdzięczna za rady.

1. Butelka
2. Smoczek
3. Wkładki laktacyjne
4. Krem na podrażnione brodawki

Dzięki za wszelkie wskazówki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
1. z racji laktatora i kompatybilności produktów - avent --> ale ja karmiłam piersią i butelka była nam dopiero później potrzebna na kaszkę
teraz też kupiłam 1xavent plus ot tak 1xTT - również korzystać nie zamierzam ale czas pokaże

3. dla mnie najlepsze były johnsons&johnsons a próbowałam naprawdę wielu teraz też się w nie zaopatrzyłam

4. dla mnie najlepsze zamiast wszystkich kremów które miałam okazały się takie specjalne muszle laktacyjne aventu, które powodowały że brodawki się do niczego nie przyklejały (ani do stanika ani do wkładek) = nie było odrywania brodawek od materiału a dodatkowo pierś w nich oddychała bo miały specjalne otworki
to mi pomogło zaleczyć rany jakie powstały na początku karmienia

prawda jest taka że każdemu będzie co ineg pasowało i tak długo jak nie wypróbujesz nie będziesz wiedzieć czy to co kupisz spełnia twoje oczekiwania
Jeśli zamierzasz karmić piersią, to bym wywaliła butelkę i smoczek z tej wyprawki, nie będzie Cię kusić. Na brodawki kup sobie czystą lanolinę (purelan lub z ziajki, albo jak znajdziesz innej firmy). Możesz też pomyśleć o laktatorze i kubeczku medeli, ale to niekoniecznie.
1 karmiłam piersią, czasem używałam laktatora ręcznego Aventu a butelki miałam dr Browna (i używałam jak już przestałam karmić piersią)
2 smoczek -firma MAM, całkiem przypadkiem bo zakładałam ze nie dam dziecku smoczka ale przyszedł moment załamania a MAM mieliśmy z prezentu ze szkoły rodzenia, córa od razu załapała (nie te płaskie tylko takie grube, jak kulki)
3 wkładki jakiekolwiek - najczęsciej używałam Bella ale nie widziałam różnicy, przy nawale każda przeciekała :)
4 ziajka najlepsza ale w zasadzie zwykła lanolina też się sprawdzi, ja w sumie nie miałam dużego problemu - mała się szybko nauczyła dobrze ssać i tylko przez pierwsze 2 tyg miałam problem

pamiętaj że jedne dzieci szybko się przyzwyczajają a drugie potrzebują troszkę czasu, nie zniechęcaj się jak dziecko za pierwszym czy drugim razem nie załapie - nie znaczy to że musisz lecieć po kolejną butelkę:) daj Wam czas
My dostaliśmy w prezencie komplet butelek TT. Nie korzystałam z nich ani razu (skorzystamy wprowadzajac kaszki), bo karmię piersią. Jesli masz zamiar karmić piersią to radze nie kupowac butelek, jak coś to dokupisz. W tym komplecie byl smoczek i przypadl mu do gustu.
Na brodawki polecam purelan :)
image
Ja również karmie piersią, ale w momentach dokarmiania i rozkrecania laktacji przy dawała się butelka ;)
1. Butelka Dr Brown antykolkowa z szeroka szyjka, najtańsza w aptece Gemini koszt ok 25 zł. Wyprobowalam kilka butelek, w tej podczas picia nie powstają bąbelki wiec szkrab nie polymka ich spowrotem!
2. Smoczek bylke nie tomee tippe, moje dziecko wsadziko całego do buzi w wieku 5 miesięcy! Avent jest szerszy i raczej bezpieczniejszy
3. Zdecydowanie Johnson and Johnson
4. Czysta lanolina, ja uzywam lansinoh, bardzo wydajna

Jeśli myślisz nad laktatorem to medela mini electric staje na wysokości zadania, również w Gemini. Generalnie Gemini przy zamawianiu przez internet wychodzi tanio :) pozdrawiam i szczęśliwego mamusiowania!
Aha! Mi rowniez na początku laktacji baaardzo przydały się muszle laktacyjne, ja uzywalam muszli medela. Stosowalam także osłonki na brodawki medela, ważne by dobrze dopasować rozmiar osłonki do wielkości brodawki :) moje dziecko potrzebowało 3 tygodni żeby nauczyć się jeść z piersi bez krzyku, także serio nie zniechecaj się ;)
Baaardzo Wam dziękuję za odpowiedzi.
ja tez karmiłam dosc dlugo, ale byly sytuacje awaryjne, że mąż karmił młodego moim pokarmem z butelki, albo musielismy podac lek rozpuszczonyw moim mleku - jedna butelke można na pewno mieć :)

Jeśli chdozi o smoczek to podalismy jak synek mial z 6 tygodni

kazdy maluszek jest inny to co sie u nas sprawdziło:

1. butelki mam baby anticolic (z funckaj samosterylizacji - polecam jak ktos ma mikrofale :)

2. smoczek mam baby (na poczatek mielismy takie 0-2 potem kupilismy mam baby perfect (mega cieniutkie)

3. wkładki:
- j&j dosc dobre i tanie, dosyc grube, ale malej srednicy, czesto ich uzywalam ze wzgledu na przystepnosc ceny
- mam baby - moj faworyt, wg mnie najbardziej chlonne i delikatne, cieniutkie, srednica wieksza niz j&j ale mniejsza niż inne
- lansinoh - tez w mojej czolowce wieksze niż mam baby, gdyb mialam podraznione brodawki super sie sprawdzaly
- canpol - beznadzieja, tt - beznadzieja (przynajmniej dla mnie)

4. do smarowania czysta lanolina (lansinoh, medela purelan), ale wg mnie nic nie robilo tak dobrze, jak posmarowanie brodawki pokarmem i wietrzenie :)

Powodzenia i szczesliwego rozwiazania!
4. Twoje mleko jest najlepsze i wietrzenie, nie martw się dosyć szybko przechodzi :D
1. butelke, to najlepiej pod laktator wybrać ;) ja miałam darmowa z tt, ale nie uzywałam(tylko przez czas w którym zmówili mi że dziecku tzreba podawac mm bo... ech długa historia - od razu polecam zapisać siuę na fb do grupy "karmiące cyce na ulice" oni w przeciwieństwie do pediatrów i położnych wiedza co z czym - dzięki nim karmię nadal:P) jeśli myslisz o powrocie do pracy, to warto laktator sobie kupić i wtedy masz w komplecie z butelką. a tak między nami jeśli nie chcesz mieć żadnych problemów i raz się zdazy ze bedziesz musiala nakarmic innaczej niz z piersi to polecam strzykawkę i palec (podajesz dziecku do buzi palec do tego wgłębienia w podniebieniu i gdy dziecko ssie delikatnie i pomału wstrzykujesz kacikiem ust mleczko, tak można też leki i tak w szpitalu leki podaja) smoczek bardzo rozleniwia dzieci, i jedne nic nie zauwaza a inne od razu potrafia się buntowac przy piersi, a to sprawia ze młode mamy (pierworódki) zaczynaja sie martwic czy maja pokarm iu inne - a wszystko jest ok, tylko smoczek zaburzył :/
2. smoczek do ssania zamiast kciuka rozumiem? :> ja miałam super z nuka i z canpolu te z anatomicznym czy jakimś tak kształtem - jeden silikonowy drugi kauczukowy i ani jednego ani drugiego dziecko nie chciało :P kupiłam najtańszy płaski (nie okrągły taki jajowaty z boku) z a6zł i dziecko od razu chwyciło :D
3. ja miałam kupione z canpolu najtańsze i mi wystarczyło, wrecz przeszło połowe paczki oddałam potzrebujacym Mamom ;P każda oddzielnie pakowana :)
image image

No ja akurat do samego końca karmienia używałam wkładek, nie wyobrażam sobie bez chodzić byłabym ciągle zalana bo na samą myśl, że zaraz karmienie to już mi ciekło ;)
Jeśli planujesz karmić piersią, wstrzymałabym się z zakupem butelki? Dlaczego? Dlatego, że może być Ci w ogóle niepotrzebna - a gdyby okazało się, że np. dopiero rozkręcasz laktację i MUSISZ dokarmiać, to po pierwsze są różne sposoby (np. kubeczek, SNS), a jeśli butelka - to na początku najlepsza jest butelka habermana czy zestaw smoczka - Medeli. Butelka specjalistyczna, ale najlepsza, bo nie zaburza odruchu ssania - żeby mleko leciało, maluch musi ssać. Jeśli będzie wszystko ok, czego Ci życzę, będziesz miała sporo czasu, by potem wybrać pasującą Wam butelkę. Moja druga córcia np W OGÓLE nie piła z butli - od razu przeszła na kubeczek, bo wprowadzaliśmy nowe pokarmy po 6 miesiącu metodą BLW :-)
Jeśli chodzi o wkładki, zależy np. jak duże masz piersi. No i różne osoby rzeczywiście preferują różne marki. Canpol jest fajny i tani. Bella ma małą część, która się przykleja i często się odklejają. J&J też mi odpowiadał. Są też wkładki wielorazowe. Przyjemne i miękkie, tyle że trzeba mieć kilka par i regularnie prać :).
Na brodawki pokaleczone najlepiej działa: Twoje mleko + wietrzenie :)

Gdybyś miała jakieś pytania jeszcze, albo chciała coś zobaczyć/dotknąć, pogadać o laktatorze np., zachęcam do kontaktu: zuzanna@osrodek-blizej.pl

I powodzenia oraz pięknej mlecznej drogi!
1. MAM
2.MAM..ciężko te produkty kupić ale są rewelacyjne!
3 j&j najlepsze jak dla mnie
Bardzo dziękuje za wszelkie wskazówki :-)
Jejku, dla mnie j%j wkladki to masakra byla. One takie malutkie wloski na sitkach zostawialy o zawsze musiałam po nich muc piersi przed karmieniem. Moim faworytem byly baby dream jako tanie i domowe oraz lansinoh jako drogie i na letnie wyjścia. Mega cieniutkie i chlonne
MAM można kupić w toy4us, w gemini. Też tego mieliśmy sporo w domu.
MAM są nawet w Piotrze i Pawle, duży wybór oraz w aptece w Tesco na Dąbrowie

Wszystkie rzeczy dla dziecka, niemowlaka chodzi o karmienie czy o pielęgnację zakupisz tu https://www.onoplus.pl/ .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

ksiadz nie chce doposcic mnie jako chrezstnej!!! (101 odpowiedzi)

witam wszystkich! i prosze o rade,bo juz sama nie wiem co mam robic:(moja siostra poprosila...

Ile wydajecie dziennie na jedzenie? (86 odpowiedzi)

U mnie sam obiad wychodzi 30-40 zł. Dziennie wydaję 70-100zł. Zastanawiam się,czy nie przesadzam...

FAJNE msze dla dzieci gdzie w GDAŃSKU? (35 odpowiedzi)

no właśnie

do góry