Widok

Alimenty - jak mają być płacone?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam.
Chciałabym się dowiedzieć, jak mają być płacone alimenty na dziecko, jeśli w wyroku jest napisane:

"kosztami utrzymania i wychowania małoletniego dziecka stron obciąża oboje rodziców i w związku z tym zasądza od pozwanego ... na rzecz małoletniego ... kwotę po ... zł miesięcznie, która płatna jest do rąk matki dziecka ... w terminie do 10-ego każdego miesiąca z ustawowymi odsetkami w razie opóźnienia w płatności licząc od uprawomocnienia się niniejszego wyroku"

Konkretnie chodzi mi o to czy alimenty za wrzesień powinny być zapłacone we wrześniu, za październik w październiku itd.
Czy ma być płacone np. za wrzesień w październiku, za październik w listopadzie...?
W wyroku nie jest napisane że ma być płacone z góry, dlatego też zastanawiam się jak mam to rozumieć.

Mógłby ktoś pomóc?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak do 10-każdego miesiąca czyli za wrzesień do 10 września, za październik do 10-października, itd..
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
@skylar
Alimenty za wrzesień dostajesz do 10 października, a październik do 10 listopada itd.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6
bzdura - alimenty nigdy nie są płacone z dołu, bo służą pokryciu bieżących potrzeb małoletniego. Nie mieszaj dziewczynie w głowie.

a więc tak jak masz w wyroku - za wrzesień do 10 września, za październik do 10 października
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Alimenty płaci ojciec od momentu uprawomocnienia wyroku. Nikogo moja droga nie interesują wcześniejsze potrzeby małoletniego.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
kolejna bzdura - alimenty płaci ojciec od momentu złożenia pozwu przez matkę a nie od wyroku moja droga.

widze, że hołdujesz zasadzie: stolec wiem to się wypowiem.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Czyli jeśli wyrok uprawomocni Ci się jutro, to za październik musisz dostać do 10 listopada. No chyba że inaczej się dogadasz z ojcem dziecka - ja mam w wyroku do 10-tego ale dostaje zawsze już po 20-tym (czyli za wrzesień dostaję po 20 września a nie w październiku :))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Wyrok uprawomocnił się w sierpniu.

Ojciec dziecka nie płaci alimentów i nie ma takiego zamiaru.

Za sierpień rodzice byłego dali pieniądze we wrześniu, za wrzesień jeszcze nic dziecko nie otrzymało i nie wiem czy otrzyma - to już wola rodziców byłego.

A ja w razie czego wolę się upewnić jak to ma być płacone.
Gdyby w wyroku było że z góry, to bym wiedziała że za wrzesień we wrześniu itp., ale przez to że tego nie ma, jestem trochę zdezorientowana w tym temacie.
W takim razie dziadkowie dobrze zapłacili.
Jeżeli masz pewność, że ojciec nie ma zamiaru płacić na dziecko, to o ile jestem dobrze poinformowana, możesz podać do sądu właśnie dziadków o alimenty.
Masz tez możliwość zwrócenia się do funduszu alimentacyjnego, tylko, że tam nie można już przekroczyć chyba 504 zł na osobę w rodzinie żeby dostać alimenty, więc jeśli masz jedno dziecko to nie możesz zarobić więcej niż 1008 zł na miesiąc...
Trzymaj się :)
Do 10 każdego miesiąca czyli za październik do 10 października! Absolutnie nie z miesięcznym opóźnieniem!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mama30 plus - weź przestań się kompromitować swoja niewiedzą.

DO AUTORKI WĄTKU - jeśli ojciec dziecka nie płaci to idź do komornika, a on już dobrze będzie wiedział jak ściągać od dłużnika.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
za wrzesień w październiku, w listopadzie za październik itd....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6
Co wy za bzdury piszecie?

sama dostawałam przez długie lata alimenty i zawsze się je dostaje za bieżący miesiąc, czyli do 10 września za WRZESIEŃ, a nie żadne tam październiki... bo z tym można już iść do komornika!!

Jak ktoś nie wie to niech nie pisze bzdur!!

Tak samo jeśli wyrok zapadnie dajmy na to w październiku, ale pozew został złożony np. w sierpniu - za to szanowny Tatuś też musi zwrócić pieniądze, bo alimenty liczą się od dnia złożenia wniosku :)

przynajmniej tak było u mnie i nie sądzę by to się zmieniło :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
pff do komornika? Sprawa komornicza jest dopiero wtedy kiedy alimenty nie sa opłacone przez 3 miesiące
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Hmm... oczywiście, tak to powinno wyglądać :) ale mojej Mamie komornik powiedział, że można już podobno po miesiącu przyjść...

Nie wiem, w sumie nigdy nie miałam takiej sytuacji :) bo jednak ja zawsze dostawałam, mimo, że po terminie, ale w bieżącym miesiącu były :)

Natomiast u Mamy się zbierało (na młodszego Brata) i dopiero poszła do komornika po pół roku i wtedy tak Jej powiedział :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
oho, stokrotka - następna doinformowana inaczej...

do komornika możesz pójść NASTĘPNEGO DNIA PO UPŁYWIE DATY KIEDY ALIMENTY MIAŁY WPŁYNĄĆ.

I proszę Was - nie opowiadajcie głupot w stylu "bo mi sie wydaje, bo ja tak zrobiłam" bo zamiast komuś pomóc mącicie, mataczycie, kręcicie ludziom w głowie. Przekazujecie jakieś bzdurne mity, zamiast dziewczynie pomóc.

Autorko wątku - idź do jakiejkolwiek kancelarii komorniczej, weź wyrok i przedstaw sytuację - oni Ci doradza, podpowiedzą co zrobić. Nie czytaj tych głupot, które tu wypisują, bo tracisz szansę na uzyskanie pieniędzy dla siebie i dziecka.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dlaczego od razu napadacie ze ktos pisze bzdury? Ja dostaje alimenty od ponad roku. Normalny pozew o alimenty, bez zabezpieczenia powodztwa, dziala tak, ze ojciec placi od momentu uprawomocnienia się wyroku. Zreszta tresc sentencji, ktora jest w pierwszym poscie, jasno to okresla. Jeseli jest zagrozenie, ze do momentu uprawomocnienia się ojciec nie bedzie lozyl na dziecko, wtedy dodatkowo zamieszcza się zapis o zabezpieczenie powidztwa, czyli jak pozew zostal zlozony w kwietniu a wyrok się uprawomocni w czErwcu to faktycznie ojciec musi zaplacic alimenty od kwietnia. Ale to sad decyduje czy wniosek o zabezpieczenie jest zasadny. Mi taki odrzucil, więc alimenty dostalam od uprawomocnienia się a nie wstecz.
Poza tym, jak napisala @stokrota, jest sprawa sadowa o nalozenie komornika.
Chyba nie chodzi o to, zebysmy się tu przekrzykiwali kto ma racje. Ja pisze to, co z wlasnego doswiadczenia wiem i jeśli ktos mial inne, to ok.
Najlepiej jeśli autorka watku pojdzie po porade do prawnika. Bedzie miala pewnosc.
Zaraz się pobijecie.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

pomóżcie-pomysł na własny biznes (108 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

gdzie pole maków?? (10 odpowiedzi)

witam, marzy mi się sesja w makach, w zeszłym roku pamiętam że jak się jechaŁO do Sobieszewa to...

Przedszkole Centrum Inspiratio Gdynia - proszę o opinie (5 odpowiedzi)

Czy jakaś mama dawała tam swoje dziecko? Drogie Mamy, macie jakieś opinie?

do góry