Widok

Amniopunkcja - gdzie robić??

Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam Was serdecznie,
mam bardzo ważne i pilne pytanie.
Czy która z Was miała robione badanie amniopunkcji?
Jeśli tak to ogromna prośba o informację gdzie robiłyście, u jakiego lekarza.
Zabieg miałam mieć wykonany na Akademii Medycznej lecz odwołali mi z powodu choroby lekarza.
Teraz pilnie poszukuje dobrego fachowca który mi to wykona.
Mam namiar na Swissmed w Gdańsku przy Wileńskiej aczkolwiek nie mam żadnego zdania na temat tamtych fachowców.
Pozdrawiam i błagam o pomoc jeśli któraś z Was jest w stanie mi doradzić cokolwiek.
Niestety test podwójny wypadł nie za dobrze i martwie się o zdrowie Dziecka:(
Pozdrawiam
image;
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Widzę ze Ochman nie tylko mnie tak potraktowała. Nieprzyjemna lekarz bez serca. Przeczytała mi wynik z badania i tyle...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja u niej byłam, bardzo miła i z cierpliwością odpowiadała na moje pytania, byłam tylko ten jeden raz i trudno powiedzieć o lekarzu coś więcej w sytuacji kiedy słyszy sie złe wiadomości
mam wskazanie bo nt wyszło 3.1 jeszcze ide jutro na usg to innego lekarza ale tamten mial dobry sprzet, no ale do genetyka juz sie umówiłam ja znam ryzyko aminopunkcji i jeśli ją zalecą to ją wykonam.
dziekuje wszystkim za odpowiedzi
Ją całkiem niedawno miałam w invikcie na Nfz.teraz czekam na wyniki.
Jak masz wizyte u genetyka w 15 tyg to umow sie na aminopunkcje w inwikcie po 15 tyg a jesli genetyk bedzie twierdzil ze nie jest ona konieczna to najwyzej odmowisz..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Aminopunkcje na nfz od niedawna robia tez w gamecie w gsyni ale tam musisz miec skierowanie do poradni badan prenatalnych ze wskazaniem dlaczego ma byc amino..jesli moge spytac co u Ciebie wyszlo nie tak? U mnie za wysoka przeziernosc bo 2,4 przy crl 56 mm i do tego mala kosc nosowa..ja zrezygnowalam z zabiegu..zadalam sobie pytanie-czy bede w stanie zabic moje dziecko jesli beda zle wyniki...Teraz modle sie codziennie o zdrowie mojego dziecka. Do tego ryzyko amino tez jest ze mozna poronic..
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziewczyny podbijam temat. mialam zle wyniki usg i testu podwójnego jestem w 12 tc. wizyte u genetyka mam wyznaczoną na 15 stycznia w invikcie bede wtedy w 15 tc boje sie ze amino bedzie robione bardzo pozno. W invikcie szybciej nie ma miejsc ale czytam tu ze można na klinicznej wykonac zabieg jak to wygląda i czy też są długie terminy? czy gin z klinicznej może wystawic odrazu skierowanie na aminopunkcje ? ide w sobote do Światkowskiej może ona może ? nie wiem
POLECAM dr Łukaszuk z gdańska
Witaj, najpierw jest rozmowa z genetykiem a póżniej dopiero zabieg, ja też tak miałam,17 września miałam amiopunkcje i teraz czekam na wynik i bardzo się boję. trzymam kciuki. Pozdrawiam
Jeśli kogoś to jeszcze interesuje - ja robiłam na Sojowej w Gdyni, refundowane ze względu na wiek. Robil dr Boćkowski. Wszystko gładko, bolało mniej niż pobieranie krwi. Wyniki po niecałych trzech tygodniach. Teraz bardzo się cieszę, że zrobiłam badania mimo granicznego ryzyka, bo tonęłam już w studiach internetowych i rozważaniach.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja też robiłam na Klinicznej na skierowanie od dr Doeringa (wizyta prywatna) i bardzo sobie chwalę
pojechałam, poczekałam w kolejce, badanie trwało jakieś 10 minut i wróciłam do domu z przykazaniem żeby do końca dnia leżeć, nie miałam żadnych dolegliwości i powikłań, na wynik czekałam około miesiąca, córeczka zdrowa
Byłam u dr Ochman, gdyż wynik testu PAPA wyszedł źle. Spodziewałam się czegoś bardziej profesjonalnego. Za wizytę płaciliśmy, gdyż przestraszona chciałam dostać się jak najszybciej do genetyka. Cała wizyta trwała ok 5 minut, przy czym pani doktor nie powiedziała mi nic o czym bym nie wiedziała- czyli, że ryzyko wystąpienia wady genetycznej jest duże. Tak naprawdę ta wizyta w ogóle nic mi nie dała, jedynie uszczupliłam mój portfel o 130 zł. Nawet nie wspomniała nic o tym, iż amniopunkcja wczesna może być bardziej ryzykowna....niż późna.... Ogólnie jestem rozczarowana.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
Robiłam na klinicznej, miałam ciąże bliźniaczą z uszkodzonym jednym płodem (tak w skrócie). Wynik otrzymałam po 5 tygodniach, na moje szczęście już było "po ptakach". Ze szpitala wyszłam w dniu badania. Amniopunkcja nie wykazała wady genetycznej.
ja miałąm skierowanie od genetyka z Invicty. Tam już nie mieli punktów na amniopunkcję,wiec skierowali mnie na Kliniczną. Praktycznie z dnia na dzień miałam zrobioną. Wszystko udało się bezproblemowo. Jedyny minus,to to,że musiałam tam spędzić 3 dni, bo inaczej fundusz im nie płaci za zabieg. W sumie przyszłam w środę po 12, w czwartek zabieg,a w piatek wypis.Sam zabieg trwał z 5 min pod kontrolą usg, ukłócie igłą tj zastrzyk i po wszystkim. Po nie było rzadnego krwawnienia,ani skurczy. Lekarz,która mi robiła mówiła,ze coś takiego może się przydażyć. Mam się nie stresować, tylko lezeć i ewentualnie no-spę łyknąć. Mi nie było potrzebne. U mnie wskazaniem do amniopunkcji było wysokie ryzyko wystąpienie zespołu Downa. Po 3 tyg czekania odebrałąm wynik i na szczescie wszystko jest ok. Bedzie zdrowa córeczka :) Jak masz jakieś pytania,to pisz lenagd@wp.pl
U mnie wrodzony przerost nadnerczy, na szczęście zostało to wykluczone choć być może mam gen recesywny tej choroby i jedziemy się dalej badać do por.genetycznej w W-wie.
imageimage
Dziękuję Wam dziewczyny za odpowiedzi. jak narazie znalazłam wolnego genetyka w Inviccie, ale dopiero na 27 lutego. Wcześniej w Trójmieście nikt nie jest wolny:( Masakra jakaś. We wtorek jestem umówiona do genetyka w Bydgoszczy. To czekanie jest straszne:(
a powiedzcie proszę, co u Was było przyczyną wykonania amniopunkcji? pozdrawiam
Gin daje skierowanie na badania prenatalne, wtedy robią USG, badania krwi, jeśli wyniki nie wyjdą za dobrze to wtedy po konsultacji z genetykiem robiona jest amiopunkcja. Też byłam tym straszona ale na USG i krwi się skończyło.
Bad.prenatalne robiłam w przychodni na Dąbrowie w Gdyni na ul. Sojowej.
imageimage
ja robiłam na klinicznej ze skierowania od tamtejszego genetyka, do którego skierował mnie dr Doering, wszystko na nfz i polecam kliniczną
Możesz dostać od zwykłego- ja tak otrzymałam. Pamiętaj, że na wynik czeka się 4-5 tygodni, nie wierz jak ktoś Ci mówi, że krócej.
Hej dziewczyny!
Czy skierowanie na amniopunkcję można uzyskać tylko od lekarza genetyka, czy od swojego ginekologa? bo mam sprzeczne info. Proszę odpowiedźcie!!!