Widok

Apel do pasażerów autobusów

Apel do pasażerów komunikacji miejskiej.
Drodzy ludzie, proszę was. Kiedy przystanek NIE JEST na żądanie, nie używajcie przycisków STOP, kierowca i tak musi na takim przystanku się zatrzymać, a nagminne nadużycie tego przycisku, bywa naprawdę irytujące, zwłaszcza kiedy brzęczyka słucha się na każdym przystanku.
Druga sprawa. Gdy wsiadajcie do autobusu i używacie tzw. "ciepłego guzika" a ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Obserwator

Dzień dobry Panie racjonalizator . Tą prośbę wyślij także do kierowców i motorniczych ZTM . Ponieważ oni też mają grzeszki za uszami .... Pozdrawiam
popieram tę opinię 56 nie zgadzam się z tą opinią 208

Każdy ma swoje grzeszki owszem, ale dlaczego pasażerowie wymagają ciągle czegoś od kierowców i motorniczych, ale oni nie mogą nic wymagać od pasażerów? Jak już napisałem. Gdyby obie strony spojrzały na siebie wzajemnie, obu stronom żyło by się lepiej. Może za zachowaniem kierowców czy też motorniczych stoi zachowanie pasażerów? I odwrotnie? Kiedy trafiam na pasażerów, którzy potrafią powiedzieć dzień dobry czy do widzenia, a nawet podziękować to dzień staje się lepszy, a i ja sam potrafię wtedy przywitać z uśmiechem pasażera czy zaczekać na tego co biegnie(choć nie ma obowiązku takiego). Nie powiem, są też nie chlubne wyjątki, takie jak chamscy kierowcy. Takich "kolegów" z pracy nie bronie.
Powtórzę poraz kolejny gdyby każdy spojrzał na drugą stronę, wszystkim żyło by się lepiej.
Pozdrawiam
popieram tę opinię 51 nie zgadzam się z tą opinią 2

A ja życzę aby znalazl pan lepszą pracę, nie warto się użerać z pasażerami bo oni i tak nie zrozumieją, sam pan napisał że chcą otwierać drzwi przyciskiem dla inwalidów gdzie jest przecież piktogram że to dla inwalidów a nie do otwierania drzwi, ale nie ma co oczekiwać myślenia od ludzi bo ostatnio im wychodzi to coraz gorzej. Mam nadzieję że kierowcy odejdą z tego tworu i nie będzie komu wozić tych ludzi . Miłego dnia życzę Panu
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 8

I nie domysliles sie..

Ze to pisal kierowca?!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 14

W wielu autobusach przycisk stop i do otwierania drzwi jest ten sam.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 3

We większości już tak jest.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zgadzam się, Jeździ taki jeden motorniczy z długą bródką często na linii 4, ludzie naciskają i dalej się nie otwierają bo sam za późno odblokowuje drzwi, jakby guzika ciągle szukał. I tak na każdym przystanku. Policzyć można samemu jakie wtedy jest opóźnienie na całej linii. A potem narzekanie że przerwy nie mają.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

pasażer

popieram apel
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Powinno byc jak w czasach covidu

Niech kierowca otwiera drzwi bez ciskania przycisku od zewnątrz przez pasażerów
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Brawo bystrzaku, w końcu podpisał kierowca. :) co nie zmienia faktu, że ma rację. Przez ciągłe wciskanie przycisku na żądanie wydłuża się czas przejazdu autobusu, co bywa problematyczne również dla pasażerów.
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 6

Nie tłumacz, i tak ta i podobne prośby nie docierają do mentalnie upośledzonych funkcjonalnych analfabetów.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 3

Prosba

aby kierowcy autobusów podjeżdżali bliżej krawężników. Osobom z problemami stawów trudno jest czasem wysiąść i wejść do pojazdu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

To może czas na leżankę i tam wyznać swoje frustracje.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja tam nie ufam tym zapewnienią i zawsze naciskam przycisk STOP jak chcę wysiadać.

Pasażer nie musi się orientować, który przystanek jest n/że.
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 41

Po to są zapowiedzi przystanków, nie musi się orientować, ale wystarczy, że słucha. Niech średnia trasa zawiera 30 przystanków, w ciągu dnia niech kierowca zrobi 6-7 takich kursów. To daje 210 przystanków. A teraz proszę sobie wyobrazić dźwięk brzęczyka, który kierowca słyszy właśnie tyle razy. Na dłuższą metę to robi się naprawdę irytujące. A potem płacz i wylewanie żali, że kierowca nie miły. Może warto się zastanowić nad powodem. Tłumaczenie, że nie ufam kierowcy, jest trochę bez sensu. Skoro nie ufamy komuś, po co wsiadamy z tym kimś do autobusu?
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 4

Są zapowiedzi, ale w każdym autobusie są też wyświetlacze, które pokazują jaki będzie następny przystanek i wyświetlają całą trasę. W dzisiejszych czasach pasażer już naprawdę ma tyle ułatwień...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jak mu brzęczki przeszkadzają, pasażerowie irytują, otwieranie drzwi denerwuje, to niech zmieni pracę.
Przycisk na żądanie jest tak usytuowany że nawet trzymając się poręczy można go niechcąco wcisnąć, albo pomylić z otwarciem drzwi, nikogo chyba poza Tobą to nie irytuje
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 11

Oby tą pracę zmienili wedle życzenia twojego i ludzi twojego pokroju. Wtedy będzie jak w Gdyni, będą odwoływać kursy, a ty będziesz musiał schudnąć bo nikt ci roszczeniowych czterech liter nie będzie chciał podwieźć
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie wiesz

Nie wiesz czy przystanek jest na żądanie to słuchaj gamoniu zapowiedzi przed przystankiem.

Tja

Otóż nie zatrzymują się. Byłam świadkiem jak zrozpaczony starszy pan krzyczał, żeby zatrzymać, a Pan kierowca turlał się jak uparty osioł. W zeszłym tygodniu autobus "porwal" dziewczynę do Zrembu, a kolejny, którym jechali, przewiózł rodzinkę na Orunię.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 23

Tak tak, oczywiście

...a potem się obudziłaś xD
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

289 nie zatrzymał się n/ż Nowiny i zawiózł Pana do następnego n/ż na Kampinoskiej przy Zbiorniku Wody Orunia.

Panie mądry...

Brzęczyk panu przeszkadza??? A może tak zaczęlibyście używać w autobusach nawiewów w sposób racjonalny i zgodny z jego przeznaczeniem. Siedzicie w tych swoich "akwariach" przy otwartym okienku (albo zamkniętym), a pasażerowie na pace albo gotują się do utraty przytomności (brak klimy w lecie i omdlenia pasażerów), albo marzną (bo przecież śniegu jeszcze nie ma więc po co ogrzewanie), albo tak podkręcicie ogrzewanie, że pot po ... płynie, albo przy klimie otwieracie wszystkie okna. Może tak kierowcy przestaliby omijać "obowiązkowe" przystanki?Nie wiem. Może macie tylu nowych kierowców, że jeszcze tras nie ogarniają? I jeszcze jedno. Wiem, że staracie się nadrobić czas na trasie, ale pamiętajcie, że autobus to nie Porsche, sami nie jedziecie, a pasażerowie to nie przysłowiowe kartofle. Bo macie w zwyczaju tak gwałtownie przyśpieszać i hamować, że wszyscy latają jak koraliki w grzechotce. Uważam zatem, że nadużywanie przez pasażerów przycisku zatrzymania na każdym przystanku i nadużywanie brzęczyka to najmniejszy problem w komunikacji.
popieram tę opinię 61 nie zgadzam się z tą opinią 30

Za nawiewy niestety odpowiadają teraz komputery na które keorwca nie ma niestety wpływu. Nikt nie robi tego specjalnie
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 5

Nie tylko jemu brzęczyk przeszkadza. Jestem pasażerem i też mnie wkurza jak autobus co chwilę się zatrzymuje na takich przystankach tylko dlatego, że ktoś nie ogarnia albo robi to złośliwie.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

To spróbuj u siebie w domu otwierać "na oścież" okna co minutę na 15-20 sekund i zobaczymy jak Ci będzie ciepło w domku.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zacznijcie też przyjeżdżać punktualnie na pierwsze kursy. Korków przed piątą nie ma a wy ciągle opóźnieni.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Hahaha

Korków może i niema ale jeśli jest to który kończy nocną zmianę dzienną liną to nielicz na punktualnośc za dużo tu tlumaczyć ale wiedz że najwieksze opuznienia są generowane przez pasażerów bo przecież autobus ma tylko 1 drzwi przez które wchodzimy i wychodzimy słynne działanie świateł na przejściach bo przecież czegoś takiego jak zielona fal to w Gdańsku nie uświadczysz zresztą po 4.30 cykle świateł się zmieniają a przecież miał być systemtristar za 70mln który miał to usprawnić szczególnie dla komunikacji miejskiej i wierzmi kierowca który kończy zmianę nocną na prawdę chce skonczy punktualnie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Panie mądry

W tramwajach klimatyzacja latem nie działa a zimą ogrzewanie dlatego że nie są naprawiane ani konserwowane. A w tych ich "akwariach" też nie jest lepiej bo wszystko brzęczy i chuczy nad głową. Ale spoko jak nic się o tym nie wie to najłatwiej ochrzaniać kogoś kto nie jest odpowiedzialny za całą sytuację.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

kierowca nie ma wpływu na ogrzewanie/chłodzenie w dziale pasażerskim - jest to zablokowane i odbywa się automatycznie nie ma możliwości regulacji.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie narzekaj że się spóźnia bo przystanki na żadanie są poto by się nie zatrzymywać bez przyczyny. Szczególnie w nocy każde zatrzymanie to strata minimum 30-40sekund a musicie wiedzieć że czas przejazdu miedzy przystankami to czasami 1minuta a dwa przystanki do zaliczenia a i nie dziwcie się ze kierowca się nie zatrzymał jak widzi że ktoś siedzi i tylko patrzy w te ekraniki albo ręce w kieszeni nie raz widziałem jak są na przystanku tylko dlatego że akurat jest gdzie usiąć i wypić. Jakoś nikt z pasażerów nie dzwoni na odp służby a od ponad 3miesiacy w nocy na Bramie Wyzynnej są meneliki non - stop po 23. A temperatura w autobusie czy za ciepło czy za zimno to zawsze kobiety mają z tym problem bo porzecież ciężko się odpiąć lub zapiąć na te max 30min ale kierowca który pracuje 8h w akwarium musi przecież reagować na każde skinienie pasażerki. Troche wiecej zastanowienia.

Jak Ci zimno w autobusie tzn. że ubierasz się nieadekwatnie do pogody. W drodze do autobusu jest OK, ale w samym autobusie już za zimno ? Lepiej delikatnie zmarznąć niż wychodzić z autobusu z potem cieknącym po pupie. Wtedy to dopiero można się nabawić choroby.

I przestańcie

drzeć się przez telefon.
popieram tę opinię 72 nie zgadzam się z tą opinią 1

To może w końcu zamontujcie i oznaczie czytelnie te wszystkie przyciski?

Przyciski mają być w tym miejscu, w którym się ich spodziewa, a nie gdzieś obok, gdzie trzeba ich szukać.
Powinny mieć kolor, który się wyróżnia, a nie zlewający się z karoserią.

Przyciski wewnętrzne otwierania drzwi pełnią też rolę przycisków stop. Ludzie wciskają przed przystankami, bo to powoduje automatyczne otworzenie drzwi jak tylko kierowca włączy pozwolenie. Jest szybciej niż wciskanie dopiero po zatrzymaniu.
Może źle kojarzę, ale oddzielne przyciski stop nie są w każdym autobusie.

Jeżeli sygnał dla kierowcy jest zbyt głośny i irytujący, to trzeba go wyregulować lub tak skonfigurować, żeby na normalnych przystankach nie działał. Trzeba męczyć dział utrzymania, czy co tam jest w zajezdniach.
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 13

Głośny?

a jak sami nawijają od Łostowic do portu przez telefon plus radiotelefon z bazy. To nie głośno Wam?

A ja mam prośbę niech kierowcy autobusu i motorniczy tramwajów, gdy widzą gdy ludzie dobiegaj do trawaju i autobusu mogą otworzyć drzwi? Bądźmy dla siebie milusi, a życie stanie się łatwiejsze. Pozdrawiam
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 18

To pasażer ma czekać na autobus czy tramwaj

A nie odwrotnie. Przez tych obijajacych się o drzwi dobiegaczy reszta spóźnia się na przesiadki
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Kierowca po zamknięciu drzwi patrzy raczej w lewe lusterko a nie czy ktoś biegnie czy nie

Brzęczek

A brzęczka od przyciskania przycisku nie słyszy?!

A kierowcy

Nie dalej jak wczoraj wracając z pracy autobus 158 jadący z Stogów do Wrzeszcza godz 21:40 wjechał na przystanek Zaspa SKM i pomimo naciskania przycisku przez pasażerów ruszył z przystanku nie otwierając drzwi i dopiero po krzykach pasażerów przypomniał sobie o tym że na przystanku wypada wypuścić pasażerów a nie tylko na niego wjechać
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 5

Zdarza się, ale rzadko. W 99% przypadków autobus zatrzymuje się na każdym przystanku, bo jest wciśnięty przycisk.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ty chyba nie jeździsz za dużo autobusami usagi

Wczoraj widziałam, jak w autobusie pan w średnim wieku chciał kupić bilet w automacie przy drzwiach na odcisk palca i złorzeczył na Falę, że nie działa.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 9

Klasyka. Jak nie wcisna 20x to sa chorzy
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 12

Apel do kierowców

Jak ktoś przez pomyłkę naciśnie przycisk dla niepełnosprawnych zamiast przycisku otwarcia drzwi (bo z jakiegoś powodu 2/3 przycisków w najbardziej intuicyjnym miejscu jest dla garstki niepelnosprawnych) to nie wygłupiajcie się, tylko po prostu otwórzcie te drzwi. Was kliknięcie przycisku nie boli a pasażerowie unikną frustracji.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 6

Niech się nauczą rozróżniać piktogramy to problemu nie będzie. Kogo obchodzi frustracja pasażera. Płaci 5zl za bilet i chce czerwonego dywanu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 12

No to kierowca niech przyzwyczai się do brzęczyków na każdym przystanku. Ma prawo jazdy kategorii D i chce własnego pasa i przywilejów funkcjonariuszy publicznych. A nie, to już ma.

Nie mam pojęcia które są na żądanie...
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 7

To takie czerwone na słupkach z oznaczeniem "STOP" lub przy wyjściu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pomyśl troszkę.
Jeśli nie nacisnę przycisku stop, to kierowca nie otworzy tych konkretnych drzwi. Na 100%.
Kierowca ma kontrolki świetlne, które sygnalizują, które drzwi pasażer chce otworzyć i wyjść.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 3

Akurat w trójmiejskich autobusach takie świecidełka nie istnieją

sobie apeluj

nie raz już teściowa mi mówiła ze nie staną na jej przystanku. To jest duży problem dla starszych osób. Naciskajcie po 10 razy.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 3

Pomyślimy nad tym faktem panie autorze postu czyli kierowco komunikacji miejskiej.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie wierzę, myślenie nie jest mocną stroną tzw. pasażerów.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

No brawo i dziwisz się że pasażerowie nie szanują Was.

Rano często się zdarza, że kierowca pomija przystanek pomimo , że nie jest na żądanie. Np. 175 najczęściej pomija przystanek przebiśniegowa, może daleko, że jest opóźniony lub ciemno
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hahaha

Zycie

Przykro mi ale po przykrych doświadczeniach z kierowcami

i ich stosunkiem do pasażerów, to gdy mam wysiąść, naciskam to co jest przyciskiem w widocznym i dostępnym miejscu, zwykle kilkakrotnie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

poproś miasto

Z tą uwagą idź do miasta niech wymuszą na komunikacji aby powrócono do otwierania drzwi w zbiórkomie przez kierowcę.Przynajmiej mając dwoje dzieci i trzymając je za ręce bedzie szansa dostania się do autobusy czy tramwaju

Podróżujący komunikacja

Nie zawsze kierowcy zatrzymują się na normalnym przystanku. Ostatnio jechałem autobusem linii 175 w kierunku Mackowy, był to ostatni kurs tej linii i kierowca zatrzymywał się tylko jak ktoś nacisnął przycisk STOP. Rano kierowcy również omijają przystanki bez przyciśnięcia przycisku

na przystanku drzwi się mają otworzyć a nie czekać aż ktoś przyciśnie, przycisnąc to ja mogę starą w łóżku
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie rozumiem o czym piszesz...

Bzdura !!!

Wysiadam na jednym z końcowych przystanków do Kaczych Buków.Często sam.Zawsze wciskam przycisk otwierania drzwi przez które wysiadam.a i tak nie zawsze są otwierane i muszę drzeć pysk z końca autobusu , albo trolejbusu do kierowcy , aby otworzył drzwi . a o jakości kierowania wielu kierowców ( też kobiet ) nawet nie wspomnę

Ja mam apel do ukraińców

Istnieje coś takiego jak słuchawki do telefonu i mydło
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Muza

A może by tak też ciszej słuchać wściekłej muzyki? Nie każdy Pasażer jest fanem, tego, co akurat słucha Kierowca, może kogoś boli głowa, może zmęczony po pracy wraca i chciałby się kimnąć. Albo tak po prostu nie słuchać jakichś "wyjców" drażniących ucho jak wspomniany brzęczek.
Pozdrawiam Kierowców i Pasażerów.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ciemnota

nie pasażerowie metropolii. Życzliwy kierowca z autobusu 175 ze środy godzina 8,06 pętla Łostowice w kierunku Maćkowy, zaczekałby na pasażerów ze 162 który stanął za nim, nie odjechałby i stał jak dzwon na czerwonym kilkanaście sekund. Aniołami nie jesteście, zarówno motorniczy jak i kierowcy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przycisk wózek lub niepełnosprawny to standard

Pasażerka przyciska przycisk wózek na żądanie i miała pretensje do kierowcy że się nie zatrzymał , inni pasażerowie jej mówili że wycisnęła wózek ona uparcie że się nie zatrzymał!? Ci kierowcy to muszą mieć nerwy jak zdarzy się taki parę razy dziennie to może rozwalić na cały dzień

Trojmiasto

Niektórzy kierowcy jeżdżą️ jak szaleni że nie idzie wytrzymać to nie samoloty ani pospieszne autobusy prosimy o wyrozumiałość bo tak szaleńcy jak prowadzą szybko to szybko mogą znaleźć się na cmentarzu mogę spisywać nr i zgłaszać wyżej wy wymagacie my tez
do góry