Widok

Apel do pasażerów autobusów

Apel do pasażerów komunikacji miejskiej.
Drodzy ludzie, proszę was. Kiedy przystanek NIE JEST na żądanie, nie używajcie przycisków STOP, kierowca i tak musi na takim przystanku się zatrzymać, a nagminne nadużycie tego przycisku, bywa naprawdę irytujące, zwłaszcza kiedy brzęczyka słucha się na każdym przystanku.
Druga sprawa. Gdy wsiadajcie do autobusu i używacie tzw. "ciepłego guzika" a ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Obserwator

Dzień dobry Panie racjonalizator . Tą prośbę wyślij także do kierowców i motorniczych ZTM . Ponieważ oni też mają grzeszki za uszami .... Pozdrawiam
popieram tę opinię 56 nie zgadzam się z tą opinią 208

Każdy ma swoje grzeszki owszem, ale dlaczego pasażerowie wymagają ciągle czegoś od kierowców i motorniczych, ale oni nie mogą nic wymagać od pasażerów? Jak już napisałem. Gdyby obie strony spojrzały na siebie wzajemnie, obu stronom żyło by się lepiej. Może za zachowaniem kierowców czy też motorniczych stoi zachowanie pasażerów? I odwrotnie? Kiedy trafiam na pasażerów, którzy potrafią powiedzieć dzień dobry czy do widzenia, a nawet podziękować to dzień staje się lepszy, a i ja sam potrafię wtedy przywitać z uśmiechem pasażera czy zaczekać na tego co biegnie(choć nie ma obowiązku takiego). Nie powiem, są też nie chlubne wyjątki, takie jak chamscy kierowcy. Takich "kolegów" z pracy nie bronie.
Powtórzę poraz kolejny gdyby każdy spojrzał na drugą stronę, wszystkim żyło by się lepiej.
Pozdrawiam
popieram tę opinię 51 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja tam nie ufam tym zapewnienią i zawsze naciskam przycisk STOP jak chcę wysiadać.

Pasażer nie musi się orientować, który przystanek jest n/że.
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 41

Tja

Otóż nie zatrzymują się. Byłam świadkiem jak zrozpaczony starszy pan krzyczał, żeby zatrzymać, a Pan kierowca turlał się jak uparty osioł. W zeszłym tygodniu autobus "porwal" dziewczynę do Zrembu, a kolejny, którym jechali, przewiózł rodzinkę na Orunię.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 23

Panie mądry...

Brzęczyk panu przeszkadza??? A może tak zaczęlibyście używać w autobusach nawiewów w sposób racjonalny i zgodny z jego przeznaczeniem. Siedzicie w tych swoich "akwariach" przy otwartym okienku (albo zamkniętym), a pasażerowie na pace albo gotują się do utraty przytomności (brak klimy w lecie i omdlenia pasażerów), albo marzną (bo przecież śniegu jeszcze nie ma więc po co ogrzewanie), albo tak podkręcicie ogrzewanie, że pot po ... płynie, albo przy klimie otwieracie wszystkie okna. Może tak kierowcy przestaliby omijać "obowiązkowe" przystanki?Nie wiem. Może macie tylu nowych kierowców, że jeszcze tras nie ogarniają? I jeszcze jedno. Wiem, że staracie się nadrobić czas na trasie, ale pamiętajcie, że autobus to nie Porsche, sami nie jedziecie, a pasażerowie to nie przysłowiowe kartofle. Bo macie w zwyczaju tak gwałtownie przyśpieszać i hamować, że wszyscy latają jak koraliki w grzechotce. Uważam zatem, że nadużywanie przez pasażerów przycisku zatrzymania na każdym przystanku i nadużywanie brzęczyka to najmniejszy problem w komunikacji.
popieram tę opinię 61 nie zgadzam się z tą opinią 30

Po to są zapowiedzi przystanków, nie musi się orientować, ale wystarczy, że słucha. Niech średnia trasa zawiera 30 przystanków, w ciągu dnia niech kierowca zrobi 6-7 takich kursów. To daje 210 przystanków. A teraz proszę sobie wyobrazić dźwięk brzęczyka, który kierowca słyszy właśnie tyle razy. Na dłuższą metę to robi się naprawdę irytujące. A potem płacz i wylewanie żali, że kierowca nie miły. Może warto się zastanowić nad powodem. Tłumaczenie, że nie ufam kierowcy, jest trochę bez sensu. Skoro nie ufamy komuś, po co wsiadamy z tym kimś do autobusu?
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 4

Za nawiewy niestety odpowiadają teraz komputery na które keorwca nie ma niestety wpływu. Nikt nie robi tego specjalnie
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 5

I przestańcie

drzeć się przez telefon.
popieram tę opinię 72 nie zgadzam się z tą opinią 1

I nie domysliles sie..

Ze to pisal kierowca?!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 14

To może w końcu zamontujcie i oznaczie czytelnie te wszystkie przyciski?

Przyciski mają być w tym miejscu, w którym się ich spodziewa, a nie gdzieś obok, gdzie trzeba ich szukać.
Powinny mieć kolor, który się wyróżnia, a nie zlewający się z karoserią.

Przyciski wewnętrzne otwierania drzwi pełnią też rolę przycisków stop. Ludzie wciskają przed przystankami, bo to powoduje automatyczne otworzenie drzwi jak tylko kierowca włączy pozwolenie. Jest szybciej niż wciskanie dopiero po zatrzymaniu.
Może źle kojarzę, ale oddzielne przyciski stop nie są w każdym autobusie.

Jeżeli sygnał dla kierowcy jest zbyt głośny i irytujący, to trzeba go wyregulować lub tak skonfigurować, żeby na normalnych przystankach nie działał. Trzeba męczyć dział utrzymania, czy co tam jest w zajezdniach.
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 13

A ja mam prośbę niech kierowcy autobusu i motorniczy tramwajów, gdy widzą gdy ludzie dobiegaj do trawaju i autobusu mogą otworzyć drzwi? Bądźmy dla siebie milusi, a życie stanie się łatwiejsze. Pozdrawiam
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 18

Brawo bystrzaku, w końcu podpisał kierowca. :) co nie zmienia faktu, że ma rację. Przez ciągłe wciskanie przycisku na żądanie wydłuża się czas przejazdu autobusu, co bywa problematyczne również dla pasażerów.
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 6

A kierowcy

Nie dalej jak wczoraj wracając z pracy autobus 158 jadący z Stogów do Wrzeszcza godz 21:40 wjechał na przystanek Zaspa SKM i pomimo naciskania przycisku przez pasażerów ruszył z przystanku nie otwierając drzwi i dopiero po krzykach pasażerów przypomniał sobie o tym że na przystanku wypada wypuścić pasażerów a nie tylko na niego wjechać
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 5

Nie tylko jemu brzęczyk przeszkadza. Jestem pasażerem i też mnie wkurza jak autobus co chwilę się zatrzymuje na takich przystankach tylko dlatego, że ktoś nie ogarnia albo robi to złośliwie.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wczoraj widziałam, jak w autobusie pan w średnim wieku chciał kupić bilet w automacie przy drzwiach na odcisk palca i złorzeczył na Falę, że nie działa.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 9

Klasyka. Jak nie wcisna 20x to sa chorzy
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 12
do góry