Widok
Ja bym chyba nie chciała, bo o ile kiedy są w mniejszości to nie jest problem, jednak kiedy znajdują się w dużej grupie zaczynają stanowić problem.
Doświadczenia innych europejskich krajów uzmysławiają nam że jednak nie chcemy mieć takich sąsiadów. I nie jest to żadne uprzedzenie, to są fakty. Sami są sobie winni a opinia idzie w świat.
Doświadczenia innych europejskich krajów uzmysławiają nam że jednak nie chcemy mieć takich sąsiadów. I nie jest to żadne uprzedzenie, to są fakty. Sami są sobie winni a opinia idzie w świat.
Doświadczenia innych europejskich krajów uzmysławiają nam że jednak nie chcemy mieć takich sąsiadów..........
Mam 2 sąsiadów .Jeden Turek ,drugi Syryjczyk .Są OK
My takich doświadczeń jak nasi sąsiedzi (czytaj Niemcy) nie mamy i
mieć nie będziemy.
Niemcy pozwolili by zadomowiały się mniejszości narodowe tj Turcy czy
Jugosłowianie ,dali im socjal ,pozwolili na naturalizowanie .
I to są fakty.
Boimy się innej kultury,czy obyczajów. Jaką w świecie mamy
opinię jako Polacy to już wszyscy zapominają :-)
Mam 2 sąsiadów .Jeden Turek ,drugi Syryjczyk .Są OK
My takich doświadczeń jak nasi sąsiedzi (czytaj Niemcy) nie mamy i
mieć nie będziemy.
Niemcy pozwolili by zadomowiały się mniejszości narodowe tj Turcy czy
Jugosłowianie ,dali im socjal ,pozwolili na naturalizowanie .
I to są fakty.
Boimy się innej kultury,czy obyczajów. Jaką w świecie mamy
opinię jako Polacy to już wszyscy zapominają :-)
BAJKOWO ,przebrania, zabawa i rozrywka dla dzieci i dorosłych.
Pilotów 3 ,Gdańsk-Zaspa , www.jolka-fasolka.pl
Pilotów 3 ,Gdańsk-Zaspa , www.jolka-fasolka.pl
Nie twierdziła że tacy jesteśmy, ale też sporo się nasłuchała o naszej ksenofobii. I chciała się upewnić ile w tym prawdy.. Sam mam znajomego tu co uważa że wszystkich Arabów czy Żydów należy eksterminować.. Niestety skrajne przypadki są najbardziej widoczne..
Wiecie może jak się dostać do synagogi we Wrzeszczu w celu jej zwiedzania?
Wiecie może jak się dostać do synagogi we Wrzeszczu w celu jej zwiedzania?
też się nasłuchałem o zabijaniu niewiernych aby, dostać się do raju. Ostatnio w egipcie i innych krajach afryki wyrżnięto chrześcijan, palono kościoły, ale daleki jestem od tezy, że tacy są wszyscy arabii. My też mamy w świecie opinie pijaków i złodziei w stanach niżej od meksów a pchamy się tam jak, muchy do guana
jesteśmy ksenofobami , no może nie wszyscy , ale jest to większy odsetek niż w innych krajach, i powiem szczerze nawet się z tego cieszę - przynajmniej wiem że żaden polityk nie zaryzykuje żadnej kampanii socjalnej na rzecz cudzoziemców, a przez to nie sprowadzi nam na głowę pokolenia murzynów, zółtków lub innych "kosmitów".
Osobiście od wielokulturowej sieczki z którą spotkałem się w Londynie wolałbym u nas politykę imigracyjną reprezentowaną przez Arabię Saudyjską.
A koleżanka przyjeżdżając do Polski pozna Polaków (może nawet tych gościnnych), ale jadąc do Anglii nie koniecznie pozna Anglików.
Bardziej martwi mnie wrogość nas wobec siebie.
Osobiście od wielokulturowej sieczki z którą spotkałem się w Londynie wolałbym u nas politykę imigracyjną reprezentowaną przez Arabię Saudyjską.
A koleżanka przyjeżdżając do Polski pozna Polaków (może nawet tych gościnnych), ale jadąc do Anglii nie koniecznie pozna Anglików.
Bardziej martwi mnie wrogość nas wobec siebie.
Polska ma ten plus, że socjal jest do bani ;)
Arabowie, Azjaci czy inne nacje, przyjeżdżające na studia.. są normalni (oczywiście znam też wyjątki ale dzisiaj trudno o studenta z KRLD ;)
Albo po studiach spadają na bardziej zachód.. albo zauroczeni tym, co "mama w genach dała" zostają.
To, że nie mamy problemów narodowościowych nie wynika z sympatii czy antypatii.
Mamy za niski socjal.. i margines, który z chęcią lokuje się w Niemczech, Anglii czy (zwłaszccza) Francji.. u nas nie ma czego szukać.
Jak pisałem: w znakomitej większości, inostrańcy to albo studenci albo ludzie już związani.
Arabowie, Azjaci czy inne nacje, przyjeżdżające na studia.. są normalni (oczywiście znam też wyjątki ale dzisiaj trudno o studenta z KRLD ;)
Albo po studiach spadają na bardziej zachód.. albo zauroczeni tym, co "mama w genach dała" zostają.
To, że nie mamy problemów narodowościowych nie wynika z sympatii czy antypatii.
Mamy za niski socjal.. i margines, który z chęcią lokuje się w Niemczech, Anglii czy (zwłaszccza) Francji.. u nas nie ma czego szukać.
Jak pisałem: w znakomitej większości, inostrańcy to albo studenci albo ludzie już związani.
Ona na socjal się nie skusi, w jej kraju za praktyki dostaje się wystarczająco kasy by się utrzymać w małym mieszkaniu.
Prędzej my zalejemy Emiraty, niż oni nas..
Chociaż zastanawia się nad osiedleniem tutaj (lub w Finlandii), by się dowiedzieć jak to jest gdy w lato są zimowe temperatury (u niej zima to 20-25 stopni), jak wygląda tęcza, śnieg lub mgła.
By móc sobie kupić psa Husky, nie być otoczoną przez Muezzinów 24/7.
Chciałaby mieć możliwość wyjścia na kawę z kim chce, bez lęku o bycie puszczalską, Chciałaby poznać tutejszą kulturę, dowiedzieć się o co chodzi z tym całym Holocaustem.
Prędzej my zalejemy Emiraty, niż oni nas..
Chociaż zastanawia się nad osiedleniem tutaj (lub w Finlandii), by się dowiedzieć jak to jest gdy w lato są zimowe temperatury (u niej zima to 20-25 stopni), jak wygląda tęcza, śnieg lub mgła.
By móc sobie kupić psa Husky, nie być otoczoną przez Muezzinów 24/7.
Chciałaby mieć możliwość wyjścia na kawę z kim chce, bez lęku o bycie puszczalską, Chciałaby poznać tutejszą kulturę, dowiedzieć się o co chodzi z tym całym Holocaustem.
...spotykałam się z tajwańczykiem...i powiem wam, że związek z kimś z obczyzny nie jest dobrym pomysłem...o ile jeszcze kultura krajów europejskich nie różni się od siebie w aż tak ogromnym stopniu to jednak...polska a tajwan to niebo a ziemia :) zupełnie inne wartości, postrzeganie pewnych rzeczy...inny sposób myślenia, zachowywania się. związek z obcokrajowcem jest zawsze skazany na porażkę :)
ale taka japonka na jedną noc... ;) przygarnęłabym takie dziewcze :D
ale taka japonka na jedną noc... ;) przygarnęłabym takie dziewcze :D