Widok

Atopowe zapalenie skóry na dłoniach

Pytanie do osób, które zmagały się ze zmianami atopowymi na dloniach:
Czy dowiedzieliście się konkretnie jaki alergen/czynnik powodował przewlekły stan zapalny? Jakimi kosmetykami (o leki nie pytam, bo to już kwestia konsultacji z lekarzem) wspomagaliśmy regenerację wiecznie sączącego osoczem naskórka?
Obecnie jestem na lekach p/alergicznych, protopicu i SVR Cica+, ale niestety z niewiadomego dla mnie i dla lekarza powodu ręce nie poddają się leczeniu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zauważyłam, że moje dłonie zaczęły dobrze wyglądać, gdy przestałam myć ręce w mydle w płynie i nie myje już antybakteryjnym. Teraz myje takim mydłem w kostce z Arko i z Luksji takim z bawełną. Noszę rękawiczki na dworze w zimę. Bardzo polubiłam również kosmetyki na azs w sklepie verdelab.pl - odczuwam po nich niesamowitą ulgę.
Stan dłoni zaostrza się też przed okresem i w czasie niego. Mróz też nie wpływa dobrze.
Wiosną, latem i jesienią zaostrzają pyłki roślin, pleśnie, grzyby i kurz. Podejrzewam, że też mogę mieć alergię krzyżowa, bo mam tak, że jak czasem coś zjem gdy coś pyli w wg kalendarza pyleń to zaraz cieknie mi z nosa i ręce pękają. W gardle aż swędzi.
Płyny do dezynfekcji też niszczą dłonie, miałam po użyciu malutkie pęcherzyki swędzące z płynem. A i płyn Ludwik do mycia naczyń z miętą też mi pogorszył stan skóry.

córka ma atopowe zapalenie od urodzenia wiec nie wydaje mi sie by yl to czynnik alergiczny.. testow jako tako nie robilismy walczylismy z problemem, tylko jeden kosmetyk jest na tyle skuteczny ze warto go stosowac bo cala mase wywalilam do kosza bo nie dawala rady a dziecko cierpialo

A u mnie na AZS najlepiej dzialają kremy dla maluszków , takie mega nawilzajace, z dobrym składem

Ooo prosze, to cos nowego, nie stosowalam nigdy kosmetyków dla dzieciakow. A które mozesz polecic? jakies z apteki czy moge w kosmetycznym normalnie kupic?

to masełko jest mega https://www.notino.pl/dermedic/normacne-preventi/ :) no i akurat w promocji. Ja zamawiam dla synka i sama go uzywam . DO tego pachnie pięknie

potwierdzam, balsamy i kremiki dla maluchów potrafią zdziałać cuda!

ja polecam masc kremobaza, mają różne stężenia, ja używam 30%

Inne tematy z forum Zdrowie

Gdzie USG piersi w cywilizowanych warunkach? (41 odpowiedzi)

Chodzi mi o taki gabinet, gdzie lekarz będzie wyrozumiały dla pacjentki, która się wstydzi....

Feromony na podryw (5 odpowiedzi)

Tyle jest opinii na temat feromonów że normalnie mam wodę z mózgu. Mianowicie szukam feromonów...

Polecicie jakieś dobre męskie perfumy? (11 odpowiedzi)

W cenie do max 200 złotych ( na pewno nie dam za perfumy 5 stów jak zdarza sie niektorym)....

do góry