Widok

Autobusy z naszej dzielnicy nie dojadą do centrum Gdańska!

Karczemki Kokoszki Temat dostępny też na forum:
Od 30 Września 167 będzie kursować tylko do przystanku "Siedlce" 168 zmienia kierunek do Wrzeszcza PKP !!!!!!!!!

Info : z konkurencyjnego portalu
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
Na pętli Siedlce "rewolucja". Nie ma ekranów dzielących perony, nie ma też ani jednej ławki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
164 też świeci pustkami! na przystanku końcowym wysiada maks 2 osoby, osoby z Jasienia nie jeżdżą do PKM Kiełpinek tylko do Jasienia... Karczemki i Kiełpino Górne potrzebują autobusu do PKMki. Kto jest za tym?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0
I dodatkowo gdyby 161 jeździł między Gdańsk PKS (PKP), a Kiełpino Górne mógłby "zahaczyć" o PKM Kiełpinek. I z przystanku Zwierzyniecka kierować się w stronę przystanku Przytulana z pominięciem przystanku Jasień Działki. Podobną trasę ma linia 164. Mieszkańcy okolic Kokoszek wolą przystanek PKM Kiełpinek niż PKM Matarnia.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
Niestety mieszkańcy Kiełpina Górnego nadal przesiadają się na Pętli Siedlce. Robią to bo muszą. A byłoby fajnie gdyby 161 jeździł choćby tak ja teraz w godzinach szczytu komunikacyjnego z Kiełpina Górnego do Gdańska PKS (docelowo PKP). Obserwuję poranne 161 z Jasienia Pólnicy - świeci pustkami:(
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
A ja sądzę, że jakby nie było zawsze jest źle. Zapominacie Państwo, że pętla była przepełniona, a przez to niebezpieczna! Autobusy również jeździły przepełnione. Zwiększenie częstotliwości kursów wcale problemu nie załatwiło. W tramwaju rano człowiek ledwo się mieścił, mieszkańcy okolic dalszych przystanków niestety już nie mieli "tego szczęścia". Mit tego, że tramwaj jedzie szybciej został już dawno obalony. I tak dalej można wymieniać. Jedno jest pewne przesiadki na Siedlcach wcale nie były szybkie i sprawne. Czy teraz jest doskonale? Oczywiście, że nie. Pod pewnymi względami jest gorzej, ale przynajmniej nie trzeba się zastanawiać stojąc na pętli Siedlce przez co "lepiej" być potrąconym- przez tramwaj czy przez autobus...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Tak bardzo smutna prawda...
Najlepsze jest to ze jak ktos się spóźni na 167 w godzinach szczytu, to jak do tramwaju wsiądzie i podjedzie tramwajem na Siedlce to można nawet dogonić autobus który odjeżdżał przed tym, na który się spóźniliśmy.

Wniosek jest taki, że chyba nie zawsze "góra" chce źle dla społeczeństwa...
A jedyne co ludzie ugrali to rzadsze kursy autobusów.

A tak po za tym to dla Was nie jest naprawde problemem to, że tracicie 20 minut autobusem w korkach zamiast szybko i sprawnie przesiadać się na Siedlcach? Bo mi by było zdecydowanie szkoda mojego czasu, tym bardziej, że pokonuję tę trasę codziennie rano i popołudniu
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
Nie wiem z czego tyle radości. 167 to porażka. Często nie jeżdżę komunikacją, ale wczoraj miałem tą niebywałą "przyjemność". Podróż z Warszawy pociągiem 2h50min. Podróż z centrum na karczemki 1,5h...Każdy kurs do centrum to porażka w godzinach szczytu. Można zapomnieć o regularnym kursowaniu. Przesiadka na siedlcach to chyba nie było głupie rozwiązanie... Inna sprawa to taka, że żaden autobus nie wjeżdża w głąb osiedla. Przy wczorajszej ulewie - spacerek to była czysta przyjemność.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
Pamiętam że na którymś spotkaniu padł nawet termin kwiecień 2016 (odnośnie autobusu do PKM) ...
Negocjacje z ZTMem są strasznie trudne,kosztują dużo zaangażowania ale na szczęście jutro chociaż wraca 167 bezpośredni do Dworzec PKS (docelowo po remoncie Huciska - Dworzec Główny PKP) Nie idealne rozwiązanie ALE na pewno lepsze od węzła przesiadkowego Siedlce, tak wykonanych przesiadek itp.
Daliśmy radę ! :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzięki za wiadomość. "W przyszłym roku" to dość szerokie pojęcie... Droga ma być gotowa do końca listopada. Rozumiem, że piszesz o początku roku? Plan linii przez osiedle bez zmian?
Dzwoniłem dziś do ZTMu rozmawiałem z Wice dyr. S.Zomkowski :
- Autobus do PKMki najszybciej w przyszłym roku (sprawa ulicy,taboru) nazwa linii będzie inna
- 157 jak pisałem wcześniej został przełożony do późniejszej realizacji
Od czwartku, 29.10.2015 r. nastąpią zmiany w funkcjonowaniu kilku linii autobusowych. Linia 167 odciąży tramwaje, docierając do centrum. Pojawi się również linia 161. Zmiany czekają także linie 168, 174 i 267.

Trasy linii 167 i 267 zostaną wydłużone od węzła Emaus przez ul. Kartuską do Dworca PKS. W obu kierunkach autobusy te nie będą obsługiwać pętli Siedlce, z wyjątkiem kursów w kierunku Bysewa dla (obsługa przystanku Siedlce , jak linia nocna N3 w kierunku Wrzeszcza PKP). Dodatkowo, przystanek ten będzie obowiązywał dla linii 168 w kierunku Kiełpina Górnego. Linia funkcjonować będzie z częstotliwością w szczycie co 20 minut, a w weekendy co 30 minut.

W celu odciążenia autobusów linii 167, Zarząd Transportu Miejskiego dodatkowo uruchomi nową linię 161. Będzie ona funkcjonować w godzinach szczytu przewozowego w dni powszednie, w okresie nauki szkolnej, na trasie: Jasień Pólnicy Kartuska Dworzec PKS, bez obsługi węzła integracyjnego Siedlce.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
A jest jeszcze jakaś szansa na wydłużenie 157 do Karczemek? Podobno były takie plany.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moim zdaniem redukcja kursów zarówno 168 i 167 w szczycie spowoduje, że w autobusach będzie bardzo tłoczno... Obyśmy znowu nie walczyli o dodatkowe kursy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
Ja rowniez liczyłam ze 161 bedzie jeździł przez nasze osiedle. Raz ze wzgledu na połączenie z PKM a dwa umożliwiłby dzieciom dotarcie do Pozytywnej szkoły. Do bani
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
O co chodzi z tym 161? Przecież od miesięcy mówiono na temat 161 do PKM Matarnia przez nasze osiedle. O co ludziom z ZKM chodzi? Kompletny brak informowania mieszkańców o swoich planach. Świetnie za to im wychodzi wkurzanie pasażerów. Chyba zapomnieli dla kogo jeżdżą! Zanosi się, że długo jeszcze PKM będzie poza naszym zasięgiem. Oczywiście nie poza zasięgiem osób lubiących długie spacery w błocie ;) Kolejny MIŚ.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
No i brawo! Znowu będzie trzeba czekać bardzo długo na opóźnione 167.
A jak nie bylo polaczenia z koleją metropolitarna tak nie ma. BRAWO!!! Mistrzostwo poprostu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
29.10.2015 WRACA AUTOBUS DO CENTRUM !!! :D :D :D
http://www.ztm.gda.pl/rozklady/start-167_20151029-1.html (167 do centrum miasta)
http://www.ztm.gda.pl/rozklady/start-168_20151029-1.html (168 dalej kierunek Wrzeszcz PKP)
http://www.ztm.gda.pl/rozklady/linia-161.html (161 dodatkowa linia do centrum Jasień - Centrum miasta )
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ooo Trafna uwaga ! Na Kiełpinku są zdecydowanie mniejsze korki niż w okolicy Budowlanych,Matarni,Słowackiego !

Zrobiłem dodatkowe rozeznanie rowerowe budowanej trasy św Brat Alberta iii odkryłem coś ciekawego : Pomiędzy cmentarzem a działkami ogrodniczymi prowadzona jest droga w dół.Na samym końcu znajduje się coś jak by rondo (ślepa ulica bo nasyp) ... może przyszłościowo ma tam być własnie przystanek PKM ? W sumie rozwiązanie bardzo kompromisowe :) Jednak jak pisze to domysły budowane na podstawie budowanej infrastruktury drogowej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Odległość między Kiełpinkiem a Karczemkami to byłoby trochę poniżej 1 km. Mniej więcej tyle, ile jest między przystankami Lotnisko a Rębiechowo. Uwzględniając obwodnicę, która jest poważną barierą w poruszaniu się, sprawa jest do załatwienia. Zresztą sama PKM-ka nie wyklucza powstania takiego przystanku - w jakiejś odległej przyszłości.

161 ma wiele zalet - przede wszystkim przebiega ulicami dzielnicy, w związku z tym zbliża się do mieszkańców. Łączy nas też z lotniskiem. Problemem mogą być tylko korki na Budowlanych.

Mam tylko wrażenie, że bardziej przydałoby się połączenie do Kiełpinka (tzn. do PKM Kiełpinek) - bo tu korki to rzadkość. No i jednak przystanek bliżej. Ale kwestia do przemyślenia to jaką trasą miałby taki autobus jeździć.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Piotr O. wiem że jesteś ekspertem od PKM mam pytanie - Czy planowany przystanek PKM Karczemki nie był by za blisko obecnego "Gdańsk Kiełpinek" ??? Chyba by nawet nie było 2km od przystanków ???
Pytanie zadaję bo pamiętam obawy Karczemek że nawet jak powstanie kiedyś II etap PKM Kokoszki to jeśli nie wywalczymy PKM Karczemki teraz ... To najbliższy funkcjonujący przystanek w Kokoszkach będzie na tych przemysłowych.

PKMka super wykonanie,projekt bardzo przyszłościowy ale dla obecnych osiedli bez biletu metropolitarnego słabo funkcjonalny :/
Pustki w 164 pokazują same za siebie że taka drobnostka jak brak biletu metropolitarnego potrafi kłaść projekt w funkcjonowaniu mocno.

Co do autobusu dla Karczemek,Kokoszek,Kiełpina Górnego do PKMki jak pisałem wcześniej mieszkańcy przy walce o autobus do centrum wysyłali emalie - zostało to uwzględnione w postulatach wystosowanych do ZTMu http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Mieszkancy-chca-powrotu-bezposrednich-autobusow-do-centrum-Gdanska-n94805.html#fb_id:gp1:219439,pozycja:8

PRYWATNIE ZDANIE : Szczerze ? Ten "mini busik" planowany przez ZTM jako 161 do PKM to jakaś opcja przekombinowana. Zrobić 161 - Kiełpino Górne,Kokoszki,Matarnia,Słowackiego,Wrzeszcz PKP aaa 157 tylko Bysewo-Matarnia-Słowackiego i tyle. Jednak o tej opcji trzeba było pomyśleć uruchomiając 168 do Wrzeszcza ... NAGMATWALIW TYM ZTMie z tą naszą komunikacją ...
Ufff dobrze że razem NAM WSZYSTKIM udało się wywalczyć chociaż coś bezpośrednio do centrum pomijając "bezpieczną" "obszerną" "funkcjonalną" pętle Siedlce która skumulowała na trasie 4 potoki pasażerów : Piecki-Migowo,Kokoszki-Jasień,Otomino,oraz mieszkańców Siedlic.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2