Widok

Badania genetyczne na nowotwór

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny znajoma robiła badania genetyczne na nowotwór.Wyniki wyszły niezaciekawie, bo aż 90%.(nowotwór piersi i jajników). Uważam, że to bardzo dużo. Prawie jest pewnośc, że go będzie chora. I mam teraz pytanie do Was: Co można zrobic w takiej sytuacji? Była u lekarza to powiedział jej, że ma co pół roku robic badania. I to wszystko. Nie chce mi się wierzyc, że nic nie można innego zrobic. Jak zapobiec ? Jajniki można wyciąc, a piersi? Dodam, że znajoma ma 30 lat. Dziękuje za wszystkie informacje.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
częste kontrole i tyle co można zrobic. ja jestem po usunięciu guza nowotworowego i tez żyję w ciągłym strachu przed nawrotem. co þół roku robię badania i tylę mogę zdziałac. straszne takie życie w ciągłym lęku, ale cóż począć...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
chyba nic nie pozostaje oprócz częstych kontroli no i pozytywnego nastawienia.

poza tym można jeszcze zadbać o siebie, dobrze się odżywiać (dieta antyrakowa - jest taka książka, którą poleca moja znajoma - chora na raka). może nie uchroni przed chorobą ale zawsze to jakaś mała rzecz, którą możemy dla siebie zrobić, na pewno nie zaszkodzi!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
oo matko a po co taka nadgorliwość? wycinać jajniki? niech robi te kontrolne badania co pół roku, i bedzie dobrej myśli, nie ma co sie nakręcać i zadręczać myślami o raku bo rzeczywiście z tych nerwów ją zacznie toczyć, ja by nigdy profilaktycznie nie wycięła sobie jajników
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum Zdrowie

Gdzie lepiej zrobić okulary? (75 odpowiedzi)

J.w. Zastanawiam sie pomiędzy Vision Express a Centrum okulistycznym OPTIMUM na chełmie...może...

do góry