Widok

"Bądź sobą"

Proszę zwrócić uwagę na dawkę absurdu zawartą w tej radzie.

Radzimy komuś żeby był sobą, bo nie jest sobą, więc skoro nie jest sobą, jak może stać się sobą, nie mając pojęcia kim jest. Poza tym, jeśli nie jest sobą, to kim jest ? W tym przypadku mamy do czynienia z nawoływaniem kogoś, kto jest przecież tak czy owak, sobą do tego by był sobą - czysty absurd.

Albo też, co jest wersją nieco bardziej do przyjęcia, radzimy komuś, aby nie uległ zmianie i pozostał sobą, co sugeruje, że ktoś chce go nakłonić do zmiany i porzucenia bycia sobą na rzecz innej tożsamości. Ale też jest przecież i ten doradzający komuś, a jak można doradzać komuś co do wyboru tożsmości nie będąc w jego skórze.
Tak więc trzeba uważać z takimi doradcami, bo nie wiadomo co się za tym kryje.

Z czasów komuny pochodzi znana, wręcz sztandarowa piosenka "Chcemy być sobą" będąca reakcją na próby komunistów dążących do zmiany tożsamości narodu, ale już wtedy niektórzy hasło konkretyzowali i śpiewali "chcemy bić ZOMO".

Z tym hasłem jest problem natury teoretycznej, bo nie bardzo pasuje do wyników badań naukowych. Przecież duchowa treść ludzkiego umysłu pochodzi całkowicie z zewnątrz, co jednoznacznie unaocznia absurd tkwiący w haśle. Tylko mechanizmy tkwiące w ciele człowieka pochodzą, i to nie do końca, z wewnątrz. Nie do końca, bo przecież te mechanizmy kształtują się po części pod wpływem relacji między osobami, a więc mamy do czynienia z czynnikami zewnętrznymi. Niektóre relacje mogą okazać się konfliktowe i stać się być źródłem kształtowania się mechanizmów osobowości konfliktowej, skłonnej do nadużycia przemocy.

Niektórzy ludzie mają szczęście rodzą się i wychowują w sprzyjającym rozwojowi środowisku rodzinnym a potem społecznym, w wyniku czego powstają osobowości zrównoważone. Nie wszyscy mają tyle szczęścia, rodzą się i wychowują w warunkach niezbyt sprzyjających rozwojowi. Najgorzej jest, gdy całe społeczności skazane są, wskutek rozmaitych konfiguracji historyczno-społeczno-politycznych, na życie w warunkach niesuwerenności zbiorowj jak i jednostkowej.

Tak więc wydaje mi się, że hasło "bądź sobą" nalezy odesłać do lamusa lub sformułować w sposób poprawny.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
widzisz, i wychodzą te interakcje ! ktoś kto mówi mi 'bądź sobą' nie jest żadnym guru i nie muszę mu ufać bo sam zapewne nie rozumie absurdu tego stwierdzenia.Gdy spotkam kogoś takiego odeślę go na forum pod Twój wątek ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mechanizmy znam to warunkowanie ,ustawianie,manipulowanie,ukorzenianie,a nawet wychowywanie .'Bądź człowiekiem i nie pitol' to to samo, zamykanie komuś gęby .Jakto? ja nie jestem człowiekiem? hehe .Takich słów- 'kluczy' w języku jest multum i zadaniem jest wywołać odpowiednie emocje itd itd
Są dwie różne rzeczy - to jak cię widzą i to za kogo się uważasz, jeszcze może być kwestia trzecia - faktyczny stan osobowości.

Hasło "bądź sobą" - oznacza czyjąś namowę ciebie do do odrzucenia jakiegoś wariantru, uznając go za wadliwy, niby z jakiej przyczyny. Podejrzana sprawa.
Nie ma "chcesz", chodzi o samą możliwość. Przecież ona nie istnieje, a zatem wszystko kim/czym jesteś jest byciem sobą.
Nie ważne czy chcesz czy nie chcesz być sobą, jesteś, bo inaczej się nie da. Jeśli cokolwiek zmienisz, to nadal będziesz sobą. Jeśli cokolwiek się tobie w sobie nie spodoba, to w momencie tego nastąpienia owy brak akceptacji stanie się częścią ciebie - i dalej będziesz sobą.
"Zrozumiał, że nie tylko był jej bliski, ale nie wiedział gdzie on się kończy, a ona zaczyna"
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Skoro nie chcesz być tym kim jesteś, to znaczy że albo nie wiesz kim jesteś albo nie chcesz być tym kim jesteś, bo "być sobą" nic nie znaczy.
Hasło "bądź sobą" taka osoba uzna za szkodliwe dla siebie.
Nijak się to ma do mojego pytania:D
"Zrozumiał, że nie tylko był jej bliski, ale nie wiedział gdzie on się kończy, a ona zaczyna"
Ta trudność jest pozorna, bo jest efektem dezintegracji ludzkich osobowości na osobne elementy rozproszone po populacji i sprawiające sztuczne wrażenie różnorodności.
Jedyne co jest stałe w człowieku, to ciało, w miarę stałe. Reszta jest zmienna, podlegająca wpływom zewnętrzym, i tylko cechy charakteru są w miarę stałe, bo powiązane z ciałem.

Tak więc mówienie o byciu sobą jest właściwie mówieniem o niczym.
A jak można nie być sobą? Nie będąc sobą, kim właściwie się będzie?
Odpowiedź na pytanie: "kim jest człowiek?"staje się coraz trudniejsze .Jutro raz jeszcze zapoznam się z tym tekstem bez emocji być może
Czasami zaglądam na interię, gdzie mam konto pocztowe, więc przy okazji przyglądam się temu jaki jest rozrzut i jakość argumentów w komentarzach do rozmaitych artykułów.
Zastanawia mnie kim, w sensie logiki natury ludzkiej, są te osoby. Czasami to po prostu horror:

http://fakty.interia.pl/autor/justyna-mastalerz/news-dlaczego-odbieram-sobie-zycie,nId,2219001
Najpierw trzeba znać mechanizmy tworzenia się indywidualnej tożsamości a potem dopiero można formulować oceny.
Rozumiem Cię doskonale !,ale zważ pojęcia takie jak:jestem zerem, jestem nikim, też masło... nikt nie jest tak zły aby nie mógł stać się kimś ! zobacz w co wierzą ludzie umniejszają się na własne życzenie
@ anonim

"Być sobą" to jednak zwrot idiotyczny. Masło maślane.
Jest taka sytuacja której my ludzie konsumpcyjni nie znamy ale są ludzie którzy znają ten ból kiedy to pusty żołądek podpowiada :KIM naprawę Jesteśmy .Stawanie się człowiekiem to proces więc dziś mogę być tym lub tamtym .Sobą zawsze ! Nigdy skończony bo wtedy byłby robotem
"Być sobą" istnieje tylko w świadomości, każdy to wie i nikt ciebie z tego nie zwolni. Człowiek czasami nie może być sobą bo żyje w rozdwojeniu między tym co jest narzucone) a tym co być powinno z jego wyobrażeniami na swój temat .Natura ludzka chcąca ładu i stabilizacji prowadzi do błędnej interpretacji pojęć i zjawisk i doszukuje się prawidłowości tam gdzie ich nie ma .
Nie mieć pojęcia w tej kwestii znaczy nie znać swojej tożsamości. Człowiek bez tożsamości to zombie.
@łowca:Radzimy komuś żeby był sobą, bo nie jest sobą, więc skoro nie jest sobą, jak może stać się sobą, nie mając pojęcia kim jest. Poza tym, jeśli nie jest sobą, to kim jest?"
Skąd adresat słów "bądź sobą" wie że sobą nie jestem i skąd wiesz że ja nie wiem kim jestem i jak można nie mieć pojęcia kim jest jestem jesteś .Co to znaczy : brak pojęcia?
@ anonim

Masz tu sieroto czarno na białym to co sam napisałeś:

"Mam ochotę udowodnić Tobie, że warto być sobą ".

A teraz powiez mi gdzie Ty wyczytałeś, że ja uważam, iż nie warto być sobą ? Stawiasz sobie fikcyjne tezy, po czym je udowadniasz ?

To się nadaje na kolejny wpis do księgi absurdów.
Mam ochotę udowodnić Tobie że warto być sobą .W swoich przemyśleniach zostawiasz dużo dziur którymi i koń trojański przejdźie
ja @anonim udowodnie że można być sobą i warto próbować jak i to wytknę że do stawiania tez i ich argumentacji można się przygotować by słowa ludziom służyły a nie ludzie słowom .Niebawem odpowiedź na forum

Inne tematy z forum Hydepark

Święta Bożego Narodzenia - czy ateiści mają moralne prawo mieć w tym czasie wolne? (74 odpowiedzi)

Poprzez pryzmat szeregu dyskusji na tym forum pomiędzy osobami wierzącymi, a zagorzałymi...

Grajdołki (108 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Trójmiasto do bani (385 odpowiedzi)

Mieszkałem w Warszawie, Mieszkałem w Krakowie, teraz przyszedł czas na trójmiasto i tylko...

do góry